Moldova 29 iunie 2011

|

Ziarul de Iasi -PSD vrea si Primaria, si Consiliul Judetean

Ziarul de Iasi - Cea mai neagra pata din istoria Iasului, recunoscuta oficial

Ziarul de Roman - USL nu va sustine niciodata autonomia teritoriala

Ziarul de Roman – Nati Meir se vrea deputat in Colegiul VI din Neamt

Desteptarea Bacau - USL Bacau, teatru de papusi: Hrebenciuc, marioneta „sforarului” Stavarache

Desteptarea Bacau - Primarii acuza: Gunoiul Bacaului miroase a santaj politic

Ziarul de Bacau - Bacauanii sint chemati la referendum pe 7 august

Ziarul de Bacau - Primarii din judet au aflat cum se va reorganiza politia rurala

Monitorul de Galati – Blocaj pentru investitii de sute de milioane de euro

Monitorul de Galati – Aurel Nichita luat la ochi de ANI

Monitorul de Galati – Puterea se teme de “intoarcerea la popor”: prefectul a suspendat organizarea referendumului

Ziarul de Iasi -PSD vrea si Primaria, si Consiliul Judetean

PSD vrea sa propuna candidatii Uniunii Social-Liberale atit la Primaria municipiului, cit si la conducerea Consiliului Judetean.

Senatorul Florin Constantinescu a apreciat ca un candidat al PSD ar avea mai multe sanse la cucerirea celor doua posturi decit unul liberal.

"Avem toate atuurile. Stam dublu in sondaje fata de PNL. In 2008, am cistigat ambele pozitii. Logic ar fi ca la Iasi sa candideze PSD, iar liberalii sa primeasca in compensatie altundeva. Oricum, cine si unde va pune candidatul va fi o chestiune stabilita in comun, la nivel central", a declarat Constantinescu.

Liderul filialei judetene a PNL, Relu Fenechiu, nu a putut fi contactat ieri pentru a-si exprima pozitia fata de afirmatiile colegului sau de alianta. Constantinescu a anuntat ieri ca PSD va demara saptamina viitoare sondajele de opinie pentru desemnarea candidatului la Primarie si CJ.

Sondajele ar urma sa se finalizeze in decurs de doua saptamini, in jurul datei de 15 iulie fiind asteptata si finalizarea sondajelor efectuate in celelalte judete ale tarii.

Anuntarea oficiala a posturilor vizate de candidatii PSD va fi anuntata de conducerea centrala a partidului, nefiind inca stabilita o data certa in acest sens.

Ziarul de Iasi - Cea mai neagra pata din istoria Iasului, recunoscuta oficial

Decoratii peste orori

La 70 de ani de la ororile care s-au petrecut in oras si judet, autoritatile ii recunosc oficial pe supravietuitorii Holocaustului de la Iasi, numindu-i "cetateni de onoare". Este un eveniment istoric dupa ce, zeci de ani, aceste orori au fost tinute ascunse sub pres: mai intii din ratiuni ideologice, apoi din uitare. "Am 89 de ani si imi vine sa pling ca un copil", izbucneste in lacrimi, in fata noastra, un supravietuitor care a trait intreaga viata cu traume de neimaginat. "Ziarul de Iasi", care a prezentat in anii trecuti, in premiera nationala, marturii cutremuratoare ale unor supravietuitori, continua astazi aceasta serie cu alte povesti uluitoare despre supravietuire si curaj ale unor victime. Cifra oficiala a numarului mortilor in Pogromul de la Iasi este de 13.000. In ciuda amplorii sale, tragicul eveniment nu este nicaieri pomenit in programa scolara. Pentru citi dintre tineri "duminica neagra" si "trenurile mortii" inseamna ceva? In cite scoli s-a pomenit despre exterminarea evreilor din Iasi si, mai ales, citi ani au trecut pina cind autoritatile romane sa recunoasca masacrul? Ei, putinii supravietuitori, la 70 de ani de la calvar, nu contenesc sa isi ascunda lacrimile, teroarea, repulsia. "Oricine asculta un martor devine si el un martor", afirma Elie Wiesel.

Va puteti inchipui cum e sa stati intr-un tren, pe o banca de cadavre, sa beti urina, disperati de sete? Dar cum ar fi sa traiti, dupa ce ati iesit dintr-un vagon de morti, o viata intreaga cu asemenea imagini? "Am 89 de ani si imi vine sa pling ca un copil": acesta este inca sentimentul pe care il poarta regizorul Andrei Calarasu, supravietuitor al Pogromului de la Iasi, decorat alaltaseara "cetatean de onoare" al orasului. Pentru prima data in istoria Romaniei, supravietuitorii ororilor au fost recunoscuti oficial de catre autoritati. "Daca aceasta ceremonie ar fi avut loc acum douazeci de ani, cu siguranta numarul cetatenilor de onoare nu ar fi fost doar sase", a conchis Inalt Preasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prezent la importantul eveniment.

"Oamenii innebuneau, sareau unul la altul, se gituiau"

"Eu am iubit Iasul enorm": asa isi incepe povestea regizorul Andrei Calarasu. Si-a iubit orasul si inca il mai iubeste. Cu lacrimi in ochi, vadit emotionat, regizorul a depanat firul tragicelor intimplari din vara anului 1941. El a fost unul dintre miile de evrei scosi din casa si suiti in trenurile mortii. Pacaliti ca trebuie sa vina la Chestura ca sa isi ia un bilet de ordine sa fie liberi, inspaimintati de sunetul alarmei care anunta ca toti "jidanii" trebuie sa moara. "Eu urma sa dau bacalaureatul pe acea vreme. Eram trei frati si impreuna cu tata tin minte ca am mers la Chestura, in ideea ca vom fi liberi. Au inceput apoi sa ne bata, m-au impuscat in picior, in cap, ne-au suit in trenurile mortii. Daca aveai un dinte de aur in gura, era o nenorocire: ti-l smulgea cu clestele, asa cum iti taia degetul cu totul daca aveai pe el un inel", si-a amintit Andrei Calarasu.

Dupa ce a urcat in tren, imaginile parca rupte dintr-un film de groaza au inceput sa apara una cite una, devenind insuportabile. "Oamenii innebuneau, sareau unul la altul, se gituiau, isi beau urina. La un moment dat am cazut si nu am mai stiut ce e cu mine. Stiu doar ca s-a oprit trenul si ma rugam, Doamne, poate asta e scaparea noastra. S-a auzit deodata o voce de femeie care intreba de ce sintem inchisi in vagoane. I s-a spus ca sintem jidani care am vrut sa tragem asupra armatei romane. Ea, fiind Viorica Agarici, presedinta Crucii Rosii din Roman, a protestat atunci sa ni se dea drumul", a continuat regizorul.

"Dumnezeule, cum poti sa permiti asa ceva?"

"Ne-au luat din casa, ne-am sculat duminica dimineata, intr-o zi obisnuita, si nu puteam sa imi inchipui ce va urma. Va spun, acest miracol ca sint in viata nu as putea sa mi-l explic", este inceputul unei alte povesti cutremuratoare, o amintire care l-a urmarit toata viata pe Leizer Finchelstein, si el supravietuitor al Pogromului de la Iasi si proaspat cetatean de onoare al orasului. "Nu imi explic miracolul, nici Dumnezeiesc, poate doar o minune. Pentru ca atunci am devenit atei cu totii, nu am mai crezut nici unul in Dumnezeu. Atunci am tipat: «Dumnezeule, daca esti in al saptelea cer, cum poti sa permiti asa ceva? Daca poti sa permiti asa ceva, ori nu esti, ori nu esti Dumnezeu»", a continuat printre lacrimi, indignat, barbatul.

"Decorarea de la Iasi, primul gest de recunoastere care se face in Romania"

"Acordarea titlurilor de cetateni de onoare acestor sase supravietuitori ramasi in oras reprezinta primul gest care se face in Romania si este de maxima importanta. Este prima data cind administratia locala recunoaste la acest nivel cele intimplate in Iasi la acea vreme", a atras atentia Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania "Elie Wiesel".

Asa a inceput ceremonia de decorare a supravietuitorilor Pogromului, ce a avut loc luni seara la Hotel Moldova. Andrei Calarasu, Constantin Benone, Leizer Finchelstein, Marcel Fischer, Iancu Tucarman si Leonard Zaicescu au fost persoanele al caror calvar s-a inregistrat oficial in istoria tarii. La 70 de ani de la Pogromul de la Iasi, autoritatile locale au dispus si efectuarea unui traseu comemorativ si amplasarea a doua placi comemorative pe cladirea fostei Chesturi si pe cladirea Garii.

Evenimentele organizate pentru a comemora cei 70 de ani de la tragedie i-au impresionat si, in acelasi timp, indignat pe unii dintre supravietuitori. "Mi-am permis, fara sa obtin avizare, sa ma duc intr-o scoala sa vorbesc cu elevii despre Pogromul din anul 1941. Va spun sincer ca am rezervat o ora pentru acest lucru, dar am plecat din scoala dupa mai bine de doua ore. Am ramas profund impresionat de faptul ca acesti copii au pus nenumarate intrebari si ca voiau sa stie ce s-a intimplat atunci. Pogromul de la Iasi ar trebui sa fie introdus in manualele de istorie, pentru ca acesti tineri nu sint interesati doar de Internet si jocuri", a punctat Marcel Fischer, supravietuitor al Pogromului si fondator al Operei Nationale Iasi.

Si el, si ceilalti cinci cetateni de onoare decorati luni au imbatrinit odata cu trecerea timpului. Un singur lucru a ramas insa neatins de cei 70 de ani trecuti: amintirea terorii. Pogromul de la Iasi din iunie 1941 a fost unul din cele mai violente din istoria Romaniei. Initiat de catre generalul Ion Antonescu si secondat de autoritatile locale, acesta a dus la uciderea a peste 13.000 de evrei, conform datelor prezentate de catre autoritatile romane.

Ziarul de Roman - USL nu va sustine niciodata autonomia teritoriala

Duminică, 26 iunie, senatorul Ioan Chelaru, vicepreședintele PSD și vicepreședinte al Senatului, a susținut o conferință de presă în care a comentat ultimele evenimente de pe scena politică românească.

Senatorul Ioan Chelaru a prezentat punctele de vedere ale PSD și ale Uniunii Social Liberale (USL) cu privire la revizuirea Constituției și reorganizarea teritorială, dar a vorbit și despre posibilitatea candidaturii sale la un nou mandat de senator la alegerile viitoare.

În viziunea liderului politic romașcan, reviziuirea Constituției și reorganizarea teritorială reprezintă un eșec al lui Traian Băsescu și al PDL, eșec pe care trebuie să și-l asume partridul de guvernămînt și actualul președinte al țării.

Senatorul Ioan Chelaru a susținut nevoia urgentă de alegeri anticipate, pentru a evita ca țara să intre într-o criză politică fără precedent. "Este clar că ne aflăm la începutul unei crize politice majore. Revizuirea Constituției și reorganizarea teritorială sînt două eșecuri majore ale PDL și ale liderului - Traian Băsescu. O revizuire a Constituției este necesară, dar PSD și, implicit, USL, nu vor accepta această revizuire, cu actualul Parlament, care nu mai reprezintă poporul, avînd în vedere că mulți dintre parlamentari și-au vîndut electoratul. De asemenea, în ceea ce privește reorganizarea teritorială, a fost o temă aruncată din senin, pentru că un asemenea proiect nu există, nimeni nu l-a văzut. Pentru a evita haosul, este nevoie urgentă de alegeri anticipate peste trei-patru luni de zile. Aceste două teme sînt o diversiune, pentru că acum nimeni nu mai vorbește despre dezastrul economic, de faptul că la 1 iulie vor crește, din nou, prețurile", a declarat senatorul Ioan Chelaru.

În opinia sa, extrem de importantă este poziția UDMR față de proiectul de reorganizare propus de președinte, considerînd că, în timpul guvernării PSD, relația cu UDMR a fost, în general, corectă. "Însă, PSD și USL nu vor susține și nu vor fi de acord niciodată cu autonomia teritorială sau culturală. Autonomia culturală înseamnă înființarea de autorități de stat paralele cu cele ale statului român. Ultimul demers pe care l-am făcut noi a fost acela de a trimite o scrisoare de atenționare către UDMR, cu privire la capcana pe care le-o întinde Băsescu, cînd aruncă pe piață proiectul de reorganizare în varianta 8-2. Vă pot spune că, personal, sînt inițiatorul unei legi care prevede reducerea numărului de parlamentari, proiect care a fost deja trimis spre dezbatere în Parlament", a mai afirmat senatorul Ioan Chelaru.

În ceea ce privește apropiatele alegeri, fie ele la termen sau anticipate, politicianul a declarat că nu exclude participarea sa la alegeri pentru un nou mandat, în același colegiu în care a fost ales și în 2008.

În ceea ce privește situția pe plan local, senatorul Ioan Chelaru a declarat că, împreună cu consilierii USL, pesediștii vor decide, în această săptămînă, dacă vor vota proiectul de hotărîre prin care Primăria Roman vrea să se împrumute cu 5,31 de milioane de euro. Politicianul romașcan a declarat că o echipă de experți PSD și PNL analizează în detaliu acest proiect, pentru a vedea dacă banii vor fi cheltuiți în mod corect, în folosul romașcanilor.

Cît despre alegerile locale, senatorul Ioan Chelaru a declarat că USL va propune un candidat comun, pe baza unor sondaje, un candidat extrem de serios, care va avea peste 60% în sondajele comandate de USL, fie că va fi din rîndul PSD sau PNL.

Ziarul de Roman – Nati Meir se vrea deputat in Colegiul VI din Neamt

Nati Meir vrea să candideze ca deputat de Neamţ. El vizează locul rămas liber în Colegiul VI după moartea lui Victor Surdu.

Marți, Nati Meir și fiul său s-au prezentat la Tribunalul Galaţi și au solicitat ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea, pentru a-şi face campanie: el pentru postul de deputat, iar fiul î l va ajuta în calitate de consilier.

Nati Meir a fost eliberat din închisoare în primăvară, după ce, anul trecut, a fost acuzat de trafic de influenţă, împreună cu fiul său.

Desteptarea Bacau - USL Bacau, teatru de papusi: Hrebenciuc, marioneta „sforarului” Stavarache

Competitia din USL Bacau, vizand desemnarea candidatilor comuni la alegerile locale din 2012, a ajuns la faza atacurilor la persoana. In incercarea de a-l propulsa in sondaje pe Ionel Palar, Romeo Stavarache - seful PNL Bacau si colegul de Uniune al PSD - a remis bacauanilor o noua scrisoare, in care deputatul Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacau, este acuzat ca ar fi atentat la viata bacauanilor, impiedicand finantarea constructiei Spitalului Municipal. La inceputul lunii aprilie, Benea si Palar, locotenentii lui Hrebenciuc si Stavarache, semnau la Bucuresti - din ordinul sefilor lor - documentele de infiintare a USL in judetul Bacau. Astazi, Stavarache si Hrebenciuc sunt actorii unei telenovele politice de prost gust. Primul, in rol de „sforar”, flutura de zor in fata electoratului bacauan „bau-baul” reprezentat de cel de-al doilea, in speranta ca votantii vor musca din nou momeala. Ca la alegerile din 2008.

Ori de cate ori au avut loc alegeri sau interesul imediat i-a cerut-o, Romeo Stavarache a prezentat electoratului bacauan un basm politic, o poveste a „celor rai” care, in spiritul unei intelegeri de culise, vor sa-i faca rau celui bun - Stavarache in persoana. Autodesemnat exponent al „bunatatii” politice, seful PNL Bacau a impanzit in ultimii ani judetul si municipiul de resedinta cu sute de mii de scrisori in textul carora adversarii sai, indiferent de apartenenta lor politica, sunt infatisati drept personificarea nemijlocita a raului care sta sa se abata peste Bacau. Ultima isprava epistolara a edilului bacauan face parte din aceeasi recuzita electorala, acum devenita traditie. Primarul a imprastiat prin Bacau zeci de mii de scrisori in care condu­cerea organizatiei judetene a PSD e atacata, fara menajamente si deosebire. Viorel Hrebenciuc, seful PSD Bacau, este prezentat drept cavalerul unei iminente Apo­calipse, un real pericol la adresa vietii de zi cu zi bacauanilor. Epistola se incheie pe un ton premonitoriu, ce reitereaza tema campaniei electorale murdare din vara lui 2008: „cei care au condus judetul Bacau timp de 22 de ani, vor acum sa se intoarca in forta”. Basmul iscalit, la final, de „povestitorul” Romeo Stavarache urmareste, in chip evident, doua teluri: propulsarea in sondaje a deputatului PNL Ionel Palar, vazut drept un inlocuitor de nadejde al lui Benea la sefia CJ; respectiv, mentinerea in prim-plan a scena­riului conform caruia „cei rai” vor sa revina „in forta” la timona Bacaului. Stavarache are insa o problema majora: e aliatul de incredere al pesedistilor in cadrul USL Bacau.

S-au luat in primavara, divorteaza in toamna?

In prima saptamana din luna aprilie, Hrebenciuc si Stavarache semnau, prin „locotenentii” Benea si Palar, protocolul de constituire a USL in judetul Bacau. Pentru a masca intelegerea, la o zi de la semnarea actelor de infiintare a USL Bacau, Stavarache i-a atacat frontal pe pesedisti. „Pentru noi lucrurile sunt clare (...) La Bacau, in toate primariile, vom avea candidati separati, ai PNL, iar pentru municipiul Bacau si Consiliul Judetean vom avea candidati comuni pe USL si amandoi vor fi de la PNL”, a decretat Stavarache.

Hrebenciuc, vazut drept un rau major al politicii bacauane, a fost atacat si la data respectiva, primarul declarand ca nu se va intalni, nu va negocia si nu va discuta politica niciodata cu liderul PSD Bacau. USL, in schimb, mergea mai departe, gratie semnaturilor lui Benea si Palar. Oamenii de incredere ai lui Hrebenciuc si Stavarache. De Paste, edilul bacauan a recidivat. Odata cu startul campaniei de sondaje din interiorul USL Bacau, privitoare la desemnarea candi­datilor pentru alegerile locale din 2012, Stavarache a pus in circulatie, in judet, sute de mii de scrisori in textul carora condu­cerea PSD Bacau era prezentata intr-o lumina nefavorabila. Ionel Palar, omul pentru care Stavarache garanta, era prezentat in respectiva epistola drept singurul care poate scapa judetul Bacau de „cei care, ani de-a randul, s-au gandit numai la ei, fara sa ia in seama necazurile oamenilor”.

„Zmeul” Hrebenciuc, o cutuma electorala

In urma cu un an, mai exact in aprilie-mai 2010, pe fondul scumpirii cu aproape 20 la suta a pretului apei livrate bacauanilor la chiuveta, acelasi Stavarache impanzea Bacaul cu zeci de mii de scrisori in care anumiti consilieri locali ai PSD erau atacati la persoana. Astazi, acei consilieri PSD ii duc trena lui Stavarache in USL Bacau, lucru care pare sa nu-l deranjeze, prea tare, pe edil. Nici pe social-democrati.
Folosirea lui Hrebenciuc pe post de marioneta-sperietoare de serviciu a politicii bacauane nu este, prin urmare, o noutate in strategiile lui Stavarache.

Intr-un interviu acordat cotidianului Desteptarea in decembrie 2010, Hrebenciuc dezvaluia, pe un ton usor iritat, care e motivul pentru care accepta sa fie terfelit de primarul bacauan, ori de cate ori se iveste ocazia. „Eu am incercat de-a lungul anilor sa imprim un alt fel de politica. Politica care se bazeaza pe confruntare pe mize marunte nu este pentru mine (...) Aceasta, in contextul in care bataliile acestea de ordin local n-au niciun fel de haz (...) Politica aceasta care se face la 500 de metri in jurul Prefecturii nu duce la nimic bun”, afirma la acea data seful PSD Bacau. El preciza, de asemenea, ca accepta jocul specific campaniilor electorale. „Sigur ca-l accept, pai ce sa fac? Si daca nu-l accept la ce ma ajuta?”, se intreba, retoric, pesedistul. De la interviul acordat Desteptarii in urma cu jumatate de an si pana azi, Hrebenciuc a devenit subiectul a doua scrisori iscalite de colegul din USL Bacau, Romeo Stavarache, dar si „victima” unor declaratii belicoase lansate de seful PNL Bacau.

Benea se-ntelege cu Stavarache

Daca Hrebenciuc e folosit, cu regularitate, pe post de sperietoare electorala, nu acelasi lucru se poate spune despre Dragos Benea, seful CJ Bacau, cu care primarul Stavarache deruleaza o foarte buna colaborare administrativa. Ceda­rea de catre CJ a unei jumatati din dreptul de proprietate asupra fostei biblioteci judetene, cedarea catre PNL a majoritatii in structurile de conducere a Companiei Regionale de Apa Bacau, impartirea frateasca - PSD - PNL - de functii la varful asociatiilor ADIB si ADIS, transformarea consilierilor PSD in sustinatori ai primarului Stavarache in Consiliul Local, alianta politica PSD - PNL din CJ reprezinta doar cateva din roadele bunei colaborari politico-administrative dintre presedinte si primar. De altfel, Benea insusi recunostea - la un moment dat - ca militeaza pentru o alianta pe fata cu PNL. „La nivel local sunt adeptul unei relatii explicite cu PNL. Eu zic ca nu e nici rusinoasa si nici dezavantajoasa pentru noi. Ba dimpotriva”, declara Benea in decembrie 2010. Seful CJ continua, ridicand un timid semn de intrebare. „Suntem intr-o situatie ciudata. Eu clamez alianta cu PNL la nivelul judetului si, intr-adevar, liderul organizatiei judetene a PSD este, intr-un fel sau altul, obiectul unor astfel de campanii. Va fi si mai frustrant daca vom incheia o astfel de alianta la nivel judetean si va continua aceasta campanie de denigrare (...) Va trebui si Romeo Stavarache sa inteleaga ca presedintele organizatiei PSD Bacau este Viorel Hrebenciuc. Ca-i place, ca nu-i place trebuie sa respecte acest lucru”, preciza Benea. In pofida atacurilor sub centura la adresa sefului sau politic, venite dinspre Stavarache si PNL, Benea a dus mai departe relatia administrativa cu primarul bacauan, fara a se dezice public de iesirile belicoase ale acestuia si fara a-i raspunde cu aceeasi moneda, argumentul invocat de pesedist fiind ca protocolul USL ii interzice acest lucru.

Pozeaza in bunul samaritean

Daca in privinta adversarilor politici Stavarache are numai cuvinte „de bine”, in ceea ce-l priveste edilul se prezinta in scrisorile trimise bacauanilor drept un om extrem de corect. Dupa aproape 8 ani de mandat, Stavarache are o parere extraordinara despre sine. In scrisoarea din aprilie-mai 2010, primarul admitea - insa - ca n-ar fi perfect. „Nu spun ca sunt perfect, dar niciodata nu am facut si nu voi face rau cuiva, pentru ca stiu ca acum, sau mai tarziu, acest rau se va intoarce. Va garantez si vreau sa fiti siguri ca tot ceea ce fac este din bun-simt”, le scria edilul bacauanilor.

In epistola transmisa saptamana trecuta, Stavarache a schimbat placa, declarandu-se „foarte corect”.
„Dupa cum ma cunoasteti, sunt foarte corect cu dumneavoastra (...) Imi doresc o echipa onesta cu care sa lucrez, imi doresc oameni sinceri care sa munceasca cu sufletul pentru comunitate si nu-mi mai doresc alaturi tradatori sau oameni care au un singur interes, cel personal”, precizeaza edilul in ultima scrisoare.

Niciun cuvant impotriva PDL

In mod paradoxal, desi face parte dintr-o alianta aflata in Opozitie, edilul bacauan s-a ferit - sistematic - sa atace principalul partid de guvernamant, PDL. Asta, in conditiile in care liderii centrali ai USL infiereaza politicile economico-sociale implementate de Guvernul Boc in 2010 si 2011. In loc sa-i atace pe pedelisti, principalul inamic politic al USL, Stavarache transmite bacauanilor scrisori in care conducerea PSD Bacau e denigrata cu regularitate, dar in mod deosebit liderul organizatiei - Viorel Hrebenciuc. De altfel, in ultimele luni, tot mai multe voci sustin ca trecerea lui Stavarache la PDL ar fi o chestiune de timp. Surse din conducerea PNL Bacau au dezvaluit ca, in urma cu doua saptamani, primarul s-ar fi intalnit in secret cu Gheorghe Flutur, prim-vicepresedintele PDL, pentru a perfecta inregimentarea sa in partidul lui Boc. In ultimii trei-patru ani, Stavarache a incercat de mai multe ori sa se apropie de PDL, in speranta ca va trece in tabara demo­crat-liberala. Ba, mai mult, Flutur insusi a fost surprins de presa bacauana, in aprilie 2009, vizitandu-l pe Stavarache chiar la locul de munca al acestuia, Primaria Bacau.
Lucian Bogdanel

Desteptarea Bacau - Primarii acuza: Gunoiul Bacaului miroase a santaj politic

Pretul ridicat al depozitarii gunoiului in rampa ecologica din municipiul Bacau a generat un val de nemultumiri in randul primarilor din judet. Acestia se simt trasi pe sfoara de autoritatile de la Bacau, precum si de conducerea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS). Mai mult, doua consilii locale din judet - Comanesti si Ghimes - nu au aprobat studiile de fundamentare privind politica de tarife la salubrizare. La mijlocul lui mai, CL Bacau a majorat cu 400 la suta pretul pe tona de gunoi depozitata in rampa din municipiu.

Primarii mai multor localitati din judet acuza reprezentantii ADIS ca vor sa suprataxeze gunoiul produs in Bacau. Sub pretextul aprobarii unor documentatii in sectorul salubrizare, afirma edilii, ADIS ar fi inserat si o taxa de salubrizare suplimentara, pe familie, diferita de taxele stabilite in plan local de consiliile locale. Viorel Miron (PNL), primarul orasului Comanesti, sustine ca pe langa taxa de 5 lei pe luna de persoana, stabilita de CL Comanesti, ADIS ar fi impus o suprataxa lunara de 6,5 lei pe familie. "Cu ADIS nu am aprobat o suprataxa de salubrizare, de fapt. Noi am aprobat deja in consiliul local o taxa de salubrizare lunara de 5 lei pe membru de familie, in limita a trei persoane. De la patru persoane in sus nu se plateste. Platesc doar pentru cele trei persoane. S-a venit la noi cu cererea unei taxe in plus, de 6,5 lei pe familie, lunar. Chipurile ar fi necesara aceasta taxa pentru acoperirea cheltuielilor la groapa de gunoi din Bacau. Din cate cunosc, la toate localitatile s-a cerut aceasta taxa si au aprobat toti primarii, in afara de mine si cel de la Ghimes", a declarat Miron. El a mai spus ca firma care transporta gunoiul de la Comanesti in depozitul de deseuri de la Bacau apartine Primariei Comanesti, astfel incat - a apreciat edilul - taxa suplimentara ar fi nejustificata. "Eu le-am si zis in ADIS ca aceasta suprataxare e ilegala. Primarii au semnat ca primarii, fara sa-si dea seama ce fac", a mai declarat edilul comanestean.

"E vorba de o neintelegere"

In replica, reprezentantii ADIS sustin ca scandalul iscat de costul piperat al depozitarii gunoiului ar fi, de fapt, o neintelegere. Aceasta ar fi cauzata de faptul ca studiul de fundamentare a tarifelor transmis de Primaria Bacau catre unitatile administrativ-teritoriale din judet prevede un pret pe familie si nu "per capita" (de persoana). "Fundamentarea remisa prin intermediul ADIS catre toate primariile crea un tarif pe familie, nu pe persoana. Am solicitat Primariei Bacau sa refaca studiul de fundamentare. In masterplanul privind managementul deseurilor, toate evaluarile sunt facute «per capita», adica pe persoana", a afirmat Bogdan Seto, directorul ADIS Bacau, care a precizat ca "absolut toti primarii au agreat planul anual de evolutie a tarifelor". El a mai spus ca nu se pune problema unor sume sau taxe suplimentare. "Costul depozitarii se deduce din taxa de salubrizare platita de fiecare locuitor. Cresterea taxei de depozitare de la 5 la 24 lei este conforma cu planul de evolutie a tarifelor", a apreciat Seto.
Lucian Bogdanel

Nu reusesc sa incaseze bani

O parte din primarii ale caror comune sunt vizate au primit deja adrese prin care li se transmite ca vor trebui sa creasca pretul gunoiului in perioada urmatoare. Majorarea se va reflecta in costul taxei de salubrizare locala. "Am primit mai multe adrese, dar deocamdata nu putem implementa nimic pentru ca este nevoie de o hotarare de Consiliu Local. Nici acum nu reusim sa incasam banii. Nu stiu ce ne vom face pentru ca ceea ce ni se cere este prea mult", a declarat primarul comunei Magura, Alexandru Palade (PDL). "Am primit adresa, dar deocamdata nu am decis nimic", ne-a confirmat si primarul din Racaciuni, Lucian Cheta (PNL). De altfel, noul cost al gunoiului a fost subiect de discutie ieri si la intalnirea primarilor de la Directia Agricola si la sedinta de Consiliu Judetean. Prefectul Constantin Scripat i-a linistit pe primari anuntand ca va ataca decizia in contencios administrativ, in timp ce consilierul judetean Silviu Bondor (PDL) a criticat executivul CJ ca nu a initiat un referendum prin care cetatenii judetului Bacau sa fie consultati cu privire la costul piperat al gunoiului.
Andreea Gavrila

BUHUSI: Pretul gunoiului, „o infractiune”, „un santaj”

Ordinea de zi a ultimei sedinte a alesilor buhuseni a avut ca vedeta intalnirea cu directorul ADIS, Bogdan Seto, care, intr-un expozeu remarcabil, din perspectiva oratorica, a explicat care este rolul acestei institutii, dar, din motive obiective infratite si cu diplomatia, n-a reusit sa explice de ce tariful la tona de gunoi vrea sa sara la 24 de lei. Asediat de alesii locali - care au pus la colt centralismul democratic… european, lipsa de transparenta in calcularea tarifului, implicarea primariei bacauane in stabilirea costului pentru gunoiul buhusenilor (si nu numai ), sufocarea cu premeditare a initiativei locale de reducere (prin masuri de natura economica) a costurilor, directorul ADIS a admis, intre altele, ca tariful care e pe cale de a fi impus contribuabililor din zeci de localitati ale judetului a fost stabilit „va spun sincer, pe baza unui referat al Directiei de Spatii Verzi de la Primaria Bacau”… Fara comentarii… Invocand exigentele ecologice europene, invitatul a formulat si imperativul „alinierii la acest pret”, intrucat „in cadrul ADIS trebuie sa existe unanimitate”. Daca un singur membru se opune, practic, activitatea ADIS va fi paralizata. Viceprimarul Vasile Zaharia, un critic vehement al cresterii abracadabrante a tarifului, a sustinut: „Solutia: sa ducem mai putin gunoi in Celula nr. 1 de la Nicolae Balcescu. Probabil ca nu vom putea iesi din acest sistem de colectare/depozitare a gunoiului, pentru ca vom paraliza un intreg judet. Ei au nevoie de unanimitate”. Primarul Ionel Turcea a spus cu franchete, privind catre orizontul tarifului-mamut: „E un santaj!” Consilierul Gheorghe Cautisanu s-a facut foc si para: „Acest tarif este o infractiune economica. Vreau sa dau in judecata Primaria Bacau, pe speze proprii! Nu putem inghiti asemenea infractiuni!”

Alesii buhuseni trebuie sa-si exprime, pana la sfarsitul acestei luni, acordul/dezacordul cu privire la acceptarea tarifului amintit. Urmare a criticilor tot mai insistente prezente in mass-media, a opozitiei alesilor din mai multe localitati, tariful propus ar putea fi micsorat, dar reducerea nu va fi spectaculoasa. intr-o sedinta a acestei saptamani, alesii buhuseni vor analiza problematica si vor hotari privind acordul/dezacordul. Dar, cu toata vehementa manifestata, sunt semne ca vor accepta - de voie, de nevoie - un compromis.

Ion Fercu

Ziarul de Bacau - Bacauanii sint chemati la referendum pe 7 august

Bacauanii sint chemati la referendum pe 7 august 2011. Consiliul Judetean Bacau a votat luni organizarea unui referendum local, referitor la initiativa de reorganizare teritorial-administrativa initiata de presedintele Traian Basescu. Intrebarea care va fi pusa la referendum, pe buletinul de vot, este “Sinteti de acord cu intentia presedintelui Traian Basescu de a desfiinta judetul Bacau?”. Hotarirea CJ Bacau popate fi atacata in contencios administrativ de Prefectura Bacau, daca acesta nu respecta prevederi legale. Daca in urma referendumului bacauanii voteaza “NU”, decizia devine general-obligatorie si are putere de lege.

Ziarul de Bacau - Primarii din judet au aflat cum se va reorganiza politia rurala

Primarii din judet au fost convocati ieri la o sedinta cu sefii judetului. Aceasta a avut loc la Directia Agricola Bacau, iar temele principale de discutie au fost informatii si precizari privind reorganizarea Politiei Rurale, informare asupra obligatiilor primarilor privind aplicarea legii privind asigurarile obligatorii ale locuintelor, oportunitati de finantare pentru autoritatile publice locale si masuri de prevenire si stingere a incendiilor in localitati, pe timpul perioadei de vara. Politia rurala din judetul nostru se va reorganiza in zece sectii, la care vor fi arondate posturile din comune. Acestea din urma nu se vor desfiinta, ci vor functiona cu un politist, cel care domiciliaza in localitate. Ceilalti agenti vor fi transferati la noile sectii. In ceea ce priveste asigurarea locuintelor, primarii trebuie sa intocmeasca listele cu acestea.

Monitorul de Galati – Blocaj pentru investitii de sute de milioane de euro

Semnalul de alarmă este tras de directorul adjunct al Administratei Zonei Libere Galaţi, Claudiu Brânzan, care s-a arătat îngrijorat de faptul că Agenţia Regională pentru Protecţia Mrediului Galaţi nu a dat încă un verdict legat de PUZ-ul care a fost elaborat pentru platforma 1 din cadrul societăţii. Brânzan susţine că inexistenta PUZ-ului, care trebuie să primească avizul ARPM iar ulterior să fie supus aprobării Consiliului Local Galaţi, face practic imposibilă demararea unor investiţii importante pe platfoirma 1 a Zonei Libere, care înseamnă implicit şi înfiinţarea de noi locuri de muncă: „Suntem îngrijoraţi de faptul că nici până la ora actuală nu s-a emis avizul de mediu pentru aprobarea PUZ-ului aferent platformei 1 din Zona Liberă Galaţi, aviz care trebuie emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi. Nu înţelegem de ce se nu se eliberează acest aviz, în condiţiile în care săptămâna trecută s-a mai parcurs un pas obligatoriu, şi anume s-a dat un aviz din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Chiar dacă avizul dat a fost unul negativ pentru construirea de către firma Enel a unei termocentrale pe cărbune pe platforma 1 a Zonei Libere, lucrarea poate începe deoarece avizul pe care dânşii trebuia să îl dea era doar consultativ, deci nu contează dacă avizul dat era unul pozitiv sau negativ, important era ca acesta să fie dat”.

Este vorba de construcţia unei termocentrale pe bază de cărbune de către firmă italiană Enel, investiţie estimată la circa un miliard de euro şi care ar conduce la înfiinţarea a câteva sute de locuri de muncă. Investiţia este una considerată ca având consecinţe nefavorabile asupra mediului, motiv pentru care Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior a dat miercurea trecută aviz negativ demarării acestei investiţii în Zona Liberă.

„Avizul negativ a fost dat de specialişti care fac parte din acest consiliu şi care în urma analizei făcute au ajuns la concluzia că ar reprezenta un pericol pentru mediu. Firma italiană poate modifica proiectul şi să ne prezinte spre avizare alt proiect. Noi nu avem nimic cu investiţia respectivă, ci cu modul în care ea este gândită. Dacă vor avea depozite de cenuşă închise, ca în Italia, iar barjele care vor transporta cărbunii vor fi acoperite, atunci se schimbă datele problemei, dar în actualele condiţii nu a putut fi dat un aviz pozitiv. Trebuie să se înţeleagă de către toţi că nu suntem o ţară bananieră, în care fiecare să facă ceea ce vrea”, a precizat administratorul Parcului Natural, Ion Ştefan.

Risc şi pentru alte proiecte

Dacă ţinem cont de declaraţia lui Claudiu Brânzan, nu era nevoie decât de obţinerea unui aviz, care este consultativ, pentru construirea termocentralei de către Enel. „De 2 ani şi jumătate am aşteptat că asociaţia domnului Ion Ştefan să dea un aviz, oricare ar fi acesta - nu contează, deoarece e doar consultativ - iar acum trebuie să aşteptăm obţinerea avizului de mediu pentru PUZ. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să spun că nu este vorba doar de investiţia care ar urma să fie făcută de Enel, ci este vorba şi de alte investiţii care sunt în pericol să nu se mai facă, şi aici mă refer la toate firmele care doresc să îşi desfăşoară activitatea pe platforma 1 şi care nu pot demara investiţiile până când nu se aprobă PUZ-ul. Este vorba, de exemplu, şi de o firmă turcească care este în pericol să piardă finanţările europene pentru investiţia pe care dorea să o facă şi despre o firmă din Galaţi care vrea să construiască un cheu şi care are nevoie de PUZ. Practic este vorba de blocarea activităţii Zonei Libere”, ne-a declarat Claudiu Brânzan.
Directorul ARPM Galaţi nu a putut fi contactat telefonic pentru a prezenta punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce referitor la afirmaţiile directorului adjunct al Zonei Libere, dar cu siguranţă va veni cu o poziţie oficială vizavi de această problemă.

Monitorul de Galati – Aurel Nichita luat la ochi de ANI

Dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, a făcut obiectul unei anchete ANI. În perioada 2004-2008 social-democratul s-a aflat în incompatibilitate prin cumulul mai multor funcţii: cea de parlamentar (deputat PSD); apoi situaţia s-a repetat în perioada 10 ianuarie 2009 – 2 octombrie 2009, fiind concomitent secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.
ANI a fost o adevărată doamnă, anunţându-l pe Aurel Nechita încă din decembrie 2010 despre faptul că îl caută la dosar – declanşând procedura de evaluare – şi a persistat în amabilităţile faţă de acesta în 6 mai 2011, dată la care Nechita a fost înştiinţat că până şi ANI s-a prins de ceea ce Nechita trebuie să fi ştiut încă de când ocupa mai multe scaune – incompatibilitatea. Adică Nechita ar fi trebuit să aleagă ce scaun preferă şi să îl elibereze pe cel de-al doilea. Nu a făcut acest lucru prima dată, iar atunci când a avut ocazia a repetat povestea, însuşindu-şi mai mulţi bani publici decât i s-ar fi cuvenit legal.
În documentele oficiale devenite deja publice, ANI arată că, în conformitate cu legislaţia în vigoare „persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.”

Reamintim cititorilor noştri că Nechita a fost favoritul lui Dan Nica pentru candidatura de primar al urbei noastre, alături de Gelu Stan, doar-doar nu va fi desemnat Nicuşor Ciumacenco. De asemenea, reamintim scandalul alungării dr. Ichim din Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei”, motivat de incompatibilitatea între ocuparea concomitentă a fotoliului de senator şi continuarea profesiei. După ce l-au fugărit pe Ichim de la Judeţean, „cineva” a avut grijă ca reputatul chirurg să nu poată profesa nici la Spitalul Militar. În cazul dr. Nechita, incompatibilitatea s-a constatat de către ANI după... ani. Adică legea nue e una pentru toţi?
În cursul zilei de ieri cotidianul nostru i-a oferit numeroase ocazii actualului decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie să îşi expună punctul de vedere vizavi de decizia ANI, dar social-democratul a refuzat să îşi facă publică poziţia.

Monitorul de Galati – Puterea se teme de “intoarcerea la popor”: prefectul a suspendat organizarea referendumului

Vicepreşedintele liberal Victor Paul Dobre a criticat ultima schemă de regionalizare a ţării (opt judeţe plus Harghita şi Covasna separate - n.r.) propusă de preşedintele Traian Băsescu. Liberalul a declarat: ”De ce două judeţe să le tratezi separat? Nici nu rezolvă problema regionalizării. Noi plecăm de la conceptul că România este un stat naţional, unitar şi indivizibil. Nu cândva preşedintele spunea - câtă autonomie e la Tulcea e şi la Sf. Gheorghe? Acelaşi lucru trebuie respectat peste tot în ceea ce priveşte regionalizarea”.
Deputatul gălăţean consideră că Guvernul şi PDL se tem de o consultare a cetăţenilor ţării privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, motiv pentru care preferă asumarea guvernamentală pe această chestiune. Dobre a precizat: ”Guvernul, ca şi PDL, au un coşmar continuu de o bună bucata de vreme: visează aşa, o imagine de coşmar cu un cetăţean român cu un buletin de vot în mână şi cu ştampila în cealaltă. Ceea ce doreşte Guvernul e să fugă de orice consultare populară, să facă ce vor ei, când vor ei şi cum vor ei, în speranţa că acest lucru va complica viaţa opoziţiei, că acest lucru le va permite să-şi păstreze cât mai multe fief-uri locale”. În plus, liberalul a adăugat că atacarea în contencios de către prefecţi a hotărârilor consiliilor judeţene care au decis organizarea unor referendumuri pentru consultarea locuitorilor judeţelor privind opţiunea acestora legată de modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor lor este pur şi simplu „o dumă dată de primul ministru tuturor prefecţilor. Orice întoarcere la popor pe dl. Boc îl sperie de nu se poate. Ei vorbesc tot timpul în numele poporului, dar când le spui «hai să vedem ce spune poporul», fug, atacă în justiţie, pun beţe în roate”.

Super-prefecţii

Deputatul gălăţean, ca fost prefect al Galaţiului, a criticat inclusiv lărgirea puterii acordată prefecţilor: „Un ministru, dacă atacă o hotărâre a unei autorităţi locale, se duce să se judece. Prefectul, dacă o atacă, o suspendă de drept. Am fost prefect, am condus prefecţii, dar mi se pare un articol excesiv, pentru că le dă dreptul prefecţilor să fie mai presus decât alţii”. Cu o altă ocazie, Dobre eticheta drept “apocalipsa după Toader” un viitor Galaţi inclus în megajudeţul Constanţa şi de această dată a ţinut să arate cât de importante vor fi pierderile pentru gălăţeni în perspective includerii noastre în megajudeţul Constanţa. În atare situaţie, Dobre consideră legitimă consultarea gălăţenilor: „Nu e vorba de faptul că se pierde funcţia preşedintelui sau a consilierilor judeţeni. Aici pierdem instituţii, pierdem mii de locuri de muncă şi, pe termen lung, Galaţiul este condamnat să i se stabilească priorităţile în altă parte şi nu aici”.

Prefectul gălăţean anulează referendumul

Presupunerea liberalului privind atacarea în contensios administrativ a deciziei consilierilor judeţeni de a fi organizat un referendum a fost confirmată de prefectul Cosmin Păun. Iar conducerea CJ aşteaptă verdictul instanţei. Galaţiul nu este singurul judeţ în care reprezentantul guvernului în teritoriu a blocat referendumul pe tema reorganizării judeţelor. În majoritatea judeţelor în care consiliile conduse de USL au decis referendumuri, scrutinele au fost atacate de prefecţi.

Pe parcursul acestei săptămâni va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţului. Vom reveni deci după şedinţă cu detalii privind situaţia referendumului de la Galaţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB