Moldova 5 ianuarie

|

Iasi Plus – Guvernul loveste in iesenii clienti ai CET

Ceahlaul Neamt - Cu excepţia UNPR, toate partidele parlamentare din Neamţ îşi desemnează candidaţii pentru alegerile locale

Ziarul de Roman- "Am lansat proiecte de suflet pentru zona Roman"

Ziarul de Roman - Faceri și desfaceri în politica judetului

Desteptarea Iasi - Benea si Stavarache, candidati comuni din partea aliantei PSD - PNL in 2012?


Iasi Plus – Guvernul loveste in iesenii clienti ai CET

Iesenii primesc inca o lovitura din partea Guvernului pedelist: de pe 1 ianuarie, este foarte posibil ca gigacaloria sa fie mai scumpa cu 19 lei. Potrivit unui proiect de hotarare afisat pe 3 ianuarie pe site-ul Primariei, de pe 1 ianuarie, pretul de facturare al gigacaloriei vandute populatiei creste de la 185 de lei/Gcal la 204 lei/Gcal. Majorarea are la baza decizia 432/25 noiembrie 2010 a ANRSC, decizie care a parvenit recent municipalitatii. "Am fost instiintati ca, prin aceasta decizie, Guvernul reduce subventia pe gigacalorie de la 80,52 de lei la 61,51 de lei pe gigacalorie. Rezulta, astfel, o diferenta de 19 lei pe gigacaloarie. In documentul primit nu este o motivare a scaderii cuantumului subventiei de la bugetul de stat. In ceea ce ne priveste, Primaria a mentinut subventia pe gigacalorie acordata de la bugetul local la 50,87 de lei”, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi.

Proiectul de hotarare se afla in dezbatere publica timp de 30 de zile, urmand a fi introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal in luna februarie. Daca va fi aprobat de consilieri, atunci noul pret al gigacaloriei va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie, adica va fi platit retroactiv! Este posibil insa ca diferenta de 19 lei/Gcal sa fie suportata de CLM. Consilierii locali ai PDL nu au specificat daca vor fi de acord cu proiectul initiat de municipalitate conform deciziei Guvernului alcatuit din colegii lor. "Am cerut directorului economic Victorel Lupu o estimare privind impactul pe care aceasta reducere a subventiei il va avea asupra bugetului local”, a spus viceprimarul PDL Gabriel Grigore.

Desteptarea Iasi - Benea si Stavarache, candidati comuni din partea aliantei PSD - PNL in 2012?

Nu aduce anul ce aduc pesedistii si penelistii

Daca cele doua partide din Opozitie vor merge cu alianta la notar, PSD si PNL ar putea avea candidati comuni la localele si generalele din 2012. Potrivit mai multor informatii care circula in mediul politic, intelegerea dintre pesedisti si penelisti, negociata la cutite in acest inceput de an, va viza pastrarea zonelor de influenta de catre fiecare dintre cele doua partide. In judetul Bacau se prefigureaza, tot mai clar, posibilitatea unei candidaturi comune, din partea aliantei amintite, a lui Dragos Benea si Romeo Stavarache.

Alianta PSD - PNL s-ar putea materializa, in judetul Bacau, printr-o candidatura comuna la presedintia CJ si primaria municipiului de resedinta. Potrivit unor informatii vehiculate de presa centrala, cele doua partide s-ar fi inteles in ceea ce priveste delimitarea sferelor de influenta. Logica de functionare a aliantei va tine seama de bazinele electorale ale formatiunilor politice. Astfel, intr-un judet dominat de PSD alianta va propune candidati social-democrati la sefia consiliului judetean, respectiv la primaria municipiului de resedinta. Consiliul Judetean Teleorman, de pilda, e condus de Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. Primarul municipiului de resedinta face parte din aceeasi formatiune politica, astfel incât e probabil ca viitoarea alianta sa propuna candidati pesedisti pentru cele doua functii, cu ocazia alegerilor locale de anul viitor. In judetele controlate de PNL, liberalii vor avea primul cuvânt.

Bacaul, o particularitate

In contextul aliantei PSD - PNL, judetul Bacau reprezinta o particularitate. CJ este condus de un reprezentant al PSD, Dragos Benea, in timp ce PNL controleaza Primaria Bacau, prin intermediul lui Romeo Stavarache. Cum va functiona "imparteala" aliantei in judet?

Benea s-a abtinut de la comentarii pe marginea modului de functionare a viitoarei aliante politice, apreciind - totusi - ca negocierile "se vor termina mai repede decât vor unii". Seful CJ a recunoscut insa ca parafarea aliantei va pune PSD si PNL in imposibilitatea de a veni cu candidati proprii. Benea a apreciat ca alianta se impune pentru ca e singurul mod in care PDL ar putea fi invins in 2012. "E singura metoda de a opri un partid care e pregatit sa faca orice pentru a câstiga alegerile din 2012. Asta este singura strategie ca sa oprim ascensiunea acestui partid, a PDL", a declarat presedintele CJ Bacau.

"Nu cred intr-o alianta de genul asta"

De cealalta parte, presedintele interimar al municipalei PSD, Virgil Mândru, a lasat de inteles ca nu vede cu ochi buni o astfel de alianta. Mândru a apreciat ca PSD si PNL vor avea candidati proprii la alegerile locale. "La noi la municipiu nu s-a stabilit inca nimic. Stiu ca la ultima sedinta s-a transmis sa asteptam rezultatul discutiilor de la Bucuresti. Personal, nu cred intr-o alianta de genul asta. PSD si PNL sunt doua partide mari, cu orgolii, PSD e lider in sondaje. Nu cred ca vor exista candidati comuni, nu vad cum", a declarat Virgil Mândru.

"Nu m-am nascut vicepresedinte"

Intelegerea dintre pesedisti si penelisti va duce la schimbarea majoritatii din CJ unde, de mai mult timp, functioneaza o asa-zisa alianta administrativa intre PSD si PDL, gratie careia Silviu Bondor (PDL) indeplineste functia de vicepresedinte al CJ. Pozitia acestuia este serios periclitata in acest moment, mai ales ca Benea a anuntat, inca de la finele lui 2010, ca PSD isi va reconsidera relatia cu PDL in CJ, dupa ce comunele pesediste afectate de inundatii n-au primit niciun leu de la Guvern. Bondor a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu va fi afectat de posibila pierdere a functiei de vicepresedinte. "In CJ exista o alianta administrativa, nu politica. Ea a functionat. A se vedea ca in CJ nu au existat scandaluri ca in Consiliul Local Bacau. Nu m-am nascut vicepresedinte. Eu le urez succes, nu stiu ce alianta vor face, dar in administratie trebuie facuta administratie. Nu am primit niciun semnal ca s-ar dori schimbarea mea din functia de vicepresedinte", a opinat Bondor.

"Urez succes celor doi reprezentanti ai stângii din Bacau"

Sefii PDL Bacau sustin ca alegatorii vor penaliza intelegerea dintre PSD si PNL. Gabriel Berca, presedintele filialei, a declarat ca atât in 2004, cât si in 2008 votul bacauanilor a fost favorabil dreptei. "Vreau sa vad reactia electoratului din Bacau fata de aceasta alianta. Bacauanii au votat de doua ori cu dreapta. Bacaul nu a votat niciodata cu PSD. In rest, le doresc mult succes celor doi reprezentanti ai stângii, Benea si Stavarache", a spus Berca. El a adaugat ca alianta PSD - PNL e la fel de nefezabila si nerealista precum cea dintre PSD si PDL, care a functionat pe parcursul lui 2009, si pe care Berca a catalogat-o drept o "aberatie".

Viorel Hrebenciuc a anuntat "pogorârea" pacii peste Bacau:

"Când doi sefi de partid beau o cafea se face o alianta"

Intr-un interviu acordat cotidianului Desteptarea la sfârsitul anului trecut, liderul PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, afirma ca bataliile din plan local vor inceta odata cu constituirea unei aliante intre PSD si PNL. Hrebenciuc declara, aluziv, ca la Bucuresti liderii celor doua partide s-au inteles deja asupra necesitatii aliantei. "La Bucuresti, la un moment dat, doi lideri de partid beau o cafea si se face o alianta, astfel incât toate bataliile astea de pe plan local isi pierd orice fel de sens", declara deputatul.

In acelasi interviu el a asigurat ca PSD nu poate pierde sefia CJ, ca PDL este pe locul 3 in sondaje si ca alianta cu PNL nu trebuie sa mire pe nimeni ea fiind fireasca.

Ceahlaul Neamt - Cu excepţia UNPR, toate partidele parlamentare din Neamţ îşi desemnează candidaţii pentru alegerile locale

Partidele politice din Neamţ, cu reprezentare în Parlament, trebuie să îşi desemneze, anul acesta, pînă în toamnă, candidaţii la alegerile locale din 2012. Practic, începînd din vară, va fi numai un an pentru campania electorală oficială, dar timp suficient pentru cea din spatele cortinei, iar conducerile partidelor vor trebui să aibă listele de candidaţi gata, cu primari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.

Gheorghe Ştefan, preşedintele PDL Neamţ, a declarat că "pînă în toamnă, organizaţia Neamţ a Partidului Democrat Liberal îşi va desemna toţi candidaţii, dar pînă atunci trebuie să vedem cum evoluează situaţia politică. Un lucru este cert: toţi candidaţii PDL vor intra în cursa electorală după efectuarea unor sondaje de opinie, astfel încît să aruncăm în luptă candidatul cel mai bine cotat atît în PDL, dar şi în raport cu alte partide, după cum ies rezultatele sondajelor".

Preşedintele PSD Neamţ, Alin Antohi, a declarat la rîndul său că "în ianuarie, se va face o evaluare la sînge a activităţii organizaţiilor şi membrilor PSD în teritoriu. Ne vom întîlni cu toţi colegii, astfel încît să putem creiona un punct de vedere comun asupra activităţii politice a anului 2011". PSD are ordin de la centru să nominalizeze listele cu candidaţi pînă la 1 iulie 2011, şi apoi să le prezinte conducerii centrale.

PNL Neamţ trebuie să aibă pregătiţi oamenii pentru alegerile locale pînă în iunie. Dorinel Ursărescu, preşedintele liberalilor nemţeni a declarat, ieri: "Am început deja acţiunea de evaluare şi reorganizare, acolo unde este cazul, a tuturor organizaţiilor locale iar această acţiune, inclusiv listele de candidaţi, se vor termina pînă la sfîrşitul lunii iunie. În mare, noi avem creionate aceste candidaturi şi chiar ne gîndim la cele parlamentare, însă această decizie o vom lua mai tîrziu. Nu este un termen limită şi este posibil ca pînă atunci să se schimbe şi legea electorală".

Şi conservatorii nemţenii îşi aleg candidaţii anul acesta. Cristian Liciu, preşedintele interimar al PC Neamţ: "În primăvară va avea loc conferinţa jdueţeană pentru alegerea conducerii PC Neamţ, apoi desemnarea candidaţilor. Pînă acum am organizat colegiile 1, 2, 3 şi 8 pe Valea Muntelui". Cristian Liciu a precizat că PC va merge în alegeri separat de PSD, cu liste proprii, dar că ştie că vor fi şi nemulţumiri în unele partide, în urma desemnărilor candidaţilor: "Pe aceşti nemulţumiţi îi aşteptăm la noi. Noi ne bazăm pe tineret, oameni tineri, care au o altă concepţie politică".

Singurul independent se mai gîndeşte

Ioan Munteanu, singurul deputat nemţean neafiliat vreunui partid politic, este ţinta tuturor bîrfelor politice în Neamţ privind o eventuală candidatură la preşedinţia Consiliului Judeţean. Despre el se spune că ar coti fie înspre PDL-ul lui Gheorghe Ştefan, fie că n-a plecat, niciodată, cu adevărat, din UNPR-ul lui Culiţă Tărîţă.

Ioan Munteanu a precizat că "Într-adevăr, 2011 este anul în care trebuie să iau o decizie importantă, dacă vreau să merg la vreun partid politic. Asta numai dacă vreau să plec la vreun partid. Poate mă decid să rămîn independent sau să mă retrag din politică"

Întrebat dacă a fost sunat de vreun partid la finele anului şi invitat la discuţii, deputatul a răspuns că a primit telefoane, dar de urări de "La mulţi ani". "Fiecare înţelege ce vrea!", a precizat Munteanu.

Marea ţintă a UNPR: preşedinţia Consiliului Judeţean

Culiţă Tărîţă, şeful UNPR Neamţ, a recunoscut că încă nu s-a luat o decizie privind termenul pînă la care progresiştii trebuie să finalizeze listele de candidaţi. "Mai este pînă atunci. Pot, însă să vă spun, că avem două ţinte clare: preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Piatra Neamţ". Tărîţă a precizat că deşi partidul va arunca toate armele în luptă pentru aceste două ţinte, nu s-a gîndit, pînă acum, la vreun candidat anume: "Nu am nominalizat pe cineva anume, ne mai gîndim, nu avem nici un om pînă în prezent".

Ziarul de Roman- "Am lansat proiecte de suflet pentru zona Roman"

Deputatul PDL Marius Neculai a făcut, la sfîrșit de an, un succint bilanț al evenimentelor care i-au marcat activitatea parlamentară, calitatea de romașcan și chiar viața personală. În ordinea firească a importanței, pe primul loc Marius Neculai trece evenimentul anului din familia sa, deoarece fiul său, Tudor Ștefan, a împlinit un an.

La capitolul evenimente sau atitudini cu caracter special, deputatul Marius Neculai subliniază eficiența colaborării cu parlamentari PSD de Neamț, cu al căror sprijin a putut obține un vot favorabil detașat pentru ca proiecte de legi inițiate de el să facă posibile investiții de maximă importanță pentru Roman și comunele din zona noastră de interes. "Au fost proiecte de suflet, iar colegii mei parlamentari PSD Victor Surdu și Ioan Chelaru au înțeles și susținut aceste demersuri, subliniind, chiar, de la tribuna Senatului României, că noi formăm o echipă, din acest punct de vedere", a subliniat deputatul romașcan.

În topul reușitelor, Marius Neculai notează, pentru 2010, trecerea în proprietatea Consiliului Județean (CJ) Neamț a terenului din amonte de podul de peste Siret spre comuna Ion Creangă, acolo unde se pot realiza, în aceste condiții, lucrări de apărare pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați. "Liziera împinge Siretul spre sat, punînd în pericol case și culturi an de an. Proiectul de lege pe care l-am inițiat permite, acum, CJ Neamț, să demareze lucrări de apărare în caz de inundații. La același capitol pot trece acceptul Apelor Române ca, în 2011, să înceapă lucrările la digul de apărare de la Adjudeni - Răchiteni", susține parlamentarul PDL.

Prin alte proiecte de lege votate, Marius Neculai este "părintele" altor investiții de importanță pentru zona Roman, respectiv construcția hidrocentralei de pe rîul Moldova și realizarea stației de colectare, sortare, transfer deșeuri. Terenurile obținute pentru aceste investiții și fondurile europene atrase prin proiectele realizate de administrația locală dau alte perspective de dezvoltare Romanului și zonei rurale adiacente. "Fondurile europene atrase pentru investiții la Roman au fost caracteristica anului 2010, cea mai mare finanțare, pentru care a și fost semnat contractul, fiind de 6 milioane de euro, dedicată reabilitării centrului vechi al Romanului. Este obiectivul la care lucrez, împreună cu domnul primar Leoreanu, încă de la începutul mandatului, astfel ca centrului vechi al orașului să-i fie redată strălucirea de altădată", apreciază deputatul Marius Neculai.

Atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea unor școli, grădinițe, secții din spital și refacerea unor spații verzi a fost o constantă a acestui an, cu posibilitatea extinderii și finalizării proiectelor în 2011. "Am contribuit la reabilitarea și dotarea secției Pediatrie, la finalizarea Centrului Primiri Urgențe, am în vedere dotarea cu aparatură și reabilitarea blocurilor operatorii. În ceea ce privește instituțiile din învățămînt din Roman, voi face demersuri pentru reabilitarea lor, astfel încît toate școlile să arate ca noi", se angajează deputatul PDL Marius Neculai.

Ziarul de Roman - Faceri și desfaceri în politica judetului

Din punct de vedere politic, anul 2010 a semănat cu o telenovelă turcească. Adică a avut de toate: frămîntări, dezertări, alianțe imposibile și, între ele, scurte momente de acalmie. Dacă pentru unii a fost mumă, pentru alții partidul s-a dovedit ciumă, portocalie sau roșie, după preferințe.

Anul acesta a fost marcat de poziția aproape comună a celor două mari partide politice - PSD și PNL, care s-au bătut în moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Boc, și apariția unei noi formațiuni politice: Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR).

"Nu vă fie frică, PDL nu pică"

Dacă la nivel național, partidul de guvernămînt a fost din ce în ce mai vehement contestat de Opoziție, în teritoriu PDL s-a scăldat în ape destul de calme, fără convulsii sau demisii. Numeorologic vorbind, se pare că numărul 17 e norocos pentru democrat-liberali. Pe 17 mai a avut loc conferința municipală a PDL Roman, unde singurul candidat pentru șefia filialei a fost Dan Laurențiu Leoreanu. Pe 17 noiembrie a avut loc conferința județeană a democrat-liberalilor, unde Gheorghe Ștefan a fost reconfirmat președinte al PDL Neamț. Între cele două evenimente, singurele lucruri demne de consemnat au fost inundațiile din vara acestui an care au fost urmate de o inundație de vizite oficiale, printre care președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc - care s-a împotmolit în drum spre Rotunda, și Elena Udrea - care a împărțit pantofi sinistraților.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB