Transilvania 9 octombrie

|

Ziua de Cluj - Verdictul Clujului: Băsescu a întors-o... din condei
Foaia Transilvana Cluj - Legea pensiilor ar trebui refăcută mai mult decît vrea Băsescu, spune Cordoş
Foaia Transilvana Cluj - Parlamentarii ardeleni, chemaţi să se bată pentru Autostrada Transilvania
Foaia Transilvana - Corina Creţu atacă legea pensiilor în Parlamentul European
Ziua de Cluj - Tokes, cercetat de procurorii de la Criminalitate Organizată şi Terorism
Foaia Trnasilvana - TNL Cluj: Firma care lucrează la Univers T este clientul PDL-ului
Foaia Transilvania - Uioreanu, cel mai verde parlamentar clujean. Pop şi Călian pe următoarele locuri
Ziarul 21 Cluj - Bani pentru clientela portocalie. România în criză
Ziarul 21 Cluj - Conservatorii se dau cu liberalii şi social-democraţii
My Text Brasov - PSD Braşov cere deblocarea Programului „Cornul şi laptele”
My Text Brasov - REPLICÃ. După plângerile făcute de reprezentanţii CJ, PD-L reclamă că la Spitalul Judeţean Braşov se acţionează la bunul plac al noii conduceri
My text Brasov - Braşovenii îşi recuperează banii plătiţi pe taxe abuzive
Covasna Media - Alegeri la PDL Covasna
Covasna Media - Liderul PNL Sfântu Gheorghe consideră că sistemul de la calificativele de merit pentru profesori este eronat
Covasna Media - Crește numărul simpatizanţilor și membrilor PNL
Informatia de Alba - Mircea Hava a dat asigurări că lucrările la podul de peste Mureş sunt în grafic
Informatia de Alba - Deputatul Negruţ a declarat război „maidanezilor” din Parlament
Informatia de Alba - Oraşul Ocna Mureş este condamnat la faliment
Monitorul de Alba - Fonduri europene bine folosite
Expres Sibian - Boitan: Spitalele din Agnita si Cisnadie ar putea sa dispara
Monitorul de Sibiu - POLITICA OBRAZNICIEI DUSA DE PDL TREBUIE SA INCETEZE!
Tribuna Sibiu - Replici dure între femeile din politica sibiană
Expres Sibian - Primaria a incasat 18 milioane euro de la sibieni
Bistriteanul - Ioan Oltean cere liderilor PSD si PNL sa renunte la chiulul parlamentar
Bistriteanul - Tintean: Ioan Oltean este campion la chiulit!
Salajeanul - Taloş cere desfiinţarea Curţii Constituţionale
Salajeanul - O primărie la 5.000 de locuitori?
Zi de zi Mures - Cum s-au împărţit banii pentru bazele sportive din Mureş?
Hunedoreanul - Mircia Muntean a prezentat public dosarul de informator la Securitate al lui Mircea Moloţ şi cere excluderea şefului CJ Hunedoara din PNL
Replica Hunedoara - Toamna readuce partidele la viata



Ziua de Cluj - Verdictul Clujului: Băsescu a întors-o... din condei


Politicienii clujeni sunt convinşi că adevăratul motiv pentru care preşedintele a retrimis Legea pensiilor în parlament este votul suspectat de fraudă.

Politicienii clujeni susţin, aproape la unison, că preşedintele Traian Băsescu a folosit motivul vârstei de pensionare pentru retrimiterea Legii pensiilor în parlament doar ca pretext pentru stingerea scandalului legat de votul dubios din Camera Deputaţilor. Majoritatea apreciază decizia preşedintelui.

Reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare sunt convinşi sau cel puţin admit posibilitatea ca Băsescu să fi folosit cererea de modificare a vârstei de pensionare a femeilor, doar cu rol de motivare oficială a cererii de reexaminare a legii în parlament. Toţi înclină să creadă că adevăratul motiv este scandalul legat de modul în care a fost adoptată această lege în camera inferioară. Social-democraţii sunt convinşi chiar că Băsescu s-a temut de suspendare. Băsescu a solicitat coborârea vîrstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, după ce, până acum, militase pentru egalizarea vârstelor de pensionare la bărbaţi şi femei, aşa cum ceruse şi raportul comisiei prezidenţiale de specialitate.

Chiar şi liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, admite că e posibil ca preşedintele să fi recurs la o stratagemă. “Şi PSD şi PNL pot crede ce doresc, dar preşedintele n-a făcut altceva decât să-şi exercite dreptul constituţional de a returna o lege parlamentului. Faptul că a cerut reexaminarea pe chestiunea cu vârsta de pensionare e normal, pentru că nu putea cere pentru nereguli la vot, deoarece preşedintele n-are prerogative în analizarea activităţii parlamentare, poate invoca doar motive ţinând de fondul legii”, a afirmat Buda. El respinge ipoteza unei cedări din partea preşedintelui în faţa ameninţărilor cu suspendarea din funcţie. “Cei care cred că preşedintele se teme de suspendare n-au decât să se îmbete cu apă rece. Sunt ca şoarecele care a mâncat un bob de strugure şi pe urmă a întrebat: «Unde e vulpea?». Restul sunt comentarii de prisos”, a spus Buda. Liderul PDL Cluj are o explicaţie şi în ceea ce priveşte răzgândirea preşedintelui în privinţa egalizării vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei. “Să nu uităm că lucrurile sunt în mişcare şi nu cred că pentru asta trebuie să-i căutăm nod în papură preşedintelui”, a afirmat Buda.

Şeful social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, consideră că preşedintele a cedat în faţa ameninţării cu suspendarea din funcţie, lansată de PSD. “Nu cred că vârsta de pensionare e adevăratul motiv şi nici că abia acum a aflat despre asta. Noi contestăm de multă vreme egalizarea vârstelor de pensionare. Îi este frică de suspendare, dar nu putea recunoaşte asta şi nici că ai lui au fraudat votul, aşa că trebuia găsit un motiv pentru a putea retrimite legea şi a găsit o motivaţie care e şi populistă, deci dă bine şi la electorat”, a apreciat Lăpuşan.

Nici liberalii nu cred că motivul returnării legii, invocat de Băsescu, este cel real. “Categoric nu acesta este motivul. Nu cred nici că a făcut-o de frica suspendării. A fost o mişcare pur politică, absolut normală şi coerentă. În aceste zile când întreaga societate este pornită împotriva guvernului şi conducătorului său de facto, este o mişcare isteaţă din partea lui Băsescu. Prin asta răspunde şi cererii opoziţiei, chiar dacă nu o recunoaşte”, a opinat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.

Preşedintele UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, consideră că Băsescu a găsit cea mai bună soluţie pentru a pune punct scandalului votului fraudat. “Nu ştiu dacă vârsta de pensionare este motivul real sau nu al returnării legii, dar consider că preşedintele a făcut un pas normal. Deja toată lumea s-a plictisit de numărătorile şi dezbaterile nesfârşite, dacă au fost 170 sau 90 de voturi. Aşa, legea va merge în parlament, se va vota normal şi sper să uităm şi acest trocuri că unul iese din sală şi apoi vine factura”, a comentat Laszlo. Nici el nu consideră că Băsescu a fost influenţat, în luarea acestei decizii, de ameninţările cu suspendarea. “Nu cred, Băsescu nu e personajul care să se sperie aşa uşor. Cred, pur şi simplu, că a fost o mişcare inteligentă care îi face bine şi la imagine”, a apreciat Laszlo.

Foaia Transilvana Cluj - Legea pensiilor ar trebui refăcută mai mult decît vrea Băsescu, spune Cordoş

Senatorul PSD Alexandru Cordoş a susţinut astăzi discutarea mai multor articole din controversata lege a pensiilor şi nu numai cele care au oprit promulgarea ei de către preşedintele Traian Băsescu.

Astfel, în opinia parlamentarului clujean, nu numai egalizarea vîrstei de pensionare şi stabilirea valorii punctului de pensie ar trebui rediscutate, ci şi retroactivitatea sau problemele celor care fac parte din grupele 1 şi 2 de muncă şi care ar avea de suferit odată cu adoptarea legii. De aceea, Cordoş va propune săptămîna viitoare în plenul senatului o dezbatere lărgită a legii, făcînd în acest sens şi un apel către colegii din Cluj.

În plus, senatorul l-a acuzat pe preşedintele României că s-a folosit de nepromulgarea legii pensiilor pentru a ascunde o fraudă majoră la vot. O dovadă ar fi faptul că într-o intervenţie din 21 septembrie Băsescu s-a arătat un susţinător al egalizării vîrstei de pensionare şi al nivelului punctului de pensie.

Foaia Transilvana Cluj - Parlamentarii ardeleni, chemaţi să se bată pentru Autostrada Transilvania

Autostrada Transilvania este principala investiţie în infrastructură pe care parlamentarii ardeleni ar trebui să o susţină într-o viitoare strategie naţională de investiţii în acest sector, a explicat astăzi senatorul PSD Alexandru Cordoş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a declarat că, în urma întîlnirilor de la Bucureşti între parlamentari şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, aşteaptă o poziţie clară a executivului vizavi de acest proiect şi de sursele de finanţare."I-am explicat doamnei ministru că această autostradă nu leagă nimic. Pentru noi e bună pentru că o folosim drept centură de ocolire, însă în stadiul în care e acum nu ajută prea mult", a subliniat Cordoş. Potrivit senatorului clujean, lipsa de viziune a executivului se vede în problemele de comunicare apărute între partea română şi cea maghiară. "Ungurii au adus autostrada pînă la Debrecen şi ne întreabă în ce parte să o continue, în sus, în jos, înainte? Dar noi nu ştim încă", a adăugat Cordoş.

Cea mai mare problemă a autostrăzii este finanţarea, pentru care se propune contractarea unui credit-furnizor sau a unui parteneriat public-privat.

În ceea ce priveşte o strategie naţională pentru investiţiile prioritare în infrastructură, aceasta ar implica un buget multianual pentru acest sector, dar şi presiune politică din partea parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR.

Foaia Transilvana - Corina Creţu atacă legea pensiilor în Parlamentul European

La o zi după ce Curtea Constituţională a României a avizat pozitiv legea pensiilor, votată cu scandal în Camera Deputaţilor, europarlamentarul PSD Corina Creţu a sesizat Bruxellesul în legătură cu criza politică în care riscă să intre statul român.

Membru al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a PE, Creţu a cerut colegilor parlamentari să riposteze faţă de „derapajele antidemocratice” ale puterii din România. „Cel mai dezastruos lucru care se poate întîmpla în timpul unei crize economice este ca acesteia să-i fie suprapusă o criză politică. Acest fapt este pe cale să se întîmple în România, ţară care înregistrează cea mai severă scădere economică din Europa emergentă”, a subliniat Corina Creţu, într-un comunicat de presă.

Foaia Transilvana - PSD Cluj: Impozitarea diferenţiată va stabiliza preţurile

Liderii Partidului Social Democrat Cluj au subliniat astăzi avantajele impozitării diferenţiate, măsură susţinută de opoziţia de stînga la nivel central. În viziunea social-democraţilor clujeni, impozitarea diferenţiate ar fi „singura soluţie sustenabilă de echilibrare a bugetului prin care un număr mai mare de angajaţi plătesc taxe rezonabile”, spre deosebire de momentul actual în care angajaţi mai puţini plătesc din ce în ce mai mari.

Printre celelalte avantaje pe care le-ar putea aduce impozitarea diferenţiată se numără: crearea de noi locuri de muncă, mai ales în rîndul populaţiei cu venituri mici care, în prezent, apelează la munca la negru; preţurile se vor stabiliza, acelaşi lucru urmînd să se întîmple şi cu profiturile; cei cu salarii mai mari vor beneficia de deductibilităţi, putînd să-şi distribuie impozitele către servicii sociale ca sănătatea, educaţia sau asistenţa socială.

Ziua de Cluj - Tokes, cercetat de procurorii de la Criminalitate Organizată şi Terorism

Incitarea secuilor la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei teritoriale l-a trimis pe vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, în ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Investigaţia a fost declanşată de plângerea penală depusă de către preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

La Tabăra de Vară “Tusvanyos” de la finele lunii iulie, Tokes spunea că secuii trebuie să-şi ceară în stradă dreptul la autonomie teritorială. În urma acestei afirmaţii, proaspăt alesul lider al organizaţiei municipale Cluj- Napoca a PSD, Mircea Jorj, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva episcopului reformat, pe care îl acuza de subminarea puterii în stat şi încălcarea gravă a Constituţiei României. Potrivit Biroului de informare publică şi relaţii cu presa al Parchetului, plângerea lui Jorj a fost înregistrată şi se află în lucru la DIICOT.

Jorj s-a declarat surprins că plângerea sa a ajuns în atenţia DIICOT. “Nu mă aşteptam să-l bage pe Tokes la terorism. Înseamnă că au asimilat subminarea puterii în stat cu terorismul. Oricum, mă bucur că organele statului au dat curs acestei sesizări şi sper să analizeze cât mai serios inclusiv acţiunile acestui individ de după plângerea mea, pentru că văd că a început să ceară autonomie şi pentru alte judeţe”, a declarat Jorj. El a precizat că va trimite o adresă oficială către DIICOT, solicitând să fie informat asupra stadiului cercetărilor. “Voi continua să fac sesizări la Parchet pentru orice acţiune de-a lui Tokes aflată în afara Constituţiei”, s-a angajat Jorj.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (organizaţie condusă de Tokes), Szilagy Zsolt, crede că plângerea lui Jorj a fost repartizată procurorilor de la DIICOT dintr-o neînţelegere. “Nu ştiu ce legătură are domnul Tokes cu criminalitatea organizată sau cu terorismul. Probabil n-au înţeles despre ce e vorba, de aceea au trimis la DIICOT, dar eu nu comentez procedurile Procuraturii”, a afirmat Szilagy. El îl pune pe Jorj pe picior de egalitate cu ultranaţionaliştii Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor. “Ultima dată, domnul Gheorghe Funar a iniţiat un asemenea demers, prin ’96 - ’97, împotriva a 25-30 de persoane. Atunci am fost şi eu audiat la Parchet la Braşov. Un astfel de demers aminteşte de Funar. Extremele se atrag: Vadim, Funar şi acest Jorj. Probabil, domnul Jorj nu cunoaşte Constituţia. Domnul Tokes s-a prevalat de dreptul la liberă exprimare, iar a-ţi cere drepturile în stradă este o manifestare perfect democratică. Domnul Tokes n-a cerut niciodată ceva neconstituţional sau ilegal”, a susţinut Szilagy.

Foaia Trnasilvana - TNL Cluj: Firma care lucrează la Univers T este clientul PDL-ului

Tinerii liberali clujeni au cerut astăzi de urgenţă administraţiei judeţene să realizeze o anchetă urgentă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare la Univers T, pe motiv că s-au înregistrat întîrzieri.

Membrii Organizaţiei de Tineret din cadrul Partidului Naţional Liberal reclamă întîrzierile care au apărut, deşi termenul limită prevăzut în contract pentru lucrările de instalaţii şi finisaje la Pavilionul Vest al hotelului era de şase luni. „Termenul a început să curgă pe 19 februarie 2010, urmînd ca pînă la sfârşitul lunii februarie să cunoaştem şi cîştigatorul licitaţiei de execuţie a faţadei. Constatăm astăzi, 6 octombrie 2010, la mai bine de şapte luni de la semnarea contractului, că lucrările nu sînt terminate, termenul de finalizare a fost depăşit cu 46 de zile, iar despre cîştigătorul licitaţiei pentru lucrările la faţadă şi valoarea acestora nu se ştie nimic”, a declarat Gavril Iuga, preşedintele TNL Cluj şi vicepreşedintele PNL CLUJ.

Firma, abonată la Alba

Potrivit acestuia, lucrarea atrage după sine „o serie de coincidenţe, cel puţin ciudate” şi acuză autorităţile judeţene că au acordat contractul pe bază de clientelism politic.


„Newamport Companii SRL, firma care încă execută lucrările, a mai cîştigat licitaţii doar cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, primăria Blaj şi cu o serie de primării din judeţul Alba, unde toţi primarii reprezentau acelaşi partid ca şi preşedintele CJ Cluj. Evident, faptul că o firmă din arcul clientelei portocalii cîştigă încă o licitaţie făcută de administraţia judeţului Cluj, nu mai miră pe nimeni. Dar totuşi, parcă e bătător la ochi ca o firmă ce se ocupă şi figurează ca şi activitate, conform clasificărilor CAEN, la poziţia Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor să execute lucrări de instalaţii şi finisaje la un imobil”, a precizat Iuga. Tocmai pentru a elimina aceste suspiciuni, preşedintele PNL Cluj solicită preşedintelui CJ, Alin Tişe, să înfiinţeze o comisie specială de anchetă, cu scopul de a verifica modul în care s-au desfăşurat lucrările la Universt T şi calitatea lor. În plus, acesta cere publicarea cîştigătorului licitaţiei şi suma alocată pentru lucrările la faţada Pavilionului Vest a hotelului.

Tişe se supune solicitărilor

În schimb, Tişe consideră „justificate” sesizările tinerilor liberali privind „privind întîrzierile şi rabatul de la calitate”. Drept replică la acuzaţiile liberalilor, preşedintele CJ anunţă că la următoarea şedinţă va propune constituirea unei comisii, din care pot face parte doar consilierii PNL, pentru a analiza calitatea lucrărilor şi de a verifica sumele alocate şi termenele de execuţie. „Trecem cu vederea faptul că timp de doi ani, în timpul în care conducerea executivă a forului judeţean a fost asigurată de PNL, lucrările la acest obiectiv au fost întîrziate şi chiar blocate de către o societate despre care seniorii liberali le pot da tinerilor liberali îngrijoraţi de soarta investiţiilor publice mai multe detalii”, completează preşedintele CJ.

Foaia Transilvania - Uioreanu, cel mai verde parlamentar clujean. Pop şi Călian pe următoarele locuri

Deputatul PNL Horea Uioreanu s-a clasat printre primii zece parlamentari „verzi”, potrivit unui clasament realizat în proiectul votulverde.ro. În mod surprinzător, pe lista ruşinii se află chiar ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely.

Uioreanu este al şaptelea parlamentar din top, cu un punctaj de 73,75% de respect pentru problemele de mediu ale ţării şi implicare în proiectele legislative care vizează un mediu sănătos. Următorii clujeni clasaţi în tpul realizat de votulverde.ro sînt liberalul Virgil Pop (60%) şi democrat-liberalul Petru Călian (57,50%).

Actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, a primit cel mai slab punctaj dintre ultimii şefi ai acestui minister, de doar 37,08%.

Clasamentul a fost realizat prin monitorizarea proiectelor de lege care au vizat sănătatea mediului din 2008 pînă în prezent.

Ziarul 21 Cluj - Bani pentru clientela portocalie. România în criză

Din banii alocati de Guvern pentru investiţii în infrastructură, aproape jumătate ajung la primarii PDL, câte 20% la cei ai PSD şi PNL şi 15% la UDMR, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Biroul de presă PSD Cluj. Această informaţie ar trebui să pună capăt intoxicării pe care PDL a încercat să o facă, reclamând o înţelegere pe tema Legii pensiilor. Ceea ce vedem din datele oficiale este o împărţire clară pe criterii politice a fondurilor guvernamentale. PDL a alocat aproape 50% din fonduri către propriile primării, deşi PSD singur are mai mulţi primari decât PDL. “PDL ştie că nu mai are nicio şansă să câştige corect alegeri în România şi atunci speră că poate cumpăra voturi” a precizat Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj.

În judeţul Cluj s-au primit 6.696.000 lei în urma şedinţei din 20 sept 2010 a Guvernului. Din păcate, încă o dată s-a dovedit că singurul criteriu care a contat a fost cel al apartenenţei politice. Astfel, un singur primar PSD din judeţ a reuşit să primească bani. “De fapt, aceste alocări, pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din zona rurală, nu sunt altceva decât dovezi ale faptului că vor să ia tot înainte de a pierde guvernarea“, a mai adăugat Remus Lăpuşan.

Ziarul 21 Cluj - Conservatorii se dau cu liberalii şi social-democraţii

Inclusiv filiala municipală Cluj-Napoca este de acord cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. „În cadrul Consiliului Naţional, Biroul Politic al Partidului Conservator a hotărât ca formaţiunea să se alăture demersului PSD şi PNL de suspendare a preşedintelui”, se arată într-un comunicat primit la redacţie din partea Biroului de Presă PC Cluj şi semnat de Andrada Haba.

Preşedintele organizaţiei municipale Cluj-Napoca a PC, Viorel Timoce, a găsit necesar să se exprime referitor la motivaţia demersului pentru care a optat formaţiunea politică pe care o reprezintă: „Considerăm că acest demers este unul normal şi firesc datorită încălcărilor grave ale Constituţiei. Vedem cu toţii ce se întamplă acum în ţară, oameni care protestează, poliţişti care sunt păziţi de jandarmi, pensionari care nu mai au bani de medicamente şi studenţi care fac facultate pentru a fi acreditaţi să fie şomeri. Ţara, din pacate, fierbe de nemulţumire, şi are nevoie de o stabilitate. PC îşi doreste ca România să fie condusă pe baza unor principii democratice autentice, vrem ca implicarea politicului în guvernarea ţării să fie minimă, ca politica să nu intervină în activitatea economică, să nu mai existe schimbari politice în domeniul administrativ odată cu schimbarea culorii politice a guvernării şi ne dorim ca autorităţile locale să aibă mai multă autonomie în deciziile economice şi sociale. Trebuie să respectăm principiul care asigură statul de drept, principiul democraţiei. Şi din acest motiv le cer prietenos tuturor liderilor de culoare portocalie să urmeze exemplul lui Vasile Blaga şi să renunţe din onoare pentru că succesul puterii portocalii a luat sfârşit”, a declarat Viorel Timoce, potrivit aceluiaşi comunicat.

My Text Brasov - PSD Braşov cere deblocarea Programului „Cornul şi laptele”

Liderul tinerilor social-democraţi braşoveni, Marius Dunca, a solicitat ieri, într-un comunicat de presă, ca autorităţile locale şi judeţene să iniţieze demersurile necesare rezolvării blocajului care se înregistrează în aplicarea Programului „Cornul şi laptele”. Dunca a apreciat că în soluţionarea problemelor financiare reclamate de administraţia judeţeană pentru derularea programului ar trebui să se implice şi parlamentarii de Braşov: „Este ruşinos ca un judeţ de anvergura Braşovului să fie singurul din ţară care nu poate asigura necesarul zilnic de hrană pentru elevii din clasele I-VIII. Nimeni nu are dreptul să-şi bată joc de peste 50000 de elevi”.

My Text Brasov - REPLICÃ. După plângerile făcute de reprezentanţii CJ, PD-L reclamă că la Spitalul Judeţean Braşov se acţionează la bunul plac al noii conduceri

Democrat-liberalii braşoveni consideră că situaţia dezastruoasă în care a ajuns Spitalul Judeţean Braşov a fost favorizată chiar de către conducerea Consiliului Judeţean şi de către managerii Spitalului, cu scopul de a obţine, ulterior, sprijin financiar de la Guvernul României.
Democrat-liberalii au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, un document al Casei de Asigurări de Sănătate Braşov, prin care se arată că toate datoriile din perioada 2005-iunie 2010 ar fi fost achitate. Consilierul judeţean democrat-liberal Aurelian Danu a susţinut ieri că toate sumele necesare pentru întreţinere şi gospodărire, reparaţii, consolidare, extindere şi modernizare la unităţile sanitare trebuie asigurate de CJ: „Ordonanţa nr. 70/ 2002 spune clar că toate aceste sume trebuie asigurate de administraţiile judeţene sau, după caz, de către autorităţile locale”.

Noi paturi, deşi nu sunt spaţii

O parte dintre medicii de la Spitalul Clinic Judeţean Braşov au făcut şi ei un memoriu (semnat de 22 de persoane), prin care reclamă că noua conducere numită de CJ ar dori desfiinţarea unor secţii şi mutarea lor în alte locaţii.

„Noua conducere interimară numită de Consiliul Judeţean Braşov a realizat o nouă structură care nu a fost discutată la nivel de spital, dar a fost aprobată de majoritatea din CJ şi trimisă la Ministerul Sănătăţii în august, solicitare refuzată în Colegiul Medicilor. Noua structură prevede mărirea numărului de paturi de la 921 la 1003. Tot în această structură se prevede, pe lângă alte modificări, desfiinţarea Secţiilor Clinică Chirurgie I şi Chirurgie II şi înfiinţarea unei secţii cu 100 de paturi în Pavilionul Central, deşi spaţiul nu permite un număr atât de mare, precum şi a unei noi secţii de Chirurgie, probabil în Pavilionul Tractorul”, se arată în memoriul medicilor.

În acelaşi document se mai spune că, „deşi de la 1 iulie exista o structură aprobată de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov funcţionează şi acum fără respectarea acesteia, ceea ce duce la modificări ale indicatorilor de performanţă şi la nerespectarea normativelor legale, cu afectarea pacienţilor”.

Nici directorul Spitalului Clinic Judeţean Braşov, dr. Marius Neculoiu, nu a putut fi contactat ieri telefonic pentru a-şi preciza opinia faţă de aspectele reclamate de unii medici şi de către democrat-liberali.

Sesizări şi de la Spitalul din Făgăraş

Cadrele medicale de la Spitalul din Făgăraş au transmis recent o petiţie Primăriei şi Consiliului Local al municipiului, prin care cer revenirea asupra deciziei de numire în Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare a doctorului Lavinia Rusu şi a directorului medical Ion Mehedinţu. Decizia a fost luată, după cum susţin reprezentanţii PD-L Braşov, de către conducerea Consiliului Judeţean.

Medicii protestatari susţin că actuala conducere, în frunte cu directorul Laurian Gheţea, ar dori desfiinţarea unor secţii, pe motiv de criză economică.

Medicii de la Spitalul din Făgăraş sunt decişi să recurgă la mişcări de protest, alături de personalul medical, dacă actuala conducere este menţinută.

Potrivit medicului Mihaela Pandrea, unul dintre cei 19 semnatari ai petiţiei, conducerea unităţii doreşte desfiinţarea secţiilor de Recuperare, Dermatologie şi a Laboratorului de dializă. În plus, conform declaraţiilor susţinute de Pandrea într-o conferinţă de presă la PD-L Braşov, Serviciul de Urgenţă ar trebui transformat în... Cameră de gardă.

„Nu este normal ca aceste secţii să fie desfiinţate, având ca argumente eficientizarea şi reducerea cheltuielilor. Laboratorul de recuperare medicală, spre exemplu, aduce bani spitalului şi nu poate fi desfiinţat. Cei trei nu sunt din municipiul Făgăraş, dar au fost numiţi la conducerea spitalului. Mai mult, am fost informaţi că Ginecologia şi Pediatria vor fi aduse în sediul mare al spitalului. Practic, conducerea vrea să închidă două clădiri. Managerul spitalului ne-a transmis aceste decizii pe fiecare secţie în parte. De săptămâna viitoare se va trece la aplicarea acestor hotărâri. Vrem să ieşim în stradă şi să asigurăm personal doar la serviciul de urgenţă”, a declarat Mihaela Pandrea.

Nemulţumiri privind CA-ul unităţii

Petiţionarii consideră că numirea Laviniei Rusu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al spitalului de la Făgăraş, de pe data de 4 octombrie, nu reprezintă o soluţie viabilă.

„Considerăm că doamna Rusu nu poate reprezenta comunitatea locală din Făgăraş, ci, eventual, pe cea din Braşov (având domiciliul în Braşov). În CA trebuie numită o persoană din municipiu, tocmai pentru a cunoaşte şi a susţine nevoile populaţiei, o persoană care să menţină o permanentă legătură între spital şi administraţia publică locală. În ceea ce-l priveşte pe domnul Mehedinţu, ţinem să precizăm că dânsul a mai ocupat funcţiile de director medical şi de manager interimar, funcţii pe care le-a părăsit din cauza managementului şi a nemulţumirilor angajaţilor faţă de strategiile pe care dorea să le implementeze”, se arată în petiţia trimisă către Primăria Făgăraş.

„Lucrăm la eficientizare”

Pe de altă parte, managerul Spitalului municipal a declarat că lucrează la un plan de eficientizare a cheltuielilor.

„Elaborăm o centralizare a secţiilor. Nu s-a discutat încă unde va fi fiecare secţie, dar comisia medicală va hotărî asta, în funcţie de circuitele funcţionale. Nu trebuie să se desfiinţeze secţii pentru că sunt destule locuri în clădirea mare din câte am văzut şi care pot fi mai bine gestionate. Cea mai importantă acţiune în următoarea perioadă este de eficientizare şi de reducere a cheltuielilor, pentru că întreţinerea costă enorm. Trebuie să gestionăm mai bine banii! Pavilioanele sunt în proprietatea Primăriei şi de aici se va decide ce se va face cu ele”, a spus Gheţea.

Încercările de a-l contacta telefonic pe şeful Comisiei de Sănătate din Consiliul Judeţean Braşov, Sebastian Grapă, au eşuat, acesta nefiind de găsit pe telefonul mobil.

My text Brasov - Braşovenii îşi recuperează banii plătiţi pe taxe abuzive

În procesele intentate Prefecturii, tot mai mulţi cetăţeni primesc câştig de cauză

Juriştii Prefecturii Braşov au avut de-a face în cursul acestui an cu un număr de peste 1.422 de procese, fie pe probleme de fond funciar, fie pe petiţii şi reclamaţii, precum şi pe recuperarea sumelor plătite pentru taxa de primă înmatriculare sau cea de mediu.

Astfel, pentru taxa de primă înmatriculare, numărul dosarelor înregistrate a reprezentat o cotă de 22% din total, iar al celor privind recuperarea taxei de poluare a fost de 305. Au fost admise de instanţele braşovene 77% dintre cauze, iar 122 de persoane şi-au recuperat banii plătiţi iniţial, înainte de declararea celor două taxe ca nefiind constituţionale.

Însă, dintre toţi braşovenii care şi-au găsit dreptatea în Justiţie, doar doi au primit şi cheltuielile de judecată. Prefectura Braşov a plătit până acum 1.800 de lei taxe de judecată.

Covasna Media - Alegeri la PDL Covasna

Fostul lider al PDL Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, este singurul candidat la şedia filialei judeţene

Fostul lider al PDL Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, este singurul candidat pentru şefia organizaţiei judeţene a PDL Covasna, alegerile pentru desemnarea membrilor Biroului Permanent Judeţean urmând să aibă loc astăzi, la eveniment fiind aşteptaţi mai mulţi membri din conducerea centrală a partidului.

Dan Manolăchescu, membru în Comitetul de organizare interimară al PDL Covasna, a declarat că vineri vor avea loc alegerile pentru desemnarea membrilor Biroului Permanent Judeţean al PDL Covasna.

Manolăchescu a subliniat că, până în prezent, doar el şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al PDL Covasna, candidatura sa fiind validată de Biroul Permanent Naţional al PDL.

La Conferinţa Judeţeană sunt aşteptaţi 130 de delegaţi ai organizaţiilor locale PDL din judeţul Covasna, care vor alege Biroul Permanent Judeţean, format din 33 de membri, printre care preşedintele organizaţiei, cei doi prim-vicepreşedinţi şi zece vicepreşedinţi.

Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Covasna a fost dizolvat, la sfârşitul lunii iulie, în locul lui fiind numit un Comitet de organizare şi desfăşurare a activităţii organizaţiei care va funcţiona până la alegerile pentru conducerea filialei.

Dan Manolăchescu s-a înscris în vara anului trecut în PDL Covasna, iar în scurt timp a fost ales preşedinte al PDL Sfântu Gheorghe, funcţie la care a renunţat în urmă cu circa trei luni. Atunci, Manolăchescu spunea că a decis să renunţe la această funcţie deoarece intenţionează să candideze pentru şefia PDL Covasna.

Covasna Media - Liderul PNL Sfântu Gheorghe consideră că sistemul de la calificativele de merit pentru profesori este eronat

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că actualul sistem de acordare a calificativelor de merit pentru profesori este unul destul de general, neîndreptățind unii profesori. Mădălin Guruianu a explicat că a participat, recent, la mai multe ședințe ale Consiliului de Administrație al Colegiului Național Mihai Viteazul (CNMV), unde au fost discutate aceste calificative de merit.

„Nu vreau să comentez de rău profesorii, o categorie de oameni care în ultimul timp e hăituită prin scăderi de salarii, dar asta nu înseamnă că nu pot atrage atenția că nu este echitabil modul de punctare pentru acordarea calificativelor de merit pentru profesori, acesta având o marjă de eroare atât de mare, încât aproape toți profesorii au calificativul de „foarte bine”. Nu este echitabil ca punctajul pentru „foarte bine” să fie de la 24 la 30 de puncte, deoarece un profesor care are 24 de puncte nu muncește la fel de mult precum unul care obține 30 de puncte”, a explicat Mădălin Guruianu, atenționând că nu dorește să spună ceva rău despre profesorii din CNMV ci doar să atragă atenția asupra unui sistem defect, cu o marjă de eroare „imensă”.

În acest context, Guruianu și-a exprimat speranța că defectele de acest gen ale învățământului se vor regla în viitor.

Covasna Media - Crește numărul simpatizanţilor și membrilor PNL


Președintele PNL Covasna, Marius Obreja, susține că actualul context economic și social a îndreptat spre PNL tot mai mulți simpatizanți, unii dintre aceștia devenind între timp chiar și membri ai partidului. În prezent, organizația județeană a PNL Covasna are 700 de membri, aproximativ 5% dintre aceștia venind către liberali în ultimele luni.

„Cred că acesta este un semn că cei care se simt de dreapta vin către noi. Asta se poate datora fie prestației conducerii centrale a PNL, fie faptului că, în vremuri de restriște, oamenii caută să se repoziționeze. Cei care vin către PNL Covasna sunt în general tineri, atât maghiari cât și români, deși noi nu ne raportăm unor ponderi bazate pe etnie. Cu toate acestea, cred că viitorul va aduce în România o renunțare la partidele etnice și o axare pe doctrine”, a declarat Marius Obreja, apreciind în acest sens că UDMR și-a dezamăgit electoratul în ultima perioadă, mai ales prin participarea la această guvernare, ceea ce probabil a dus la o scădere de 1% din cele cinci-șase procente de electorat pe care le „deține” Uniunea.

Liderul PNL Covasna a mai apreciat că este foarte posibil ca în următoarele săptămâni să asistăm la o revenire în prim-plan a subiectului autonomiei Ținutului Secuiesc sau altor zone, pe filiera Tokes Laszlo. Marius Obreja a explicat că acest subiect revine de fiecare dată când se dorește distragerea de la probleme cu adevărat importante, care afectează populația – iar următoarea perioadă, cu venituri tot mai mici și greutăți pentru oameni, este una de acest gen.

Informatia de Alba - Mircea Hava a dat asigurări că lucrările la podul de peste Mureş sunt în grafic

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Mircea Hava a abordat printre alte subiecte şi problema lucrărilor la podul de peste Mureş de la intrarea în municipiul reşedinţă de judeţ.
Mircea Hava a declarat că lucrările sunt într-un stadiu foarte bun, fiind deja turnată placa iar în cazul în care vremea va fi bună, în câteva zile constructorii vor turna asfaltul, urmând ca mai apoi să se dea drumul pe un singur sens de drum, cu semafoare intercalate, cât timp se va lucra la sistemul pietonal al podului. „Deja a fost turnată placa, urmând ca în câteva zile, dacă vremea va fi favorabilă, să se asfalteze podul, urmând ca apoi să se dea drumul o perioadă pe un singur sens de drum, cu semafoare intercalate, până se vor termina şi celelate reparaţii la pod”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Conform datelor prezentate în cadrul conferinţei de presă, autorizaţia emisă de primărie pentru reparaţia podului expiră în data de 4 decembrie iar conform graficului circulaţia pe pod ar trebui oprită total o lună. Reprezentanţii primăriei au precizat de asemenea că în fiecare zi se fac rapoarte privind starea lucrărilor la podul de peste Mureş, deşi responsabilitatea reparaţiei podului o au cei de la Drumuri Naţionale.

Primarul Mircea Hava nu i-a uitat nici pe cei care l-au atacat în ultima perioadă în ceea ce priveşte podul de peste Mureş. Edilul din Alba Iulia a precizat că variante înlocuitoare pentru podul de pontoane precum un pod de tip lego, înaintate de unii politicieni locali, fără a da nume (n.r. – vicepreşedintele PNL Alba, Simone Albani) sunt doar sfaturi care nu îşi au rostul iar cei care le vehiculează nu ştiu probabil costul unui asemenea pod. „Podul de peste Mureş se repară, chiar dacă ne doare şi provoacă neplăceri această lucrare trebuia efectuată. Variante precum podul de tip lego în locul celui de pontoane, înaintată de copiluţul din Italia, nu ştiu dacă îşi au rostul în acest moment”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

În ceea ce priveşte preluarea traficului greu pe varianta Pâclişa, Mircea Hava a precizat că administraţia locală a dat autorizaţie tuturor care au vrut să circule pe acolo, cu condiţia să respecte un regim de viteză impus de respectiva zonă.

În altă ordine de idei, primarul Mircea Hava a precizat că astăzi va avea loc licitaţia pentru reabilitarea celor 24 de străzi din centrul municipiului Alba Iulia, precizând (ironic) că se aşteaptă să fie contestat şi pentru acest lucru. „Fiecare om politic se caracterizează prin ceea ce face şi ce a lăsat în urma lui”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Informatia de Alba - Deputatul Negruţ a declarat război „maidanezilor” din Parlament

Deputatul Clement Negruţ a devenit parcă dintr-o dată vocea opoziţiei din cadrul puterii, după ce a taxat în mai multe rânduri scăpările şi greşelile din cadrul Camerei Deputaţilor, dar şi din rândul PD-L Alba. După ce a sancţionat lipsa de reacţie a preşedintelui PD-L Alba, Mircea Hava la atacurile din ultima perioadă, deputatul Negruţ s-a arătat deranjat şi de ultimele evenimente din cadrul Camerei Deputaţilor, taxând limbajul suburban practicat de toţi deputaţii, inclusiv de propriii săi colegi din PD-L. Nici Roberta Anastase şi nici Sever Voinescu Cotoi nu au scăpat de criticile lui Negruţ, chiar dacă aceştia au fost puşi de PD-L pe funcţiile de conducere ale Camerei Deputaţilor.

Mai mult, dacă vineri Negruţ a declarat că va anunţa în plenul Camerei Deputaţilor că va iniţia o mişcare de schimbare a imaginii Parlamentului României, marţi dimineaţă democratul din Alba a luat cuvântul şi a anunţat public demersul său: „La doi ani de la alegerile generale, constat cu stupoare că nimic din ceea ce ştiam eu despre această instituţie (n. r. – Camera Deputaţilor) nu s-a modificat. În continuare de la microfonul Camerei Deputaţilor se lansează, în spatele imunităţii politice, cele mai jignitoare acuzaţii şi se proliferează injurii pe care nu le auzi nici pe maidan.

Sunt ferm convins că niciunul dintre dumneavoastră în colegiul în care aţi luptat pentru a căpăta încrederea oamenilor, nu le-aţi promis că veţi ajunge în Parlamentul României pentru a nu participa la şedinţele de plen, pentru a părăsi sala de plen când vreţi dumneavoastră, că veţi încălca regulamentele, ca veţi accepta ca parlamentarii să fie acuzaţi de fals, de minciună, acuzaţi de şantaj, acuzaţi de hoţie şi enumerarea ar putea continua. Deşi sunt parlamentar al unui partid politic aflat la guvernare, vreau să vă spun cât se poate de clar că eu, în colegiul meu, nu am promis astfel de lucruri românilor”, a spus Negruţ.

Totodată, acesta a mai vorbit despre un demers transpartinic al său, la care i-a invitat pe cei de bună credinţă să adere: „În mine veţi avea de astăzi un partener, pentru cei care doresc să recâştige încrederea românilor sau cel mai înverşunat adversar al celor care doresc ca Parlamentul României sa fie propriul maidan.(…) Cred că a venit timpul ca absolut toţi să facem un efort, indiferent de partidul din care facem parte, să le arătăm românilor că prin votul uninominal chiulangiii, baronii locali şi prietenii lor „listacii”, ipocriţii şi cei care nu dau doi bani pe regulamente şi legi au dispărut din Parlament. A venit timpul ca fiecare dintre noi să îşi amintească de promisiunea făcută românilor, că vom face din această instituţie una respectabilă! Iar respectul nu ţine cont de culoarea politică, ci de bunul simţ pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl avem!”, a mai clamat deputatul Clement Negruţ de la microfonul Camerei Deputaţilor.

Rămâne însă de văzut cât de mult a reuşit să îi convingă pe parlamentari ca Roberta Anstase şi Monica Iacob Ridzi un astfel de demers, care nu sunt numai colege de parlament, ci chiar colege de partid cu deputatul Negruţ, noul „inchizitor” al ilegalităţilor din Parlamentul României.

Informatia de Alba - Oraşul Ocna Mureş este condamnat la faliment

După ce ministrul Adriean Videanu a făcut câteva promisiuni la Ocna Mureş, în vizita pe care a avut-o în judeţul Alba în această vară, realitatea cu care se confruntă acum oraşul este de departe cea mai grea din întreaga sa istorie.

În data de 25.01.2010, activitatea combinatului a fost sistată după ce firma de distribuţie a gazelor „a tăiat” gazul din cauza datoriilor imense cumulate de combinat. Au urmat mai multe tatonări şi încercări de repornire a activităţii, în vară fiind prezent în judeţul nostru chiar ministrul Economiei Adriean Videanu în încercarea de a debloca situaţia. Deşi acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că activitatea va fi reluată, în 22.06.2010 SC GHCL UPSOM România SA anunţa că fabrica va fi introdusă în conservare pe termen nelimitat.

Acuze politice

Deputatul care a încercat să afle soarta combinatului şi a salinei este cel arondat pe acest colegiu, în speţă social democratul Radu Coclici. După cum ne-a declarat ieri, i s-a părut suspectă lipsa de reacţie a ministerului după vizita lui Adriean Videanu la Ocna Mureş, aşa că a făcut o solicitare pentru a afla punctul oficial al ministerului în această problemă: „Prin adresa nr. 1922/29.07.2010 Adriean Videanu a spus pentru prima dată adevărul. De la câteva sute de kilometri distanţă, departe de ochii locuitorilor din Ocna Mureş cărora le-a promis că va repune în funcţiune combinatul, ex-ministrul Videanu le-a transmis ocna-mureşenilor că acest combinat nu va mai reporni, poate, niciodată. Astfel de gesturi sunt criminale: să dai speranţă oamenilor, pentru ca la câteva luni să le spui senin că nu se mai poate face nimic! Dar poate aşa înţelege PD-L şi acest domn Adriean Videanu să facă politică în această ţară şi în acest judeţ!”, a spus deputatul Radu Coclici.

Combinatul nu mai porneşte

Sucursala Salina Ocna Mureş este furnizorul uneia dintre materiile prime importante pentru Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş (GHCL UPSOM România S.A.). În condiţii normale de activitate, cantitatea de sare soluţie („saramură” cum este îndeobşte cunoscută) asigurată de Salina Ocna Mureş este de 700.000 de tone/an. Cu câteva luni înainte de sistarea activităţii la combinat, această cantitate s-a redus la circa 200.000 de tone, adică o scădere a cererii de circa 73%.

„În mod normal, dacă vorbim strict numai despre sondele de exploatare, se consideră că lucrările de menţinere în funcţiune nu pot dura mai mult de 6 luni. După această perioadă există riscul major şi iminent ca toate coloanele de exploatare să se cristalizeze”, a spus deputatul Radu Coclici ieri, vorbind despre starea combinatului.

GHCL ar putea pierde licenţa

După cum ne-a informat ieri deputatul Radu Coclici, din adresa primită de la Ministerul Economiei şi semnată chiar de Adriean Videanu, probabil printre ultimele documente semnat ca ministru al Economiei, acum combinatul riscă să piardă şi licenţa de exploatare: „În adresa primită de la Ministerul Economiei se stipulează faptul că dacă UPSOM nu preia saramura de la Salina Ocna Mureş pentru o perioadă mai mare de 9 luni, riscă pierderea licenţei de exploatare, ceea ce înseamnă moartea sigură a aceste ramuri economice în oraşul Ocna Mureş. Asta înseamnă implicit falimentul micului orăşel de la malul Mureşului”, a mai declarat deputatul Radu Coclici.
Datorii colosale

După cum ne-a mai declarat ieri deputatul Coclici, în aceeaşi adresă emisă de Adriean Videanu, pe atunci ministru al Economiei româneşti, este stipulat că datoriile combinatului (facturi restante şi creanţe) se ridicau în luna iulie a acestui an la 893.897 lei, adică aproape 9 miliarde de lei vechi

Ieri la ora 14.30, când am făcut documentarea la sediul combinatului nu mai era nimeni din conducere pentru a-şi expune punctul de vedere. De asemenea, nici pe telefonul mobil cunoscut de media locală directorul Ion Bogdan nu a putut fi contactat, acesta fiind închis sau într-o zonă fără semnal.

Monitorul de Alba - Fonduri europene bine folosite

Mai multe obiective de investitii realizate in Regiunea Centru cu fonduri europene au fost “inspectate”, ieri, de catre reprezentanti guvernamentali si de catre jurnalistii din regiune. Obiectivele vizitate au fost din judetele Alba si Mures.

Delegatia a fost condusa de Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, care a fost insotit de Simion Cretu, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Delegatia a plecat dimineata din judetul Mures, iar la ora 11 a ajuns la Aiud pentru a vedea lucrarile de reabilitare si dotare ale unui centru social. La Alba Iulia, a fost interesant de vazut cum a reusit o microintreprindere din Alba Iulia sa acceseze fonduri europene si sa puna la punct o mica afacere.

Mica afacere in extindere

Prin proiectul “Construire atelier reparatii si echipamente electrice, electrocasnice masini si uz casnic, operatiuni de mecanica generala si imprejmuire”, SC Yana Ius SRL a reusit construirea unui spatiu de productie destinat realizarii activitatii de mecanica si reparatii obiecte de uz-casnic. Angajatii acestei firme se ocupa, in principal, de rebobinarea motoarelor electrice, activitate pentru care exista o piata buna, chiar si in vremuri de criza.

Administratorul firmei, Angela Beleiu, a aratat ca proiectul a primit finantare pe Axa prioritara 4 - “Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”, Domeniul major de interventie 3 - “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, prin care sint finantate proiecte relativ mici pina in 200.000 de euro.

“Proiectul de fata are o valoare totala de 1.173.000 de lei, cheltuieli eligibile si neeligibile. Partea de finantare nerambursabila este de 624.000 de lei. Contributia noastra ca beneficiar este de 30%, la partea de cheltuieli eligibile, peste 260.000, cam tot atit a fost si contributia noastra ca beneficiar, dar la cheltuieli neeligibile, incluzind si TVA”, a declarat administratorul firmei.

Drumul de la cererea de finantare pina la intrarea banilor in cont nu este nici scurt, nici facil. Cu toate acestea, Angela Beleiu zimbeste multumita cind se uita la noul sediu al firmei, care este in faza ultimelor finisaje, si spune simplu “a trecut”, cind vorbeste despre cit de greu i-a fost. “Am depus cererea de finantare in iunie 2008, am semnat contractul de finantare in iunie 2009, dupa care am inceput implementarea proiectului. Primii bani i-am primit mult mai tirziu, dupa ce am facut o parte din cheltuieli (...) Prima cerere de rambursare am depus-o la sfirsitul lui ianuarie 2010, a doua in martie... Per total, grantul pe care l-am primit pina in momentul acesta a fost de circa 340.000 lei, finantare nerambursabila”, a declarat aceasta.

Acum, va trece la achizitia de utilaje specifice - strung, masina de echilibrat dinamica, statie de filtrare - dupa care va mai angaja niste oameni. “Acum avem 8 angajati. Am avut 6 la inceputul perioadei de implementare, am mai angajat doi, in total trebuie sa angajam 9 oameni pe proiect”, a explicat administratorul SC Yana Ius SRL.

Expres Sibian - Boitan: Spitalele din Agnita si Cisnadie ar putea sa dispara


Senatorul PNL de Sibiu, Minerva Boitan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că Ministerul Sănătăţii pregăteşte un Ordin de Ministru prin care spitalele mici, sub 100 de paturi, este foarte posibil să fie desfiinţate.

„Atrag atenţia administraţiilor locale să aibă grijă, pentru că se pregăteşte, pe ascuns, desfiinţarea spitalelor mici. Prin acest ordin de ministru care va face clasificarea spitalelor după competenţe, spitalele sub 100 de paturi nu sunt prevăzute în clasificare. Ordinul nu spune ce se întâmplă cu acestea, dar atâta timp cât nu vor mai primi bani de la Casa de Sănătate, ce poate să însemne?”, a declarat Boitan.

În judeţul Sibiu, două dintre spitale ar fi în pericol de desfiinţare: Cisnădie şi Agnita. „Hai să spunem că Cisnădia este la 10 km de Sibiu, astfel că oamenii ar avea unde să vină la spital, dar Agnita...Oamenii de acolo ar rămâne fără niciun ajutor medical, pentru că cea mai îndepărtată localitate este la peste 100 km de Sibiu”, susţine senatorul PNL. În plus, Minerva Boitan a adăugat că acest ordin contravine legii prin care unităţile spitaliceşti sunt trecute la administraţia locală. „Prin această lege, ministerul nu mai are voie să se implice în organizarea spitalelor. Asta trebuie să facă administraţia locală. Or, prin acest ordin, ministerul încalcă această lege”, a adăugat Boitan.

Potrivit senatorului, spitalul din Agnita are în acest moment 52 de paturi.

Monitorul de Sibiu - POLITICA OBRAZNICIEI DUSA DE PDL TREBUIE SA INCETEZE!

Senatorul dr. Minerva Boitan constata cu surprindere faptul ca obraznicia, sfidarea si lipsa de respect devin politica nationala si comportament normal pentru tot mai multi dintre reprezentantii Partidului Democrat Liberal. La probleme reale si grave ale societatii romanesti nu gasesc de cuviinta sa ofere raspunsuri si solutii ci atacuri, jigniri si insinuari. Dar, daca sunt dispusi la adevaruri, sa explice romanilor cum a castigat PDL voturi la alegerile uninominale din 2008 si la cele prezidentiale din 2009. Sau despre pomeni, despre minciuni, despre voturi cumparate cu bani publici, este greu sa vorbesti.

Faptul ca PDL sfideaza orice lege, scrisa si ne scrisa, pana si legile bunului simt, nu mai mira nici un roman. Insa minciunile PDL promovate la nivel de propaganda de tip bolsevic, trebuie sa se constituie in grave semnale de alarma la adresa Democratiei.

Intrarea D-nei Minerva Boitan in Senatul Romaniei s-a realizat potrivit legii votate inclusiv de parlamentarii PDL. Va informam ca, in calitate de senator PNL de Sibiu, dr. Minerva Boitan a inregistrat 41 de initiative, 19 interpelari, 13 declaratii politice, 7 intrebari, care privesc solutionarea unor probleme ale categoriilor sociale pe care Guvernul PDL si premierul Emil Boc le condamna la criza: tineri, elevi, varstnici, persoane cu handicap, bolnavi, pensionari, agricultori, etc. Dar, asa cum am subliniat, toate aceste persoane nu intra in preocuparile PDL, altfel decat in scop electoral.

"S-ar putea, ca eu sa nu folosesc electoratului, dar, sigur ca PDL este nociv pentru Romania si daca activitatea mea in teritoriu pare a fi palida, trebuie sa-i informez ca asa arata cei cu care ma intalnesc: palizi, bolnavi, saraci si predispusi la icter social prin ramanerea PDL-ului la guvernare. Dupa ce au redus salariile, au furat pensiile romanilor, au mutilat economia, au consumat painea, ofera doar circ si obraznicie. In timp ce Opozitia parlamentara se straduieste sa mentina echilibrul democratiei in Romania, PDL si reprezentantii acestuia aplica metode comuniste pentru a demola toate regulile, legile si morala unui stat cu o fragila democratie cum este Romania" declara senatorul dr. Minerva Boitan.

Acestea fiind spuse, Senatorul PNL dr. Minerva Boitan considera incheiat dialogul public cu persoane ascunse sub anonimatul unui birou de presa.

Tribuna Sibiu - Replici dure între femeile din politica sibiană

* Nu trece o zi fără ca Raluca Turcan sau Minerva Boitan să nu îşi arunce vorbe grele *

Scandalul iscat între cele două femei care reprezintă Sibiul în Parlamentul României e departe de final. Doar că acum replicile nu mai sunt semante de Raluca Turcan (deputat PDL) sau de Minerva Boitan (senator PNL), ci de compartimentele de presă ale Birourilor Parlamentare. După ce, ieri, Biroul de Presă al PDL spunea despre senatorul Minerva Boitan că sibienii din Colegiul senatorial 3 nu au avut niciun folos de pe urma prezenţei liberalei în Parlamentul României, astăzi, Biroul Minervei Boitan contraatacă: “Politica obrăzniciei dusă de PDL trebuie să înceteze”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei noastre. În finalul lui, se arată că senatorul liberal consideră încheiat dialogul politic “cu persoane ascunse sub anonimatul unui birou de presă”. La fel cum am redat comuicatul PDL, îl redăm şi pe cel al PNL:

“Senatorul Minerva Boitan constată cu surprindere faptul că obraznicia, sfidarea şi lipsa de respect devin politică naţională şi comportament normal pentru tot mai mulţi dintre reprezentanţii Partidului Democrat Liberal. La probleme reale şi grave ale societăţii româneşti nu găsesc de cuviinţă să ofere răspunsuri şi soluţii, ci atacuri, jigniri şi insinuări. Dar, dacă sunt dispuşi la adevăruri, să explice românilor cum a câştigat PDL voturi la alegerile uninominale din 2008 şi la cele prezidenţiale din 2009. Sau despre pomeni, despre minciuni, despre voturi cumpărate cu bani publici, este greu să vorbeşti.

Faptul că PDL sfidează orice lege, scrisă şi nescrisă, până şi legile bunului simţ, nu mai miră niciun român (...). Intrarea doamnei Minerva Boitan în Senatul României s-a realizat potrivit legii votate inclusiv de parlamentarii PDL. Vă informăm că, în calitate de senator PNL de Sibiu, dr. Minerva Boitan a înregistrat 41 de iniţiative, 19 interpelări, 13 declaraţii politice, 7 întrebări, care privesc soluţionarea unor probleme ale categoriilor sociale pe care Guvernul PDL şi premierul Emil Boc le condamnă la criză: tineri, elevi, vârstnici, persoane cu handicap, bolnavi, pensionari, agricultori, etc. Dar, aşa cum am subliniat, toate aceste persoane nu intră în preocuparile PDL, altfel decât în scop electoral”, se arată în comunicat.

Expres Sibian - Primaria a incasat 18 milioane euro de la sibieni

Sibienii sunt disciplinaţi când vine vorba de plata impozitelor către municipalitate. Până în 5 octombrie, persoanele fizice şi juridice au vărsat la bugetul local peste 76 milioane lei (18 milioane euro) din taxele cu şi fără debit (taxe, amenzi, diferite impozite, etc).

Comparativ cu anul 2009, când s-au încasat 69.115.884 lei, suma este mai mare, însă diferenţa provine din majorarea impozitelor impuse de Guvern, susţine primarul Klaus Johannis.

Cumulat pe cele două semestre ale anului au fost încasate sumele de 26.976.277 lei de la persoanele fizice, iar de la persoanele juridice au fost încasaţi 49.363.287 lei. Raportat la planul prevăzut pentru anul 2010, aceste sume reprezintă un procent de încasări de 83% pentru persoane fizice, respectiv de 91% în cazul persoanelor juridice.

Comparativ cu anul 2009, procentul raportat la plan a crescut cu 18% în cazul persoanelor fizice şi cu 10% în cazul persoanelor juridice, ceea ce înseamnă că gradul de colectare în 2010 a fost mai bun.

În urma încheierii anului fiscal 2010, sumele restante la capitolul persoane juridice sunt de 10.335.104 lei, iar la persoane fizice de 7.260.972 lei.

Pentru modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă nr 39 din aprilie 2010, care a intrat în vigoare cu data de 1 iulie a.c., termenul scadent pentru diferenţa de plată a taxelor şi impozitelor este data de 31 decembrie 2010.

Tot de la 1 iulie, nivelul majorarii de întârziere a taxelor şi impozitelor la bugetul local este de 2% din cuantumul obligaţiilor pentru neachitarea la termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă. Până acum calculul majorărilor se făcea la 0,1% pe zi.

Bistriteanul - Ioan Oltean cere liderilor PSD si PNL sa renunte la chiulul parlamentar

Liderul organizatiei judetene a PDL BN, deputatul Ioan Oltean, a sustinut, astazi, intr-o conferinta de presa, ca "PDL garanteaza plata pensiilor catre toti romanii si ca nu vor fi diminuate", cerand totodata parlamentarilor PNL si PSD sa renunte la chiulul parlamentar.

Dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat astazi ca nu este de acord cu varsta de pensionare de 65 de ani pentru femei, deputatul Ioan Oltean a convocat o conferinta de presa. “Am organizat aceasta conferinta ca urmare a faptului ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat noua lege a pensiilor. PDL cheama din nou toate grupurile parlamentare si cere liderilor PSD si PNL sa renunte la chiulul parlamentar. A specula situatia pensionarilor in zilele de astazi este un lucru condamnabil, nu trebuie sa ne jucam cu pensionarii. PDL garanteaza plata pensiilor catre toti romanii si ca nu vor fi diminuate nici astazi, nici maine. PD-L si presedintele Traian Basescu garanteaza faptul ca pensionarii isi vor primi drepturile care le se cuvin”, a declarat liderul PD-L BN.

Chiar daca Traian Basescu s-a declarat un sustinator al egalitatii intre barbati si femei, acesta nu a promulgat astazi noua lege a pensiilor, fiind de parere ca varsta de pensionare la 65 de ani pentru femei este prea mare.

Conform noii legi a pensiilor, varsta de pensionare creste atat pentru femei, cat si pentru barbati, la 65 de ani. Traian Basescu a hotarat sa retrimita legea in Parlament solicitand deputatilor si senatorilor sa reduca varsta de pensionare la femei la 63 de ani.

Legea pensiilor a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, insa presedintele nu este multumit de prevederile noii legi si a retrimis-o in Parlament.

Bistriteanul - Tintean: Ioan Oltean este campion la chiulit!

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi la sediul organizatiei PNL BN, Ioan Tintean a declarat ca nu va vota niciodata pentru a infometa poporul. In plus, el l-a atacat dur pe Ioan Oltean pe care l-a acuzat de furt.

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc astazi la sediul organizatiei judetene a PNL BN, liberalii s-au declarat nemultumiti de noua lege a pensiilor.

In plus, liberalii sunt nemultumiti si de atitudinea liderului PDL BN, Ioan Oltean, atat fata de legea pensiilor, cat si fata de activitatea acestuia in Parlament. Ioan Tintean, presedintele PNL BN, a declarat in cadrul conferintei de astazi ca: "Ioan Oltean este campion la chiulit. A dovedit ca stie sa fure la fel de bine ca doamna Roberta Anastase. Este conducatorul unui partid care nu exista. Oltean si partidul sau vor sa pacaleasca romanii. Ei nu isi dau seama ca exista si pensionari destepti, sunt ingineri, profesori, chiar si cei de rand, care facand un calcul simplu isi dau seama ca prin noua lege a pensiilor furi pensionarii. Eu, ca deputat, nu voi baga niciodata o cartela sa votez ca sa infometez poporul. Eu niciodata nu voi vota o astfel de lege, pentru ca nu vreau ca romanii, ca bistritenii care m-au votat, sa primeasca cu 110 lei mai putin la pensie. PNL dezbate posibilitati care sa opreasca aceste reforme prin care PDL vrea sa infometeze poporul".

Nemultumit de atitudinea si de activitatea deputatului Ioan Oltean, liberalul Ioan Tintean care in urma cu catea zile declara ca l-ar sustine pe Oltean in Parlament, si-a schimbat astazi parerea: "nu l-as mai sustine acum pe Oltean, nu as mai fi alaturi de el. Nu credeam ca va fi ca o masinarie a PDL-ului" .

De asemenea, Ioan Tintean a criticat decizia celor de la UDMR care au votat legea pensiilor. Acestia s-au declarat pentru varianta de pensionare pentru femei la varsta de 63 de ani, insa au votat pentru cea de 65 de ani: "nu credeam ca si UDMR va face jocuri politice, dar fiecare trage la ciolan", a fost concluzia liderului liberal.

La randul sau, consilierul judetean Dorin Popescu a declarat, in cadrul conferintei de presa care se desfasoara la aceasta ora la sediul PNL, ca "ceea ce face PDL este un joc de imagine. Acest joc de imagine a prostit poporul. Ma intreb daca cei care au votat, si aici ma refer la bistritenii care au votat cu peste 60 la suta PDL, pot dormi linistiti, daca pot pune capul pe perna noaptea fara a avea mustrari de constiinta. Banii pentru pensii sunt furati acum, acesta este adevarul".
Liberalul Terente Ciui a mentionat ca „in ultimii noua ani, legea pensiilor a fost modificata de 58 de ori. PNL sustine egalitatea intre barbati si femei, dar totusi varsta de 65 de ani este mult prea mare pentru pensionarea femeilor. Desi in UE acest lucru se practica, in Romania deocamdata acest lucru nu este cea mai buna varianta. Eu cred ca ar fi bine sa se infiinteze un cont, in care fiecare cetatean sa cotizeze, iar la timpul potrivit, atunci cand a trebui sa iasa la pensie acesta sa isi poata administra banii dupa bunul plac”.

Reprezentantii organizatiei PNL BN au declarat ca ei sustin varianta de pensionare a femeilor la varsta de 60 de ani.

Salajeanul - Taloş cere desfiinţarea Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a Romaniei a decis, ieri, că proiectul de lege al pensiilor adoptat in Parlament cu suspiciune de fraudă este constituţional.

„Decizia Curţii este şocantă şi nu poate fi explicată decat prin faptul că judecătorii iau deciziile in funcţie de interesele politicienilor care i-au propus. Este inadmisibil ca această instituţie să spele prin decizie o fraudă de vot din Parlamentul Romaniei”, crede deputatul liberal Mirel Taloş.

„Decizia de azi imi intăreşte convingerea că CCR ar trebui desfiinţată!”, mai spune Taloş, care crede că atribuţiile acesteia ar trebui preluate de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru că votul asupra proiectului de lege adoptat in Parlament a fost de 5 la 4 in favoarea Legii pensiilor, Mirel Taloş spune că aşa se explică incăpăţanarea puterii de a relua votul privind desemnarea unui judecător in CCR, pană a ieşit cine trebuia.

Salajeanul - O primărie la 5.000 de locuitori?

Un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PDL se află in discuţie in Camera Deputaţilor, printre iniţiatori fiind Sulfina Barbu. Potrivit propunerii democrat-liberalilor, se doreşte comasarea comunelor care au mai puţin de 5.000 de locuitori. Iniţiativa se vrea a fi o prevenire a tendinţei ultimilor ani de făramiţare administrativă a Romaniei, mai mult de 200 de unităţi administrativ-teritoriale fiind infiinţate la nivel naţional. Şi in Sălaj, după Revoluţia din 1989, au fost infiinţate două unităţi administrative noi: comunele Şimişna şi Boghiş.

Doar două comune sălăjene ar trece testul

Dacă s-ar adopta o astfel de iniţiativă legislativă, numai două comune din Sălaj şi-ar păstra actuala configuraţie teritorial-administrativă, dacă ar fi să luăm in seamă datele de la ultimul recensămant al populaţiei. Este vorba despre comuna Crasna, cu un număr de 6.373 locuitori şi comuna Sărmăşag – 6.547 locuitori. Dacă nu ar fi apucat să se despartă Boghişul de Nuşfalău, şi aici ar fi fost intrunit numărul necesar de locuitori pentru a rămane o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu 5.515 locuitori. Alte patru comune sălăjene numărau, la ultimul recensămant, o populaţie de peste 4.000 de oameni: Bălan, Bobota, Pericei şi Surduc. Restul de 49 de comune din judeţul nostru ar trebui să se comaseze pentru a corespunde normei de 5.000 de locuitori pe unitate administrativ-teritorială.

Rămanem cu 30 de comune?

La recensămantul din 2002, populaţia judeţului Sălaj număra 248.015 locuitori. Dacă reducem numărul populaţiei situată in mediul urban – 98.307 locuitori – rămanem cu o populaţie rurală de 149.708 locuitori, care impărţită la criteriul de 5.000 de locuitori pe comună, ar putea fi comasată in aproximativ 30 de comune. Bineinţeles, datele se pot schimba odată cu rezultatele noului recensămant al populaţiei, care se află in desfăşurare.

Bode spune că sunt doar dezbateri

Lucian Bode, singurul parlamentar al PDL din Sălaj, crede că ideea comasării comunelor sub 5.000 de locuitori este doar un subiect de dezbatere publică şi că nu se va putea implementa deocamdată. „Probabil după 2012 se poate discuta despre acest lucru, in niciun caz in acest mandat”, ne-a declarat Lucian Bode. Deputatul PDL mai spune că deşi ideea vine din partea unei colege de partid – Sulfina Barbu - numărul de locuitori ar trebui redus la 3.000. „Unii discută din punctul de vedere al parlamentarilor de Bucureşti şi nu cunosc imaginea exactă a unui colegiu rural, cum este cel pe care il reprezint eu – Şimleu Silvaniei. Dacă ar fi să discutăm pentru Sălaj, cred că un număr de 3.000 de locuitori ar fi mai potrivit şi ar reprezenta mai bine interesele comunităţilor locale”, ne-a precizat Bode.

Reprezentantul PDL in legislativ crede că, in definitiv, comasarea ar produce efecte pozitive, cunoscand şi situaţia unor comunităţi locale care abia se descurcă din punct de vedere bugetar. In acest sens, Bode a dat exemplu comunele Treznea şi Zalha, cu o populaţie care depăşeşte cu puţin 1.000 de locuitori şi cu primari PDL care abia au resurse bugetare pentru plata propriilor angajaţi. „Nu le este uşor, mai ales că au 1.000 de locuitori, din care doar 10 lucrează şi 50 sunt pensionari”, a mai spus Bode.

Csoka – nu se rezolvă aşa problemele comunităţilor locale

Tiberiu Csoka, vicepreşedinte UDMR, dar şi al Consiliului Judeţean Sălaj, nu crede că această comasare, in funcţie de numărul de locuitori, va rezolva problemele comunităţilor locale.

„Dacă factorii de decizie sunt mai aproape de cetăţean, atunci măsurile administrative sunt mai rapide şi mai directe”, spune Tiberiu Csoka.

Vicepreşedintele CJS mai spune că, prin comasarea comunelor, se va produce o indepărtare a cetăţeanului de factorul administrativ. „Dacă se va inregistra un caştig din punct de vedere financiar, se va produce o ruptură intre administraţie şi cetăţean”, precizează Csoka.

Reprezentantul UDMR mai spune că in sistemul administrativ din Ungaria, pe care il cunoaşte bine, sunt 3.100 de primari la o populaţie de 10 milioane de locuitori, in vreme ce in Romania sunt aproximativ 3.300 de primari la un număr dublu de locuitori. „In Ungaria, fiecare localitate, nu comună, are primar propriu, tocmai pentru a aduce administraţia mai aproape de cetăţean”, precizează vicepreşedintele UDMR.

Tiberiu Csoka mai dă un exemplu, cel al comunei Ileanda, care are o populaţie de 3.000 de locuitori in 13 sate. „Ca să intrunească numărul de 5.000 de locuitori, mai trebuie aduse cateva sate. Vă daţi seama ce ar inseamna acest lucru pentru locuitorii acestor sate?”, precizează Csoka.

Prefectul crede in echilibru

Alexandru Vegh, prefectul judeţului Sălaj, crede că ar trebui gandită foarte bine o astfel de măsură inainte de a fi pusă in practică. „Dacă privim lucrurile strict din punct de vedere economic, sigur, ar fi o măsură benefică. Dar aici trebuie să privim lucrurile şi din perspectiva cetăţeanului. Satele noastre sunt destul de impr㺬tiate şi nu ştiu dacă ar fi in favoarea cetăţeanului dacă s-ar comasa comunele”, a precizat prefectul judeţului. Alexandru Vegh crede că şi aşa, in situaţia de acum, legătura administraţie-cetăţean este destul de precară, iar numărul indicat – 5.000 de locuitori - este discutabil şi ar trebui scăzut.

Zi de zi Mures - Cum s-au împărţit banii pentru bazele sportive din Mureş?

Executivul României a alocat, în data de 1 octombrie 2010, suma de 2.734.000 lei unui număr de 26 de primării din judeţul Mureş, pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din mediul rural, instituit prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006. Din cele 26 de primării, 17 sunt conduse de primari UDMR, patru de primari PDL, trei de primari PSD şi câte una de primari PNL, respectiv independent. De asemenea, repartiţia sumelor în funcţie de apartenenţa politică a primarilor este următoarea: 1.854.000 lei (67,82%) către primăriile UDMR, 480.000 lei (17,56%) către primăriile PDL, 200.000 lei (7,32%) către primăriile PSD, 150.000 lei (5,48%) către primăriile conduse de independenţi şi 50.000 lei (1,82%) către primăriile PNL.

Localitate: Acăţari
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Centru de sport şi de agrement teren de sport fotbal cu tribune, teren de minifotbal cu gazon artificial

Localitate: Adămuş
Suma: 110.000 lei
Destinaţia: Construcţie bază sportivă

Localitate: Batoş
Suma: 50.000 lei
Destinaţia: Reabilitare bază sportivă în sat Dedrad

Localitate: Bălăuşeri
Suma: 60.000 lei
Destinaţia: Bază sportivă comunală

Localitate: Bogata
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Modernizare bază sportivă

Localitate: Chibed
Suma: 100.000 lei
Destinaţia: Modernizare teren fotbal

Localitate: Corunca
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Construcţie teren de sport multifuncţional şi clădire

Localitate: Daneş
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Modernizare stadion

Localitate: Deda
Suma: 50.000 lei
Destinaţia: Bază sportivă

Localitate: Găleşti
Suma: 100.000 lei
Destinaţia: Construire teren de sport multifuncţional şi clădire de vestiare

Localitate: Gheorghe Doja
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Amenajare bază sportivă

Localitate: Ghindari
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Amenajare bază sportivă

Localitate: Gorneşti
Suma: 150.000 lei
Destinaţia: Construcţie bază sportivă

Localitate: Hodoşa
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Modernizarea bazei sportive din Isla, construire teren de sport multifuncţional şi clădire de vestiare

Localitatea: Iclănzel
Suma: 50.000 lei
Destinaţia: Construire bază sportivă

Localitatea: Livezeni
Suma: 150.000 lei
Destinaţia: Construcţie bază sportivă sat Ivăneşti

Localitatea: Măgherani
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Bază sportivă

Localitatea: Mica
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Construcţie bază sportivă multifuncţională
:
Localitatea: Păsăreni
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Amenajare bază sportivă

Localitatea: Râciu
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Construcţie bază sportivă

Localitatea: Saschiz
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Construire teren de sport multifuncţional şi clădire de vestiare

Localitatea: Sâncraiu de Mureş
Suma: 100.000 lei
Destinaţia: Modernizarea terenului de sport din satul Nazna

Localitatea: Sânpaul
Suma: 200.000 lei
Destinaţia: Construirea unei baze sportive, teren fotbal şi anexe

Localitatea: Sovata
Suma: 120.000 lei
Destinaţia: Modernizarea bazei sportive a oraşului Sovata

Localitatea: Suplac
Suma: 12.000 lei
Destinaţia: Construire teren de sport multifuncţional şi clădire de vestiare

Localitatea: Vărgata
Suma: 42.000 lei
Destinaţia: Amenajare bază sportivă

Hunedoreanul - Mircia Muntean a prezentat public dosarul de informator la Securitate al lui Mircea Moloţ şi cere excluderea şefului CJ Hunedoara din PNL

Documentele prezentate joi de primarul Devei fac parte din arhiva fostei poliţii politice comuniste şi arată că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara a avut legături de colaborare cu Securitatea. În dosarul făcut public de Muntean apar numele unor persoane despre care Moloţ urma să dea informaţii, angajamentul acestuia cu Securitatea şi caracterizări în privinţa lui care-l recomandau pentru recrutare. De asemenea, dosarul cuprinde numele conspirative ale sursei: "Viorel Panţuru", "Mureşan Mircea" şi "Mircea Muntean".

Fiecare cere excluderea celuilalt

Rivalitatea politică dintre primarul Devei şi preşedintele CJ Hunedoara este deja de notorietate publică. La începutul acestui an Mircea Moloţ a devenit şeful PNL Hunedoara în urma unor alegeri contestate de Mircia Muntean. Acesta a declarat joi că, în baza documentelor prezentate, va solicita excluderea lui Mircea Moloţ din Partidul Naţional Liberal, invocând faptul că statutul PNL nu admite colaboratori ai Securităţii în rândurile membrilor de partid.

În replică, Mircea Moloţ susţine că prin angajamentul cu Securitatea nu a făcut rău niciunei persoane. "Nu este nimic la dosar care să ateste că am provocat rău cuiva, nu am dat nicio notă informativă care să prejudicieze vreo persoană. După ce am semnat angajamentul, nu a mai urmat nimic", susţine Moloţ.

Şeful CJ a catalogat acuzaţiile lui Mircia Muntean drept "baliverne" şi a declarat că va cere excluderea primarului Devei din partid.

"Viorel Panţuru", un nume celebru

În aprilie anul acesta, istoricul Marius Oprea, directorul coordonator al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a declarat, la Deva, că preşedintele CJ Hunedoara a fost informator al Securităţii. Şeful CJ a prezentat atunci în sprijinul său o decizie din 2007 a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) care arată că nu a fost colaborator sau agent al Securităţii.

Pe de altă parte, decizia CNSAS prezentată public de Moloţ, deşi constată că şeful CJ nu a fost colaborator sau agent al Poliţiei politice comunist, face trimitere la mai multe rapoarte din arhiva Securităţii care vorbesc despre activitatea lui Moloţ pentru serviciul informativ al regimului comunist. Potrivit documentele întocmite de Securitate, Moloţ ar fi fost recrutat în perioada 1967 - 1969, a fost colaborator şi apoi informator al Poliţiei politice, cu numele conspirativ Panţuru Viorel. Mai mult, colaborarea şi informaţile furnizate de "Panţuru Viorel" au fost apreciate de Securitate, care menţionează că Mircea Moloţ a desfăşurat o "activitate informativă utilă".

Angajament la Securitate

Dosarul de "informator al securităţii" conţine un angajament al preşedintelui PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, în care acesta îşi arată disponibilitatea de a culege informaţii pentru securitate.
"Subsemnatul Moloţ Mircea Iona, născut în anul 1950 (...) mă angajez să desfăşor pentru organele de securitate o muncă de culegere de informaţii şi date în mod susţinut organizat şi secret. Informaţiile pe care le voi căuta să fie cât mai obiective, indiferent de persoana şi gradul de prietenie existentă între mine şi persona despre care voi da informaţiile solicitate. (...) Voi semna materialul informativ cu numele conspirativ de Panţuru Viorel", scrie în angajamentul semnat de Mircea Moloţ în 29 ianuarie 1974.

De asemenea, în dosar este o listă cu patru nume "de tovarăşi care au lucrat şi lucrează cu informatorul", toţi patru cu grade în fosta Securitate, dar şi un tabel cu "relaţiile care prezintă interes operativale Panţuru Viorel", dintre care doi colegi profesori de germană şi educaţie fizică şi un "elev din anul lll".

Mai există şi o notă de relaţii unde se specifică faptul că "sursa poate furniza date despre următoarele persoane".

Pe acestă listă apar pe lângă cei trei din tabel cu "relaţiile care prezintă interes operativale Panţuru Viorel" alte trei persoane, o femeie profesoară de limba română, şi doi bărbaţi, profesori de economie politică şi desen.

În schimb, în dosar nu există vreo notă informativă sau un alt document care să arate că Mircea Moloţ ar fi dat vreo declaraţie în scris legată de vreuna dintre persoanele vizate.

Replica Hunedoara - Toamna readuce partidele la viata

Dupa o vara in care mai mult au dormitat, partidele se trezesc la viata. Poate ca ar fi ramas in amorteala daca nu se apropiau alegerile din Colegiul nr. 3 pentru postul de deputat, ramas vacant in urma decesului lui Ioan Timis. Pe de alta parte, scandalurile interne par sa fie singurele preocupari ale politicienilor hunedoreni.

In scurt timp, in Colegiul nr. 3 Hateg – Calan – Tinutul Padurenilor – Tara Hategului vor avea loc alegeri pentru desemnarea unui nou deputat. Din acest motiv, partidele vor intra in campanie electorala, motiv pentru care, din nou, politicienii se vor concentra pentru castigarea respectivului mandat. Astfel, toata viata politica hunedoreana se va concentra in jurul campaniei electorale de acolo. Poate, astfel, vor inceta si conflictele interne din cadrul celor trei mari partide parlamentare: PDL, PNL si PSD.

PDL, in cautarea candidatului

In PDL se duce un razboi mocnit intre multele aripi din interiorul acestei formatiuni politice. Deocamdata, PDL nu a reusit sa gaseasca un candidat pe care sa il arunce in lupta pentru castigarea Colegiului nr. 3. De aceea, surse neoficiale spun ca pedelistii duc munca de lamurire cu doua persoane din afara partidului, pe care incearca sa le convinga sa candideze din partea Partidului Democrat Liberal. In cateva zile vom afla daca le-a si reusit. In acelasi timp, pedelistii s-au procopsit si cu o alta problema: deputatul Iosif Blaga este cu un picior afara din PDL, dupa ce s-a retras din cursa pentru presedintia organizatiei din municipiul Orastie, acolo unde a facut jocurile ani in sir. In plus, el este gata sa intre in opozitie fata de Guvernul Boc, daca in legea bugetului de stat pe 2011 nu vor fi cuprinse si finantari pentru colegiul pe care il reprezinta. Intre timp, in PDL continua alegerile interne, lucru care ar putea provoca si alte nemultumiri in organizatii. Surse neoficiale spun ca in organizatia judeteana exista vreo sase factiuni, dar ca haturile sunt tinute in mana de catre subprefectul Dorin Gligor, in timp ce deputatul Viorel Arion este presedinte doar cu numele.

PNL, totul sau nimic

Organizatia Judeteana a Partidului National Liberal este macinata de conflicte, mai mari sau mai mici, inca de la inceputul acestui an. Lui Mircia Muntean nu i-a trecut inca supararea ca a pierdut atat presedintia organizatiei judetene, la care a renuntat singur de vreo doua ori pe parcursul mandatului 2005 – 2009, cat si pe cea a filialei din Deva. Pe de alta parte, suparat este si primarul orasului Hateg, Nicolae Timis, care nu s-a impacat cu gandul ca nu a fost nominalizat de catre PNL pentru a candida in colegiul pe care l-a reprezentat fratele sau, Ioan Timis, decedat in luna august a acestui an. Practic, in atari conditii, actualul presedinte al PNL Hunedoara, Mircea Ioan Molot, este obligat sa devina principalul strateg si sef al campaniei Marianei Campeanu, pe care a propus-o drept candidat in Colegiul nr. 3. Daca fostul ministru al Muncii va castiga, victoria va fi a sa. In schimb, daca va pierde, esecul va fi notat in dreptul liderului Organizatiei Judetene a PNL, deci este o batalie de totul sau nimic.

PSD, se regrupeaza

Dupa ce a trecut de alegeri, PSD Hunedoara, organizatie condusa acum de catre deputatul Laurentiu Nistor, va trebui sa isi gaseasca drumul spre votul electoratului. Deocamdata, in partid, Florin Cazacu si Cosmin Nicula nu s-au obisnuit cu gustul infrangerii. Desi PSD este cel mai mare partid din Romania, in judetul Hunedoara nu a reusit nici in 2004, nici in 2008, sa castige nici presedintia Consiliului Judetean, nici mandate de primar in cele trei mari municipii: Deva, Hunedoara si Petrosani. Pe de alta parte, in cateva luni vor incepe alegerile pentru desemnarea conducerilor organizatiilor locale. Si acestea vor crea tensiuni, mai ales daca unii dintre sustinatorii lui Cazacu si Nicula vor fi infranti. Totusi, in acest moment, PSD pare sa fie singurul partid care nu se mai confrunta cu tensiuni interne majore, dar are patru mari probleme de rezolvat: gasirea candidatilor pentru presedintia Consiliului Judetean si a primariilor din Deva, Hunedoara si Petrosani, pentru alegerile din 2012.

PC se va decide curand

La nivelul judetului Hunedoara alianta dintre PSD si PC e sublima, dar aproape ca lipseste cu desavarsire. De altfel, Partidul Conservator va efectua mai multe sondaje de opinie in randul membrilor sai din toata tara, in urma carora se va decide daca va ramane o formatiune politica de sine-statatoare, care sa intre singura in viitoarele batalii electorale, daca va face o alianta sau va fuziona cu PSD sau PNL.

PRM = Costel Avram

De PRM nu se mai aude nimic. Liniste si pace si asta poate pentru ca liderul judetean, Costel Avram, a fost plecat in delegatie, in China. In schimb, la nivel national partidul creste in sondaje, pe fondul inrautatirii situatiei materiale a alegatorilor. Deocamdata, la nivel judetean, PRM se afla intr-o alianta cu PNL si PSD la nivelul Consiliului Judetean.

UDMR, fara problem

Chiar daca Laszlo Tokes a anuntat infiintarea unei noi formatiuni etnice, UDMR Hunedoara nu se confrunta cu niciun fel de probleme. Mai mult, udemeristii hunedoreni ocupa in continuare mai multe posturi guvernamentale, in timp ce colegii lor de coalitie de la PDL Hunedoara nu au reusit sa obtina nici macar unul. De altfel, de-a lungul anilor, ca si in prezent, UDMR Hunedoara a reusit sa isi numeasca o serie de membri in functii importante, atat la nivel local, cat si guvernamental.

UNPR, doar Rudeanu

Desi a pornit cu elan infiintarea UNPR in judetul Hunedoara, Emil Biber a fost inlocuit din functie inainte sa devina altceva decat coordonator al organizatiei judetene. Surse neoficiale povestesc ca, dupa ce a reusit sa adune in jur de 2.000 de adepti pentru Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Emil Biber a fost schimbat din functie in 10 minute de catre Gabriel Oprea. Acesta l-a primit pe Biber la Bucuresti si, dupa o conversatie de cateva minute, i-a cerut lui Biber sa predea stampila si documentele organizatiei judetene lui Mihail Rudeanu, fostul presedinte al PSD Hunedoara si al Consiliului Judetean, in perioada 2000 – 2004. De asemenea, a fost reactivat si fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, care face acum parte din UNPR.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB