Bucovina - 28 noiembrie 2011

|

NewsBucovina - Flutur le cere PSD-istilor sa faca "ciocu mic" pe subiectul spitalului din FALTICENI

Monitorul de Suceava - Încă o afacere suspectă la Câmpulung: parcările cu plată

Evenimentul de Botosani - Greselile magistratilor botosaneni platite la...

Monitorul de Botosani - Reparaţii cu repetiţie la Spitalul Judeţean

NewsBucovina - Flutur le cere PSD-istilor sa faca "ciocu mic" pe subiectul spitalului din FALTICENI

Preşedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, care este liderul judeţean al democrat-liberalilor suceveni s-a declarat nemulţumit de faptul că opoziţia suceveană, în speţă PSD, îşi permite să critice întârzierea începerii lucrărilor la Spitalul din Fălticeni „deşi nu a făcut nimic 18 ani pentru acest spital”.

Gheorghe Flutur, care a fost prezent la Fălticeni cu ocazia inaugurării noii substaţii de Salvare a oraşului şi-a exprimat încrederea că la mijlocul lunii decembrie va fi semnat contractul de execuţie a lucrărilor de construcţie a noului spital din acest oraş. „Văd prin presă că îi apucă jalea pe cei din opoziţie privind acest spital. Ei nu au fost în stare de nimic 18 ani, să aducă banii pentru acest spital şi acum critică”, a declarat Gheorghe Flutur.

Şeful CJ a arătat că prin demersurile autorităţilor locale şi judeţene s-a aprobat finanţarea construcţiei acestui spital şi după ce ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Attila Cseke, a vizitat zona şi a constatat că investiţia este necesară.

Flutur a explicat că fondurile alocate, 20 de milioane de lei, nu au putut fi folosite din cauză că au fost foarte multe contestaţii în cadrul procedurii de achiziţie, dar că speră că la mijlocul lunii decembrie se va semna contractul de execuţie.

El a mai spus că în 2012 vor fi alocate din nou fonduri bugetare pentru construcţia spitalului din Fălticeni.

Reamintim că primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, (PDL) a supus, joi, in Consiliul Local, un proiect de hotărâre privind restituirea a 10 milioane de lei către Ministerul Sănătăţii, sumă alocată pentru construcţia spitalului din oraş, la câteva zile însă după ce MS retrăsese banii întrucât nu s-a reuşit semnarea contractului de execuţie, iar consilierii PSD şi PNL au votat împotrivă, proiectul fiind respins.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Milici, a declarat, vineri, presei că după jumătate de an de la începerea procedurii de licitaţie pentru desemnarea firmei care va realiza construcţia, în urma unui “adevărat război al contestaţiilor” şi în contextul în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis zece din cele 13 contestaţii depuse ca fiind justificate, nu există o firmă câştigătoare şi nu s-a semnat niciun contract de atribuire a lucrărilor şi nici nu s-a cheltuit vreun leu din suma alocată de minister.

Milici consideră că vinovată de această situaţie este actuala conducere PDL a municipiului care nu a reuşit organizeze o licitaţie „inatacabilă”.

Pe de altă parte, primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan (PDL), a spus că votul consilierilor USL a fost “aberant” în condiţiile în care aceştia s-au opus unei evidenţe, respectiv că banii fuseseră deja retraşi din cont de Ministerul Sănătăţii. El a arătat că aleşii locali din USL nu au înţeles că aceste fonduri sunt alocate de Ministerul Sănătăţii şi nu sunt fonduri ale CL Fălticeni.

“Dacă Ministerul Sănătăţii nu-i retrăgea îi pierdea. Acum, aceşti bani pot fi folosiţi pentru alte lucrări în derulare, iar municipalitatea va putea beneficia anul viitor de o nouă alocare de fonduri”, a ţinut să precizeze Vasile Tofan.

Primarul a subliniat că a fost restituită doar jumătate din suma totală alocată de MS pentru construcţia spitalului şi că zece milioane de lei sunt în contul municipiului.

“Sper ca în două săptămâni să semnăm contractul de execuţie şi apoi să alocăm banii”, si-a exprimat oprimismul primarul de Fălticeni, Vasile Tofan.

PSD Suceava a criticat, luni, incapacitatea administraţiei locale din Fălticeni întrucât este al cincilea an consecutiv când fondurile alocate de la bugetul de stat pentru construcţia unui nou spitalul municipal, unde lucările au început în 1991, sunt nefolosite şi returnate la bugetul central. PSD-istii acuză faptul că în 2008 s-au alocat 5 milioane de lei pentru acest spital, banii fiind returnaţi la sfârşitul anului la bugetul de stat şi că sume de cinci milioane de lei au fost alocate şi în 2009, 2010, şi acestea fiind returnate la buget, în timp ce în 2011 s-au alocat 20 de milioane de lei, urmând ca şi aceştia să fie returnaţi.

Monitorul de Suceava - Încă o afacere suspectă la Câmpulung: parcările cu plată

Decizia consilierilor locali ai municipiului Câmpulung Moldovenesc de a suspenda activitatea “hingherilor” de maşini bagă la faliment o altă afacere la fel de dubioasă, în spatele căreia se află tot Iulian Juncănaru, patronul SC Hi Speed Recovery SRL, firma adusă de la Botoşani să ridice maşini în oraşul plin de gropi, fără încălzire centralizată, cu blocuri ANL finalizate de doi ani, dar nelocuite, şi mirosuri insuportabile de la staţia de epurare, dar cu pretenţii de staţiune turistică.

E vorba despre concesionarea în mare parte a zonelor de parcare de pe raza întregului municipiu şi transformarea acestora în parcări cu plată, serviciu care a ajuns pe mâna fostului viceprimar Ovidiu Tudorici şi a lui Iulian Juncănaru, patronul controversatei firme de la Botoşani. Cele două activităţi erau dependente una de cealaltă: Juncănaru ridica maşinile parcate neregulamentar, iar Tudorici le lua banii şoferilor obligaţi să-şi lase maşinile numai în parcările cu plată care îi aparţineau.

Aşa se face că în acţionariatul firmei care a primit toate locurile de parcare din Câmpulung Moldovenesc, Eco Paper SRL, se află astăzi Ovidiu Tudorici, soţia acestuia, precum şi “hingherul şef”, Iulian Juncănaru, un tânăr în vârstă de 30 de ani, care la aproximativ două luni de la înfiinţarea SC Hi Speed Recovery SRL (decembrie 2008) a şi început să ridice maşini din municipiul Botoşani, în urma unei înţelegeri cu autorităţile botoşănene la fel de suspecte, precum cea făcută la Câmpulung Moldovenesc.

Ovidiu Tudorici susţine că el a preluat afacerea în urmă cu un an, când nu mai era în vreo funcţie publică şi neagă toate speculaţiile legate de un posibil aranjament făcut pe vremea când era viceprimar.

1,5 lei pe oră, pentru fiecare maşină parcată

Afacerea parcărilor cu plată din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost pusă la cale înaintea aducerii “hingherilor” de maşini. Cui i-a venit ideea parcărilor?! Actualului acţionar majoritar de la Eco Paper, Ovidiu Tudorici, la acea vreme, 2007 - 2008, viceprimarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Pe 30 august 2007, viceprimarul Tudorici le propunea colegilor săi din Consiliul Local darea în administrare către Direcţia de Servicii Publice din cadrul primăriei a activităţii de amenajare, întreţinere şi exploatare a locurilor de parcare situate pe raza municipiului.

La vremea respectivă, ne-au mărturisit unii consilieri locali, se zvonea că Ovidiu Tudorici vrea să ajungă şef al direcţiei respective şi, implicit, să pună mâna pe afacerea parcărilor cu plată. Propunerea viceprimarului a fost respinsă la două voturi, însă, câteva luni mai târziu, Tudorici vine din nou cu aproximativ aceeaşi propunere în faţa Consiliului Local, noutatea fiind de a concesiona prin licitaţie publică zonele de parcare din oraş.

Hotărârea a fost aprobată şi, tot atunci, s-au stabilit şi tarifele pentru folosirea locurilor de parcare: taxa de parcare - 1,5 lei/oră/mijloc de transport, taxa de rezervare parcare pentru persoanele fizice - 30 de lei (lunar), 81 de lei (trimestrial) şi 288 de lei (anual), taxa de rezervare parcare pentru persoane juridice şi operatori taximetrie - 50 de lei (lunar), 135 de lei (trimestrial) şi 480 de lei (anual).

Un vânzător de telefoane a primit toate locurile de parcare din oraş

În vara lui 2008, licitaţia a fost câştigată de SC Eco Paper SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă reprezentată la acea vreme de Wili Victor Zettel, un localnic care deţine în oraş un magazin de telefonie mobilă. Acest Zettel, o spun mai multe voci din oraş, e un prieten apropiat de-al viceprimarului din vremea respectivă, actual acţionar la Eco Paper, Ovidiu Tudorici.

Coincidenţele, însă, nu se opresc aici. Deşi Tudorici susţine că nu avea nici o legătură la vremea respectivă cu firma care a primit cadou parcările din oraş, sediul societăţii se află într-un apartament dintr-un bloc de pe strada Ciprian Porumbescu, din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Acelaşi bloc în care locuiesc şi Ovidiu Tudorici şi soţia sa. Diferenţa e că sediul firmei e la apartamentul nr. 3, iar fostul viceprimar stă la apartamentul nr. 2. Tot o coincidenţă.

Contractul dintre municipalitate şi firma reprezentantă de Wili Victor Zettel a fost încheiat pe o perioadă de 12 ani, redevenţa lunară ce ar fi trebuit plătită primăriei fiind de 7.000 de lei, indexată anual cu rata inflaţiei.

Nu a trecut mult de la semnarea contractului şi Eco Paper şi-a suspendat activitatea, motivând prin faptul că primăria nu a respectat anumite clauze contractuale. Societatea şi-a reluat activitatea în luna mai a acestui an, tocmai când în Câmpulung şi-au făcut apariţia şi „hingherii” de maşini.

În prezent, în Câmpulung sunt patru parcări cu plată, cu aproximativ 100 de locuri de parcare. Între timp s-a modificat şi acţionariatul societăţii, afacerea fiind preluată de Ovidiu Tudorici, soţia acestuia, Elena Tudorici, şi Iulian Juncănaru, patronul firmei care ridica, până acum câteva zile, maşinile parcate neregulamentar.

„Păi ce voiaţi, fraţilor, după ce-am terminat cu primăria, să stau acasă, să nu mai fac nimica”

Fostul viceprimar Ovidiu Tudorici explică că s-a implicat în această afacere, „după ce am terminat cu primăria”. „Oamenii m-au întrebat: Domnule, nu vrei tu să te ocupi, să administrezi treaba asta, ca director general?”, povesteşte Tudorici, mărturisind că aşa a ajuns în 2010 să cumpere firma.

În momentul de faţă, explică fostul viceprimar, deţine în jur de 150 de locuri de parcare, din care, însă, doar 100 sunt funcţionale. În total, însă, mai spune Tudorici, în afara parcărilor dintre blocuri, străduţe secundare, sunt peste 300 de locuri de parcare pe principalele artere din oraş.

Pe Iulian Juncănaru, patronul firmei care ridica maşini, l-a cooptat în afacere în cursul acestui an, iar rolul acestuia a fost de a achiziţiona cele patru aparate de autotaxare, aparate estimate la circa 4.000 de euro fiecare.

Practic, cei de la Hi Speed Recovery sunt cei care verifică dacă şoferii maşinilor oprite în parcările cu plată au achitat taxa, în caz contrar blocând roţile celor care nu achită tarifele stabilite. Taxa de deblocare, aproape 200 de lei.

„Serviciul de parcări nu putea funcţiona dacă nu existau nişte elemente coercitive şi sancţionarea celor care parcau aiurea. Pentru că parcările mele erau goale şi peste tot numai maşini... numai în parcare nu erau. Că aşa e românul...”, completează Tudorici.

Fostul viceprimar al municipiului Câmpulung Moldovenesc şi iniţiator al proiectului de hotărâre prin care au fost concesionate parcările din oraş respinge toate speculaţiile în legătură cu posibile aranjamente pe care le-ar fi făcut pentru a pune mâna pe această afacere.

„Dom’le, n-am făcut nici o şmecherie, nimica, eu din politică am ieşit că nu am ştiut să fac şmecherii, nu politica m-a ridicat. Preţul licitaţiei era de 50 de milioane (n.r. – 5.000 de lei) pe lună, eu eram tâmpit să îmi ridic, să aduc firmă interpusă, să ridic preţul concesionării?! Ce dobitoc e ăla care îşi aranjează treburile şi-şi ridică el singur preţul la licitaţie şi cu 20 de milioane?! Eu n-am făcut parte din licitaţie, n-aveam cum să şmenuiesc. Păi ce voiaţi, fraţilor, după ce-am terminat cu primăria, să stau acasă, să nu mai fac nimica”, concluzionează Ovidiu Tudorici, precizând şi că „nu e un megabusiness, e la limita supravieţuirii”.

Evenimentul de Botosani - Greselile magistratilor botosaneni platite la...

O eventuala schimbare legislativa aduce in discutie modalitatea prin care judecatorii trebuie sa plateasca pentru erorile lor, cauzate fie de neglijenta, fie din lipsa de profesionalism ori coruptie. Proiectul de lege in discutie introduce sanctionarea disciplinara prin suspendarea din functie pe o perioada de pana la sase luni si defineste notiunea de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta.

23.000 de euro a obtinut un botosanean la CEDO dupa ce i s-a luat pe nedrept fetita

„Sunt de natura sa ingradeasca independenta acestora”

Printre cele mai importante tipuri de abateri disciplinare mentionate pot fi numarate manifestarile care aduc atingere onoarei sau proprietatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara atributiilor de serviciu, obstructionarea activitatii de inspectie a judecatorilor, inspectorilor judiciari prin orice fel de mijloace sau exercitarea functiei cu rea-credinta si grava neglijenta. Presedintele Tribunalului Botosani judecatorul Adrian Toporascu este de parere ca sunt deja parghiile necesare prin care magistratii ce gresesc pot fi pedepsiti, schimbarea legislativa fiind doar o ingradire a celei de-a treia puteri. „Actualmente legea privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede la articolul 99 o serie de situatii in care poate fi atrasa raspunderea magistratilor si sunt destul de multe. De asemenea sunt si sanctiuni disciplinare pentru diferite astfel de abateri. Proiectul Guvernului care doreste modificarea acestui articol vizeaza mai multe aspecte pe care magistratii le considera necorespunzatoare si care sunt de natura sa ingradeasca independenta acestora”, a fost de parere Adrian Toporascu.

Pamant obtinut la Strasbourg

Pe de alta parte, sunt foarte multe cazuri cand justitia din Romania a judecat stramb cauze, prejudiciatii apeland la forurile internationale pentru dreptate. Daunele morale in astfel de situatii nu sunt modeste, fiind platite din buzunarul contribuabililor. Un exemplu ar putea fi o decizie din 2007, cand Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat in cauza Dorneanu impotriva Romaniei, constatand incalcarea dreptului la un proces echitabil. Botosaneanca a aratat ca i-a fost reconstituit gresit dreptul de proprietate asupra unor suprafete de teren situate in comuna Roma din judetul Botosani. Printr-o hotarare a Judecatoriei Botosani, care a ramas irevocabila in 2001, a fost obligata Comisia locala sa o puna in posesie pe reclamanta pe suprafetele respective si sa intocmeasca documentatia necesara eliberarii titlului de proprietate. Comisia locala a intocmit o serie de fise tehnice care nu au respectat ad litteram dispozitivul hotararii, din cauza neconcordantelor dintre aceasta si situatia din teren. In anul 2002 a fost emis titlul de proprietate pe numele reclamantei, pentru intreaga suprafata de teren specificata in hotarare. Reclamanta a refuzat titlul motivand ca acesta nu respecta vecinatatile indicate in hotarare. Ulterior, dupa ce s-a stabilit ca justitia din Romania a prejudiciat-o pe reclamanta, i s-a acordat suma de 3.000 euro cu titlu de daune morale si suma de 580 euro cu titlu de cheltuieli de judecata.

Copil recastigat la Curtea Europeana

Alt caz relevant este din anul 2009, in dosarul Amanalachioai impotriva Romaniei. Barbatul a avut o fiica nascuta in anul 1994 sotia sa murind in anul 1999. In anul 2001 botosaneanul si-a lasat fiica sa isi petreaca vacanta la bunicii materni in judetul Maramures. Astfel a inceput totul, bunicii refuzand sa-i mai dea copilul inapoi. Pret de mai multi ani barbatul a luptat in instanta sa-si recupereze copilul, instantele din Romania spunand ca fetitei ii era mai bine la bunici. Desi parintele a putut prezenta in nenumarate randuri ca avea un mediu familial stabil si putea sa o creasca pe fetita, instantele romanesti au spus ca fetita s-a obisnuit la bunici si ca nu putea sa mai fie luata din acea familie. Ulterior, in anul 2009 CEDO a stabilit ca fetita i-a fost luata in mod abuziv tatalui, astfel ca statul roman i-a platit reclamantului 20.000 euro daune morale si 3.000 cu titlu de cheltuieli de judecata. Iar acestea sunt numai doua exemple, astfel de cazuri putand continua.

Magistratii care nu fac cinste breslei trebuie eliminati

Probabil si din cauza unor astfel de greseli s-a dorit schimbarea legii, pentru ca magistrati care gresesc sa fie pedepsiti mai aspru. Cu toate acestea se lasa loc de interpretari. „Hotararea judecatoreasca este ca o pecete a fiecarui judecator. Fiecare trebuie sa se straduiasca sa redacteze hotararile cat mai bine. Dar cine apreciaza daca le-a redactat bine sau nu? Asta inseamna o comisie care sa vina sa examineze hotararea, un fel de cale extraordinara de atac. Orice hotarare judecatoreasca poate fi controlata prin cai de atac. Exista calea casarii, desfiintarii si a reluarii judecatii si un vot de blam al judecatorului respectiv. O lipsa de motivare corespunzatoare, de nepricepere in ultima instanta atrage calificative necorespunzatoare cu posibilitatea in cele din urma a excluderii din magistratura pentru lipsa de profesionalism”, a adaugat Adrian Toporascu. Insa si presedintele Tribunalului Botosani a fost de parere ca magistratii care nu fac cinste tagmei trebuie eliminati din sistem. (Danut Rotariu)

Din cele trei milioane de cauze ce se solutioneaza in instantele judecatoresti intr-un an de zile sunt situatii care pot naste discutii. Pot fi solutii gresite, solutii care sunt mai greu de inteles, dar acestea fiind mediatizate mai mult se rastoarna prezumtia ca totul ce se face este rau. Raportat la numarul total, cate astfel de cazuri sunt? Si noi suntem de acord ca cei ce ne fac de rusine sa fie inlaturati

Adrian Toporascu, presedintele Tribunalului Botosani

Astfel de cauze sunt dificile pentru ca trec ani buni de la inregistrare pana la solutionare. Mereu le spun clientilor mei ca trebuie rabdare, insa intotdeauna dreptatea invinge.

Monitorul de Botosani - Reparaţii cu repetiţie la Spitalul Judeţean

Sălile de operaţii de la Spitalul Judeţean, modernizate în urmă cu câţiva ani, pe vremea când la conducerea unităţii se afla Doru Muntianu, vor intra din nou în reabilitare. Şi asta pentru că acestea sunt cuprinse în proiectul de reabilitare a unităţii pe fonduri europene. Managerul Spitalului Judeţean, Ovidiu Mimor, susţine că oricum lucrarea făcută atunci nu a fost una de calitate. „Poate cu ocazia aceasta reabilităm instalaţia de aer condiţionat, care a fost făcută aşa cum a fost făcută şi nu funcţionează şi sistemul cu linoleum care a început să se exfolieze şi avem probleme la tavan cu igrasia”, a precizat Ovidiu Mimor.

Lucrările de reabilitare iniţiale au fost efectuate de aceeaşi firmă care le va face şi acum.

Despre acest subiect amănunte puteţi citi în ediţia tipărită a "Monitorului de Botoşani".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB