Transilvania 10 martie

|

Ziarul 21 Campia Turzii - „Profesioniştii trebuie implicaţi în activitatea administraţiei”, consideră Avram Gal

Ziarul 21 Campia Turzii - Un nou birou de conducere la PNL Turda

Ziua de Cluj - UDMR vrea ca 15 martie să fie declarată zi nelucrătoare, în Transilvania. Credeţi că este o idee bună?

Ziua de Cluj - PPPS îşi caută şef de filială, la Cluj, pe bestjobs

Ziua de Cluj - PSD Cluj a stabilit cine candidează la Primărie şi la Consiliul Judeţean.

Ziua de Cluj - PSD continuă războiul cu Primăria: "Numărul angajaţilor e în scădere"

Ziua de Cluj - Stagiul de militărie, recunoscut ca vechime şi pentru cei care se pensionează anticipat

Condeiul Ardelean - Banii din Bugetul de Stat al României pentru acțiuni separatiste pe criterii etnice?!

Condeiul Ardelean - Deputatul PD-L Mircea Giurgiu solicită ca Istoria şi Geografia României să fie predate doar în Limba Română

Informatia de Alba - Refacerea imaginii României în UE trebuie să devină o prioritate naţională

Informatia de Alba - Şeful democraţilor din Sebeş îl cheamă înapoi pe deputatul Negruţ

Mesagerul Bistrita Nasaud - Ecologiştii bistriţeni iau poziţie faţă de “barbaria” de la Alba Iulia

Mesagerul Bistrita Nasaud - No comment

Salajeanul - Taloş acuză manipularea in problema cadrelor MAI

Mesagerul Hunedorean - 7.000 de carduri PSD în judeţ

Mesagerul Hunedorean - Cei mai vechi primari de comunã

Mesagerul Hunedorean - Vom face recurs!

Replica Hunedoara - PDL isi alege conducerea judeteana

Replica Hunedoara - Se semneaza protocolul USL in judet


Ziarul 21 Campia Turzii - „Profesioniştii trebuie implicaţi în activitatea administraţiei”, consideră Avram Gal

Vicepreşedintele PC Câmpia Turzii şi totodată candidatul conservatorilor pentru funcţia de primar al municipiului, a lansat un proiect prin care vrea să atragă profesioniştii şi minţile luminate ale urbei în beneficiul comunităţii.

„Sunt mulţi oameni, doctori, ingineri, profesori, arhitecţi, specialişti în diverse domenii, care nu sunt implicaţi în activitatea politică şi, pe cale de consecinţă, nu îşi pot aduce contribuţia la proiectele pe care o formaţiune sau alta le aplică la nivelul unei comunităţi, după ce câştigă alegerile. Din acest motiv, am considerat că aceşti oameni trebuie aduşi cumva în spaţiul care acum e rezervat doar politicienilor, pentru că eu consider că există foarte multe persoane capabile, dar care refuză să facă politică, dintr-un motiv sau din altul. Deja am avut nişte dicuţii în acest sens, iar oamenii au fost foarte deschişi la această propunere. Eu nu le impun să intre în partid, ci vreau să ne ajute să facem un proiect-strategie pe 12 ani, pe care apoi să-l aplicăm cu ajutorul lor. E vorba de constituirea unui forum format din aceste persoane, care va avea întâlniri lunare şi care va elabora strategia municipiului pe următorii 12 ani, din momentul în care voi câştiga funcţia de primar. Astfel, cetăţenii nu vor mai fi doar simpli spectatori în faţa politicienilor, care vin să-şi prezinte un program, ci vor fi chiar ei cei care vor elabora programul şi vor veghea la aplicarea lui, pentru că atunci şi politicienii vor fi obligaţi să fie responsabili, dar şi cetăţenii vor fi mai atenţi, fiind vorba de programul propus de ei”, a precizat Avram Gal.

Proiectul a demarat în aceste zile, iar primele două persoane care s-au arătat dispuse să se implice sunt Adrian Tătar (ex-colonel de poliţie) şi Ilie Noapteş (ex-colonel SRI). Conform lui Avram Gal, forumul profesioniştilor locali va cuprinde circa 30 de persoane, specializate în diverse domenii de activitate, care nu vor avea nici o obligaţie în ceea ce priveşte aderenţa politică şi care se vor întâlni lunar pentru a concepe planul-proiect de dezvoltare al municipiului, care să conţină priorităţile cetăţenilor, nu ale politicienilor.

Ziarul 21 Campia Turzii - Un nou birou de conducere la PNL Turda

PNL Turda are un nou birou de conducere format din 13 persoane, sub conducerea preşedintelui său, deputatul Virgil Pop. Propunerea de Birou a fost validată în şedinţa conducerii PNL Cluj din data de 3 martie, urmând ca preşedintele Virgil Pop, rămas în funcţie, conform Statutului, să convoace o Adunare Generală pentru alegerea unei noi echipe de conducere a PNL Turda, în maxim 90 de zile de la data Hotărârii.

"Organizaţia liberalilor turdeni nu a fost dizolvată, aşa cum şi-ar fi dorit inamicii Partidului. Am purtat discuţii cu unii dintre cei aflaţi pe lista demisionarilor şi sunt persoane care mi-au declarat în scris că, deşi au fost nominalizaţi ca demisionari, nu au depus niciodată un act oficial în acest sens. Aceştia m-au asigurat că rămân alături de mine şi de PNL Turda, lucru care mă onorează, deoarece ştiu la ce presiuni au fost supuşi", a arătat preşedintele PNL Turda. El a spus că va face publice în scurt timp data şi locul la care va avea loc Adunarea Generală a PNL Turda.

Ziua de Cluj - UDMR vrea ca 15 martie să fie declarată zi nelucrătoare, în Transilvania. Credeţi că este o idee bună?

Mai mulţi deputați UDMT şi-au arătat sprijinul pentru această iniţiativă, aruncată mai mult în glumă de un parlamentar maghiar.

Ideea lansată mai în glumă mai în serios de liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, aceea ca ziua de 15 martie să fie declarată nelucrătoare în Transilvania, este aprobată și de parlamentarii Uniunii. Mai mulţi deputați şi-au arătat sprijinul pentru această iniţiativă.

"Spun evident în glumă, dar şi cu amărăciune în acelaşi timp. Eu cred că normal ar fi ca în Parlamentul României să se adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie zi liberă în Transilvania. Cred că ar fi un gest de normalitate", a afirmat Antal Arpad, într-o conferință de presă.

Conducerea Camerei Deputaților și a Senatului a decis ca săptămână viitoare, pe 14 și 15 martie, parlamentarii să aibă activitate în teritoriu. Deși nu au vrut să admită în mod oficial, decizia este legată de acordarea posibilității deputaților și senatorilor UDMR de a petrece acasă Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Ziua de Cluj - PPPS îşi caută şef de filială, la Cluj, pe bestjobs

Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale face angajări la Cluj. Pe Internet.

PPPS intenţionează să îşi deschidă filială la Cluj. În acest scop, a dat anunţ pe bestjobs.ro că angajează consilier politic/preşedinte de filială. Se oferă un singur post, iar salariul se stabileşte în urma interviului. Anunţul expiră în 8 aprilie, iar până acum a aplicat o singură persoană.

Cerinţele, aşa cum sunt ele trecute pe bestjobs, sunt: CV-ul personal actualizat, studii superioare finalizate constituie avantaj (Management, Ştiinţe Politice şi Administrative, Drept, Ştiinte Economice, Inginerie, Medicină, Marketing, Turism, Psihologie-Sociologie, Agronomie sau Relaţii Publice şi Comunicare), experienţă în funcţii de conducere cu personal în subordine, cunoştinţe lingvistice avansate: engleza, franceza sau germana, operare PC - Microsoft Office- avansat, experienţă politica nivel mediu/avansat, seriozitatea, implicarea, sinceritatea şi fidelitatea în orice situaţii reprezintă atuurile aplicantului.

Preşedintele PPPS este Augustin Chira. Potrivit informaţiilor de pe site-ul formaţiunii, PPPS este singura forţă politică alternativă, care se adresează cetăţenilor României, având ca scop principal îmbunatăţirea condiţiilor de viaţă ale tuturor categoriilor sociale defavorizate din România, mai ales a pensionarilor, şomerilor, vârstnicilor şi altor categorii.

Ziua de Cluj - PSD Cluj a stabilit cine candidează la Primărie şi la Consiliul Judeţean.

Candidaturile PSD Cluj la Primăria Cluj-Napoca şi la preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj au fost făcute publice astăzi. Vezi cine candidează.

La Consiliul Judeţean vor candida Remus Lăpuşan - preşedintele PSD Cluj, deputatul Cornel Itu şi liderul consilierilor judeţeni din CJ Cluj, Valentin Cuibus. Totodată, la Primăria Cluj-Napoca vor candida preşeditele PSD Cluj-Naopca Mircea Jorj, senatorul Alexandru Cordoş şi consilierul judeţean Dan Canta.

"Nu mi-am schiţat decât cinci puncte pe care le-am schiţat acum când am venit. Sunt anumite proiecte care trebuie să continue la nivelul judeţului - stadionul, aeroportul şi parcurile industriale Tetarom, dar şi reabilitarea drumurilor judeţene. Nu vom aloca banii pompieristic. Nu există o politică pe termen mediu şi lung la cultură - sumele alocate au scăzut enorm în ultimii ani - dar nici în alte domenii", a declarat unul dintre candidaţii la Primăria Cluj-Napoca, Dan Canta.

"Toţi colegii care au fost prezentaţi drept candidaţi ai PSD Cluj la cele două funcţii vor fi evaluaţi printr-un sondaj intern pânmă în luna iunie, iar apoi împreună cu cei din PNL şi PC vom anunţa pe cine vom susţine ca şi candidaţi comuni pentru alegerile locale din 2012", a declarat Lăpuşan. El spune că prioritatea pentru judeţul Cluj "ar trebui să fie crearea de locuri de muncă" şi adaugă că în acest moment Clujului îi lipseşte "un dialog onest între autorităţi şi cetăţeni".

Ziua de Cluj - PSD continuă războiul cu Primăria: "Numărul angajaţilor e în scădere"

PSD Cluj continuă războiul cu primarul Sorin Apostu: la 30 de minute după ce primarul a anunţat că în acest an vor fi scoase la concurs 2.000 de locuri de muncă, PSD Cluj anunţă că numărul angajaţilor e în scădere. "E o explicaţie ilogică", spune senatorul Alexandru Cordoş.

"Din ultimele sondaje, prima prepcupare a cetăţenilor este lipsa locurilor de muncă. La nivelul angajaţilor din Cluj în raport cu 1990 astăzi mai există 70%. Ce e şi mai îngrijorător e că producţia directă a scăzut la 30% în 20 de ani. Sunt cifre care spun că administraţia nu s-a preocupat suficient pentru a crea, păstra şi menţine locurile de muncă", a arătat Cordoş. El adaugă că are cifre care arată că nu doar şomajul este în scădere, ci şi numărul angajaţilor. "E o explicaţie ilogică", a mai spus Cordoş.

Ziua de Cluj - Stagiul de militărie, recunoscut ca vechime şi pentru cei care se pensionează anticipat

Pensiile anticipate şi cele anticipate parţial vor avea penalizări mai mici, dacă un proiect întocmit de deputatul clujean Mircia Giurgiu va fi adoptat.

Explicaţia este recunoaşterea vechimii pentru stagiile militare. "Şi pentru pensionarii care vor să iasă la opensie anticipat ar trebui să li se recunoască perioada în care au fost chemaţi în armată. Nimeni nu a mers în armată de bunăvoie", a explicat Giurgiu. "A fost o singură modificare, practic am scos un articol din lege", a adăugat el. Stagiul militar este recunoscut ca vechime în muncă doar pentru cei care sunt pensionaţi la termen, dar numai pentru cei care au fost angajaţi înainte de a fi chemaţi în armată.

Propunerea va fi depusă săptămâna viitoare în Parlament.

"Cei din industrie, care sunt mulţi, de ordinul zecilor de mii, împlinesc 60 de ani şi nu prea mai au locuri de muncă. Nu îi trebuie nimănui strungari sau frezori, nu mai au valoare de piaţă, chiar dacă au stat 50 de ani lângă strung, în picioare. Acum au opt milioane pensie, li se iau penalizări de 45% pentru penalizare anticipată pe lună, e foarte nedrept", a declarat Teofil Lungu (foto), secretarul Blocului Naţional Sindical din Cluj.

Condeiul Ardelean - Banii din Bugetul de Stat al României pentru acțiuni separatiste pe criterii etnice?!

Bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita pe anul 2011 se ridică la suma de 205.957.000 mii de lei. Or fi mulţi? Or fi puţini? Răspunsul s-ar putea da doar după ce s-ar şti exact care sunt nevoile social-economice ale judeţului, legate, evident, de necesitatea creşterii gradului de civilizaţie, de dezvoltarea armonioasă a tuturor zonelor geografice ale Harghitei, de creşterea continuă a nivelului de trai al locuitorilor etc.. Aceasta ar însemna punerea în valoare a resurselor naturale, în special de valorificarea apelor minerale şi ale posibilităţilor multiple pentru dezvoltarea turismului rural şi montan.

Să vedem, însă, cum înţelege să împartă banii conducerea CJ Harghita, respectiv consilierii judeţeni, în marea lor majoritate aparţinând UDMR şi PCM, în frunte cu udemeristul preşedinte Borboly Csaba.

Am aflat, astfel, că o importantă sumă, respectiv 25.000 de lei se va cheltui „pentru promovarea colaborării judeţului Harghita cu judeţele Covasna şi Mureş”. Întrebarea este: de ce numai cu judeţele Covasna şi Mureş, câtă vreme alte trei judeţe din România, respectiv Suceava, Neamţ şi Bacău, sunt tot la fel de vecine cu judeţul Harghita? Întrebarea este, desigur, pur retorică, fiindcă pentru nimeni din ţara asta nu mai este un secret dorinţa preşedinţilor celor trei judeţe „secuieşti” de refacere a vechii structuri teritorial-administrative de sorginte stalinistă, care a fost Regiunea Autonomă Maghiară. În vederea refacerii acesteia, îmbrăcată într-un veşmânt nou, cel al aşa-zisului ţinut secuiesc autonom, se depun eforturi deosebite şi, iată, se cheltuiesc importante sume din banii publici, ai întregii ţări.

O altă activitate ce va beneficia de o sumă considerabilă din bugetul judeţului este cea de „protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita”. Pentru protecţia acestora se vor cheltui 200.000 de lei. Pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Harghita, din 2004, sunt înscrise 517 monumente. Din acestea, cele din zona românească, sau care îi reprezintă pe români, pot fi numărate pe degetele celor două mâini. Pentru acestea Consiliul Judeţean nu a dat niciodată niciun ban! Nu se va întâmpla aceasta nici în 2011. Cu cât vor dispare mai repede, cu atât mai bine! Autonomia nu trebuie declarată, ci înfăptuită! „Ocupanţii”, care au „jefuit secuimea în ultimii 70 de ani”, trebuie să plece sau să dispară de pe aici!

Pe ce se vor mai cheltui banii ţării? Iată, de exemplu, 41.000 de lei pentru „programul de asociere al judeţului Harghita cu Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale”. Nu vă miraţi, stimaţi cititori, există şi un asemenea organism în România, afl at în subordinea directă a Guvernului, înfiinţat pe baza Ordonanţei nr. 121 din 31 august 2000 şi Legea nr. 396 din 10 iulie 2001. Sediul se află la Cluj-Napoca, pe str. Gavril Muzicescu, la nr. 5. Probleme grele şi dificile o fi având de rezolvat, din moment ce aici şi-au aflat loc de muncă aproape 40 de angajaţi. Cine sunt ei? Ehei, sunt, s-ar părea, şi vreo doi sau trei români. În rest, „minorităţile naţionale” sunt reprezentate numai de minoritatea maghiară! Ori, poate, cine ştie, reprezentanţii acestor minorităţi naţionale nu au alte nume decât: Horvath Imre (preşedinte), Kis Tamas, Foszto Laszlo, Hossu Iuliu, Viktor Katalin etc.. Oare chiar asemenea organisme absolut inutile, care înghit degeaba sume fabuloase din banii statului, nu ar trebui urgent desfiinţate? Nu, mai bine sunt desfiinţate şcolile, iar, mai nou, domnul Cseke Attila desfiinţează spitalele României! Nu şi pe cele din „secuime”! Cu alte cuvinte, românii pot să-şi dea obştescul sfârşit, că doar de sănătatea lor are grijă unul din cei care cred că „tot ce este valah, e înaintea noastră superlativul odiosului”!

Iată că am aflat şi o activitate pentru care cei 90.000 de lei s-ar părea că se vor folosi pentru ceva deosebit: „excursii în ţinutul secuiesc pentru copii şi tineri”. Întrebarea este: despre ce fel de copii şi tineri este vorba? O fi vorba cumva despre copiii şi tinerii din România, spre a vedea şi a se convinge că tot ceea ce scriem noi despre acest „ţinut” sunt nişte baliverne, nişte neadevăruri, exagerări gratuite etc.? Să se convingă că românii din secuime trăiesc, cum se spune, ca în sânul lui Avram?! Sau, mai degrabă, pentru a continua educaţia de tip segregaţionist, care se practică în şcolile din „secuime”, cu predare în limba maghiară, unde elevilor li se inoculează mereu ideea că „secuimea” şi Ardealul sunt altceva decât România, că „aici pe pământul secuiesc, unde noi suntem locuitori băştinaşi, să avem atâta curaj încât să-i cerem fiecărui invadator (român - n.n.), fără rădăcini aici, să ni se adreseze în limba maghiară. Să ne intre bine în cap că puterea română de ocupaţie, asupritorii noştri, îşi clădesc planurile de nimicire a maghiarilor pe indiferenţa noastră” („Europai-Ido”, nr. 23, din noiembrie 2006).

În sfârşit, pe multe alte activităţi „importante” se vor cheltui banii ţării primiţi ca subvenţie de către judeţul Harghita. Nu le putem enumera pe toate, sunt prea multe, dar trebuie, totuşi, să mai amintim că 101.500 de lei se vor folosi „pentru dezvoltarea relaţiilor publice ale judeţului Harghita”, iar alte 240.000 de lei pentru „promovarea imaginii judeţului Harghita”. Despre ce fel de „relaţii publice” şi despre ce fel de „imagine” este vorba, asta rămâne de văzut. Poate că, fiind vorba despre banii publici ai întregii ţări, ar fi , totuşi, cazul să le ştim şi noi.

O nedumerire se naşte în mintea noastră cânt aflăm că 235.000 de lei se vor folosi pentru a se croii „drumul porţilor secuieşti”. Probabil, va fi un drum unicat, pavat, cum se spune, cu intenţii bune, aşa cum este şi cel ce duce spre iad. Sau, poate, acesta este drumul ce va duce spre mult visatul aşa-zis ţinut secuiesc autonom! Oricum, indiferent ce va fi el şi cu ce anume va fi pavat, cum e posibil ca o asemenea găselniţă secuiască să fie realizată din banii publici proveniţi din Bugetul de Stat al României?! Pentru asemenea „capodopere” Consiliul Judeţean Harghita ar putea, în cel mai bun caz, să-şi folosească propriile agoniseli, adică cei 31.181.000 de lei, proveniţi din veniturile proprii! Dar nici măcar aceştia nu ar trebui folosiţi pentru un „drum al porţilor secuieşti”, fiindcă o bună parte din ei provin şi de la plătitorii de taxe şi impozite de naţionalitate română. Iar aceştia nu-şi doresc să trăiască vreodată o asemenea „fericire”! Însă, dacă actuala guvernare va mai gestiona mult nenorocirile ce s-au abătut şi se abat peste românii din inima României, ar fi posibil ca la cele de până acum să se mai abată şi asta!

Condeiul Ardelean - Deputatul PD-L Mircea Giurgiu solicită ca Istoria şi Geografia României să fie predate doar în Limba Română

Deputatul clujean Mircea Giurgiu propune modificarea Legii nr. 1/2011 privind Educaţia Naţională, prin abrogarea art. 37, alin. (8): „În învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale, istoria şi geografi a se predau în aceste limbi, după manuale şcolare şi programe identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română”.

„Atâta timp cât se desființează școli unde învață elevi în limba română, dar se fac școli pentru un singur elev care aparține minorităților, acest proiect de lege este o inițiativă firească”, a declarat Mircea Giurgiu (foto).

Parlamentarul a oferit exemplul școlii din Săvădisla (județul Cluj), în care se predă exclusiv în limba maghiară.

„În condițiile în care există unități de învățământ particulare în limba minorităților naționale, nu vedem sensul ca în școlile de stat Istoria și Geografia să fie predate în limba maternă a popoarelor conlocuitoare, mai ales că acestea au posibilitatea de a studia în limba maternă”, se precizează în motivarea demersului legislativ.

Totodată, în Constituție se mai precizează că în România, limba ofi cială este limba română.

Informatia de Alba - Refacerea imaginii României în UE trebuie să devină o prioritate naţională

În cadrul unei declaraţii de presă, deputatul PNL de Alba, Călin Potor aduce din nou în discuţie faptul că imaginea României în spaţiul UE nu este cea dorită, în special din cauza isprăvilor deloc onorabile ale emigranţilor noştri, stabiliţi în diferite colţuri ale Europei.

„Întâmplările din Italia au făcut deja înconjurul bătrânului continent, însă românii nu sunt văzuţi prea bine nici în alte zone în care au migrat. Pe insula Creta, de pildă, localnicii sunt sideraţi de „munca” practicată de aşa-numiţii „gipsy” din România, drept pentru care au tendinţa de a blama şi turiştii de bună credinţă. În centrul Bruxelles-ului, ţiganii români cerşesc 24 de ore din 24, contribuind activ la deteriorarea imaginii României în Europa. La Roma, Paris sau Viena e la fel, iar la Londra autorităţile britanice au declanşat o adevărată polemică naţională pe tema emigranţilor români şi a comportamentului lor”, precizează în declaraţia politică Călin Potor.

Deputatul liberal aduce în discuţie şi faptul că asistăm, practic, la o campanie mediatică de denigrare fără precedent împotriva românilor care trăiesc în ţările Europei. Indiferent că sunt buni sau răi, toţi românii sunt băgaţi în aceeaşi oală a infracţionalităţii fără limite. Călin Potor precizează în declaraţia politică şi faptul că această campanie se aseamănă cu cea de după 1989, când România era prezentată ca fiind raiul copiilor vagabonzi, cerşetorilor şi a bolnavilor de SIDA. Un lucru care nu este la locul lui, în opinia lui Călin Potor, este faptul că parcă doar împotriva românilor se duce această campanie de denigrare.

„Nu contest că avem „uscăturile” noastre peste graniţă, la fel cum sunt şi printre noi indivizi cu probleme de conduită. Surprinde însă dimensiunea excesivă care se conferă acţiunilor mai puţin ortodoxe ale emigranţilor români. Parcă nimeni nu mai cerşeşte, nu mai fură şi nu mai dă în cap în toată Europa decât românii! Nu auzi nicăieri de albanezi, de polonezi, de bulgari, de sârbi şi de alte naţii călătoare, care au ţiganii şi infractorii lor, poate mult mai numeroşi decât ai noştri”, se arată în declaraţia politică a lui Potor.

Deputatul liberal îi sfătuieşte pe oficialii români care se ocupă de politica externă că ar trebui să facă demersurile necesare pentru a determina diminuarea infracţionalităţii emigranţilor şi, implicit, pentru schimbarea imaginii externe a României.

„Ar fi păcat să sufere toţi românii nevinovaţi pentru nişte atitudini demne de dispreţ efectuate de conaţionalii noştri certaţi cu legea. Când aud de România, europenilor li se schimbă şi faţa şi comportamentul, de parcă am fi niscaiva ciumaţi, nu oameni ca toţi oamenii. Cred că a sosit timpul să facem la modul concret ceva pentru a schimba această imagine”, încheie declaraţia politică Călin Potor.

Informatia de Alba - Şeful democraţilor din Sebeş îl cheamă înapoi pe deputatul Negruţ

Lovitură de teatru în cazul deputatului independent Clement Negruţ. După ce acesta şi-a dat demisia din Partidul Democrat Liberal în urmă cu peste o săptămână, voci importante din cadrul partidului încep să îşi exprime regretul şi îi fac invitaţii pe faţă de a reveni în partidul pe care l-a părăsit.

Este cazul prim-vicepreşedintelui PD-L Alba, Ion Dumitrel, care ne-a declarat că a primit „cu multă amărăciune” vestea demisiei deputatului Clement Negruţ: „ca unul care lucrez mereu la construcţia partidului şi nu la risipirea lui vă spun sincer că am simţit o amărăciune. Eu am susţinut mereu ideea de a aduce oameni în partid, nu de a-i îndepărta”, a declarat Ion Dumitrel, prim-vicepreşedintele PD-L Alba.

Vorbind despre demisia deputatului Negruţ din PD-L, preşedintele PD-L Sebeş Adrian Bogdan a declarat săptămâna aceasta în cadrul unei emisiuni la posturile de radio Orion şi Star din Sebeş că „deputatul Clement Negruţ ar trebui să se întoarcă înapoi în partid. Este un om valoros, un om care a muncit foarte mult şi care cunoaşte extrem de multe lucruri. S-a luptat pentru multe dintre proiectele noastre de infrastructură, iar faptul că va începe construcţia autostrăzii în curând se datorează şi deputatului Negruţ. Cred că locul lui este alături de noi”, a spus viceprimarul Adrian Bogdan în emisiunea „La ordinea zilei”.

Mesagerul Bistrita Nasaud - Ecologiştii bistriţeni iau poziţie faţă de “barbaria” de la Alba Iulia

Organizaţiile judeţeană şi municipală ale Partidului Ecologist Român iau poziţie publică, într-un comunicat remis azi presei, faţă de actul “barbar” petrecut în 8 martie la Alba Iulia, unde un buldozer al Primăriei a intrat într-un grup de ecologişti care protestau faţă de intenţia de tăiere a 158 de arbori dintr-un parc al oraşului, trântindu-l cu lama pe unul dintre protestatari. Actul este calificat “barbar” nu doar din cauza buldozeristului, ci şi prin prisma intenţiei de tăiere a arborilor, PER Bistriţa-Năsăud precizând în finalul comunicatului: “În baza legii nr. 24 din 15 Ianuarie 2007 şi republicată în 2009 privind administrarea spaţiilor verzi, la articolul 23 litera C se spune clar: atribuirea terenurilor pentru construcţii în spaţiile verzi nu se poate face fără consultarea populaţiei, iar la articolul 11, alineatul 1 nu se poate ocupa din spaţiul verde mai mult de 10%. Întrucat statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dar nu se ţine de cuvânt şi nu respectă această lege, le sugerăm ecologiştilor de la Alba să invite politicos primăria lor la tribunal. Suntem alături de voi. Ecologiştii bistriţeni”.

Mesagerul Bistrita Nasaud - No comment

De când cu unificarea PNL-PC sub tutela ACD, ulterior USL prin asociere cu PSD, deputatul Ioan Oltean, vicepreşedinte PDL şi lider al organizaţiei Bistriţa-Năsăud a partidului, alocă acţiunilor opoziţiei tot mai puţin timp în conferinţele de presă pe care le susţine săptămânal la Bistriţa.

Mergând de la considerentul anunţat încă de pe vremea tatonărilor PNL-PC, că “noua Alianţă nu prezintă elemente care să îngrijoreze coaliţia de guvernare, dimpotrivă”, Ioan Oltean se referă din ce în ce mai rar la opoziţie, ajungând să nu mai deschidă subiectul chiar deloc, cum s-a întâmplat ieri, când nici la insistenţele presei nu s-a arătat interesat de protocoalele semnate de USL, nici măcar de cel parafat cu sindicaliştii. “E treaba lor, fac şi ei ce ştiu. Şi fac foarte bine din punctul nostru de vedere”, a apreciat scurt Ioan Oltean, care îi priveşte mai indulgent şi pe cei doi lideri din opoziţie, Crin Antonescu şi Victor Ponta, de când cu procedura asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii: “Opoziţia are la îndemână trei zile pentru a reflecta cu seriozitate dacă merită sau nu să-şi compromită din nou orgoliile politice care s-au dovedit a fi totalmente neîntemeiate. Din acest punct de vedere, şi liderii imaturi ai opoziţiei se dovedesc echilibraţi. Nu au mai făcut declaraţii sforăitoare, care să inducă populaţiei sentimentul că ei sunt solizi, puternici şi majoritari. E clar că, pe măsură ce îmbătrânesc, şi mintea lor se coace şi se responsabilizează”.

“Subiectele de interes” nominalizate de Ioan Oltean în conferinţa de ieri au fost trei: protocolul semnat de coaliţia de guvernământ (care “consolidează actul guvernării” şi “pune punct speculaţiilor”), procedura de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii (“ce se doreşte a fi european, flexibil şi cu largi posibilităţi oferite patronatelor şi investitorilor de a identifica noi locuri de muncă”) şi pregătirile PDL pentru alegerile interne (“privite cu maximă responsabilitate” şi “cu încredere în capacitatea PDL de a-şi revigora propria imagine”, “în resursele potenţialului uman” şi “în şansele să câştigăm alegerile din 2012"). Pe tema candidaturilor sau opţiunilor de susţinere, discuţiile sunt încă tot premature, a spus Ioan Oltean, care mai reflectează la ce funcţie să candideze, comentând doar că moţiunea pe care se va hotărî să o susţină “va fi moţiunea câştigătoare”.

Salajeanul - Taloş acuză manipularea in problema cadrelor MAI

Deputatul liberal Mirel Taloş trage un semnal de alarmă in privinţa planului guvernului Boc de concediere a 18.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, considerand că Guvernul continuă şi in acest an singura politică economică de care este capabil - reducerea haotică a unor cheltuieli publice, fără o viziune asupra caştigului şi pierderilor pentru bugetul de stat. „Propaganda guvernului Boc incearcă să manipuleze periculos opinia publică impotriva angajaţilor MAI, afirmand că aceştia au salarii prea mari şi că sunt prea mulţi raportat la populaţie. Acest raport reprezintă o dovadă a minciunii sau incompetenţei guvernului, pentru că raportul angajaţi/populaţie este irelevant fără includerea in ecuaţie şi a nivelului criminalităţii, din păcate mai mare şi in creştere la noi faţă de ţările UE”, spune Taloş.

Deputatul liberal susţine că Guvernul Boc, inclusiv prin persoane din conducerea MAI, incearcă să manipuleze opinia publică intr-o atitudine negativă faţă de angajaţii MAI, sugerand inclusiv prin proiectul de lege aprobat privind concedierile că există un număr important de angajaţi care au dosare penale, probleme disciplinare sau altfel de probleme care ii fac incompatibili şi dispensabili. „Guvernul Romaniei face in acest fel generalizări periculoase şi dovedeşte incă o dată că Romania este in continuare in recesiune, neputand asigura costurile curente ale funcţionării statului”, mai spune Mirel Taloş.

Mesagerul Hunedorean - 7.000 de carduri PSD în judeţ

Pesediştii hunedoreni se pregătesc să-şi primească noile carduri de partid, un cadou pentru fidelitatea faţă de cei trei trandafiri, sigla formaţiunii politice condusă de Victor Ponta.

Tipărite pe plastic

Potrivit liderului organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD, Laurenţiu Nistor, fiecare card va costa 1 euro (4 lei), ceea ce înseamnă că, pe ţară, suma cheltuită cu acestea se ridică la 200.000 de euro, adică, câţi membri sunt înscrişi în PSD. Imprimarea unui card de membru de partid are un cost de aproximativ 4 lei, întrucât cardurile sunt tipărite pe un plastic special şi imprimate şi cu un cod de bare.

„Mai avem de făcut analiză pentru câteva filiale de-ale noastre, să vedem care este numărul real al membrilor PSD din întreg judeţul. Până acum, sunt aproximativ 7.000 de membri cu cotizaţia plătită, ca atare, presupun că, la finalul acestui recensământ, vom avea înregistraţi peste 7.000 de membri de partid în întreg judeţul. În această primăvară, vom demara distribuirea cardurilor pentru membrii noştri. Ei vor avea discounturi la unele firme, deci, e bine să fii membru PSD”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD.

Datoriile au fost achitate

Într-o primă fază, urmează ca în câteva săptămâni, să fie imprimate aproximativ 40.000 de carduri de membru de partid, marea parte a organizaţiilor judeţene ale PSD solicitând, în medie, câte 1.000 de astfel de carduri. În 24 februarie, conducerea PSD a prezentat sistemul informatizat de evidenţă a membrilor de partid. Fiecăruia urmează să i se înmâneze şi un card, pe care are imprimat un cod de bare, pentru că membrii PSD vor putea beneficia de reduceri în anumite magazine.

Pe de altă parte, Nistor susţine că datoriile înregistrate de către PSD Hunedoara, din campaniile electorale şi alte feluri de restanţe au fost aproape în întregime achitate, deşi la nivel central, PSD are o gaură de un milion de euro.

Astăzi, PSD Hunedoara şi ACD Hunedoara vor semna protocolul de colaborare la nivel judeţean, la eveniment fiind invitaţi toţi primarii hunedoreni din aceste organizaţii.

Mesagerul Hunedorean - Cei mai vechi primari de comunã

Pe bună dreptate se poate spune că pentru unii dintre capii comunelor hunedorene, funcţia de primar a devenit o a doua profesie, pentru că mulţi dintre ei se află de ani buni la cârma administraţiilor comunale.

Într-un top al primarilor de comună cu cele mai vechi state de servicii în această funcţie, doi edili hunedoreni deţin recordul de longevitate, fiecare dintre ei fiind la al cincilea mandat.

Este vorba de primarul comunei Baia de Criş, Romeo Farcaş (PNL) (foto stânga) şi de cel din Tomeşti, Tiberiu Tămaş (PSD) (foto dreapta). Cei doi au fost votaţi de comunitate în fruntea comunelor în urmă cu mai bine de 18 ani şi de atunci, lucrurile nu s-au mai schimbat, dovadă că edilii respectivi şi-au făcut treaba.

În afară de cei doi campioni în ale mandatelor de primar, mai sunt, alţi edili şefi longevivi în funcţie, şase la număr, care se află la al patrulea mandat de primar de comună. Astfel, primarii din Balşa, Mărtineşti, Romos, Sântămăria Orlea, Densuş şi Topliţa au fost aleşi pentru prima oară în funcţii în urmă cu 14 ani şi de atunci, nu s-au mai dat jos din fotoliul de edil şef.

După aceştia, în topul respectiv, urmează alţi 11 primari care sunt la al treilea mandat. Este vorba de edilii şefi din Băcia, Băiţa, Băniţa, Bătrâna, Boşorod, Blăjeni, Bunila, Gurasada, Lelese, Pui şi Sălaşu de Sus, care mai mult ca sigur că vor mai candida şi anul viitor pentru un al patrulea mandat, că tot s-au învăţat cu această funcţie.

Topul primarilor hunedoreni de comună arată clar că persoana care ajunge pe această funcţie nu se mai dă prea uşor dus de acolo.

Mesagerul Hunedorean - Vom face recurs!

Cei patru consilieri locali liberali din Deva, propuşi pentru excluderea din partid, au primit, ieri, sentinţa Curţii de Arbitraj a PNL Sectorul 1 Bucureşti. Cei trei judecători care s-au ocupat de cazul respectiv au respins contestaţia celor patru aleşi locali deveni, dând câştig de cauză PNL Deva.

S-a schimbat modificarea

„Ce a făcut preşedintele Curţii de Arbitraj a PNL Sector 1 Bucureşti este absurd. Pe data de 1 martie, când ne-am prezentat în faţa completului de judecată, ni s-a spus că vom fi reprogramaţi pe data de 4 martie. La câteva ore de la această decizie, lucrurile au luat o nouă turnură, adică, s-a hotărât să se judece, totuşi, cauza noastră în ziua respectivă, 1 martie. Asta, deşi unii dintre noi am părăsit Capitala şi nu mai puteam să participăm la şedinţă”, a declarat consilierul local PNL Doru Oană.

Acuzaţi că au votat pentru schimbarea lui Oancea

„În sentinţa dată se specifică faptul că fiecare dintre noi a fost anunţat telefonic că s-a revenit asupra deciziei şi că dosarul va fi judecat în 1 martie. Lucru fals, deoarece pe mine m-au anunţat colegii. Tot în sentinţa respectivă, ni se reproşează că am votat pentru schimbarea lui Florin Oancea din funcţia de viceprimar al municipiului Deva şi că nu am participat la conferinţa de alegeri a preşedintelui organizaţiei judeţene Hunedoara a PNL, din februarie anul trecut. Pot să spun că am votat pentru schimbarea lui Florin Oancea din funcţia de viceprimar, pentru că el a făcut şi face de ruşine PNL, deoarece şi-a trimis şoferul la un examen. El ne acuză pe noi că ne-am constituit într-un grup infracţional, dar el a fost cercetat penal pentru o infracţiune extrem de gravă. În ceea ce priveşte al doilea motiv pentru care se vrea excluderea noastră din partid, noi nu am participat la alegerile de anul trecut, deoarece ni s-a spus de către Radu Stroe că şedinţa este nestatutară”, a adăugat Doru Oană.

Cei patru aleşi locali din Deva pot face recurs la sentinţa respectivă în termen de cinci zile, adică până pe 13 martie, la Curtea de Onoare şi Arbitraj a PNL. Potrivit consilierului Doru Oană, ei vor face recurs la sentinţa Curţii de Arbitraj a PNL Sector 1 Bucureşti.

Replica Hunedoara - PDL isi alege conducerea judeteana

In data de 27 martie, Organizatia Judeteana a Partidului Democrat Liberal Hunedoara isi va desemna conducerea pentru urmatorii patru ani. Candidaturile pentru sefia filialei pot fi depuse pana in data de 17 martie. De asemenea, delegatii la Conferinta Judeteana de Alegeri ii vor alege si pe ceilalti 34 de membri ai Biroului Permanent Judetean al PDL. Deocamdata, nu se stie care sunt persoanele care vor intra in cursa pentru presedintia PDL Hunedoara, toata suflarea pedelista asteptand ca Tiberiu Iacob Ridzi sa hotarasca daca isi va depune sau nu candidatura.

Hunedoara se numara printre ultimele cinci organizatii ale PDL in care nu au avut loc alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri. De la mijlocul anului trecut, Filiala Partidului Democrat Liberal de la Hunedoara este condusa de un comitet de organizare si desfasurare a alegerilor, CODA, care este supervizat de catre primarii municipiilor Arad si Alba Iulia, Gheorghe Falca si Mircea Hava, si deputatul Ioan Oltean, iar presedinte interimar este deputatul Viorel Arion. Si aceasta dupa ce Biroul Permanent National al PDL a acceptat decizia de inlocuire din functie a lui Tiberiu Iacob Ridzi, facuta de catre structura judeteana a acestei formatiuni politice.

Scandal dupa scandal

De atunci, PDL Hunedoara a fost implicata in scandal dupa scandal. In noiembrie 2010, primarul liberal al comunei Baru, Daniel Raducanu, a parasit PNL si s-a inscris in PDL, iar apoi a candidat pentru un post de deputat in Colegiul nr. 3. In debutul campaniei electorale, acesta a facut marturisiri socante chiar despre formatiunea politica din partea careia s-a inscris in cursa electorala. Raducanu a refuzat sa foloseasca portocaliul (culoarea PDL), alegand verdele, pe motiv ca „actuala guvernare a murdarit aceasta culoare”. De asemenea, el nu a acceptat pe afisele sale electorale sigla PDL, ci doar sloganul „Omul locului”. Raducanu a pierdut postul de deputat in 5 decembrie 2010, iar cateva zile mai tarziu niste inregistrari audio au scos la iveala felul in care PDL a facut campanie pentru candidatul sau, prin mita electorala si amenintari. Singurul care si-a pierdut postul in urma respectivelor dezvaluiri a fost Cristian Marius Vladu, desi inregistrarile au demonstrat ca implicati in scandal au fost si comisarul sef al OPC Hunedoara, Romi Carmazan, si seful RAR Hunedoara, Ovidiu Boldor. Un alt scandal a izbucnit in ianuarie, cand 17 copii au ajuns la o manifestatie a PNL, PSD, PC si PRM si au scandat lozinci si au purtat pancarte cu chipul candidatului PDL. In final, spre consolare, PDL a castigat, prin Daniel Raducanu, postul de primar al comunei Baru.

La rascruce

Pentru sefia Organizatiei Judetene a Partidului Democrat Liberal Hunedoara sunt vehiculate mai multe nume. Deocamdata, nimeni nu a facut niciun anunt clar ca si-ar dori sa intre in batalia pentru presedintia filialei judetene. Doar Tiberiu Iacob – Ridzi a anuntat recent ca ia in calcul o eventuala candidatura si a declarat ca se va decide in cateva zile. Chiar daca la desemnarea conducerii interimare a PDL Hunedoara, senatorul Dorin Paran si-a anuntat intentia sa candideze pentru cea mai inalta functie din PDL Hunedoara, acum acesta spune ca se va mai gandi. „In principiu nu, nu candidez, dar ma mai gandesc. Nu se stie niciodata!”, a declarat Dorin Paran. Chiar in ziua in care a fost numit sef interimar al PDL Hunedoara, deputatul Viorel Arion a promis ca nu va candida pentru sefia organizatiei judetene. Acum se pare ca s-a razgandit, dar surse din partid dau ca sigura o candidatura a sa pentru una dintre functiile de prim-vicepresedinte. Si subprefectul Dorin Gligor a declarat ca a auzit si el ca numele sau este vehiculat pentru preluarea sefiei filialei hunedorene a PDL: „ªtiu ca se vorbeste despre o eventuala candidatura a mea. Daca ajung la concluzia ca modul in care cred eu ca ar trebui sa se faca politica este folositor pentru partid, atunci voi lua in calcul si aceasta varianta. In cazul in care voi lua aceasta decizie, voi respecta legea si voi demisiona din functia de subprefect!”. Practic, filiala judeteana este condusa interimar inca de la inceputul lui 2009, cand Gheorghe Barbu a renuntat la postul de presedinte, el fiind inlocuit cu Tiberiu Iacob – Ridzi. In judetul Hunedoara, PDL detine 19 posturi de primar, noua de consilieri judeteni, iar in Parlament a trimis un senator, pe Dorin Paran, si trei deputati, pe Monica Iacob – Ridzi, Iosif Blaga si Viorel Arion. In data de 27 martie, cei aproximativ 200 de delegati ii vor alege si pe cei doi prim-vicepresedinti, secretarul general, pe cei 14 vicepresedinti, 14 secretari executivi si un trezorier.

Replica Hunedoara - Se semneaza protocolul USL in judet

Astazi, presedintii ACD (PNL - PC) si PSD, Mircea Ioan Molot si Laurentiu Nistor, semneaza la Deva protocolul de infiintare a Uniunii Social Liberale la nivelul judetului Hunedoara. Documentul prevede ca in 2012, la alegerile locale, USL va prezenta liste comune de candidati incepand cu cele 69 de consilii locale, primarii, consiliul judetean si terminand cu presedintele acestei institutii. Mircea Ioan Molot si Laurentiu Nistor vor fi cei doi co-presedinti ai USL Hunedoara.

Protocolul spune clar ca orice alianta cu PDL la nivel local este interzisa. Pe de alta parte, pana in iulie, vor fi stabiliti si candidatii pentru cele 69 de primarii din judet. Si in acest caz se va merge pe principiul paritatii, dar discutiile vor porni de la „zestrea” pe care fiecare dintre partide o detine in momentul de fata. De asemenea, vor fi efectuate si sondaje de opinie in localitatile care, in acest moment, sunt conduse de catre primari ai Partidului Democrat Liberal. Pe de alta parte, numarul de locuri care revine fiecarei parti, PSD, respectiv ACD, va fi stabilit de comun acord, atat pentru consiliul judetean, cat si pentru cele locale. Dupa alegeri, in cazul in care Uniunea va putea forma majoritati care sa duca la posibilitatea desemnarii ambilor vicepresedinti ai Consiliului Judetean si ambilor viceprimari din municipiul resedinta de judet, fiecare parte va numi un vicepresedinte al Consiliului Judetean si un viceprimar al Devei. In schimb, daca una dintre partile semnatare ale Uniunii va avea postul de primar, iar in respectivul consiliu local majoritatea se constituie de catre aceasta alianta, atunci celalalt partid va desemna viceprimarul. Conform protocolului, si dupa alegeri, Uniunii Social Liberale ii este interzisa formarea de majoritati cu PDL.

Colaborarea pana la alegerile locale

Alesii USL din consiliile locale si cele judetene trebuie sa se constituie in majoritati, singuri sau in asociere cu reprezentantii altor partide, cu exceptia celor de la PDL. Daca nu pot constitui majoritati, atunci alesii USL vor ramane in opozitie. Daca majoritatea este constituita, atunci alesii USL au obligatia sa sustina initiativele primarilor si presedintilor de consilii judetene, care fac parte din Uniune. In schimb, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care apartin Uniunii Social Liberale, se vor consulta cu grupurile de consilieri ale partidelor componente inainte sa propuna proiectele de hotarari. In acelasi timp, reprezentantii alesi sau numiti in functii din administratia locala apartinand Uniunii Social Liberale nu vor face declaratii publice referitoare la deciziile sau actiunile celorlalti reprezentanti ai USL, care pot aduce prejudicii imaginii acestora sau bunei colaborari in cadrul aliantei. Acest tip de colaborare se va mentine si dupa alegerile din 2012. Protocolul dintre PSD si ACD a fost semnat pentru perioada 2011 – 2020. Si la alegerile parlamentare, PC, PNL si PSD vor prezenta liste comune cu candidati. Fiecare parte componenta va desemna un numar egal de candidati la nivel national. Actualii parlamentari au cele mai mari sanse sa candideze pentru noi mandate. In cazul in care se va modifica structura colegiilor, decizia privind candidaturile va fi luata si in functie de rezultatele unor sondaje de opinie.

Mircea Ioan Molot, presedinte PNL Hunedoara: „Prin semnarea acestui protocol intre Alianta de Centru Dreapta, formata din Partidul National Liberal si Partidul Conservator, si PSD vrem sa castigam alegerile locale din 2012 cu un scor de peste 80 la suta. Va asigur ca in judetul Hunedoara va fi obtinut cel mai bun rezultat al Uniunii Social Liberale din tara!”

Laurentiu Nistor, presedinte PSD Hunedoara: „Prin semnarea protocolului, speram ca, in 2012, USL sa castige alegerile si sa darame aceasta guvernare criminala, care nu a stiut decat sa reduca salariile, pensiile, indemnizatiile pentru mame si persoanele cu dizabilitati si sa isi imbogateasca propria clientela politica. Aceste lucruri trebuie sa inceteze!”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB