Transilvania 25 februarie

|

Foaia Transilvaniei - Ce face Eckstein ca preşedinte UDMR: îl abandonează pe Băsescu şi previne ruperea Uniunii

Foaia Transilvaniei - Giurgiu pentru PDL: Dacă eu am greşit, să mă dea afară!

Ziua de Cluj - Giurgiu “îndulceşte” penalizările pentru pensionări anticipate

Ziua de Cluj - Giurgiu vrea istoria şi geografia în limba română

Condeiul Ardelean Covasna - USL Covasna, ultimatum pentru UDMR

Informatia de Alba - Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat ieri protocolul USL Alba

Informatia de Alba - PNŢCD Alba Iulia se întăreşte cu mulţi tineri

Informatia de Alba - În opinia lui Simone Albani, PNL şi PSD au oferte numeroase pentru Primăria Alba Iulia

Rondul de Sibiu - Uniunea PSD-PNL-PC: Pact de neagresiune cu FDGR, iadul cu PDL

Bistriteanul - Muthi: Ne dorim foarte mult sa avem un candidat liberal la functia de primar

Mesagerul Bistrita Nasaud - USL - primă inventariere politic-administrativă în Bistriţa-Năsăud

Mesagerul Bistrita Nasaud - Liberalii bistriţeni şi-au ales conducerea

Mesagerul Bistrita-Nasaud - Nemulţumirile liberalilor

Mesagerul Bistrita-Nasaud - Organizaţia de tineret a PDL Bistriţa-Năsăud

Zi de zi Mures - Ciprian Dobre: „Cu voia lui Dumnezeu, voi candida la CJ!”

Zi de Zi Mures - Sorin Bizo, candidatul ACD la Primăria Apold

Zi de Zi Mures - PSD rămâne fără voce în Consiliul Local

Jurnalul Vaii Jiului - Organizaţia PNL Vulcan, tot mai prezentă în viaţa cetăţenilor

Mesagerul Hunedorean - „Sustinem Codul Muncii, dar cu conditii!”

Mesagerul Hunedorean - Mã astept la un congres cu surprize

Replica Hunedoara - PSD organizeaza alegeri în filialele locale

Replica Hunedoara - Alegerile din PDL Hunedoara vin abia prin aprilie

Replica Hunedoara - Uniunea Social – Liberala si efectele sale in judet


Foaia Transilvaniei - Ce face Eckstein ca preşedinte UDMR: îl abandonează pe Băsescu şi previne ruperea Uniunii

Consilierul prezidenţial pe probleme de minorităţi, Eckstein Kovacs Peter, a declarat astăzi la Cluj că, dacă cei majoritatea celor 550 de delegaţi de la congresul UDMR din acest weekend îl vor vota ca preşedinte al Uniunii, îşi va da demisia din funcţia deţinută la Cotroceni. Totodată, Eckstein l-a criticat pe principalul său contracandidat, Kelemen Hunor, despre care spune că, chiar şi în eventualitatea alegerii la conducerea UDMR, nu ar renunţa la funcţia de ministru sau la altele pe care le deţine în mediul privat sau în ONG-uri.

De remarcile acide ale consilierului prezidenţial nu au scăpat nici Laszlo Borbely, cel despre care Eckstein spune că deja şi-a arogat funcţia de preşedinte executiv al UDMR, dar care e totodată deputat şi ministru, sau Marko Bela, care "ocupă o jumătate de etaj la Palatul Victoria", ocupînd funcţia de vicepremier. Nemulţumirea cea mai mare lui Eckstein Kovacs Peter ţine de faptul că se doreşte înfiinţarea unui oficiu al preşedintelui executiv în teritoriu, în momentul în care în ţară "se desfiinţează organizaţii UDMR, iar oamenii sînt disponibilizaţi".

Cine-i va reprezenta pe maghiari la localele din 2012?

Tot astăzi, Eckstein Kovacs Peter a declarat presei că se simte mai optimist pe final de campanie, pentru că a primit semnale că tot mai multă lumea îşi doreşte schimbarea, care e unul dintre principalele sale mesaje. Însă miza majoră pe care o are, spune Eckstein, sînt alegerile locale din 2012, la care "doar unu din trei maghiari au intenţia să participe". Potrivit lui, de rezultatul alegerilor de sîmbătă va depinde dacă maghiarii vor fi reprezentaţi de două sau trei formaţiuni politice.

"Sînt candidatul care poate convinge cel mai uşor pe cei care vor să facă un al treilea partid maghiar să găsească o cale de colaborare. Nu cred că se va rupe o parte din UDMR dacă eu nu voi ajunge preşedinte. Indiferent de rezultatul votului, eu voi lucra în cadrul Uniunii", a subliniat Eckstein.

Abandonul lui Eckstein... o "gogoriţă"

Candidatul la preşedinţia UDMR a dezminţit astăzi atît declaraţiile lui Szasz Jeno - preşedintele Partidului Civic Maghiar - despre o eventuală retragere a sa din cursă înainte congresului, pe care le condideră o "gogoriţă", dar şi faptul că ar avea anumite slăbiciuni politice faţă de partidele parlamentare.

"Eu cred că Kelemen va avea o problemă la congres, neştiind dacă să mă voteze pe mine sau pe Olosz Gergely (al treilea candidat înscris în cursa pentru preşedinţia UDMR - n.r.). Eu sper să mă aleagă pe mine", a mai spus Eckstein. Potrivit acestuia, o eventuală colaborare cu celelalte partide politice pentru alegerile din 2012 se va discuta numai după anunţarea rezultatelor congresului.

Alegerea unui nou preşedinte al UDMR se va face în acest weekend, în timpul congresului care va avea loc la Oradea. Cei trei candidaţi pe care îi vor vota cei 550 de delegaţi prezenţi la congres sînt consilierul prezindeţial Eckstein Kovacs Peter, ministrul culturii, Kelemen Hunor, şi deputatul de Covasna, Olosz Gergely.

La eveniment vor participa şi liderii celorlalte partide politice din România, fiind aşteptat şi un mesaj de alăturare împotriva PDL, din partea Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Foaia Transilvaniei - Giurgiu pentru PDL: Dacă eu am greşit, să mă dea afară!

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat astăzi într-un interviu acordat BuzzNews că nu se teme că ar putea să fie exclus din partid pentru că a propus să se modifice legea educaţiei şi să se scoată articolul care acordă minorităţilor naţionale dreptul să studieze geografia şi istoria în limba maternă.

"Noi respectăm drepturile minorităţilor, pot să înveţe în limba maternă, dar istoria şi geografia ar trebui învăţate în limba română. Pe de altă parte, nici un partid politic nu trebuie să stea la guvernare pentru o anumită lege. Cred că ar trebui să avem grijă de toţi cetăţenii să aibă drepturi egale şi şanse egale. Eu nu cred că UDMR a venit la guvernare doar pentru o lege", a spus Giurgiu.

Întrebat despre riscul de a fi exclus din PDL, Giurgiu s-a rezumat să răspundă "Păi asta nu mai depinde de mine". "Eu îmi fac treaba de parlamentar, iar dacă eu am greşit mai mult şi ţara merge prost din cauza mea, să mă dea afară!", a conchis Giurgiu.

Ziua de Cluj - Giurgiu “îndulceşte” penalizările pentru pensionări anticipate

Deputatul PDL Mircia Giurgiu (foto) consideră că 0,75% pe lună lipsă până la limita de vârstă, aşa cum prevede legea actuală, este o reducere mult prea mare a pensiei celor ieşiţi din sistem anticipat. El propune reduceri diferenţiate şi de dimensiuni mai mici.

"Am discutat cu sindicatele şi am ajuns la concluzia că 0,75% pierdere pe lună este prea mult", a afirmat Giurgiu. El a prezentat cazul unui strungar cu 40 de ani vechime în muncă, ieşit la pensie la 60 de ani, care, datorită penalizărilor, în loc de 800 de lei, primeşte o pensie de 440 de lei. Giurgiu a formulat un proiect de modificare a Legii pensiilor, prin care propune trei praguri de reducere.

Astfel, pentru cei care au depăşit cu peste cinci ani stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, reducerea ar urma să fie de 0,25% pe lună. Pentru cei pensionaţi cu vechime în muncă între 38 şi 40 de ani, reducerea ar fi de 0,35% pe lună, iar pentru cei cu vechime în muncă între 35 şi 38 de ani, tăierea ar fi de 0,5% pe lună. "Aceste praguri de reducere au reieşit din discuţiile cu sindicatele, care consideră că ar asigura, totuşi, o pensie mai aproape de limita decenţei pentru cei ieşiţi anticipat la pensie, cu atât mai mult cu cât lor nu li se permite să se mai angajeze pentru a-şi mai rotunji veniturile. Mulţi dintre ei nu s-au pensionat anticipat benevol, fiind disponibilizaţi şi, din pricina vârstei înaintate, se află în imposibilitatea de a-şi mai găsi un loc de muncă", a declarat Giurgiu.

Ziua de Cluj - Giurgiu vrea istoria şi geografia în limba română

Noua Lege a educaţiei se află în faţa primei încercări de modificare, venită chiar din interiorul principalului partid de guvernământ. După ce nu a reuşit să-şi impună un amendament, deputatul Mircia Giurgiu a formulat un proiect de modificare a Legii educaţiei.

El îşi propune să abroge aliniatul 8 al articolului 37, cel care permite predarea istoriei şi geografiei în limba minorităţilor naţionale. "De la bun început nu am fost de acord cu predarea istoriei şi geografiei în altă limbă decât în limba oficială. În acest sens, am formulat un amendament la lege, care însă nu mi-a fost luat în seamă, aşa că acum vin cu un proiect de lege de abrogare a acelei prevederi", a explicat Giurgiu.

El se opune discriminării pozitive a etnicilor minoritari. "Dacă există un singur copil minoritar, se poate face o clasă, în condiţiile în care există comune, de exemplu Săvădisla, în care nu există şcoală în limba română, asta ca să nu spun mai multe. Şi aşa e prea mult, să mai înveţe şi istoria şi geografia în limba lor deja depăşeşte orice limită. Eu sunt fiu de moţi, nu pot accepta aşa ceva", a declarat Giurgiu.

Condeiul Ardelean Covasna - USL Covasna, ultimatum pentru UDMR

Prin intermediul unei conferinţe de presă comune, susţinută la Sfântu-Gheorghe, la sfârşitul săptămânii trecute, liderii PSD şi PNL Covasna, deputatul Horia Grama (foto, dreapta), respectiv Marius Obreja (foto, stânga), au transmis, printre altele, un apel către liderii UDMR, pe care îi somează ca, în maximum două luni, să se hotărască asupra poziţionării lor: rămân în actuala guvernare sau trec de partea opoziţiei. După acest termen, uniunea nu va mai fi primită în coaliţia formată de curând, Uniunea Social Liberală (USL).

Horia Grama: „Maghiarii îi reproşează UDMR traiul prost”

Potrivit deputatului Horia Grama, interesele UDMR nu corespund cu interesele populaţiei maghiare pe care zice că o reprezintă. Maghiarii îi reproşează UDMR, potrivit lui Grama, traiul prost, nesiguranţa şi lipsa locurilor de muncă, o rată a şomajului mare etc., în vreme ce uniunea pune accent mai mult pe problemele de interes etnic, decât pe cele economico-sociale

Liderul PSD Covasna consideră că UDMR are mai multe avantaje nepărăsind actuala guvernare, dar numai pentru scurtă vreme: „UDMR, pe termen scurt, are mult mai multe avantaje rămânând alături de PD-L pentru că deţine un număr de funcţii şi locuri foarte mare, pe care le-a obţinut şantajându-i pe cei din PD-L. Este un interes obscur al celor din funcţii, de la ciolan. UDMR are foarte multe interese să stea în acest Guvern. Dacă iese, e clar că va pierde foarte multe posturi, pentru că se vor împărţi la 4. Pe termen lung vin alegerile locale, cele generale, iar dacă uniunea nu face un pas foarte repede, USL nu o va mai primi în actuala coaliţie”. În plus, „dacă UDMR continuă pe aceeaşi linie, va crea un culoar favorabil celor din PCM”, a mai spus Horia Grama.

Marius Obreja: „Uniunea Social Liberală va funcţiona bine”

„UDMR ocupă peste 40 la sută din portofolii. Această situaţie nu se va mai întâmpla niciodată în istoria uniunii. Acesta e motivul pentru care stau la putere”, a adăugat preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja.

Nu în ultimul rând, liderii celor două formaţiuni politice au vorbit despre protocolul de colaborare între ACD şi PSD şi despre obiectivele noii coaliţii USL. La nivelul judeţului Covasna, în termen de maxim 30 de zile se vor stabili bazele colaborării şi se va încheia un protocol de colaborare între cele două părţi. Deocamdată, s-a stabilit grupul de lucru din care vor face parte 3 membri PSD şi 3 membri ACD, inclusiv preşedinţii de partid.

„Protocolul la nivelul judeţului va fi elastic, forma finală foarte aerisită, se va permite adaptarea la situaţia tactică din teren. Alianţa va funcţiona bine”, a spus, încrezător, Marius Obreja.

Conform protocolului încheiat la nivel central, ACD şi PSD vor avea, printre altele, candidaţi comuni la alegerile pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi pentru consilierii judeţeni, precum şi la cele pentru primarii municipiilor reşedinţă de judeţ şi pentru consilierii locali municipali.

Informatia de Alba - Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat ieri protocolul USL Alba

Ieri, într-un cadru festiv, în sala de conferinţe a Hotelului Parc, liderii marcanţi ai celor trei partide politice din Alba au fost prezenţi la ceea ce ar trebui să însemne o alternativă viabilă actualei guvernări. Astfel, preşedintele PNL Alba Teodor Atanasiu, preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu şi preşedintele PC Alba Gheorghe Feneşer au semnat protocolul de colaborare al noii alianţe Uniunea Social Liberală, fiecare nuanţându-şi gestul însă păstrând totuşi o linie şi un gând comun: „Judeţul Alba trebuie să scape de ciuma portocalie”.

Dîrzu dă planurile USL peste cap

Tensiunile politice au fost evidente ieri, la semnarea protocolului, cu atât mai mult cu cât cei trei co-preşedinţi nu au organizat o conferinţă de presă comună, probabil de teama de a fi siliţi astfel să îşi răspundă unul altuia la orgoliile politice existente şi peste care se pare că se trece din ce în ce mai greu.

Astfel, după semnarea protocolului, preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu a reiterat în mod indirect „obligaţia” pe care o are pentru a candida la Primăria Alba Iulia: „este foarte clar că noi, preşedinţii, trebuie să fim vârf de lance, să ieşim la bătaie, iar printr-un consens unanim să câştigăm”, a răspuns preşedintele Ioan Dîrzu întrebării legate de o eventuală candidatură a sa pentru Primăria Alba Iulia.

Mai mult, acesta nici nu a dorit să ne ofere reţeta succesului creşterii atât de vertiginoase în sondajele de opinie „imaginare” date publicităţii recent, în care acesta era poziţionat la 69%. Asta mai ales după ce în 2008, Ioan Dîrzu a obţinut undeva la 17%-18%, în timp ce PSD a obţinut la Primăria Alba Iulia în jur de 10%-11%. Curios este faptul că nici măcar Mircea Hava, în momentele sale de glorie absolută, nu era cotat la 70%…

Teodor Atanasiu, apel la maturitate

Preşedintele PNL Alba a făcut ieri apel la maturitate şi discernământ, încercând să îl tempereze pe colegul său de alianţă de la PSD, care se şi visează primar în locul lui Mircea Hava: „Domnul Ioan Dîrzu are maturitatea politică ca să înţeleagă că nu numărul de vizite pe care le face domnul Victor Ponta în judeţul Alba vor da scorul electoral al alianţei, ci încrederea pe care o au alegătorii din municipiul Alba Iulia în candidaţii care vor intra în competiţia electorală. De asemenea, sunt convins că domnul Ioan Dîrzu are şi maturitatea politică să înţeleagă că nu există un astfel de sondaj care să aibă asemenea rezultate. Eu cred că nu dinspre filiera PSD provin astfel de date eronate, ci dinspre filiera PD-L, care doreşte să creeze animozităţi în sânul alianţei. Eu sunt convins că vom trece cu uşurinţă peste aceste şopârle pe care le va arunca adversarul nostru politic şi vom ieşi cu un candidat capabil să câştige alegerile în municipiu”, a declarat preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.

Feneşer şi-a făcut cruce

Cel mai cuprins de emoţia momentului a fost însă preşedintele PC Alba, Gheorghe Feneşer. Acesta a încărcat de misticism evenimentul politic, făcându-şi cruce după semnarea protocolului, sperând „Să fie într-un ceas bun!”. Şi co-preşedintele conservator şi-a manifestat dorinţa de a câştiga următorul ciclu electoral, afirmându-şi totodată speranţa că „judeţul Alba va scăpa în curând de această caracatiţă nenorocită portocalie”.

Rămâne de văzut dacă semnul crucii le va ajuta la ceva…

Informatia de Alba - PNŢCD Alba Iulia se întăreşte cu mulţi tineri

Ieri, în cadrul conferinţei de presă PNŢCD Alba Iulia au fost prezentaţi câţiva tineri meniţi să împrospăteze acest partid istoric. Stelian Bordea (primvicepreşedinte PNŢCD Alba Iulia) şi Mircea Trifu i-au prezentat pe câţiva din foarte tinerii membri care în curând vor prelua destinul acestui important partid: este vorba de Alin Ţambă – lider al studenţilor PNŢCD, Alexandra Oargă – de la organizaţia de femei a PNŢCD, Samuel Cosma – organizaţia de tineret a PNŢCD.

„Tinerii trebuie să ştie că doar politicul poate schimba ceva, doar dacă noi, tinerii, ne implicăm în politică. Societatea civilă nu poate să facă aceste schimbări”, a declarat Alin Ţambă.

„Noi ne propunem să venim cu soluţii. La Alba Iulia sunt două mari probleme: politizarea excesivă a instituţiilor şi furtul banilor publici. Noi vrem să facem un alt fel de politică – transparenţă şi responsabilitate. Nu vrem să înlocuim incompetenţii lor cu incompetenţii altora. Oricum s-ar numi după 1989, partidele politice româneşti s-au construit după chipul şi asemănarea Partidului Comunist, în care şeful de la judeţ hotăra, decidea totul”, a declarat Mircea Trifu.

De altfel, Mircea Trifu, Stelian Bordea şi Radu Vieru au pregătit un proiect de depolitizare a instituţiilor publice la care vor invita reprezentanţi ai tuturor partidelor din Alba Iulia. Vom vedea dacă, în marea foame de funcţii pentru clientelă, marile partide din Alba vor adera la un asemenea proiect… idealist.

Informatia de Alba - În opinia lui Simone Albani, PNL şi PSD au oferte numeroase pentru Primăria Alba Iulia

În ultima săptămână, din partea celor două formaţiuni majore care formează noua alianţă USL, anume PNL şi PSD, au apărut informaţii despre posibile candidaturi la Primăria Alba Iulia. Liberalii au prezentat cifre care arată că USL are şansa să câştige primăria, Consiliul Local şi preşedinţia Consilului Judeţean cu peste 50% . Ei au indicat drept candidaţi cu şanse pe Călin Potor pentru primărie şi Teodor Atanasiu pentru Consiliul Judeţean. În aceleaşi cifre, PNL conduce în încrederea albaiulienilor cu peste 30%.

Ieri, liderul PSD Alba, Ioan Dârzu a afirmat că cifrele sale sunt diferite, plasându-l pe el într-o poziţie mai bună în „încrederea” albaiulienilor.

Referitor la această diferenţă de opinie între partenerii noii alianţe, vicepreşedintele PNL Alba Simone Albani a precizat că o candidatură a preşedintelui PSD Alba, Ioan Dârzu este improbabilă deoarece sunt colegi liberali mai bine plasaţi în topul preferinţelor albaiulienilor pentru funcţia de primar.

„O candidatură a domnului Dârzu este improbabilă, având în vedere că mai sunt şi alţi colegi liberali din Alba Iulia bine plasaţi în sondajele de opinie, exceptând pe Călin Potor. De exemplu, unul din aceştia care face politică de mai puţin timp decât domnul Dârzu, este Florin Roman, care îl depăşeste net în sondajele de opinie pe liderul PSD, fiind o alternativă viabilă pentru primăria Alba Iulia din partea PNL-PSD”, a declarat Simone Albani.

Vicepreşedintele PNL Alba, Simone Albani a comentat şi posibilitatea unora sau altora dintre candidaturi dintr-o perspectivă diferită de cea a cifrelor: „Cred că e bine să dăm celor din Alba Iulia o ofertă nouă, ceva diferit. Cred că trebuie să venim cu un mesaj proaspăt. E nevoie de oameni care fac ceva activ în oraşul acesta. Să ne uităm cine poate aduce o viziune nouă despre oraş, cine are idei moderne, cine se bate cu adevărat pentru oraş, nu doar în conferinţe şi declaraţii de presă. Mi se pare relevant, de exemplu, că în ultimele săptămâni au venit la acţiunile noastre mii de pensionari. Au fost acţiuni organizate de lideri precum Florin Roman, Călin Potor, Angelica Mocanu, Gabi Pleşa sau subsemnatul. Când vorbim de încrederea oamenilor trebuie să ne uităm şi cât putem creşte. E o diferenţă între lideri care fac politică de ani de zile şi au rămas la acelaşi nivel şi care faţă de Mircea Hava nu au ce pune pe masă, şi lideri ce îmbină experienţa cu tinereţea, care fac politică pentru oameni şi au avut o creştere extraordinară în ochii albaiulienilor în doar 1-2 ani şi e clar că e un potenţial foarte mare acolo”, a concluzionat vicepreşedintele PNL Alba, Simone Albani.

Rondul de Sibiu - Uniunea PSD-PNL-PC: Pact de neagresiune cu FDGR, iadul cu PDL

PSD şi Alianţa de Centru Dreapta PNL-PC au dat mâna, la nivel local, joi seara. Concret, preşedinţii celor trei formaţiuni judeţene, Ioan Cindrea, Mircea Cazan şi Gheorghe Tuluc, au semnat protocolul de colaborare la nivelul judeţului Sibiu. Deşi aceştia au subliniat că alianţa nu este îndreptată împotriva FDGR-ului, ci numai a PDL-ului, este clar că se vor întâlni, în câteva bătălii, cu maşina de război a Forumului.

"Este un moment important, care curge în mod firesc, după semnarea la nivel naţional. Este un moment important, din punct de vedere politic, pentru că suntem în faţa unei realităţi nu foarte fericite - România a intrat într-o gravă criză economică, dar şi o criză politică şi socială. Scopul acestei alianţe la nivel naţional nu este pentru noi, cei de aici, ci pentru sutele de mii de oameni din judeţ şi pentru cetăţenii acestei ţări. Facem front comun în faţa aberaţiilor economice şi deciziilor antisociale, antieconomice luate de Guvernul Boc şi de modul în care înţelege regimul Băsescu să construiască o societate democratică (...). Acesta este scopul alianţei - să câştigăm la nivel judeţean, să câştigăm alegerile parlamentare, să mergem la guvernare, să câştigăm preşedintele alianţei şi să stopăm decăderea economică şi socială", a declarat Cindrea, preşedintele PSD Sibiu.

„La nivelul Parlamentului, s-a creat un grup şi încercăm să creăm o putere. Acelaşi lucru vrem şi la nivel judeţean, la nivel de Consiliu Judeţean, de consiliu municipal, unde este cazul. Poate mai puţin la Sibiu şi la Mediaş, dar în celelalte. Să nu ne priviţi ca persoane, ci ca forţe politice. Toţi de aici, până în 2012, vom fi colegi. Să ştergem ceea ce nu ne place între noi şi să încercăm să câştigăm alegerile", a îndemnat Cazan, preşedintele PNL Sibiu. La rândul său, liderul PC, Gheorghe Tuluc, a declarat că acest protocol oferă tuturor „garanţia că în 2012 se va produce acea schimbare pe care o doreşte toată lumea".

Întrebaţi cum se vor raporta la FDGR, în acest context, liderii PSD şi PNL au ţinut să sublinieze că războiul este numai cu PDL. „Protocolul nu s-a născut împotriva FDGR. Categoric nu vom avea o bătălie politică cu FDGR. Am spus şi în declaraţia mea, protocolul este pentru a scăpa ţara de Guvernul Boc şi regimul Băsescu, cât mai repede", a spus Cindrea. „Adversarul nostru politic este PDL", a completat Cazan.

Candidaturile la alegeri vor fi stabilite în urma unor sondaje de opinie. „Nu urmărim scaune sau funcţii, ci să fim mai puternici. Cel mai bun va candida, de la Consiliu Judeţean, la comune. Orgoliile nu îşi au locul în rândul nostru. Până la 31 aprilie fiecare formaţiune va desemna candidaţii pentru fiecare localitate. Va urma o lună de sondare a potenţialului fiecărui candidat, de la comună până la Consiliu Judeţean. Cel mai bine poziţionat va fi candidatul Uniunii. Bătălia noastră politică este să scoatem din administraţie şi din guvern acest partid", a spus Cindrea. Acesta nu a exclus, însă, ca fiecare partid să aibă candidatul propriu, „dar acestea să fie excepţii".

Bistriteanul - Muthi: Ne dorim foarte mult sa avem un candidat liberal la functia de primar

Noul presedinte al organizatiei municipale a PNL, Gelu Muthi, isi doreste ca la alegerile locale din 2012 liberalii sa aiba un candidat din partidul lor.

“Ne-ar placea foarte mult sa avem un candidat liberal pentru functia de primar la alegerile din 2012. Vom vedea in urma sondajului care va fi candidatului care va intra in lupta, cel al PNL sau cel al PSD” a precizat Gelu Muthi in cadrul unei conferinte de presa organizata astazi la sediul PNL BN.

Presedintele PNL Bistrita spune ca se va face un sondaj de opinie in randul bistritenilor in urma caruia se va stabili din partea cadrui partid al aliantei PNL-PSD va fi candidatul la primarie.

“Chiar daca va fi un candidat din partea PSD noi vom insista sa se puna accentul si pe proiectul “10 pentru Bistrita”. Vom avea o strategie de rezerva pentru a putea pune in aplicare acest proiect chiar daca la functia de primar al municipiului va candida un reprezentant al social-democratilor” a mai adaugat Gelu Muthi.

Mesagerul Bistrita Nasaud - USL - primă inventariere politic-administrativă în Bistriţa-Năsăud

Pentru a-şi gândi de pe acum planul de acţiune la alegerile locale din 2012, Uniunea Social Liberală a operat o primă inventariere a situaţiei politic-administrative a localităţilor din Bistriţa-Năsăud. Preşedintele PNL BN, deputatul Ioan Ţintean, a declarat recent că, în general, lucrurile sunt „aşezate” în judeţ, excepţie făcând comunele Silivaşu de Câmpie şi Ciceu-Giurgeşti, unde majoritatea în consiliile locale „stă într-un singur om”, respectiv în viceprimari ai PDL. În cele două comune, USL urmăreşte să schimbe majoritatea în legislativ, având nevoie în acest sens de un viceprimar social-democrat (la Silivaşu de Câmpie) şi de unul liberal (la Ciceu-Giurgeşti).

O situaţie specială este şi la Sângeorz-Băi, semnalează liderul liberal, oraş în care primarul (Roland Venig) provine de la PSD, iar viceprimarul (Maxim Pop) - de la PNL. Aici, liberalii au calculat două variante: fie păstrarea echipei din legislativ în cazul în care actualul primar va accepta să candideze pentru funcţia de viceprimar, fie, în caz contrar, candidatura ambilor parteneri de Uniune pentru fotoliul de şef al administraţiei locale. „Dacă domnul Venig va aceepta să fie viceprimar, menţinem echipa, dacă nu acceptă, atunci atât Venig, cât şi Maxim Pop vor candida; dacă intrăm în turul doi, fiecare cerşim voturi de unde putem, dacă intră unul din noi, fiecare este obligat să-l susţină pe celălalt”, socoteşte Ioan Ţintean. Potrivit acestuia, în sondajul făcut de PNL, ambii sunt cotaţi foarte bine pentru o eventuală candidatură la şefia primăriei, liberalii înclinând să creadă că propriul candidat ar fi chiar cel mai bine cotat în acest moment. „Cum nu suntem obligaţi să facem liste comune decât la judeţ şi la municipiu, dacă şi Maxim Pop, şi Venig vor să candideze, nu este o problemă. Şi eu, şi Radu Moldovan ştim de această problemă de la Sângeorz şi sper ca amândoi să aibă înţelepciunea să nu se ia la harţă, sper să colaboreze bine ca si până acum, (...) iar când vom intra în luptă, să fie fără jigniri, fără acuze, să vedem cât putem fiecare primi voturi de la cetăţenii din oraş”, menţionează liberalul.

Nu numai la Sângeorz-Băi USL ar putea avea doi candidaţi de primar la alegerile din 2012, ci şi la Beclean, unde majoritatea în legislativ este deţinută însă de PSD şi UDMR. „Prin protocol, avem sarcină şi noi, şi PSD, ca acolo unde există majorităţi cu UDMR, să nu le schimbăm. La Beclean este majoritate PSD-UDMR şi chiar dacă ne-am dori un viceprimar, nu avem voie să schimbăm majoritatea. În aceste condiţii, dacă Nicolae Moldovan (primarul Becleanului, PSD - n.r.) doreşte să fie în continuare susţinut în turul doi de UDMR, noi trebuie să intrăm cu candidat de primar la Beclean, nu ne interzice protocolul”, explică preşedintele PNL BN.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, PNL îl va susţine pentru funcţia de preşedinte pe actualul lider al PSD, Radu Moldovan, „pentru că îşi doreşte şi are şi 30 de primari cu primării mari, iar PNL are abia 10, aşadar nu am posibilitatea să îl înving pe Radu Moldovan”, precizează Ioan Ţintean. La Primăria Bistriţa, liberalii au un „candidat surpriză”, „un vechi simpatizant PNL”, care ar obţine peste 70% din voturi din primul tur, dar pe care deocamdată nu îl pot expune. „La Primăria Bistriţa am o rezervă a mea, pe care, dacă nu o voi prezenta în luna mai, atunci situaţia este mai complicată. Deocamdată, Andrei Rusu este în polle-position şi îmi manifest încrederea că până în luna mai, când va fi sondat Andrei Rusu, vom pune la numărătoare cât are Andrei Rusu şi cât are Ovidiu Creţu. Dacă pot să vin cu acea persoană despre care eu cred că ia 70-75% din prima, atunci domnul Creţu va alege. Deocamdată, acea persoană nu poate candida. Este un simpatizant PNL tradiţional, vechi, dar pe moment nu poate să iasă public”, mai spune Ioan Ţintean.

Mesagerul Bistrita Nasaud - Liberalii bistriţeni şi-au ales conducerea

După ce luna trecută structura de conducere a Biroului Politic Municipal (BPM) Bistriţa al Partidului Naţional Liberal a fost dizolvată, pe motiv că unii membri nu-şi dau interesul, vineri s-a votat noua componenţă. Astfel, în urma alegerilor organizate la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, preşedinte al BMP a fost ales, cu 324 de voturi, Gelu Adrian Muthi. Vicepreşedinţi: Marius Armean, Dorin Dobra, Andrei Rusu, Viorica Calo, Sorin Hangan, Valentin Pântea şi Costin Dan. Membri: Claudia Pui, Florin Găurean, Daniela Avram, Nicolae Petru Popescu, Samuel Coman, Liviu Râpan, Gavril Ţărmure, Ciprian Morar, Ioan Peteleu, Valeria Tămăşoi şi Nicolae Bâzdâra. Membri supleanţi: Tudor Feciu, Cristian Pop, Marilena Rauca, Bogdan Doru Neamţu, Cătălin Gorea Barbu, Nicolae Florin Puţura şi Adrian Marius Solcan.

Mesagerul Bistrita-Nasaud - Nemulţumirile liberalilor

Valer Bindea reclamă ”mesajele false” ale PDL

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud, Valer Bindea, a făcut referire, la ultima conferinţă de presă a formaţiunii politice pe care o reprezintă, la aşa-zisele ”mesaje standardizate” transmise populaţiei de către Partidul Democrat-Liberal. Între acestea, liberalul bistriţean a identificat formularea potrivit căreia ”efectele măsurilor de austeritate luate în România se vor vedea peste doi ani, doi ani şi jumătate”. Bindea este de părere că acesta este un mesaj fals, întrucât nişte măsuri ”prost luate” nu pot sub niciun chip să aibă efecte pozitive. Un mesaj similar ar fi ”vă declar cu toată onestitatea...” - şablon urmat, în opinia liberalului, de ”un şir de minciuni”. Şi faptul că ar ocupa partea dreaptă a eşichierului politic este un lucru fals pe care îl afirmă democrat-liberalii, care fac parte dintr-un partid ale cărui origini ar fi de stânga. Valer Bindea recunoaşte că reprezentanţii PDL sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere al comunicării, însă ”se folosesc de acest lucru pentru a tăia salarii, pentru a scădea pensii, în vreme ce sumele pentru investiţii în teritoriu fie lipsesc, fie sunt direcţionate către comunele cu primari PDL”.

Dorin Popescu, despre folosirea banilor pentru investiţii

Consilierul judeţean Dorin Popescu, vicepreşedinte al PNL Bistriţa, s-a arătat nemulţumit de folosirea banilor de la buget - proveniţi şi din executările silite, în special ale firmelor mici ”pe care statul le stoarce şi de ultima picătură de energie” - pentru investiţii nefolositoare. Popescu este de părere că se investesc sume mari de bani pentru parcuri, săli de sport, bazine de înot în comune în care există foarte puţini copii, iar tinerii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Şi în Bistriţa-Năsăud lucrurile se prezintă în acest fel, crede Dorin Popescu, care aduce drept argumente: renovarea unor obiective ”fără viitor”, investiţia în fostul sediu BNR din Bistriţa care nu se ştie cui va folosi, mutarea Bibliotecii Judeţene, ”dar nu ştim unde”, edificarea Crucii de la Tihuţa - obiectiv pentru care s-au folosit bani cu care s-ar fi acoperit foarte multe investiţii necesare în judeţ.

Pentru a schimba lucrurile în Bistriţa-Năsăud, liberalul aşteaptă ca preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, să convoace o şedinţă ordinară (semnale ar fi pentru data de 28 februarie), în care să fie pus pe ordinea de zi proiectul de încetare a mandatelor de consilieri judeţeni ale lui Anton Vlad şi Luca Peter, excluşi din PNL pentru voturile date pe proiectele iniţiate de Liviu Rusu, contrar directivelor PNL. Dacă cei doi îşi vor pierde mandatele de consilieri, cu următorii supleanţi liberalii vor încerca ”să echilibreze balanţa în Consiliul Judeţean, astfel încât să direcţionăm bani şi către primăriile care într-adevăr au nevoie”.

Mesagerul Bistrita-Nasaud - Organizaţia de tineret a PDL Bistriţa-Năsăud

Bogdan Rusu, consilier la preşedintelui CJ şi preşedinte al tinerilor democrat-liberali de la Beclean, a fost numit săptămâna trecut preşedinte interimar al Organizaţiei judeţene de tineret a PDL, ca urmare a demisiei lui Gabriel Cordovan, a anunţat în conferinţa de ieri deputatul Ioan Oltean, prezentându-l ca “un tânăr de mare perspectivă în cadrul PDL”. Demisia lui Gabriel Cordovan a venit ca urmare a “imposibilităţii acestuia, din cauza serviciului, de a se ocupa îndeaproape de organizaţie”, a explicat Ioan Oltean.

Bogdan Rusu a declarat că este conştient că noua poziţie îl obligă , în condiţiile în care are de se confruntat cu organizaţii puternice de tineret ale celorlalte partide politice.

Zi de zi Mures - Ciprian Dobre: „Cu voia lui Dumnezeu, voi candida la CJ!”

Preşedintele Partidului Naţional Liberal Mureş, deputatul Ciprian Dobre, a mărturisit într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Zi de zi că se gândeşte foarte serios la o candidatură pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, în cadrul alegerilor din 2012. De asemenea, liderul PNL Mureş crede că pe plan local există mai multe personalităţi care îl pot învinge pe Dorin Florea în bătălia pentru Primăria Târgu-Mureş, nominalizându-i în acest sens pe Ionela Ciotlăuş, Akos Mora, Nicu Havrileţ, Felicia Pop şi Cornel Sigmirean.

„Nu poţi să câştigi un Consiliu Judeţean sau o primărie cu 20%”

Reporter: Ce tip de alegeri v-aţi dori pentru Consiliul Judeţean şi ce tip de preşedinte veţi fi?

Ciprian Dobre: Sistemele de administraţie publică din România nu se întâlnesc cu sistemul legislativ, ceea ce creează o problemă pe verticală. Când structura administrativă, şi când vorbesc de structura administrativă vorbesc de un aparat de peste 100.000 de oameni, nu se întâlneşte nicăieri cu structura statală, avem într-adevăr o problemă. Să trecem la o chestiune concretă. Târgu-Mureşul are 23 de consilieri locali. Mie mi s-ar părea normal să împărţim Târgu-Mureşul în 23 de zone, nu contează cum le numim, colegii sau sectoare, şi acolo să se facă alegeri, pentru că în plan local s-ar vedea cel mai bine sau ar putea fi reprezentate cel mai bine interesele celor din Cornişa, celor din Tudor 1, din Tudorul vechi, din Tudorul nou, din cartierul Mureşeni, din Aleea. Iată că sunt cinci - şase zone ale oraşului mari, pe care le cunoaştem cu toţii şi într-adevăr consilierii locali să se bată pentru interesul cartierului din care fac parte. Aici cred că ar trebui să ajungem, ca în Consiliul Local respectiv în Consiliul Judeţean să avem oamenii locului care să vină şi să facă într-adevăr administraţie locală. Eu vorbesc despre o coerenţă a administrării statalităţii până la urmă. Atâta vreme cât structura administraţiei publice nu poate influenţa puterea legislativă nu vom avea coerenţă.

Rep. Cei 35 de consilieri judeţeni ar trebui să reprezinte fiecare zonă?

C.D.: Sigur. Cineva cu bună ştiinţă amestecă aceste lucruri astfel încât nimeni să nu poată trage la răspundere pe nimeni. Pentru că în politică, un lucru cu care noi nu ne-am obişnuit este răspunderea. Puţini oameni se duc într-un loc şi candidează cu un proiect şi la sfârşitul mandatului răspunde pentru el. Chiar mai mult, pot ajunge miniştri, pot ajunge în diferite funcţii şi nu înţeleg să-şi asume răspunderea pentru ceea ce fac.

Rep.: Ce tip de alegeri? Un tur sau două tururi la Consiliul Judeţean?

C.D.: Aici lucrurile sunt delicate. Dacă luăm, de exemplu, sistemul anglo-saxon, acolo lucrurile sunt clare de vreo 800 de ani. Un singur tur, cine a făcut 23% a câştigat. Tradiţia europeană şi a României este cea a alegerilor din două tururi de scrutin. Motivaţia acestui sistem este reprezentativitatea cea mai bună. Nu poţi să câştigi un Consiliu Judeţean sau o primărie cu 20%. O primărie trebuie câştigată cu un suport masiv al oamenilor, a celor care votează.

„Sunt multe persoane care pot să-l „bată” pe Dorin Florea”

Rep.: Consilierii judeţeni, alegeri pe listă?

C.D.: Dacă ar fi să prevaleze o propunere, o idee de a mea, consilierii judeţeni şi locali ar trebui să candideze uninominali, să-şi ia teritoriul în primire şi să fie, de fapt, purtătorii de cuvânt, săgeţile cetăţenilor din cartierele sau din zona respectivă, în cazul Consiliului Judeţean.

Rep.: Veţi candida?

C.D.: Cu voia lui Dumnezeu...

Rep.: Cine îl va trimite pe Dorin Florea în Parlament?

C.D.: Nu-mi place să vorbesc de persoane dacă nu sunt de faţă. Acum ar însemna să dau în avanpremieră rezultatul alegerilor. Dorin Florea este un politician care este abil, viclean, a reuşit să capteze atenţia electoratului, lucru care însă sunt convins nu îl mai poate face în 2012. Cred că sunt multe persoane care pot să-l „bată” pe Dorin Florea într-o eventuală candidatură, pentru că iarăşi nu este nimic clar şi cred, de asemenea, că cel puţin în PNL avem oameni care să-l poată bată. Ionela Ciotlăuş, Akos Mora, Nicu Havrileţ, deci chiar avem oameni. Dar la fel de adevărat este şi următorul lucru. Şi PSD are oameni care poate să-l bată pe Dorin Florea.

„Frica este instrumentul cu care se acţionează în toate instituţiile”

Rep.: Le e frică pentru scaunele obţinute meritoriu lui Radu Roatiş, Radu Ungureanu, Ovidiu Butuc sau pentru că le-ar putea fi periclitate, fraţilor Mora, Nicu Havrileţ şi Virgil Mailat ca să intre în această horă?

C.D.: Eu cred că dacă ar fi să fim sinceri, da, putem vorbi şi de frică. Şi nu numai în cazul celora pe care i-aţi numit şi care, mărturisesc sincer, nu ştiu dacă le este chiar frică. Sunt câţiva oameni pe care i-aţi numit la care nu cred că le este frică. Oamenii se comportă potrivit condiţiilor din ţara în care trăiesc. Sunt puţini oamenii care simt nevoia să spargă canoanele societăţii în care trăiesc şi să se expună.

Rep.: Nu se vede un front comun la nivelul liderilor din Târgu-Mureş.

C.D.: E o apreciere asupra căreia am să reflectez şi îmi fac bine orice aprecieri care vin din afară. Frica este instrumentul cu care se acţionează astăzi în toate instituţiile statului român, drept pentru care, eu nu am să pot să arunc o anatemă nici pe colegi de-ai mei, dar nici pe cetăţeni în general. E o chestiune, până la urmă personală. Aş putea să spun că de mâine mă retrag din politică pentru ca să-mi protejez familia. La fel de bine s-ar putea ca altul să spună, da rămân în politică, nu mai fac declaraţii belicoase ca să-mi protejez afacerea. În general trebuie să respectăm această atitudine şi de datoria noastră este să fim şi mai curajoşi.

Rep.: Epoca Marko Bela a apus. UDMR a jucat cu toţi din judeţul Mureş. Sunt Levente Vass, Gobos Csaba, Bakos Levente, Andrea Csep, jucători de Consiliul Judeţean sau de Primărie cu care puteţi negocia?

C.D.: Nu prea avem ce să negociem câtă vreme ei se află într-o alianţă bătută în cuie la nivel central.

„Sunt mulţi oameni din UDMR pe care nu-i exclud de la discuţii”

Rep.: La nivel local lucrurile au stat mereu altfel.

C.D.: Sigur că da. Noi trebuie să ne aducem aminte, însă, un lucru. Atunci când au fost alegerile din 2008, UDMR era împreună cu PNL la guvernare. Nu prea avem dreptul să modificăm rezultatul unei alegeri. Noi nu suntem Traian Băsescu şi nu facem ca în cazul UNPR. De fapt, şi-a bătut joc de votul românilor. Eu cred că lucrul acesta nu ar trebui să se întâmple la nivelul judeţului Mureş. Întotdeauna voi respecta rezultatul alegerilor. Votul cetăţeanului, indiferent că el este de etnie română sau de etnie maghiară trebuie să rămână sfânt şi, mai cred un lucru, faptul că noi în Târgu-Mureş mai avem o datorie, şi anume de a ne adresa şi cetăţenilor de etnie maghiară. Cred că o alianţă, cum este cea PD-L-UDMR, în care împreună asudau la tăierea tuturor veniturilor cetăţenilor, i-a făcut pe foarte mulţi etnici maghiari să cumpănească şi să se gândească dacă ne mai foloseşte la ceva votul etnic. Din punctul meu de vedere, dacă este să ne referim la persoane, sunt mulţi oameni din UDMR, chiar şi mai în vârstă, pe care nu le exclud de la discuţii sau de la dezbateri. Cred că în judeţul Mureş, cu anumite excepţii de care nu vreau să vorbesc, suntem un exemplu la nivel naţional de modalitate de purtare a discuţiilor. Am reuşit întotdeauna să nu facem un talmeş-balmeş din peisajul politic din judeţul Mureş.

Rep.: Ce şanse ar avea Ovidiu Georgescu la primărie? Care ar fi atuurile lui ca primar?

C.D.: În primul rând că este un om aplicat, este un om serios, un om care ar face într-un an cât nu a făcut Dorin Florea şi echipa lui în 12 ani.

Rep.: Ce argumente sunt pentru Felicia Pop?

C.D.: Cu un primar ca Felica Pop cred că târgumureşenii nu ar fi înşelaţi cu niciun leu. Este de un pragmatism excepţional, ieşit din comun şi cu o atitudine de organizator foarte bună.

Rep.: Cât de bun primar ar fi Cornel Sigmirean, chiar dacă vine din zona ţărănistă?

C.D.: Este un tip care ştie să facă echipă şi care ar aduce multe valenţe morale unei funcţii cum este cea de primar.

Rep.: Horaţiu Nicolau susţinut de USL?

C.D.: Probabil ar câştiga.

Rep.: Viorel Cazan?

C.D.: Este omul ordinii, ar imprima puţină ordine şi este un om care se pricepe la multe.

„Nu fac politică pentru că nu am loc de muncă”

Rep.: Trei femei şi trei bărbaţi pe care vi i-aţi dori în PNL până la sfârşitul lui 2011?

C.D.: Foarte interesantă întrebarea. Cornel Sigmirean, al doilea ar fi Horaţiu Suciu, un al treilea bărbat ar fi un om ca Horaţiu Nicolau, spre exemplu. Sunt mulţi oameni care fac pasul greu. Un om ca profesorul Copotoiu mi-aş dori să facă parte din echipa liberalilor. Un om cum este Mircea Oltean, Vasile Gliga care este la PSD, dar mi l-aş dori la PNL.

Rep.: La doamne?

C.D.: La doamne cred că este mai greu. Mi-aş dori ca toate femeile din Târgu-Mureş să fie membre ale PNL.

Rep.: Ar trebui să ştim care este liderul liberal din învăţământ?

C.D.: Eu îl ştiu. Am să fac cum a făcut Traian Băsescu. Am inspector general dar nu vi-l spun.

Rep.: Care ar fi fost întrebarea pe care nu v-aţi fi dorit-o?

C.D.: Nici măcar nu m-am gândit la lucrul acesta. Chiar am intrat în viaţa publică şi încerc să fac politică pentru că îmi doresc să fac politică. Nu fac politică pentru că nu am loc de muncă sau pentru că am de apărat pe cineva sau am de susţinut interesele cuiva. Chiar încerc cu tot ce am eu mai bun să fiu credincios ţării mele, să fiu credincios oamenilor care m-au votat. Pare probabil uşor aventuros să zic aşa ceva, dar o spun natural. Când nu am să mai fac lucrul acesta am să mă retrag din politică.

Zi de Zi Mures - Sorin Bizo, candidatul ACD la Primăria Apold

Liderii Partidului Naţional Liberal Mureş şi Partidului Conservator Mureş, Ciprian Dobre respectiv Marian Cornaciu, l-au prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, pe Sorin Bizo, candidatul comun al Alianţei de Centru Dreapta (ACD) la alegerile din 13 martie pentru funcţia de primar al comunei Apold. Acesta are vârsta de 33 de ani, îşi desfăşoară activitatea de şapte ani în cadrul Serviciului financiar-contabil al Primăriei Apold, este licenţiat în ştiinţe juridice şi administrative şi deţine un masterat în consultanţă juridică şi managementul afacerilor.

E nevoie de un gospodar, nu de o vedetă

„Sperăm ca Sorin Bizo să câştige alegerile de la Apold încă din primul tur de scrutin. Îmi exprim totala încredere în candidatul nostru susţinut de Partidul Conservator, probabil vă puteţi da seama că este, cel puţin la ora actuală, cel mai bun candidat pentru Primărie şi în opinia mea este cel mai bun primar pe care îl poate avea Apoldul. Este garanţia faptului că în comuna Apold primariul nu vor mai fi doar vedetă de televiziune, ci se va ocupa de o comunitate care are nevoie de un primar care să se ocupe de viaţa satului, a comunei Apold, nu de vedete de televiziune. În acei patru ani cât am fost prefect, am avut cel puţin 20 de sesizări penale între primar şi fostul primar, respectiv între fostul primar şi primar. Un şir neîntrerupt de plângeri penale, asta a fost viaţa în comuna Apold.”

Ciprian Dobre, preşedinte PNL Mureş

Campanie electorală civilizată

„M-am decis să intru într-o luptă politică pentru a aduce ordine şi linişte într-o comună în care în ultimii şapte ani nu am fost văzuţi decât prin presă cu o imagine foarte negativă, în contextul în care şi acolo sunt oameni cu caracter, cu personalitate şi cu o demnitate aparte. Vreau să fac o campanie electorală care să fie un alt fel de a fi în România. Simt o oarecare maturizare şi schimbare la electoratul local şi chiar la cel naţional. Nu cred că electoratul mai poate fi manipulat şi cumpărat cu găleţi sau cu făină, cred că oamenii s-au schimbat şi au înţeles că dreptul la vot este singurul lucru din ţara asta la care sunt egali în drepturi. Campania mea va fi o campanie civilizată, făcută de un funcţionar public, fără bani, pentru că nu este genul meu de a fi şi nu gândesc că politica trebuie să fie făcută doar pentru scopul de a obţine votul, ci cu scopul ca acolo unde vei fi ales să poţi reprezenta oamenii cu cinste şi demnitate.”

Sorin Bizo, candidat la primăria Apold

Nu e un război fratricid cu PSD

„Acesta e începutul colaborării din Alianţa de Centru Dreapta şi este de fapt primul semnal naţional că alianţa începe să funcţioneze de facto şi acest semnal trebuie luat ca atare. Noi am discutat cu colegii noştri de alianţă şi am convenit ca pentru postul de primar al comunei Apold să candideze cineva propus de PNL, cu toate că şi noi am fi avut un candidat care la ultimele alegeri a fost despărţit de câteva procente de învingător, dar am considerat că cel puţin pentru comuna Apold e mai bine să candideze persoana propusă de PNL. Îi urez succes candidatului nostru şi sper că va reuşi să obţină această primărie pentru binele locuitorilor comunei Apold. Să nu credeţi că va fi un război fratricid cu PSD-ul care are candidat propriu. Dacă se va intra în turul doi, atunci se va merge probabil împreună cu cel mai bine clasat candidat.”

Marian Cornaciu, preşedinte PC Mureş

Zi de Zi Mures - PSD rămâne fără voce în Consiliul Local

Comitetul Executiv al PSD Târgu-Mureş a decis miercuri suspendarea din partid pe termen de şase luni a celor doi consilieri locali, Bogdan Buda şi Florin Vlas, fără a le retrage, însă, sprijinul politic.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, Bogdan Buda a arătat presei demisia din calitatea de consilier local pe care a înregistr-o în cursul dimineţii de ieri, la Consiliul Local Târgu-Mureş. „Decizia de a-mi da demisia este un act de onoare, menit să-mi păstreze demnitatea şi felul meu de a înţelege politica. Este modul în care pot să-mi manifest dezacordul faţă de ipocrizia, lipsa de moralitate, lipsa onoarei, care caracterizează din păcate o parte a personajelor ce populează astăzi conducerea organizaţiei PSD. Eu am fost votat de electorat şi nu de conducerea partidului”, a declarat Bogdan Buda. Acesta susţine că a încercat în nenumărate rânduri să se întâlnească cu conducerea formaţiunii neprimind niciun răspuns la solicitările sale. Mai mult, acesta susţine că actuala conducere a formaţiunii politice încearcă să înlăture acei membrii care au curajul să-şi exprime un punct de vedere contrar liniei de partid. „Există o decizie a actualei conduceri de a îndepărta pe toţi cei care deranjează. Se încearcă subordonarea partidului unor interese personale”, a mai spus Buda.

Fostul consilier local a solicitat public actualei conduceri să probeze acuzele aduse cu privire la faptul că în cadrul activităţii sale de consilier şi-a urmărit interesele personale şi că a beneficiat de bani publici. „Cer să se probeze toate acuzaţiile aduse. Eu nu am făcut nicio afacere cât timp am fost consilier”, a mai spus Buda.

Comitetul Executiv al PSD nu ştia că Buda îşi va depune demisia

În replică, preşedintele PSD Târgu-Mureş, Dragoş Popa, a declarat că decizia de suspendare a celor doi s-a luat din dorinţa de a le atrage atenţia asupra comportamentului în raport cu formaţiunea politică pe care o reprezintă. „Ieri (n.r. - miercuri) a avut loc prima şedinţă a Comitetului Executiv, după alegerile validate de săptămâna trecută. Am analizat care este poziţia PSD-ului şi am stabilit câteva dintre perspectivele şi priorităţile noastre ca şi partid politic. Am hotărât să facem o evaluare corectă a activităţii lor de până acum şi de aceea am cerut colegilor şi s-a votat în unanimitate ca cei doi să-şi depună la sediu PSD Târgu-Mureş un raport de activitate în care să puncteze toate poziţiile pe perioada mandatului de la început până în prezent pe toate actele normative care implică decizii importante la nivelul municipiului. Acest termen a fost stabilit pentru 15 martie. Nu putem să neglijăm faptul că am încercat să comunicăm cu ei, le-am întins de fiecare dată o mână. Ei au refuzat să facă acest gest, trebuia să tragem un semnal de alarmă şi atunci am stabilit că le vom susţine sprijinul politic în continuare ca şi consilieri dar totuşi pe perioada minimă stabilită de statut vor fi suspendaţi”, a declarat Popa.

Acesta a afirmat că la momentul luării deciziei de suspendare membrii Comitetului Executiv nu ştiau că Bogdan Buda îşi va depune demisia. „Decizia dată ieri a fost luată în necunoştinţă de cauză. Ne-am bazat pe faptul că declaraţia domnului Buda a fost doar vocală, nu aveam niciun act în PSD că şi-a înaintat demisia. Nici până la această oră nu avem un asemenea act. Cu acest risc ne asumăm în continuare decizia validată ieri, în sensul că până la urmă a avea nişte persoane cu care nu putem comunica, dânşii nu trebuie să uite că sunt reprezentanţii PSD, nu au candidat ca şi independeţi, nu au candidat din partea vreunui ONG şi este firesc să existe o comunicare”, a mai spus Popa.

Cu privire la cererile adresate de Bogdan Buda conducerii PSD şi la care nu a primit răspuns, Dragoş Popa a afirmat că acestea nu îşi aveau rostul. „Cred că Bogdan a avut nişte consilieri foarte slabi în această perioadă, a depus nişte cereri puerile, vroia să fie o întâlnire între comisie şi reprezentanţii canidaţilor. Nu ştiu ce for este acela reprezenatnţii candiaţilor. Eu m-am întâlnit cu toţi, l-am chemat de patru ori la sediul de partid. A depus o cerere că vrea să invite membrii de partid la un pahar de vin să-şi prezinte activitatea. Trebuie să instituţionalizăm, totuşi, şi aceste raportări. Pare mai dulce înfrângere când dai un pas în spate şi începi să arunci cu noroi”, a mai declarat liderul PSD Târgu-Mureş.

Buda pleacă oficial, Vlas rămâne

Consilierii locali au luat act în şedinţa de ieri de demisia lui Bogdan Buda cu 15 voturi pentru şi şase abţineri. Astfel PSD rămâne practic fără voce în Consiliu existând pericolul de a se repeta situaţia celor doi consilier municipali ai PNL. „Ne asumăm riscul de a avea o bătălie intensă în consiliul municipal pentru a valida alte persoane pe acele funcţii în caz că se va ajunge la un moment dat şi la excluderea şi celuilalt consilier. În acest moment există şi exemplul lui Mircea Geoană care este suspendat din PSD dar i se menţine suportul pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Senatului. Acelaşi lucru se întâmplă acum la un nivel mai redus ,”a spus Dragoş Popa.

Florin Vlas a participat la şedinţa de Consiliu. Întrebat fiind despre suspendarea din partid, Vlas a declarat că nu a fost înştiinţat de o asemenea suspendare. „Nu ştiu nimic e nicio suspendare. Eu nu am nevoie de susţinerea lor. Eram în partid când mulţi dintre ei nici nu erau născuţi. Eu am venit de pe şantier unde am 500 de oameni şi creez plus valoare. Plătesc 18 miliarde pe ani impozite numai pe clădirile deţinute în oraş de firma mea. Politica pentru mine a fost un hobby. Rămân în Consiliul Local pentru că am o obligaţie faţă de alegătorii care m-au votat şi am să susţin proiectele de dezvoltare ale oraşului nu a PSD, PD-L sau UDMR. Sunt aici pentru alegătorii care mi-au dat votul în 2008 când unii dintre aceşti lideri nici nu erau în partid. Nu ei m-au ales, ci cetăţenii din oraş care mi-au dat credibilitate. Nu mor caii când vor câinii”, a declarat Florin Vlas. Acesta a mai spus că nu a fost convocat la şedinţele din ultima vreme organizate de filiala municipală a PSD.

Jurnalul Vaii Jiului - Organizaţia PNL Vulcan, tot mai prezentă în viaţa cetăţenilor

După petrecerea organizată cu ocazia Sf. Valentin, Organizaţia PNL Vulcan a decis să fie prezentă şi mai mult în viaţa locuitorilor municipiului Vulcan. De aceea, cu prilejul zilei de 1 Martie, membrii organizaţiei vor ieşi în stradă pentru a oferi flori şi mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor. Acţiunea de pe 1 Martie nu va fi singulară, ea fiind urmată şi de alte acţiuni pe viitor. "Cu ajutorul seniorilor din partid, care au dovedit că au o gândire deschisă la nou şi că ţin cont şi de părerile tinerilor, am decis să ieşim în stradă cu ocazia zilei de 1 Martie şi să oferim flori şi mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor din oraşul nostru. Este un gest simbolic prin care vrem să aducem un zâmbet pe chipurile lor şi să arătăm că nouă ne pasă de ele şi de tradiţia noastră.Ţin să menţionez faptul că activităţi de genul celor organizate de Valentine's Day vor mai avea loc şi fără a fi un eveniment special, ci doar pentru a pune tinerii şi seniorii împreună. Noi oferim tinerilor ocazia de a se exprima liber şi vrem să le arătăm faptul că ţinem cont de părerile lor. Vom avea discuţii libere pe diferite teme pentru folosul municipiului Vulcan în care fiecare este liber să spună ce consideră ca ar trebui făcut pentru folosul oraşului în care locuim, apoi le vom dezbate între noi ca, mai apoi, seniorii să le poată dezbate în cadrul consiliului local", declarat preşedintele interimar al Organizaţiei de Tineret PNL Vulcan, Dan Marinescu.

Noul preşedinte al tinerilor liberali vulcăneni a intrat de curând în politică, însă pare că a însufleţit deja organizaţia. "Desi am intrat de curând în acest partid, am hotărât împreună cu seniorii să încercăm să schimbăm stigmatul oraşului şi, implicit, al Văii Jiului prin diferite acţiuni. După cum aţi văzut, cu ajutorul doamnei Simona Dumitru, membră PNL de mai bine de 10 ani, am reuşit să promovăm folclorul şi tinerele talente de pe plaiurile noastre prin realizarea unei ediţii a emisiunii <> de pe TV Favorit, chiar la Vulcan. Şi o să mai avem surprize de genul acesta pentru cetăţenii municipiului Vulcan, prin care vrem să-i facem mândrii de oraşul în care trăim şi să arătăm asta întregii ţări. Cu ajutorul doamnei Alina Cârstoiu, preşedinta Organizaţiei PNL Vulcan, şi a domnului Cărăşel Tudorel vrem să promovăm şi sportivii talentaţi ai Vulcanului, să încercăm să-i punem în valoare aşa cum merită. Împreună cu tinerii simpatizanţi şi membrii partidului nostru vrem să păstrăm oamenii de valoare şi să-i facem cunoscuti. Avem mulţi tineri inteligenţi şi talentaţi care nu sunt ajutaţi aşa cum ar trebuie pentru a se putea afirma", a încheiat Dan Marinescu.

Mesagerul Hunedorean - „Sustinem Codul Muncii, dar cu conditii!”

Preşedintele UNPR Hunedoara, Mihail Rudeanu (foto), a declarat, ieri, că formaţiunea politică din care face parte vrea să apere interesele salariaţilor, la negocierile privind Noul Cod al Muncii.

Reglementare specială

„În discuţiile purtate, am ajuns la concluzia că UNPR va fi de acord cu noul Cod al Muncii, dacă se vor respecta condiţiile noastre. UNPR a propus reglementarea contractelor colective de muncă prin lege specială şi menţinerea contractului de muncă pe durată nedeterminată ca regulă. Noi ne-am păstrat angajamentul faţă de CNSLR Frăţia, prin care ne-am asumat apărarea contractelor colective de muncă la toate nivelurile – de unitate, de ramură, naţional. Aceste contracte rămân în vigoare, regulile posibile pentru viitor vor fi stabilite prin lege specială, aşa cum este şi acum”, a declarat Mihail Rudeanu.

Liderul judeţean al UNPR a declarat că „partidul nostru este dispus să susţină Noul Cod al Muncii, dacă pacea socială se va menţine, deoarece aceasta nu se poate clădi decât pornind de la o relaţie echilibrată între angajat şi angajator. Acest echilibru între angajat şi angajator este pentru noi nu doar o chestiune de principiu, ci şi una de logică socială şi economică”.

Mesagerul Hunedorean - Mã astept la un congres cu surprize

Acest sfârşit de săptămână se anunţă unul extrem de interesant în ceea ce priveşte viaţa politică, deoarece UDMR îşi alege un nou lider, iar ochii tuturor sunt îndreptaţi către Uniune. Asta, pentru că la finalul congresului, UDMR, se va ştii, probabil, care vor fi partenerii maghiarilor în viitor. Organizaţia UDMR Hunedoara va participa cu 11 delegaţi la acest congres.

Program concret pentru judeţul Hunedoara

„Nu am votat pentru un anumit mandat imperativ. Organizaţia UDMR Hunedoara a anunţat încă de anul trecut, că îl susţine pe Kelemen Hunor la preşedinţia UDMR. La finalul campaniei electorale în UDMR, am analizat şi am ajuns la concluzia că toţi cei 11 delegaţi din judeţ îl vor vota pe Kelemen Hunor la şefia Uniunii. Asta, deoarece el este singurul candidat din cei trei care are o viziune şi un program concret şi pentru judeţul Hunedoara. Cred că va fi un congres cu surprize, mai ales, având în vedere că vor veni toţi liderii politici. Mă aştept ca la final, Kelemen Hunor să fie ales preşedintele UDMR. Sper, de asemenea, ca din acest congres, UDMR să iasă întărită, cu un lider capabil să conducă şi să aibă un pogram politic european, cu elemente concrete de dezvoltare economică, care vor sta la baza relaţiilor noastre cu partenerii politici”, a declarat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler (foto).

Trei candidaţi pentru preşedinţie

Congresul UDMR se va desfăşura în 26-27 februarie la Oradea, în cadrul acestuia urmând să fie ales, prin vot, noul lider al Uniunii, după ce actualul preşedinte, vicepremierul Marko Bela, a anunţat că nu îşi mai doreşte un nou mandat. Candidaţii înscrişi în cursă sunt ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial pentru minorităţi Peter Eckstein Kovacs şi liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely.

Replica Hunedoara - PSD organizeaza alegeri în filialele locale

Toate organizatiile locale ale Partidului Social Democrat din judetul Hunedoara isi vor alege noile conduceri, probabil, in luna martie. Mandatele birourilor locale vor fi desemnate pe doi ani. Alegerile se vor organiza dupa noul statut al formatiunii politice.

Mandatele actualelor birouri de conducere ale celor 69 de filiale locale ale Partidului Social Democrat expira in curand. In plus, PSD are si un nou statut, aprobat de catre Congresul Extraordinar al partidului. Astfel, toate organizatiile locale vor fi nevoite sa convoace conferinte extraordinare pentru desemnarea unor noi echipe de conducere.

Birouri de conducere

Rand pe rand, toate organizatiile locale din judet vor convoca alegeri pentru desemnarea noilor conduceri. Vicepresedintele PSD Hunedoara, Cosmin Nicula, declara ca aceste alegeri interne vor avea loc, cel mai probabil, incepand de luna viitoare: „Alegerile vor avea loc, probabil, incepand cu luna martie. Deja mandatele actualelor conduceri se apropie de final. In ceea ce ma priveste, voi candida pentru un nou mandat la Deva”. In acelasi timp, PSD a finalizat lista cu propuneri privind potentialii candidati pentru functiile de primari in cele 69 de localitati ale judetului. Astfel, la Hunedoara a fost desemnat Dan Boboutanu, presedintele filialei locale, la Orastie, Ovidiu Balan, in prezent viceprimar al municipiului, la Vulcan, economistul Marian Coltescu, iar la Petrila – Dumitru Rascolean. Acestia au fost unici candidati. In schimb, la Deva sunt patru propuneri: senatorul Cosmin Nicula, Florian Ghergan, fost candidat la primarie in 2008, Ioan – Gabriel Samoilescu, medic si fost prefect al judetului, si doctorul Marius Blendea. Si la Petrosani au intrat in cursa electorala interna trei persoane: inginerul Artur Gaman, consilierul judetean Francisc Gerschner si fostul comandant al Politiei Florin Nicolae. Pe de alta parte, primarii in functie, care mai doresc sa intre in batalia electorala pentru inca un mandat si au sanse sa castige, vor fi desemnati drept candidati. Pe de alta parte, primarul orasului Geoagiu, Simion Maris, a anuntat ca nu mai doreste sa intre in alta batalie electorala. Din acest motiv, conducerea filialei a validat trei posibili candidati, iar cel mai bine plasat in sondaje va fi inscris in cursa electorala. Este vorba despre viceprimarul Radu Sorin Igna, consilierul judetean Ioan Valean si Vasile Caragut. La Uricani, PSD l-a desemnat tot pe Danut Buhaescu pentru postul de primar.

USL si sondajele de opinie

Cu toate ca PSD are potentiali candidati pentru toate cele 69 de primarii, acestia nu vor ajunge sa intre in cursa electorala. Si aceasta pentru ca forurile de conducere ale PSD si PNL din judetul Hunedoara au decis sa mearga pe liste comune la alegerile locale din 2012, in cadrul Uniunii Social Liberale, in toate cele 69 de localitati, la consiliul judetean, dar si la presedintia acestei institutii. Totusi, PSD va comanda sondaje de opinie proprii, care vor fi realizate in lunile mai – iulie. „Partile semnatare se angajeaza ca, pe baza cercetarilor sociologice si a consultarilor politice la nivelul conducerilor centrale si judetene, sa identifice si sa propuna candidatii cu cele mai mari sanse de a castiga functiile pentru care candideaza”, se arata in actul de infiintare a Uniunii Social Liberale, semnat de catre Victor Ponta si Crin Antonescu. In judet, discutiile dintre PSD si PNL – PC vor porni de la posturile de primari pe care fiecare dintre partide le detine in momentul de fata, 30 – PNL si 19 – PSD. De asemenea, vor fi efectuate si sondaje de opinie in localitatile care, in acest moment, sunt conduse de catre primari ai Partidului Democrat Liberal. Pe de alta parte, numarul de locuri care revine fiecarei parti, PSD, respectiv ACD, va fi stabilit de comun acord, atat pentru consiliul judetean, cat si pentru cele locale.

Replica Hunedoara - Alegerile din PDL Hunedoara vin abia prin aprilie

Hunedoara se numara printre cele opt judete in care nu s-au organizat alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri pentru sefia filialei judetene a Partidului Democrat Liberal. Deocamdata, nimeni nu si-a exprimat in mod public intentia sa se inscrie in cursa electorala. Alegerile nu vor avea loc mai repede de mijlocul lunii aprilie, pentru ca nu s-au finalizat cele la nivel local.

35 de organizatii locale ale Partidului Democrat Liberal si-au ales noi conduceri. Printre acestea nu se numara insa cele din Deva sau Hunedoara. Organizatia Judeteana a PDL Hunedoara a inceput alegerile interne inca din luna septembrie a anului trecut, dar le-a stopat cel putin in Colegiul nr. 3, unde in luna decembrie s-a organizat scrutin partial pentru desemnarea deputatului. Potrivit unor surse din partid, alegerile pentru conducerea judeteana a PDL vor avea loc undeva spre mijlocul lunii aprilie. In schimb, in cele 69 de filiale locale alegerile interne vor fi incheiate la mijlocul lunii martie. Cele mai multe dintre organizatiile in care nu s-au ales noile birouri sunt situate in Colegiul nr. 3. Doar in trei localitati, Hateg, Rachitova si Densus, s-au ales conducerile pentru urmatorii patru ani.

Scrutin in filialele locale

PDL Hunedoara este condus de un comitet de organizare si desfasurare a alegerilor, CODA, care este supervizat de catre primarii municipiilor Arad si Alba Iulia, Gheorghe Falca si Mircea Hava, si deputatul Ioan Oltean, iar presedinte interimar este deputatul Viorel Arion. Potrivit noului statut al Partidului Democrat Liberal, cea mai mica organizatie este cea creata pe langa fiecare sectie de votare in parte. Astfel, in judetul Hunedoara, PDL trebuie sa infiinteze 523 de astfel de filiale, care sa cuprinda, fiecare, cam 15 membri. Dupa ce se incheie acest proces, in fiecare localitate vor fi alegeri pentru conducerea biroului organizatiei. Pe de alta parte, PDL are de anul trecut si o structura noua: cea pe fiecare colegiu de deputat in parte. In judet sunt sapte astfel de structuri conduse de catre deputatii si senatorul partidului. Potrivit lui Florian Toma, membru al CODA al PDL Hunedoara, alegerile pentru sefia organizatiei judetene ar urma sa aiba loc pana la mijlocul lunii aprilie: „Procesul de alegeri interne a fost intarziat de alegerile pentru Colegiul nr. 3 si apoi de cele pentru primar in comuna Baru. Toate organizatiile locale vor finaliza alegerile pana in 15 martie, astfel ca scrutinul la nivel de judet se va organiza undeva in jurul datei de 15 aprilie”. Pe de alta parte, persoanele care vor dori sa candideze pentru sefia organizatiei judetene isi vor putea depune candidatura cu 10 zile inainte de convocarea conferintei judetene de alegeri.

Cine candideaza?

Pentru sefia Organizatiei Judetene a Partidului Democrat Liberal Hunedoara sunt vehiculate mai multe nume. Deocamdata, nimeni nu a facut niciun anunt clar ca si-ar dori sa intre in batalia pentru presedintia filialei judetene. Pana acum se stie doar ca Tiberiu Iacob – Ridzi nu va candida pentru aceasta functie. Chiar daca la desemnarea conducerii interimare a PDL Hunedoara, senatorul Dorin Paran si-a anuntat intentia sa candideze pentru cea mai inalta functie din PDL Hunedoara, acum acesta spune ca se va mai gandi. „In principiu nu, nu candidez, dar ma mai gandesc. Nu se stie niciodata!”, a declarat Dorin Paran. Chiar in ziua in care a fost numit sef interimar al PDL Hunedoara, deputatul Viorel Arion a promis ca nu va candida pentru sefia organizatiei judetene. Acum se pare ca s-a razgandit, dar surse din partid dau ca sigura o candidatura a sa pentru una dintre functiile de prim-vicepresedinte. Pentru ca nu a fost de gasit nici la telefon, REPLICA nu poate preciza daca deputatul Viorel Arion si-a schimbat declaratia pe care a facut-o in emisiunea „Ora exacta” de la Antena 1 Deva, cand a evitat sa dea un raspuns clar in ceea ce priveste candidatura sa: „Nu am inca un raspuns la aceasta intrebare!”. In aceeasi emisiune, Arion a spus si ca subprefectul Dorin Gligor ar fi cel mai potrivit sa conduca organizatia PDL: „In acest moment, subprefectul Dorin Gligor este persoana cea mai indicata sa preia sefia Organizatiei Judetene a PDL Hunedoara”. Contactat de REPLICA, Dorin Gligor a declarat ca a auzit si el ca numele sau este vehiculat pentru preluarea sefiei filialei hunedorene a PDL: „ªtiu ca se vorbeste despre o eventuala candidatura a mea. Daca ajung la concluzia ca modul in care cred eu ca ar trebui sa se faca politica este folositor pentru partid, atunci voi lua in calcul si aceasta varianta. In cazul in care voi lua aceasta decizie, voi respecta legea si voi demisiona din functia de subprefect!”. Practic, filiala judeteana este condusa interimar inca de la inceputul lui 2009, cand Gheorghe Barbu a renuntat la postul de presedinte, el fiind inlocuit cu Tiberiu Iacob – Ridzi. In judetul Hunedoara, PDL detine 19 posturi de primar, noua de consilieri judeteni, iar in Parlament a trimis un senator, pe Dorin Paran, si trei deputati, pe Monica Iacob – Ridzi, Iosif Blaga si Viorel Arion.

Replica Hunedoara - Uniunea Social – Liberala si efectele sale in judet

Dupa ce a fost infiintata la nivel national, Uniunea Social – Liberala, formata din Alianta de Centru Dreapta (PNL si PC) si PSD, incepe sa functioneze si la nivel local. Astfel, potrivit protocolului, de acum inainte este interzisa orice colaborare la nivel local cu Partidul Democrat Liberal. De asemenea, in judetul Hunedoara Uniunea Social – Liberala va prezenta candidaturi comune in toate cele 69 de localitati, precum si la presedintia Consiliului Judetean, decizia in acest sens fiind luata deja in forurile de conducere ale PNL si PSD Hunedoara.

Protocolul de constituire a Uniunii Social - Liberale contine si mai multe capitole care se refera colaborarea in teritoriu, dar si la alegerile locale. Cel putin la nivelul Consiliului Judetean, PNL si PSD formeaza o alianta inca din 2008, insa ele nu exista in cele doua mari municipii, Deva si Hunedoara, la Orastie, Vulcan si Petrila.

Impreuna la locale

Protocolul prevede in mod expres ca partidele care formeaza Uniunea Social -Liberala vor avea candidati comuni pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, la primaria resedintei de judet, precum si liste comune pentru consiliile locale si cel judetean. Documentul prevede insa ca ACD si PSD pot sa prezinte fiecare in parte candidati pentru primarii, insa acest lucru nu se va intampla in judetul Hunedoara, unde vor exista liste comune inclusiv pentru posturile de primari ai celorlalte 68 de primarii. Practic, in momentul de fata, este clar ca actualul presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, va fi nominalizat pentru o noua candidatura in fruntea acestei institutii. De altfel, Hunedoara se afla printre cele 20 de judete in care Alianta de Centru Dreapta (PNL - PC) va avea candidatii pentru sefia consiliilor judetene. In schimb, la nivel de tara, PSD va nominaliza 21 de candidati pentru sefia unor consilii judetene. “Partile semnatare se angajeaza ca, pe baza cercetarilor sociologice si a consultarilor politice la nivelul conducerilor centrale si judetene, sa identifice si sa propuna candidatii cu cele mai mari sanse de a castiga functiile pentru care candideaza”, se arata in actul de infiintare a Uniunii Social - Liberale, semnat de catre Victor Ponta si Crin Antonescu.

Proceduri

La nivelul judetului Hunedoara, Uniunea Social - Liberala va avea doi co-presedinti, Mircea Ioan Molot si Laurentiu Nistor. Potrivit lui Molot, Uniunea nu va colabora in niciunul dintre consiliile locale cu PDL. “In scurt timp vom analiza situatia din cele cinci consilii locale in care exista colaborari cu PDL. La Deva asteptam decizia Curtii de Onoare si Arbitraj in ceea ce ii priveste pe cei patru consilieri ai PNL, care au votat alaturi de PDL in ultima perioada. De asemenea, la Hunedoara va fi analizata situatia consilierilor locali ai Partidului Conservator, care voteaza in mod constant alaturi de PDL. La fel vom vedea si situatia din consiliile locale din Orastie, Vulcan si Petrila. Protocolul spune clar ca orice alianta cu PDL la nivel local este interzisa, iar cine nu se conformeaza isi poate gasi un alt drum in politica”. Pe de alta parte, pana in iulie vor fi stabiliti si candidatii pentru cele 69 de primarii din judet. ªi in acest caz se va merge pe principiul paritatii, dar discutiile vor porni de la posturile de primari pe care fiecare dintre partide le detine in momentul de fata, 30 – PNL si 19 – PSD. De asemenea, vor fi efectuate si sondaje de opinie in localitatile care, in acest moment, sunt conduse de catre primari ai Partidului Democrat Liberal. Pe de alta parte, numarul de locuri care revine fiecarei parti, PSD, respectiv ACD, va fi stabilit de comun acord, atat pentru consiliul judetean, cat si pentru cele locale. Dupa alegeri, in cazul in care Uniunea va putea forma majoritati care sa duca la posibilitatea desemnarii ambilor vicepresedinti ai Consiliului Judetean si ambilor viceprimari din municipiul resedinta de judet, fiecare parte va numi un vicepresedinte al Consiliului Judetean si un viceprimar al municipiului resedinta de judet. In schimb, daca una dintre partile semnatare ale Uniunii va avea postul de primar, iar in respectivul consiliu local majoritatea se constituie de catre aceasta alianta, atunci celalalt partid va desemna viceprimarul. Conform protocolului, si dupa alegeri Uniunii Social - Liberale ii este interzisa formarea de majoritati cu PDL.

Colaborarea pana la alegerile locale

Alesii USL din consiliile locale si cele judetene trebuie sa se constituie in majoritati, singuri sau in asociere cu reprezentantii altor partide, cu exceptia celor de la PDL. Daca nu pot constitui majoritati, atunci alesii USL vor ramane in opozitie. Daca majoritatea este constituita, atunci alesii USL au obligatia sa sustina initiativele primarilor si presedintilor de consilii judetene, care fac parte din Uniune. In schimb, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care apartin Uniunii Social - Liberale, se vor consulta cu grupurile de consilieri ale partidelor componente inainte sa propuna proiectele de hotarari. In acelasi timp, reprezentantii alesi sau numiti in functii din administratia locala apartinand Uniunii Social Liberale nu vor face declaratii publice referitoare la deciziile sau actiunile celorlalti reprezentanti ai USL, care pot aduce prejudicii imaginii acestora sau bunei colaborari in cadrul aliantei. Acest tip de colaborare se va mentine si dupa alegerile din 2012. Protocolul dintre PSD si ACD a fost semnat pentru perioada 2011 – 2020. ªi la alegerile parlamentare, PC, PNL si PSD vor prezenta liste comune cu candidati. Fiecare parte componenta va desemna un numar egal de candidati la nivel national. Actualii parlamentari au cele mai mari sanse sa candideze pentru noi mandate. In cazul in care se va modifica structura colegiilor, decizia privind candidaturile va fi luata si in functie de rezultatele unor sondaje de opinie. In prezent, in judetul Hunedoara, Partidul National Liberal are trei parlamentari, Dan Radu Rusanu (senator Deva – Hunedoara – Calan – Þara Hategului – Þinutul Padurenilor), Mariana Campeanu (deputat, Calan – Þara Hategului – Þinutul Padurenilor) si Bogdan Þimpau (deputat, Deva - Carjiti). Partidul Social Democrat numara tot trei parlamentari, Laurentiu Nistor (deputat, Brad – Valea Muresului), Cosmin Nicula (senator, Valea Jiului) si Cristian Resmerita (deputat, Lupeni – Vulcan - Uricani). Practic, acestia ar urma sa fie propusi drept candidati si in 2012, daca isi vor mai dori sa intre in cursa electorala si daca vor ramane aceleasi colegii sau se va pastra actualul sistem de vot.

Posibili candidati

PNL detine la ora actuala postul de presedinte al Consiliului Judetean, astfel ca Hunedoara va fi unul dintre judetele in care candidatul pentru aceasta functie va reveni tot aceluiasi partid. Practic, in 2012, Mircea Ioan Molot va incerca sa castige pentru a treia oara acest fotoliu. Candidatura pentru postul de primar al municipiului Deva va reveni aproape sigur Aliantei de Centru Dreapta. In opinia mea, Petru Marginean (PC) va fi nominalizat pentru acest post, in conditiile in care deja Mircia Muntean pierde teren chiar si in propriul partid. La Hunedoara, doar daca nu va reusi sa asfalteze strazile, Ovidiu Hada (PNL) nu va mai fi nominalizat pentru intrarea in cursa electorala. Nu va avea probleme cu nominalizarea chiar daca deputatul Viorel Arion ar reveni in PNL. La Brad, actualul primar, Florin Cazacu (PSD), va fi candidat al USL pentru un nou mandat. La Lupeni, Cornel Resmerita (PSD) ar urma sa candideze pentru a fi ales a patra oara in fruntea urbei, iar la Uricani – Danut Buhaescu (PSD), in timp ce la Calan Adrian Filip Iovanesc (PNL) va candida pentru un al treilea mandat. La Simeria, inca nu e sigur daca Petru Paun Jura (PNL) mai doreste sa isi reinnoiasca mandatul, in timp ce Simion Maris (PSD) a anuntat ca nu va mai intra in cursa electorala. In orasul Hateg, Partidul National Liberal nu il va mai nominaliza pe Nicolae Timis, astfel ca USL va trebui sa gaseasca pana in toamna un candidat. De asemenea, Uniunea Social Liberala are de cautat candidati pentru Orastie, Petrosani, Vulcan Petrila si Aninoasa, acolo unde, in prezent, comunitatile sunt conduse de edili care reprezinta Partidul Democrat Liberal. Toti candidatii vor fi desemnati pana in iulie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB