Transilvania - 3 august 2010

|

Monitorul Express (Brasov) - UE ne taie autostrada Comarnic-Braşov

BERD şi BEI nu s]nt dispuse să finanţeze lucrările la autostrada Comarnic-Braşov aşa că realizarea unui drum civilizat către munte se mai lasă aşteptată. În schimb Coridorul Vestic care urmează să lege printr-o autostradă România de restul ţărilor UE are şanse reale să primească finanţare europeană.utostrada Comarnic-Braşov nu prezintă interes pentru instituţiile finanţatoare ale UE aşa că iese şi din lista de priorităţi a statului român, a declarat pentru MONEY.ro, directorul Companiei de Autostrăzi, Dorina Tiron .

Potrivit acesteia lipsa de interes a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Băncii Europene pentru Investiţii este tocmai motivul pentru care concernul care a câştigat licitaţia pentru construcţia autostrăzii a renunţat la parteneriatul cu statul român. “Aktor- Vinci nu a găsit finanţare la BERD şi BEI. Ar fi insemnat să suporte ei mare parte din investiţie şi nu le-a convenit”, a explicat Tiron.

Dacă europenilor nu le pasă de autostrada către munte, în schimb ar fi dispuşi să dea bani pentru Coridorul IV pan-european, care face legătura între România şi Vest. Drept urmare Ministerul Transporturilor şi Compania de Autostrăzi vor demara, în acest an, procedurile pentru desemnarea constructorului pe tronsonul Sibiu-Piteşti. Cel mai probabil acesta se va face prin concesiune simplă, parteneriatul public-privat nemaifiind o opţiune viabilă în acest moment. “Dacă Comisia Europeană vrea autostradă spre Vest şi e dispusă să o şi finanţeze asta devine şi prioritatea noastră. Probabil o să fie o concesiune simplă pentru Sibiu-Piteşti pentru că asta ar fi mult mai uşor de suportat pentru buget. Comarnic- Braşov cade pe locul doi la priorităţi poate chiar pe trei”, mai spune directorul CNADNR. Întrebată fiind dacă măcar la anul se va relua licitaţia pentru Comarnic-Braşov, Dorina Tiron a spus că îi este imposibil să ştie acest lucru astăzi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB