Dobrogea 9 martie

|

Obiectiv Tulcea – Sfârlează cu fofează. Zile negre, negre, negre de bugetar milionar

Cuget Liber Constanta - Membrii PRM Constanţa încă speră la o colaborare cu PSD

Observator de Constanta - Gici Chiru vrea si prim-vicepresedinte la PDL Constanta

Observator de Constanta - Primarii PDL nu s-au decis pe cine sa sustina

Observator de Constanta - Descentralizarea, in dezbatere la Primaria Lumina

Observator de Constanta - Nicolaescu: USL a dorit sa fie solidar cu cetatenii carora li s-a interzis accesul in sala de plen

Ziua de Constanta - „Mircea Banias este principalul vinovat pentru situaţia în care se află PDL Constanţa"

Ziua de Constanta - Ce şanse au Banias, Brânză şi Chiru să ajungă şefi la PDL

Ziua de Constanta - Amet Aledin propune încă o sărbătoare legală


Obiectiv Tulcea – Sfârlează cu fofează. Zile negre, negre, negre de bugetar milionar

Nişte amici din Primăria municipiului ne-au informat că primarul Constantin Hogea a început să dezvolte nişte reacţii ciudate, uşor furibunde, încă din ziua apariţiei materialului în care i-a fost prezentată public declaraţia de avere

Ascunsă ani de zile cetăţenilor municipiului, aceasta poate fi consultată, începând de astăzi, pe site-ul ziarului nostru; şi ca o reparaţie morală, îi informăm pe angajaţii Primăriei că primarul Hogea este cât se poate de calm, probabil pentru că are o explicaţie pertinentă pentru cei aproape un milion de euro cheltuiţi la cumpărături în ultimul mandat

Primăria Tulcea: luni, ora 8.30, de dimineaţă. Un „locotenent” blond, cu fustă scurtă, aduce cafeaua şi pune discret mizeria de ziar „Obiectiv” pe masa primarului. Printre aromele unei alte dimineţi satisfăcute de binefacerile celui de-al doilea mandat, un titlu strident îi sare direct în freză: „Am obţinut misterioasa declaraţie de avere a primarului; Constantin Hogea, bugetarul milionar în euro!”. Urmează un moment penibil. Secretara dispare jenată şi pe vârfuri, iar subiectul palmează rapid mizeria de ziar şi-l aşează, instinctiv, la nivelul cingătorii. Pentru că acolo, la ţară, unde cartoful, de exemplu, e o adevărată religie, totul începe şi se termină la cingătoare. Acolo te uiţi dacă mai ai, acolo strângi dacă îţi lipseşte şi tot acolo le-aşezi pe toate, ca să le fereşti de lume. Ciudat. Cafeaua aburindă e amară. „Investiţii de 900 mii euro în trei ani. Avere imobiliară totală de peste 1,5 milioane de euro. De unde vin banii?”. Auzi la ăştia, mă! De unde vin banii...? Furia apare de niciunde. Se insinuează deodată cu nuanţa stacojie din obraji. Uite şi poza cu chifteaua... La naiba cu chifteaua asta! E doar o chiftea. Lectura devine chinuitoare. Desigur, furia creşte exponenţial. Deci, aşa... cineva din Primărie... cineva pe care l-a păstrat în loc să-l dea afară în şuturi. Aoleu! O avea şi vreo funcţie!!! Că altfel, cine? Cine naiba şi-a permis? Cine?

Ani de zile a reuşit să păstreze declaraţia de avere ascunsă de ochii prostimii. Şi-acu’... Acu’ uite pleaşca!, vorba colegului Paleologu. Subiectului de ziar, mare latifundiar, cu avere (pitită) de bugetar descurcăreţ, îi sună telefonul: ţââââââr! Răspunde din prima. Da, a văzut. Urlă. La cine urlă? Da’ ce mai contează? Va fi o zi grea. Noroc că ziarul e istorie de o zi. O să treacă. Oamenii vor înţelege. Că doar le-a făcut şi le-a dat. Asta contează. Gândeşte intens. Da, asta contează... Dar cum rămâne cu furia? Nicicum. Se duce s-o împrăştie. Că de-aia-i şef. Şef pe două mandate, şef peste toate declaraţiile de avere, şef peste tarlale, peste legi, peste cine-l vrea şi cine nu-l vrea, şef până şi peste furia asta mare, mare, mare...

Literatura e una, că zice povestind, şi realitatea e alta. Sigur că din ziua apariţiei articolului (luni, 7 martie) în care a fost prezentată declaraţia de avere a primarului Constantin Hogea, acesta nu a fost bucuros deloc. Şi de ce-ar fi fost, dacă ani de zile s-a tot codit s-o facă publică şi-acum, na, ca un făcut, cineva a aflat. Şi nu numai c-a aflat, dar a făcut-o şi publică. Numai că reacţia primarului nu s-a limitat doar la o frunte încruntată şi-atât. Aşa cum îi şade bine unui om nevricos, Constantin Hogea tună şi fulgeră de câteva zile (negre), că de-aia e reprezentantul lui Zeus în teritoriu.

Cei de prin instituţie şi din direcţii spun că furia întâiului edil e dezlănţuită. Credem sincer că se înşală. Primarul este calm şi îşi asumă, cu siguranţă, propria declaraţie de avere.

De altfel, aceasta poate fi consultată integral pe site-ul ziarului nostru.

Cuget Liber Constanta - Membrii PRM Constanţa încă speră la o colaborare cu PSD

Membrii Partidului România Mare din judeţ încă speră la un protocol de colaborare cu PSD. Preşedintele filialei constănţene a PRM, Mircea Stoian, declară că îşi doreşte ca Victor Ponta „să revină la gânduri mai bune” în ceea ce priveşte colaborarea dintre cele două partide. Totuşi, liderul membrilor PRM Constanţa afirmă că, dacă s-ar fi semnat un protocol, partidul lui Vadim Tudor nu era 100% dispus să meargă pe liste comune la alegeri.

„Probabil că domnul Ponta o să revină la gânduri bune. Noi aşa sperăm. Noi nu prea am fost dispuşi să mergem pe liste comune, nu ştiu ce prevede protocolul pe care ei l-au încheiat cu celelalte partide. De colaborat vrem să colaborăm dacă ni se oferă această posibilitate, pentru că, în forma actuală, suntem cam slăbuţi”, afirmă preşedintele PRM Constanţa.

Observator de Constanta - Gici Chiru vrea si prim-vicepresedinte la PDL Constanta

Dupa ce si-a anuntat candidatura la sefia organizatiei judetene a PDL, seful ITC, Gigi Chiru, si-a depus ieri dosarul pentru functia de prim-vicepresedinte al PDL. Pentru aceeasi functie, Chiru se va „bate“ cu Adrian Manole si Constantin Chirila. Alte cateva sute de democrat-liberali si-au depus candidaturile pentru diferite functii de conducere in organizatia judeteana a partidului. Printre ultimii inscrisi se numara Dorel Constantin Onaca si Dumitru Moinescu.

Observator de Constanta - Primarii PDL nu s-au decis pe cine sa sustina

Vasile Delicoti: “Mircea Banias are prima sansa, dar nu am vazut o echipa in jurul vreunui candidat. Ma mai gandesc!”

Dumitru Bocai: “Voi alege colegii care merita. Imi formez singur echipa!”

Doar doua zile ne despart de marele si mult – asteptatul Consiliu de Coordonare Judetean al Partidului Democrat Liberal filiala Constanta, sedinta in care va fi aleasa noua conducere a organizatiei judetene. Desi au anuntat cu surle si trambite ca isi vor prezenta echipele in timp util, tocmai pentru ca oamenii din teritoriu sa stie pe mana cui vor merge, nici pana acum cei patru candidati nu au venit cu listele. Ba, din contra, inca se fac strategii si nimic nu e sigur, iar surprize apar de la o zi la alta. Cel mai recent exemplu este cel al sustinerii Mariei Stavrositu la presedintia interimara a organizatiei municipale chiar de catre cel cu care s-a razboit aproape un an de zile, respectiv de senatorul interimar de la judet, Mircea Banias.

In tot acest haos, „Observator” a incercat sa afle pe cine vor vota oamenii din teritoriu. Primul apelat a fost primarul comunei Poarta Alba, Vasile Delicoti, care a declarat pentru cotidianul nostru ca „inca se fac strategii si nu e exclus ca si in ziua alegerilor sa avem parte de aceeasi situatie”. „Nu am vazut o echipa pana acum la nici unul dintre candidati. Sunt cam aceleasi persoane, mutate de langa un candidat spre altul… Inca se negociaza! Cu toate astea, din ce s-a intamplat pana acum, as avea o singura concluzie: Mircea Banias are prima sansa, chiar daca Gigi Chiru a fost mult in teritoriu si a discutat cu oamenii”, a declarat primarul de Poarta Alba pentru „Observator”, fara a dori sa ofere si numele celui pentru care a ales sa-si ofere votul, sambata, la alegeri.

“Am dat partidului mai mult decat merita”

La randul sau, primarul orasului Ovidiu, Dumitru Bocai – un alt democrat liberal care si-a castigat dreptul de a avea un cuvant greu de spus in conducerea PDL Constanta a ultimilor ani – a explicat ca a ales sa nu candideze pentru nici o functie in noua conducere a organizatiei de la judet. Motivul alegerii este unul singur: „nu simt ca ai mei colegi ma doresc in echipa de conducere. In afara celor trei candidati (Mircea Banias, Christian Gigi Chiru si Paul Branza – n.r.) nici un alt coleg nu mi-a spus ca si-ar dori sa fac parte din noul BPJ. De aceea, nu candidez pentru nici o functie. Plus ca, oamenii din Ovidiu nu mi-au spus ca isi doresc sa fiu un mare politician si nu PD m-a facut cunoscut, ci oamenii care mi-au acordat votul. Lor le sunt dator si apoi partidului. De altfel, partidului, timp de sapte ani, i-am dat mai mult decat merita, dar mai e un an de mandat si daca pana la alegeri nu se schimba nimic, vom mai vedea…”.

Despre candidatul ales sa-l sustina, nici Bocai nu vrea sa faca declaratii, insa si-a facut o altfel de strategie. Edilul de la Ovidiu va pune stampila „votat” pe fiecare dintre colegii „care merita” sa faca parte din noul BPJ. Cu alte cuvinte, isi va face propria echipa! „Ce inseamna dezbinarea asta? Voi alege pe cine merita si presedintele il voi alege in turul II, dintre cei mai buni”, a mentionat Bocai.

De asemenea, nu au dorit sa declare pentru „Observator” pe cine vor sustine la CCJ nici primarul orasului Harsova, Tudor Nadrag, dar nici viceprimarul comunei Cobadin, Ion Dinescu. Cel din urma ne-a declarat sa isi va spune punctul de vedere de la „microfon, in ziua alegerilor”. Chiar si asa, Dinescu a declarat pentru „Observator” in vara anului trecut ca „Paul Branza ar fi cel mai potrivit presedinte pentru PDL Constanta”.

Observator de Constanta - Descentralizarea, in dezbatere la Primaria Lumina

Primaria comunei Lumina desfasoara, maine, seminarul cu tema „Dezvoltarea durabila”, actiune cuprinsa in programul „Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de Primaria comunei Lumina printr-un management integrat”.

Potrivit primarului Dumitru Chiru, proiectul este cofinantat din Fondul Social European, iar evenimentul ce se va desfasura incepand cu ora 13.00, la Caminul Cultural, este organizat de Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. „Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare”, sustine primarul Chiru.

De asemenea, in data de 11 martie a.c., tot administratia comunei Lumina va fi gazda unui alt seminar, de data aceasta „Egalitatea de sanse” va fi abordata de participanti si invitati in cadrul aceluiasi proiect privind imbunatatirea calitati serviciilor in administratia Lumina. Si de data aceasta locul aleasa este tot Caminul Cultural, insa ora de incepere este 11.00.

Proiectele sunt sustinute financiar de Uniunea Europeana, prin FSE, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Administratiei si Internelor si Inovatie in Administratie in Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.

Observator de Constanta - Nicolaescu: USL a dorit sa fie solidar cu cetatenii carora li s-a interzis accesul in sala de plen

Parlamentarii opozitiei nu au participat la sedinta in care Executivul si-a asumat raspunderea pe Codul muncii pentru a fi solidari cu cetatenii romani carora li s-a interzis accesul in sala de plen, a declarat, marti, viceliderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu.

El a mai spus ca discutiile din sedinta Biroului Permanent de luni pe marginea acestui subiect au fost prezentate “distorsionat” de catre Roberta Anastase.

“Lucrurile au fost prezentate in mod distorsionat, neadevarat, ca sa nu spun mincinos de doamna Roberta Anastase. Din pacate, presedinta Camerei Deputatilor recidiveaza in ceea ce inseamna minciuna, ocolirea adevarului”, a adaugat Eugen Nicolaescu.

Liberalul a relatat ca problema a fost pusa de catre secretarul general al Camerei Deputatilor, care a intrebat Biroul Permanent cum sa transeze aceasta situatie. Potrivit lui Nicolaescu, Roberta Anastase ar fi facut propunerea interzicerii pentru o perioada a accesului cetatenilor in sala de plen la sedinte si ar fi supus la vot aceasta propunere. Deputatul liberal sustine ca a intervenit, atentionand-o pe Anastase ca nu are dreptul sa faca acest lucru intrucat acest drept al cetatenilor este prevazut in Constitutie, unde se precizeaza ca lucrarile Parlamentului sunt publice.

“Nu s-a mai supus la vot, nu s-a numarat, nu s-a consemnat nimic, dumneai (Roberta Anastase – n. r.) considerand ca acesta a fost un vot”, a completat Eugen Nicolaescu.

Acesta a tinut sa-i dea o replica si liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, care ar fi afirmat ca opozitia nu a participat la sedinta de angajare a raspunderii pentru ca nu are “etica si bun simt”.

“Dar cand interzici populatiei sa participe la lucrarile Parlamentului cum se numeste? Sa se numeasca lipsa de respect fata de cetateanul roman, tendinta de dictatura a actualei puteri, minciuna de cea mai joasa speta? Ii las pe cetatenii romani sa aleaga cea mai buna formula”, a sustinut Nicolaescu.

El a aratat ca Parlamentul trebuie sa permita accesul cetatenilor la lucrarile sale si ca Legislativul nu poate sa le spuna oamenilor cum trebuie sa se manifeste.

“Eu nu cred ca noi trebuie sa punem panouri sau altceva ca sa-l ferim pe Boc de cetateni. Cetatenii sunt cei care au optiunea asupra modului de comportament personal. Noi nu trebuie sa le interzicem cetatenilor sa se manifeste, noi trebuie sa interzicem Guvernului sa-i oblige pe cetateni sa ajunga in asemenea situatii disperate”, a afirmat Eugen Nicolaescu.

La randul sau, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca va cere conducerii Camerei Deputatilor sa ridice interdictia privind accesul publicului la sedintele de plen astfel incat cetatenii sa poata participa la prezentarea motiunii de cenzura si la dezbaterea acesteia.

Deputatul social-democrat Bogdan Niculescu Duvaz considera gestul in discutie “fara precedent”, care are drept cauza incercarea actualei puteri de a se ascunde de “oprobriul public”.

Ziua de Constanta - „Mircea Banias este principalul vinovat pentru situaţia în care se află PDL Constanţa"

Sâmbătă, vor avea loc alegeri pentru şefia Filialei Judeţene a PDL Constanţa. În acest sens, cotidianul ZIUA de Constanţa a pregătit un set de întrebări pe care l-a trimis potenţialilor candidaţi care aspiră la funcţia de preşedinte, astfel încât aceştia să îşi poată prezenta programele politice.

V-aţi hotărât să candidaţi la funcţia de preşedinte al PDL Constanţa. Ce v-a determinat să intraţi în această competiţie internă?

Din ce am constatat eu până acum, la PDL Constanţa, condus de interimarul Mircea Banias, este un haos organizaţional, documentele interne nu sunt respectate, deciziile se iau într-un fel la BPJ şi sunt schimbate în drum spre Bucureşti, Statutul şi Regulamentul sunt consultative, se întreţine voit o stare conflictuală la toate nivelurile, decizia nu vine în toate cazurile din interiorul partidului, ci de la grupuri de interese din afară. Toate acestea trebuie schimbate, trebuie să facem partid din această adunătură de interese care a fost până acum. Am considerat că eu pot face acest lucru.

Care sunt lucrurile care vă recomandă pentru această funcţie, în afară de rezultatele politice din campaniile electorale de până acum?

Eu sunt comandantul Brânză. Paul Brânză. Mi-am câştigat pâinea pe mare ca şi comandant. Nu mi-am luat brevetul la uscat, pe nave în şantier. Eu am condus oameni. Pot să conduc acest partid într-o bătălie onestă cu cel care ne-a furat oraşul. Pot să asigur liniştea dinaintea furtunii, adică dinaintea alegerilor locale. Pentru aceasta, trebuie să reconstruim partidul, să dispară oamenii fără calităţi, să atragem oameni de calitate...Iar eu pot face acest lucru. E treabă de manager, iar eu sunt unul dintre ei. Unul bun chiar. O demonstrează rezultatele de la ANR.

În ultima perioadă, Bucureştiul a avut un rol important în disputele de la Constanţa. Credeţi că se va întâmpla la fel şi acum, la aceste alegeri?

Nu, nu cred. Bucureştiul a făcut ce a avut de făcut, BPN a limpezit şi situaţia de la municipiu, a aprobat calendarul alegerilor, restul se desfăşoară conform Statutului.

Având în vedere că, prin declaraţiile pe care le fac, fiecare dintre candidaţi lasă să se înţeleagă faptul că sunt sprijiniţi de către cineva de „sus", alegerile se câştigă la Constanţa sau la Bucureşti?

Alegerile se câştigă la Constanţa. Asta este clar. Votul aici este, nu la Bucureşti. La oamenii ce vor fi în sală.

Care sunt principalele direcţii ale programului politic pe care îl propuneţi colegilor dumneavoastră?

- În primul rând, trebuie să avem o conducere puternică, bazată pe o echipă capabilă să lupte cu molima PSD, modul feudal în care sunt conduse Primăria şi Consiliul Judeţean nu mai poate continua.

- Oamenii noştri competenţi trebuie readuşi în faţă;

- Decizia politică trebuie descentralizată către organizaţiile locale, care trebuie responsabilizate apoi pentru rezultate;

- Transparenţă în luarea deciziilor;

- Toţi directorii de deconcentrate trebuie reevaluaţi şi schimbaţi acolo unde nu există competenţă profesională, în primul rând, şi susţinerea partidului, în al doilea rând.

Deşi este principalul partid în arcul guvernamental, în Constanţa, PDL este nevoit să stea în opoziţie. Ce garanţii puteţi oferi colegilor din electoratul care vă sprijină că veţi schimba această stare de fapt în 2012, cu ocazia alegerilor locale?

Eu aduc în această luptă toate calităţile mele manageriale, diplomatice, de deschidere a partidului către oamenii competenţi, care au ceva de spus... Împreună cu colegii o să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a câştiga Primăria şi Consiliul Judeţean. De noi depinde. Dacă avem linişte, putem construi, putem face un partid puternic.

Care sunt punctele forte ale candidatului Paul Brânză? Dar cele slabe?

Puncte forte:

Sunt o fire cumpătată, dar fermă în luarea deciziilor. Cântăresc de două ori şi mă informez din mai multe surse înainte să fac ceva.

Sunt un foarte bun manager. Rezultatele şi colegii din ANR pot confirma. Am reuşit să dezvolt această instituţie prin crearea unei infrastructuri moderne şi profesionalizarea personalului. Pot spune cu mândrie că Autoritatea Navală Română este astăzi luată ca exemplu în Europa, iar unele dintre sistemele sale de management maritim au fost preluate de ţări precum Rusia, Olanda ş.a.

Consider că zicala creştină „Pomul se cunoaşte după roade, omul după fapte", este motto-ul după care m-am ghidat toată viaţa. Am vrut întotdeauna să las ceva în urmă mea, iar oamenii cu care am lucrat mă ştiu ca pe un om integru şi corect.

Am o familie cu doi copii frumoşi. Băiatul meu duce mai departe tradiţia şi este ofiţer maritim, iar fata lucrează la o bancă în Bucureşti. Niciodată nu mi-am folosit funcţia pentru a influenţa parcursul profesional al copiilor mei. Cred cu tărie că fiecare îşi croieşte singur drumul în viaţă!

Puncte slabe:

Cel mai mare „defect" al meu este că sunt coleg de partid cu domnul Mircea Banias, care este principalul vinovat pentru situaţia în care se află astăzi partidul la Constanţa.

Am foarte mare încredere în oameni şi de multe ori am fost dezamăgit, chiar de persoane apropiate. Aici adaug şi calitatea mea: „te iert, dar nu te uit".

În acest moment, cu cine s-ar putea prezenta PDL Constanţa dacă s-ar organiza alegeri locale. Pe cine aţi propune candidat pentru Primăria Constanţa şi pentru Consiliul Judeţean?

Candidaţii vor fi stabiliţi după o dezbatere internă sănătoasă. Repet, internă şi sănătoasă. Oamenii noştri, cei care fac toată munca de teren, trebuie consultaţi iar părerilor lor trebuie ascultate. Aşa că nu voi da acum nume.

Indiferent de rezultatul votului de la Constanţa, PDL trece printr-o perioadă grea. Este schimbarea premierului/ preşedintelui Emil Boc o soluţie? Pe cine vedeţi dumneavoastră un candidat viabil, un bun preşedinte pentru partidul din care faceţi parte?

Ştiţi cum e? Ca şi când de la Bucureşti ni s-ar spune cine este cel mai bun preşedinte pentru Constanţa. Organizaţia centrală ştie cel mai bine dacă trebuie separată decizia guvernamentală de cea politică, dacă dl. Boc le poate face pe amândouă sau nu.

Dacă veţi câştiga conducerea organizaţiei judeţene, vor urma evaluări şi eventuale schimbări la nivelul instituţiilor deconcentrate acolo unde PDL Constanţa a numit politic directori sau inspectori generali?

Da, e una dintre priorităţile mele. Nu putem trece peste această criză cu oameni slab pregătiţi la conducerea unor instituţii importante, care au bani şi proiecte importante pe mână. Nu ştiu ce să facă cu ele, pierd oportunităţi care nu ştim când şi dacă se vor mai întoarce. Trebuie oameni competenţi care pot face lucrurile să meargă. Şi trebuie să spun că neprofesioniştii, ca să fiu elegant, fac un deserviciu şi partidului care i-a pus în funcţii. Iar acum este vorba despre noi.

Ziua de Constanta - Ce şanse au Banias, Brânză şi Chiru să ajungă şefi la PDL

Scenariul care i-ar pune probleme lui Banias ar fi ca Brânză ori Chiru să se retragă şi să îl sprijine pe celălalt pentru schimbarea actualului interimar

Mai sunt trei zile până când vom afla cine va fi noul staroste al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa. Deşi ştim ce candidaţi se pregătesc să intre în cursă, mai pot apărea încă surprize. Este momentul negocierilor şi al jocurilor de culise.

În interiorul PDL se vehiculează deja câteva scenarii pentru confruntarea de alegeri de sâmbătă. O variantă posibilă ar fi ca unul dintre principalii competitori ai lui Mircea Banias - Paul Brânză şi Christian Gigi Chiru - să se retragă şi să îl sprijine pe celălalt. În acest caz ar fi două opţiuni, cu şanse diferite, după cum susţin voci din PDL. Mai exact, dacă s-ar retrage Gigi Chiru şi ar rămâne în cursă Paul Brânză, ar exista şanse mai mari ca Mircea Banias să iasă câştigător din primul tur. Dacă s-ar retrage Brânză şi l-ar sprijini pe Chiru, Mircea Banias ar avea mai puţine şanse să-şi prelungească şederea la şefia filialei. Democrat-liberalii spun că voturile pe care le-ar putea strânge în jurul său cel de-al patrulea candidat, Nicolae Ciucă, nu sunt de luat în calcul. Ar mai exista o variantă, care însă este mai puţin fezabilă în momentul de faţă, şi anume ca atât Brânză cât şi Chiru să se retragă, acceptând o funcţie în echipa lui Banias. Se pare însă că atât Paul Brânză, cât şi Gigi Chiru sunt determinaţi să aducă schimbarea în fruntea filialei constănţene şi să-şi continue bătălia până la capăt.

Interimatul lui Banias până în 2012 a picat

Aceleaşi surse au precizat că duminica trecută s-au purtat negocieri cu reprezentanţii conducerii centrale a partidului ca Mircea Banias să rămână interimar la conducerea PDL Constanţa până în 2012, iar organizaţia judeţeană să fie condusă de el împreună cu o Comisie de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA). Se pare însă că aceste calcule, care - susţin sursele noastre - i-ar fi convenit lui Banias, au picat luni, după ce principalii contracandidaţi ai acestuia, Paul Brânză şi Christian Gigi Chiru, au solicitat avizul Biroului Permanent Naţional pentru calendarul oficial al alegerilor, reafirmându-şi astfel dorinţa fermă de a candida.

Cel mai neverosimil scenariu ar fi ca Mircea Banias să se retragă. Având în vedere însă că este puţin probabil ca principalii trei candidaţi să se retragă - singura posibilitate rămâne retragerea în sală, înainte de startul votului - este foarte posibil să existe un tur doi pentru alegerea noului şef al PDL Constanţa.

Şanse mari să fie un tur doi

Turul doi se poate desfăşura chiar sâmbătă, după prima numărătoare, însă doar în cazul în care în sală mai rămân jumătate plus unu dintre delegaţi. Pentru ca votul să fie statutar trebuie să participe jumătate plus unu din cei 735 de membri cu drept de vot, iar pentru alegerea noului preşedinte al filialei trebuie ca unul dintre candidaţi să întrunească jumătate plus unu din voturile exprimate. Există şi posibilitatea, dorită de unii pedelişti şi mai puţin dorită de alţii, ca şeful PDL Constanţa să nu se decidă sâmbătă. Asta în cazul în care va fi necesar un tur doi, iar pentru reluarea votului nu va exista cvorumul necesar. În acest caz, se pare că va trebui stabilită o nouă dată a alegerilor de comun acord cu liderii de la centru, existând posibilitatea ca interimatul să se prelungească din cauza agendei încărcate a PDL, în contextul în care alegerile interne din PDL la nivel naţional vor avea loc pe 14 mai.

Ziua de Constanta - Amet Aledin propune încă o sărbătoare legală

Deputatul minorităţilor UDTTMR, Amet Aledin, a formulat în urmă cu câteva zile o propunere legislativă împreună cu doi deputaţi, Mircia Giurgiu (PDL), Druşan Popov (minorităţi) şi Emilian Valentin Frâncu (PNL), privind declararea zilei de 30 noiembrie, în care se sărbătoreşte Sfântul Apostol Andrei, ca sărbătoare legală. Iniţiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 23 februarie, fiind ulterior înaintată la Senat.

În expunerea de motive se menţionează faptul că 30 noiembrie reprezintă pentru lumea creştină o dată de referinţă, pentru că atunci este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel care a creştinat poporul român.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB