Transilvania - 10 ianuarie 2013

|

Agerpres - Satu Mare: Dezvoltarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară continuă, deşi unii medici nu sunt de acord
Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare va continua să dezvolte secţia de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, în ciuda faptului că mai mulţi medici nu sunt de acord cu acest lucru.
Potrivit unui comunicat de presă transmis joi AGERPRES, înfiinţarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară a fost o realizare importantă pentru judeţul Satu Mare, în ţară existând astfel de secţii doar în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.
'Principala problemă nu a fost de ordin financiar, pentru Consiliul Judeţean fiind un proiect primordial, cât atingerea unor standarde care pentru aproape toate spitalele din ţară ar fi fost imposibil de îndeplinit. Iar principala condiţie a fost existenţa la Satu Mare a unui chirurg care să adune în jurul său un personal foarte bine pregătit şi cu experienţă'', a precizat preşedintele CJ, Adrian Ştef.
Acesta a dat asigurări că investiţiile vor continua, în ciuda piedicilor pe care le pun anumite persoane.
'Au fost medici care mi-au cerut să opresc investiţiile pentru că nu mai pot să-şi dezvolte cabinetele private. Toate investiţiile sunt făcute pentru sătmăreni, pentru a nu mai fi obligaţi să se trateze în alte oraşe din ţară sau în străinătate', a adăugat Ştef.
Secţia de chirurgie cardio-vasculară, inaugurată în 7 decembrie 2012, este condusă de dr. Zoltan Galajda, un medic român, stabilit de mai mult de 20 de ani în Ungaria, la Debrecen. El a efectuat peste 2.000 de operaţii pe cord deschis în Ungaria, Franţa, Germania şi România şi a acceptat propunerea de a coordona compartimentul din Satu Mare deoarece evaluările recente efectuate în Satu Mare pun în evidenţă incidenta mai mare a factorilor de risc şi a patologiei cardiovasculare spre deosebire de alte zone ale ţării.
'Venirea mea la Satu Mare poate a fost surprinzătoare pentru multe cercuri de specialitate şi în fond a fost un accept la cereri repetate din partea mai multe instituţii şi persoane cu influenţă din România. Chirurgia cardiacă într-adevăr necesită condiţii deosebite de asepsie, o perfectă organizare şi tehnică specială. Din această cauză, îi înţeleg pe cei care sunt sceptici şi chiar au o părere nefavorabilă legată de înfiinţarea acestei secţii la Satu Mare. Sunt însă convins că prin exemplul pe care îl va da această secţie în final va atrage exemplele benevole binevenite în Spitalul de Urgenţă Satu Mare', a precizat Galajda.

Agerpres - Cluj: World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri tradiţionale
Meşterii populari şi persoanele pasionate de arta populară manufacturieră se pot înscrie la cursurile gratuite de antreprenoriat, care se vor desfăşura în lunile martie şi aprilie, în organizarea Filialei Cluj a Fundaţiei World Vision România, aceasta urmând să finanţeze, la finalul pregătirii, 30 de ateliere de meşteşuguri tradiţionale.
Cursurile reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului 'Atelierul de meşteşuguri tradiţionale', derulat în Regiunea Nord-Vest, şi se adresează exclusiv persoanelor care practică un meşteşug tradiţional, indiferent de specificul acestuia, şi au domiciliul în mediul rural din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş.
Sesiunile de instruire antreprenorială oferă participanţilor informaţiile esenţiale pentru începerea unei afaceri proprii şi sunt axate pe informatică, legislaţie şi contabilitate, scrierea unui plan de afaceri, tehnici de marketing şi vânzări, înregistrarea şi protecţia mărcii de artizanat.
La finalul instruirii, cursanţii vor intra în competiţie pentru a obţine finanţarea planurilor de afaceri. Cele mai bune 30 de proiecte realizate de către meşteşugari, cu ajutorul cunoştinţelor dobândite în timpul cursului, vor fi premiate cu finanţarea necesară demarării propriului atelier de meşteşuguri.
În ultima etapă a proiectului, absolvenţii cursurilor de ţesătorie manuală organizate în prima etapă, meşteşugarii calificaţi ca antreprenori, precum şi alţi meşteri populari care doresc să îşi îmbunătăţească afacerile şi să îşi crească veniturile, se pot afilia unor structuri locale menite să sprijine dezvoltarea artei tradiţionale în Regiunea Nord-Vest.
Meşterii vor putea să se înscrie în asociaţiile profesionale locale nou-create, dar şi pe platforma 'e-business Târgul de la Sat', care va fi lansată în decursul acestui an. Pentru a sprijini promovarea artei locale şi a lărgi piaţa de desfacere, fundaţia va înfiinţa o reţea de colaborare cu pensiunile turistice din regiune, unde meşteşugarii vor putea expune obiectele realizate.
'Atelierul de meşteşuguri tradiţionale' este un proiect cofinanţat de Fondul Social European şi se derulează cu sprijinul Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale (ASDR) din Dezmir (Cluj) şi al Ascendo SRL.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB