Moldova 3 martie

|

Buna Ziua Iasi- Declaratii incendiare in dosarul Spaga din Prefectura se lua prin Salavastru.

Buna Ziua Iasi - Cheltuielile salariale in spitale, la mana senatorilor

News Iasi - Nichita (PSD) despre scandalul din vami: Cristian Nechifor s-a suparat ca nu l-am pus director. Noi am pus profesionisti pe fiecare domeniu

News Iasi - USL isi alege candidatii la Primarie si CJ in luna octombrie

Informatia de Pascani - Consilierul Judetean Petru Dascalu nemultumit de noul cod al muncii

Orizontul Pascani - Patru parlamentari propun: Ziua Sfântului Andrei să devină sărbătoare legală

Orizontul Pascani - Craciunescu cercatat pentru afaceri ilegale cu LDP. DNA-ul si Serviciul de Investigare a Fraudelor, pe urmele miliardelor platite degeaba din banii pascanenilor

Gura Targului Neamt - Primarul Decebal Arnăutu se întâlnește cu președintele Ungariei

Ziarul de Roman - Comunicat de presă De: Senator Ioan Chelaru

Ziarul de Roman - Românii pot înclina balanța electorală din Italia

Viata Libera Galati - Cine va candida pentru Galaţi?

Viata Libera Galati - Sponsori cu funcţii politice

Viata Libera Galati - Noutăţi „fumate” despre etnobotanice

Viata Libera Galati - Summituri euroregionale la Galaţi

Viata Libera Galati - Politica USL şi jocul de glezne în fotbal. Driblinguri electorale cu Oţelul.

Desteptarea Bacau - UNPR spune ca noul Cod al Muncii nu-i face sclavi pe angajati

Desteptarea Galati - Inspectorul scolar general Florin Lazar, seful organizatiei municipale a PDL

Desteptarea Bacau - Cosa vicepresedinte, Floroiu viceprimar?

Ziarul de Bacau - Tinerii liberali bacauani s-au scolit in oratorie



Buna Ziua Iasi- Declaratii incendiare in dosarul Spaga din Prefectura se lua prin Salavastru.

Timp de trei ore, fostul subprefect Tudor Leonte le-a povestit, ieri, judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi itele din spatele dosarului de coruptie in care a fost trimis in judecata fostul prefect Radu Prisacaru • Valerian Salavastru, finul deputatului Relu Fenechiu, era cainele de paza al fostului prefect, iar dosarele in care se putea cere spaga erau analizate de acesta • "Se cautau puncte slabe ale documentelor, iar aceste puncte slabe erau folosite in relatiile cu persoanele care cereau reconstituirea dreptului de proprietate", a spus Tudor Leonte • In declaratiile date ieri s-a facut referire si la o fapta de coruptie pe care ar fi comis-o deputatul Marius Spanu

Declaratii soc date ieri in fata instantei de judecata de la Curtea de Apel Iasi: fostul subprefect al Prefecturii Iasi, Tudor Leonte, a sustinut ca dosarele sensibile care priveau probleme de fond funciar erau cerute la studiu de Valerian Salavastru, finul deputatului Relu Fenechiu. Asta chiar in conditiile in care acesta nu avea nici o atributie in domeniul fondului funciar. Din declaratia data ieri de Tudor Leonte, in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, se intelege ca mita care ajungea la Radu Prisacaru era verificata de Valerian Salavastru. Acesta din urma cauta chichite prin dosarele privind reconstituirea dreptului de proprietate sau retrocedari de imobile si facea in asa fel incat persoanele care aveau nevoie de semnatura prefectului sa dea si mita. "Aveam impresia ca anumite dosare, cu un anumit interes, erau date spre analiza si documentare si pentru a se gasi o hiba, pentru a-i constrange pe oameni sa aiba o anumite atitudine de a da mita. Valerian Salavastru (seful Corpului de Control al Prefectului - n.r.) cerea anumite dosare de fond funciar, chiar daca nu avea atributii in acest sens. Anumite dosare intrau in atentia lui Salavastru si erau analizate intr-un mod special, altfel decat celelalte. Se cautau puncte slabe ale documentelor, iar aceste puncte slabe erau folosite in relatiile cu persoanele care cereau reconstituirea dreptului de proprietate. Nu am dovezi in ceea ce spun, este perceptia mea ca om care eram implicat acolo prin natura functiei pe care o detineam", a spus Tudor Leonte. De asemenea, acesta a sustinut despre Valerian Salavastru ca era cainele de paza al prefectului Radu Prisacaru.

Deputatul Spanu a cerut mita?

"Salavastru a venit odata la mine si mi-a cerut sa-mi dau demisia. Ca ar fi mai bine sa demisionez pentru ca nu prezint incredere in Prefectura. Mi-a explicat ca este cainele de paza al prefectului, iar eu nu prezint incredere. Eu aveam o discutie minimala cu Radu Prisacaru, raportata strict la problemele de serviciu", a completat Tudor Leonte, audiat in calitate de martor in acest dosar de coruptie.

De asemenea, fostul subprefect a sustinut ca si actualul deputat Marius Spanu a avut anumite probleme cu faptele de coruptie. Acesta i-ar fi solicitat spaga unui om de afaceri din Harlau. "Constantin Stefanuca, reprezentantul unei familii din zona Harlau, a venit la mine si mi-a spus ca Marius Spanu i-a cerut mita 50 mii euro si un autoturism pentru a rezolva problema unei suprafete de teren. Pentru acesti bani i-a promis ca va debloca cererea de reconstituire a dreptului de proprietate", a mai declarat Tudor Leonte.

"Sustinerile domnului Leonte au fost verificate deja de procurori intr-un dosar din anul 2008. Atunci a fost data solutia de neincepere a urmarii penale pentru toti cei acuzati in legatura cu acea presupusa mita de la Harlau. Din cauza domnului Leonte a fost tergiversata analizarea dosarului Forna in sedintele Comisiei de Fond Funciar. Acesta a fost delegat de prefect sa preia atributiile privind fondul funciar. In mod evident, afirmatiile acestui martor nu au sustinere cu alte probe din dosar", a precizat avocata Sandra Gradinaru, aparatorul lui Radu Prisacaru.

Aceasta a cerut expertizarea inregistrarilor facute de lucratorii de la DNA in acest dosar. Dupa audierea lui Tudor Leonte, care a durat aproape trei ore, a fost audiat Constantin Lacatusu, fost sef la Agentia Domeniilor Statului Iasi.

Buna Ziua Iasi - Cheltuielile salariale in spitale, la mana senatorilor

Conducerea Spitalului de Psihiatrie Socola a prezentat mai multe solutii Ministerului Sanatatii pentru a se evita diminuarea salariilor personalului din unitatea medicala. Ministerul a hotarat limitarea cheltuielilor salariale la 70 la suta din sumele decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Daca se pune in aplicare hotararea, spitalele nu se pot incadra in acest procent, deoarece CAS nu deconteaza toate serviciile medicale efectuate de unitatile spitalicesti, iar acest lucru ar duce la diminuarea lefurilor.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola a prezentat mai multe solutii reprezentantilor ministerului pentru a evita reducerea salariilor angajatilor. Urmeaza ca o decizie finala sa fie luata de membrii Comisiei de sanatate din Senatul Romaniei. "Am discutat cu secretarul general al ministerului si cu directorul de la Directia de buget-finante din minister mai multe variante. Una ar fi ca limitarea cheltuielilor salariale la 70 la suta sa se faca treptat, pana in luna decembrie. Daca se ia in consideratie aceasta decizie, in luna decembrie vom ajunge la acest procent de 70 la suta. O alta varianta ar fi sa creasca acest procent de 70 la suta undeva la 75-78 la suta. Noi consideram ca aprobarea uneia dintre aceste variante ar fi suficienta. La Spitalul de Psihiatrie, in momentul de fata, cheltuielile salariale sunt undeva de 76-77 la suta din sumele decontate de CAS, dupa ce am luat niste masuri. De exemplu, la spitalele de psihiatrie din strainatate, cum ar fi Franta, cheltuielile salariale sunt de 80 la suta. Bolnavul psihic necesita, in primul rand, ingrijire umana. Toate cele 63 spitale, institute aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, dar si alte spitale din tara aflate la consiliile judetene sunt in aceasta situatie. Astazi (ieri - n.r.) se va lua o decizie in Comisia de sanatate din Senat, unde se vor analiza si memoriile celorlalte unitati medicale. Sunt afectate spitale mari si importante din tara", a declarat prof. dr. Calin Scripcaru, manager la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi.

News Iasi - Nichita (PSD) despre scandalul din vami: Cristian Nechifor s-a suparat ca nu l-am pus director. Noi am pus profesionisti pe fiecare domeniu

Gheorghe Nichita, presedintele PSD Iasi, a explicat, intr-o emisiunea a unui post de televiziune local, motivul incheierii protocolului din 2009, prin care PSD si PDL numeau politic anumiti functionari din institutiile deconcentrate. "Cit am avut oameni pe functiile de directori, nu a iesit scandal cu nimeni", a declarat seful PSD Iasi.

Contextul

liderul de sindicat Vasile Marica a prezentat, saptamina trecuta, un protocol semnat in 2009 intre PSD si PDL Iasi

Marica sustinea ca acest protocol demonstreaza politizarea administratiei locale, inclusiv a vamilor, incercind sa se discuple, dupa arestarile pe banda rulanta de la frontierele Romaniei

Cum explica Nichita protocolul din 2009

"In 2009, cu PDL, a existat un protocol de asumare a responsabilitatii, un pol de aplicare a programului de guvernare in teritoriu. Aceste servicii deconcentrate nu pot fi gestionate doar de la nivelul ministerului.

Eu, Gheorghe Nichita si cei de la PSD, am incercat sa punem profesionisti pe fiecare domeniu. Cit am avut oameni pe aceste functii, directori, nu a iesit scandal cu nimeni, coruptie, dosare, porcarii"

a declarat Nichita, prezent intr-o emisiune la postul tv local Prima TV Iasi.

"Nechifor s-a suparat ca nu l-am pus director la vami"

Liderul social-democratilor ieseni a declarat ca fostul coleg de partid Cristian Nechifor (migrat intre timp la UNPR) ar fi dorit functia de director la Vama Iasi. "La vama regionala, care revenise PSD-ului, am avut niste colegi de partid care si-au dorit sa ajunga directori. In biroul judetean am avut vagi dubii ca acesti colegi doreau acest post ca sa se chiverniseasca. Domnul Cristian Nechifor s-a suparat ca nu l-am pus director la vami", a acuzat primarul.

Nichita sustine ca PSD nu a dorit sa schimbe directorul din 2009 al Vamii Regionale Iasi, desi protocolul permitea PSD-ului sa numeasca un membru de partid: "Am discutat cu directoarea. am avut o discutie foarte clara. Cum sa schimbi un om care e profesionist? Nu i-am impus sa care bani la partid, nu am schimbat-o; au fost presiuni mari sa o schimb, dar nu am aschimbat-o. A schimbat-o apoi PDL-ul".

"Atita timp cit noi am raspuns de vama regionala nu am avut niciun fel de scandal

Plecarea din partid a colegilor care voiau la vama demonstreaza ca am ferit partidul de oameni care doreau altceva" a incheiat seful PSD Iasi.

News Iasi - USL isi alege candidatii la Primarie si CJ in luna octombrie

Pina in luna iulie, PSD si PNL trebuie sa-si desemneze candidatii la primariile de comune, iar pina in octombrie, la Primaria municipiului Iasi si la sefia Consiliului Judetean, au decis luni sefii USL la Bucuresti.

Potrivit deputatului PSD Vasile Mocanu, citat de Evenimentul, PSD si PNL vor avea candidati separati la primariile de comuna si candidati comuni la Primaria Iasi si presedintia CJ Iasi.

Jocul negocierilor din culise, intre PSD, PNL si PC

Situatia din USL Iasi este una atipica, datorita orgoliilor si disputelor pentru nominalizarea pe cele doua functii: sefia CJ si Primaria Iasi:

PSD pretinde dreptul de a nominaliza ambele persoane

o Gheorghe Nichita, primarul in functie, la Primaria Iasi

o un candidat PSD la sefia CJ Iasi, tinind cont de scorul partidului in judet, numarul de primarii detinute, mandatele din CJ si faptul ca in 2008 a cistigat functia

PNL forteaza insa dreptul de a avea candidat la sefia CJ Iasi, nefiind exclus ca insusi seful filialei, deputatul Relu Fenechiu, sa se arunce in lupta

o cu o notorietate mare, dar imagine negativa puternica in municipiul Iasi, deputatul Fenechiu ar putea fi ales in fruntea CJ doar pe liste comune PNL - PSD

PC, aliatul mai mic al PNL, este condus de la Iasi de vechi opozanti ai sefului PSD: Vasile Salaru si Bogdan Abalasi

o acestia vor sa-l propuna candidat la Primarie pe deputatul Tudor Ciuhodaru, demisionar din PSD (dupa ce anterior fusese in PDL, apoi la UNPR)

Informatia de Pascani - Consilierul Judetean Petru Dascalu nemultumit de noul cod al muncii

“Asumarea raspunderii pentru noul Cod al Muncii ce v-a fi luata de guvern in parlament pe data de 8 martie descurajeaza atat angajatul, cat si pe angajatori din multe puncte de vedere.

Desi premierul Boc prevedea ca firmele ce utilizeaza un numar mare de angajati fara forme legale sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 1 la 2 ani, contractele colective de munca reprezinta o discriminare la nivel national, avand in vedere conditiile economice extrem de diverse dintre zonele tarii. Aceasta prevedere are ca urmare acordarea persoanelor necalificate drepturi de decizii in cadrul firmelor, precum si drepturi materiale fara a tine cont de principiul proportionalitatii rezultatelor obtinute de angajati. Abordarile dezavantajeaza total firmele romanesti in competitia globala, deoarece muncitorii nu vor reusi niciodata sa poata lua decizii strategice si de eficienta mai bune decat managerii de top din alte companii similare dintr-un alt stat. Nici o companie nu se va putea dezvolta prin decapitalizare, doar pentru extragerea unor drepturi salariale fara a tine cont de rezultatele aduse de muncitor angajatorului.

Aceste masuri drastice vin in completarea birocratiei deficitare din Romania. Sunt descurajati noii intreprinzatori prin impozitile ridicate obligatorii impuse de stat. Exemplu fiind impozitul forfetar pentru o asociatie familiala sau o afacere mica unde profitul obtinut este foarte mic si angajatorii se vad in imposibilitatea platii unui impozit suplimentar celor datorate anual la stat si decid inchiderea respective firme. Acest caz nu este singular in Romania deoarece in urma introducerii acestui impozit peste 200 000 de firme si-au incetat activitatea. Este normal ca cine munceste mai mult si se dedica scopului sau sa beneficieze de un nivel de trai mai ridicat si sa fie scutit de plata unor taxe si incurajat de statul roman in demersul sau economic.

Consider ca primordial principiu sa primeze valoarea angajatului pentru companie si nu interventia statului in cadrul firmei pentru a acorda protectie sociala angajatului. Daca vor fi adoptate aceste prevederi in noul Cod al Muncii, masurile instituite vor avea efect si asupra bugetului de stat prin cresterea numarului evazionistilor, numarul muncitorilor ce vor lucra la negru sau la gri va suferi o crestere continua. Unii angajatori au operat modificari in contractele individuale de munca si nu au mai tinut cont de contractele colective, astfel incat unii angajati s-au trezit cu salariile scazute la 670 lei, adica nivelul minim garantat in plata.

Noul Cod al Muncii asumat de guvern va creea un dezechilibru major intre angajator si angajat intrucat angajatorul isi va putea concedia salariatii prin procedure simplificate si va putea folosi agentiile de munca temporara (forta de munca ieftina) il loc sa se complice cu contractele de munca. Mai mult angajatorii isi vor putea plati toti salariatii cu salariul minim pe economie sau chiar mai putin, in urma eleminarii prevederilor existente legate de contractul colectiv de munca la nivel national. Angajatii nu vor mai beneficia de sporuri si ajutoare, neavand nici posibilitatea de a-si stabili durata timpului de lucru si performantele de munca.

Aceste masuri guvernamentale ostile fac parte din totalitatea masurilor de austeritate luate de guvernul Boc de-a lungul perioadei 2008-2011 si cred cu tarie ca romanii au ajuns la limita rabdarii si chiar a disperarii cauzate de ineficienta si incapabilitatea gestionarii resurselor statului si aplicarii masurelor pentru a iesi din criza, nu pentru a o accentua. Dupa cum bine a spus un analist economic, acum cand aproape toate statele Uniunii Europene au iesit din criza si obtin cresteri economice, Romania nu a terminat de intrat in criza. Situatia actuala se datoreaza in totalitatea guvernului Boc un legislativ incompetent.”

Orizontul Pascani - Patru parlamentari propun: Ziua Sfântului Andrei să devină sărbătoare legală

Patru parlamentari au depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care solicită declararea zilei Sfântului Andrei, care se sărbătoreşte în 30 noiembrie, drept sărbătoare legală.

Conform iniţiativei, “se declară sărbătoare legală ziua de 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei”.

“Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite aspecte de la manifestările organizate cu această ocazie”, se mai arată în proiect.

În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează că 30 noiembrie reprezintă pentru lumea creştină o dată de referinţă, când este sărbătorit Sfântul Andrei, cel care a creştinat poporul român.

Iniţiativa aparţine deputatului PDL Mircea Giurgiu, senatorului PNL Emilian Frâncu şi deputaţilor minorităţilor Popov Duşan şi Aledin Amet.

Senatorii au aprobat în luna noiembrie propunerea legislativă a deputatului PNL Diana Tuşa privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală.

Potrivit proiectului, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să organizeze sau să sprijine logistic şi material manifestările publice dedicate zilei de 24 ianuarie, iar televiziunea şi radioul public să reflecte în programele lor aceste manifestări. Iniţiativa este în aşteptare la Camera Deputaţilor, forul decizional.

România este una dintre ţările europene care are cele mai puţine zile libere legale – 11, iar în 2011 doar 5 dintre acestea sunt înscrise în caledar în intervalul luni - vineri.

Orizontul Pascani - Craciunescu cercatat pentru afaceri ilegale cu LDP. DNA-ul si Serviciul de Investigare a Fraudelor, pe urmele miliardelor platite degeaba din banii pascanenilor

Platile ilegale facute in anul 2009 de Primaria Pascani catre LDP Iasi, societate din subordinea Consiliului Judetean Iasi, aflata in procedura de insolventa si foarte aproape de faliment, au ajuns in atentia ofiterilor de la Servicul de Investigare a Fraudelor si chiar a celor de la DNA, conform unor suse neoficiale.

Mai mult primarul Grigore Craciuenscu ar fi asteptat zilele urmatoare sa dea cu subsenatul in legatura cu acesta situatie.

Asta dupa ce conducerea Consiliului Judetean Iasi a anuntat intr-o recenta sedinta, ca cei vinovati de managementul dezastruos al societatii ar trebui trasi la raspundere pe baza concluziilor unui audit extern, care a scos la suprafata mai multe nereguli. Printre ele se afla si faptul ca in anul 2008 Primaria Pascani ar fi platit in avans suma de 600 000 lei insa lucrarile nu au fost nici pana acum executate. Mai mult firma prestatoare a inregistrat in contabilitate acesta incasare ca profit, desi mergea in piedere, conform precizarilor din presa judeteana.

Neregulile au fost descoperite in urma unor controale de la Curtea de Conturi, de atunci si pana acum suma ramasa de recuperat fiind diminuata la aproape 3 miliarde de lei vechi restul fiind acoperita cu materiale de constructii ( pavele) pe care LDP-ul le-ar fi achizitionat si folosit in interesul Primariei Pascani. Intrebat de reporterii nostri primarul Grigore Craciunescu spune ca nu stie sa fie deschisa vreo ancheta in acest caz.

,, Nu am fost instiintat de nici o ancheta in acest caz si nici nu am fost chemat sa dau vreo declaratie. Este adevarat ca inspectorii de la Curtea de Conturi au facut verificari dar nu mai avem de recuperat decat cateva miliarde de lei de la LDP Iasi,,.

Totusi cei din conducerea Consiliului Judetean Iasi si a societatii LDP Iasi au confirmat pentru Orizontul ca se afla in desfasurare o serie de anchete.

,,Tot ce va pot spune este ca in prezent ofiterii de la Servicul de Investigare a Fraudelor desfasoara o serie de anchete in legatura cu modul cum a fost adminsitrata societatea de catre fosta conducere,, a explicat Valentin Calin, administratorul desemnat al LDP Iasi. Mai mult ofiterii de la DNA au inceput si ei o ancheta, dupa citirea raportului intocmit de auditori.

Mentionam ca alte nereguli prinvind investitiile si achizitiile facute de administratia Craciunescu au fost identificate de curand de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglemntarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Este vorba de doua controale tematice, la sesizarile inaintate de consilierii PSD la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor, in urma carora Primaria Pascani ar fi primit doua amenzi a cate 35000 lei fiecare si mai multe avertismente. Vom reveni cu amanunte.

Gura Targului Neamt - Primarul Decebal Arnăutu se întâlnește cu președintele Ungariei

În mod tradiţional, summitul de primăvară de la Bruxelles se concentrează pe problemele economice, preşedintele CoR fiind invitat în anii trecuţi, să prezinte poziţia Comitetului referitoare la punerea în aplicare a politicilor UE privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă la nivel subnaţional. Acest lucru are loc în Ungaria, la Gödöllõ. Bineînțeles că va avea loc și o întâlnire cu președintele Ungariei. Îb calitatea sa de membru COR, primarul orașului Tîrgu Neamț va participa la toate acțiunile acestio summit.

Anul acesta nu va fi o excepţie, dar, având în vedere că termenul de care dispun statele membre pentru a-şi prezenta programele naţionale de reformă, în conformitate cu Strategia Europa 2020, este luna aprilie, mesajul Comitetul va fi mai ferm ca niciodată: autorităţile locale şi regionale trebuie implicate și în conceperea reformelor, nu numai în aplicarealor.

În declaraţia adresată Consiliului, care va fi dezbătută şi aprobată la Gödöllõ de membrii Biroului, COR le va solicita şefilor de stat şi de guvern să încurajeze în rândul autorităţilor locale şi regionale, un sentiment de „asumare” pe teren a obiectivelor Strategiei Europa 2020, prin încheierea aşa-numitelor pacte teritoriale – acorduri de conlucrare care asociază toate nivelurile de guvernare –, ce vor promova o dezvoltare durabilă și ecologică în UE.

Biroul elaborează programul politic al CoR la începutul fiecărui mandat, supraveghează punerea în aplicare a acestuia şi asigură coordonarea generală a lucrărilor sesiunilor plenare şi ale comisiilor. În mod tradiţional, pe lângă şedinţele sale din Bruxelles, dinaintea fiecărei sesiuni plenare, acesta se întruneşte de două ori pe an, în cadrul unor şedinţe extraordinare, organizate în cele două ţări care deţin Preşedinţia asigurată prin rotaţie a Consiliului. Biroul este constituit din 60 de membri şi prezidat de preşedintele CoR.

Ziarul de Roman - Comunicat de presă De: Senator Ioan Chelaru

Indiferent la argumentele sindicatelor, patronatelor, ale opoziției sau cetățenilor români, Guvernul este prins într-o cursă contra-cronometru, avînd ca finalitate asumarea răspunderii pentru un nou Cod al Muncii.

Orice adaptare a legislației, indiferent de domeniu, la cerințele pieței și legislației comunitare, deși salutară, nu poate fi făcută, nici măcar sporadic, fără o dezbatere reală, iar executivul, prin această nouă asumare, face iar acest lucru, transformînd o excepție într-o regulă de bază, deși implicațiile acestei modificări afectează peste 6 milioane de români.

Parlamentul este puterea legislativă a unei democrații reale, iar Boc, în calitatea lui de profesor de drept constituțional, măcar atîta lucru ar trebui să știe. Se pare însă că jocurile au fost deja făcute. Cărțile sînt certe: puterea trebuie să își spele imaginea pînă la alegerile de anul viitor, în același timp, pentru respectarea acordului cu FMI, care a îndatorat populația României dincolo de limita suportabilității, trebuie să facă disponibilizări masive (se vorbește de peste 20.000 de bugetari), Boc va fi schimbat pentru a recîștiga încrederea populației căci „nu mai aduce voturi”, iar ultimul lui act în calitate de premier va fi modificarea legislației muncii fără a ține seama de consecințele dezastruoase pe care le-ar putea avea pentru populație.

Boc și ai lui, în condițiile arătate, mimează negocieri cu liderii sindicali, cu patronatele și, mai grav, refuză o dezbatere parlamentară pe baza proiectului de modificare a Codului Muncii, refuz de neînțeles, în condițiile unei majorități parlamentare. Respectă, astfel, unicul principiu portocaliu după care s-au ghidat de-a lungul guvernării lor, și anume: noi sîntem mai deștepți ca toți și nu ne interesează părerea voastră.

Proiectul are consecințe foarte grave: se prelungește durata pe care pot fi încheiate contractele de muncă pe perioadă determinată, se mărește numărul de ore lucrate pe zi, se instituie posibilitatea desfacerii contractelor de munca suspendate, se simplifică concedierile colective, în timp ce acestea nici măcar nu sînt reglementate pentru instituțiile publice, se limitează dreptul la grevă. Toate acestea vor face din angajat o simplă unealtă la cheremul angajatorului, care, mai mult, poate să îi impună criterii de performanță la semnarea contractului de muncă, lucru care, lăsat la voia angajatorului, va duce cu siguranță la abuzuri.

Principalul argument adus de Guvern pentru graba în modificarea Codului Muncii este de flexibilizare a acestuia, lucru care va duce la crearea a mii de locuri noi de muncă. Pe de o parte, nu înțeleg de ce pînă acum nu s-a gîndit nimeni că legislația muncii este anevoioasă și nu a fost inițiată o modificare a ei mai demult, modificare care să treacă prin dezbatere parlamentară și care să întrunească atît punctele de vedere ale partenerilor sociali, cît și consensul clasei politice, pe de alta parte, nu vechea formă a codului muncii a împiedicat crearea de locuri de muncă, ci incompetența guvernelor Boc I, Boc II... Boc n, care nu au fost capabile să relanseze economia românească, sufocată de corupția la nivel înalt.

În spiritul noii legislații impuse încă o dată de un guvern ce va trebui să plece odată acasă, propun să îi facem premierului Boc, președintelui Băsescu și, în general, întregii puterii, o serie de criterii de performanță pentru guvernarea României, să îi putem concedia o dată pentru totdeauna pentru nerespectarea lor evidentă.

Ziarul de Roman - Românii pot înclina balanța electorală din Italia

În vederea realizării unei colaborări permanente pe plan economic, social și cultural cu autorități din Italia, reprezentanții romașcanilor, deputatul Marius Neculai și primarul Dan Laurențiu Leoreanu, în anul 2009, respectiv 2010, au pus bazele unei colaborări frumoase între urbea romașcană și comunități similare din Italia, prin înfrățirea cu orașele Cortona și Grugliasco.

După parcurgerea formalităților legale, se dorește identificarea și punerea în practică a programelor comune de dezvoltare și promovare a unor relații reciproc avantajoase. În ultimul timp, aceste relații au cunoscut o intensificare determinată atît de interesul unor firme pentru a investi în România, cît și de dorința de implicare a românilor în alegerile locale din Italia.

În acest context, deputatul Marius Neculai s-a întîlnit la București cu o delegație a oamenilor de afaceri din Italia, formată din directorul celui mai mare fond de garantare a creditelor din Europa - Consorțiul EUROFIDI, directorul companiei CHIBRO - cel mai mare producător italian de instalații pentru industria navală, alimentară și chimică, de asemenea directorul adjunct al societății AMIAT, care gestionează deșeurile din Regiunea Piemonte. Conform declarațiilor deputatului romașcan, întîlnirea a pus bazele unei viitoare colaborări între firmele din România și Italia.

De asemenea, în acest sfîrșit de săptămînă, deputatul va face o vizită de lucru în Italia, cu ocazia alegerilor locale din peninsulă. Cetățenii români care au reședința în Italia pot vota și pot candida pentru un loc în consiliul local, la alegerile ce se vor desfășura în curînd. Deoarece în Italia trăiesc și muncesc mulți români, care fac parte din asociații și partide politice, deputatul a considerat oportun să fie alături de ei acum, cînd se organizează și aleg reprezentanții pentru funcția de primar sau consilier local în localitățile de rezidență.

"Mulți dintre noi avem în familie persoane dragi care încearcă să-și făurească o viață mai bună în țări precum Italia, Spania și altele. Mi se pare firesc să fiu alături de romașcanii care au ales să muncească și să trăiască în străinătate, să-i încurajez în demersurile lor de a se impune ca cetățeni europeni", afirmă deputatul Marius Neculai.

Viata Libera Galati - Cine va candida pentru Galaţi?

Se coace protocolul USL la nivel local * La vremuri noi, tot ei * Aceleaşi nume; aceleaşi partide, doar alianţa e nouă *

Bursa zvonurilor împărţea până acum candidaturile USL la alegerile locale din 2012 între liberalul Marius Stan la Primărie şi social-democratul Eugen Chebac la Consiliul Judeţului, vicepreşedinţia CJ fiindu-i repartizată lui Eugen Durbacă.

Ei bine, la începutul acestei săptămânii cărţile s-au schimbat. Zvonurile îl dau pe viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco drept favorit în cursa pentru Primărie, cu cel mai mare scor şi pe Eugen Durbacă drept viitorul candidat la şefia judeţului. Oficial, nimeni nu recunoaşte nimic nici măcar sondajul care circulă prin oraş.

E drept, deputatul Bogdan Ciucă a recunoscut că Eugen Durbacă e în topul preferinţelor la nivelul Galaţiului. Liderul PSD Dan Nica a spus public că ambele candidaturi ar putea reveni PSD. Durbacă nu agreează câtuşi de puţin ideea cu „unul ia tot”.

Liberalul Victor Paul Dobre şi-a arătat interesul pentru şefia Consiliului Judeţului. Actualul preşedinte al CJ, Eugen Chebac, este şi el pe val şi este convins că va avea un al doilea mandat la cârma judeţului.

Primarul Dumitru Nicolae e gata să bage mâna în foc că Nicuşor Ciumacenco îi va ocupa biroul de edil al urbei. La finele anului trecut, liberalii ar fi fost gata să jure că Marius Stan este viitorul primar al oraşului, dar oficial acum tac.

Reuniune de taină

Delegaţiile locale ale PSD, PNL şi PC, în frunte cu liderii lor, Dan Nica, Victor Paul Dobre şi Eugen Durbacă, vor participa astăzi, la Bucureşti, la întâlnirea cu grupul organizatoric al Uniunii Social Liberale, în cadrul căreia vor pune bazele protocolului de colaborare în plan local. Protocolul va fi semnat la Galaţi.

Cei trei se cunosc demult şi bine iar discuţiile vor avea loc faţă în faţă cu Liviu Dragnea, Bogdan Ciucă şi Radu Stroe - alţi politicieni versaţi - despre programe şi strategii.

Oficial, nimeni nu recunoaşte că se vor stabili candidaţii la locale. Sunt doar întâlniri între conducerea USL şi fiecare judeţ în parte, iar acum a venit rândul Galaţiului. Bine!

Optimism PSD

Liderul PSD Galaţi, deputatul Dan Nica ne-a declarat că la reuniunea de astăzi nu se vor stabili candidaţii. Optimist, Dan Nica afirmă că PSD ar avea şanse la ambele candidaturi – Primărie şi preşedinţia CJ - având în vedere faptul că a avut cele mai bune rezultate la ultimele alegeri.

Cert este că PSD va face sondaj pentru cele două candidaturi în perioada martie-aprilie. Vor fi trei nominalizări pentru fiecare funcţie. Potrivit lui Nica, în mai-iunie se va face sondajul la nivelul USL, cu câte un singur candidat propus de fiecare partid.

Verdictul final va fi stabilit în toamnă. „PDL îşi doreşte să existe dispute în cadrul USL, dar acestea nu vor exista”, a punctat Dan Nica.

Liberalii nu se lasă mai prejos

Liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, ne-a declarat că nu a auzit de niciun sondaj făcut în Galaţi. Probabil avem noi urechea mai fină.

Dobre spune că spre toamnă vor fi cunoscute numele candidaţilor şi că, încă, nu s-a stabilit nimic. În plus, Dobre a lansat posibilitatea ca liberalii să ia şi candidatura la Primăria Galaţi şi pe cea la şefia judeţului.

PC, în plin sondaj

Bogdan Ciucă ne-a declarat că la nivelul PC este în derulare un sondaj. „Candidaţii se vor stabili în urma unor sondaje şi cel mai bine plasat, indiferent de organizaţie sau de partid va trebui susţinut de toţi. Nu s-a comandat sau făcut niciun sondaj la nivelul USL.

Galaţiul este însă privilegiat faţă de alte judeţe, având cei mai puternici potenţiali candidaţi”, ne-a declarat Ciucă. Deputatul a susţinut însă că, în măsurătorile PC, preşedintele Durbacă se plasează pe primele două poziţii atât la Primărie, cât şi la preşedinţia Consiliului Judeţului.

Un singur lucru nu a spus niciunul dintre liderii chestionaţi: că numele vehiculate sunt aceleaşi de multă vreme. Ce le pot ele oferi gălăţenilor?

Viata Libera Galati - Sponsori cu funcţii politice

Ce-au făcut în ultimii trei ani pentru partidele lor? * Deputatul Mircea Toader, soţia şi copiii lui sunt cei mai fideli şi mai generoşi sponsori ai PDL * Nici fostul europarlamentar Constantin Dumitriu nu a fost strâns la pungă * La PNL, liderul filialei judeţene, deputatul Victor Paul Dobre, Teodor Gheorghe şi Mircea Ispas sunt an de an printre cei mai mărinimoşi * Eurodeputata Adriana Ţicău, deputatul Viorel Ştefan şi directoarea economică de la Administraţia Pieţelor, Viorica Sandu, sunt statornici sponsori ai PSD *

Bate la uşă clipa în care partidele politice vor trebui să prezinte banii încasaţi în 2010 sub formă de cotizaţie sau donaţie de la membri, nemembri de partid şi de la societăţile comerciale.

Până la finele acestei luni, partidele politice au obligaţia de a publica, în Monitorul Oficial, cuantumul total al veniturilor obţinute din cotizaţii şi donaţii, precum şi lista membrilor de partid care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară.

Prin Legea 334/2006, sursele private de finanţare ale partidelor politice sunt: cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, legate şi alte liberalităţi şi venituri provenite din activităţi proprii. Suma cotizaţiilor plătite într-un an de un membru de partid nu poate depăşi 48 de salarii minime brute pe ţară.

De asemenea, legea prevede că donaţiile primite de partide de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, iar cele de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară.

La solicitarea scrisă a donatorului, identitatea sa rămâne confidenţială, în situaţia în care donaţia se situează în limita sumei anuale de 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României şi lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale.

Partidele primesc bani sau bunuri şi de la firme.

Trebuie spus că, potrivit legii partidelor politice, li se interzice persoanelor juridice care, la data efectuării donaţiei, au datorii exigibile mai vechi de 60 de zile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale sau la bugetele locale să facă donaţii partidelor politice, cu excepţia situaţiei când au de recuperat sume mai mari decât datoria proprie.

De asemenea, este interzisă acceptarea sub orice formă, directă sau indirectă, de către partidele politice, a donaţiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite făcute cu scopul evident de a obţine un avantaj economic ori politic.

În aşteptarea dezvăluirilor financiare ale partidelor, noi am analizat cine sunt donatorii şi cotizanţii fideli şi generoşi ai partidelor din 2007, 2008 şi 2009.

* PC: au fost şi vremuri bune

Ce vremuri! În 2007, PC Galaţi a adunat din cotizaţiile membrilor 295.349 de lei lei, mai mult decât organizaţia naţională a partidului, care a strâns 248.415 de lei.

Numai contribuţia deputatului Bogdan Ciucă era de 19.490 lei! Bani, la vremea aceea! În 2008, PC a mai strâns cureaua, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii s-a redus la jumătate: 144.233 de lei, pentru ca în 2009 nici un conservator gălăţean să nu mai apară în tabelele cu generoşi ai partidului.

În 2008, ultimele semne de mărinimie politică au fost de la : Eugen Durbacă - 8.065 de lei, directorul Transurb, consilierul judeţean Genica Totolici – 7.600 de lei, şi consilierul judeţean Constantin Graur – 7.600 de lei.

La cotizaţii s-au remarcat Răzvan Avram şi Eduard Grosu - cu câte 9.375 de lei fiecare, şi consilierul local Florin Gasparotti – 8.175 de lei.

* PDL - politică în familie

Nimeni nu a întrecut familia liderului PDL, deputatul Mircea Toader, care, cu mic cu mare, dă bani pentru partid. În 2007, fiecare membru al familiei lui Mircea Toader a făcut donaţii individuale în valoare de totală de 30.000 de lei: soţia, Domnica Toader, fiica, Irina Cîmpureanu Toader, şi fiul, Bogdan Toader.

În 2008, Toader n-a oferit partidului decât 24.220 de lei. În 2009, însă, Toader a recuperat. Împreună, membrii familiei Toader, au depăşit 137.000 de lei oferiţi partidului.

Personal, deputatul Mircea Toader a plătit o donaţie de 25.000 de lei şi o cotizaţie de 27.300 de lei. Soţia acestuia, Domnica Toader, a plătit 25.000 de lei cotizaţie, dar a oferit în numele cabinetului său de avocatură şi o donaţie de 5.000 de lei.

Fiica, Irina Cîmpureanu Toader, a donat PD-L, din partea cabinetului său de avocatură, 5.000 de lei. Fiul lui Toader, Bogdan, a cotizat cu 24.990 de lei, iar ginerele, Costel Toader Cîmpureanu, a plătit 24.980 de lei.

Prin plecarea fostul europarlamentar Constantin Dumitriu la Brăila, PDL Galaţi a pierdut un generos sponsor. În perioada 2007-2009, Constantin Dumitriu şi soţia lui, Simona, au dăruit partidului o sumă totală de 120.000 de lei.

Fără a se remarca financiar cu sume importante, Doruleţ Resmeriţă a dat şi el bani la partid: 10.000 de lei în 2007, 18.500 de lei în 2008 şi 26.374 în 2009.

* PNL - generozitate şi chibzuinţă

Deşi, prin excelenţă, liberalii au reputaţia de strânşi la pungă, s-au găsit şi câţiva generoşi care să ofere partidului fidelitate politică şi susţinere financiară. Apuse sunt vremurile când în 2007 cea mai mare cotizaţie o plătea viceprimarul Mircea Cristea - 21.300 de lei, mai mult chiar decât liderul filialei judeţene, Victor Paul Dobre, a cărui cotizaţie a totalizat 13.000 de lei.

Din 2008, deputatul Dobre s-a impus drept cel mai generos susţinător: 55.000 de lei donaţie, plus 8.800 de lei cotizaţie, plus 19.500 de lei donaţie în 2009, iată în trei ani o sumă frumuşică – 96.300.

Următorul în top este Teodor Iulian Gheorghe, consilier local şi fost director al AFDJ, care şi-a arătat ataşamentul faţă de partid în valoare totală de 66.700 de lei. Un alt nume cu greutate este Mircea Ispas, directorul de producţie al Apaterm, cu un total de 43.300 de lei puşi pe tavă partidului.

* PSD - trei nume cu greutate

Eurodeputata Adriana Ţicău, directoarea economică a Pieţelor, consiliera judeţeană Viorica Sandu şi deputatul Viorel Ştefan s-au dovedit în ultimii ani cei mai generoşi cu PSD Galaţi.

Până acum nimeni însă nu l-a putut întrece pe Viorel Ştefan care în 2008 a oferit PSD cea mai mare donaţie 154.000 de lei, plus 9.700 de lei cotizaţie.

Adriana Ţicău a contribuit financiar la bunăstarea partidului, din 2007 şi până în 2009 cu peste 81.000 de lei, iar consiliera judeţeană Viorica Sandu, directorul economic al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare cu 30.050 de lei.

Firme cu simpatii de partid

Dacă au datoriile plătite la zi, societăţile comerciale au voie să facă donaţii partidelor politice.

De-a lungul anilor, PSD nu s-a remarcat cu ofrande prea generoase din partea firmelor. Doar Caviem Line, cu sediul în Galaţi, cu o donaţie de 7.000 de lei şi Cheque Dejeuner, cu 83.450 de lei, figurează în 2007 şi, respectiv, 2009 pe listele de generoşi ai partidului.

Liberalii au fost susţinuţi de oamenii de afaceri cu carnet de partid, însă doar în campaniile electorale. Nu mai puţin de 170.000 de lei a fost cea mai generoasă donaţie primită de PNL Galaţi în 2008, suma fiind oferită de Agro-Dunărea, dar nu toată odată, ci în „episoade”.

Tot atunci, Dunărea SA a donat de cinci ori, suma ridicându-se, în final la 48.208 lei, iar Galtour, firma condusă de Sandu Traian, a făcut donaţii în valoare totală de 15.000 de lei.

În 2008, PD-L a primit cea mai consistentă donaţie, 234.045 de lei, de la Proserv SRL, firma aparţinându-i lui Andrei Lisinschi. Pe lista donatorilor democrat-liberalilor mai figurează: SC Arhitrava SRL, Instalterm SRL, SC Rodlagero SRL, SC Unitec Construct din Tecuci, SC Baurom Construct (care aparţine lui Cristian Ionescu) sau firma secretarului de stat în MAI Mihai Capră, Termaexim.

Viata Libera Galati - Noutăţi „fumate” despre etnobotanice

În afară de reluarea promisiunilor, autorităţile nu se laudă cu prea multe rezultate în lupta antihalucinogene *

Am intrat în cea de-a treia lună din an şi în Consiliul Local Galaţi nu s-a mai adoptat nicio hotărâre privind reglementarea vânzării de substanţe cu efect halucinogen, aşa cum promite viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Totuşi, Ciumacenco insistă că „la viitoarea şedinţă a CL, eu împreună cu domnul Constantin Olaru (PDL) vom propune un proiect de hotărâre privind interzicerea funcţionării acestor magazine pe o distanţă delimitată de şcoli, instituţii publice etc”.

După cum se ştie, prima reglementare a Consiliului Local Galaţi în acest domeniu – hotărâre adoptată în luna noiembrie a anului trecut şi care interzicea o astfel de activitate pe întreg teritoriul oraşului – nu a condus la dispariţie tuturor magazinelor „de vise”. Din contră, un nou astfel de magazin s-a deschis chiar în faţa Spitalului Judeţean „Sf. Apostol Andrei”, în staţia de autobuz (FOTO).

Viceprimarul confirmă: „înainte de decizia CL Galaţi, din noiembrie, în oraş existau 26 de magazine de etnobotanice, iar în prezent funcţionează 16 magazine, toate aflându-se la mai puţin de 2,5 km faţă de instituţii publice, inclusiv de şcoli. Magazinele care funcţionează o fac deoarece imediat după interdicţiile stabilite de CL şi-au modificat codul CAEN”.

Totuşi, dacă din punct de vedere al obiectului de activitate, aceste magazine nu încalcă acum nicio reglementare, ele pot fi, în continuare, verificate pe alte „tematici”: pe protecţia consumatorului, pe acordul de funcţionare al primarului, pe orarul respectat, pe legislaţia în domeniul muncii, pe legislaţia în domeniul financiar şi câte şi mai câte!

Din păcate însă, deşi în alte localităţi din ţară astfel de controale cu echipe mixte funcţionează de ceva timp, la Galaţi s-a făcut un singur astfel de control, în luna decembrie, recunoaşte viceprimarul Nicuşor Ciumacenco:

„Acum, numai Poliţia Locală face aceste controale, iar agenţii nu pot controla decât dacă se respectă orarul de funcţionare şi dacă magazinele au acordul primarului. Şi la acest capitol, la acordul primarului, legislaţia spune că în cazul în care nu există acest aviz, patronul depune la primărie actele necesare intrării în legalitate, iar dacă primăria refuză să acorde autorizaţia în termen legal, el se poate adresa instanţei, pentru a-l obţine”.

Explicaţia dată de viceprimar se referă inclusiv la cazul ultimului magazin deschis la Spitalul Judeţean! „Până când nu se va elabora o legislaţie clară în domeniu, nu se va reuşi mare lucru în această luptă”, a concluzionat vicele.

Deci, în continuare, mai multe vorbe decât fapte. Tot vorbe şi nu fapte am remarcat şi în prezentarea bilanţului de activitate al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Galaţi.

Şi tot vorbe s-au făcut şi în jurul activităţii comisiei prefecturale, „reactivate” după declaraţiile recente ale premierului în privinţa acestui subiect. Aşteptăm şi rezultatele.

Viata Libera Galati - Summituri euroregionale la Galaţi

* Vor participa şi reprezentanţi ai ambasadelor şi ministerelor de la Bucureşti *

Patru summituri euroregionale se vor desfăşura în luna aprilie la Galaţi, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Euroregiunii „Dunărea de Jos”.

Cum Statutul Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” prevede că regiunea care deţine preşedinţia este cea care organizează sedinţele Consiliului Euroregiunii şi pe cele ale Adunării Generale a Asociaţiei şi suportă cheltuielile, cu excepţia cheltuielilor de transport, ce revin fiecărui membru în parte, Consiliul Judeţului a aprobat în ultima sa şedinţă alocarea sumelor necesare: 49.000 lei, care reprezintă cheltuieli de cazare, masă, materiale de lucru, traducere etc.

În aprilie, la Galaţi, vor fi organizate, cumulat: şedinţa reunită a Centrului de Coordonare a Euroregiunii „Dunărea de Jos” şi a Consiliului Director al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, Adunarea Generală a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, precum şi şedinţa Consiliului Euroregiunii „Dunărea de Jos”.

Vor participa, pe lângă membrii Euroregiunii, membrii Centrului de Coordonare şi preşedinţii comisiilor de specialitate ale Euroregiunii, şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai Ambasadelor Ucrainei şi Republicii Moldova la Bucureşti, precum şi o serie de reprezentanţi locali ai structurilor publice şi private interesate în cooperarea transfrontalieră.

Pe ordinea de zi a acestor manifestări vor fi înscrise probleme referitoare la stabilirea bugetului Asociaţiei pe anul 2011, a programului de activitate al Euroregiunii, al Asociaţiei şi al comisiilor sale de specialitate pe anul în curs şi va avea loc o dezbatere cu privire la proiectele ce vor fi depuse spre finanţare prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina – Republica Moldova.

Viata Libera Galati - Politica USL şi jocul de glezne în fotbal. Driblinguri electorale cu Oţelul.

Deşi ambii susţin că nu are nicio legătură cu politica sau campania electorală, între cei doi pretendenţi la funcţia de primar al Galaţiului – consilierii locali Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi Marius Stan (PNL) – s-a iscat prima ceartă, pe tema finanţării Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi.

Însă în timp ce ambii se află, cel puţin teoretic, de aceeaşi parte a baricadei – adică a Uniunii Social Liberale – se pierde din vedere vorba românească: când doi se bat, al treilea câştigă…

De unde a pornit cearta?

Disputa a început de pe site-ul oficial al clubului, unde directorul general Marius Stan comenta aprobarea, în CL, a bugetului pe 2011, spunând că finanţarea este insuficientă în comparaţie cu banii pe care clubul îi plăteşte la bugetul local:

„Ne revin ca şi anul trecut 15 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care am dat la buget 47,6! Aşa că să nu mai spună domnul primar sau care se mai trezeşte pe acolo că primim bani de la buget! Noi dăm bani la buget, să se ştie foarte clar, nu luăm! Dăm foarte mulţi şi nu ştim ce se face cu ei, pentru că nu se regăsesc în nicio bază sportivă”.

În replică, ieri, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a spus că Marius Stan ar trebui să îşi ceară scuze în mod public, căci minte:

„Sportului local nu i s-a repartizat aceeaşi sumă ca anul trecut; în 2010 au fost prevăzute 3,415 milioane de lei, în acest an, am dat 4,465 milioane de lei pentru sport, adică o creştere de 30 la sută”.

Ciumacenco spune că încă nu s-a stabilit câţi bani se vor aloca Clubului Oţelul, iar anul trecut nici nu s-au dat 15 miliarde de lei vechi, ci peste 19: „În 2010, Oţelul a beneficiat de 1.925.425 lei, respectiv cu peste 4 miliarde de lei vechi mai mult decât susţine directorul general Marius Stan”.

Viceprimarul adaugă: „Primăria a făcut proiecţia bugetară, a stabilit fondurile totale pentru sport, dar împărţirea este făcută de către comisia de specialitate din care face parte şi Marius Stan, în calitate de consilier local. Până în momentul de faţă nu s-a stabilit ce sumă primeşte Oţelul doar pentru că Marius Stan şi angajaţii săi de la clubul de fotbal nu au cerut vreun leu”.

„Fotbal Club Oţelul SA a fost înfiinţat în luna mai 2005. Din 2005 şi până în prezent, reprezentanţii Fotbal Club Oţelul SA au achitat către bugetul local în total doar 160.843 de lei noi. În schimb, în ultimii trei ani clubul a beneficiat de 4.015.244 lei”, spune vicele, care ar vrea ca pe tricourile fotbaliştilor de la Oţelul să apară şi sigla Primăriei, că doar este sponsor!”.

Marius Stan reacţionează la reacţii

„Viceprimarul vrea să îşi înceapă campania electorală, dar se luptă cu cine nu trebuie. Dacă gălăţenii nu-l cunosc suficient, asta nu înseamnă că trebuie să se lege de o persoană cu notorietate. Eu zic că e bine ca fiecare să îşi vadă de treaba lui, că toţi avem mult de treabă”, a reacţionat Marius Stan.

Acesta a respins acuzaţiile vicelui - „Stan foloseşte Oţelul ca armă pentru a-şi satisface un capriciu personal, cel de a candida la primăria oraşului”.

„Deocamdată nu mă interesează să candidez la primărie, ci să mă concentrez pe ce am de făcut cu Oţelul”, a mai spus Marius Stan, precizând că explicaţii pe larg despre cifrele vehiculate mai sus vor fi postate pe site-ul clubului.

Deşi nici unul din cei doi implicaţi nu explică de ce tocmai acum a apărut acest conflict, o posibilă variantă ar fi că joi, la Bucureşti, se va semna protocolul USL Galaţi, în care se va stabili şi de la ce partide vor fi candidaţii pentru primărie şi CJ.

Deja se zvoneşte că Marius Stan nu ar mai fi fost susţinut de colegii liberali pentru a candida la Primărie, în favoarea lui Nicuşor Ciumacenco şi că Stan ar fi demisionat din PNL, din acest motiv. Însă Marius Stan spune că încă este membru PNL.

Plus că dacă deja s-ar fi stabilit candidatul USL la Primărie, care ar mai fi fost motivul atacului lui Ciumacenco? Totuşi, fum fără foc nu iese.

Desteptarea Bacau - UNPR spune ca noul Cod al Muncii nu-i face sclavi pe angajati

Noul Cod al Muncii urmeaza a fi asumat de catre Executiv chiar de ziua femeii, pe 8 martie. Documentul a facut obiectul unei conferinte de presa sustinute de reprezentanti ai conducerii UNPR Bacau. Acestia au contestat manipularea efectuata in ultimele saptamâni de presa, apreciind ca noul Cod al Muncii nu-i va transforma pe angajati in sclavi. Victor Laslau, vicepresedinte UNPR, a declarat ca economia româneasca nu poate ramâne cantonata in modelul asistential. “O posibilitate a dezvoltarii afacerilor in România nu este data decât de promovarea performantei. Sigur ca toata lumea isi doreste protectie sociala, dar numai cu protectie sociala nu putem supravietui. Fara competitie nu avem sanse”, a afirmat Laslau. El a mai spus ca angajatorii nu pot mentine, la nesfârsit, angajatii neproductivi si ca noul Cod al Muncii aduce o clarificare in acest sens. Diana Rotaru, vicepresedintele organizatiei judetene de femei a UNPR, a apreciat ca partidul a reusit sa impuna mentinerea contractului colectiv de munca, respectiv a celui individual in noul Cod. “Mi se pare esential ca in atitudinea UNPR se pune accent pe dialogul social. Disparitia contractului colectiv de munca ar fi putut avea repercusiuni grave. Sunt oameni care au contractat credite si au mare nevoie de stabilitate la locul de munca”, a afirmat Rotaru.

Noul Cod al Muncii, afirma guvernantii, are ca tinta flexibilizarea pietei muncii, precum si securizarea drepturilor de care beneficiaza angajatii. Documentul a fost socotit controversat de sindicate, care au protestat impotriva a ceea ce ele au numit transformarea angajatilor in sclavi. Reprezentantii UNPR au mai declarat ca partidul va continua sa promoveze ideea supra-impozitarii averilor mari si foarte mari si ca angajatorii care tocmesc lucratori fara forme legale vor raspunde penal. La conferinta de presa au mai participat Ovidiu Elisei, primvicepresedinte al UNPR, dar si Claudiu Acostoae, vicepresedinte al formatiunii.

Desteptarea Galati - Inspectorul scolar general Florin Lazar, seful organizatiei municipale a PDL

Politica de dupa scoala

Lazar a fost singurul candidat la functia de presedinte al organizatiei municipale. Raluca Nastase, fosta membra a PNG, a fost desemnata secretar general. "Mi se pare normal sa scoatem in fata oameni care au facut carte la vremea lor", a declarat senatorul Gabriel Berca, seful organizatiei judetene a PDL.

Inspectorul scolar general a declarat ca legislatia ii permite sa se implice activ in politica. Florin Lazar a declarat ca se considera un reprezentant in teritoriu al ministrului educatiei si ca acesta detine o functie politica. "Legea imi permite sa ocup o functie de conducere politica. Numai directorii de scoli au de ales intre a fi directori sau membri de partid. In plus, sunt reprezentantul in teritoriu al ministrului educatiei si el are o functie politica", a declarat Lazar.

El a mai spus ca apreciaza drept un avantaj faptul ca a intrat in organizatia municipala din exterior, nefiind un membru vechi al acesteia. "Vreau sa aduc o echipa noua si care sa faca treaba si poate ca e un avantaj faptul ca am venit din exterior. Sunt presedintele unui comitet de coordonare a organizatiei si asta nu inseamna ca voi fi si candidatul la primaria Bacaului", a asigurat inspectorul scolar.

"Avem nevoie de oameni cu carte"

Gabriel Berca, seful PDL Bacau, a declarat ca obiectivul noului birou permanent al municipalei este câstigarea Primariei Bacau in 2012. Parlamentarul pedelist a declarat ca i se pare firesc ca partidul sa promoveze figuri noi, declarând ca politica bacauana are nevoie de "oameni cu carte".

"PDL trebuie sa se deschida, sa aiba figuri noi in structurile de conducere. Mi se pare normal sa scoatem oameni cu carte in prim plan. Daca va uitati in Consiliul Local Bacau, el nu mai reprezinta demult Bacaul. E nevoie de oameni tineri, care si-au facut scoala la vremea lor. In acest moment, in administratia bacauana deciziile se iau de catre oameni care nu stiu sa conjuge verbele limbii române", a atacat Berca.

El a lansat un apel catre primarul Bacaului, Romeo Stavarache, cerându-i sa vina in PDL daca nu se simte confortabil in alianta cu PSD. "80 la suta din penelisti bacauani sunt nemultumiti de alianta cu PSD. Trocul politic facut la Bucuresti nu da nicio sansa fostilor mei colegi din PNL", a comentat pedelistul.

Valerian Vreme va candida la Primaria Onesti

Pe parcursul acestui week-end au avut loc alegeri si in filiala Onesti a PDL, unde ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a fost confirmat in functia de presedinte. Imediat dupa conferinta de alegeri Vreme a declarat ca pedelistii onesteni au drept scop schimbarea din functie a primarului Emil Lemnaru (PSD).

"Vreau ca organizatia Onesti a PDL sa creasca, interesul onestenilor fiind cel de a schimba actuala conducere a primariei, de a da o noua sansa Onestiului, care s-a dus din jos in mai jos. Aceste alegeri au consfintit o echipa pentru perioada urmatoare, o echipa ce a cucerit increderea locuitorilor municipiului", a afirmat Vreme.

Gabriel Berca a dezvaluit, intr-o conferinta de presa organizata dupa alegerile din organizatia municipala a PDL, ca Vreme va fi candidatul partidului la Primaria Onesti. "Domnul Vreme va fi si candidatul PDL la Primaria Onesti", a spus Berca.

Desteptarea Bacau - Cosa vicepresedinte, Floroiu viceprimar?

Pâna pe 5 martie, PSD si ACD (PNL + PC) sunt obligate de Protocol sa infiinteze Uniunea Social Liberala in judetul Bacau. USL pleaca la drum punând in joc, pentru inceput, doua functii: cea de vicepresedinte a Consiliului Judetean, respectiv cea de viceprimar a municipiului de resedinta.

PSD si PNL+PC sunt obligate de timp sa strânga rândurile in ceea ce priveste infiintarea USL in judetul Bacau. Protocolul USL, semnat pe 5 februarie in Bucuresti, da termen 30 de zile filialelor partidelor componente pentru a infiinta Uniunea la nivelul fiecarui judet. Pe 5 martie, termenul prescris in documentul de functionare a USL va expira, astfel incât pesedistii si penelistii bacauani mai au la dispozitie doar o saptamâna pentru definitivarea discutiilor.

Vicepresedinte de la ACD

Postul lasat vacant de Silviu Bondor, care a demisionat din functia de vicepresedinte al CJ la inceputul lui februarie, va fi ocupat – cel mai probabil – de Maricica Cosa, consilier judetean din partea PC. Cedând functia de vicepresedinte al CJ PC-ului, Stavarache – seful PNL - impusca doi iepuri dintr-o lovitura: salveaza aparentele aliantei cu PSD, fosta „ciuma rosie” actual aliat de nadejde si, in acelasi timp, multumeste partenerul politic din ACD, de televiziunea caruia va avea nevoie anul viitor, cu prilejul alegerilor locale.

Viceprimarul, o afacere intre Stavarache si Benea

Functia de viceprimar va reveni, conform Protocolului USL, social-democratilor. Liberalii sunt, insa, reticenti, majoritatea consilierilor locali PNL nefiind de acord ca partidul sa renunte la unul din cei doi viceprimari. La ultimul Birou Permanent al PSD Bacau, reprezentantii organizatiei municipale si-au manifestat dorinta ca Protocolul USL sa fie respectat in toate detaliile, PSD urmând sa nominalizeze un pretendent la functia de viceprimar. In interiorul partidului sunt formate deja doua tabere: una in jurul organizatiei municipale si care-l sustine pe consilierul local Nicu Zaharia, cealalta in jurul presedintelui CJ, Dragos Benea, care incearca sa-l impuna in functia de viceprimar pe Ionel Floroiu, un ales local cu care Benea a facut echipa in campania de la prezidentialele din 2009.

Pe fondul relatiei excelente existente intre Benea si Stavarache, s-ar parea ca Floroiu se afla in pole-position pentru ocuparea functiei de viceprimar. Nu trebuie uitat, in acest context, ca Floroiu a fost membru al ApR, pe vremea când Stavarache taia si spânzura in fostul partid al lui Teodor Melescanu. Deocamdata, liderii partidelor care vor infiinta USL in Bacau – Viorel Hrebenciuc si Romeo Stavarache – nu au avut nicio intrevedere si este de asteptat ca nasterea Uniunii in judet sa ia mai mult timp decât prevede Protocolul USL. Pe de alta parte, asa cum au decretat - in cor – Ponta si Antonescu, liderii organizatiilor judetene nu mai au ce sa negocieze atât timp cât exista un protocol in plan national, valabil pentru toata lumea.

Ziarul de Bacau - Tinerii liberali bacauani s-au scolit in oratorie

In perioada 22 – 27 februarie 2011, Cluburile Studentesti Liberale (CSL) din tara, in colaborare cu Fundatia “Friedrich Nauman” au organizat in statiunea Straja, din judetul Hunedoara, editia a III-a a Scolii de iarna “Octavian Paler”. La fel ca in anii precedenti, cei 38 de participanti, cite un reprezentant de la fiecare organizatie CSL teritoriala si doi repezentanti ai partidelor liberale din Republica Moldova, au fost pregatiti de catre trainnerii de la ARDOR Muntenia (Asociatia Regionala de Dezbateri, Oratorie si Retorica). Pe toata durata scolii, studentii au prezentat si dezbatut teme precum politica de coeziune – gaura neagra a UE, inasprirea sanctiunilor pentru incalcarea dreptului comunitar, adoptiile internationale sau existenta unei armate unitare a UE. CSL Bacau a fost repezentat de Catalin Dobos. “Participarea la cursurile acestei scoli m-au ajutat sa imi imbunatatesc abilitatile de prezentare, sa descopar noi tehnici de comunicare si sa imi infring teama de a vorbii in fata unui public. Cel mai important aspect al acestui eveniment este faptul ca, desi eram cu totii în cadrul unui concurs, am depasit aceste bariere, am lucrat in echipa si ne-am sustinut reciproc”, a declarat Catalin Dobos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB