Moldova 10 decembrie 2010

|

Evenimentul Iasi - Mamele din politica ieşeană sar la gâtul lui Boc

Evenimentul Iasi - Ivan anunţă despărţirea PSD de Geoană

Evenimentul Iasi - Oajdea se ia de ministrul Sănătăţii

News Iasi - Vosganian: Nu putem colabora cu PD, cit timp acesta se afla la guvernare

Iasi Plus - Pedelistii vor investitii in invatamant, dar fara bani

Ziarul Orizontul Pascani - O noua incercare de manipulare a Consiliului Local pentru rectificarea bugetului, fara prezentarea documentelor

Informatia de Pascani - Primarul Craciunescu, reales sef la PNL

Informatia de Pascani - Ionita vrea sefia PD-L

Gura Targului, Neamt - Primele nume pentru postul de vicepreședinte al CJ Neam

Ziarul de Roman - Organizatia Femeilor Liberale și-a ales conducerea

Viata Libera Galati - Mai merge alianţa PSD –PC la Galaţi?

Viata Libera Galati - Deputatul PNL Victor Paul Dobre şi bugetul pe 2011. Cinci amendamente pentru Galaţi

Viata Libera Galati - Explicaţii pentru potolirea spiritelor încinse. De ce vom plăti mai mult pentru transporturi?

Viata Libera Galati - PDL - alegeri în pericol de amânare

Desteptarea Bacau - „Alianta” PNL - PDL peste utilitatile Bacaului



Evenimentul Iasi - Mamele din politica ieşeană sar la gâtul lui Boc

Valul de nemulţumiri provocat de iniţiativa Guvernului privind înjumătăţirea concediului de creştere a copilului, a provocat reacţii şi în rândul femeilor de pe scena politică ieşeană.

Indiferent că sunt reprezentante ale Puterii sau ale Opoziţiei, cele trei femei din CLM Iaşi, Camelia Gavrilă (PNL), Laura Balanovici (PD-L) şi Petra Carp (PSD), au criticat la unison propunerea Cabinetului Boc, de a reduce de la doi ani la un an perioada în care se acordă indemnizaţia pentru mame.

„Avem de-a face cu o iniţiativă discutabilă şi cu efecte grave în planul evoluţiei copiilor şi a stabilităţii familiei”- Camelia Gavrilă, consilier local PNL

Propunerea Guvernului, desfiinţată de mamele din Consiliul Local

Singura reprezentantă a PD-L din cadrul CLM, Laura Balanovici, nu susţine iniţiativa propusă de propriul partid, arătând că femeile din statele mai dezvoltate ale UE nu beneficiază de un concediu de doi ani, însă au un sistem performant de creşe sau bani suficienţi pentru a angaja bone. „Doar dacă s-ar egaliza şi la noi situaţia femeilor din alte ţări şi posibilităţile pe care le au acestea pentru a-şi lăsa copiii după un an, reducerea concediului nu ar mai fi o problemă. Acestă iniţiativă trebuie legată de un alt proiect, privind construirea de noi creşe, precum şi specializarea personalului din aceste unităţi”, a declarat Laura Balanovici, consilier local PD-L. Şi colega sa de CLM de la PNL, Camelia Gavrilă, susţine că reducerea concediului pentru creşterea copilului este o propunere „nefericită”. „Primii doi ani din viaţa copilului sunt fundamentali pentru crearea relaţiilor afective, pentru dezvoltarea unor deprinderi şi obişnuinţe de viaţă. Astfel, prezenţa mamei, a unui climat sănătos şi protejat, sunt extrem de importante. Un copil dus la creşă la vârsta de un an este expus îmbolnăvirilor, este vulnerabil la viruşi sau alte boli infecţioase”, ne-a spus Camelia Gavrilă, consilier local PNL. Mai mult, în calitate de fost viceprimar al Iaşului, aceasta arată că mamele nu au unde să-şi lase copiii în cazul întoarcerii la munci, având în vedere că în municipiu sunt doar 10 creşe, care se confruntă cu o subfinanţare cronică. „Ar trebui o infuzie masivă de fonduri pentru refacerea creşelor şi pentru sporirea numărului, iar toate acestea implică timp. Vorbim de minim doi ani pentru efectuarea acestor lucrări”, a argumentat Camelia Gavrilă. Nici reprezentanta PSD în CLM, Petra Carp, nu a întârziat să critice iniţiativa Guvernului. „ Mă întreb, dacă acest Guvern propune înjumătăţirea concediului de creşterea copilului, câte creşe a construit? Înainte de a aplica astfel de reduceri, Guvernul ar trebui să construiască unităţi pentru îngrijirea copiilor şi să specializeze personal în acest sens ”, ne-a declarat reprezentanta PSD.

„Până când societatea nu este pregătită să ofere alternative pentru mame, nu putem vorbi de reducerea indemnizaţiei sau perioadei de concediu pentru creşterea copiilor”- Mihaela Popa, senator PD-L Iaşi

Opoziţia din PD-L se menţine şi la centru

Contactată telefonic, Mihaela Popa, senator de Iaşi şi lider interimar al filialei PD-L, a declarat că-şi menţine intenţia de a vota împotriva proiectului avut în vedere de Executiv, câtă vreme mamele din România nu au alternative pentru a-şi creşte micuţii. Mai mult, senatorul ieşean susţine că o astfel de discuţie nici nu ar fi trebuit să aibă loc în preajma sărbătorilor de iarnă, dedicate familiei. „Femeile din PD-L nu susţin această propunere. Mai mult, am depus o iniţiativă legislativă prin care solicităm mărirea concediului de maternitate la 6 luni. Până când societatea nu este pregătită să ofere alternative pentru mame, nu putem vorbi de reducerea indemnizaţiei sau perioadei de concediu acordate pentru creşterea copiilor”, a declarat Mihaela Popa.

Evenimentul Iasi - Ivan anunţă despărţirea PSD de Geoană

După ce, alături de mai mulţi colegi de partid, a semnat o scrisoare deschisă la adresa lui Mircea Geoană, în care acesta e acuzat de „minciună” în legătură cu afirmaţiile privind vizita la Sorin Ovidiu Vântu în campania pentru prezidenţiale, europarlamentarul ieşean Cătălin Ivan îşi continuă criticile la adresa fostului preşedinte al PSD pe blogul personal.

Mai mult, eurodeputatul anunţă chiar posibila despărţire de PSD a actualului preşedinte al Senatului, suspectat că e urmărit în continuare de „blestemul flăcării violet”. „Nu numai că s-a acoperit de penibil şi face eforturi să fie tot mai penibil, dar încearcă să arunce aceeaşi imagine şi asupra partidului care, asa cum am scris şi în scrisoare, i-a dat tot. Mai mult poate decât putea duce”, scrie Ivan pe blog.

„PSD nu mai poate fi pus în aceeaşi oală cu Mircea Geoană”- Cătălin Ivan, europarlamentar PSD

Fiecare pe drumul său

Acesta susţine chiar că, în ultima perioadă, Mircea Geoană şi PSD nu ar mai avea „nicio legătură”, vorbind despre social-democrai ca despre „foştii colegi” ai acestuia. „Tot mai rătăcit, mai frustrat, fostul lider social-democrat mai trăieşte politic doar pentru că nimeni nu-şi pune mintea cu el. O anumită jenă îi face pe foştii colegi de partid să nu se decidă încă în a-i retrage definitiv sprijinul”, mai spune Ivan, acuzându-l pe Geoană că „negociază cu PD-L şi PNL, face şi desface alianţe”. Cât priveşte vizita la controversatul om de afaceri din ajunul confruntării finale cu Trsaian Băsescu şi, mai ales, explicaţiile lui Geoană din ultimele zile, Ivan dă de înţeles că reprezintă momentul rupturi ireconciliabile între PSD şi actualul preşedinte al Senatului. „Toţi cei dezamăgiţi de vizita lui la Vântu nu mai vor să audă de el. Toţi cei care i-au făcut campanie s-au simţit umiliţi. Mircea Geoană reprezinta un trecut dureros pentru social-democraţi. Sper să vină cât mai curând momentul în care Mircea Geoană va fi cu acte în regulă pe propriul drum. Am tot mai des sentimentul că-l încurcăm”, îşi încheie Cătălin Ivan postarea pe blog.

Geoană are adevărul său

Reamintim că, europarlamentarul este singurul social-democrat ieşean care a semnat scrisoarea critică la adresa fostului preşedinte al partidului, alături de alţi 25 de parlamentari şi lideri de organizaţii judeţene din ţară. Aceştia îi solicită liderului Senatului să nu mai atace partidul din care face parte şi să nu mai mintă în legătură cu PSD. La rândul său, Mircea Geoană spune că nu se va opri din „a spune adevărul despre situaţia PSD”, catalogând epistola propriilor colegi drept o încercare de a-i restricţiona libertatea de exprimare. „În timp ce unii vor continua să spună minciuni despre mine, eu nu mă voi opri din a spune adevărul despre situaţia partidului”, accentuează Mircea Geoană, într-un comunicat de presă.

Evenimentul Iasi - Oajdea se ia de ministrul Sănătăţii

Deputatul PD-L de Iaşi Daniel Oajdea l-a criticat ieri pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spunând că acesta nu doreşte să stopeze risipa de bani din sistem. „Practic, dl ministru Cseke se comportă ca un motan care doarme şi sforăie, în timp ce ar trebui să-şi facă treaba, şi nici măcar nu vrea să fie deranjat. Nu poţi să pui o taxă pe pensie, care oricum este mică, şi să nu vezi ce se întâmplă cu banii. Este ca şi cum ai turna apă într-o sită, iar aceasta curge în toate direcţiile”, a declarat deputatul ieşean, propus pentru excludere din PD-L. Potrivit acestuia, unul dintre exemplele în care banii sunt risipiţi în sistemul de sănătate este reprezentat de achiziţiile din spitale, „la preţuri de câteva ori mai mari decât preţul pieţei”. Pe de altă parte, Daniel Oajdea susţine că sumele care se obţin din reducerea perioadei de acordare a concediului de creştere a copilului sunt „foarte mici”, iar „toată tevatura nu se justifică”. (A.Z.)

„Ministrul Sănătăţii se comportă ca un motan care doarme şi sforăie în timp ce ar trebui să-şi facă treaba, dar nu vrea să fie deranjat”- Daniel Oajdea, deputat PD-L de Iaşi

News Iasi - Vosganian: Nu putem colabora cu PD, cit timp acesta se afla la guvernare

Varujan Vosganian, senator PNL de Iasi, exclude o colaborare cu PDL, in ciuda semnalelor acestora de incercare de refacere a Aliantei D.A. "PNL nu este detergentul de serviciu al imaginii PD si nici bastonul cu maciulie de argint care sa-l sustina printre cotatiile vlaguite din sondaje", declara liberalul.

Noi nu putem colabora cu PD cata vreme acesta se afla la guvernare, preluand pe umerii nostri blestemele indreptatite ale romanilor fata de o guvernare netrebnica a carei responsabilitate nu ne revine noua ci Partidului Democrat si – partial – Partidului Social Democrat.

PD trebuie, mai intai, sa plece de la guvernare, sa treaca prin purgatoriul opozitiei, sa se smereasca si sa traga invatamintele necesare. Ceea ce inseamna si renuntarea la unii dintre liderii care poarta, cu precadere, raspunderea pentru nepriceperea si hotiile guvernarii. Apoi, daca se leapada si de dependenta maladiva cu Traian Basescu, PD ar putea sa redevina un posibil partener intr-o colaborare viitoare, in 2012 sau mai tarziu. In launtrul actualei legislaturi, inainte de alegerile viitoare, acest lucru mi se pare improbabil.

Iasi Plus - Pedelistii vor investitii in invatamant, dar fara bani

Consilierul local PDL Traian Florentin Ciobotaru vrea ca Primaria sa doteze unitatile de invatamant cu sisteme de supravegheze video. El solicita ca Executivul local sa prinda in bugetul pe 2011 banii necesari pentru camere video, dar si pentru imprejmuirea unitatilor de invatamant, iluminarea curtilor interioare si a partii stradale din perimetrul acestora si pentru premii anuale personalului din invatamantul preuniversitar. Consilierul nu a precizat insa si sursa banilor care, in mod obisnuit, ar trebui asigurati de la bugetul central. Reprezentantii Primariei i-au dat si replica. "Inititiva domnului Ciubotaru este minunata, dar si mai bine ar fi ca dumnealui sa faca demersuri la Guvern pentru ca acesta sa asigure fondurile necesare”, a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei.

Ziarul Orizontul Pascani - O noua incercare de manipulare a Consiliului Local pentru rectificarea bugetului, fara prezentarea documentelor

Edilul sef al municipiului insista ca Pascaniul sa fie condus in mod pompieristic cu decizii luate la foc automat fara prea multa analiza si fara respectarea legii. Desi se stia de cateva zile ca ar fi necesara o rectificare bugetara, pe motiv ca Guvernul a mai luat 10 miliarde de lei vechi din fondul de salarii al profesorilor, primarul Grigore Craciunescu a incercat sa ii conviga astazi pe alesii locali sa ii aprobe modificarea bugetului pentru anul in curs, fara sa puna la mapa consilierilor, macar, proiectul de hotarare. Mai mult el a spus ca ar urma sa fie operate si alte modificari financiar - contabile cum ar fi alocarea a inca 50.000 de lei pentru acoperirea unor cheltuieli materiale la unele scoli, 50.000 de lei pentru achizitionarea de motorina desi acum cateva zile declara ca are asigurat stocul de combustibil pentru iarna si 400 000 de lei pentru plata salariilor restante insotitorilor persoanelor cu handicap.
Pentru a fi mai convingator edilul din Primarie a spus ca problema trebuie rezolvata acum deaorece in cateva zile urmeaza sa plece in Anglia impreuna cu un grup de functionari publici din Pascani , pana la sfarsitul anului, si in consecinta nu are cine sa mai semenze actele.
In replica secretarul primariei, Mircea Zuzan, a atras atentia ca s-ar incalca din nou prevederile legale daca in sedinta de marti s-ar aproba rectificarea solicitata de primar. Nici consilierii din opozitie nu au fost de acord sa voteze proiectul fara sa il citeasca si au hotarat sa se intruneasca in sedinta de indata, vineri 3 decembrie la 8 dimineata.

Informatia de Pascani - Primarul Craciunescu, reales sef la PNL

Sambata, in sala de spectacole a Casei de Cultura Mihail Sadoveanu, a avut loc "Adunarea generala de alegeri si dare de seama PNL", in urma careia a fost aleasa structura de conducere a filialei locale a PNL pentru perioada 2010 - 2014. Lucrarile au fost conduse de fostul ministru al Educatiei, actualul parlamentar Cristian Adomnitei. Dupa deschiderea lucrarilor si aprobarea ordinii de zi, presedintele PNL Pascani, primarul Grigore Craciunescu, si-a prezentat in fata celor aproximativ 300 liberali si simpatizanti ai partidului raportul de activitate din ultimii ani, dar si principalele obiective pe care le are pentru perioada urmatoare. Dupa o serie de discutii pe diferite teme politice si organizatorice, membrii PNL au trecut la alegerea prezidiului. In timpul numararii voturilor, cei din sala au luat parte la un spectacol, dupa care au fost anuntate numele celor care vor face parte din noul Birou Permanent Municipal PNL.

Actualul primar, Grigore Craciunescu, a fost unicul candidat la sefia filialei locale si a devenit presedinte cu 118 voturi, din numarul total de 119 voturi valabile. Vicepresedinti au fost alesi: Nina Agache, cu 98 voturi, Petru Dascalu, cu 97 voturi, Marius Pintilie, cu 91 voturi, si Sorin Nacuta, cu 84 voturi. Membri in Biroul Permanent Municipal au fost alesi: Claudia Costin, Diana Acsinte, Liliana Centea, Dorin Nechifor, Neculai Enea, Nadia Scotanu, Mihai Vicoveanu, Adrian Burac, Dimitriu Carmen, Eugen Chiriac, Ana Maria Antoci, Cornelia Bugioianu, Roxana Hogas si Alin Vacarasu. "Domnul Craciunescu este cel mai potrivit pentru aceasta functie si tot ce a facut pana acum este un lucru extraordinar. Astazi (sambata - n.r.) s-a constituit o alta echipa, s-a dat un nou suflu, o alta viziune, o alta inima a partidului. Urez, in primul rand, succes, putere de munca pentru ca sunt vremuri foarte grele.

Totusi, daca ma uit la ce s-a facut in acesti doi ani la Pascani, in vreme de criza, pot spune ca pascanenii o duc mult mai bine decat ceilalti cetateni din estul tarii. Sunt multe realizari aici, la Pascani. Va spun cu toata sinceritatea ca mi-ar fi placut ca la Iasi sa existe sau sa vina un primar precum domnul Craciunescu. Inca o data urez noii echipe succes in ceea ce-si propune", a declarat Cristian Adomnitei, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Iasi. "Multumesc pentru increderea acordata. Mi-ar fi placut sa existe mai multi candidati la aceasta functie pentru care am fost votat. Nu pot spune noii echipe liberale decat un singur lucru: nu va fi usor alaturi de mine. Avem mult de munca si orasul trebuie condus bine. Nu putem dezamagi acesti oameni care si-au pus sperantele si increderea in noi. Sunt mandru de acesti cetateni si sunt mandru ca sunt primarul lor si ca sunt alaturi de mine.

Chiar daca cei de la PSD ne pun piedici in demararea unor proiecte, vreau sa le transmit cetatenilor un singur lucru: nu ma voi opri. Voi lupta in continuare pentru ei, pentru acest oras, sa existe cat mai multe investitii, chiar daca ne reclama pe la DNA si alte corpuri de control. Tot ce facem facem pentru copiii nostri, pentru oameni", a declarat presedintele Organizatiei PNL Pascani, primarul Grigore Craciunescu.Principalul obiectiv impus de liberali este acela ca la viitoarele alegeri functia de primar sa fie castigata tot de PNL, iar Consiliul Local sa aiba in componenta cel putin 10 consilieri liberali. Tot cu aceasta ocazie au fost premiati cu cate o diploma de loialitate si cativa liberali de seama ai partidului, varstnici, care au pus bazele organizatiei locale.

Informatia de Pascani - Ionita vrea sefia PD-L

Alegerile la Organizatia Partidului Democrat-Liberal Pascani au fost amanate. Desi initial aceste alegeri, pentru definirea concreta a noii structuri organizatorice a partidului, ar fi trebuit sa aiba loc pe 19 decembrie, au fost amanate pentru 16 ianuarie 2011. Potrivit viceprimarului Ioan Ionita, cel care ravneste la functia de presedinte al organizatiei, alegerile au fost amanate din pricina faptului ca la eveniment vor lua parte membrii marcanti ai partidului. "S-a stabilit o noua data la care vor avea loc alegeri la PD-L Pascani. Este vorba despre 16 ianuarie 2011. S-a luat aceasta decizie deoarece parlamentarii PD-L din Iasi doresc sa fie prezenti la eveniment iar pe data de 19 decembrie sunt ocupati", a declarat vicepresedintele PD-L Pascani, Ioan Ionita. Acesta a precizat faptul ca nimic nu-l va impiedica sa ajunga presedinte. "Cu siguranta voi candida la ocuparea functiei de presedinte. Nu stiu cine va mai dori sa candideze. Mai este pana ce va incepe perioada de inscriere. Imi doresc sa conduc acest partid si sa ocup functia respectiva pentru ca am planuri pe care doresc sa le pun in aplicare. Si cred ca asa se va si intampla", a mai spus Ioan Ionita. Conform noului statut al partidului, pe langa presedinte vor fi alesi opt vicepresedinti si intre 8 si 10 secretari.

Gura Targului, Neamt - Primele nume pentru postul de vicepreședinte al CJ Neam

Până la ora actual trei nume de persoane sunt vehiculate pentru postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, rămas vacant în urma decesului lui Valerian Percă. Cele trei persoane sunt: Aldo Pellegrini – consilier personal al primarului Laurențiu Dan Leoreanu, Cătălin Neculai – consilier județean și om de afaceri, fratele deputatului Marius Neculai – precum și Constantin Traciuc – fost consilier local romașcan și fost șef la CFR Roman.

Lista poate modificată dacă se renunță la algoritmul prin care unul dintre vicepreședinți trebuie să fie din zona Romanului. Pentru ca Partidul Democrat Liberal să păstreze postul de vicepreședinte este nevoie de voturi de la PSD, sau câteva de la PSD și celălalte de la PNL. În total liberal democrații trebuie să obțină de la opoziție șase voturi.

Ziarul de Roman - Organizatia Femeilor Liberale și-a ales conducerea

Sîmbătă, la Piatra Neamț a avut loc conferința județeană a Organizației Femeilor Liberale (OFL). Cu această ocazie a fost ales noul președinte al OFL Neamț, avînd în vedere că președenția organizației a fost asigurată în regim de interimat de Gabriela Banu, după ce Daniela Soroceanu demisionase din funcție, ca urmare a incompatibilității cu funcția de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, deținută la vremea respectivă.

În urma alegerilor, cele mai multe voturi le-a întrunit Ecaterina Iliesi, președintele OFL Piatra Neamț și vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Neamț.

"Indemnizația pentru mame este un drept de proprietate, nu ajutor social"

În deschiderea conferinței, europarlamentarul liberal Norica Nicolai a vorbit despre promovarea valorilor și a caracterizat drept cincică măsura Guvernului de a reduce concediul de maternitate. "Mesajul meu este că această țară nu a știut să prețuiască valorile. Așa se explică faptul că nivelul nostru stă sub semnul unei precarități absurde. Poate că țara noastră ar fi avut vreo șansă dacă nu s-ar fi vîndut pe un leu, dacă și-ar fi promovat elitele. Guvernarea portocalie din Neamț este emblematică pentru această ciumă portocalie. Zilele trecute, asistam cum un domn ministru încerca să explice cît economisește Guvernul cu indemnizația pentru mame. Nu am pretenții de la acest băiat, dar cinismul și lipsa lui de înțelegere a lucrurilor m-au cutremurat. Mamele nu primesc această indemnizație cu titlul de asistență socială, ci este un drept de proprietate pe care trebuie să-l protejăm. Cum poți face economie în maniera aceasta? Lași niște copii în stradă, pentru că nu avem ajutor alternativ de la stat, nu s-a făcut nimic la capitolul creșă, educație. Cum mai pretind domnii aceștia că sîntem membri ai UE, cînd, zilele trecute, la Bruxelles, am votat concediu de doi ani pentru toate statele membre ale Uniunii? O schimbare în politică este necesară. Am asistat cum Elena Udrea, dînd exemplul Evitei Peron, spunea că dacă românii doresc, ar putea să-și asume o candidatură la președenția țării. Îi spun public: Evita Peron a fost o prostituată care a fost plînsă de mulți după moarte, dar a fost uitată extrem de repede. Actualii oameni politici aflați la putere, chiar și în Neamț, au înțeles că supraviețuirea lor personală este mai importantă. Într-o țară în care statul de drept nu există se apelează la șantaj. Acest regim este mai nerușinat decît Ceaușescu. Mizeria, mocirla este arma lor. Noi, femeile, avem șansa de a schimba lucrurile, pentru că sîntem mult mai oneste și mai responsabile", a declarat Norica Nicolai.
La rîndul său, președintele organizației PNL Neamț, Dorin Ursărescu, a vorbit despre "prostituția publică" de care se face vinovată actuala clasă politică. "Nu a fost extrem de confortabil să faci politică de dreapta timp 20 de ani. Avem datoria morală să apărăm tot ce a rămas curat în politică. Politica liberală este oaza de normalitate de care avem nevoie. Vedem acum o populație tot mai resemnată. Cît poate suporta românul să fie batjocorit? Cît poate un partid politic să adune, să ia parte la această prostituție publică? Vedem oameni care, odată, au făcut politica noastră, iar acum se lingușesc și se prostituează pe lîngă oameni care nu au nici o legătură cu interesul românilor. Este normal să ne revoltăm. Datoria noastră este să ne organizăm și să stăm de vorbă cu cel de alături, să-l convingem să nu mai voteze cu opresorii. Noi reprezentăm pătura conștientă a societății și nouă ne revine sarcina să schimbăm modul de a face politică", a declarat Dorin Ursărescu.

Viata Libera Galati - Mai merge alianţa PSD –PC la Galaţi?

Deputatul Pâslaru caută încă răspunsul * 

Despre alianţa locală a PSD şi PC, deputatul PSD Florin Pâslaru a trebuit să recunoască ieri că scârţâie: „Şi eu îmi pun întrebarea asta: cum merge alianţa între PSD şi PC la nivel local? Şi încă nu am găsit răspunsul…”. 

Deputatul a dat şi un răspuns politic: ”Noi suntem într-o alianţă şi alianţa merge bine. Din păcate, există persoane în cadrul Partidului Conservator care au nişte interese particulare foarte puternice şi le pun înaintea intereselor publice ale Galaţiului”. 

Concret, deputatul spune că este în interesul bunei funcţionări a administraţiei locale mărirea preţului biletelor de transport public de persoane, lucru cu care consilierii PC nu sunt de acord. 

„Văd că anumiţi consilieri, şi dacă vreţi spun direct – Picu Roman – profită foarte mult şi îşi fac capital politic. În Consiliul Local sunt oameni care vor binele Galaţiului, dar se gândesc şi la binele Primăriei”. 

„În momentul în care măreşti preţul biletului – am înţeles că nu foarte mult, nu ştiu exact suma cu care s-a mărit – trebuie înţeles şi Consiliul Local, pentru că sunt sacrificii pe care le face”, a precizat Pâslaru. 

Deputatul a răspuns şi la întrebări legate de votul negativ al consilierilor PC privind achiziţionarea unui sediu pentru aparatul Consiliului Judeţului. Amintim că vicepreşedintele Durbacă a reclamat preţul prea mare al achiziţiei. 

În consilii, mereu au fost şi sunt „tot felul de negocieri politice, care nu sunt normale, dar sunt la ordinea zilei”, s-a eschivat social-democratul de a da un răspuns direct.

Viata Libera Galati - Deputatul PNL Victor Paul Dobre şi bugetul pe 2011. Cinci amendamente pentru Galaţi

În afară de amendamentele de interes naţional, deputatul gălăţean va cere bani şi pentru obiective locale * 

Parlamentarii PNL au pregătit, deja amendamentele la proiectul legii bugetului pe 2011, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL de Galaţi, Victor Paul Dobre. 

Potrivit acestuia, amendamentele se referă la reducerea contribuţiilor sociale la întreprinderi cu 4% până la 10%, revenirea la TVA de 19%, reducerea cu 5% a TVA pentru construcţii, stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, precum şi revenirea, începând cu 1 ianuarie 2011, la nivelul salariilor bugetarilor din iunie 2010, înainte de reducerea lor cu 25%. 

În afară de aceste amendamente de interes naţional, deputatul Dobre va milita şi pentru alocarea de fonduri pentru continuarea şi începerea unor noi investiţii în judeţul Galaţi: 

„Pentru judeţul Galaţi am propus cinci amendamente: începerea construcţiei noului spital judeţean, drumul naţional expres Galaţi-Brăila, centura ocolitoare a Tecuciului, finanţarea în continuare a amenajării pârâului Tecucel pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi amenajarea pârâului Valea Boului în comuna Băhăşeşti, din aceleaşi cauze”. 

Nu în ultimul rând, deputatul liberal a spus că va cere şi alocarea de fonduri pentru continuarea anumitor investiţii „îngheţate”, adică nefinalizate, dar intrate în stadiul de conservare, din lipsă de fonduri.

Viata Libera Galati - Explicaţii pentru potolirea spiritelor încinse. De ce vom plăti mai mult pentru transporturi?

Ca să nu mai ceară Transurb subvenţie la fel de mare şi anul viitor, explică alesul local Mihai Manoliu… * Preţul cel nou va intra în vigoare „probabil” de la 1 ianuarie, iar alte scumpiri nu vor mai fi * 

Potrivit consilierului local PNL Mihai Manoliu, majorarea cu 50 la sută a preţului călătoriei a fost aprobată (de grupurile de consilieri PNL şi PSD – 13 voturi, din totalul de 21 prezenţi la şedinţă) pentru ca, astfel, încasările SC Transurb să crească şi, ca urmare, municipalitatea să nu mai fie nevoită, anul viitor, să aloce sume la fel de mari ca subvenţie, aşa cum s-a întâmplat în acest an. 

O explicaţie cam complicată! Este ca şi cum ai explica unui bolnav că este mai bine să îşi cumpere singur medicamentele, cât timp este internat în spital, pentru că, astfel, sistemul sanitar românesc se va reechilibra în viitor. 

Dar, până la urmă, avem libertate de exprimare şi de opinie, iar consilierul Manoliu îşi foloseşte acest drept explicându-le gălăţenilor de ce vor plăti mai mult pentru un drum cu Transurbul sau cu microbuzul, prin oraş: 

„Adevăratul substrat este această subvenţie pe care o primeşte Transurb şi care se vrea a se primi în continuare, iar noi, consilierii PNL, nu suntem asta de acord cu asta. Chiar dacă gălăţenii vor plăti mai mult pe bilet, înainte de această majorare, indirect, tot ei dădeau bani la CL şi de acolo se duceau ca subvenţie, în visteria Transurb”. 

„Ca exemplu, în septembrie, veniturile din transportul călătorilor au fost de 463.372 lei, iar subvenţiile de 2.330.000 de lei, deci de cinci ori mai mult din subvenţii. Deci, despre asta discutăm, asta nu vrea să o spună toată lumea. Dacă banii aceştia n-ar merge la Transurb, s-ar putea regăsi în infrastructură, de pildă”. 

Pe de altă parte, Manoliu a spus că subvenţia mare nu este aşa din cauza numărului pensionarilor (şi a altor categorii socio-profesionale) care beneficiază de gratuităţi, ci „pentru că nu s-a făcut o reorganizare, eficientizare a Transurb, ci a fost mai comod să se spună că mai trebuie bani la subvenţie”. 

Întrebări fără răspuns şi alte explicaţii 

Totuşi, Mihai Manoliu nu a răspuns de ce, în loc să se voteze majorarea preţului călătoriei, nu s-a adoptat, printr-o hotărâre de Consiliu, de pildă, o astfel de „eficientizare” (sau, poate, restructurare) a Transurb. Mai mult, alesul local a recunoscut că a votat, la începutul anului, bugetul pe 2010 (în care era inclusă şi subvenţia)! 

Bilete mai scumpe se vor plăti şi în microbuze, unde împărţirea biletelor de călătorie este o raritate! Şi nici despre un sistem eficient anti-fraudă fiscală în privinţa microbuzelor nu a dat consilierul vreo explicaţie clară („Acum, de frica ciorilor nu mai semeni mălai”?!). 

În schimb, Manoliu a spus că anul viitor nu se va mai scumpi transportul în comun (chit că Guvernul a anunţat creşterea, de la 1 ianuarie, a accizelor la combustibil) şi că preţul unei călătorii, de 1,5 lei, se va aplica „probabil de la 1 ianuarie”, căci „nu ţin” motivele invocate de oponenţii acestei majorări (consilierii PC şi PDL): 

„Se spune că votul nu a fost legal, însă este eronat: astfel de decizie se aprobă cu majoritatea simplă a celor prezenţi(…); se mai spune că decizia nu e valabilă, pentru că nu a fost semnată de preşedintele de şedinţă, însă Legea 215 spune că decizia este valabilă şi dacă semnează consilierii”.

Viata Libera Galati - PDL - alegeri în pericol de amânare

Din cauza neînţelegerilor interne, alegerile municipale şi judeţene la PDL Galaţi, care ar fi trebuit să aibă loc pe 12 şi, respectiv, 19 decembrie, ar putea fi amânate pentru anul viitor. Există o deja o decizie a Biroului Permanent Naţional în acest sens prin care democrat-liberalilor gălăţeni li se cere să-şi tranşeze problemele. 

Ca de obicei, „actorii” disensiunilor care au dus la acest blocaj sunt deputatul Mihail Boldea şi senatorul Marius Necula, care, după cum am aflat pe surse, îşi dispută şefia colegiilor în care au fost aleşi ca parlamentari. 

Preşedintele Mircea Toader este, ca de obicei la mijloc, încercând să echilibreze şi să medieze situaţia. Toader ne-a declarat că speră ca lunea viitoare situaţia să fie deblocată şi alegerile să se poată desfăşura înainte de Crăciun. Dacă nu, PDL va intra în anul 2011 cu tensiuni interne şi alegeri nefinalizate.

Desteptarea Bacau - „Alianta” PNL - PDL peste utilitatile Bacaului

Neculai Olaru, fostul lider pedelist, se pregateste sa preia functia de director tehnic al ADIB

Fostul lider al PDL, Neculai Olaru, e pe cale sa devina director tehnic in cadrul Asociatiei pentru Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB). Prin intermediul ADIB, primariile din judet vor putea atrage fonduri europene de zeci de milioane de euro in vederea dezvoltarii de proiecte in domeniul apa/canalizare. Asociatia este condusa de Nicolae Onica (PNL), fost viceprimar al municipiului Bacau. Incadrarea lui Olaru in functia de director se va produce, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Neculai Olaru va prelua, incepând cu 2011, functia de director tehnic in cadrul ADIB. In prezent, postul este vacant, urmând ca pentru ocuparea lui sa fie organizat un concurs. Fostul lider al PDL Bacau a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca perspectiva preluarii functiei de director tehnic este "un proiect personal". Olaru a apreciat ca "deocamdata nu este nimic batut in cuie", dar ca este tentat sa accepte functia.

"E intr-adevar un proiect si in plan personal. Deocamdata e in studiu aceasta varianta. In ceea ce ma priveste nu e nimic batut in cuie. Exista o functie de director tehnic care in acest moment nu este ocupata. Din foarte multe puncte de vedere este interesant acest proiect. Probabil ca la inceputul anului viitor voi intra in toate dedesubturile problemei", a declarat afirmat Olaru.

„Deocamdata suntem 4-5 oameni"

De cealalta parte, Nicolae Onica, seful ADIB, s-a eschivat precizând ca nu a fost organizat niciun concurs pentru ocuparea functiei de director tehnic. Onica a precizat ca doar Consiliul Director al ADIB poate organiza astfel de concursuri. "Deocamdata suntem 4-5 oameni. Trebuie organizat concurs, au fost niste discutii dar domnul Olaru nu figureaza angajat al ADIB. Ca sa angajam pe cineva trebuie facut acest concurs. Consiliul Director al ADIB se va ocupa de el", a declarat Onica, lasând de inteles ca angajarea lui Olaru ar fi o formalitate.

„Nu vreau oameni care sa dea raportul catre adversarii politici"

Pentru o scurta perioada de timp, Neculai Olaru a indeplinit functia de prefect al judetului. El a fost inlocuit, in septembrie, de Constantin Scripat. La momentul schimbarii din functia de prefect, Olaru a declarat ca este tentat sa revina in PDL, partid din care s-a autosuspendat pentru a ocupa functia de reprezentant al Guvernului in teritoriu. Odata cu preluarea functiei de director tehnic al ADIB, portile PDL par inchise definitiv pentru Neculai Olaru.

Senatorul Gabriel Berca, seful PDL Bacau, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca Olaru nu este membru de partid. "Nu este membru de partid. Prioritatea mea o reprezinta alegerile din 2012 si nu pozitia personala a unuia. Nu am nevoie in echipa mea de oameni care sa dea raportul adversarilor mei politici", a afirmat Berca.

Asociatie de 120 de milioane euro

Prin intermediul ADIB, primarii comunelor, oraselor si municipiilor din judet vor putea atrage fonduri europene pentru realizarea de proiecte in domeniul apa/canalizare. Asociatia este condusa de Nicolae Onica, fost viceprimar al municipiului Bacau, respectiv de Maricica Luminita Cosa, consilier judetean din partea PC. Cei doi vor raspunde in fata unui Consiliu Director format din trei persoane: Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului, Cornelia Gireada, sefa Directiei Urbanism din CJ Bacau, respectiv Corneliu Pricope, presedintele municipalei PNL si director al Agentiei de Dezvoltare Locala. Conducerea ADIB va semna contractul cu operatorul regional de utilitati - Compania Regionala de Apa. Suma pusa la bataie pentru unitatile administrativ-teritoriale membre in ADIB se ridica la aproximativ 120 de milioane de euro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB