Transilvania 10 noiembrie

|

Ziarul 21 Cluj - Mai multe comune şi oraşe ar putea dispărea din judeţ

Ziarul 21 Cluj - Tudor Ştefănie: "Vreau să candidez pentru Camera Deputaţilor!"

Ziua de Cluj - TNL Cluj cere să se taie din banii pentru sărbătorile de 1 Decembrie şi Revelion

Ziua de Cluj - Maghiarii din afara Ungariei sunt în pericol, crede vicepremierul Semjen

Monitorul Expres Brasov - Magazinele de etnobotanice sînt ilegale la Braşov

Mytext News Brasov - Liga aleşilor locali a PNL propune modernizarea ţării

Mytext News Brasov - Liberalii îşi fac planuri pentru alegerile din 2012

Mytext News Brasov - PSD vrea reguli de comportament pentru şoferii RAT

Covasna Media - Patru candidaţi în cursa pentru Primăria Boroșneul Mare

Informatia de Alba - PDL, partidul “curajos şi responsabil” care a pus România pe butuci

Informatia de Alba - PNL Alba cere responsabilitate primarului Hava în faţa albaiulienilor

Salajeanul - Lucian Bode, candidat unic?

Zi de zi Mures - PD-L Mureş se pregăteşte de alegeri interne

Mesagerul Hunedorean - Nicolae Timis: Hotãrãsc luni, dacã demisionez din partid sau nu!

Hunedoreanul - Patru alesi locali, propusi pentru excluderea din partid

Ziarul 21 Cluj - Mai multe comune şi oraşe ar putea dispărea din judeţ

66 de comune clujene ar putea fi transformate în sate, iar oraşul Huedin ar putea fi transformat în comună, potrivit unui proiect de lege a senatorului PD-L Nicolae Dobra, supus dezbaterii în această perioadă. Potrivit actului, comunele cu populaţie sub 5.000 de locuitori ar trebui „retrogradate” la rang de sat, iar oraşele ce nu au peste 10.001 locuitori ar trebui transformate în comune. În această situaţie, oraşul Huedin ar deveni comună, deoarece populaţia acestuia este de 9.700 de locuitori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, 66 de comune ar dispărea din judeţ.

Doar noua comune, ce au peste 5.000 de locuitori, ar putea fi „salvate” de la reorganizare, respectiv Aghireşu, Apahida, Baciu, Bonţida, Floreşti, Gilău, Mihai Viteazu, Poieni şi Viişoara. Motivaţia iniţiatorului proiectului de lege, senatorul Nicolae Dobra, este aceea că noua reglementare ar reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajaţilor din administraţiile locale şi ar stopa intrarea în faliment a unor administraţii locale. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, 67 de primari clujeni, în 2012, şi-ar putea pierde funcţiile pentru care au fost aleşi.

"Comuna Nokia" ar putea deveni sat

Jucu, denumită şi „comuna Nokia”, una dintre cele mai prospere localităţi în acest moment datorită investiţiilor realizate în Parcul Tetarom III, unde funcţionează fabrica Nokia, ar trebui retrogradată şi ea la rang de sat. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene a Institutului Naţional de Statistica (INS), la 1 ianuarie 2010 comuna avea o populaţie de 4.218 locuitori.

Lista comunelor cu populaţie sub 5.000 de locuitori: Aiton, Aluniş, Aşchileu, Băişoara, Beliş, Bobâlna, Borşa, Buza, Căianu, Călăraşi, Călăţele, Cămăraşu, Căpuşu Mare, Căşeiu, Câţcău, Cătina, Ceanu Mare, Chinteni, Chiuieşti, Ciucea, Ciurila, Cojocna, Corneşti, Cuzdioara, Dăbâca, Feleacu, Fizeşu Gherlii, Frata, Gârbău, Geaca, Iara, Iclod, Izvorul Crişului, Jichişu de Jos, Jucu, Luna, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărişel, Mica, Mintiu Gherlii, Moldoveneşti, Mociu, Negreni, Palatca, Panticeu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Recea Cristur, Râşca, Săcuieu, Sâncraiu, Sănduleşti, Sânmartin, Sânpaul, Săvădisla, Sic, Suatu, Saga, Tritenii de Jos, Tureni, Unguraş, Vad, Valea Ierii, Vultureni.

Ziarul 21 Cluj - Tudor Ştefănie: "Vreau să candidez pentru Camera Deputaţilor!"

Primarul Tudor Ştefănie a dezvăluit, luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate la postul NCN TV din Cluj Napoca, că intenţionează să candideze pentru un mandat de deputat în Parlamentul României, la alegerile legislative care vor avea loc în anul 2012.

Ştefănie a spus că în 2008 "a oscilat", alegând să candideze pentru Senatul României în ultimul moment, crezând că ex-consilierul local Vasile Miclăuş va reuşi să câştige colegiul cu peste 50% din voturi.

Cu voturile obţinute în zona colegiului de deputat, Tudor Ştefănie ar fi câştigat mandatul, însă colegiul senatorial a cuprins şi zona de munte şi Huedinul, unde electoratul a votat masiv fie cu Gheorghe Funar, fie cu candidatul UDMR. "Nu-mi pare rău că n-am intrat în Parlament! Ceea ce fac eu în Turda va rămâne. Când vreau să plec din funcţia de primar, vreau să las lucrurile gata făcute", a spus Tudor Ştefănie, care a mai precizat că "noi avem parlamentari de împrumut, pe care nu-i vedem, nu-i ştim", făcând aluzie la senatorul PSD Alexandru Cordoş şi la deputatul PNL Virgil Pop.

În ceea ce priveşte candidatul PDL pentru funcţia de primar, acesta ar putea fi actualul viceprimar, Mircea Irimie, conform spuselor primarului în exerciţiu.

În 2011/2012, Ştefănie vrea primii studenţi la Turda

Primarul Tudor Ştefănie a mai dezvăluit şi planul său, care are ca scop final transformarea municipiului Turda într-un pol regional, cu influenţă spre judeţele Alba şi Mureş. În acest scop, un obiectiv important care ar urma să fie realizat la Turda ar fi aducerea unor secţii de la Universitatea Babes Bolyai şi de la Institutul Politehnic din Cluj. Astfel, Turda ar deveni un oraş universitar. Ştefănie a explicat că infrastructura există, existând licee cu cămine neocupate, iar fosta clădire a Judecătoriei (str. Republicii nr. 5) va fi transformată în Universitate. În ceea ce priveşte studenţii, în opinia primarului aceştia ar putea proveni din zona Turda - Câmpia Turzii, dar şi din judeţele limitrofe, mai ales în cazul tinerilor care nu-şi permit costurile mai ridicate în ceea ce priveşte traiul în Cluj Napoca.

Descentralizarea e necesară şi prioritară!

Ştefănie a explicat că descentralizarea trebuie să fie reală, pentru că ea este necesară şi prioritară. Primarul turdean a spus că dacă decizia ar fi transmisă la nivel local, responsabilitatea ar creşte, iar din asta ar avea de câştigat cetăţenii. În plus, colectarea veniturilor şi apoi redistribuirea lor către comunitate ar trebui să aibă reguli mai corecte.

"Nu funcţionăm bine la ora actuală, decizia noastră nu funcţionează decât într-o arie mică. descentralizarea aduce responsabilitate", este opinia primarului turdean.

Ambiţii şi proiecte de anvergură

Tudor Ştefănie a făcut referire şi la proiectele pe care le are în vedere. Dacă parcul zoologic ar urma să fie terminat până la finele anului viitor, licitaţia pentru realizarea sălii polivalente ar urma să fie în luna ianuarie 2011. "Nu va fi o sală de 5000 de locuri, aşa cum intenţionam iniţial, ci una de 3000 de locuri", a precizat edilul turdean. El a mai spus că aceasta, alături de hotelul preconizat în zona Salinei, ar putea fi realizate în baza unui parteneriat public-privat. "La bazinul de înnot continuăm lucrările. Am întârziat vreo 3 luni, datorită votului unui consilier, dar lucrările continuă acum", a mai spus Ştefănie.

Ştefănie a amintit şi de investiţiile în sport. Despre faptul că se termină terenul sintetic de fotbal cu nocturnă, despre faptul că Turda are o echipă performantă de handbal, care vizează promovarea în prima ligă şi despre faptul că Ghiţă Mureşan a deschis o şcoală de baschet la Turda. "Merită să investiţi în sport?!", a fost întrebarea realizatorului emisiunii, iar Ştefănie a răspuns: "Foarte mult! Sănătatea acestui oraş e sportul".

Cu Tişe sau cu Buda? "Să vedem cine ne convinge", zice Ştefănie

Posibila confruntare între Alin Tişe şi Daniel Buda, la şefia organizaţiei judeţene a PDL nu a primit un răspuns clar în ceea ce priveşte candidatul susţinut de turdeni, care ar putea înclina balanţa decisiv. "Nu ştim cine sunt candidaţii. Orice candidat trebuie să ne convingă", a spus Ştefănie, precizând că nu are intenţia să candideze pentru prima funcţie în judeţ, deoarece "aceasta trebuie să aparţină cuiva din Cluj", însă îşi va depune mandatul pentru a doua funcţie în judeţ, pe care consideră că o merită, având în vedere rezultatele administrative şi politice ale ultimilor ani.

Surpriză: brandul oraşului e în lucru!

Primarul Tudor Ştefănie a recunoscut faptul că municipalitatea lucrează de circa două luni la un brand al oraşului. "Este o firmă de specialitate, aceeaşi care a realizat şi brandul pentru Salina Turda. Deocamdată, aştept să văd ce-mi vor prezenta ei, apoi, dacă voi avea anumite obiecţiuni, vom discuta pe marginea lor. Nu-mi place să mă bag peste munca lor. Aşa am făcut şi cu proiectul din centrul oraşului, realizat de o echipă de tineri studenţi, care au terminat facultatea recent", a spus Ştefănie.

Ziua de Cluj - TNL Cluj cere să se taie din banii pentru sărbătorile de 1 Decembrie şi Revelion

TNL Cluj îi cere primarului Sorin Apostu ca la şedinţa Consiliului Local de astăzi să dispună reducerea sumelor alocate pentru sărbătorile de 1 Decembrie şi respectiv Revelion, pentru care au fost alocate câte 200.000 de lei la începutul acestui an.

“Primarul a promis că “în funcţie de cum va decurge anul economic”, va reanaliza acestă decizie în pragul sărbătorilor, urmând să facă reduceri dacă va fi necesar. Acum este necesar. Lucrurile merg din ce în ce mai prost. Oraşul sărăceşte şi odată cu el şi locuitorii săi. Bugetul local a ajuns deja să fie rectificat negativ de doua ori în acelas an, iar unica alternativă a rămas împrumutul. Nicio speranţă pe termen scurt de la guvern sau autorităţile locale”, a arătat preşedintele organizaţiei municipale a TNL Cluj, Ioan Bîldea.

Decizia de a aloca 200.000 de lei pentru sărbătoarea de 1 Decembrie şi o sumă identică pentru sărbătorirea Revelionului a fost luată de Consiliul Local în şedinţa din martie.

Ziua de Cluj - Maghiarii din afara Ungariei sunt în pericol, crede vicepremierul Semjen

”Stoparea politicilor de asimilare a etnicilor maghiari în ţările vecine este crucială pentru supravieţuirea acestor comunităţi”, a declarat Semjen.

Maghiarii din afara graniţelor sunt în pericol din cauza asimilării, a spus vineri vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, care a făcut apel în acest sens la o "politică naţională angajată" de contracarare a acestui fenomen, potrivit Mediafax. În România este cea mai mare comunitate de maghiari din afara Ungariei.

Vicepremierul a adăugat că actualele forme de susţinere faţă de comunităţile maghiare sunt necesare, dar nu suficiente. Încetarea politicilor de asimilare necesită un impuls puternic, în opinia lui Semjen, care a insistat ca legea privind cetăţenia ungară, prin facilitarea accesului la obţinerea cetăţeniei, să ofere acest impuls.

Monitorul Expres Brasov - Magazinele de etnobotanice sînt ilegale la Braşov

• Primarul Braşovului a semnat încă de vineri dispoziţia care interzice vînzarea plantelor şi substanţelor etnobotanice în Braşov şi anulează autorizaţiile magazinelor de profil

• Patronii magazinelor spun că vor ataca în instanţă decizia autorităţilor din Braşov

• Aseară, în centrul oraşului, lîngă o şcoală, se vindeau în continuare produse pentru „aromoterapie“

La Braşov, comercializarea substanţelor din categoria ,,etnobotanicelor“ este interzisă. Primarul Braşovului a semnat dispoziţia prin care se interzice comercializarea plantelor şi substanţelor etnobotanice de orice tip pe teritoriul municipiului Braşov. Actul poartă numărul 7.483, este datat 5 noiembrie şi a intrat în vigoare din 8 noiembrie. Dispoziţia a fost comunicată magazinelor de profil şi instituţiilor. Cu toate acestea, aseară mai erau magazine deschise chiar în centrul oraşului. Patronul spune că n-a primit oficial nicio înştiinţare. Pe de altă parte, patronii magazinelor de profil spun că vor ataca în instanţă decizia autorităţilor din Braşov.

,,Pericol pentru sănătatea publică“

Potrivit dispoziţiei primarului, începînd cu data menţionată „se interzice comercializarea plantelor şi substanţelor etnobotanice de orice tip pe raza municipiului Braşov“ şi de asemenea „acordurile şi autorizaţiile eliberate de Primăria municipiului Braşov, pentru activităţile comerciale din domeniul etnobotanic îşi încetează valabilitatea“. Actul este motivat de „pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante şi substanţe, din cauza intoxicărilor pe care le produc şi riscului de abuz“, precum şi „numărul mare de persoane care se prezintă la spital în urma consumului unor asemenea plante şi substanţe“. O altă motivaţie a dispoziţiei de primar este „creşterea alarmantă a numărului de magazine care comercializează astfel de plante şi substanţe“. Alegerea dispoziţiei de primar ca mijloc de reglementare a situaţiei este motivată la rîndul ei ca „o situaţie de urgenţă şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amînată“, iar „orice întîrziere determinată de parcurgerea procedurii legislative obişnuite ar putea afecta sănătatea sau viaţa unui mare număr de persoane, în special tineri“. Potrivit purtătorului de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea, dispoziţia de primar „reprezintă doar un prim pas în reglementarea acestei situaţii“, iar inspectorii primăriei au fost deja delegaţi pentru a aduce personal la cunoştinţa patronilor magazinelor de etnobotanice din Braşov prevederile actului normativ emis de primar. „Municipalitatea va face toate demersurile legale pentru a rezolva, pentru totdeauna, această problemă în municipiul Braşov, indiferent de cît timp va fi necesar pentru acest lucru“, a concluzionat Toarcea. El a mai explicat că, în baza dispoziţiei de primar, celelalte instituţii abilitate, care nu se află neapărat în subordinea Primăriei, pot face de acum controale şi aplica sancţiuni acolo unde noul act normativ nu este respectat.

Instituţiile abilitate vor începe controalele

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, Lucian Voinescu, spune că instituţia a primit încă de vineri actul normativ emis de primar. „În perioada următoare vom desfăşura controale neanunţate la aceste magazine, prin intermediul Gărzii Financiare. În cazul în care vom constata că nu respectă prevederile dispoziţiei, putem aplica amendă, pînă la 30.000 de lei. Se pot confisca, de asemenea, toate veniturile obţinute în perioada de după intrarea în vigoare a actului normativ şi putem închide unitatea respectivă“, a explicat Lucian Voinescu. La rîndul său, conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului va organiza controale, iar dacă inspectorii vor constata nereguli, sancţiunea poate fi de la 2.000 la 20.000 de lei amendă şi închiderea activităţii magazinelor respective. Dispoziţia de primar nu ajunsese încă ieri şi la Direcţia de Sănătăte Publică Braşov, însă conducerea este deja în temă cu acest subiect. „Nu am primit încă nicio adresă de la primărie, însă am participat la discuţii pe această temă. Noi sperăm ca aceste magazine să se închidă. Oricum, vom realiza şi noi controale, dar nu putem dispune alte sancţiuni decît de închidere a unităţii prin propunerea de ridicare a autorizaţiei, autorizaţie care poate fi emisă de diferite instituţii. De asemenea, dacă vom găsi în anumte unităţi substanţe care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, de genul celor comercializate în magazinele, aşa-zise «de aromoterapie», le vom bloca pînă cînd vom primi rezultatele de laborator“, a explicat dr. Alexandru Bălescu, directorul DSP Braşov.

Patronii vor da primăria în judecată

Plicuri de Weed, WWW, Chocolate, Bonzai, Jamaican Gold, Maraciuca, Vision 3D, Diesel Power, DJ sau Killer se vindeau aseară la fereastra unui magazin „de etnobotanice“, care funcţionează la cîţiva metri de corpul de pe Agrişelor al Şcolii nr 5. Adrian Apostu, patronul magazinului, spune că nu a fost încă anunţat de faptul că dispoziţia primarului a fost deja emisă. Mai mult, el spune că va constitui o asociaţie a patronilor de astfel de magazine, care să dea în judecată Primăria. „Deocamdată nu mi s-a prezentat niciun act oficial. M-am interesat pe site-ul Primăriei şi ştiu că există un proiect de dispoziţie de primar, care nu a intrat încă în vigoare, şi consider acest act abuziv. Nici măcar nu mi s-a comunicat un termen pînă la care să îmi distrug marfa, aşa cum s-a întîmplat la Bacău“, a declarat Apostu. El spune însă că dacă va primi o înştiinţare oficială, va opri activitatea magazinului pînă la deschiderea acţiunii în instanţă. „Consider acest act un abuz din mai multe motive. În primul rînd, conform Codului Comercial, care nu-mi interzice această activitate, funcţionez legal. Am plătit toate taxele şi impozitele în avans. Produsele sînt sigilate, au toate datele de identificare, compoziţia şi instrucţiunile de utilizare inscripţionate. Produsele sînt mereu verificate de cei de la antidrog şi avem buletine de analiză şi certificate de conformitate pentru fiecare în parte. Sînt de acord să ne închidă, cu condiţia să închidă, de exemplu, şi magazinele de tutun, care sînt cel puţin la fel de periculoase ca magazinul nostru!“, susţine patronul.

„Sînt de fapt îngrăşăminte pentru plante“

Adrian Apostu susţine că produsele pe care le vinde „sînt de fapt îngrăşăminte pentru plante“ sau „plante pentru aromoterapie“, iar vînzătorul „nu spune nimic care să ducă măcar cu gîndul la fumat“, deşi recunoaşte că produsele pot fi fumate, iar în combinaţie cu tutunul, alte produse similare, alcoolul sau chiar drogurile uşoare, pot avea efecte neplăcute. „Nu le recomandăm sub nicio formă pentru a fi fumate, dar sînt convins că dacă clienţii ar fuma doar ce vînd eu, nu ar ajunge la spital“, mai spune Apostu. Întrebat ce crede despre cazurile în care copii sau tineri au ajuns la spital, intoxicaţi cu astfel de produse, Adrian Apostu lasă de înţeles că părinţii ar trebui să aibă grijă de copiii lor. „Modul în care se comportă fiecare tînăr ţine în primul rînd de cei şapte ani de acasă şi de educaţia pe care au primit-o de acasă“, iar „cei care au ajuns la spital cu siguranţă au făcut abuz“ cu consumul unor astfel de produse. Patronul magazinului mai spune că ar fi de acord să fie suprataxat de către municipalitate, sau ca activitatea sa să fie şi mai bine reglementată şi verificată, însă consideră că interzicerea acestor magazine nu va avea efecte pozitive. „Nu va face decît să ducă activitatea în piaţa neagră, unde va fi mult mai greu de controlat“, consideră patronul.

Clienţii continuă să cumpere

Am încercat să purtăm un dialog şi cu un grup de tineri, care au coborît dintr-o maşină, au bătut în geamul magazinului, au luat un pliculeţ „pentru aromoterapie“, au plătit şi au urcat din nou în maşină. Chiar sub obligaţia păstrării anonimatului, au refuzat dialogul cu reporterul Monitorul Expres. „Cei care ajung la spital habar n-au ce fac“, a fost singurul comentariu pe care l-am auzit de la ei. Plicul pe care l-au cumpărat semăna cu cel de Diesel Power, ale cărui ingrediente inscripţionate pe plic sînt frunze şi tulpini de eritrină, castan fără escină şi esculină, frunze de scorţişoară, lumînărică şi amide endogene ale acizilor graşi. Care este modul de utilizare oficial al produsului? „Se pune conţinutul într-un vas cu deschidere mare, se foloseşte pentru odorizarea camerelor, aromoterapie“. Avertismentul este şi el prezent: Nu este indicat consumului uman, interzis persoanelor sub 18 ani. Dacă se înghite accidental, este recomandată, la fel de explicit pe plic, consultarea unui medic. Şi totuşi, cei care cumpără şi cei care vînd ştiu că fac comerţ cu ,,droguri legale“.

Mytext News Brasov - Liga aleşilor locali a PNL propune modernizarea ţării

Sub egida „Statul liberal - reconstrucţia de la vârf a statului român”, staff-ul PNL a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, la Braşov, o rezoluţie, care are în vedere, în principal, reducerea numărului de parlamentari la 300 şi separarea atribuţiilor celor două camere ale Parlamentului.

Rezoluţia Ligii aleşilor locali a PNL spune că „votul uninominal majoritar reprezintă cea mai bună opţiune pentru democraţia românească, deoarece este singurul sistem electoral în care răspunderea alesului faţă de alegător o depăşeşte în importanţă pe aceea a alegătorului faţă de propriul partid”.

Pe de altă parte, în opinia liberalilor, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene - acum aleşi într-un singur tur de scrutin - ar trebui să se facă prin vot majoritar, în două tururi, iar România ar trebui reorganizată, după un sistem de autonomie financiar-fiscală.

„PNL îşi asumă, prin vocea tuturor reprezentanţilor săi, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, o reformă a statului reală, eficientă şi în strânsă legatură cu interesele românilor. Vrem ca statul eficient, statul partener al românilor, să fie construit rapid, pentru a valorifica ultima şansă a societăţii româneşti de a depăşi criza economică şi instituţională în care România se zbate în prezent”, se mai arată în rezoluţie.

Mytext News Brasov - Liberalii îşi fac planuri pentru alegerile din 2012

Liderii PNL şi-au făcut o strategie privind pregătirea candidaţilor PNL pentru alegerile locale din 2012 din comune, oraşe şi municipii până în 50.000 de locuitori.

Obiectivul liberalilor este obţinerea a peste 33% dintre primăriile de comune, oraşe şi municipii, cu un minim de 28 % în fiecare judeţ.

Proiectul liberalilor este de a identifica resursele şi a forma echipe de lucru, de a acumula informaţii despre problemele locale şi de a lansa potenţiali candidaţi viabili. Liga Aleşilor Locali a PNL, condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, va asigura resursele umane şi logistice pentru acţiunile desfăşurate la nivel naţional şi va sprijini toate demersurile de la nivel de filiale.

Căncescu a declarat că, la Braşov, vizează obţinerea a cel puţin 30% din voturile alegătorilor.

Mytext News Brasov - PSD vrea reguli de comportament pentru şoferii RAT

Plângerile şi sesizările venite din partea călătorilor care utilizează mijloacele de transport în comun ale RAT Braşov i-au îndemnat pe social-democraţi să solicite consilierilor locali şi regiei elaborarea unui Cod de conduită pentru şoferii autobuzelor. „Mulţi călători reclamă că li se vorbeşte urât, că muzica este prea tare sau că li se închid uşile în nas, deşi ajung la timp în staţiile RAT. După cum şoferii de taxi au un regulament şi conducătorii auto de pe mijloacele RAT ar trebui să aibă şi ei un cod de conduită al lor, pe care să-l respecte!”, a susţinut purtătorul de cuvânt PSD Braşov, Răzvan Popa.

Covasna Media - Patru candidaţi în cursa pentru Primăria Boroșneul Mare

PNL mizează pe un rom cu 10 clase, PRM pe un student

Lista candidaților pentru Primăria comunei Boroșneul Mare se mărește, alături de UDMR și Partidul Civic Maghiar (PCM) anunțându-și proprii candidați și cei de la PNL și PRM.

PNL Covasna a anunțat ieri, prin vocea președintelui Marius Obreja, că vor înscrie în cursa pentru primăria Boroșneul Mare un etnic rom din comună, Goga Attila, în vârstă de 42 de ani.

Deși a absolvit doar zece clase și doi ani de școală profesională, Goga Attila este președintele organizației PNL Boroșneul Mare, fiind totodată proprietarul unei mici afaceri din localitate.

”Considerăm că în Boroșneul Mare nu a fost reprezentat îndeajuns segmentul romilor, la nivelul administrației locale formată în totalitate din UDMR și PCM, în vreme ce dacă vorbim de etnie, aproximativ 40% din populația comunei este romă. Ne dăm seama că PNL intră în alegeri împotriva unei mașinării politice puternice – cea a UDMR, care deține pârghii politice și administrative prin prisma aflării în Coaliția de guvernare, plus că PNL Boroșneu nu a mai trecut prin așa ceva – va fi deci și o probă”, a declarat Marius Obreja.

Campania PNL, exclusiv în limba maghiară

Potrivit liderului PNL Covasna, campania electorală a candidatului PNL se va desfășura exclusiv în limba maghiară. În ceea ce privește eventualele ”stimulente” de campanie, Marius Obreja a declarat că este posibil ca acestea să apară de la competitorii PNL, deoarece prezența unui candidat liberal va ridica miza acestor alegeri.

”Dacă cei din Boroșneu au răbdare și votează candidatul nostru vor avea ocazia să cunoască și un alt gen de administrație locală decât cel din ultimii 20 de ani – orice alta ar fi mai bună. Dacă nu se va înțelege însă acest mesaj și viitoarea administrație va avea aceeași componență UDMR și PCM, atunci oamenii de acolo își vor duce traiul ca și până acum”, a mai arătat Marius Obreja.

Partidul România Mare (PRM) nu se lasă nici el mai prejos, anunțând că are la rândul său un candidat pentru Primăria Boroșneul Mare: studentul la drept Șerb Caius Robert, acesta fiind totodată și liderul organizației locale PRM. Potrivit liderului PRM Covasna, Gică Agrigoroaie, candidatul este ”un băiat bun, cunoscut în comună și inteligent, care se cunoaște cu tineretul”.

Pentru alegerile în funcția de primar al comunei Boroşneul Mare, care vor avea loc în 28 noiembrie, s-au mai înscris până acum și alți doi candidaţi: Girtler Gyula din partea PCM și Lorincz Kalman din partea UDMR.

Fostul primar, Bartha Laszló, care a decedat pe 28 septembrie în urma unui stop cardiac, avea 59 de ani și câștigase alegerile din 2008 din partea UDMR.

Informatia de Alba - PDL, partidul “curajos şi responsabil” care a pus România pe butuci

Deputatul liberal de Alba, Teodor Atanasiu acuză într-o declaraţie politică modul în care PDL a condus ţara în ultimii ani. Liberalul Teodor Atanasiu precizează că România este o ţară pusă pe butuci de partidul „curajos şi responsabil” iar promisiunile democrat-liberalilor de acum doi ani au fost doar vorbe aruncate în vânt. „Dacă până acum toţi românii au avut impresia că în 2008 s-a instalat triumfător la guvernare cel mai promiţător partid din România, care mărea salariile profesorilor doar cu 50%, odată cu instalarea crizei mondiale, care promitea peste 1000 de km de autostrăzi construiţi în foarte puţină vreme, care oferea virtual, ce-i drept, pensii şi salarii minunate, de sute de euro şi jura investiţii sublime, creatoare de milioane de locuri de muncă, de aproximativ un an am aflat cu toţii că incompetenţa şi fariseismul transpuse în milioane de minciuni portocalii nu au nicio legătură cu binele românilor, cu buzunarele şi necesităţile stringente ale acestora de zi cu zi sau cu cele importante pentru viitorul copiilor lor”, precizează în declaraţia politică deputatul PNL, Teodor Atanasiu.

În respectiva declaraţie politică, Teodor Atanasiu acuză în termeni duri faptul că după ce timp de doi ani poporul român a avut parte de cele mai proaste decizii, acum Elena Udrea declară că PDL face ce trebuie să facă un partid responsabil, un partid curajos. „După ce am avut parte doar de cele mai proaste şi haotice decizii prezidenţiale şi guvernamentale, menite să instaleze falimentul desăvârşit în cele mai multe domenii, să sărăcească brusc câteva milioane de români, să închidă spitalele şi să alunge medicii în căutarea unor locuri decente de muncă, să ţină şcolile, elevii şi profesorii într-o permanentă degringoladă şi să-i trimită pe cei din urmă, eventual la spălat de vase sau cules de căpşuni pe alte meleaguri – deoarece orele lor de muncă efectuate la catedra românească nu se pot compara cu cele prestate de întâiul locatar de la Palatul Cotroceni -, aflăm acum de la ministrul numărul unu al tuturor cabinetelor Boc, Elena Udrea, că România a fost condusă în ultimii doi ani de cel mai bun, curajos şi eficient partid posibil! Dar eu nu mă pot abţine să vă întreb, stimată doamnă ministru, de ce nu aţi luat măsurile necesare de redresare a economiei româneşti aflate în derivă, imediat după ce v-aţi instalat la guvernare, în anul 2008, ba chiar aţi binevoit să anulaţi instant pachetul de măsuri pe care ultimul guvern liberal îl legiferase, considerând că România nu s-a întâlnit încă cu faimoasa criză şi că nici măcar mediul privat nu are nevoie de o susţinere imediată? De ce, doamnă Udrea, dacă sunteţi într-adevăr parte a celui mai curajos partid din România, nu aţi redus cheltuielile din primele săptămâni ale anului 2009, an electoral prezidenţial şi aţi aşteptat întâi ca ţara să intre în faliment şi numai după ce a venit “gardianul” FMI, la jumătatea lui 2010, să vă dezavueze incompetenţa şi dezastrul în care aţi adus economia, v-aţi decis, peste noapte, să luaţi pe picior cele mai groaznice măsuri de austeritate implementate vreodată în Europa?”, precizează Teodor Atanasiu.

Informatia de Alba - PNL Alba cere responsabilitate primarului Hava în faţa albaiulienilor

În ultima conferinţă de presă a PNL Alba, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Angelica Mocan a reluat din nou problema Cetăţii din Alba Iulia.

Angelica Mocan a precizat că obligarea albaiulienilor la plata unei taxe de acces în propria cetate i-a determinat pe liberali să facă demersuri pentru a afla de ce o firmă privată asociata cu CL Alba Iulia percepe o taxă de acces pe domeniul public, din care 90% revine nu bugetului local, ci respectivei societăţi.

“Demersurile noastre de a asigura albaiulienilor accesul la propria istorie şi la o corectă informare cu privire la cheltuirea banului public, s-au izbit de atacuri că dezinformăm, nu ştim sau suntem de rea-credinţă. Am fost perseverenţi în a afla de ce o parte din oraşul nostru, restaurat din fonduri publice, poate fi vizitat de cetăţenii care contribuie la acest buget, contra unei taxe şi de ce a fost necesară instituirea ei, dacă cea mai mare parte a banilor revine unei firme private”, a declarat Angelica Mocan.

Astfel, prima victorie a liberalilor şi un prim pas înainte a fost că firma privată a eliminat taxa de acces pentru o perioadă de 6 luni. Vicepreşedintele PNL, Florin Roman a precizat că această taxă trebuie eliminată definiv deoarece albaiulienii nu pot fi turişti în propria Cetate. “Fac apel la respectiva firmă să renunţe definitiv la această taxă. Albaiulienii nu pot fi turişti în propriul oraş”, a declarat Florin Roman.

Angelica Mocan a precizat că la solicitarea albaiulienilor care au dorit să afle ce beneficii le aduce lor acest contract încheiat de CL Alba Iulia, consilierii municipali liberali au iniţiat un proiect de hotărâre prin care s-a solicitat primarului Mircea Hava un raport cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de către firma privată care administrează cetatea.

“Deşi toţi consilierii au apreciat necesar acest raport, consilierii democrat-liberali nu au vrut să-l supere pe preşedintele PDL Alba, Mircea Hava şi să-l oblige să întocmească un raport în temeiul art. 63, al. 3 din Lg. 215/2001, aşa cum era obligat să facă anual din 2006, până în prezent. Proiectul liberal a fost respins, dar consilierii PDL au solicitat primarului să prezinte o informare cu privire la necesitatea taxei de acces în Cetate şi de ce bugetului local îi revine o cotă atât de mică din ea”, a declarat Angelica Mocan.

Liberalii aşteaptă în acest moment cu interes ca “obligaţia primaralului Mircea Hava, faţă de cetăţeni, să fie onorată informativ, dacă asumarea răspunderii (acordată de cetăţeni prin vot) s-a dovedit împovărătoare pentru consilierii săi, aleşi”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL Alba, Angelica Mocan.

Salajeanul - Lucian Bode, candidat unic?

Se pare ca moda candidatului unic la sefia organizatiilor judetene de partid ajunge si la PDL, care se afla pe ultima suta de metri pana la organizarea alegerilor interne pentru Biroul Permanent Judetean.

Momentan, o singura candidatura pentru functia de presedinte al BPJ Salaj a fost inregistrata si validata de Consiliul Permanent National al PDL – cea a actualului sef Lucian Bode, care se afla in aceasta functie ca presedinte interimar din 2008, imediat dupa alegerile locale.

Inca o saptamana pentru doritorii de presedinte PDL

Validarea candidaturii lui Lucian Bode de catre BPN a fost facuta de mai bine de doua saptamani. Potrivit declaratiilor lui Lucian Bode, cei care doresc sa-si depuna candidaturile pentru aceasta functie mai au timp pana la urmatoarea sedinta a acestui for de conducere, care va avea loc luni, 15 noiembrie, deoarece in 20 noiembrie sunt programate alegerile. Deocamdata a fost validata candidatura lui Lucian Bode, precum si numirile de sefi de colegiu, facute in sedinta Biroului Permanent Judetean: Lucian Bode este sef pe colegiul Simleu Silvaniei; Ioan Abrudan conduce colegiul Zalau; Ioan Mocanu este pus sef pe colegiul Cehu Silvaniei si Gheorghe Stanciu – pe colegiul Jibou. In ceea ce priveste depunerea dosarelor de candidatura pentru celelalte functii, doritorii au timp pana cu trei zile inainte de data alegerilor, respectiv inainte de 20 noiembrie.

Mai vine Boc?

La alegerile organizatiei judetene a PDL Salaj a fost anuntata participarea presedintelui de partid – premierul Emil Boc. Daca acesta va veni, pana la urma, in Zalau in data de 20 noiembrie, acest lucru ramane de vazut. Conform informatiilor furnizate de Lucian Bode, in principiu Emil Boc va participa la alegerile pentru conducerea PDL Salaj, daca nu vor avea loc evenimente neprevazute.

Zi de zi Mures - PD-L Mureş se pregăteşte de alegeri interne

Filiala Mureş a Partidului Democrat Liberal se pregăteşte pentru alegerile interne. Săptămâna vitoare va avea loc şedinţa Biroului Permanent Judeţean în cadrul căreia se va stabili data de organizare a alegerilor, atât pentru conducerea organizaţiei municipale cât şi pentru cea a filialei Târgu-Mureş a partidului. „Suntem în perioada în care pregătim alegerile la nivelul judeţului şi a municipiului Târgu-Mureş. Săptămâna viitoare va avea loc şedinţa Biroului Permanent Judeţean în cadrul căreia vom stabili data de organizare a alegerilor”, a declarat Vasile Filimon, vicepreşedinte PD-L Mureş.

Pentru moment, nimeni nu şi-a anunţat oficial o posibilă candidatură pentru funcţia de preşedinte. Consilierul judeţean Mihai Poruţiu ne-a declarat că decizia de a candida pentru o funcţie de conducere nu poate fi luată de unul singur şi că aşteaptă să vadă calendarul exact al alegerilor şi să discute cu colegii de partid înainte de a lua o decizie. „Nu depinde doar de mine. Aştept să văd programare şi să discut cu colegii mei de partid. Deciziile de genul acesta nu se iau de unul singur”, a afirmat Mihai Poruţiu. Colegul său din Consiliul Judeţean, Teodor Giurgea, se află pentru moment în concediu medical, dar că nu va sta deoparte dacă i se va cere să facă parte din arcul de conducere al partidului. „Eu sincer, datorită unor probleme medicale, sunt în afara calendarului politic de trei săptămâni. Nu m-am gândit la o candidatură sau la o funcţie. Dacă cei din conducere doresc ca eu să fac parte din arcul de conducere care va fi ales atunci mă voi gândi la o candidatură”, a declarat Giurgea.

Mesagerul Hunedorean - Nicolae Timis: Hotãrãsc luni, dacã demisionez din partid sau nu!

Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş (foto), susţine că se mai gândeşte până luni dacă va demisiona din PNL sau nu, după ce Biroul Electoral Central a hotărât că „nu se admit candidaturi independente ale membrilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau ale organizaţiilor neguvernamentale ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale”.

Autosuspendat din partid

Nicolae Timiş a declarat că „în prezent, consider că nu am calitatea de membru al nici unui partid politic, deoarece m-am autosuspendat din PNL. Conform articolului 19, aliniatul 1, din Statutul Partidului Naţional Liberal, mă pot suspenda din organizaţie, în cazul în care candidez pentru o funcţie cu care sunt incompatibil, adică exact situaţia mea. Eu, ca membru al PNL, sunt incompatibil pentru candidatură, de aceea m-am autosuspendat din partid. Biroul Haţeg al PNL a luat act de decizia mea, înainte ca acesta să fie dizolvat de către Mircea Moloţ”.

În 15 noiembrie, aruncă zarurile

Având în vedere recenta hotărâre a BEC, referitoare la candidaturile independente, primarul Nicolae Timiş declară pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că dacă, până luni, 15 noiembrie, când trebuie depuse candidaturile pentru alegerile parţiale din Colegiul Haţeg, nu se va lămuri situaţia sa, atunci va decide dacă va demisiona sau nu din partid. Potrivit legii, dacă un primar demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales, el pierde şi postul de edil şef.

Hunedoreanul - Patru alesi locali, propusi pentru excluderea din partid

Scandalul din organizaţia municipală Deva a PNL pare să nu se mai sfârşească, la fel ca şi cel de la nivelul judeţului. Asta, deoarece patru aleşi locali din Deva, membri PNL, riscă să-şi piardă funcţiile, după ce PNL Deva a votat în Biroul Permanent municipal excluderea lor din partid. Este vorba de consilierii deveni Doru Oană, Ioan David, Dorel Cuiava şi Carol Panduru.

Delegaţia permanentă va decide

„Am înaintat o adresă Biroului Permanent Judeţean al PNL, prin care solicităm să se propună Delegaţiei permanente a PNL Hunedoara excluderea celor patru din partid. Pe 15 noiembrie, se va vota propunerea noastră”, a declarat Florin Oancea, liderul PNL Deva.

„Nu vor reuşi”

În replică, primarul Devei, Mircia Muntean, susţine că „şi eu vreau să câştig singur un război împotriva Chinei, dar nu voi putea niciodată să fac asta. Aşa şi Oancea, vrea să schimbe patru aleşi locali, însă nu va reuşi. Oricum, nu se va lua nici o măsură în PNL, nici la judeţ, nici la Deva, până după alegerile din 5 decembrie, din Colegiul Haţeg. Ştampila organizaţiei PNL Deva se află la mine”, a afirmat Mircia Muntean.

Ce îi mână pe ei în luptă?

Legat de decizia de excludere a celor patru consilieri locali deveni din partid – despre care se ştie că sunt, împreună cu cei doi viceprimari, aliaţi ai primarului Mircia Muntean – în mediul politic local, se vehiculează informaţia că scopul final al acestei acţiuni este reinstalarea lui Florin Oancea pe un post de viceprimar al municipiului, al doilea post urmând să revină PSD, care ar vrea ca din acest război intern al liberalilor hunedoreni, să reuşească să-şi impună, un viceprimar în Deva.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB