Maramures 18 martie

|

Glasul Maramuresului - Călin Tuns, trezorier al PSD

Glasul Maramuresului - Deputatul Cătălin Cherecheş a sancţionat drastic politica Guvernului Boc

Glasul Maramuresului - CĂTĂLIN CHERECHEŞ "Voi candida la postul de primar ca băimărean pentru băimăreni!"

Graiul Maramures - Cornelia Negruţ - în fruntea conservatorilor maramureşeni

Graiul Maramures – Va fi sau nu va fi alegeri de prima in Baia Mare?

Graiul Maramures - În opinia lui Mircea Man, “Dl. Vlaşin e prea ocupat cu ambasadorii; n-are timp de Primăria Băii Mari”

Glasul Maramuresului - Călin Tuns, trezorier al PSD

Ieri a avut loc şedinţa Comitetului Executiv Judetean al social-democraţilor.Pe ordinea de zi au fost cuprinse mai multe puncte, primul făcând referire la prevederile Protocolului de funcţionare a USL în Maramureş.

Membrilor PSD le-au fost explicate procedurile privind luarea deciziilor în Uniune, precum şi colaborarea care trebuie să se desfăşoare până la următoarele alegeri locale. S-a discutat despre prevederile privind alegerile locale din 2012, alegerile parlamentare din 2013 şi alegerile prezidenţiale din 2014. Un alt subiect abordat a fost cel privind procedurile de reprezentare în Guvern, precum şi în structurile acestuia, dar şi acţiunile parlamentare comune care trebuie să aibă loc în sânul USL. O nouă informare făcută de conducerea PSD Maramureş a prezentat prevederile Protocolului de colaborare cu PRM Maramureş. Măsurile organizatorice imediate ale social-democraţilor sunt de introducere a datelor de identificare a membrilor de partid în baza de date electronică a PSD, de pregătire a fişelor tehnice ale localităţilor şi de aprobare a graficului preelectoral al organizaţiei judeţene, conform hotărârii CEx al PSD. În funcţia de trezorier al PSD Maramureş, rămasă vacantă după demisia lui Aurel Bizo, a fost validat Călin Tuns, preşedintele PSD Târgu Lăpuş.

Glasul Maramuresului - Deputatul Cătălin Cherecheş a sancţionat drastic politica Guvernului Boc

Prezent în Parlament pentru a vota împotriva Guvernului, deputatul Cătălin Cherecheş s-a alăturat sindicaliştilor maramureşeni, demonstrând astfel, din nou, că este consecvent în demersurile sale în ceea ce priveşte susţinerea acţiunilor sindicale, dar şi în sancţionarea erorilor Guvernului Boc.

Mai mult, deputatul băimărean a fost cel care i-a ajutat pe sindicaliştii maramureşeni să poată participa la mitingul din Bucureşti. Cătălin Cherecheş a demonstrat din nou, atât cu votul din Parlament, cât şi cu prezenţa sa alături de protestatari, că cetăţenii şi problemele lor sunt mai presus de orice înţelegeri politice.

Zeci de mii de sindicalişti, din toate colţurile ţării s-au întâlnit în Piaţa Constituţiei din Bucureşti pentru a-şi striga nemulţumirile. Motivul principal al acestui nou miting a fost noul Cod al Muncii. Pe de altă parte însă, românii au protestat din cauza situaţiei disperate în care se află. Sindicaliştii maramureşeni nu au lipsit de la acest protest care, dacă Guvernul Boc va supravieţui moţiunii, se va transforma într-o grevă generală"Votul meu reprezintă voinţa băimărenilor şi a maramureşenilor care m-au trimis în Parlament. Am votat împotriva Guvernului din solidaritate cu românii care au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. Votul meu este de fapt mesajul de disperare al comunităţii pe care o reprezint. Am văzut astăzi (ieri, n.r.) în Piaţa Constituţiei, băimăreni şi maramureşeni de-ai mei, extrem de nemulţumiţi de măsurile luate în aceşti ani de Guvernul Boc. M-am întâlnit cu profesori, cu pensionari, cu cadre medicale, dar şi cu foşti mineri, care în timp ce protestau mi-au vorbit despre cât de greu e să trăieşti astăzi în România. Am înţeles din discuţiile cu ei că nu doar moţiunea i-a scos în stradă, ci nevoile din ce în ce mai apăsătoare puse pe umerii românilor de actuala guvernare. Aşa nu se mai poate trăi în România! Ca deputat, dar mai ales ca om, nu pot să privesc cum maramureşenii luptă să supravieţuiască în timp ce persoanele care ar trebui să le rezolve problemele se luptă pentru putere", Cătălin Cherecheş, deputat de Maramureş

Glasul Maramuresului - CĂTĂLIN CHERECHEŞ "Voi candida la postul de primar ca băimărean pentru băimăreni!"

"E singura înregimentare politică pe care mi-o asum!"

Un soi de agitaţie vecină cu isteria pare a fi cuprins partidele politice în Baia Mare. E misterul blând al primăverii sau e altceva în pasiunile stârnite printre politicienii băimăreni? Evident că primăvara îi lasă reci pe aceşti oameni ai cetăţii. Şi e o constatare tristă pe care o facem aici. Agitaţia vine din spaima organizării de alegeri la Baia Mare.

Oraşul e orfan de primar de un an de zile. Calea înspre alegeri democratice pare deschisă. Partidele politice au avut timp să îşi pregătească diverse personalităţi pentru a intra în bătălia electorală. Că n-au făcut-o, e o certitudine. Şi din această lentoare (sau lipsă de reacţie) s-a născut agitaţia. Câteva nume (totuşi) circulă în peisaj pentru viitoarea competiţie electorală. Extrem de folosit în diverse conjuncturi e numele deputatului independent de Baia Mare Cătălin Cherecheş. În acest context, al unei certe candidaturi, i-am adresat câteva întrebări.

Marian Ilea: Oraşul Baia Mare parcurge o perioadă dificilă pentru cetăţeni, determinată de mai mulţi factori. Credeţi că există "luminiţă la capăt de tunel"?

Cătălin Cherecheş: E adevărat ce spuneţi. Sunt vremuri grele pentru oraş şi pentru cetăţenii lui. Dar e suficient să aruncăm o "geană" înspre istoria acestui loc şi vom vedea că vremuri dificile au mai fost şi că bunăstarea comunităţii a urmat cu putere pentru fiecare băimărean. După rău vine binele, spune românul în înţelepciunea lui şi am certitudinea că pentru Baia Mare vor veni zilele luminoase, perioadele în care proiecte generoase vor determina reapariţia prosperităţii.

• "Mineritul a fost motorul economic al Băii Mari"

Marian Ilea: Istoria acestui oraş are sâmburele prosperităţii legat de minerit. Azi, vorbim la timpul trecut de această activitate.

Cătălin Cherecheş: Mineritul a fost motorul economic al Băii Mari. Încă de la prima atestare documentară în anul 1329, printr-un act al cancelariei Regelui Carol Robert, Rivulus Dominarum (Baia Mare) ne apare ca un centru minier extrem de tentant pentru vechiul imperiu. Tocmai din această pricină oraşul a beneficiat de privilegii numeroase care au generat emulaţie economică. Doar dacă aş aminti actul din anul 1347, emis de cancelaria Regelui Ludovic I Cel Mare de Anjou, ar fi suficient şi lămuritor pentru preţuirea pe care băimărenii au avut-o în cancelariile marii politici europene vreme de sute de ani. Eu cred că mineritul nu a apus şi că pesimiştii vorbesc nejustificat despre "cântecul de lebădă" al meseriei de miner. E atât de spectaculoasă istoria acestui oraş (căruia îi aparţin şi sunt mândru de asta) încât ar fi necesare multe pagini de gazetă pentru a reuşi să o fixăm în memoria comunitară a prezentului.

• "A te îndrăgosti de oraş e atât de simplu, a-l iubi constant e normal"

Marian Ilea: Aşa şi e. Interesant ar fi de punctat pitorescul legat de vechiul sigiliu al oraşului.

Cătălin Cherecheş: Aveţi dreptate şi de această dată. Sigiliul acela cu un destin pitoresc şi misterios datează din secolul XV. Scria şi scrie şi azi pe el: "Sigillium de Rivulo Dominarum Muttus Amor Civium Optimum Est Civitatis Firmamentum". În mijloc se află Regele Ştefan Cel Sfânt încoronat în vârful unei stânci cu sceptrul şi drapelul statului în mână. În partea stângă a stâncii, sub intrarea într-o mină, este plasat un miner cu un ciocan în mână. Misterul a fost generat de dispariţia sigiliului în anul 1600 şi reapariţia lui în anul 1904. Atunci, băimăreanul Vigh Dezideriu săpa propria lui vie şi a găsit un vas plin cu bijuterii de aur şi argint, împreună cu vechiul sigiliu al oraşului. Vedeţi câtă istorie, şi în acelaşi timp aventură, există în acest spaţiu minunat. A te îndrăgosti de oraş e atât de simplu, a-l iubi constant e normal, când te apropii de prezent dinspre parfumul imperial ce ţine de secole bune de existenţă. Şi apoi, cred că puţine sunt aşezările Europei care puneau ca emblemă vitală a comunităţii, viaţa fiecărui cetăţean. Baia Mare e un oraş excepţional, singular şi în acelaşi timp al Europei. Nu trebuie decât să-l scoatem din trecut, la lumină.

Marian Ilea: Faceţi politică. De ce? De când? şi cum e această meserie?

Cătălin Cherecheş: Sunt în viaţa politică în Parlament, ca deputat independent. Nu pot să-mi neg biografia politică. Am fost de foarte tânăr membru al Partidului Social Democrat. Perioada de început, când entuziasmul tinereţii ne aduna pe mulţi oameni politici ai momentului în jurul lui Cristian Diaconescu, mi-o amintesc cu nostalgie. A fost o perioadă când ne-am entuziasmat şi am crezut că binele învinge de la sine. Că e suficient să fim buni şi vom câştiga. Sfântă utopie. Apoi a venit duşul rece al lumii dure din politică. Am avut nevoie de acest soi de experienţă. Aşa cum, membru în PNL, am constatat că degeaba activezi în folosul partidului dacă încalci interesele unor membri marcanţi ai lui. Dar nu am ranchiună şi nici nu mă poartă revanşa. Eu cred că a fi înspre comunitate şi cu comunitatea e singura platformă politică reală a acestui moment.

• "Pentru a avea viitor, trebuie să punem suflet dinspre trecut şi să ne asumăm prezentul!"

Marian Ilea: Aveţi un soi de mesaj ce riscă să devină stereotipic şi să genereze o percepţie inflaţionistă prin prea multa lui utilizare "Pune suflet!". Cum se poate elimina acest risc?

Cătălin Cherecheş: E un risc asumat. Sufletul e de fapt esenţa fiinţei. Sufletul oraşului e de fapt esenţa existenţei acestuia vreme de atâtea secole. Eu văd Baia Mare cu toate naţionalităţile ei chiar în secolul ce tocmai a trecut. Cu ochii minţii simt foşgăiala negustorilor evrei, a nemţilor ori a maghiarilor şi evident a noastră a românilor care am construit aici o lume performantă într-o Europă avidă de performanţă. Mă gândesc, evident, la şcoala de Pictură, la arhitectura oraşului, la cultele religioase, dar şi la oraşul staţiune turistică sau la oraşul cu trăsuri pe post de taxiuri. Sunt prea multe lucruri minunate şi excepţionale ca valoare reală, că e păcat să nu le amintim din când în când. Să punem suflet pentru oraşul nostru nu cred că ţine de inflaţia determinată de prea deasa folosire a termenului. Pentru a avea viitor trebuie să punem suflet dinspre trecut şi să ne asumăm prezentul.

• "Baia Mare trebuie să îşi fixeze ca ţintă nevoile şi prosperitatea fiecărui băimărean!"

Marian Ilea: Veţi candida la postul de primar al Băii Mari. Ca independent?

Cătălin Cherecheş: Voi candida ca băimărean pentru băimăreni. E o înregimentare (singura) pe care mi-o asum. Cunosc interesele partidelor şi interesele băimărenilor. E important astăzi, şi cred că şi mâine, ca Baia Mare să pună ca ţintă a existenţei comunităţii, prosperitatea şi nevoile fiecăruia dintre cetăţenii ei.

Graiul Maramures - Cornelia Negruţ - în fruntea conservatorilor maramureşeni

Joi, 10 martie, a avut loc întîlnirea biroului interimar judeţean al Partidului Conservator la care au participat şi membri de partid. Scopul acestei întîlniri a fost validarea noului birou executiv judeţean interimar Maramureş, în fruntea căruia se află d-na Cornelia NEGRUŢ, preşedinte interimar, pînă nu demult fostă membru PNL. În componenţa biroului interimar se mai află Răzvan BIRIŞAN - prim vicepreşedinte, Gheorghe TOMOIAGĂ - consilier local Vişeu de Sus, Silvia IURASCIUC - consilier local Bocicoiu Mare şi Alexandru BONDRE - vicepreşedinţi, Alexandru Cosmin LAKATOS - secretar executiv, Anişoara BUDA - preşedinta organizaţiei de femei, Florin PODINĂ - preşedintele organizaţiei de tineret, Maria ŢURA - coordonatoarea organizaţiei pensionarilor şi alţi 8 membri.

La întîlnirea cu mass-media locală d-na Cornelia NEGRUŢ ne-a destăinuit că, după “atacurile” unor foşti colegi liberali, dar şi conservatori, se aştepta să fie primită cu oarecare ostilitate în rîndul conservatorilor, mai ales că a fost numită în fruntea organizaţiei judeţene. Însă, lucrurile n-au stat deloc aşa, fiind primită foarte bine. Scopul d-nei Negruţ şi a echipei de conducere este acela “de a scoate Partidul Conservator din umbră”, mai ales că, în judeţ PC are 43 de consilieri locali, viceprimari şi primari, oameni care au înţeles că, în echipă, pot demonstra că în Maramureş, Partidul Conservator este o forţă politică de luat în seamă.

La viitoarele alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare, Partidul Conservator nu are candidat, şi conform protocolului cu USL, vor susţine candidatul Partidului Liberal. Pînă la sfîrşitul lunii aprilie se vor întocmi liste cu membrii PC care ar putea candida la alegerile din 2012, inclusiv pentru Consiliul Judeţean. Conservatorii maramureşeni fac pregătiri pentru congresul naţional al PC, care va avea loc în data de 3 aprilie. La nivel judeţean vor fi organizate alegeri interne doar anul viitor.

Graiul Maramures – Va fi sau nu va fi alegeri de prima in Baia Mare?

Organizaţia PNL Baia Mare este pregătită pentru alegerea primarului din Baia Mare, este de părere Călin Bota, unul din cei doi posibili candidaţi, alături de Vasile Barbul. Persoana nu este o problemă, a mai declarat acesta. Senatorul Liviu Titus Paşca a avansat ca sigur un candidat al liberalilor, şi nu de la PSD, care îşi doresc şi ei un candidat. Afirmaţia senatorului Paşca este susţinută de un sondaj de opinie în care, în Baia Mare, PNL ocupă 27% din preferinţe, PSD - 22 %, iar PD-L - doar 17 %. Protocolul Alianţei Uniunii Social Liberale (USL) nu specifică dacă se merge cu un singur candidat sau fiecare partid merge cu candidat propriu. Alegerile depind de Guvern, care va trebui să stabilească data alegerii. Mai mult, deputatul Pavel Horj este de părere că nu vor fi alegeri de primar la Baia Mare. În primul rînd că nu se justifică nişte cheltuieli atît de mari pentru doar un an de zile. Apoi că ne apropiem foarte tare de perioada de 15 iunie, de cînd legea nu mai permite alegerea unui nou primar în Baia Mare, iar pînă atunci ar fi un calendar foarte încărcat şi greu de respectat, cu depuneri de candidaturi, campanie electorală etc. În al treilea rînd, partidul de guvernămînt nu este bine plasat în Baia Mare, ceea ce nu trezeşte interesul acestuia pentru un astfel de eveniment politic.

Miercuri se va vota moţiunea pe Codul Muncii

Codul Muncii este a XI-a lege adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale, acest mod de legiferare fiind o aberaţie, unde preşedintele guvernează şi Guvernul legiferează, este de părere deputatul Pavel Horj. Miercuri, 16 martie a.c., se va vota Moţiunea de cenzură a opoziţiei. Moţiunea ridică probleme grave referitoare la dreptul la grevă, garantat de Consituţie, şi la negocierile cu sindicatele, deoarece nu mai există contracte colective de muncă. Deputatul a mai supus atenţiei un lucru important: din cei 6 lei cît este preţul litrului de benzină, preţul benzinei este de doar... 1,8 lei, iar diferenţa de 4,8 lei o reprezintă accizele şi taxele. Deci de 2,6 ori mai mult!! Sînt bani care merg în bugetul statului şi nu există o evidenţă sigură a cheltuirii lor. Ei ar trebui să se regăsească, în cea mai mare parte, în reparaţii şi construcţii de şosele, în depoluarea mediului. Dacă statul ar dori, benzina ar putea costa mai puţin la pompă, că nu este totuna aplicarea unei majorări la un preţ mai mic sau la un preţ mai mare, iar scumpirile ar fi frînate. Acuza pe care o face puterea că benzina se scumpeşte din cauza vînzării PETROM de către Guvernul Năstase, nu stă în picioare.

Proiectele europene sînt în pericol!

O decizie a Comisiei Europene, luată în urmă cu o săptămînă, dar despre care nu se spune nimic, interzice modificările la proiectele tehnice după aprobarea cererii de finanţare, spune fostul primar al Cavnicului, Nicolae Bindiu, care face parte din conducerea organizaţiei judeţene PNL. Cine va face modificări la proiectele tehnice după aprobarea cererii de finanţare va trebui să returneze banii Comisiei Europene. Iar la noi, ca la nimenea: există proiecte modificate chiar în proporţie de 80%! Impunerea acestei reguli s-a făcut cu dorinţa de a ne disciplina, în degringolada care există la noi, unde fiecare face ce vrea şi modifică cum vrea. Cu alte cuvinte, se vor deconta doar lucrările executate conform proiectului tehnic. Este şi cazul proiectului de la Spitalul Judeţean, unde au fost oprite lucrările din data de 23 februarie a.c., din cauza unor lucrări ce trebuie efectuate la structura de rezistenţă necuprinse în proiectul tehnic. Mai mult, nu vor mai fi decontate lucrările care nu sînt încheiate la termenul limită. Din cauza unor astfel de situaţii, Spania a pierdut, prin procese juridice, 59 miliarde euro (!!!) din banii europeni, a mai adăugat Nicolae Bindiu.

S-a înfiinţat Clubul elevilor liberali

Componenţii Clubului sînt şi pot fi elevi între 14 şi 19 ani, simpatizanţi ai liberalilor şi nu membri ai PNL. De anul trecut mai există şi un Club al studenţilor liberali. Cinci elevi din Club vor participa între 18-20 martie a.c. la o şcoală politică la Braşov.

Graiul Maramures - În opinia lui Mircea Man, “Dl. Vlaşin e prea ocupat cu ambasadorii; n-are timp de Primăria Băii Mari”

PDL Maramureş nu va boicota alegerile parţiale în municipiu, ci va lansa cu un candidat care va ajunge primar

O parte a liderilor Partidului Democrat Liberal - filiala Maramureş, anume d-nii Mircea Man, Gheorghe Mihai Bârlea, Vasile Zete, Gheorghe Marian, Constantin Boloş şi Alexandru Deac, s-au întîlnit, ieri, cu ziariştii. Preşedintele organizaţiei, dl. Man, a anunţat că, pe 14 mai a.c., la Bucureşti, va avea loc Convenţia Naţională a partidului, pentru alegerea noului lider. Mircea Man a precizat că, la nivel central, s-a luat decizia ca unii independenţi, legitimaţi profesional, să poată fi cooptaţi în conducerea superioară a partidului. Discuţiile s-au axat, apoi, în jurul faptului că, potrivit legii, este necesară organizarea alegerilor de primar al Băii Mari. “Dl. prefect va face demersurile necesare către Ministerul Administraţiei, iar Guvernul va decide data alegerilor. PDL Maramureş nu va boicota acest proces, aşa cum nu l-a boicotat nici pînă în prezent; se ştie foarte bine că nu s-au organizat alegeri din cauza procesului intentat Prefecturii de dl. Cristian Anghel”, a subliniat Man. Venind vorba de consilierul local Vasile Vlaşin, liderul PDl-ist a declarat: “Dl. Vlaşin nu este candidatul partidului nostru pentru funcţia de primar. De altfel, pentru unele dintre acţiunile sale, în această direcţie a primit, hai să zicem că nu un averstiment, ci o informare mai severă. Domnia sa este este un băiat deştept şi sper că se va retrage la timp. Oricum, dl. Vlaşin este prea ocupat cu ambasadorii; n-are timp de Primăria Băii Mari”. Mircea Man a spus, apoi, că, în Baia Mare, coaliţia guvernamentală, PDL - UDMR - UNPR, va scoate un candidat unic pentru postul de primar, chiar dacă acesta ar putea fi independent din punct de vedere politic. “Am făcut evaluări, după criterii comune oricărui partid, şi pot spune că avem un candidat care va şi cîştiga alegerile. Alegerile parţiale vor fi un fel de barometru, pentru cele de anul viitor”, a mai spus Mircea Man, neexcluzînd posibilitatea susţinerii de către coaliţie, a lui Cătălin Cherecheş sau Mircea Dolha. Ceilalţi lideri democrat liberali au fost de acord că dl. Anghel a lăsat un gol în Primăria municipiului, dar şi cu faptul că acesta a uzat de legislaţie cînd a încercat să obţină anularea ordinului prefectului prin care mandatul său s-a încheiat. Senatorul Gheorghe Mihai Bârlea a vorbit şi despre moţiunea de cenzură, iniţiată de opoziţie, care va fi supusă la vot săptămîna viitoare. “Este mai degrabă un exerciţiu de imagine al USL, care ştie că n-are nici o şansă ca moţiunea să treacă. Pentru prima dată, prin acest Cod al Muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, România se compatibilizează, din punct de vedere al legislaţiei de specialitate, cu celelalte state membre UE”, a afirmat Gheorghe Mihai Bârlea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB