Bucovina 14 februarie

|

Crai Nou Suceava - „Ingineriile funciare” din judeţ revin în atenţie

Monitorul de Suceava - Ovidiu Donţu a preluat interimar preşedinţia PSD Suceava

Monitorul de Suceava - PSD, PNL şi PC apelează la sondaje de opinie pentru candidaturile la CJ şi Primăria Suceava

Monitorul de Suceava - Băişanu: „Valoarea investiţiilor străine în România a scăzut în perioada Guvernului Boc”

Monitorul de Suceava - PSD Suceava îi ajută pe cei cu pensiile impozitate să dea în judecată statul

News Bucovina - Flutur isi clarifica pozitia in scandalul vamilor din Romania

News Bucovina - USL Suceava va fi infiintata in trei saptamani

Evenimente de Botosani - Femeile conservatoare si-au ales sefa

Evenimente de Botosani - Gheorghe Sorescu: «avem un buget dezechilibrat, care va crea probleme din ce in ce mai mari»

Evenimente de Botosani - PDL a castigat Primaria Corni

Crai Nou Suceava - „Ingineriile funciare” din judeţ revin în atenţie

Potrivit preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, a trecut prea mult timp de la scandalul legat de schimburile şi vânzările de terenuri din zona Staţiunii de Cercetări Agricole, fără ca vinovaţii să fie stabiliţi „Dosarul de la Staţiunea de Cercetări Agricole Suceava a zăcut prea mult”, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că i-a cerut prefectului Sorin Arcadie Popescu să verifice „ingineriile funciare” din judeţ, după ce i-au fost semnalate mai multe situaţii neclare.

Potrivit şefului executivului judeţean, a trecut prea multă vreme de la scandalul legat de schimburile şi vânzările de terenuri din zona Staţiunii de Cercetări Agricole din Suceava fără să fie stabiliţi vinovaţii.

Flutur consideră că trebuie verificate mişcări de terenuri, puneri în posesie ilegale, situaţia terenurilor de sub luciul de apă, dar şi dosare mai vechi.

Politicieni, poliţişti sau magistraţi au beneficiat de terenuri în apropierea Sucevei, într-o zonă ce permite realizarea de construcţii, după ce Guvernul a aprobat în 2002 o hotărâre privind trecerea din domeniul public în cel privat a 86,93 hectare ale Staţiunii de Cercetări Agricole Suceava, a evidenţiat în 2005 un raport al unei comisii constituite de Prefectura Suceava.

Peste 40% din terenuri, reprezentând 34,52 hectare, au fost tranzacţionate înainte de punerea în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate, iar comisia a constatat că “pe parcursul tranzacţiilor efectuate cei implicaţi direct în fundamentarea şi aplicarea hotărârii Guvernului devin proprietari pe anumite suprafeţe de teren”, în această situaţie fiind conducători ai Direcţiei Agricole sau Oficiului de Cadastru şi rude ale acestora.

De menţionat este că persoanele care au cumpărat teren sub formă de acţiuni înainte de emiterea Hotărârii de Guvern precum şi a hotărârilor comisiei judeţene de fond funciar şi a titlurilor de proprietate, au efectuat şi cele mai multe tranzacţii de terenuri şi “au avut cunoştinţă de evoluţia şi modul de restituire a terenurilor de la SCA Suceava”, se mai arată în raportul comisiei.

Monitorul de Suceava - Ovidiu Donţu a preluat interimar preşedinţia PSD Suceava

Preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Ovidiu Donţu, a preluat cu titlu interimar preşedinţia organizaţiei municipale a partidului, după ce fostul preşedinte Virginel Iordache a demisionat din funcţie, săptămâna trecută.

Responsabilitatea funcţiei a fost decisă vineri, în şedinţa Biroului Permanent Judeţean. Ovidiu Donţu a declarat, ieri, că intenţionează să aducă „o anume dinamică” în viaţa organizaţiei municipale şi să înscrie în partid cât mai mulţi suceveni care votează PSD sau simpatizează cu social-democraţii. „Vrem să ne organizăm pe secţii de votare, să avem proiecte pentru fiecare cartier în parte, să avem organizaţii locale puternice şi să întărim rolul organizaţiei de tineret în municipiul Suceava. De asemenea, vrem să pregătim organizaţia ca împreună cu PNL să câştigăm Primăria Suceava şi peste 51 la sută dintre mandatele de consilier local”, a afirmat Donţu.

Ovidiu Donţu va asigura interimatul Organizaţiei Municipale Suceava a PSD până la următoarele alegeri, care vor avea loc, cel mai probabil, în luna mai a acestui an.

Monitorul de Suceava - PSD, PNL şi PC apelează la sondaje de opinie pentru candidaturile la CJ şi Primăria Suceava

Sondajele de opinie vor stabili care dintre partidele componente ale Uniunii Social Liberale, PSD, PNL şi PC, vor da candidaţii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean sau primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat că sondajele vor fi făcute la nivelul fiecărei localităţi pentru a vedea care este situaţia reală a celor trei partide, iar în final se vor stabili şi candidaţii comuni la Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava.

Nechifor a spus că protocolul de înfiinţare a Uniunii Social Liberale va fi semnat la Suceava în circa trei săptămâni şi a arătat că potenţialul noii construcţii politice este unul foarte mare. La nivel naţional, a spus preşedintele PSD Suceava, intenţia de vot pentru USL este de 61%, precizând că aceasta se apropie de suma procentelor cu care sunt creditate PSD, PNL şi PC.

„Am speranţa că şi la Suceava vom avea potenţial să urcăm scorul politic al USL astfel încât să devansăm PD-L, iar procentele adunate ale PSD, PNL şi PC să dea un scor bun pentru suceveni. Acum PSD are 49 de primari la nivel de judeţ din cei 114, are 14 consilieri judeţeni, iar PNL vine şi el cu o zestre de 11 primari şi patru consilieri judeţeni, ceea ce înseamnă că la Suceava PSD, împreună cu PNL, deţine aproape majoritatea localităţilor. Important este că în localităţile cu primari PSD trăieşte peste 30% din populaţia judeţului, iar în cele cu primari PNL, 11% din populaţie. Deci aproape jumătate din populaţia judeţului”, a explicat Nechifor.

Preşedintele PSD Suceava a mai spus că USL va trebui să găsească varianta cea mai bună de candidat pentru primăria municipiului Suceava, arătând că victoria în municipiul reşedinţă de judeţ va conta foarte mult în ecuaţia alegerilor locale.

Monitorul de Suceava - Băişanu: „Valoarea investiţiilor străine în România a scăzut în perioada Guvernului Boc”

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Alexandru Băişanu, consideră că şeful statului, Traian Băsescu, dezinformează populaţia României atunci când spune că în perioada guvernării liberale, 2004 – 2008, au fost luate măsuri de stânga. Băişanu a spus că afirmaţiile lui Traian Băsescu pot fi combătute cu cifrele oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică cu privire la investiţiile realizate în România în perioada 2004 – 2008. Astfel, liderul liberalilor suceveni a arătat că în timpul guvernării PNL investiţiile străine în economia românească au crescut de la 10,4 miliarde de euro, în 2004, la 27 de miliarde de euro, în 2008.

„Traian Băsescu minte atunci când spune că cei din guvernarea PD-L au luat măsuri de dreapta, iar guvernarea liberală a luat măsuri de stânga. Se poate vedea clar o creştere de 17 miliarde de euro a investiţiilor străine în România. Domnilor portocalii, reţineţi că asta înseamnă guvernare de dreapta, şi anume creşterea investiţiilor economice în statul pe care îl conduci. O creştere nu de 50%, ci de aproximativ 70%. Iar asta înseamnă de la sine creşterea numărului locurilor de muncă, a salariilor, înseamnă profit pentru economia românească”, a declarat Băişanu.

El a adăugat că, în comparaţie cu perioada guvernării liberale, potrivit INS, în primul an de guvernare PD-L, respectiv 2009, investiţiile străine în România au scăzut cu aproape 10 miliarde de euro. În opinia lui Alexandru Băişanu, scăderea investiţiilor înseamnă o guvernare defectuoasă a democrat-liberalilor.

Pe de altă parte, preşedintele PNL Suceava a mai spus că, potrivit INS, în perioada 2004 – 2008, numărul societăţilor comerciale active din economia românească a crescut de la 374.000 la 518.000.

„Asta a însemnat că în perioada 2004 – 2008, în timpul guvernării liberale, oamenii au avut încredere în măsurile luate de PNL, măsuri de dreapta, motiv pentru care au înfiinţat societăţi, au creat locuri de muncă, au creat valoare şi au dus la dezvoltarea României. În 2009, după un singur an de guvernare PD-L, au dispărut 120.000 de firme active. Asta înseamnă că ce am reuşit să facem noi în perioada de creştere economică a României au reuşit să distrugă PD-L-iştii în doar un an”, a încheiat Băişanu.

Monitorul de Suceava - PSD Suceava îi ajută pe cei cu pensiile impozitate să dea în judecată statul

PSD Suceava îi sprijină cu asistenţă juridică gratuită pe pensionarii ale căror pensii sunt impozitate cu 5,5% pentru a da în judecată statul român ca să-şi recâştige drepturile. Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat că, până în prezent, la serviciile social-democraţilor au apelat circa 200 de pensionari, numărul lor fiind în creştere.

„Vom acorda asistenţă juridică aşa cum am făcut şi în trecut prin departamentele de specialitate ale partidului şi vrem să ajutăm pe această cale pensionarii care se simt nedreptăţiţi şi care nu pot singuri să facă demersurile pentru a da în judecată statul. Vrem să-i anunţăm public pe toţi pensionarii care sunt în această situaţie şi faţă de care ne exprimăm potenţialul de a-i ajuta că îi aşteptăm la sediul partidului din Suceava, dar şi la sediile din teritoriu pentru a le acorda asistenţă juridică, astfel încât dreptul patrimonial să le fie respectat de către statul român”, a declarat Nechifor.

News Bucovina - Flutur isi clarifica pozitia in scandalul vamilor din Romania

Consiliul Judeţean Suceava nu are atribuţiuni nici în domeniul vămilor şi nici privind problemele legate de paza frontierei de stat, a ţinut să clarifice joi, într-o declaraţie de presă, şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur, care este şi vicepreşedinte al PDL.

„Am văzut în schimb PSD, care este artizanul acestei lupte, că probabil ne confundă cu vechiul Consiliu Judeţean Suceava pe care l-au pierdut şi după care plâng din 2008. Nu ne ocupăm de aşa ceva”, a subliniat preşedintele CJ Suceava, arătând că în calitate de persoană publică, a făcut „ce trebuie” atunci când a aflat de existenţa unor posibile probleme în vămile şi pe graniţa judeţului Suceava cu Ucraina.

„Am informat, de fiecare dată, prompt, la timp, când am avut informaţii, organele în drept, abilitate să verifice şi să facă ordine în acest domeniu”, a spus Flutur, în declaraţia de presă susţinută la sediul PDL Suceava.

El a ţinut să evidenţieze că este nefiresc ca Biroul Vamal de la Dorneşti să fie în chirie la un agent economic privat, la un operator vamal, motiv pentru care a solicitat ministrului de Finanţe să găsească soluţie pentru a fi mutat de acolo. „Nu cred că este firesc şi se pot da naştere la fel de fel de speculaţii şi întrebări că Vama Dorneşti, biroul care vămuieşte marfa venită din Ucraina pe calea ferată în primul rând, să fie cu chirie la un agent economic privat care este comisionar în vamă”, a spus Flutur.

El a arătat că prin Vama Dorneşti se derulează anual mărfuri importate de unele firme în valoare de zeci de milioane de euro, de îngrăşăminte chimice, materiale de construcţie, motorină, cărbune. „E vorba de zeci de mii de tone de îngrăşăminte, din Rusia din Ucraina, din alte ţări. Sunt convins că organele în drept ale statului vor verifica eludarea taxelor vamale în raport cu originea mărfii plimbată în acte prin mai multe ţări şi off-shore-uri ca apoi să vină în ţară şi să fie vămuită la domiciliul firmei”, a spus Flutur. El şi-a exprimat încrederea în organele statului că vor face ordine. „Am discutat şi informat organele în drept de la primul ministru, ministrul de Finanţe, ministrul de Interne, toate organele care am socotit că trebuie să ştie aceste lucruri”, a spus vicepreşedintele PDL.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, că arestările în cazul vameşilor reprezintă o “bătălie între două grupuri mafiote din PDL”, iar dacă lupta împotriva corupţiei s-ar face corect ar trebui să fie cercetaţi lideri PDL precum Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă şi Constantin Ostaficiuc. Preşedintele PSD a mai susţinut că şefii unor vămi sunt instalaţi în funcţii de către liderii PDL, iar în schimb cotizează la PDL. “Şefii de vămi de la Suceava, Arad, Timişoara sunt toţi fără excepţie puşi la cererea sefilor de la PDL, domnul Flutur, Falcă, Ostaficiuc la Timiş. Toţi dau bani la partid pentru funcţiile ocupate. De la acesti lider locali banii ajung la Bucureşti. Dacă chiar am face o luptă de combatere a corupţiei în vămi ar trebui cercetaţi şi trimişi în judecată Flutur, Falcă, Ostaficiuc, şeful Vămii Bucureşti, cel de la ANAF şi miniştrii care i-au pus în funcţii. Altfel rămâne o bătălie între grupurile mafiote, dar e bine şi aşa pentru că-i vede lumea cine sunt”, a adăugat liderul PSD.

News Bucovina - USL Suceava va fi infiintata in trei saptamani

Semnarea protocolului de funcţionare a USL în judeţul Suceava va avea loc în circa trei săptămâni, a anunţat joi, liderul social-democraţilor suceveni, deputatul Cătălin Nechifor, care a subliniat că îşi doreşte ca PSD şi ACD să aibă dialog şi să colaboreze punctual în fiecare localitate din judeţ.

Totodată, preşedintele PSD a mai declarat că în prima şedinţă a Biroului Politic al PSD Suceava se va înfiinţa un comitet de lucru care va stabili acţiunile comune cu ACD.

Nechifor a precizat că în ceea ce priveşte candidaturile comune ale USL la alegerile locale din judeţul Suceava, acestea vor fi stabilite în urma unor sondaje de opinie. „Vom face sondaje de opinie, iar ceea ce îşi doreşte electoratul să fie transpus în practică atât la nivel judeţean cât şi în municipiul reşedinţă de judeţ”, a spus Nechifor.

El a arătat că PSD şi PNL-PC au în judeţul Suceava un potenţial politic important, menţionând că în prezent, în preferinţele alegătorilor suceveni, PDL este depăşit de PSD, iar împreună cu PNL-PC se poate forma o majoritate.

Senatorul PSD de Suceava, Gavril Mîrza, a declarat la rândul său că prin constituirea USL la Suceava vor fi refăcute majorităţi în mai multe consilii locale din judeţ şi că ar putea fi numiţi noi viceprimari din partea PSD sau PNL, exemplificând cu situaţia din Vatra Dornei, unde PSD şi PNL pot constitui majoritate în CL şi să-l înlocuiască pe viceprimarul PDL, Mircea Rusu. Mîrza a mai spus că prin înfiinţarea USL se dă încredere populaţiei că va scăpa de actuala guvernare portocalie şi că dă fiori PDL.

Evenimente de Botosani - Femeile conservatoare si-au ales sefa

Sambata dimineata a fost desemnata conducerea filialei judetene de femei a Partidului Conservator.

In urma votului exprimat a fost desemnata presedinta a organizatiei judetene Anca Lupascu in timp ce la organizatia municipala a fost aleasa Ramona Acujboaiei. In mai putin de o luna, organizatia de femei numara peste 300 de membre de partid la nivel judetean, iar la nivel de municipiu peste 100.

„Speram sa putem schimba ceva in Botosani, impreuna cu doamnele si domnisoarele ce ni s-au alaturat noua, speram sa mai aducem inca de trei ori mai mult, sa schimbam tot ce nu s-a schimbat pana acum. Asteptam de 20 de ani sa se schimbe ceva”, a declarat Ramona Acujboaiei.

Presedinta filialei judetene, desi are 26 de ani, crede ca nu este un dezavantaj, ci dimpotriva. „Numarul membrilor o sa creasca, in fiecare saptamana aducem undeva in jur de 20-30 de adeziuni. Lumea se implica, vede cum este, la randul lor doamnele care sunt in partid aduc alte doamne si atunci speram sa facem ceva. Nu am venit aici numai de ochii lumii, am venit ca sa demonstram ca putem si asta o sa se vada in timp. Intr-o luna am invatat destul de mult si noi chiar credem si incercam sa fim un colectiv, sa facem diferite actiuni si intalniri prin care demonstram ca suntem serioase. Nu vrem sa ne inscriem doar intr-un partid, am adus adeziuni si cu asta terminam. Vrem sa lucram”, a spus Anca Lupascu.

La alegerile de sambata a fost prezent si presedintele PC Botosani Paul Onisa. Acesta a tinut sa fie alaturi de cele care vor coordona femeile ce doresc sa se alature conservatorilor. „Nu facem decat sa continuam inchiderea tuturor structurilor politice in cadrul Partidului Conservator, structuri cu armaturi puternice, sa reziste tuturor bataliilor politice ce vor urma. Avem si pentru prima data la Botosani o structura viabila de femei la nivelul judetului si municipiului. Ne-a surprins rapiditatea cu care au reusit sa se constituie, ceea ce inseamna ca am nimerit si femei puternice si suntem convinsi ca in spatele barbatilor puternici din filiala judeteana vor sta intotdeauna si femei puternice”, a declarat Paul Onisa.

Evenimente de Botosani - Gheorghe Sorescu: «avem un buget dezechilibrat, care va crea probleme din ce in ce mai mari»

Vicepresedintele PNL Gheorghe Sorescu sustine ca la dispozitia municipalitatii mai exista o linie de credit neutilizata in totalitate pana acum si care va deservi Primaria in acest an.

Astfel ca, potrivit prognozelor date de liberal, in 2011 automat dobanzile si ratele care vor fi platite din bugetul local vor fi mult mai mari. In aceste conditii, sustine Sorescu, mare parte din incasarile din taxele si impozitele platite de contribuabili, in speta circa 30 la suta, se va duce catre achitarea ratelor si dobanzilor la creditele contractate de municipalitate.

„Bugetul pe anul acesta este mai mic decat cel de anul trecut cu 20 milioane de lei si putin peste 20 la suta se duce pe investitii. Gradul de indatorare va creste in continuare pentru ca municipalitatea mai mare linie de credit deschisa, pe care nu a folosit-o in totalitate, asta insemnand ca anul acesta si anul viitor dobanzile vor fi mai mari, la fel si ratele. In continuare se pare ca avem un buget dezechilibrat, care va crea probleme din ce in ce mai mari. Nu a fost o gandire si un management foarte corect in a chibzui fondurile municipalitatii, in a lua imprumuturi si in a rezolva si realiza niste lucrari de investitii”, a declarat Gheorghe Sorescu.

Conform bugetului local pe anul 2011, ce a fost aprobat pe 10 februarie, Primaria municipiului Botosani trebuie sa plateasca in acest an dobanzi si comisioane bancare de circa trei milioane de lei, iar alte sapte milioane de lei inseamna ratele la imprumuturile contractate.

Evenimente de Botosani - PDL a castigat Primaria Corni

Candidatul PDL a reusit sa convinga electoratul din comuna Corni sa-i dea votul pentru a accede pe functia de primar. Aceasta a ramas libera dupa ce fostul primar, Dumitru Mitosu, a decedat in noiembrie 2010.

Patru candidati s-au aflat in cursa electorala, lupta dandu-se intre candidatul PDL, Dorel Dorneanu si cel al PSD, actualul viceprimar Ilie Oniciuc. In urma numaratorii voturilor din toate cele sase sectii de votare, rezultatul este unul singur: Dorel Dorneanu a castigat din primul tur, obtinand un procent de 54,27% (1.646 de voturi) din totalul cetatenilor cu drept de vot care s-au prezentat la urne si surclasandu-l pe candidatul PSD, Ilie Oniciuc care a convins doar 31,20% (947 de voturi) din alegatori. Ceilalti doi contracandidati, respectiv liberalul Constantin Dumbrava a obtinut 10,68% (324 de voturi), iar peremistul Constantin Fandache doar 3,86% (117 de voturi).

In aceste conditii, din consilier local, Dorel Dorneanu devine primar al comunei Corni, mandatul urmand a si-l exercita pana la alegerile locale din 2012, cand se organizeaza alegeri de drept. Dorneanu urmeaza sa lucreze in cadrul Executivului Primariei chiar cu principalul sau contracandidat din cursa electorala tocmai incheiata, adica cu Ilie Oniciuc, candidatul, PSD si viceprimar al comunei Corni la ora actuala.

Liderii PSD isi asuma esecul, pus insa pe seama mitei electorale si nu a unei lupte cinstite. „Noi am dus o campanie anti-mita electorala, dar oamenii sunt in continuare cumparati cu bani si alimente. Oamenii sunt saraci si se lasa cumparati. Sau poate, fara sa fiu ironic, se pare ca in Romania inca se traieste bine, inca se mai pot taia salarii si pensii, daca reprezentantul puterii reuseste sa iasa invingator din primul tur”, a declarat senatorul Gheorghe Marcu, presedintele organizatiei judetene PSD Botosani.

Si reprezentantii PNL s-au declarat mirati de faptul ca fotoliul de primar a fost castigat din primul tur, desi inca de la inceputul cursei electorale, nu au dat sanse prea mari propriului candidat. „Nu ne asteptam sa castige candidatul PDL din primul tur, nu credeam ca se va cheltui asa de mult ca sa iasa din primul tur. Domnul Dumbrava si-a indeplinit misiunea, este o crestere pentru PNL fata de alegerile din 2008”, a spus deputatul Florin Turcanu, presedintele PNL Botosani.

Locuitorii din Corni au fost constiinciosi, exercitandu-si duminica, dreptul constitutional, prezentandu-se la urne in procent de 60,22%. Cea mai buna prezenta a fost inregistrata in satul Balta Arsa, in timp ce cea mai scazuta a fost in satul Corni.

Incidente in ziua scrutinului electoral

Primul incident care a fost si semnalat Biroului Electoral de Circumscriptie din comuna Corni s-a petrecut in jurul amiezii, cand s-a constatat in sectia 1 de votare ca cauciucul atasat unei stampile de vot lipsea. „Se pare ca un cauciuc s-a dezlipit de stampila si cel mai probabil a ramas in urna in buletinul de vot. Am luat declaratii si am incheiat in acest sens si un proces verbal”, a declarat judecatorul Marioara Ilie, presedinte BEC Corni.

Tot in jurul amiezii, alegerea noului primar a starnit in masa interesul cetatenilor cu drept de vot, care s-au inghesuit sa voteze. Acest lucru reiese din statisticile privind prezenta la vot. Astfel ca daca pana la orele 10.00, s-a inregistrat o prezenta de doar 6,36%, la ora 14.00, statisticile indicau o prezenta de 35,9%. Nici la sectia de votare nr. 4 din satul Sarafinesti, lucrurile nu au fost tocmai in regula. Astfel ca un cetatean a reclamat faptul ca buletinul sau de vot era deja stampilat in momentul in care l-a primit. Conducerea sectiei de votare a declarat nul documentul, inmanandu-i un altul alegatorului.

Pe parcursul intregii zile de duminica, lideri ai formatiunilor politice care au avut inscris candidat in cursa electorala, s-au aflat in comuna Corni, pentru a supraveghea ca procesul de votare sa se desfasoare in conditiile legii. Asta cu atat mai mult cu cat inca de sambata, reprezentantii PSD au anuntat ca se va incerca fraudarea alegerilor, in acest sens instiintand Biroul Electoral de Circumscriptie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB