Bucovina - 3 August 2012

|

Monitorul de Suceava - Tinerii absolvenţi se înghesuie să-şi depună dosarele pentru şomaj

Numeroşi absolvenţi care au terminat în acest an o formă de învăţământ se înscriu la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, pentru a solicita indemnizaţie de şomaj, numărul de dosarelor depuse fiind mai mult decât dublu în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a informat că până marţi, 31 iulie, în evidenţele instituţiei au fost luaţi 654 de absolvenţi ai promoţiei 2012, faţă de 299 anul trecut în aceeaşi perioadă.

Conform prevederilor legale, absolvenţii se pot înscrie în baza de date a AJOFM în termen de cel mult două luni de zile de la absolvire, astfel că este de aşteptat ca numărul de dosare să sporească pe tot parcursul lunii august.

Mulţi tineri din mediul rural, absolvenţi de liceu fără bacalaureat

Cât priveşte nivelul de studii al absolvenţilor care au intrat în evidenţele de şomaj, majoritatea, în număr de 457, sunt tineri care au absolvit un liceu de specialitate. Alţi 119 sunt absolvenţi ai unui liceu teoretic, 55 au încheiat studii superioare, în număr mai mic fiind absolvenţii de şcoli profesionale şi învăţământ complementar de ucenici.

Anca Capverde a declarat: „Ca tendinţă, observăm că depun dosare foarte mulţi tineri din mediul rural, care provin de la licee de specialitate, un segment important fiind din categoria celor care nu au luat bacalaureatul şi probabil au renunţat al gândul de a mai urma o şcoală superioară”.

Meseriile absolvenţilor care solicită şomaj

În ceea ce priveşte meseriile pentru care s-au pregătit cel puţin pe hârtie absolvenţii intraţi în baza de date a AJOFM, cei mai mulţi, în număr de 56, sunt tehnicieni în industria alimentară. Urmează tineri cu specializarea tehnician mecanic, agent de turism, tehnician protecţia mediului, muncitor necalificat sau operator calculator.

Conform prevederilor legale se încearcă încadrarea în muncă a tinerilor luaţi în evidenţe, în funcţie de oferta existentă, după care, la solicitarea absolventului, după două luni, se poate întocmi dosarul de şomaj, indemnizaţia fiind de 250 de lei pe lună, timp de şase luni de zile.

Subvenţii de la bugetul de stat, pentru absolvenţii angajaţi şi pentru angajatori

La fel ca în anii precedenţi, se oferă mai multe stimulente financiare pentru încurajarea angajării absolvenţilor.

Pe de o parte, un tânăr care îşi găseşte un loc de muncă beneficiază de un stimulent de 500 de lei, oferit o singură dată. De cealaltă parte, angajatorul care încadrează în muncă un absolvent primeşte o subvenţie lunară între 500 şi 750 de lei, în funcţie de nivelul de studii al salariatului, timp de un an de zile, cu obligaţia de a-l ţine pe post minimum doi ani.

În cazul unui tânăr care îşi schimbă domiciliul în altă localitate în urma angajării, AJOFM oferă o primă de instalare de 3.500 de lei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB