Moldova - 28 noiembrie 2011

|

Monitorul de Vrancea - Conducere nouă la PNL Focşani

Ziarul de Roman - Bugetul Romanului pe 2012 va fi dedicat investițiilor

Ceahlaul - Primăria caută finanţare pentru amenjarea pietonalului

Buna Ziua Iasi - UMF risca sa piarda banii de salarii si burse

Pascaneanul - Sen. Constantinescu - soluţii pt absorbţia fondurilor europene.


Monitorul de Vrancea - Conducere nouă la PNL Focşani

Liberalii au stabilit componenţa Biroului Politic Interimar, care va pregăti alegerile din cadrul organizaţiei Focşani.

Desemnarea persoanelor a avut loc în cadrul Delegaţiei Permante a PNL Vrancea, organizate sâmbătă dimineaţă. Noul Birou politic va avea ca sarcină principală organizarea alegerilor care vor desemna noua conducere a organizaţiei, acestea urmând să aibă loc, cel mai probabil, în cursul lunii ianuarie. Noul Birou Politic interimar va fi condus de preşedintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru, ajutat de 35 de persoane.

Printre membrii Biroului se află persoane precum profesorul Cornel Noană, doctorii Ion Albu, Laurenţiu Bodolan, oamenii de afaceri Laurenţiu Ţigăeru Roşca, Dragoş Horhocea, viceprimarul Vasile Dobre. Tot în cadrul şedinţei de sâmbătă a avut loc şi excluderea din partid a lui Radu Ignat şi Costel Porumboiu. Deputatul Nini Săpunaru a afimat că nu vrea să mai continue lupta politică cu aceştia prin intermediul presei, lăsând de înţeles că cei doi foşti colegi sunt susţinuţi de PDL. „Despre trădători nu vreau să vorbim “, a spus Săpunaru, precizând că este inacceptabil ce au făcut cei doi pentru că „nu poţi să arunci cu lături în oameni cu care ai făcut campanie şi ai lucrat aproape doi ani de zile“.

Ziarul de Roman - Bugetul Romanului pe 2012 va fi dedicat investițiilor

Administrația locală planifică, în această perioadă, cum să împartă "tortul" bugetului local din anul 2012.

Cea mai mare "felie" din buget va fi alocată în principal pentru asigurarea cotelor de cofinanțare pentru proiectele europene cîștigate de municipalitate, deci pentru realizarea de noi investiții pentru dezvoltarea infrastructurii din municipiu.

Pentru romașcani, reprezentanții administrației locale au pregătit și o veste bună - taxele și impozitele nu se vor majora anul viitor.

"Asigurarea cofinanțărilor proiectelor europene cîștigate pînă acum va fi un efort destul de mare pentru bugetul local din 2012, însă faptul că anul viitor vom putea utiliza și sumele din împrumutul bancar de 7,3 milioane de euro contractat de municipalitate ne garantează un an bogat în investiții în infrastructură, care, de altfel, vor fi prioritare pentru administrația locală. Printre cele mai importante investiții ce se vor desfășura anul viitor se numără Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii și realizarea infrastructurii de apă și canalizare pe mai multe străzi din municipiu. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană are ca termen de finalizare luna ianuarie a anului 2013. În cadrul acestui program, anul viitor, vor fi modernizate 30 de străzi din municipiu. În cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii se vor moderniza alte șase străzi din oraș, inclusiv artera ocolitoare Roman Est", a precizat city-managerul Romanului, Ovidiu Bojescu

Printre străzile ce vor fi modernizate în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii se numără străzile Mihai Eminescu, Bogdan Dragoș, Bulevardul Republicii, Tineretului, Mihai Viteazu și Nicolae Bălcescu. În total, în cadrul acestui program se vor moderniza și reabilita 16,7 kilometri de drumuri.

19,7 milioane de lei pentru microhidrocentrala de pe rîul Moldova

O altă investiție importantă ce va fi începută anul viitor este cea de construire a microhidrocentralei de pe rîul Moldova, al cărei contract de finanțare va fi semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în jurul datei de 10 decembrie. 19,7 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională vor fi alocați pentru realizarea microhidrocentralei. Aceasta va fi amplasată pe rîul Moldova, în zona punții pietonale ce face legătura între municipiul Roman și comuna Horia. Accesul la obiectiv se va putea realiza în două variante: din DN2 în DJ 207 B și, apoi, pe drumul local care ajunge la malul drept al rîului sau din strada Vasile Lupu, pe malul stîng al rîului. Bazinul de acumulare al microhidrocentralei va fi folosit și ca zonă de agrement, prin practicarea unor sporturi nautice. Contribuția financiară a bugetului local va fi de numai 2% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată aplicată la valoarea totală. Costul total al investiției va fi de 4,1 milioane de euro. Proiectul microhidrocentralei are drept principale obiective producția de energie electrică și promovarea potențialului turistic și de agrement. Proiectul constă în bararea cursului de apă Moldova, la 250 de metri în aval de puntea pietonală, și crearea unui bazin de acumulare care să valorifice potențialul hidroenergetic al rîului Moldova printr-o microhidrocentrală. Bazinul de acumulare va putea fi valorificat ca loc de agrement, fiind aflat în apropierea orașului.

"După semnarea contractului de finanțare, va începe și licitația pentru desemnarea constructorului. Ne-am dori să putem moderniza, într-un eventual parteneriat cu Primăria Horia, și puntea dinspre Cotu Vameș, aflată în zona lacului de acumulare al viitoarei microhidrocentrale. Pentru modernizarea acelei punți este nevoie de resurse financiare importante, mai ales dacă ar urma ca puntea să suporte - conform proiectului inițial al acesteia - și trafic rutier, nu doar pietonal. Din păcate, nici administrația locală romașcană, nici bugetul comunei Horia, nu dispun de banii necesari", a mai precizat Ovidiu Bojescu, city-managerul municipiului Roman.

Ce impozite vor plăti romașcanii în 2012

Expunerea de motive a proiectului privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor a fost publicată deja pe site-ul Primăriei Roman - www.primariaroman.ro - și va fi dezbătută în curînd de consilierii locali. Administrația locală și-a propus să nu majoreze taxele și impozitele ce trebuie achitate anul viitor de romașcani. De exemplu, pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă ori alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic sau termic, valoarea impozabilă va fi de 806 lei pe metrul pătrat (în cazul clădirilor cu instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire), respectiv de 478 de lei pe metrul pătrat (în cazul clădirilor unde o astfel de instalație lipsește). Nivelul impozitului este identic cu cel din anul 2011, iar valoarea impozabilă se reduce cu 10% în cazul clădirilor cu vechimi cuprinse între 30 și 50 de ani, respectiv cu 20% - în cazul clădirilor cu vechimi mai mari de 50 de ani. În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Cotele de impozit pentru terenuri și mijloace de transport rămîn tot nemodificate, iar zonele de impozitare rămîn aceleași ca și cele din anul 2011. Tot ca și în acest an, romașcanii vor plăti taxe pentru deținerea de cîini (32 de lei pe an pentru un cîine de agrement, 40 de lei pentru cel de-al doilea cîine de agrement, respectiv 12 lei pentru un cîine de vînătoare sau 25 de lei pentru cel de-al doilea cîine de vînătoare).


Ceahlaul - Primăria caută finanţare pentru amenjarea pietonalului

Primăria municipiului preia de la CMI Urban proiectul ce vizează amenajarea pietonalului din Piaţa 22 Decembrie şi cei 4.645 metri pătraţi de teren transmişi în folosinţă pentru realizarea investiţiei. Estimate la circa 2,5 milioane de euro, costurile lucrărilor nu pot fi acoperite din bugetele primăriei şi societăţii din subordinea Consiliului Local, prin urmare se caută o soluţie de finanţare extrabugetară.

“În februarie 2011, municipiul Piatra Neamţ şi Compania Municipală de Investiţii Urban au convenit realizarea în comun a unor noi obiective de investiţii, între care şi amenajarea zonei pietonale situate în Piaţa 22 Decembrie. Pentru continuarea derulării şi executării acestui proiect, se impune accesarea unor programe de finanaţare extrabugetare, prin urmare este necesar ca obiectivul de investiţii menţionat să nu mai facă parte din lista ce urmează să fie realizate în comun de cele două părţi, în anul 2011, executarea acestuia urmînd să fie făcută doar de municipiul Piatra Neamţ”, precizează autorităţile locale.

Pentru realizarea pietonalului, municipalitatea intenţionează să solicite sprijin financiar de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, bugetul local urmînd să suporte doar 10% din valoarea totală prevăzută în devizul general, potrivit unui proiect de hotărîre aprobat recent de legislativul pietrean. Proiectul de reamenajare a Pieţei 22 Decembrie include construirea unui centru expoziţional şi a unui punct de informare turistică, precum şi crearea unei zone de agrement, cu spaţii comerciale tip canefea şi ceainărie, galerii de artă, anticariat. În plus, proiectul prevede remodelarea faţadelor şi punerea în valoare a clădirilor istorice de patrimoniu (Casa Paharnicului, Bserica Sf. Gheorghe), soluţia urbanistică aleasă fiind legată de tema plutăritului de Bistriţa.

“Pe lîngă zona de agrement, va fi construită o clădire clădiri ce va avea în componenţă spaţii pentru expoziţii temporare sau permanent, spaţii de prezentare turistică şi istorică a oraşului şi judeţului Neamţ, un punct de informare turistică. Se are în vedere şi crearea unei piaţete, unde se vor putea desfăşura activităţi socio-culturale şi de divertisment. Acest proiect vine în sprijinul obiectivelor europene, regionale şi judeţene, contribuind la dezvoltarea infrastructurii turistice”, mai spun autorităţile pietrene.

Buna Ziua Iasi - UMF risca sa piarda banii de salarii si burse

Astazi, in sedinta Senatului UMF se va decide soarta institutiei de invatamant superior pentru o perioada lunga • Se va hotari daca Senatul se va constitui parte civila in dosarul cercetat de DNA privind fraudarea fondurilor europene, in valoare de 1,5 milioane euro, pentru dezvoltarea platformei de e-Learning • In cazul in care nu se va intampla asa, banii trebuie returnati din bugetul UMF, adica institutia va ramane fara fonduri de salarii, cofinantari la proiecte de cercetare, investitii etc • Daca Senatul se va constitui parte civila, banii trebuie platiti de Vasile Astarastoae si complicii sai, Pieptu, Ciureanu si Drugus • Averea Danei Drugus ar putea acoperi o buna parte din prejudiciul calculat de DNA

Astazi, in sedinta Senatului de la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa se va decide soarte institutiei de invatamant pentru o lunga perioada. Se va discuta din nou solicitatea Directiei Nationale Anticoruptie ca Senatul sa se constituie parte civila in dosarul care se refera la fraudarea fondurilor europene, in valoare de 1,5 milioane euro, alocate pentru dezvoltarea platformei de e-Learning. In cazul in care Senatul se va constitui parte civila, banii trebuie platiti de Vasile Astarastoae si complicii sai, Pieptu, Ciureanu si Drugus. Asta nu ar fi o mare problema, avand in vedere ca averea Danei Drugus, care include si doua vile luxoase, ar putea acoperi o buna parte din prejudiciul calculat de DNA. Daca Senatul nu se va constitui parte civila, fondurile trebuie returnate din bugetul UMF. Oricum, universitatea nu va scapa de rambursarea fondurilor europene.

Pana acum, Astarastoae a facut presiuni ca Senatul sa nu se constituie parte civila in dosar.

Fiecare angajat ar putea sa plateasca 2.000 euro

Daca astazi Senatul va decide sa nu se constituie parte civila, in perioada urmatoare, din conturile UMF trebuie scoasa suma de 1,5 milioane euro pentru a-i returna la bugetul Uniunii Europene. Avand in vedere acest lucru, institutia va ramane fara bani de salarii, cofinantari la proiecte de cercetare, investitii, burse pentru studenti etc. Fiecare din cei aproape 800 de angajati ai UMF va trebui sa plateaca direct si indirect aceasta suma. Un calcul matematic simplu arata ca fiecare salariat din UMF va trebui sa scoata din buzunar in jur de 2.000 euro. Adica 800 de persoane vor avea de suferit din cauza ca Ciureanu si Drugus au luat spaga. De precizat ca, potrivit regulilor UE, institutia nu va mai putea accesa proiecte europene pana cand instantele nu vor da o sentinta definitiva si irevocabila in acest dosar de coruptie, care se refera la dezvoltarea platformei de e-Learning.

O parte dintre membrii Senatului si-au dat seama de consecintele celor petrecute in ultima perioada la UMF si despre urmarile asupra viitorului institutiei. In urma controlului Departamentului de Lupta Antifrauda, care a constatat fraudarea fondurilor respective, profesorul Traian Mihaescu si-a dat demisia din functia de prorector, pentru ca nu a vrut sa fie partas la aceasta frauda imensa. De altfel, potrivit unor surse, acesta va lua cuvantul astazi, in sedinta Senatului, si va arata ca departamentul administrativ din cadrul UMF si-a depasit de mult atributiile, realizand si avizand statele de functii. Asta in conditiile in care art. 286 din Legea Educatiei Nationale prevede ca statele de functii se intocmesc la nivelul departamentelor din universitati dupa consultarea membrilor acestora. De altfel, si din cauza depasirii atributiilor de catre departamentul administrativ "reprezentat" de Drugus si Ciureanu s-a ajuns la situatia in care UMF a intrat in vizorul DNA.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in continuare lista completa a Senatului UMF, pentru ca studentii si angajatii universitatii sa stie cine sunt persoanele care le-au decis soarta. Este vorba de cei care vor decide cine va plati pentru faptul ca Ciureanu, Drugus si altii au luat spaga.

Lista membrilor Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie:

1. Vasile Astarastoae - invinuit in dosarul DNA

2. Prof. dr. Ioan Costea - prorector

3. Conf. dr. Maria Stamatin -prorector

4. Dragos Pieptu - invinuit in dosarul DNA

5. Conf. dr. Ileana Cornelia Cojocaru - cancelar

6. Dana Drugus - director, invinuita in dosarul DNA

7. Prof. dr. Doina Azoicai - Facultatea de Medicina

8. Prof. dr. Norina Forna - Decan Facultatea de Medicina Dentara

9. Prof. dr. Monica Hanciuanu - Decan Facultatea de Farmacie

10. Conf. dr. Dan Zaharia - Decan Facultatea de Bioinginerie Medicala

11. Conf. dr. Ovidiu Alexa

12. Magda Antohe - sef lucrari

13. Magda Badescu - profesor

14. Gheorghe Balan - profesor

15. Octavian Baltag - profesor

16. Nela Bibire - conf.dr.

17. Walter Bild - sef lucrari

18. Camelia Bogdanici - sef lucrari

19. Constantin Burcoveanu - sef lucrari

20. Marin Burlea - sef dr.

21. Roxana Chirita - profesor

22. Petru Cianga - sef lucrari

23. Marcel Costuleanu - profesor

24. Adrian Covic - profesor

25. Rodica Cuciureanu - profesor

26. Ioan Danila - profesor

27. Mihail Datcu - profesor

28. Corneliu Diaconu - profesor

29. Florentin Dumitrache - profesor

30. Danisia Haba - profesor

31. Luminita Iancu - profesor

32. Florin Mitu - profesor

33. Dan Niculescu - profesor

34. Dumitru Paduraru - profesor

35. Gheorghe Petrescu - profesor

36. Ion Poeata - profesor

37. Elena Rezus - sef lucrari

38. Bogdan Savu - sef lucrari

39. Laurentiu Sorodoc - conf. dr

40. Ursula Stanescu - prof. dr

41. Gabriela Tataranga - sef lucrari

42. Roxana Tauser - conf. dr

43. Traian Mihaescu - prof. dr

44. Claudiu Cobuz - medic

45. Georgiana Galca - student

46. Dragos Marcu - student

47. Georgiana Buture - student

48. Graziela Biter - student

49. George Gradinariu - student

50. Iulia Potorac - student

51. Calin Iulian - student

52. Cosmin Popa - student

53. Ciprian Mireuta - student

54. Alexanda Stanciuc - student

55. Radu Miftode - student

56. Ivona Gavrilas - student

57. Petru Borta – student

Pascaneanul - Sen. Constantinescu - soluţii pt absorbţia fondurilor europene.

Senatorul PSD de Iaşi, Florin Constantinescu, a susţinut în Plenul Senatului o declaraţie politică privind tema absorbţiei fondurilor europene, văzută ca o problemă încă nerezolvată de Guvern.

În declaraţie se vorbeşte despre existenţei corupţiei în sistemul absorbţiei fondurilor europene, deoarece lucrurile nu merg spre mai bine, aşa cum declară Guvernul, ci spre mai rău, acest lucru fiind dovedit de cifre. Astfel, România se afla în primul trimestru al acestui an pe penultimul loc, după Grecia, cu 14,1% în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru infrastructură, energie sau ocuparea forţei de muncă. Media la nivelul Uniunii Europene fiind de 27%.

Potrivit datelor oficiale, date publicităţii de curând, România a absorbit până acum 15% din fondurile europene postaderare alocate pentru anii 2007-2010. Este vorba despre 5,8 miliarde lei (1,3 miliarde euro). Însă datele sunt unele, realitatea este alta. Potrivit unor analişti economici, practic România a reuşit să absoarbă peste 3% din fondurile europene datorită existenţei birocraţiei instituţiilor care gestionează această problemă. Guvernanţii sunt obişnuiţi să dea publicităţii cu totul alte cifre. Realitatea trebuie să fie cunoscută de oameni şi trebuie recunoscută de cei care conduc.

În acest context, senatorul Constantinescu, în calitate de membru a celui mai important şi mai mare partid, afirmă că PSD a demonstrat că a fost capabil să încurajeaze absorbţia fondurilor europene. De altfel, d-l senator face sumarul unor soluţii pentru absorbţia acestor fonduri: încurajarea dezvoltării acolo unde are şanse, privilegierea eficienţei, nu a clientelei de partid, finanţarea activităţilor aducătoare de profit, alolcarea programelor de dezvoltare pe zone sau localităţi în încercarea de a crea nuclee de dezvoltare economică care pot genera creştere economică, distribuţia fondurilor în proiecte şi programe uşor de măsurat.

Mai mult, senatorul Constantinescu le atrage atenţia guvernanţilor că cetăţenii s-au săturat de greşeli, de stagnări, de involuţii şi solicită publicarea datelor exacte în domeniul absorbţiei de fonduri europene pentru toate ministerele implicate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB