Dobrogea 18 ianuarie

|

Obiectiv de Tulcea - Ban la ban trage. Banii europeni pentru pescuitul din Deltă, tot pentru cei bogaţi

Observator de Constanta - Ordin de la… sefu’ pentru PDL Constanta: interzis la vorba!

Observator de Constanta - Ionel Chirita cere alesilor PNL vot conditionat pentru buget

Observator de Constanta - Ionel Chirita cere alesilor PNL vot conditionat pentru buget

Observator de Constanta - Haosul, la rang de lege in PDL Constanta

Replica Constanta - Vrabie: „Mazare si Constantinescu se plang ca doua babe cracanate”

Replica Constanta - Scrisoare „pierduta” cu ajutorul unui unchi?

Replica Constanta - Palaz, potential candidat pentru Consiliul Judetean, cu sprijinul PDL

Replica Constanta - Gigi Chiru l-a ajutat pe Constantin sa ia decizia de anulare a alegerilor organizate de Stavrositu

Ziua de Constanta - Lipsa de transparenţă duce în instanţă Primăria Marianei Mircea

Ziua de Constanta - „Sper ca această colaborare cu PNL să nu fie ca cea cu PSD"

Ziua de Constanta - Florian Constantin - „Consider normal şi statutar să conduc" (documente)

Ziua de Constanta - Cât de chiulangii şi de leneşi au fost parlamentarii constănţeni în sesiunea trecută



Obiectiv de Tulcea - Ban la ban trage. Banii europeni pentru pescuitul din Deltă, tot pentru cei bogaţi

Primele proiecte europene pentru pescuit au fost înregistrate de ANPA * Pescarii din Deltă spun că ei nu vor avea acces la fondurile europene, ci doar proprietarii cherhanalelor

Primele proiecte cu finanţare europeană destinate pescuitului din Delta Dunării au fost înre­gis­trate de Agenţia Naţională de Pes­cuit şi Acvacultură. Potrivit decla­raţiei preşedintelui ANPA, Marian Mănăilă, acestea vizează reali­zarea unor unităţi de pro­ce­sa­re a peştelui dar şi pentru acva­cultură.

„Începând cu anul acesta au început efectiv să se realizeze plăţi prin Fondul European de Pescuit. Sunt foarte multe pro­iecte şi noi sperăm ca până în 2013 să absorbim toţi banii. În Delta Dunării există dorinţa unor agenţi economici de a realiza unităţi de procesare din fonduri europene, care vor da valoare peştelui şi peştele va pleca cu un alt preţ de aici. Alte proiecte, înaintate tot de agenţi economici, vizează dezvoltarea acvacul­turii”, a declarat Marian Mănăilă.

Acesta a mai spus că nicio asociaţie de pescari şi nici primăriile din Delta Dunării nu a fost interesată să acceseze fonduri europene, singurii interesaţi fiind agenţii economici.

„În Delta Dunării, proiectele sunt depuse de societăţi private, dar asociaţiile de pescari şi pri­mă­riile până acum nu au depus proiecte. După cum se ştie, s-a constituit un grup local pentru Delta Dunării şi primăriile pot accesa fonduri pe acel grup local. Deocamdată acest grup local este în faza de recunoaştere în cadrul Autorităţii de Management”.

Pescarii din Delta Dunării spun că singurii care pot accesa banii europeni sunt doar proprietarii cherhanalelor sau alţi „patroni bogaţi”, condiţiile impuse în programele de finanţare fiind greu de îndeplinit.

„Ce fonduri europene, dom’le? Asta e o minciună. Cunoaştem şi noi foarte bine procedura după care se dau aceşti bani şi sigur vor primi tot bogaţii. În primul rând că nimeni nu ia în calcul faptul că nici eu şi nimeni din Deltă nu are bani să asigure acea cofinanţare. Pentru că treaba stă cam aşa: eu fac investiţia, de exemplu fac o cherhana cu colegii din Asociaţie, şi abia după ce treaba e gata primesc banii de la Uniunea Europeană, adică după vreo şase luni. Vă daţi seama că nicio bancă nu îmi va acorda mie sau celorlalţi un împrumut de 100 de mii de euro, cel puţin”, spune nea’ Vladimir, un pescar din Jurilovca.

Uniunea Europeană a pus la dispoziţia României 230,7 milioane de euro pentru dezvoltarea pescuitului, prin aşa - numitul Program Operaţional, cea mai mare parte a banilor urmând să ajungă în Delta Dunării. Deşi fondurile sunt accesibile încă din 2007, până la începutul acestui an nu s-a realizat nicio investiţie.

Observator de Constanta - Ordin de la… sefu’ pentru PDL Constanta: interzis la vorba!

Emil Boc s-a intalnit, ieri, cu liderii PDL Constanta, iar in absenta secretarului general Vasile Blaga, le-a cerut sa astepte, fara declaratii sau alte comentarii

Dupa ce isi stabilisera data de desfasurare a alegerilor pentru functiile de conducere din cadrul organizatiei judetene, democrat liberalii de la Constanta au reusit sa intre intr-un alt scandal, fara ca cele anterioare sa aiba vreo finalitate! Duminica, 16 ianuarie a.c., interimarul Organizatiei Municipale a venit la sediul de la judet si a fluturat prin fata presei hotararea CNSEL prin care Consiliului de Coordonare Local, convocat chiar de el in data de 05.06.2010 si care a dat-o drept lider pe deputata Maria Stavrositu – a fost nestatutar. Spiritele s-au incins iar si, ieri, parlamentarii PDL Constanta, alaturi de care s-a aflat si vicepresedintele organizatiei judetene, Paul Branza – totodata candidat pentru functia de presedinte al forului. Invitatia a fost facuta, inca de saptamana trecuta, de presedintele partidului, Emil Boc, insa, ieri, marele absent de la discutii a fost chiar coordonatorul organizatiei pedeliste de la Constanta, secretarul general Vasile Blaga. In lipsa acestuia, deputatul PDL Maria Stavrositu a declarat pentru „Observator” ca au fost primite „recomandari insistente cu privire la inghetarea situatiei existente”. Mai mult decat atat, Boc le-a cerut parlamentarilor Mircea Banias, Maria Stavrositu si Zanfir Iorgus – cu totii prezenti la intalnire, dar si vicepresedintelui PDL Constanta Paul Branza „sa nu faca” nici un fel de declaratii presei despre ceea ce se petrece in organizatie. „Ne-a spus ca suntem in stand-by pana la noi duscutii”, a completat Maria Stavrositu.

In aceste conditii, nici de aceasta data nu a fost luata vreo decizie in ceea ce priveste soarta organizatiei PDL Constanta, astfel incat fotoliul de presedinte ramane tot interimar, iar senatorul Banias democrat liberalul cel care se bucura de aceasta functie. De partea cealalta, la municipiu, situatia nu e deloc diferita; Florian Constantin, trecut in tabara senatorului Banias, declara ca el este interimarul, colega sa Maria Stavrositu facand acelasi lucru! Nu mai departe ultima informare a acesteia, semnata cu „Maria Stavrositu, presedintele organizatiei municipale a PDL Constanta”.

Ar mai fi de spus ca, in conformitate cu decizia Biroului Permanent Judetean al PDL Constanta din data de 8 ianuarie a.c., sambata 22 ianuarie, ar fi trebuit sa se desfasoare Consiliul de Coordonare Judetean pentru alegerile de la organizatia judeteana a formatiunii, insa repetatele amanari ale discutiilor pe marginea acestui subiect arata ca si data de… rezerva, respectiv 12 februarie, este in pericol de a fi schimbata! Ce se va alege de PDL Constanta ramane sa vedem…

Observator de Constanta - Ionel Chirita cere alesilor PNL vot conditionat pentru buget

Fostul primar liberal al orasului Harsova vine, printr-un comunicat remis redactiei, cu noi acuzatii la adresa actualei conduceri a administratiei locale, cu trimitere directa catre primarul Tudor Nadrag pe care il acuza de… minciuna. „Sfidand toate interventiile publice care au criticat dezmatul cheltuielilor banului public, asistam, in continuare, la dirijarea majoritatii sumelor din bugetul local cu precadere catre activitati si beneficiari, care dupa modelul adresat ministerelor, agentiilor si autoritatilor cu management pdl-ist, beneficiaza de produse, servicii si lucrari intr-o colaborare tot mai prospera cu propria clientela”. Chirita tine sa precizeze ca proiectele orasului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea localitatii si asigurarea cetatenilor a unui trai decent si tocmai din acest motiv cere „sustinerea intereselor orasului Harsova si ale locuitorilor acestuia, iar Biroul Permanent al organizatiei PNL Harsova ii mandateaza pe consilierii locali membri ai formatiunii sa voteze bugetul local pentru anul 2011, numai daca acesta cuprinde alocarea unor sume necesare pentru mai multe proiecte sustinute de liberali”.

Observator de Constanta - Haosul, la rang de lege in PDL Constanta

Florian Constantin a prezentat, ieri, decizia CNSEL prin care alegerile au fost declarate nestatutare

Liderul interimar de la municipiu a trecut, astfel, in tabara lui Banias

Maria Stavrositu e parasita de tot mai multi colegi

In plin scandal mediatic si cu imaginea vizibil sifonata din cauza scandalului privind rambursarile ilegale de TVA de la UCM Resita si in care i se aduc acuzatii de „favorizare a infractorului”, senatorul Mircea Banias, presedinte interimar al organizatiei judetene a PDL Constanta, pare sa prinda drumul liber spre functia pe care si-o doreste mai mult decat si-ar imagina cineva.

Ieri, liderul interimar al organizatiei municipale, Florian Constantin, a venit in fata presei cu decizia Comisiei Nationale de Etica Statut si Litigii, semnata de presedintele Marian Jean Marinescu si care arata ca alegerile de la organizatia municipala sunt… nestatutare.

Hotararea, din data de 9 august 2010, cu numarul de inregistrare 51, stabileste ca deputatul Maria Stavrositu ramane fara vreo functie in PDL, dupa ce a tinut de atatea ori, in acest timp, sa informeze ca este presedintele organizatiei de la municipiu.

Se pare ca Florian Constantin a luat documentul abia zilele trecute de la Bucuresti si a tinut sa-l prezinte, totodata explicand ca si-a dat seama ceva mai tarziu de „problemele de forma si fond” care au existat in organizarea Consiliului de Coordonare Local din data de 05.06.2010 la fel si Consiliul de Coordonare Judetean desfasurat in data de 31.07.2010, organizat de senatorul Mircea Banias. De asemenea, o alta recomandare a CNSEL este: „BPN are urmatoarele atributii: stabileste masuri organizatorice in BPJ si BPSM a caror activitate politica se dovedeste a fi ineficienta si poate organiza noi alegeri”.

Hotararea CNSEL aduce astfel modificari in preconizatele alegeri din PDL Constanta. Adrian Manole, candidat sustinut de senatorul Banias, pentru sefia organizatiei municipale s-a retras si urmeaza sa candideze pentru o functie de prim-vicepresedinte, Florian Constantin ramane candidatul pentru functia de presedinte al organizatiei municipale, iar deputatul Maria Stavrositu, pana nu demult sustinuta de Constantin, ramane tot mai singura.

In conditiile actuale, am putea chiar sa spunem ca tot circul de anul trecut, continuat in primele zile ale lui 2011, a fost pentru… nimic, daca ne gandim ca acest document ar fi putut aparea inca din luna august 2010, atunci cand a fost redactat.

In toata aceasta formula, cea mai interesanta imagine ramane zambetul senatorului Mircea Banias, ascuns ieri, in timpul conferintei lui Constantin dupa usa salii de sedinte a sediului de la judet.

Astazi, dupa sedinta BPN, liderii constanteni ai PDL ar trebui sa se participe la discutii cu presedintele partidului, Emil Boc si cu secretarul general, Vasile Blaga, in incercarea de a gasi solutii la conflictul existent.

Replica Constanta - Vrabie: „Mazare si Constantinescu se plang ca doua babe cracanate”

Primarul din comuna Peştera, Valentin Vrabie, cel pe care pesediştii îl dădeau exemplu după alegerile din 2008, ca fiind pesedistul care a câştigat o primărie cu cel mai mare scor, este rebel! E rebel în exprimare, e rebel în partid, nu-şi recunoaşte şefii – cei de la judeţ, din Constanţa, dând de înţeles că pentru el şefii din PSD sunt alţii decât Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Edilul, care l-a mai criticat şi cu alte ocazii pe Nicuşor Constantinescu (preşedintele Consiliului Judeţean şi primţ-vicepreşedinte al PSD Constanţa), are acum un alt of: proiectul „Să învăţăm să patinăm”. Proiectul, iniţiat de preşedintele CJC, în parteneriat cu primăriile din judeţ, prevede ca elevi din localităţile constănţene să ajungă la patinoar, în municipiu. Transportul trebuie să fie asigurat de primării, iar biletul de intrare – de către CJC. Tocmai aici e „buba”, zice Vrabie: „Păi ce, eu sunt fraier să pun botul la demagogia asta? De ce să dau 20 de milioane (lei vechi) pe transportul copiilor la Constanţa? Ca cei de la CJC să dea 5 milioane pentru biletele a o sută de copii? Asta ca să îşi facă Nicuşor Constantinescu campanie? Păi, dacă am 20 de milioane de transport, să fie sigur că mai găsesc eu încă 5 milioane şi duc elevii la patinoar. După ce că nu mi-a dat un leu pentru încălzirea şcolilor, am găsit eu din resurse proprii, el crede că mai sunt oamenii din Peştera proşti? Că se mai încântă ei la campania lui? Şi de sărbători, vreau să vă spun că a venit să dea la copii pungi de jumătate de metru cu câteva dulciuri şi în care era mai mare felicitarea din pungă, avea juma’ de kilometru!”, spune Vrabie. Critica nu se opreşte aici, edilul susţinând că judeţul Constanţa e unul bogat, nu se compară cu Vaslui, de exemplu, dar liderii „Constantinescu şi Mazăre plâng ca două babe crăcănate că nu sunt bani, că nu li se dă. Eu înţeleg că e criză, dar oameni ca aceştia, care vin cu programe ca cel cu patinoare o mai şi adâncesc!”, susţine primarul, care conchide „eu nu îi recunosc pe ei ca şefii mei la partid”.

Replica Constanta - Scrisoare „pierduta” cu ajutorul unui unchi?

Luptele din PDL Constanţa scot la iveală mai toate gunoaiele ascunse sub preş. Este momentul în care toate „bubele” pe care le-a strâns fiecare membru încep să supureze şi puroiul se revarsă asupra organizaţiei. Noua „bubă” care s-a spart este, de data aceasta, o scrisoare semnată de Cornel Pulbere, fostul soţ al judecătoarei Pulbere, în calitatea sa de membru al PDL. În respectiva scrisoare, care a început să circule pe diferite adrese de mail, este prezentat istoricul relaţiei dintre Pulbere şi Florian Constantin şi modul în care primul „a facilitat relaţia dintre el şi Mazăre” lui Constantin în vederea obţinerii unui contract de închiriere a unui imobil. Este prezentat şi contractul dintre firma lui Pulbere şi Constantin, prin care acesta se angaja să dea un comision lui Pulbere, „comision ce nu a fost dat niciodată”, aşa cum se specifică în mail. Alături de respectivele documente se află şi dovada plăţilor din trezorerie dintre Primăria Constanţa şi firma Daconex, în valoare de 120.000 RON pe lună. Se precizează şi faptul că „această scrisocare nu a fost făcută niciodată publică de domnul Banias”. Scrisoarea este datată din 17.06.2010 şi are semnătura lui Cornel Pulbere, cu carnet de membru nr.00015/2008 la Organizatia Municipală Constanţa. „Domnule Preşedinte, cu riscul de a vă inoportuna într-un mod mai puţin confortabil, îmi permit să vă transmit această srisoare deoarece mi s-a adus la cunoştinţă că situaţia mea la partid este cunoscută şi prezentată într-un mod absolut denaturat de către dl.Constantin Florian, Preşedintele Organizaţiei Municipale”. Aşa începe scrisoarea cu pricina. Potrivit lui Pulbere, în 2007 şi-a încropit o firmă de construcţii „cu care am reuşit să leg o mică afacere”. Probabil deloc întâmplător, Pulbere precizează că este o persoană disciplinată care a înţeles că trebuie să asculte ce i se spune. Probabil acesta este motivul pentru care a făcut mai departe ceea ce pretinde că i s-a cerut, potrivit scrisorii, de către Florian Constantin. „A apelat să intervin în litigiul Organizaţiei PD-L Mangalia, unde la vremea respectivă îl susţinea pe dl. Dan Moldovan în detrimentul d-lui Iorguş. (...) În primăvara anului trecut a venit la mine şi mi-a spus că în virtutea relaţiilor pe care le am, să-l introduc şi pe el în lumea bună, ceea ce am şi facut, mai mult prin diverşi cunoscuţi i-am favorizat un contract cu Primăria Constanţa de 2 milioane de euro (sediul Daconex Închiriat la Poliţia comunitară), contract încheiat în luna iulie 2008 şi prin care ar fi trebuit să-mi revină un comision care nu s-a materializat niciodată, (pentru clarificare - relaţiile erau pe partea fostei mele soţii)”. Pulbere mai povesteşte cum, după realizarea Alianţei PDL-PSD, Florian Constantin i-ar fi propus, „în mod anormal”, să ia un post de director, dar pe listele PSD. „Fără ca eu să ştiu că de fapt ducându-mă la DADL ocupam un post al unei membre PDL (Camelia Dumitrache), de atfel aranjamentul l-a făcut tot pe partea fostei mele soţii, iar eu m-am executat din nou pentru că în afară de el nu am avut contact cu partidul”. Şi povestea continuă: „Discuţiile privind reconfirmarea d-lui Claudiu Palaz pentru funcţia de subprefect (mult contestată atunci) au avut loc tot la mine acasă şi cred că vă amintiţi pentru că v-a sunat la orele 23.00 şi apoi v-aţi întâlnit”. Pulbere îi mai aduce la cunoştinţă lui Banias şi faptul că în 2009, la alegerile locale, „prin Florian, am sponsorizat partidul cu două calculatoare, mi-a cerut sume de bani pentru partid, m-a pus să plătesc cotizaţia (10 millioane lei vechi) şi multe altele (vă voi trimite în copie contractul de sponsorizare)”. Modul şi momentul în care a apărut scrisoare dovedeşte disperarea membrilor PDL de a pune măcar o bucuţă pe scaunul de preşedinte. Nu se mai ţine cont de faptul că se auto-învinuiesc de trafic de influenţă care reiese foarte clar din cele scrise de Cornel Pulbere. Contactat telefonic, Pulbere a declarat: „Personal, vă pot confirma că i-am înmânat domnului Banias o astfel de scrisoare. Cine a intrat în posesia acestei scrisori, nu putea să o facă decât cu ajutorul domnului Banias”. Trădare, trădare, dar să ştim şi noi!

În replică, Banias spune că scrisoarea a văzut-o abia ieri, adusă de un domn, „un unchi de-al deputatei Stavrositu, nu ştiu exact cum îl cheamă”.

Replica Constanta - Palaz, potential candidat pentru Consiliul Judetean, cu sprijinul PDL

PDL şi PNL ar trebui să aibă, la Constanţa, candidat comun la primărie şi Consiliul Judeţean, este de părere deputata Maria Stavrositu. Şi tot Stavrositu spune că actualul prefect, Claudiu Palaz, ar fi un candidat bun din partea PDL pentru Consiliul Judeţean Constanţa, chiar dacă este un prefect susţinut de UNPR. Cât priveşte Primăria Constanţa, Paul Brânză este „o idee bună” de candidat, în timp ce ea - ţinteşte un mandat de europarlamentar.

Reporter: Doamna Stavrositu, să vorbim puţin despre domnul Paul Brânză, care candidează pentru preşedinţia PDL Constanţa. Să presupunem că devine președinte al PDL Constanţa. Credeți că dânsul este o variantă viabilă pentru Primăria Constanţa?

Maria Stavrositu: De ce nu? O idee extraordinară. Cred că zilele trecute am auzit-o prima dată. Poate că dumneavoastră ați indus-o, pentru că deja astăzi o puneţi pe tapet în mod public. Da, este o idee foarte frumoasă.

Rep.: Dumneavoastră de ce nu? (n.r.- candidat pentru Primăria Constanţa)

M.S.: Nu, pentru că nu este pe agenda mea, nu mi-am propus, nu știu nici măcar dacă domnul Paul Brânză şi-a propus.

Rep.: Dar s-a speculat la un moment dat că vreți să candidați pentru Primăria Constanța. Ce vă reține acum? Că sunteți femeie, că sunteți aromâncă?

M.S.: Nu, nu asta. Pur și simplu nu e pe agenda mea. Eu chiar mă simt bine în Parlament. Faptul că fac parte din Adunarea Parlamentară a Consiliului la Strasbourg mi se pare cel mai mare noroc pe care l-am avut, să pot să beneficiez de experiența unui climat democratic, să văd cum se pun problemele, cum funcționează acest mecanism, la ce nivel și cu câtă exactitate, și pentru că am colegi care sunt în Parlamentul European, s-ar putea ca acesta să fie un obiectiv pentru mine mult mai aproape de sufletul meu.

Rep.: Vreți să candidați, așadar, la Parlamentul European?

M.S.: S-ar putea. Mă gândesc foarte serios la asta.

Rep.: Cu Primăria Constanța am lămurit-o, pe jumătate, dar...

M.S.: Da, lăsați-mă să continui, mi-am amintit cealaltă jumătate a întrebării. Faptul că sunt femeie sau că sunt aromâncă, dacă m-ar împiedica să candidez la Primăria Constanța. Astea chiar n-ar fi lucruri care să mă oprească. Faptul că sunt femeie îmi creează o obligație de a demonstra că sunt puternică. Există câteva stereotipuri în România legate de femei și unul dintre ele este că nu pot fi în managementul unor companii multi-naționale sau că nu pot fi în politică la vârf. S-au demontat toate. E adevărat că numărul femeilor în politică este foarte mic, mult mai mic decât în alte state și, pentru că tot sunt în Comisia de egalitate de șanse la Strasbourg, am văzut statisticile europene și, într-adevăr, România este fie pe ultimul loc, fie pe penultimul loc atunci când vine vorba de femei implicate în administrație la vârf, în Parlament sau în alte structuri de conducere. Poate că ăsta ar fi un argument să mă mobilizeze mai mult decât dacă aș fi bărbat, să dau încredere mai multor femei că se poate, pentru că, într-adevăr, femeile însele se gândesc că poate au mai puține șanse într-o politică în care bărbații cred că e lumea lor. Mulți bărbați, nu toți, și aici chiar am foarte mulți colegi care gândesc altfel.

Rep.: Și partea a doua? Că sunteți aromâncă?

M.S.: Mai ales în Dobrogea cred că asta nu ar fi o problemă, cum de altfel nicăieri în țara asta. Dar mai ales în Dobrogea, unde suntem un model de conviețuire etnică și socială și cred că foarte mulți dintre constănțeni, dacă nu au origini de altă natură, sigur sunt înrudiți cu cei care alte origini. Deci noi aici suntem toți amestecați de nu se mai știe om cu persoană de unde îi sunt originile sau cu cine s-a încuscrit sau s-a înrudit. Chiar conviețuim atât de frumos încât nu s-ar pune astfel problema. Iar oricine își creează o astfel de ostilitate, își face un mare deserviciu. Procentul celor care gândesc altfel este majoritar și e o inabilitate politică a celor care creează astfel de ostilități, și vor deconta pentru acest lucru la un moment dat.

Rep.: La Consiliul Județean Constanța, l-ați susține pe actualul prefect, Claudiu Palaz, dacă ar candida pentru funcția de președinte?

M.S.: De ce nu? Este o idee foarte bună și domnul prefect poate fi un candidat pentru orice partid. Dânsul nu face politică pentru că poziția pe care o ocupă îi impune să aibă un statut de independent politic. Dar, din câte știu, poziția pe care o ocupă este cu susținerea UNPR-ului, a altui partid politic, iar parteneriatele pe care și le face domnul prefect în ideea unei astfel de candidaturi sunt deschise. Eu personal îl văd ca un potențial candidat. De asemenea, dacă mă întrebați pe mine, consider că la Constanța există partide care ar putea avea – PDL, PNL, poate și alte partide, candidați comuni la Primăria Constanța și Consiliul Județean.

Replica Constanta - Gigi Chiru l-a ajutat pe Constantin sa ia decizia de anulare a alegerilor organizate de Stavrositu

Vicepreședintele PDL Constanța, Christian Gigi Chiru, spune că a depus diligențe pentru ca Florian Constantin să intre în posesia deciziei de la centru care anulează alegerile organizate de deputata Maria Stavrositu. Declarația a fost făcută în contextul în care a fost întrebat cum comentează declarațiile de la conferința de ieri, organizată de Florian Constantin în calitate de președinte interimar al Organizației Municipale a PDL Constanța. „Declarațiile mele anterioare, că sigur se vor ține alegeri interne și la municipiu, nu doar la județ, se adeveresc. Cu toate acestea, datele organizării lor - 22 ianuarie, respectiv 12 februarie, sunt nerealiste. Nu cred că este timp să le organizăm așa de repede, e timpul prea scurt”, spune Chiru.

Ziua de Constanta - Lipsa de transparenţă duce în instanţă Primăria Marianei Mircea

Primăria Cernavodă nu este tocmai un model de transparenţă. Uşile ferecate de care s-au lovit cetăţenii după instalarea ca primar a Marianei Mircea, fiind legitimaţi până la piele pentru a putea intra în primărie, i-au adus administraţiei locale din Cernavodă două procese pe finalul lui 2010.

Leila Ali a înaintat o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Cernavodă pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Dosarul nr. 7723/256/2010 a fost înregistrat la Judecătoria Medgidia pe 18 noiembrie 2010. Acţiunea ce are ca obiect "comunicare informaţii de interes public" nu este singulară. Pe 27 octombrie a fost înregistrată pe rolul instanţei din Medgidia o altă acţiune având acelaşi obiect. Florentina Dumitru a dat în judecată primăria condusă de Mariana Mircea tot pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001. Din câte se vede, în ambele cazuri prezentate, procesul a fost singura cale pentru a obţine informaţii publice de la administraţia locală din Cernavodă. Dosarele au fost declinate spre soluţionare Tribunalului Constanţa. Pentru a afla şi punctul său de vedere referitor la litigiile cauzate de slaba comunicare cu cetăţenii, am contactat-o telefonic şi pe Mariana Mircea, însă nu a fost de găsit.

Ziua de Constanta - „Sper ca această colaborare cu PNL să nu fie ca cea cu PSD"

După ce la începutul acestei luni, pe 7 ianuarie, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord, liderul PC Constanţa şi-a reluat deja activitatea, iar ieri a avut prima întâlnire cu liderul de la judeţ al PNL Constanţa, în vederea stabilirii termenilor de încheiere a protocolului Alianţei de Centru Dreapta. „Ne-am întâlnit astăzi (n.r. ieri) pentru a discuta cu domnul Dragomir, urmează mâine (n.r. astăzi) o a doua pentru a mai clarifica anumite aspecte. Sper ca această colaborare să nu fie ca şi cea cu PSD. Vom merge împreună şi la alegerile locale şi ne vom consulta în ceea ce priveşte candidaţii pe care îi vom avea, unde avem noi oameni mai buni, punem noi, unde au colegii liberali, pun ei", a susţinut Mincă.

Ziua de Constanta - Florian Constantin - „Consider normal şi statutar să conduc" (documente)

Florian Constantin se cere din nou la şefia organizaţiei municipale din fruntea căreia şi-a anunţat retragerea în urmă cu câteva luni

Democrat-liberalul Florian Constantin a pus piciorul în pragul organizaţiei municipale a PDL Constanţa. Pedelistul a fluturat ieri decizia Comisiei Naţionale de Statut, Etică şi Litigii, care a stârnit atâtea controverse, gestul fiind unul menit să arate adversarilor politici cine este şeful la PDL Constanţa.

Este vorba, mai exact, despre decizia CNSEL cu privire la luptele intestine din PDL Constanţa, decizie pe care ZIUA de Constanţa v-a prezentat-o de altfel încă de anul trecut. Pentru că decizia CNSEL era pe buzele tuturor pedeliştilor constănţeni - ambele tabere din sânul organizaţiei interpretând-o după bunul plac -, dar nimeni nu a prezentat-o ştampilată şi semnată de către preşedintele CNSEL Marian-Jean Marinescu, Florian Constantin a pornit vineri într-o călătorie iniţiatică spre Bucureşti. Din drumul devenirii sale politice, Constantin s-a întors cu credinţa şi convingerea că el este încă preşedintele organizaţiei municipale PDL Constanţa, pe care, după cum reiese din povestea sa cu zmei şi vrăjitoare, n-a părăsit-o niciodată.

Cum s-a întors Constantin de la Bucureşti şef

Pedelistul şi-a inaugurat ieri întoarcerea la şefia organizaţiei municipale pe care, în primăvara lui 2010, o părăsea, declarând că o sprijină pe Maria Stavrositu pentru această funcţie. Cu hotărârea CNSEL în mână, Constantin a prezentat retragerea din fruntea municipiului din urmă cu doar câteva luni ca pe un moment de rătăcire politică, iar colaborarea cu Stavrositu ca pe un vis sau mai degrabă coşmar, din care a fost trezit la realitate de decizia pe care s-a dus să o aducă tocmai de la Bucureşti, ca pe un prinos. „Normal şi statutar este ca alegerile de la municipiu să aibă loc înainte de alegerile de la judeţ. Toţi delegaţii Consiliului de Coordonare Local pregătitor alegerilor municipale trebuie să fie validaţi de un Birou Permanent Local statutar condus de Florian Constantin. Consider normal şi statutar ca organizaţia să fie condusă de mine", a spus Florian Constantin pe un ton ce-a semănat cu refrenul „Te-am trădat, sunt vinovat/Sentimentele nu mi le-am schimbat".

Manole: „Există sancţiuni graduale"

În demersul declarativ de a-şi recâştiga poziţia de şef interimar al filialei municipale, Constantin a fost sprijinit de colegul Adrian Manole, candidat şi el, anul trecut, la poziţia de şef la municipală. Manole l-a flancat ieri pe Constantin în calitate de prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean şi de delegat pentru supravegherea alegerilor de la municipiu, după cum a fost prezentat. Manole a ţinut să precizeze că decizia CNSEL datată 9.08.2010, care declară nestatutar atât CCL-ul prin care Stavrositu a fost aleasă şef la municipiu, cât şi CCJ-ul cu îmbrânceli din 31.07.2010, produce efecte imediat după data la care a fost emisă, iar cei care o încalcă sunt pasibili de sancţiuni graduale, conform Statutului PDL.

Fără Mitroi, n-a mai vrut cu Stavrositu

„Săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a structurii interimare numite în urmă cu trei ani. Sperăm ca luni, la Biroul Permanent Naţional, să se stabilească şi calendarul alegerilor", a adăugat Florian Constantin, care a lansat astfel un îndemn colegilor de la municipiu de a se reuni sub aripa sa. Întorcându-se la momentul în care a anunţat că face un pas înapoi şi o sprijină pe Stavrositu pentru şefia de la municipiu, Florian Constantin a explicat că la acel moment făcea parte din echipa care îl sprijinea pe primarul Florin Mitroi la şefia organizaţiei judeţene, iar el viza o funcţie de prim-vicepreşedinte la judeţ, în echipa celui pe care-l sprijinea. Constantin a precizat că nu s-a mai regăsit în această strategie după ce primarul comunei Valu lui Traian a renunţat la acest proiect politic. Constantin a mai spus că ulterior a constat şi el „viciile de formă şi de fond" sesizate de CNSEL în organizarea CCL-ului în care a fost aleasă Stavrositu, explicând că la acel moment în care făcea parte din echipa deputatei „i-au scăpat". Întrebat de ce bate din pinteni pentru aplicarea hotărârii CNSEL la aproape şase luni de când a fost emisă, democrat-liberalul a afirmat: „Am considerat să las să treacă sfârşitul de an în linişte". Ca să înlăture „suspansul", Florian Constantin a declarat încă o dată că va candida în continuare la şefia filialei municipale a PDL Constanţa, în timp ce Adrian Manole a spus că îl interesează tot funcţia de prim-vicepreşedinte la judeţ. Florian Constantin nu a abordat din proprie iniţiativă şi recomandarea CNSEL din ultimul paragraf care se referă la dizolvarea BPJ Constanţa din cauza „divizării", afirmând când a fost întrebat că este doar o recomandare către BPN, dar care nu a fost pusă în aplicare.

„Constantin şi Banias menţin haosul în PDL Constanţa"

Declaraţiile lui Florian Constantin nu au lăsat-o fără replică pe Maria Stavrositu, care, prin intermediul unui comunicat de presă, a declarat că nu contestă existenţa deciziei CNSEL, însă consideră că recomandarea privind dizolvarea BPJ nu s-a concretizat pentru că „hârtia nu a fost arătată nimănui". „Apariţia deciziei Comisiei la şase luni de la data emiterii este doar o provocare menită să menţină haosul creat în PDL de Florian Constantin în înţelegere cu Mircea Banias. Cei doi transpun, o dată în plus, conflictele interne, de care sunt în mare parte responsabili, pe agenda publică, încălcând invitaţia la decenţă a domnului preşedinte Emil Boc referitoare la declaraţiile pe acest subiect", afirmă Stavrositu, reamintind că astăzi, începând cu ora 15.00, conducerea naţională a partidului a stabilit o întâlnire pentru găsirea unei „soluţii politice viabile la Constanţa".

avea, unde avem noi oameni mai buni, punem noi, unde au colegii liberali, pun ei", a susţinut Mincă.

Ziua de Constanta - Cât de chiulangii şi de leneşi au fost parlamentarii constănţeni în sesiunea trecută

Institutul pentru Politici Publice a publicat ieri raportul activităţii parlamentarilor în sesiunea septembrie - decembrie 2010. Acesta a scos la iveală cât de harnici, dar şi cât de leneşi şi de chiulangii au fost cei pe care i-am trimis să ne reprezinte interesele în cel mai înalt for din stat, chiar dacă au indemnizaţii şi diurne lunare de mii de lei.

În topurile pozitive realizate de IPP, dar şi în cele mai puţin laudative îi regăsim şi pe unii dintre parlamentarii constănţeni. Amet Aledin, deputatul minorităţilor aparţinând UDTTMR este unul dintre cei mai activi parlamentari constănţeni, aflându-se în topul parlamentarilor cu cele mai multe propuneri legislative elaborate în perioada septembrie - decembrie 2010 - 22 la număr, dar şi în perioada decembrie 2008 - decembrie 2010 - 96 în total, dintre care şase au şi devenit legi. La polul opus, cu cele mai puţine propuneri se află deputatul Antonella Marinescu, cu un număr de şapte propuneri legislative elaborate în cei doi ani de când se află în Parlament, dintre care două în ultima sesiune parlamentară. În ceea ce-i priveşte pe senatorii constănţeni, cele mai multe luări de cuvânt în sesiunea ce tocmai s-a încheiat a avut Puiu Haşotti, patru la număr, dintr-un total de 150 de când a preluat mandatul. Tot deputatul UDTTMR, Amet Aledin, ocupă un loc fruntaş în topul deputaţilor cu cele mai multe declaraţii politice, locul opt, cu 136 de declaraţii făcute numai în această sesiune.

La loc de frunte în clasamentul prezenţei la voturile finale din Plenul Camerei Deputaţilor în sesiunea trecută se află deputatul PDL Constantin Chirilă (locul 41), cu o prezenţă de 99,1%, urmat de Amet Aledin - UDTTMR (locul 77) - prezenţă de 97,4%, Maria Stavrositu PDL (locul 99) - 96,2%, Zanfir Iorguş PDL (locul 152) - 82,6%, Gheorghe Dragomir PNL (locul 202) - 46,4%, Cristina Dumitrache PSD (locul 292) - 42,6%, Manuela Mitrea PSD (locul 260) - 40%, Antonella Marinescu PSD (locul 283) - 32,3% şi Eduard Martin PSD (locul 292) - 30,2%.

În ceea ce îi priveşte pe senatorii constănţeni, primul în top, cu cele mai multe prezenţe la voturile finale, se află liberalul, lider de grup senatorial, Puiu Haşotti (locul 66), cu 66,4%, urmat pe locul 70 de Mircea Banias (PDL) - 64,5%, pe locul 107 fiind Alexandru Mazăre (PSD) - 39,2%, iar pe locul 122 Nicolae Moga (PSD) - 24,9%.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB