Muntenia - 10 ianuarie 2013

|

Agerpres - Dolj: În Craiova taxele si impozitele locale ramân la nivelul anului trecut
În municipiul Craiova, taxele şi impozitele locale pentru anul 2013 rămân la nivelul anului trecut, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu, declarând, joi, pentru AGERPRES că primarul Lia Olguţa Vasilescu a decis ca acestea să se menţină la nivelul lui 2012, pentru că locuitorii oraşului plătesc oricum printre cele mai mari taxe din ţară.
Potrivit sursei citate, singurele taxe care vor fi majorate în Craiova sunt cele pentru construcţiile provizorii amplasate pe domeniul public.
'Primarul municipiului Craiova a decis ca taxele şi impozitele locale să rămână la nivelul anului trecut, pentru că acestea sunt oricum printre cele mai mari din ţară, iar cetăţenii le suportă destul de greu. Singurele taxe şi impozite care vor creşte în acest an sunt cele pentru construcţiile provizorii amplasate pe domeniul public, pentru că aici era o anomalie în sensul că pentru o masă în piaţă se plăteau 3.000 de lei/an, iar pentru un chioşc se plăteau 150 de lei. Ori nu se compară condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea o persoană care vinde la o masă cu cele dintr-un chioşc', a spus Ionuţ Pârvulescu.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova a mai afirmat că în 2012 gradul de colectare a taxele şi impozitelor locale a fost de 98,39% şi s-a încasat la buget suma de 108,44 milioane de lei.
În acest an Primăria Craiova a introdus şi o taxă auto de 300 de lei/lună pentru aprovizionare pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală din Craiova, pentru spaţiile şi terenurile proprietate privată a acestora pe bază de abonament cu plată anticipată în condiţiile în care există şi o taxă de acces în piaţă pentru autoturisme.
Primăria Craiova a trimis mai multor agenţi economici care au magazine sau chioşcuri pe domeniul public somaţii prin care sunt înştiinţaţi să elibereze spaţiile până în luna februarie, motivând acest demers prin iniţierea unui proiect de reamenajare a acestor spaţii.

Agerpres - Gorj: Primarul comunei Leleşti a fost exclus din Partidul Social Democrat
Primarul comunei Leleşti, Marian Rotaru, a fost exclus, joi, din Partidul Social Democrat (PSD) Gorj, în urma şedinţei Biroului Permanent Judeţean (BPJ), a declarat preşedintele filialei judeţene a partidului, Florin Cârciumaru.
Dintre cei 17 membri ai BPJ, 16 au votat pentru demiterea primarului Marian Rotaru, iar unul s-a abţinut.
Marian Rotaru a fost exclus ca urmare a faptului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare, i-a susţinut pe Ion Cupă, candidat PDL pe Colegiul 1 Deputaţi, şi pe Dan Diaconescu, candidat pe Colegiul 6 Deputaţi.
'Dânsul a greşit foarte mult pe baza unor nemulţumiri apărute din faptul că nu a fost desemnat candidat pe un colegiu parlamentar, practic a mers din greşeală în greşeală, nu a ştiut să gestioneze acest moment de supărare, iar în calitate de vicepreşedinte PSD Gorj, în calitate de membru PSD a ieşit în public şi a spus că îl susţine pe domnul Cupă (n.r. PDL) ceea ce este contrar regulamentului şi disciplinei de partid. Şi lucrurile nu s-au oprit aici. A mers mai departe şi în plină campanie a mers şi l-a susţinut pe Dan Diaconescu, contracandidatului preşedintelui PSD, contracandidatul unui prim-ministru în funcţie', a precizat preşedintele PSD Gorj.
Tot în cadrul şedinţei, cei 17 membri ai BPJ au decis dizolvarea, ca urmare a rezultatelor foarte slabe obţinute la alegerile parlamentare, a organizaţiei PSD Leleşti, atribuţiile de conducere politică la nivelul localităţii fiind preluate de BPJ până la organizarea de noi alegeri.

Moldova - 10 ianuarie 2013

|

Agerpres - Neamţ: USL şi-a desemnat candidatul la funcţia de primar la Doljeşti
PSD Neamţ a validat, joi, candidatura lui Iosif Saitan la funcţia de primar al comunei Doljeşti, după ce postul a rămas vacant în luna octombrie după decesul fostului edil.
Iosif Saitan va candida din partea USL şi, cel mai probabil, va avea doi contracandidaţi, de la PDL şi PP-DD. Liderii celor două partide au declarat că încă nu au stabilit candidaţii pentru funcţia de primar dar că până la sfârşitul săptămânii vor face acest lucru.
Alegerile în comuna Doljeşti vor avea loc pe 3 februarie, în aceeaşi zi fiind programate scrutine locale şi în judeţele sau localităţile unde primarii sau preşedinţii consiliilor judeţene au fost aleşi parlamentari.
'Ne organizăm în aşa fel încât pe 20 ianuarie să declanşăm campania electorală care să ne conducă la câştigarea alegerilor şi la continuitate, ţinând seamă de faptul că din anul 1990 primăria din Doljeşti a fost condusă de către primari PSD', a declarat, pentru AGERPRES, deputatul PSD Ioan Munteanu.
Iosif Saitan are 56 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Drept iar între anii 1989-2012 a fost secretarul comunei Doljeşti.

Agerpres - Galaţi: Autospeciale noi pentru Serviciul de Ambulanţă
Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Galaţi a fost dotat cu patru autospeciale noi, care înlocuiesc salvările vechi cu norma depăşită, a declarat, joi, directorul instituţiei, Mihai Polinschi.
Potrivit acestuia, este vorba despre trei maşini marca Citroen, de tip B1 şi B2, şi de una marca Volkswagen, de tip C.
'Autospecialele au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii. Deşi nu ştim încă valoarea exactă a investiţiei, preţul estimativ al unei ambulanţe este de aproximativ 80.000 euro', a spus Mihai Polinschi.
El a precizat că dacă în cazul autospecialelor de tipul B personalul medical nu trebuie să aibă în mod obligatoriu şi un medic, în timpul intervenţiilor, pentru ambulanţa de tip C prezenţa unui medic cu o pregătire specială este obligatorie.
Noile maşini le înlocuiesc pe cele vechi care au depăşită cu peste zece ani norma de casare.
'Ambulanţele înlocuite au parcurs peste 300.000 de kilometri şi, ca urmare a utilizării aproape fără întrerupere, prezentau numeroase probleme tehnice. Astfel, cele patru maşini noi ne erau mai mult decât necesare', a afirmat Polinschi.
Şeful SJA Galaţi a mai spus că dacă în privinţa dotărilor lucrurile merg spre bine, încadarea cu personal lasă de dorit.
'Pentru că posturile în Sănătate au rămas blocate, ducem o lipsă acută de angajaţi. Chiar dacă în acte am avea nevoie de 415 oameni, personalul încadrat în momentul de faţă este de doar 215 angajaţi', a menţionat Polinschi.

Transilvania - 10 ianuarie 2013

|

Agerpres - Satu Mare: Dezvoltarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară continuă, deşi unii medici nu sunt de acord
Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare va continua să dezvolte secţia de chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, în ciuda faptului că mai mulţi medici nu sunt de acord cu acest lucru.
Potrivit unui comunicat de presă transmis joi AGERPRES, înfiinţarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară a fost o realizare importantă pentru judeţul Satu Mare, în ţară existând astfel de secţii doar în Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.
'Principala problemă nu a fost de ordin financiar, pentru Consiliul Judeţean fiind un proiect primordial, cât atingerea unor standarde care pentru aproape toate spitalele din ţară ar fi fost imposibil de îndeplinit. Iar principala condiţie a fost existenţa la Satu Mare a unui chirurg care să adune în jurul său un personal foarte bine pregătit şi cu experienţă'', a precizat preşedintele CJ, Adrian Ştef.
Acesta a dat asigurări că investiţiile vor continua, în ciuda piedicilor pe care le pun anumite persoane.
'Au fost medici care mi-au cerut să opresc investiţiile pentru că nu mai pot să-şi dezvolte cabinetele private. Toate investiţiile sunt făcute pentru sătmăreni, pentru a nu mai fi obligaţi să se trateze în alte oraşe din ţară sau în străinătate', a adăugat Ştef.
Secţia de chirurgie cardio-vasculară, inaugurată în 7 decembrie 2012, este condusă de dr. Zoltan Galajda, un medic român, stabilit de mai mult de 20 de ani în Ungaria, la Debrecen. El a efectuat peste 2.000 de operaţii pe cord deschis în Ungaria, Franţa, Germania şi România şi a acceptat propunerea de a coordona compartimentul din Satu Mare deoarece evaluările recente efectuate în Satu Mare pun în evidenţă incidenta mai mare a factorilor de risc şi a patologiei cardiovasculare spre deosebire de alte zone ale ţării.
'Venirea mea la Satu Mare poate a fost surprinzătoare pentru multe cercuri de specialitate şi în fond a fost un accept la cereri repetate din partea mai multe instituţii şi persoane cu influenţă din România. Chirurgia cardiacă într-adevăr necesită condiţii deosebite de asepsie, o perfectă organizare şi tehnică specială. Din această cauză, îi înţeleg pe cei care sunt sceptici şi chiar au o părere nefavorabilă legată de înfiinţarea acestei secţii la Satu Mare. Sunt însă convins că prin exemplul pe care îl va da această secţie în final va atrage exemplele benevole binevenite în Spitalul de Urgenţă Satu Mare', a precizat Galajda.

Agerpres - Cluj: World Vision România oferă finanţare pentru 30 de ateliere de meşteşuguri tradiţionale
Meşterii populari şi persoanele pasionate de arta populară manufacturieră se pot înscrie la cursurile gratuite de antreprenoriat, care se vor desfăşura în lunile martie şi aprilie, în organizarea Filialei Cluj a Fundaţiei World Vision România, aceasta urmând să finanţeze, la finalul pregătirii, 30 de ateliere de meşteşuguri tradiţionale.
Cursurile reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului 'Atelierul de meşteşuguri tradiţionale', derulat în Regiunea Nord-Vest, şi se adresează exclusiv persoanelor care practică un meşteşug tradiţional, indiferent de specificul acestuia, şi au domiciliul în mediul rural din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş.
Sesiunile de instruire antreprenorială oferă participanţilor informaţiile esenţiale pentru începerea unei afaceri proprii şi sunt axate pe informatică, legislaţie şi contabilitate, scrierea unui plan de afaceri, tehnici de marketing şi vânzări, înregistrarea şi protecţia mărcii de artizanat.
La finalul instruirii, cursanţii vor intra în competiţie pentru a obţine finanţarea planurilor de afaceri. Cele mai bune 30 de proiecte realizate de către meşteşugari, cu ajutorul cunoştinţelor dobândite în timpul cursului, vor fi premiate cu finanţarea necesară demarării propriului atelier de meşteşuguri.
În ultima etapă a proiectului, absolvenţii cursurilor de ţesătorie manuală organizate în prima etapă, meşteşugarii calificaţi ca antreprenori, precum şi alţi meşteri populari care doresc să îşi îmbunătăţească afacerile şi să îşi crească veniturile, se pot afilia unor structuri locale menite să sprijine dezvoltarea artei tradiţionale în Regiunea Nord-Vest.
Meşterii vor putea să se înscrie în asociaţiile profesionale locale nou-create, dar şi pe platforma 'e-business Târgul de la Sat', care va fi lansată în decursul acestui an. Pentru a sprijini promovarea artei locale şi a lărgi piaţa de desfacere, fundaţia va înfiinţa o reţea de colaborare cu pensiunile turistice din regiune, unde meşteşugarii vor putea expune obiectele realizate.
'Atelierul de meşteşuguri tradiţionale' este un proiect cofinanţat de Fondul Social European şi se derulează cu sprijinul Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale (ASDR) din Dezmir (Cluj) şi al Ascendo SRL.

Crisana - 10 ianuarie 2013

|

Actualitati-Arad.ro - Propunere – Sergiu Nicolaescu, cetățean de onoare al Aradului
Regizorul Sergiu Nicolaescu ar putea primi, post mortem, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Arad, potrivit unui proiect care va fi supus dezbaterii Consiliului Local, urmând să fie ridicată şi o statuie a cineastului.
Consilierul local din Arad Ionel Ciupe (PNL) a anunţat, joi, că a iniţiat un proiect de hotărâre prin care regizorul Sergiu Nicolaescu să fie declarat post mortem cetăţean de onoare al municipiului.
Proiectul a fost înregistrat la secretariatul Primăriei Arad, urmând să fie programat spre dezbatere într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local.
Potrivit consilierului local, “Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria colectivă naţională şi în special arădeană şi de aceea merită toată recunoştinţa şi consideraţia”.
“Activitatea domniei sale este legată şi de Arad, în perioada 2000-2004 Sergiu Nicolaescu reprezentând cu cinste şi demnitate oraşul în Parlamentul României, în calitate de senator. Sergiu Nicolaescu a stimat Aradul şi momentul revoluţionar de la 1989 petrecut aici, imortalizând în filmul «15» imagini filmate în municipiu”, a declarat consilierul.
Potrivit proiectului, după acordarea titlului ar urma să fie ridicată o statuie înfăţişându-l pe regizor, în faţa Cinematografului Dacia, care ar urma să îi poarte numele.
Contactaţi de corespondentul Mediadax, liderii judeţeni ai PNL şi PSD, Ioan Cristina şi Dorel Căprar, au declarat că vor susţine acest proiect şi le vor recomanda consilierilor liberali şi social-democraţi să voteze în favoarea iniţiativei. Potrivit liderului PDL Arad, Gheorghe Seculici, consilierii partidului urmează să se consulte pentru a decide dacă este oportună susţinerea proiectului.
Sergiu Nicolaescu s-a stins din viaţă în 3 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Capitală. Trupul său a fost depus la Cercul Militar Naţional, acolo unde, vineri şi sâmbătă, au putut veni pentru un ultim omagiu rudele, colegii şi toţi cei care au dorit să-şi ia rămas bun.
Conform propriilor dorinţe exprimate încă din timpul vieţii, trupul maestrului Sergiu Nicolaescu a fost incinerat la Crematoriul Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, în prezenţa familiei şi a câtorva prieteni apropiaţi.

Glasul Aradului - Primarul din Tîrnova este acuzat de PD-L şi PSD că vrea să dizolve Consiliul Local
Primarul comunei Tîrnova, liberalul Florin Farcaşiu, este acuzat de către adversarii săi politici din PD-L şi colegii din USL că vrea să dizolve consiliul local.
Un adevărat scandal a avut loc ieri, în sala Căminului Cultural Tîrnova. Primarul a organizat o întâlnire cetăţenească în care şi-a prezentat raportul de activitate, iar ulterior avea să fie convocată o şedinţă de consiliu local, în acelaşi loc. În faţa unei săli pline de localnici, Florin Farcaşiu şi-a prezentat activitatea, iar după aceea, când să înceapă şedinţa Consiliului Local, acesta, împreună cu consilierii PNL a părăsit sala în care trebuia să aibă loc şedinţa. Structura Consiliului Local Tîrnova este următoarea: şapte consilieri sunt din partea PNL, şase – din partea MC-L (PD-L), unul din partea Uniunii Ucrai­nienilor din România şi unul din partea PSD, care este şi viceprimar al comunei. Practic, celor şapte consilieri liberali li se opun cei opt de la MC-L, UUR şi PSD.
Liderul consilierilor PD-L, Ioan Baciş, spune că primarul Farcaşiu  încearcă să dizolve consiliul local şi să provoace alegeri anticipate. „Ieri, când trebuia să aibă loc şedinţa de consiliu, primarul şi-a luat consilierii de la PNL şi a părăsit sala. Dar noi suntem opt şi am ţinut această şedinţă. Au venit şi doi reprezentanţi ai Prefecturii care au luat parte la această şedinţă pe care Farcaşiu nu o recunoaşte”, a spus Ioan Baciş.
Şi viceprimarul Dorin Jiva (PSD) susţine afirmaţiile liderului PD-L Tîrnova şi spune că ţinta lui Florin Farcaşiu este dizolvarea legislativului local. „Şedinţa de consiliu s-a ţinut, primarul nu a vrut să se ţină. Noi am fost majoritari. Au fost şi doi jurişti de la Prefectură, am făcut procesul verbal, deci totul este în regulă”, spune viceprimarul Dorin Jiva.
„Se opun dezvoltării comunei”
În ceea ce-l priveşte pe primarul Florin Farcaşiu, acesta spune că PD-L şi PSD încearcă să facă un blocaj admi­nistrativ şi politic şi că se opun dezvoltării comunei. „În luna decembrie, pe data de 14, a fost convocată o şedinţă ordinară de consiliu, însă consilierii PD-L, PSD şi cel de la ucraineni nu au fost prezenţi la şedinţă. Printre punctele aflate atunci pe ordinea de zi s-a aflat unul foarte important, anume «Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru asfaltarea a cinci kilometri de drumuri şi a zece kilometri de străzi». Proiectul valorează 1,8 miloane de euro, iar banii vin de la Ministerul Dezvoltării. Am convocat pentru data de 18 decembrie o şedinţă de această dată extraordinară, însă cei opt consilieri ai PD-L, PSD şi UUR au lipsit din nou, fiind prezenţi doar cei şapte consilieri liberali responsabili”, explică primarul Farcaşiu istoria ultimelor bătălii din legislativul local.
Acesta mai spune că nu doreşte dizolvarea Consiliului Local Tîrnova, ci doar dezvoltarea comunei. În plus, Farcaşiu consideră că şedinţa de ieri nu a fost una legală. „Pot spune că şe­dinţa de ieri nu a fost legală, mai multe nu doresc să comentez”, a mai punctat Farcaşiu.

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB