Dobrogea 16 februarie

|

Observator de Constanta - Actiune a senatorului Moga

Observator de Constanta - Primarul Matei lanseaza proiectul “Am 14 ani, imi fac buletin”

Ziua Constanta - Iorguş - „Externalizarea serviciilor sociale ar reduce cheltuielile bugetare"

Ziua de Constanta - Va renunţa Mazăre la cozile umilinţei?


Observator de Constanta - Actiune a senatorului Moga

Lobby pentru Judecatoria Harsova si spitalele Cernavoda si Mangalia

Parlamentarul se va afla si la sfarsitul aceste saptamani in teritoriu pentru a discuta cu locuitorii din Colegiu despre problemele cu care se confrunta

Senator PSD de Constanta, Nicolae Moga, a continuat sa-si tina promisiunile fata de alegatorii din Colegiul nr. 2, acolo de unde a primit cele mai multe voturi pentru reprezentare in Parlament.

Zilele trecute, atentia parlamentarului constantean a fost fixata pe situatia spitalelor din judet pentru care a pregatit documente ce arata necesitatea mentinerii functionalitatii acestora. De asemenea, o alta problema a senatorului este legata de intentia Executivului de a desfiinta Judecatoria Harsova. „Nu de mult timp, un proiect de lege inaintat Parlamentului Romaniei, la data de 06.12.2010, ameninta linistea locuitorilor din cateva localitati constantene. Pe buna dreptate, un grup de zece primari din localitatile Harsova, Garliciu, Ciobanu, Ghindaresti, Saraiu, Horia, Crucea, Topalu, Vulturu si Pantelimon sunt alarmati de decizia de desfiintare a Judecatoriei Harsova”, a declarat senatorul Nicolae Moga pentru „Observator” de Constanta. El a continuat prin a explica pasii urmati in obtinerea unui raspuns care sa clarifice situatia. In acest sens, au fost cerute lamuriri inclusiv de la CSM, raspuns pe care senatorul il catalogheaza ca fiind „in doi peri”, fapt ce il obliga sa faca urmatoarele precizari: „Cred cu putere, observand lucrurile din perspectiva parlamentarului obligat sa participe activ la procesul legislativ din aceasta tara, ca numai intr-o organizare judiciara clara se poate vorbi de un sistem judiciar coerent, in cadrul caruia instanta suprema sa-si indeplineasca atributia constitutionala a asigurarii interpretarii unitare a legii”.

Parlamentarul constantean este revoltat de raspunsurile pe care le aude zilnic din partea reprezentantilor puterii vizavi de activitatea unitatilor spitalicesti si despre soarta acestora. „Nu e necaz mai mare decat cel in care sa nu sti unde sa duci un bolnav care are nevoie urgenta de un consult medical”, a completat senatorul Moga.

De altfel, tot acesta este si motivul pentru care saptamana viitoare va depune alte doua interpelari la Senat. Este vorba despre decizia de desfiintare a Spitalului Cernavoda, cu care senatorul Nicolae Moga nu este de acord, dar si privind desfiintarea Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia. „Incercam toate posibilitatile legale ce le detinem pentru a putea stopa deciziile actualei conduceri a tarii. Nu putem sa lasam ca actul medical din judetul Constanta sa se duca pe apa sambetei fara a face nimic. Stiu ca mai sunt colegi de-ai mei care incearca sa determine pe cai legale, actuala guvernare sa nu inchida aceste spitale. Sper sa putem face ceva pentru medici, pacienti si locuitorii judetului care ar putea la un moment dat sa aiba nevoie de asistenta medicala de specialitate”, a mai precizat senatorul Moga pentru cotidianul nostru.

In legatura cu activitatea din teritoriu, Nicolae Moga a declarat ca merge saptamanal, dar si ori de cate ori timpul ii permite – sa discute cu cetatenii care l-au trimis in Parlament sa ii reprezinte despre problemele pe care le au. „Dorinta mea si a oamenilor cu care lucrez este sa le mai luam de pe suflet unele necazuri. La sfarsitul saptamanii in care ne aflam, de exemplu, voi merge la Oltina. Aici, am programate intalniri cu locuitori cu diverse boli si imi cer ajutorul, dar si cu pensionari care au necazuri cu pensia. Fac tot ce-mi sta in atributii pentru a-i ajuta, ori, macar pentru a-i indruma spre institutiile competente”, a conchis senatorul PSD de Constanta, Nicolae Moga.

Nicolae Moga este vicepresedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Senat si a adus in dezbaterea forului mai multe interpelari si initiative legislative menite sa schimbe situatia dificila a cetatenilor acestei tari.

Observator de Constanta - Primarul Matei lanseaza proiectul “Am 14 ani, imi fac buletin”

Primarul orasului Navodari lanseaza un proiect la care nu se gandesc prea multi lideri ai administratiilor locale. Propune la nivelul orasului pe care il coduce sa fie derulat proiectul „Am 14 ani, imi fac buletin”. Actiunea se adreseaza copiilor care implinesc varsta de 14 ani si, conform legii, primesc pentru prima data buletin de identitate.

Nicolae Matei se adreseaza prin acest proiect, in primul rand, tuturor acelor parinti care, desi copiii lor implinesc varsta legala pentru care ar trebui sa ceara eliberarea cartii de identitate, nu fac demersuri pentru obtinerea respectivului act de identitate. De fapt, proiectul primarului implica identificarea copiilor in varsta de 14 ani in vederea intrarii lor in rapoartele Serviciului Evidenta Populatiei pentru eliberarea actelor de identitate. „Sunt foarte multi copii care au implinit varsta de 14 ani sau chiar mai mult si nu au buletine, iar situatia nu este una intalnita doar la Navodari. Este o situatie generalizata, asa incat fac apel si la Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, sa intervina si sa faca demersuri in intreg judetul, sa identifice acesti copii si sa intervina pe langa Consiliile Locale si Primari, sa fie achitata taxa aferenta eliberarii cartilor de identitate sau sa rezolve problema spatiului locativ. Sunt destule cazurile in care copiii de 14 ani nu au buletine pentru ca parintii nu au un domiciliu stabil la care sa ii inregistreze, conform sesizarilor primite in atentia mea pe acest subiect”, a declarat primarul Nicolae Matei.

Si, tot in cadrul proiectului, intentia primarului este de a aplica inlesniri la plata taxelor pentru eliberarea cartilor de identitate, fiind vizati, in special, copiii inclusi in programele de asistenta sociala.

De precizat ca obtinerea cartii de identitate se face in baza urmatoarelor documente: cerere tip pentru eliberarea cartii de identitate (se solicita la Serviciul de Evidenta a Persoanelor), certificat de nastere (original si copie), actul de identitate al unuia dintre parinti, al tutorelui sau reprezentantului legal, cu care se face dovada domiciliului, timbru fiscal (valoarea o comunica Serviciul de Evidenta a Populatiei), contravaloarea eliberarii cartii de identitate, respectiv suma de 11 lei.

Ziua Constanta - Iorguş - „Externalizarea serviciilor sociale ar reduce cheltuielile bugetare"

Deputatul PDL Zanfir Iorguş se numără printre iniţiatorii unui proiect de lege privind contractarea serviciilor sociale.

Alături de parlamentarul Iorguş, propunerea mai este semnată de alţi patru deputaţi, doi de la PDL, unul de la PSD şi unul de la PNL. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 16 decembrie 2010, iar în prezent se află la Senat.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de act normativ creează cadrul legislativ necesar pentru furnizarea de servicii sociale de calitate pentru toate categoriile de beneficiari aflaţi în situaţii de dificultate sau de risc, în condiţii de eficienţă şi eficacitate sporite, stimulând în acelaşi timp incluziunea socială a tuturor grupurilor vulnerabile. Iniţiatorii mai precizează că autorităţile publice nu se achită întotdeauna corespunzător de obligaţia stipulată în Constituţie privind asigurarea unor servicii de protecţie şi asistenţă socială, motivul fiind adesea infrastructura învechită, aparatul administrativ supraîncărcat şi lipsa de resursă umană specializată. În plus, motivează parlamentarii, costurile cu asistenţa socială ocupă o pondere însemnată în economia unităţilor administrativ-teritoriale.

Deputatul Zanfir Iorguş ne-a declarat că externalizarea serviciilor sociale ar însemna o creştere a calităţii lor şi, în acelaşi timp, o reducere a cheltuielilor. „Statul este un administrator prost. O externalizare a unui serviciu reduce cheltuielile şi risipa. De exemplu, la o cantină administrată de primărie, să zicem, personalul poate fi supradimensionat. În plus, ştim cu toţii că obiceiul este să se mai facă şi câte o nuntă acolo, ceea ce ar însemna diminuarea porţiilor beneficiarilor. În cazul externalizării unui astfel de serviciu, nu se va întâmpla aşa ceva, întrucât prestatorii de servicii sociale vor fi acreditaţi în acest sens", a precizat deputatul PDL.

Ziua de Constanta - Va renunţa Mazăre la cozile umilinţei?

Un constănţean critică pe site-ul de administraţie domnuleprimar.ro obiceiul autorităţii locale din Constanţa de a-i scoate pe vârstnici în stradă, fie vremea cât de rea, pentru un ajutor constând în alimente. „Cozile umilinţei", aşa cum au fost pe bună dreptate supranumite şirurile de oameni care se formează în faţa unei uşi sau alteia, stârnesc, aşadar, reacţii negative din partea constănţenilor.

„De ce, în loc să umiliţi bătrânii - care pentru «pachetele» date cu «mărinimie» din banii contribuabililor sunt obligaţi să stea la cozi de 3-4 ore şi să îndure injuriile personalului pus să-i servească - nu le daţi un bon valoric (odată cu pensia din luna respectivă) prin poştă. Bănuiesc că situaţia celor cu pensii mici o aveţi, sau la mijloc sunt alte interese (firme private care trebuie să-şi termine stocul de ulei, făină, zahăr etc.)? Sistemul cred că nu ar lăsa loc la speculaţii!", i-a transmis Tudor Nicolae pe 13 februarie primarului Constanţei, prin intermediul site-ului amintit. De precizat că domnuleprimar.ro este un site interactiv, prin intermediul căruia locuitorii diferitelor unităţi administrativ-teritoriale adresează întrebări edililor, iar unii primari le mai şi răspund. Este de prisos să mai precizăm că primarul Radu Mazăre nu a răspuns la nicio sesizare. Revenind la sistemul de ajutorare a pensionarilor, prin bonuri valorice, menţionăm că în legislatura 2004 - 2008 a existat şi o propunere legislativă în acest sens.

Proiect ucis din faşă

Iniţiativa a aparţinut deputaţilor PNL Gheorghe Dragomir şi Andrian Mihei şi deputatului Uniunii Democrate Turce din România Iusein Ibram, însă a fost sufocată din faşă. Deputaţii au respins definitiv propunerea în noiembrie 2007, cu 179 de voturi, fiind susţinută în final de numai şapte deputaţi. Proiectul iniţiat de cei trei parlamentari propunea chiar înlocuirea pachetelor de alimente cu bonuri valorice şi distribuirea lor printr-un sistem asemănător cu cel privind acordarea de ajutoare pentru încălzire. Ei susţineau că aşa s-ar elimina clientelismul politic în selectarea furnizorilor produselor incluse în pachete, ar conferi libertate celor vizaţi în a-şi alege produsele dorite şi, totodată, ar reda demnitatea oamenilor umiliţi de statul la coadă în frig, cu noaptea în cap. Printre cei care au votat împotrivă s-a numărat atunci şi deputatul Gheorghe Dragomir. Parlamentarul şi-a argumentat votul dat împotriva propriei iniţiative prin faptul că oricum a fost considerat neconstituţional de către Guvern.

Dragomir: „Voi propune!"

Pentru că la momentul respectiv a declarat că nu exclude să reiniţieze proiectul de lege sub o altă formă, l-am contactat telefonic pe deputatul PNL pentru a afla care mai sunt şansele ca o astfel de propunere să fie reintrodusă. „În contextul unei bune colaborări cu partenerii de coaliţie, nu ar fi exclus să propunem un astfel de proiect împreună. Eu voi propune! Tot ceea ce vine în ajutorul pensionarilor va avea sprijinul meu", a afirmat Gheorghe Dragomir. Rămâne de văzut cum va fi privită o eventuală astfel de propunere din partea liberalului de către partenerii pesedişti din Uniunea Social-Liberală, implicit de Radu Mazăre.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB