Oltenia 18 martie

|

Arena Valceana - Nicu Gheorghe: Protocolul USL în judeţul Vâlcea este nul!

Arena Valceana - Senatorul PD-L Dorel Jurcan a lansat critici dure la adresa USL

Arena Valceana - Alina Lupu este noul lider al tinerilor democrat-liberali din Vâlcea

Arena Valceana - Buican spune că Ion Cîlea nu se mai află în mrejele PD-L

Arena Valceana - Liberalii solicită fonduri pentru combaterea alunecărilor de teren din Milcoiu şi Dănicei

Arena Valceana - Victor Paul Dobre şi Cristian Buican l-au înţepat pe prefect

Arena Valceana - Doru Tărăşenie a intrat în PNL pentru a putea candida la Călimăneşti

Impact Real - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in subordinea Parlamentului, la initiativa unui liberal val

Impact Real - Senatorul Francu a initiat o propunere legislativa pentru crearea unei zone metropolitane la Ramnicu

Impact Real - Propunerile liberalilor: Francu la Primaria Ramnicului, Buican la Consiliul Judetean

Vocea Valcii - Liberalul Hasotti aruncă România în aer

Ziarul de Valcea - Emilian Frâncu susţine crearea unei zone metropolitane la Râmnicu Vâlcea

Lupa Dolj - S-a semnat acordul pentru USL Dolj

Pandurul Gorj - Liberalii îşi dau doi viceprimari afară din partid

Gorjeanul - Dian Popescu: “Nu facem jocurile niciunui partid”

Scandal de Gorj - Banii publici la cheremul vicepreşedinţilor PSD 500 de milioane de lei vechi, cadou de la primarele Hanu pentru colegul PSD-ist Ionică

Scandal de Gorj - În cazul de corupţie de la CE Turceni, Rover de un miliard, şpagă de la Surupăceanu pentru Cristea

Arena Valceana - Nicu Gheorghe: Protocolul USL în judeţul Vâlcea este nul!

- Domnule Nicu Gheorghe, de câteva luni, câteva persoane din conducerea centrală a PC încearcă să vă excludă din partid atât pe dumneavoastră, cât şi pe fostul preşedinte Mircea Stănculescu. Până acum, câte încercări au fost şi ce deznodământ au avut?

Au fost patru încercări, toate eşuate, pentru că nici până la această oră cei care doresc să ne excludă nu au citit statutul partidului.

- Bun, atunci cine este preşedinte al PC Vâlcea?

Conform statutului, preşedinte este tot Mircea Stănculescu, pentru că cei de la centru au dizolvat doar Biroul Executiv Judeţean. L-au numit în locul lui Mircea Stănculescu pe Jenică Poenaru. Însă, Mircea Stănculescu a rămas preşedintele Consiliului Judeţean, deci el este preşedintele organizaţiei. Au mai făcut câteva greşeli pe care, dacă vreţi, vi le spun.

- Vă rog…

Au numit un Birou Executiv interimar, format din: Jenică Poenaru – preşedinte interimar, Pârvulescu Gheorghe (noi nu avem nici un Pârvulescu Gheorghe, ci un Pârvulescu Ion) – vicepreşedinte, Bologa Cătălin, Ivan Jinaru, Dediu Alexandru, Predescu Loredana, Vicol Viorel, Nicu Nicolae, Drugan Gheorghe, Ştefan Aurel, Uţă Gheorghe (care e decedat), Ghebre Carmen, Stănişor Nicolae, Năsturică Nicolae etc… şi Spinciu Dan, care de o jumătate de an e la PNL.

- Uţă Gheorghe, decedat?

Da, din nefericire. Am înţeles că, acum o lună şi ceva, s-a aruncat în faţa unui tren. Dumnezeu să-l ierte!

- Haideţi să revenim. De ce spuneţi că nu cunosc statutul cei de la centru, care vor să vă excludă?

Păi, în primul rând, numai Biroul Politic, conform articolului 82, litera x, poate să desemneze o comisie care să se ocupe de un litigiu într-un judeţ. Deci nu Biroul Executiv, cum au făcut ei. De asemenea, Biroul Politic este singurul for de conducere care poate dizolva birourile executive judeţene şi consiliile judeţene şi niciodată nu poate dizolva doar una dintre aceste structuri. Tot BP poate demite un membru al BEJ sau CJ, dacă există motive întemeiate. Subliniez acest lucru, dacă există motive întemeiate. Ori, ei, ne-au demis fără să precizeze un singur motiv sau să facă vreo analiză. N-au respectat nimic… În consecinţă, decizia împotriva noastră este nestatutară.

- În contestaţia pe care aţi făcut-o, aţi menţionat aceste lucruri?

Staţi un pic, pentru că n-au făcut doar o comisie. Au mai trimis una, la fel de nestatutară. Prima oară, am făcut contestaţie la partid. Acum, însă, vom face şi la instanţă. Pe mine, au vrut să mă excludă conform articolului 24 din statut. Dar acolo se spune foarte clar că nu mi se poate aplica nici o sancţiune dacă nu mi se oferă posibilitatea de a participa la o dezbatere în acest sens. Adică nu mă pot sancţiona fără să mi se ofere posibilitatea să mă apăr. Nu s-a respectat nici asta. Au hotărât să mă excludă fără să spună de ce, cu ce am greşit. Iniţial, în vizor îl aveau doar pe Mircea Stănculescu, dar pe parcurs li s-a pus pata şi pe mine.

- Această propunere a ajuns vreodată la Biroul Politic, cum spune statutul?

Da, propunerea Biroului Executiv Central a ajuns la Biroul Politic, iar acolo a picat. Deci, cei din Biroul Politic n-au vrut să mă excludă. Acolo, au fost colegi care au sărit să mă apere, explicând chiar şi faptul că am băgat bani grei în PC şi mi-am făcut datoria fără să greşesc cu nimic. Au spus că, de când nu mai e Dumitru Buşe, n-a investit nimeni în organizaţie mai mult decât mine şi Stănculescu. Atunci, cei din Biroul Politic au decis să nu mă sancţioneze. Nu ştia nimeni de ce ar trebui să fiu dat afară. Asta se întâmpla acum, luni, aşa că am rămas vicepreşedinte.

- Bun, dacă s-a revenit, Jenel Poenaru ce este?

Numirea sa în funcţia de preşedinte al Biroului Executiv Judeţean este nestatutară. Dacă vreţi, puteţi spune că e preşedintele BEJ, dar în realitate nu este, pentru că Mircea Stănculescu a rămas preşedintele Consiliului Judeţean şi, implicit, asta înseamnă că e preşedintele filialei. Un argument în plus pentru ceea ce afirm este că nu centrul stabileşte componenţa Biroului Executiv Judeţean. Tot statutul ne lămureşte: această structură este aleasă de Consiliul Judeţean. La noi, au fost alegeri anul trecut, iar mandatul e de 4 ani. Altele noi eu nu ştiu să se fi ţinut. Dacă erau isteţi, cei care ne vor afară din PC dizolvau şi Consiliul Judeţean. Problema s-ar fi complicat, însă, pentru că biroul putea propune aşa ceva, dar aprobarea în acest sens trebuia să o dea Conferinţa Naţională. Vedeţi, eu am citit statutul din scoarţă în scoarţă şi merg doar pe ceea ce mi se spune acolo.

- De ce-l apăraţi pe Mircea Stănculescu? Alţi colegi de-ai dumneavoastră şi-au văzut de treabă…

Pentru că, în primul rând, nu a greşit cu nimic. În plus, eu am venit în PC crezând că aici există democraţie. Nu am mai făcut politică niciodată. Anul trecut, cum bine ştiţi, am intrat în groapa cu lei. Spre surprinderea mea, am constatat în acest an de când fac politică un lucru care mie mi-a dat fiori: partidele nu sunt nici pe departe ceea ce credeam eu că sunt. Sunt nişte centre de putere. Nu numai PC, toate partidele. N-au nici o treabă cu democraţia. Poate că sunt naiv şi acum m-am trezit, dar mă aşteptam la cu totul altceva. În judeţe, în funcţiile de conducere, la partide, rezistă doar pupincuriştii. Ceilalţi n-au nicio şansă.

- Bine, dar PC Vâlcea a mai semnat şi un protocol. Ion Pârvulescu a semnat şi ştampilat protocolul USL pentru judeţul Vâlcea, din partea PC.

Ştiu, pentru că m-a sunat. L-am întrebat cine l-a trimis acolo. N-avea mandat, n-avea nimic. S-a dus aşa, aiurea. La un moment dat, a zis că l-a sunat preşedintele PC, Daniel Constantin, şi i-a spus să se ducă să semneze protocolul cu PSD şi PNL. Când l-am rugat să-mi arate telefonul, să văd dacă într-adevăr l-a sunat preşedintele, s-a blocat. În orice caz, situaţia este tragi-comică. S-a dus să semneze protocolul, uitând că, de fapt, preşedintele este în funcţie. N-a mai contat că, astfel, ignora protocolul, care spune un lucru foarte interesant şi demn de reţinut. Noi am făcut şi o contestaţie pe tema aceasta. E simplu! Au încălcat articolele 312, 211, 212, 234, 213 şi 214 din acordul de constituire a USL la Vâlcea. Ce înseamnă asta? 1. S-a depăşit termenul de 30 de zile privind constituirea USL în judeţ. De pe 5 februarie până pe 10 martie a trecut mai mult timp. 2. nu s-a făcut nici un grup de lucru pe baze paritare din partea fiecărei organizaţii semnatare. 3. reprezentanţii fiecărui partid din acest grup de lucru trebuiau stabiliţi conform statutului fiecărui partid. Nu s-a făcut nici asta. Ion Pârvulescu nu se putea duce să semneze acest protocol decât dacă acest lucru îl stabilea Consiliul Judeţean al PC Vâlcea. Şi pot continua lista până mâine…

- Vreţi să spuneţi că protocolul USL, la Vâlcea, este nul?

Exact! Noi am trimis deja o adresă la PSD şi PNL. Le-am transmis preşedinţilor Ion Cîlea şi Cristian Buican că s-a comis o eroare. Dacă protocolul nu este anulat şi făcut din nou, corect, îl vom contesta la Bucureşti, la secretariatul Uniunii. Nu vă mai spun că Ion Pârvulescu a folosit o ştampilă pe care am casat-o demult.

- Ce urmează?

Vrem să le arătăm oamenilor cum se face politică în România. Vrem să îi determinăm pe politicieni să respecte măcar regulile pe care le stabilesc în interiorul partidelor. Noi vorbim de proiecte pentru România, dar nu ne cunoaştem statutul şi nici nu-l respectăm. Vrem, de asemenea, ca Mircea Stănculescu să nu mai fie tratat ca un criminal. Domnule, omul ăsta n-a făcut niciun rău. Din contră, s-a dedicat total PC-ului.

- Dacă aţi citit foarte bine statutul PC şi aveţi dreptate în tot ceea ce aţi spus până acum, vă daţi seama că aveţi suficiente argumente să cereţi demiterea şi chiar excluderea lui Daniel Constantin? De ce nu faceţi şi asta?

Dacă lucrurile nu revin la normalitate, poate că ne vine o idee şi în acest sens. Oricum, ce ni s-a întâmplat nouă e strigător la cer. De la Bucureşti, a fost trimisă o comisie să ne radă. După ce s-a constatat că aceasta a fost nestatutară, a fost trimisă alta, care am înţeles că a găsit închis sediul. În momentul acela, Mircea Stănculescu era plecat în străinătate cu copilul, iar secretară nu mai aveam, ca să asigure permanenţa la sediu. După ce am văzut ce tratament ni se aplică, evident că eu n-am mai plătit-o. Păi, eu îmi dădeam şi sufletul pentru partid, iar partidul vroia să mă excludă… Comisia n-a vrut să afle de ce nu era nimeni la sediu, aşa că l-a luat în pene pe Mircea Stănculescu, spunând că nu vrea să comunice. Vă daţi seama că omul nu se putea teleporta de la Viena la sediu, ca să-l găsească comisia.

- De ce a devenit Mircea Stănculescu o ţintă pentru unii dintre liderii centrali?

Au fost vreo două-trei persoane cărora, în faţă, le-a spus că nu cunosc statutul.

- Trebuia neapărat să fie sincer cu ei?

Da, din punctul meu de vedere. Noi nu suntem ahtiaţi după funcţii, după putere. Nu ne e teamă că, până la urmă, ne dau afară din partid. Şi nici nu putem rămâne dacă suntem folosiţi drept carne de tun. Nu am intrat în politică pentru a fi marioneta cuiva. Îmi ascult şefii din partid, dar vreau ca şi ei să mă trateze cu respectul cuvenit.

- Cum văd această situaţie colegii dumneavoastră din teritoriu?

70 de filiale din 89 au semnat pentru susţinerea lui Stănculescu. Luni, dosarul a ajuns la Biroul Politic. Am mai strâns şi din municipiu în jur de 300 de semnături pentru susţinerea lui Mircea. Asta în doar două zile.

- Credeţi că s-a ajuns în situaţia asta şi din cauza PSD şi PNL?

Este posibil, pentru că aceste două partide îşi doresc ca PC Vâlcea să fie o structură politică slabă, pe care să o controleze. Nu doresc un partener puternic, care le poate încurca planurile. Cu mine şi Mircea Stănculescu nu le-ar merge să ne ducă de nas. PC-ul ar lua maximul din ceea ce se poate lua, ca pe vremea lui Dumitru Buşe.

- Bine, din ce informaţii avem noi, Jenel Poenaru este prieten cu Mircea Perpelea şi ţinta lor finală ar fi funcţia de prefect.

Nu cunosc acest aspect şi permiteţi-mi să mă îndoiesc. În plus, eu ştiam că, ultima oară, Mircea Perpelea era la PSD. Mai e ceva: funcţiile vor fi împărţite în funcţie de procentajul din alegeri. Dacă la PC Vâlcea este pus un preşedinte slab, care nu vrea să investească în partid, ci să stoarcă atât de mult cât poate, eu cred că partidul riscă să ia la Vâlcea sub 1 la sută. Pe urmă, ce funcţii mai împart?

- De ce nu vă daţi demisia din PC? De ce nu ieşiţi de tot din politică, dacă lucrurile nu sunt aşa cum v-aţi imaginat?

Pentru că sunt un luptător şi îmi place să duc o luptă până la capăt. S-ar putea să câştigăm. Speranţa moare ultima!

- Aveţi un plan de rezervă? Sunteţi om de afaceri şi încă unul cu o avere considerabilă. Cel puţin aşa se aude… că sunteţi milionar în euro

Nu am calculat ce avere am. Am depăşit de multă vreme milionul de euro, dar nu asta contează. Nu contează nici planul de rezervă, câtă vreme n-am dus lupta până la capăt. Poate că, ştiu eu, contează averea mea, dar doar ca o dovadă în plus că n-am intrat în politică pentru a face bani, ci pentru a cheltui. Eu încă mai sper că pot participa la reformarea clasei politice. Sper să am această şansă…

Arena Valceana - Senatorul PD-L Dorel Jurcan a lansat critici dure la adresa USL

În opinia senatorului Dorel Jurcan, liderul PD-L Vâlcea, Uniunea Social Democrată nu are drept scop creşterea nivelului de trai al românilor, ci creşterea capitalului electoral.

„Contextul socio-economic este privit numai din perspectiva anului electoral 2012. Această aşa numită alianţă are ca scop fundamental scoaterea de la guvernare a Partidului Democrat Liberal, nu punerea în valoare a unui program care să contribuie la restabilirea economică a ţării, la modernizarea şi reformarea ei”, consideră parlamentarul.

Nu schimbarea lui Bulacu era prioritatea vâlcenilor

Acesta mai spune că, în prezent, „românii doresc să fie reprezentaţi de lideri de centru dreapta de pe eşichierul politic şi rezultatul alegerilor electorale, de-a lungul anilor, a demonstrat acest lucru”. „Peste 80 la sută din alegerile parţiale locale din ţară, în ultimul an, au fost câştigate de PDL. Am convingerea că cetăţenii acestei ţări vor face diferenţa dintre politica unei alianţe condusă de dorinţa obţinerii puterii, şi un guvern responsabil, capabil să pună punctul pe „i”, în ciuda unor măsuri nepopulare, dar absolut necesare pentru redresarea economiei. Reformele Guvernului, atât de criticate de opoziţie încep să îşi producă efectele, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2011, avem o creştere treptată a salariilor bugetarilor şi majorarea unui număr de aproximativ 1,5 milioane de pensii, din care peste 34.000 la nivelul judeţului Vâlcea”, a adăugat liderul PD-L.

PD-L pregăteşte riposta

În opinia senatorului Jurcan, USL continuă să formuleze atacuri necontenite, fără acoperire, la adresa coaliţiei de guvernare, investind într-o retorică a acuzaţiilor fără noimă. „În spatele retoricii, în mod regretabil, nu descoperi programe de guvernare, ci o demagogie dusă uneori la extrem. Săptămâna trecută, în şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a votat propunerea PSD şi PNL de demitere a vicepreşedintelui Romulus Bulacu, deşi nevoile cetăţenilor din comunele vâlcene n-au nicio legătură cu jocurile politice. Scandalul din politica vâlceana va ţine din nou primele pagini ale ziarelor, în loc să ne concentrăm asupra adevăratelor problemele ale comunităţii. S-a produs o schimbare strict de ordin politic, fără a se ţine cont de performanţe, de activitatea administrativă. Vor urma probabil viceprimari, fără să conteze ceea ce ei au făcut pentru comunitate, fără să conteze realizările lor. USL este concentrat pe preluarea puterii locale. Ca partid, vom riposta, vom încerca să ne ajutăm reprezentanţii din administraţie, pentru cetăţeni. Dar prioritatea noastră numărul 1 constă în rezolvarea problemelor reale ale judeţului şi nu schimbările politice pe care se concentrează acum USL”, a mai avertizat Jurcan.

Arena Valceana - Alina Lupu este noul lider al tinerilor democrat-liberali din Vâlcea

Sâmbătă, 13 martie, 200 de tineri democrat-liberali vâlceni s-au întrunit la Filarmonica Ion Dumitrescu pentru a alege noua structură de conducere la nivel judeţean.

În urma votului, componenţa Biroului Permanent Judeţean al Organizaţiei de Tineret PDL Vâlcea este următoarea: preşedinte – Alina Lupu, primvicepreşedinţi – Marian Stoian şi Gabriel Marcu, secretar general – Dincă Petre, vicepreşedinţi – Deaconu Ciprian (Nicolae Bălcescu), Dîrlea Dan (Amărăşti), Daniel Lepădătoni (Horezu), Scîrlea Ana Maria (Călimăneşti), Octavian Cîrstea (Bujoreni), Adrian Mihăilescu (Drăgăşani), Zaharioiu Emil (Băbeni), Alexandru Mazilu (Drăgoeşti), Uţă Daniel (Şuşani) şi Daniel Ioncică (Zătreni). Secretari generali adjuncţi au fost aleşi Lavinia Găgeanu (Băile Olăneşti) şi Octavian Păunescu (Malaia), iar secretari executivi au fost aleşi Iulian Cosma (Băbeni), Bogdan Drăghici (Mihăeşti), Adrian Năulea (Stoileşti), Radu Vasile (Băile Olăneşti), Marian Smeureanu (Ocnele Mari), Gheorghe Ţoiu (Goleşti), Dragoş Mişcoci (Măciuca), Adriana Gulică (Berbeşti), Alin Trancă (Făureşti) şi Daniel Neluşi (Tomşani). Tinerii democrat-liberali au fost abordaţi de noul preşedinte cu un mesaj mobilizator. „De foarte multe ori, tinereţea în politică a fost considerată un dezavantaj, fapt care a determinat descurajarea tinerilor valoroşi, cu potenţial de a îşi exprima ideile şi de a acţiona în consecinţă. Împreună cu voi, vreau să arătam că prejudecăţile pot fi lăsate la o parte, tineri pot să acţioneze şi să se implice în proiecte importante pentru comunitate şi pot, uneori, să schimbe în mod pozitiv societatea în care trăiesc. Noi schimbăm lumea, nu ea pe noi”, le-a transmis Alina Lupu colegilor ei. „Suntem aici pentru a demonstra că OT PDL Vâlcea este o organizaţie care aflată în situaţia de a alege între pasivitate şi iniţiativă, alege iniţiativa. De noi depinde modelarea comunităţii noastre! Schimbarea începe cu noi. Tinerii în politică nu reprezintă doar o alternativă, ci o necesitate”, a adăugat noul lider al OT PDL Vâlcea.

Arena Valceana - Buican spune că Ion Cîlea nu se mai află în mrejele PD-L

La prima apariţie publică în calitate de aliaţi, Ion Cîlea şi Cristian Buican, liderii judeţeani ai PSD şi PNL, au încercat să lase impresia că animozităţile dintre ei au dispărut cu desăvârşire.

Cu câteva luni înainte, reprezentanţii celor două partide se duelau în declaraţii critice. Liberalii reproşau PSD-ului că, la nivel judeţean, se află în cârdăşie cu PD-L, iar pesediştii răspundeau acuzând că, atunci când au avut pactul cu PNL, oamenii lui Buican n-au respectat înţelegerea făcută în perioada ultimelor alegeri prezidenţiale.

Liderul PSD nu a rămas dator

Reamintindu-li-se de perioada în care se tachianu, liderii USL au apreciat că multe dintre declaraţiile lor de atunci au fost „înflorite” de ziarişti. „N-am spus niciodată că Ion Cîlea s-a grăbit să-şi anunţe candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, din partea USL. Şi nu cred că dânsul a făcut o asemenea declaraţie. Tot ziariştii, unii dintre ei, au lansat această idee. Că acum se răstălmăceşte totul şi mi se pun mie în gură anumite lucruri, este altă treabă. Dar nu aş vrea să cred că, în presă, sunt unelte ale PD-L, oameni puşi de PD-L să ne învrăjbească pe mine şi pe domnul Cîlea. Încercările de a introduce subiecte de disensiune în interiorul USL nu vor avea succes. Ştiu că PD-L e în stare de orice pentru a ne încăiera, dar nu va reuşi, vă asigur”, a afirmat Cristian Buican. Întrebat dacă mai crede că Ion Cîlea este prins în mrejele PD-L, parlamentarul a explicat că, pe parcurs, lucrurile s-au schimbat. „După cum vedeţi, nu mai este prins în mrejele PD-L”, a spus liderul PNL. Simţindu-se dator cu o replică, preşedintele PSD Vâlcea l-a completat pe Cristian Buican, ferindu-se însă să-l atace. „Vreau să vă spun şi eu, dacă îmi permiteţi, că n-am fost niciodată în mrejele nimănui. Nu sunt genul de om pe care să-l poată manipula cineva. Iertaţi-mi lipsa de modestie, dar sunt un om cu o personalitate foarte puternică şi nu mă las condus, aşa, de oricine. PSD, în Vâlcea, a avut o înţelegere cu PD-L, dar de la asta până la a fi în mrejele pedeliştilor e cale lungă. Dacă dintre ziarişti sau instituţiile competente, îmi demonstrează cineva că sunt implicat în afaceri cu pedeliştii sau am făcut vreo neregulă, îmi dau imediat demisia. Dar vă asigur că nu e cazul”, a concluzionat Ion Cîlea.

Arena Valceana - Liberalii solicită fonduri pentru combaterea alunecărilor de teren din Milcoiu şi Dănicei

Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Administraţiei şi Internelor, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican a solicitat fonduri guvernamentale pentru rezolvarea problemei alunecărilor de teren din judeţul Vâlcea. Deputatul liberal i-a amintit ministrului Igaş că judeţul nostru este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte evoluţia acestor fenomene, iar situaţia din localităţi precum Milcoiu sau Dănicei este una disperată, mai multe sate urmând să rămână izolate din cauza instabilităţii solului şi a distrugerii infrastructurii rutiere.

Preşedintele PNL Vâlcea consideră că autorităţile judeţene şi locale sunt depăşite de situaţie pentru că nu dispun de fondurile necesare consolidării zonelor aflate în pericol. Mai mult decât atât, Cristian Buican a acuzat guvernul Boc că a tăiat drastic din bugetele administraţiilor publice locale şi judeţene iar astfel acestea nu mai au posibilitatea de a interveni rapid în astfel de cazuri.

Deputatul Cristian Buican a acuzat şi Prefectura Vâlcea de „pasivitate” şi de „un joc de imagine, deplasările Prefectului Ungureanu la aceste alunecări de teren nematerlializându-se în atragerea de fonduri pentru consolidarea zonelor afectate”. „I-am cerut ministrului Igaş să nu mai stea cu mâinile în sân. Problema lunecărilor de teren este una veche, iar singurele resurse alocate pentru stabilizarea şi implicit pentru prevenirea unor astfel de fenomene au fost alocate în timpul guvernului liberal. Actualii guvernanţi trebuie să înţeleagă că alunecările de teren pot produce pagube enorme şi că este mai sigur şi mai ieftin să previi decât să intervii după ce alunecarea de teren s-a produs” a spus preşedintele PNL Vâlcea.

Arena Valceana - Victor Paul Dobre şi Cristian Buican l-au înţepat pe prefect

Organizaţia condusă de deputatul Cristian Buican a găzduit, vineri, lucrările Comisiei pentru relaţii instituţionale şi administraţie publică din cadrul PNL, structură coordonată de vicepreşedintele naţional Victor Paul Dobre.

La conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu liberalii din Oltenia, Victor Paul Dobre şi Cristian Buican au făcut câteva referiri la măsurile propuse de PNL pentru scoaterea României din criză, dar şi la efectele politizării excesive a instituţiilor statului. „În teritoriu, se simte o politizare excesivă în special a instituţiei prefectului, dar v-aş reaminti că acest lucru se face ilegal. Aşa cum ştiţi, actualii prefecţi sunt numiţi cu delegaţie, nu sunt recrutaţi, conform legii, din Corpul Înalţilor Funcţionari Publici. Ba, mai mult, în ultimul timp, nu s-au mai susţinut examene pentru intrarea pedeliştilor dornici să devină prefecţi în CÎFP. De aceea, şi lumea îi percepe ca nişte unelte politice. Pentru că selecţia lor nu are la bază nişte criterii ce ţin de profesionalism, ci strict de interesul politic al actualei Puteri”, au acuzat reprezentanţii PNL, arătând din nou cu degetul în special către Petre Ungureanu.

Liberalii au mai apreciat că, din cauza promovării unor oameni slab pregătiţi în cele mai importante funcţii, ţara noastră se afundă în haos.

Arena Valceana - Doru Tărăşenie a intrat în PNL pentru a putea candida la Călimăneşti

Răspunzând unor acuze lansate pe această temă, deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, a declarat că nu l-a racolat pe consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie, fostul candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Brezoi, ci pur şi simplu nu l-a împiedicat să treacă la liberali.

Liderul PNL a reamintit că Tărăşenie şi-a făcut adeziune la liberali în decembrie 2010

„Protocolul USL interzice racolarea de membri între PSD, PNL şi PC, partidele semnatare ale acestui protocol. Eu ştiu că domnul Tărăşenie a demisionat din PSD în luna noiembrie, deci cu multă vreme înainte de încheierea acestui protocol care, la nivel naţional, a fost semnat pe 5 martie. S-a înscris în organizaţia noastră de la Călimăneşti în decembrie şi nu aveam cum să-i interzic să se înscrie”, a explicat liderul judeţean al PNL. În ceea ce priveşte decizia PSD de a-l menţine în continuare pe Doru Tărăşenie în funcţia de consilier judeţean, deşi putea foarte uşor să-i retragă sprijinul politic, parlamentarul a spus că nu are ce să comenteze, neavând nici o legătură cu hotărârea aliaţilor săi social-democraţi. „Au fost ziarişti care şi în decembrie m-au întrebat dacă Doru Tărăşenie a trecut la noi şi le-am răspuns afirmativ. Aşa că, repet, consider că nu s-a încălcat protocolul”, a mai afirmat Cristian Buican.

Buican: Dumitru Stancu nu este pesedist

În ceea ce priveşte primirea în PNL a democrat-liberalului Dumitru Stancu, preşedintele liberalilor vâlceni le-a atras atenţia celor care îl critică pe această temă că PD-L nu este semnatar al protocolului USL. „Din păcate, unii oameni se grăbesc să acuze. Păi, mai nou, încălcăm protocolul USL şi dacă îi lăsăm să vină către PNL pe pedeliştii pe care noi îi considerăm valoroşi? Dumitru Stancu nu era pesedist; era la PD-L. A intrat PD-L în uniune şi nu ştim noi?”, a întrebat retoric Buican.

Laurenţiu Popa îi va lua locul lui Tărăşenie în Consiliul Judeţean

În opinia lui Ion Cîlea, preşedintele PSD Vâlcea, Cristian Buican nu a încălcat protocolul USL. Social-democratul a reamintit că, după ce Tărăşenie şi-a depus demisia, l-a convins să o anuleze, dar în final subiectul a rămas tot în coadă de peşte. „Nu ştiu cât de eficientă este această discuţie. În definitiv, acest „transfer” nu ne afectează cu nimic. Tot pentru USL va trebui să tragă şi domnul Tărăşenie. Nu am fost informat că, după discuţia cu mine, şi-a făcut adeziune la PNL. Nu a mai trecut să-mi spună acest detaliu, dar văzându-l la şedinţele CJ, eu m-am gândit că a rămas la noi. Un consilier liberal m-a avertizat că Doru Tărăşenie poartă discuţii să treacă la PNL, dar nu l-am luat în serios”, a spus Ion Cîlea.

Conform statutului PSD, în următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, social-democraţii îi vor retrage lui Tărăşenie sprijinul politic, iar în locul său va intra Laurenţiu Popa, fost director al RAR Vâlcea, care ocupă următoarea poziţie pe listă.

Potrivit unor surse din interiorul PNL, Doru Tărăşenie a intrat în PNL pentru a putea candida la funcţia de primar în oraşul Călimăneşti.

În ultimul an, acesta avea o relaţie extrem de tensionată cu colegul său de partid, primarul Ilie Amuzan, pe care se pare că vrea să se răzbune cumva.

Impact Real - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in subordinea Parlamentului, la initiativa unui liberal val

Senatorul PNL Emilian Frâncu este iniţiatorul unei propuneri legislative care prevede modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 în vederea trecerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sub controlul Parlamentului României. Prin instituirea unui statut juridic de instituţie publică autonomă care funcţionează sub controlul Parlamentului, CNAS are obligaţia de a prezenta un raport anual de activitate. Parlamentul are prerogativa controlului asupra colectării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, care se realizează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi aprobă bugetul Fondului printr-o lege distinctă de Legea Bugetului de Stat. Preşedintele CNAS este ordonator principal de credite pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, este numit de Parlament din rândul membrilor Consiliului de Administraţie, la propunerea Comisiilor Permanente de sănătate pentru un mandat de 7 ani, are rang de ministru şi este preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Emilian Frâncu este de părere că principalul avantaj pentru sistemul de asigurări de sănătate este creşterea descentralizării sistemului datorită faptului că plata serviciilor medicale nu mai revine Ministerului Sănătăţii, ci unor organisme independente de acesta, respectiv case de asigurări de sănătate care asigură contractarea, decontarea şi controlul furnizării serviciilor medicale. Senatorul PNL mai are în lucru, la comisiile permanente ale Senatului, o altă iniţiativă legislativă privind modificarea şi completarea art. 259 din Legea nr. 95/2006 prin care se propune introducerea unor măsuri de creştere a masei contribuabililor la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Impact Real - Senatorul Francu a initiat o propunere legislativa pentru crearea unei zone metropolitane la Ramnicu

Parlamentarul liberal a iniţiat o propunere legislativă referitoare la modificarea Legii nr. 215 (r1) din 23/04/2001 privind administraţia publică locală în vederea creării de zone metropolitane la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ. Emilian Frâncu doreşte modificarea literei j) a articolului 1, din legea mai sus menţionată, astfel încât termenul de „zonă metropolitană” să definească „asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I sau municipiile reşedinţă de judeţ şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată”. „Am iniţiat această propunere legislativă pentru a putea ajuta oraşul meu natal şi locuitorii săi. Râmnicu Vâlcea are nevoie de o dezvoltare intercomunitară susţinută de un cadru legislativ adecvat. Consider că statutul de zonă metropolitană oferă posibilitatea dezvoltării armonioase a întregii zone, găsindu-se mai uşor amplasamente pentru investiţii semnificative la periferia oraşului, lucru care va genera în timp crearea de noi locuri de muncă pentru comunitatea locală”, a declarat senatorul Frâncu.

Impact Real - Propunerile liberalilor: Francu la Primaria Ramnicului, Buican la Consiliul Judetean

Aşa cum am anticipat, senatorul Frâncu va fi propunerea liberalilor pentru fotoliul de primar al Râmnicului.

Delegaţia Permanentă a PNL Vâlcea a validat candidatura parlamentarului Emilian Frâncu, preşedintele organizaţiei municipale, la funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Cu aceeaşi ocazie a fost validată şi candidatura deputatului Cristian Buican, preşedintele organizaţiei judeţene, la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Conform prevederilor protocolului Uniunii Social – Liberale, începând din luna mai se vor realiza sondaje de opinie de către două instituţii specializate agreate de Alianţa de Centru Dreapta PNL – PC, pe de o parte şi PSD, de cealaltă parte, în urma cărora vor fi stabiliţi candidaţii comuni ai USL pentru funcţiile amintite, dar şi pentru listele comune cu candidaţi pentru CJ şi CL.

”Senatorul liberal are, astfel, o şansă istorică, aceea de a deveni primul primar liberal al municipiului reşedinţă de judeţ, în urma alegerilor locale din vara anului 2012”, cred colegii de partid.

Vocea Valcii - Liberalul Hasotti aruncă România în aer

O altă diversiue a opoziţiei

Miercuri, 16 martie a.c, cele două camere reunite ale Parlamentului României au dezbătut moţiunea de cenzură depusă de opoziţie şi intitulată intitulata „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”. La un moment dat, şedinţa a fost întreruptă, după ce liberalul Puiu Hasotti a propus adoptarea unei declaraţii de condamnare a afirmaţiilor lui Viktor Orban privind autonomia teritorială. „Din punctul meu de vedere este regretabil ceea ce făcut cei de la PNL, existând riscul ca România să fie aruncată într-un scandal politic fără precedent. În moment de faţă, încercăm, toate formaţiunile politice, să găsim o formulă de ieşire din acest impas major. Scopul liberalilor a fost acela de a distrage atenţia de la votarea moţiunii către un alt subiect de interes major. Consider că este foarte periculos ceea ce au încercat ei să facă”, ne-a declarat Dorel Jurcan, aflat chiar în mijlocul negocierilor politice din Parlament.

Ziarul de Valcea - Emilian Frâncu susţine crearea unei zone metropolitane la Râmnicu Vâlcea

Senatorul PNL Emilian Frâncu a iniţiat un propunere legislativă referitoare la modificarea Legii nr.215 (r1) din 23/04/2001 privind administraţia publică locală în vederea creării de zone metropolitane la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ.

Senatorul PNL doreşte modificarea literei j) a articolului 1 din legea mai sus menţionată astfel încât termenul de „zonă metropolitană" să definească „asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I sau municipiile reşedinţă de judeţ şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată".

„Am iniţiat această propunere legislativă pentru a putea ajuta oraşul meu natal şi locuitorii săi. Râmnicu Vâlcea are nevoie de o dezvoltare intercomunitară susţinută de un cadru legislativ adecvat. Consider că statutul de zonă metropolitană oferă posibilitatea dezvoltării armonioase a întregii zone, găsindu-se mai uşor amplasamente pentru investiţii semnificative la periferia oraşului, lucru care va genera în timp crearea de noi locuri de muncă pentru comunitatea locală", a declarat Emilian FRÂNCU.

Lupa Dolj - S-a semnat acordul pentru USL Dolj

Liberalii, social-democraţii şi conservatorii doljeni au semnat astăzi acordul pentru realizarea Uniunii Social Liberală la nivelul judeţului Dolj.

Întâlnirea a avut loc la sediul PSD Dolj, la care au luat parte membri din Birourile Permanente a celor trei filiale,documentul fiind semnat de preşedinţii de filiale. “Este un moment foarte important pentru noi. Semnăm pe plan local documentele care privesc constituirea Uniunii Social Liberale la nivelul judeţului Dolj. Din punctul nostru de vedere este un eveniment extraordinar în viaţa partidelor noastre şi privim cu toată responsabilitatea realizarea acestei uniuni. Nu ne-a fost foarte greu să facem această uniune la nivel local pentru că suntem de fapt într-o uniune de mai mulţi ani în care am avut rezultate foarte bune şi ne-am înţeles, iar la Consiliul Judeţean nu a fost nici o problemă din moment ce majoritatea în Consiliu o facem împreună cu Partidul Naţional Liberal”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele filialei doljene a Partidului Social Democrat.

Delegaţia liberalilor a fost condusă de preşedintele filialei doljene, Mihai Voicu. “Astăzi asistăm de fapt la o consfinţire într-un cadru naţional din fericire, a unei colaborări pe care cele trei partide o au de mai multă vreme o au de mai multă vreme în judeţul Dolj. Este o colaborare corectă în limitele şi a unei competiţii şi a păstrării identităţii celor trei partide însă, în primul rând vedem această colaborare ca fiind una sperăm noi cât mai mult în folosul cetăţenilor. Pentru că pe plan local în afară de alegerile parlamentare majoritatea acţiunilor partidelor politice sunt la nivel administrativ. Ori administraţia este şi trebuie să fie cea mai apropiată de cetăţeni, cea la care aceştia se adresează prima dată atunci când au o problemă sau când au de semnalat o situaţie de la nivel local. Acest protocol arată în mod oficial că cele trei partide componente al USL sunt compatibile, dar mai ales sunt extrem de hotărâte să câştige următoarele alegeri locale, următoarele alegeri parlamentare, să contribuie la formarea unei majorităţi în Consiliul Judeţean, la câştigarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean, la câştigarea funcţiei de primar al Municipiului Craiova şi printr-un aport cât mai mare de parlamentari la formarea unui guvern al USL”, a declarat Voicu.

Pe acordul de realizare a Uniunii Social Liberale la nivelul judeţului Dolj şi-a pus semnătura şi preşedintele PC dolj, Iulian Bucur. “Apreciem că este o construcţie solidă şi ne bucurăm că ceea ce am avut până acum la nivel judeţean, colaborarea cu cele două partide s-a extins la nivel naţional şi este un lucru foarte bun. Nu avem nici cea mai mică îndoială că vom câştiga în continuare alegerile, aşa cum facem de mai multe cicluri electorale la nivelul judeţului Dolj, nu noi ca partid separat ci împreună cu aliaţii noştri. Faptul că această alianţă este constituită pe principii ne dă garanţia că nu o să avem nici un fel de surprize în perioada următoare. Va fi bine pentru toată lumea, pentru cele trei partide dar mai ales pentru români pentru că situaţia actuală este de nesuportat şi sperăm să trezim lumea la realitate şi să voteze ceea ce trebuie. Suntem convinşi că vom da mulţi parlamentari, vom da mulţi oameni care vor participa la actul de guvernare în perioada care va urma. Să dea Dumnezeu să fie bine pentru toată lumea”, a precizat acesta.

Pandurul Gorj - Liberalii îşi dau doi viceprimari afară din partid

Doi viceprimari liberali din Gorj sunt doar la un pas de excludere din PNL, pe motiv că au votat împotriva partidului. Este vorba despre viceprimarii comunelor Scoarţa şi Logreşti.

Excluderea celor doi viceprimari este doar o chestiune de timp şi proceduri. Cei doi viceprimari vizaţi sunt Gheorghe Babalâc, viceprimarul din Scoarţa, şi Elena Amza, viceprimarul localităţii Logreşti. Cei doi sunt acuzaţi de conducerea PNL Gorj că au votat de mai multe ori împotriva partidului. Fără să fi fost întrebat ceva, Dian Popescu spune că nu s-a luat decizia demiterii celor doi din alte motive, care să aibă la bază solicitări ale partenerilor din Uniunea Social Liberală. Este strict decizia lor. „Viceprimarul comunei Scoarţa va fi demis din partid. S-a demarat procedura demiterii sale, dar mai are câteva căi de recurs, deoarece procedura nu a fost finalizată. În aceeaşi situaţie se află şi viceprimarul din Logreşti, care de asemenea este vizată spre demitere. Cei doi au votat în nenumărate rânduri împotriva Partidului Naţional Liberal, ceea ce nu este permis. Aşa se va întâmpla şi cu alţi viceprimari sau consilieri care procedează în acest fel. Nu vom permite ca oamenii noştri să voteze împotriva noastră. Vreau să vă spun că aceste decizii au la bază doar aceste considerente şi nu altele care au legătură cu noua alianţă încheiată cu partenerii noştri politici”, susţine Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj.

Viceprimarul din Scoarţa susţine că votul său nu a fost unul împotriva partidului, ci a votat pentru cetăţeni şi interesele acestora. Gheorghe Babalâc îl crede vinovat pe primarul Cotârlău de toate acuzele care i se aduc şi susţine că sunt acuze mincinoase. „Domnul primar crede că vreau să-i iau locul, ceea ce nu este adevărat. Nici nu m-am gândit să candidez la primărie vreodată. Mai spune că am votat împotriva sa, dar nu este adevărat. Eu am votat în interesul oamenilor. A propus să nu mai ţinem îngrijitori pentru bătrâni în Scoarţa. Păi nu se poate aşa ceva. Le luăm săracilor bătrâni craca de sub picioare?. A mers cu fel de fel de minciuni la partid. Eu am încercat să vorbesc cu domnul Dian Popescu, dar nici nu a vrut să audă. Voi profita de toate căile pe care le am ca această excludere să nu aibă loc”, spune viceprimarul Babalâc.

Cât priveşte situaţiei viceprimăriţei din Logreşti, Elena Amza, aceasta nici măcar nu a luat la cunoştinţă intenţiile liberalilor gorjeni de a o exclude din partid. Odată cu excluderea celor doi membrii liberali din partid, aceştia vor pierde şi funcţiile de viceprimari din localităţi.

Gorjeanul - Dian Popescu: “Nu facem jocurile niciunui partid”

Preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu, a anunţat joi că nu îi va proteja în nici un fel pe primarii liberali care au fraternizat cu PDL-ul. Şeful PNL i-a avertizat astfel public pe doi dintre viceprimarii care au făcut deja asta, este vorba despre Gheorghe Babalîc de la Scoarţa şi despre Elena Amza de la Logreşti, că riscă excluderea din formaţiunea politică.

Liderul liberal a menţionat, de asemenea, apăsat, că PNL-ul nu face jocurile politice ale nimănui.

Dian Popescu joacă tare pe scena politică. Înainte de a se impune în faţa contracandidaţilor şi a altor lideri politici, liberalul a arătat că are muşchii necesari ca să facă curăţenie în partid. Şi fără menajamente s-a aruncat la peştii cei mari, fără teamă că aceştia au vreo funcţie în conducerea PNL Gorj. Şi astfel a anunţat Dian Popescu că viceprimarul de la Scoarţa şi viceprimarul de al Logreşti s-ar putea să îşi facă bagajele şi să plece din partid. Motivul, fac jocurile PDL şi încalcă protocolul USL. ,,Membra Biroului, viceprimăriţa de la Logreşti a refuzat, în repetate rânduri, votarea bugetului nejustificat alături de PSD, nejustificat. Acest lucru îl voi pune în discuţia Biroului Politic. Dacă se va repeta şi nu se va alinia PNL, riscă excludere. Nu facem jocurile niciunui partid. Mergem pe linia PNL. Într-adevăr, de multe ori, puţine persoane, sunt cazuri izolate, uită că au fost alese pe listele PNL”, a declarat, ferm, Dian Popescu.

Elena Amza a demonstrat însă ieri că nu crede în vorbele lui Dian Popescu, declarând public că are trei funcţii în PNL Gorj, are opt ani în organizaţie fapt care ar împiedica o eventuală excludere a sa.

Viceprimar, pe făraş

Dian s-a dovedit neîndurător şi cu viceprimarul de la Scoarţa de care faptul a anunţat încă de duminică că riscă excluderea din PNL.

,,Viceprimarul de la Scoarţa riscă să fie exclus din partid. Deciziile deja sunt luate, mai are o serie de căi de atac vizavi de decizia luată de excludere, la Curtea Teritorială de Arbitraj şi Curtea de Onoare şi Arbitraj, va mai trebui un vot al Biroului Politic. Dacă va primi acest vot şi va trece de Curte va fi exclus. Nu vom permite niciunui consilier al PNL să voteze împotriva deciziei preşedintelui, primarului, împotriva PNL. El a făcut-o de mai multe ori, a fost iertat. Acum acolo a fost o echipă de la Târgu-Jiu, condusă de Gigi Orzan, şi s-a ajuns la excluderea lui din partid. El mai are nişte căi de atac, nu este exclus, dar în cazul lui procedurile au demarat”, a conchis Dian Popescu.

Scandal de Gorj - Banii publici la cheremul vicepreşedinţilor PSD 500 de milioane de lei vechi, cadou de la primarele Hanu pentru colegul PSD-ist Ionică

Conlucrarea continuă din ultimii ani dintre doi vicepreşedinţii PSD Gorj aduce o dovadă în plus că treburile instituţiilor statulului se rezolvă în sânul partidului, ca nu cumva, Doamne fereşte, banii publici să se scurgă în alte buzunare decât ale celor care au acelaşi crez politic. Aşa se face că de vreo 3 ani calculatoarele Primăriei Motru, solitare în convingerile de partid cu şeful instituţiei, Dorin Hanu, nu pot funcţiona fără asistenţă oferită, contracost bineînţeles, de către Centrul de Calcul SA ce aparţine pesedistului Bebe Ionică.

Calculatoarele Primăriei Motru, roşu PSD

La începutul anului 2009 Centrul de Calcul a semnat cu Primăria Motru un contract în valoare de peste 44.000 de lei, fără TVA, pentru „întreţinere aplicaţii soft-ware şi a staţiilor de lucru pe care acestea sunt implementate”.

Deşi atribuirea contractului, conform legii licitaţiilor publice, ar fi necesitat organizarea unei licitaţii, primăria şi-a justificat rapid atribuirea directă motivând că: „Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Un an mai târziu cei doi viceprepşedinţi ai PSD repetă figura, Centrul de Calcul primid un nou contract identic cu cel desfăşurat în urmă cu un an, motivaţia atribuirii fiind şi ea identică.

Cadoul pentru 2011, atribuit la finele lui ianuarie

Şi cum sângele de pesedist apă nu se face la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Centrul de Calcul a mai primit încă o dată acelaşi contract cu Primăria Motru, numai că de data asta valoarea e mai mare, peste 51.000 fără TVA, că deh, criza economică, bat-o vina, a atacat şi conturile pesedistului Ionică, aşa că trebuie să-şi scoată de undeva pârleala. Şi o jumătate de miliard de lei vechi nu-s de lepădat, mai ales că şi alte instituţii conduse de pesedişti îi servesc şi ele, anual, contracte, mai mici, mai mari, în funcţie de posibilităţi. În contrapartidă, Bebe Ionescu a transformat Antena 1 Târgu-Jiu, postul tv la care deţine franciză, în Nufărul pentru imaginea PSD. Cele 500 de milioane de lei vechi încasate de Centrul de Calcul de la Primăria Motru sunt suficiente pentru plata francizei pentru patru luni, aşa că celelalte instituţii „roşii” pot plăti lesne pentru celelalte opt luni dintr-un an.

Scandal de Gorj - Banii publici la cheremul vicepreşedinţilor PSD 500 de milioane de lei vechi, cadou de la primarele Hanu pentru colegul PSD-ist Ionică

Conlucrarea continuă din ultimii ani dintre doi vicepreşedinţii PSD Gorj aduce o dovadă în plus că treburile instituţiilor statulului se rezolvă în sânul partidului, ca nu cumva, Doamne fereşte, banii publici să se scurgă în alte buzunare decât ale celor care au acelaşi crez politic. Aşa se face că de vreo 3 ani calculatoarele Primăriei Motru, solitare în convingerile de partid cu şeful instituţiei, Dorin Hanu, nu pot funcţiona fără asistenţă oferită, contracost bineînţeles, de către Centrul de Calcul SA ce aparţine pesedistului Bebe Ionică.

Calculatoarele Primăriei Motru, roşu PSD

La începutul anului 2009 Centrul de Calcul a semnat cu Primăria Motru un contract în valoare de peste 44.000 de lei, fără TVA, pentru „întreţinere aplicaţii soft-ware şi a staţiilor de lucru pe care acestea sunt implementate”.

Deşi atribuirea contractului, conform legii licitaţiilor publice, ar fi necesitat organizarea unei licitaţii, primăria şi-a justificat rapid atribuirea directă motivând că: „Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”.

Un an mai târziu cei doi viceprepşedinţi ai PSD repetă figura, Centrul de Calcul primid un nou contract identic cu cel desfăşurat în urmă cu un an, motivaţia atribuirii fiind şi ea identică.

Cadoul pentru 2011, atribuit la finele lui ianuarie

Şi cum sângele de pesedist apă nu se face la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Centrul de Calcul a mai primit încă o dată acelaşi contract cu Primăria Motru, numai că de data asta valoarea e mai mare, peste 51.000 fără TVA, că deh, criza economică, bat-o vina, a atacat şi conturile pesedistului Ionică, aşa că trebuie să-şi scoată de undeva pârleala. Şi o jumătate de miliard de lei vechi nu-s de lepădat, mai ales că şi alte instituţii conduse de pesedişti îi servesc şi ele, anual, contracte, mai mici, mai mari, în funcţie de posibilităţi. În contrapartidă, Bebe Ionescu a transformat Antena 1 Târgu-Jiu, postul tv la care deţine franciză, în Nufărul pentru imaginea PSD. Cele 500 de milioane de lei vechi încasate de Centrul de Calcul de la Primăria Motru sunt suficiente pentru plata francizei pentru patru luni, aşa că celelalte instituţii „roşii” pot plăti lesne pentru celelalte opt luni dintr-un an.

Scandal de Gorj - În cazul de corupţie de la CE Turceni, Rover de un miliard, şpagă de la Surupăceanu pentru Cristea

Dosarul în care deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu şi Dumitru Cristea sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie „ascunde” în paginile sale convorbirile telefonice dintre cei doi, premergătoare „tunului” de 8,4 miliarde de lei vechi, dar şi ce anume a primit mită fostul director al Complexului Energetic Turceni (CET).

Şi tot aici există dovada că Biroul Teritorial Tg-Jiu al DNA a stopat alte dosare cu infracţiuni similare de corupţie în care erau implicaţi Cristea şi Surupăceanu.

La ultimul termen al procesului, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus citarea martorilor, care nu s-au prezentat în faţa instanţei, cu mandat de aducere la termenul din 13 aprilie.

Cristea a făcut ce i-a spus Surupăceanu...

Dosarul trimis spre judecare de către procurorii anticorupţie, în urmă cu doi ani, în care deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu şi Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, e unul pe cât de spectaculos pe atât de complicat, prin prisma legăturilor dintre martori şi inculpaţi şi modul în care s-a pus la cale „tunul” de 8,4 miliarde de la CET.

În perioada derulării procedurii de achiziţie, din actele existente la dosar rezultă că, între Dumitru Cristea şi Mugurel Surupăceanu s-au purtat numeroase convorbiri telefonice cu privire la documentele ce trebuiau întocmite pentru a lăsa impresia că achiziţia buldotancului de către CET s-a făcut legal. Astfel, Cristea a avizat adresele nr.10031/11.07.2007 şi nr.11706/15.08.2007 prin care s-a solicitat achiziţionarea în regim de urgenţă a utilajului, a aprobat modificările în Programul anual de achiziţii pe anul 2007 semnând Anexa III - „Lista utilaje independente şi dotări diverse” şi adresa nr.20205/18.07.2007 în care figurează şi utilajul terasier cu o valoare de 696.453 lei fără TVA, resursele financiare fiind obţinute din renunţarea achiziţionarii altor produse, a aprobat nota justificativă nr.23383/21.08.2007 privind selectarea procedurii de achiziţie „Negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", a semnat decizia nr. 1009/27.08.2007 privind constituirea comisiei de negociere şi a aprobat raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică nr.24861/05.09.2007 întocmit de această comisie şi a semnat contractul de furnizare produse nr.669 din 07.09.2007 încheiat între S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. şi S.C. Voron Trans S.R.L. Practic, în mai puţin de două luni de zile cele 8,4 miliarde de lei vechi au şi intrat în contul firmei controlată de Surupăceanu.

Deşi utilajul fusese achiziţionat fără organizarea vreunei licitaţii, invocându-se nevoia urgentă a acestuia, a fost folosit abia cinci luni mai târziu şi doar timp de trei zile pentru că s-a defectat. O constatare uluitoare a procurorilor este aceea că utilajul a fost pus în funcţiune efectiv, în curtea EM Jilţ, după începerea cercetărilor.

...pentru o şpagă de 1 miliard

Procurorii anticorupţie au depistat că Dumitru Cristea a primit şpaga de la Surupăceanu prin firma fratelui său, Grigore Cârstea, societate la care chiar fostul director al CET fusese asociat. Societatea Uniflex SRL Tg-Jiu, cea care a derulat patru contracte cu CET şi a încasat 13,5 miliarde de lei vechi, s-a numit iniţial Mentor SM Filiala Horezu - S.R.L. Firma a fost înfiinţată la data de 6 iulie 2004 şi a fost înscrisă la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, având codul unic de înregistrare 16577790, iar ca asociaţi pe Dumitru Cristea şi persoana juridică Mentor SM - S.R.L Tg-Jiu, societate creată în 2002 şi controlată de fostul director al CET, respectiv de cumnata sa Elena Cârstea.

În 2005, Mentor SM Tg-Jiu devine asociat unic al SRL-ului cu acelaşi nume din Horezu, iar Cristea administratorul acesteia, în locul său, ca asociat apărând fratele său, Grigore Cârstea. În acelaşi an, înainte de a fi numit director comercial adjunct la CET, Dumitru Cristea îi lasă locul de administrator la SRL-ul vâlcean unui apropiat al lui Mugurel Surupăceanu, un anume Marcel Binig din Braşov.

În timpul procedurilor de achiziţie a buldotancului de către CET, Surupăceanu şi Cristea au pus la cale şi modalitatea prin care fostul director să intre în posesia şpăgii. Astfel, societatea Mentor SM S.R.L Tg-Jiu, deţinută la acea dată de Grigore Cârstea, a cumpărat cu numai 17.800 lei un autoturism marca ROVER de la firma Magico Trading SRL deţinută de Surupăceanu, asta în condiţiile în care valoarea autoturismului era de 26.000 euro (aproximativ 1 miliard de lei vechi), iar ultima rată achitată de firma deputatului PSD, în aceeaşi lună în care a fost vândut, a fost de 40.700 de lei. Cu alte cuvinte Surupăceanu a achitat 407 milioane de lei vechi, cât mai avea de plată pentru acel autoturism după care i l-a „vândut” cu numai 178 de milioane de lei vechi lui Cristea.

Alte 3 dosare ale lui Cristea, la sertar

Odată cu trimiterea dosarului „Buldotanc” în instanţă, din acesta a fost disjuns un altul care conţinea şmenurile de peste 15 miliarde de lei vechi ale altor două firme controlate de Surupăceanu, Uniflex SRL şi Tutto Mobili SRL, cu Complexul Energetic Turceni.

Mai mult, în aceeaşi perioadă s-au efectuat cercetări faţă de Cristea în alte 3 dosare penale în legătură cu achiziţii de bunuri, servicii şi lucrări de către Complexul Energetic Turceni, în perioada 2007-2008, în urma cărora a obţinut avantaje patrimoniale pentru sine şi pentru altii, însă pe toate acestea procurorii DNA le-au făcut uitate la sertar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB