Bucovina 10 decembrie

|

Monitorul de Suceava - PSD Suceava cere UDMR să ia poziţie faţă de europarlamentarul român László Tőkés

Monitorul de Suceava - Social-democraţii vor să dea ţării un buget alternativ pentru 2011

Suceava News - Donţu atrage atenţia asupra incapacităţii României de a accesa fonduri UE prin programul TEN-T

News Bucovina - Flutur a aprins flacara la centrala termica din Campulung

Monitorul de Suceava - PSD Suceava cere UDMR să ia poziţie faţă de europarlamentarul român László Tőkés

Senatorul PSD de Suceava Gavril Mîrza solicită UDMR să-şi anunţe oficial poziţia faţă de declaraţiile europarlamentarului român de origine maghiară László Tőkés, care a declarat că Ziua Naţională a României e zi de doliu pentru maghiari, iar urmările Tratatului de pace de la Trianon, prin care Ungaria ceda României Transilvania, se fac încă simţite şi trebuie remediate. „Ce blestem o fi pe acest popor, de trebuie să suporte astfel de declaraţii? UDMR este complice cu pastorul Tőkés în gândire pentru că n-am auzit să ia atitudine împotriva acestui extremist, cu atât mai mult cu cât pastorul face parte din această formaţiune. Sunt inacceptabile astfel de declaraţii din partea unui europarlamentar care reprezintă România la Parlamentul European”, a spus Mîrza.

László Tőkés a afirmat, într-un comunicat remis presei în ziua de 1 Decembrie, că "acum 90 de ani, România Mare a fost făurită prin fragmentarea tragică a ţării noastre maghiare strămoşeşti. Tocmai de aceea considerăm că este regretabil ca România liberă, concepută în focul Revoluţiei de la Timişoara (1989), în numele naţionalismului statal tradiţional, a ales o zi pentru sărbătoarea naţională la a cărei sărbătorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alături de fraţii noştri români, majoritari”. Pastorul László Tőkés a mai afirmat şi că Adunarea Naţională de la Alba Iulia a promis autoguvernare şi autonomie naţiunilor care trăiesc în Transilvania, dar că aceste promisiuni au fost uitate.

Monitorul de Suceava - Social-democraţii vor să dea ţării un buget alternativ pentru 2011

Social-democraţii lucrează la întocmirea unui buget alternativ al României pentru anul 2011, a anunţat preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, deputatul Cătălin Nechifor. Nechifor a declarat că varianta de buget pe care o va propune PSD va reflecta necesităţile reale ale ţării şi va echilibra zonele în care este nevoie de finanţare, precum sănătatea, educaţia şi administraţiile publice locale. El a criticat modul în care actuala putere a construit bugetul de stat pe 2011, apelând la tăieri de salarii, de pensii sau de indemnizaţii pentru mame.

„Vrem ca dezbaterea pe legea bugetului de stat să fie o dezbatere consistentă cu soluţii, cu idei, principii şi pe care să încercăm să o tranşăm în favoarea românilor. Prezentăm acest proiect de buget care să ţină cont şi de constrângerile bugetare şi de acordul cu FMI, dar care să ţină cont de nevoile românilor, în primul rând, şi de faptul că românii sunt săraci, nu au putere de cumpărare, şi de faptul că economia românească, aşa cum este construită, are nevoie de o populaţie cu venituri mai mari, care să susţină dezvoltarea economică în primul rând pe baza consumului, dar în egală măsură pe ceea ce înseamnă investiţii corecte în infrastructură”, a explicat preşedintele PSD Suceava.

Bugetul pe 2011 va fi aprobat de Guvern în această săptămână şi va fi trimis apoi spre dezbatere Parlamentului. Potrivit proiectului, bugetul de stat pentru anul viitor prevede venituri de 80,8 miliarde lei, mai mari cu 15,1% faţă de cele din 2010, şi cheltuieli de 108,49 miliarde lei, în creştere cu 1,23%, cu un deficit de 27,67 miliarde lei.

Suceava News - Donţu atrage atenţia asupra incapacităţii României de a accesa fonduri UE prin programul TEN-T

Preşedintele executiv al organizaţiei judeţene a PSD, Ovidiu Donţu, atrage atenţia asupra incapacităţii României de a accesa fondurile oferite de Uniunea Europeană prin diferite programe de finanţare. Donţu a amintit de programul TEN-T destinat reabilitării infrastructurii de transport subliniind că România nu a depus nici un proiect lucru pe care-l consideră „nepotrivit”. El a arătat cu degetul spre Ministerul Transporturilor considerat vinovat de această situaţie. „În acest context declaraţiile ministrului Anca Boagiu cum că în 2007, 2008 şi 2009 s-a furat tot ce se putea fura în zona Ministerului Transporturilor arată că practic pe de o parte actualii guvernanţi nu depun proiecte europene pentru a atrage bani pentru infrastructură iar pe de altă parte se constată o imensă risipă a banului public. În opinia noastră această ieşire a ministrului Boagiu dublată de ieşirile europarlamentarului Cristian Preda, de ieşirile lui Sever Voinescu şi a Sulfinei Barbu referitor la corupţia din PD-L are practic menirea de ne face să constatăm că avem de a face cu o luptă între clanuri în care o parte a PD-L care are acces la resurse mai mari a intrat în război cu cealaltă parte a PD-L care are acces la resurse mai mici”, a declarat Donţu. Preşedintele executiv al PSD Suceava că prin programul TEN-T în acest an au fost disponibile circa 180 de milioane de euro pe două dintre axele sale. Comisia Europeană a primit 120 proiecte din care 47 au fost aprobate la finanţare .

News Bucovina - Flutur a aprins flacara la centrala termica din Campulung

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a aprins, joi, flacăra de gaz la centrala termică de cogenerare din municipiul Câmpulung Moldovenesc, la inaugurarea conductei de transport a gazelor naturale între localităţile sucevene Frasin şi Câmpulung Moldovenesc fiind prezenţi şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

Şeful deliberativului judeţean a declarat la faţa locului că un proiect pe care l-a găsit blocat când a preluat conducerea CJ începe să devină operaţional. Flutur a explicat că tronsonul de conductă de transport a gazelor naturale a fost realizat iniţial prin proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, care s-a blocat din mai multe cauze, iar cu sprijinul Guvernului s-au transferat la Transgaz cei 101 kilometri de reţea de gaze naturale construită, iar societatea a reluat proiectarea şi execuţia lucrărilor prevăzute în proiect.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că investiţia iniţială în conducta Frasin-Câmpulung Moldovenesc a costat 3 milioane de euro, iar după preluarea ei de Transgaz, a fost nevoie de investiţii de alte 3 milioane de euro pentru remedierea deficienţelor constând în schimbări de amplasament, opt subtraversări ale unor cursuri de apă, devieri şi refacerea unor porţiuni afectate de alunecări de teren.

El a arătat că proiectul iniţiat prevede construcţia a 237 de kilometri de conducte de transport a gazelor naturale din judeţ şi că următorul tronson, care va fi finalizat cel mai probabil la sfârşitul anului 2011, va fi Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, iar un alt traseu care va trebui finalizat este Păltinoasa-Vicov-Rădăuţi. Flutur a mai spus că operatorul local de gaze naturale din Câmpulung Moldovenesc este pregătit deja să facă branşamente pentru 25-30 la sută dintre consumatorii casnici.

Totodată, el a subliniat că acum poate funcţiona la capacitatea maximă centrala termică de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc construită tot prin proiectul judeţean de utilităţi şi şi-a exprimat speranţa ca locuitorii municipiului vor reîncepe să se rebranşeze la sistemul centralizat de termoficare.

La rândul său, directorul general al Transgaz, Florin Cosma, a spus că pentru punerea în funcţiune a noului tronson de transport a gazelor naturale a fost necesară reproiectarea acestuia întrucât au fost constatate deficienţe şi că au fost realizate lucrări în valoare de 3 milioane de euro pentru ca această conductă să fie exploatată în condiţii de siguranţă. „Este acum o conductă ce face parte din sistemul naţional de transport a gazelor naturale”, a spus Cosma.

El a arătat că lucrările vor continua pe traseul Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, urmând să fie construită o conductă pe o lungime de 38 de kilometri şi a subliniat că acest traseu este mai dificil întrucât traversează munţii. „Cu sprijinul Ministerului Economiei şi al Consiliului Judeţean Suceava sper să găsim soluţii tehnice şi de finanţare pentru acest tronson”, a spus Cosma. El a arătat că nu se poate pronunţa asupra valorii investiţiei întrucât nu a fost finalizată proiectarea acestei conducte. Directorul general al Transgaz a mai spus că are în vedere continuarea investiţiei şi pe traseul Păltinoasa-Vicov-Rădăuţi, care a fost început, dar că nu poate estima când ar putea intra în finanţare.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a spus la rândul său că acest proiect este complicat şi că s-a consumat foarte multă energie pentru a fi găsită formula legală pentru a fi continuat şi a subliniat că autorităţile locale s-au implicat foarte mult pentru finalizarea acestui proiect care aduce confort populaţiei şi creează premisele dezvoltării de investiţii.

La rândul său, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, a spus că de 30 de ani se aşteaptă alimentare cu gaze naturale a acestui oraş şi că acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, locuitorii municipiului primesc un cadou mult aşteptat, care va contribui mult la creşterea investiţiilor în zonă.

Delegaţia care a participat la inaugurarea finalizării conductei de gaze naturale şi punerea în funcţiune a centralei termice de cogenerare a verificat primii abonaţi la sistemul centralizat de termoficare, Colegiul Naţional Silvic din municipiu, absolvit de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de prefectul de Suceava, Sorin Popescu şi de primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban şi Colegiul Dragoş Vodă, absolvit de senatorul PDL din colegiul ce include acest municipiu, Sorin Fodoreanu.

Sistemul de termoficare din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost modernizat prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, valoare investiţiei, ce constă în construcţia unei centrale noi, modernizarea punctelor termice şi reabilitarea reţelelor de termoficare fiind de 14 milioane de euro.

O investiţie similară este făcută şi în municipiul Vatra Dornei aceasta urmând să fie dată în folosinţă după ce oraşul va fi racordat la reţeaua naţională de gaze naturale.

Acţionarii Transgaz au decis, la începutul lunii septembrie 2009, preluarea cu titlu gratuit a conductelor de transport al gaze naturale construite în judeţul Suceava prin proiectul “Utilităţi şi mediu la standarde europene “.

Prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” sunt construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB