Banat, Crisana - 28 noiembrie 2011

|

Actualitati-Arad.ro - Calimente: Dacă la 15 decembrie va fi gata autostrada, îmi mănânc pălăria

Actualitati-Arad.ro - Disperare în comuna arădeană Zădăreni: „Şi fără bani şi fără apă la robinet”

Glasul Aradului - Punctul de operare aeriană SMURD Arad a devenit operaţional începând de ieri

Glasul Aradului - Plata angajaţilor Primăriei Birchiş, pusă sub semnul întrebării din lipsa personalului calificat

Opinia Timisoarei - Piata Badea Cartan din Timisoara se va deschide de 1 Decembrie cu un moment dedicat lui… Badea Cartan!

Jurnalul de Dimineata - Judecata continuă în dosarul de corupţie a fostului deputat UDMR

Jurnalul de Dimineata - ISU Bihor, mai eficient cu trei auto-ambulanţe

Actualitati-Arad.ro - Calimente: Dacă la 15 decembrie va fi gata autostrada, îmi mănânc pălăria

Deputatul PNL de Arad Mihăiţă Calimente afirmă că Anca Boagiu „are merite“ pentru că „a reuşit să facă o anumită ordine în minister“ şi programe pentru autostrăzi, însă spune că îşi va mânca pălăria în faţa jurnaliştilor dacă autostrada Arad-Timişoara va fi finalizată în 15 decembrie.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a declarat că nu crede că autostrada Arad-Timişoara va fi finalizată în decembrie, „după cum afirmă ministrul Anca Boagiu. El a spus că Anca Boagiu a afirmat în Parlament, la dezbaterea moţiunii simple privind transporturile, că autostrada va fi gata la 15 decembrie. Deputatul Calimente şi-a pus joi pălăria pe masă şi le-a spus jurnaliştilor că o va mânca în faţa lor dacă autostrada va fi finalizată în 15 decembrie. „Dacă la 15 decembrie va fi gata acest tronson de autostradă, nu nişte fâşii de asfalt fără garduri şi utilităţi doar să mai bifăm vreo 30 de kilometri de autostradă, atunci eu îmi mănânc această pălărie în faţa dumneavoastră“, le-a spus Calimente jurnaliştilor. Pe de altă parte, Calimente a spus că „Anca Boagiu are merite, pentru că a reuşit să facă o anumită ordine în minister şi să stabilească programe pentru construirea de autostrăzi“. „E bine că sunt licitate toate tronsoanele de autostradă de pe Coridorul IV Pan-european şi a fost stopat contractul dezastruos cu Bechtel“, a spus deputatul arădean.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru declara, luni, că autostrada Arad-Timişoara va fi deschisă traficului în a doua jumătate a lunii decembrie, lucrările fiind finalizate în proporţie de peste 90 la sută. Pistru a spus că pe cei 32 de kilometri de autostradă între oraşele Arad şi Timişoara se va putea circula înainte de sărbătorile de iarnă.

Actualitati-Arad.ro - Disperare în comuna arădeană Zădăreni: „Şi fără bani şi fără apă la robinet”

Florin Tripon, consilier local în comuna Zădăreni şi preşedinte al filialei locale a PNL, acuză autorităţile locale din comună şi Compania de Apă Arad că au lăsat „cu ochii în soare“ mai multe familii care, deşi au plătit taxa de racordare la reţea, nu beneficiază de apă la robinet.

„În urmă cu aproximativ un an de zile, Primăria Zădăreni a luat taxă de branşare la reţeaua de apă. Reţeaua a fost, între timp, predată în gestiune Companiei de Apă Arad. De atunci şi până acum, oamenii tot aşteaptă să le fie furnizată apa, dar degeaba. Este vorba despre mai multe familii, care au rămas şi fără bani şi fără apă”, a declarat Florin Tripon. Acesta solicită în mod public explicaţii de la Primăria Zădăreni şi Compania de Apă Arad. „Aş dori, în numele cetăţenilor care mi-au reclamat aceste lucruri, să primesc o explicaţie pentru cele petrecute la Zădăreni. Nu este posibil ca oamenii să rămână şi fără bani şi fără apă iar Primăria şi Compania de Apă să nu ofere nici o explicaţie”, a precizat Florin Tripon.

Glasul Aradului - Punctul de operare aeriană SMURD Arad a devenit operaţional începând de ieri

Punctul de operare aeriană SMURD Arad a devenit, operaţional, ieri, după ce cu o zi înainte a fost inaugurat oficial în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli şi a se­cretarului de stat, Raed Arafat.

Astfel, la Arad, a ajuns elicopterul EC 135, dotat ca şi celelalte elicoptere care operează în ţări din Uniunea Europeană, şi care va deservi zona de Vest a ţării, mai precis judeţele Arad, Timiş, Bihor, Caraş-Severn, Hunedoara şi Sălaj.

Înainte de a face declaraţiile oficiale, Traian Igaş şi Ladislau Ritli au făcut un zbor de probă cu elicopterul în zona Aeroportului Arad. „Pentru mine, în calitate de ministru de Interne şi în calitate de senator ales în judeţul Arad, este o satisfacţie deosebită să vedem astăzi că ceea ce ne-am propus s-a şi întâmplat şi anume să des­chidem acest punct de operare aeriană SMURD, dotat cu un elicopter din flota ministerului. Practic, putem spune că începând de astăzi acest centru va fi operaţional. Vreau să-i felicit pe toţi aceia care au donat 2 la sută din impozitul pe profit către Fundaţia pentru SMURD şi vreau să-i încurajez să facă acest lucru şi pe viitor pentru că nu ştim niciodată când avem nevoie de acest serviciu şi e bine ca atunci când apelăm la el să fie cu o dotare superioară şi să fie într-un timp foarte scurt alături de noi pentru a putea interveni şi, practic, să ne salveze viaţa”, a declarat Constantin Traian Igaş, ministrul Admi­nistraţiei şi Internelor. Acesta a mai adăugat că, în colaborare cu Consiliul Judeţen Arad, anul viitor, se va inaungura şi un dispecerat 112 integrat, unde vor fi prezente toate structurile MAI, dar şi Ambulanţa şi celelalte structuri care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a precizat că următorul elicopter SMURD va fi achiziţionat în luna decembrie. „Este un moment deosebit de important în domeniul structurilor de urgenţă din ţara noastră. Structurile SMURD se îmbogăţesc cu un elicopter. Acest elicopter a fost pus la dispoziţie de MAI, iar dotarea a fost din donaţiile populaţiei. Spitalul Judeţean Timişoara în colaborare cu spitalul din Arad şi din Oradea vor asigura echipajele medicale. În urma operării acestui elicopter va scădea foarte mult timpul de transport şi timpul de reacţie la transportul bolnavilor. Zonele deservite au regiuni foarte greu accesibile, unele mai ales în ceea ce priveşte infrastructura. Bineînţeles se va degreva puţin punctul de operare SMURD de la Târgu Mureş. Ministerul Sănătăţii împreună cu MAI mai au nişte planuri şi pentru viitor. Vom face în total cam opt centre de operare până în 2014 ceea ce înseamnă că vom achiziţiona încă 6 elicoptere, dintre care primul va fi cumpărat în luna decembrie”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.

De asemenea, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a ţinut să precizeze că se doreşte ca, în viitor, elicopterul să opereze şi în zona transfrontalieră. „Dotarea elicopterului a fost achiziţionată în ultimele două săptămâni, este strandardizată la nivelul dotării care vine cu noile elicoptere, care urmează să fie livrate. A venit aprobarea liniei de gardă, şi, dacă condiţiile meteo o vor permite, echipa este gata pentru intervenţii. Elicopterul va interveni la două tipuri de intervenţii, intervenţii primare, accidente, cazuri critice în zone izolate şi intervenţii secundare, transferurile pacienţilor aflaţi în stare critică de la un spital la altul. Este un elicopter foarte modern, EC 135, care este folosit şi în alte ţări ale UE, în Germania, Franţa, Austria. În viitor, elicopterul va acţiona şi în zona transfrontalieră, mai ales când o să intrăm în Spaţiul Schengen, la înţe­legere cu colegii din Ungaria”, a declarat Raed Arafat.

Punctul de operare aeriană coordonat de şeful UPU Timiş

Punctul de operare aeriană SMURD Arad va prelua cazurile grave anunţate la numărul unic de urgenţă 112, şi va merge sau la intervenţii primare, direct la accidente rutiere sau la intervenţii secundare, adică va asigura transferul de pacienţi critici de la un spital la altul.

„Elicpoterul ne va ajuta mult pe noi şi mai ales pe pacienţi deoarece pe partea de vest a ţării nu era un elicopter. Până acum solicitările erau făcute pentru elicopterul de la Mu­reş, sau, uneori venea avion de la Bucureşti pentru a transfera pacienţii critici. Ca operator medical, va fi Spitalul Judeţean Timişoara. Punctul de operare aeriană SMURD de la Arad va fi coordonat de medicul şef al UPU Timiş, Mihai Grecu”, a precizat Monica Puticiu, şef UPU-SMURD Arad. Aceasta a asigurat, ieri, primul serviciu de gardă la Punctul de operare aeriană SMURD Arad.

Elicopterul EC 135 este un elicopter bimotor, puternic şi uşor cu o rezistenţă ridicată ce permite acestuia să efectu­eze o gamă complexă de misiuni. Poate transporta încărcătură utilă mai multă şi pe distanţe mai mari decât orice altă aeronavă din clasa sa. Încorporând un cockpit modern şi silenţios, dotat cu un rotor anticuplu de tip Fenestron este recunoscut pentru înalta sa performanţă. Elicopterul are o capacitate de 5 + 1 pasageri, poate atinge o viteză de croazieră de 250 km/h. Elicopterul este dotat cu defibrilator cardiac portabil, monitor, aparat pentru ventilaţie şi aspiraţie, sonda endotraheală, targă echipament traumatisme, mască şi tub de oxygen. De ase­menea, elicopterul este dotat cu un proiector pentru misiuni de căutare-salvare pe timp de noapte.

Intervenţii pe viitoarea autostradă

Elicopterul va fi deservit de medici din Arad, Timişoara şi Oradea, iar autorităţile estimează că va permite redu­cerea timpului de intervenţie la un accident de la 60-90 de minute, la 20-30 de minute. Noua unitate SMURD de la Arad va interveni și la evenimentele rutiere care vor avea loc pe Autostrada Arad-Timişoara, de pe Coridorul IV Paneuropean, care urmează să fie deschisă traficului până la sfârşitul acestui an.

Primul zbor pentru salvarea unei vieţi omeneşti a elicopterului SMURD din Arad a avut loc ieri. Acesta a fost solicitat la Pe­cica, unde un copil în vârstă de nouă ani a fost victima unui accident de circulaţie.

Glasul Aradului - Plata angajaţilor Primăriei Birchiş, pusă sub semnul întrebării din lipsa personalului calificat

O problemă deosebită cu care se confruntă primăria din Birchiş este legată de lipsa de personal calificat pentru buna funcţionare a primăriei. Primarul comunei, Ioan Guţu este extrem de îngrijorat de faptul că există riscul să nu aibă cu cine face statele de plată pentru salariile angajaţilor şi a ca­-drelor didactice; şi asta chiar în prag de sărbători.

„Prin intrarea în vigoare a OUG 63/iulie 2010, am fost nevoit să fac unele disponibilizări, numărul de angajaţi ajungând până la 15, cât permiteau normele, ţinându-se cont de mărimea comunei. Necazul este că ulterior, prin reducerea ve­niturilor cu o pătrime precum şi a unor alte sporuri, o parte a angajaţilor rămaşi şi-au căutat alte locuri de muncă. Astfel, din ianuarie suntem fără angajat pe postul care avea atribuţii de exercitare a controlului financiar preventiv, atribuţii pentru achiziţii publice, stare civilă şi probleme de personal iar din septembrie s-a vacantat şi postul care a avea atribuţii de încasare a taxelor şi impozitelor precum şi de plată a salariilor întregului personal didactic precum şi al primăriei. Noi am făcut solicitări repetate la prefectură, chiar de la începutul anului, apoi în vara şi toamna acestui an, conform legii, pentru a primi avizul de scoatere la concurs a posturilor vacantate prin plecarea angajaţilor, dar aceste avize întârzie. Suntem încă în aşteptarea lor şi suntem foarte îngrijoraţi că nu le vom primi la timp, având în vedere că bat la uşă şi Sărbătorile de Iarnă“- a descris pe scurt situaţia primarul comunei Birchiş.

Situaţia prezentată de primarul din Birchiş este cunoscută la Prefectură, după cum ne-a asigurat purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

„Este cunoscută situaţia unor primării din judeţ care nu au ocupate unele posturi unice, respectiv a Pri­măriei Birchiş. Prefectura a făcut toate demersurile conform legii, solicitând deblocarea acestor posturi, Prefectul Călin Bibarţ chiar insistând personal la Bucureşti pentru a se urgenta aceste demersuri. Noi avem speranţa ca în săptămâna care urmează să primim avi­zul favorabil pentru aces­te solicitări“ a precizat Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Opinia Timisoarei - Piata Badea Cartan din Timisoara se va deschide de 1 Decembrie cu un moment dedicat lui… Badea Cartan!

TIMISOARA. Timisorenii isi vor putea face din nou cumparaturile in Piata Badea Cartan, intr-o piata insa complet renovata, cu conditii mai bune atat pentru vanzatori, cat si pentru clienti. Inaugurarea se va face cu evenimente artistice si cu un moment special dedicat lui Badea Cartan.

Timisorenii sunt asteptati cu mic, cu mare in Piata Badea Cartan pentru a-si face cumparaturile intr-un loc curat, ingrijit, la standarde europene, incepand cu data de 1 decembrie, chiar de ziua Nationala a Romaniei.

“Joi, de 1 Decembrie, chiar de Ziua Nationala, la ora 13.30 vom inaugura Piata Badea Cartan. Vom avea acolo un moment de folclor autentic si vom realiza un moment dedicat lui Badea Cartan. Nu dezvaluim mai multe pentru ca vrem ca timisorenii sa fie placut surprinsi“, a declarat Adrian Orza, viceprimar al Timisoarei.

Piata Badea Cartan din Timisoara a fost inchisa pentru renovare la data de 1 august. Tot atunci, comerciantilor li s-a amenajat un spatiu in Piata Traian unde acestia si-au vandut produsele pana la finalizarea lucrarilor din Badea Cartan.

Jurnalul de Dimineata - Judecata continuă în dosarul de corupţie a fostului deputat UDMR

Toţi cei cinci inculpaţi din dosarul de corupţie a fostului deputat UDMR Pecsi Ferenc au fost audiaţi. În ianuarie au fost programaţi la audieri şi martorii apărării respectiv a acuzării.

De mai bine de zece luni se judecă pe fond dosarul de corupţie a unui fost deputat UDMR, Pecsi Ferenc, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru infracţiuni de corupţie alături de alţi patru complici, respectiv managerii unor firme.

Cei cinci sunt acuzaţi de DNA că ar fi obţinut pe nedrept fonduri băneşti de la Comunitatea Europeană în valoare de 112.331 lei pentru a derula două proiecte finanţate în proproţie de 98% din bani europeni. Este vorba despre Pecsi şi alţi patru întreprinzători, trei din Satu Mare şi unul din Nyiregyhaza, Ungaria.

Jurnalul de Dimineata - ISU Bihor, mai eficient cu trei auto-ambulanţe

Capacitatea de intervenţie rapidă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” (ISU) al judeţului Bihor a crescut, de curând, după ce instituţia a achiziţionat trei auto – ambulanţe Tip B2. Echipajele ISU, au intrat în posesia celor trei maşini prin proiectul ,,Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord“, finanţat prin Programul Operaţional Regional, care continuă cu a doua etapă. „Acestea sunt destinate serviciului SMURD, punându-se accentul pe deplasarea rapidă la intervenţiile la care sunt solicitate echipajele SMURD, totodată având dotarea corespunzătoare pentru acordarea primului ajutor calificat”, explică Lt. Lidia Niste, Ofiţer Relaţii Publice. După ce se vor finaliza şi documentaţiile necesare, auto-ambulanţe vor fi repartizate conform programului şi vor fi utilizate în misiunile din zona de competenţă a ISU Bihor. Conform aceluiaşi program operaţional în a treia etapă urmează să se achiziţioneze auto-ambulanţe de Terapie Intensivă Mobilă tip C.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB