Maramures - 3 August 2012

|

eMaramures.ro - STRAZI REBOTEZATE - Peste 8.000 de baimareni au adrese noi din aceasta luna

25 de strazi din municipiul Baia Mare au denumiri noi incepand din aceasta luna. Decizia apartine alesilor locali, care au adoptat un proiect pentru modificari in cazul unor dubluri de nume, dar si pentru scurtarea sau corectarea altora. Pe strazile vizate locuiesc 8.183 de persoane, cele mai multe dintre ele - si anume 5.080 -, fiind in cartierul Sasar. Reprezentantii primariei dau insa asigurari ca, desi este vorba de un numar foarte mare de baimareni care vor avea adresele modificate, nu se va impune refacerea actelor de identitate decat in cazul unora dintre ei.

Citymanagerul Vasile Barbul, care a venit cu initiativa, sustine ca modificarile ar fi trebuit operate inca din 1992, pentru ca au fost semnalate probleme. Pe de-o parte, in nomenclatorul primariei existau strazi care purtau numele gresit al unor personalitati. ‘Andrei Muresianu’ era scris, spre exemplu, ‘Andrei Muresan’, iar ‘Ferenczi Karoly’ figura ca ‘Ferenczi Carol’. Pe de alta parte, s-a considerat ca trebuie taiata din denumiri functiile unor personalitati, cum e cazul strazii ‘Sculptor Geza Vida’ sau ‘Doctor Gheorghe Bilascu’. Cele mai asteptate modificari au fost insa pentru strazile care aveau numele dublat.

“Pentru a evita anumite confuzii - desi in 20 si ceva de ani cei care distribuiau acolo corespondenta s-au obisnuit cu acest lucru -, noi am vrut cu ocazia asta sa facem o corectura si am dat denumiri noi. Am incercat sa afectam cat mai putin cetatenii, astfel incat denumirea din zona de case, unde sunt mai putini cetateni, am schimbat-o. De exemplu ‘Marasesti case’ se va numi strada ‘Rovine’, nu se va mai numi Marasesti case", a explicat, pentru eMaramures, citymanagerul.

Oficialul Primariei Baia Mare a punctat asupra faptului ca, in cazul in care s-a operat o schimbare completa a denumirii de strada, baimarenii vor fi obligati sa ceara preschimbarea cartilor de identitate. Acesta este cazul locuitorilor de pe ‘Marasesti case’, ‘Macului case’ si ‘Fazanului’.

"La eliminarea din titulatura strazii a denumirii de doctor, pictor sau asa mai departe, cetatenii nu trebuie sa isi schimbe actele. De multe ori, in actele de identitate exista denumirea corecta - doar in nomenclatorul nostru stradal nu aparea denumirea corecta. Deci, in primele doua situatii nu exista probleme - astea sunt si cele mai multe din lista de 384 de strazi. In schimb, pentru ultima categorie, din pacate, cetatenii vor trebuie sa isi inlocuiasca actele, dar nu exista un termen oarecare”, a mai aratat Barbul.

Odata cu redenumirea celor 25 de artere de circulatie din municipiu, autoritatile au luat si decizia de a infiinta o strada noua. Aceasta a fost denumita “Petuniei” si are o lungime de doar 150 de metri, incepand dintre blocurile 99 si 101 de pe strada Victoriei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB