Oltenia 18 octombrie

|

Arena Valceana - Primarii PDL nu sunt slabi, dar au probleme cu dosarele

Arena Valceana - Udubae a fost ales preşedinte al UNPR Râmnicu Vâlcea

Arena Valceana - Frâncu, convins că Băsescu a intrat în panică

Arena Valceana - Cristian Buican: Romulus Bulacu este slugă la doi stăpâni, Persu şi Cîlea

Impact Real Valcea - Cilea a cerut sprijin la Parlamentul European pentru Oltchim

Impact Real Valcea - Ungureanu face presiuni asupra primarilor

Viata Valcii - Deputatii PNL acuza: Hotie si coruptie politica in Parlamentul Romaniei

Ziarul de Valcea - Liberalii vor formula o plângere oficială împotriva prefectului Ungureanu

Pandurul Gorj - Ruşeţ: Nu mă mai încadrez în doctrina PDL

Pandurul Gorj - Dian Popescu vrea ruperea protocolului care nu există cu PSD



Arena Valceana - Primarii PDL nu sunt slabi, dar au probleme cu dosarele

PDL are cei mai slabi primari din ţară. În judeţul Vâlcea, de exemplu, din cei 13 primari democrat-liberali, doar unul sau doi au fost în stare să facă proiecte eligibile cu finanţare europeană. Asta deşi liderii PDL Vâlcea spun că, la nivelul partidului, există chiar şi o comisie de specialişti înfiinţată special pentru consilierea lor.


Preşedintele Dorel Jurcan a afirmat că primarii PDL stau foarte bine în ceea ce priveşte dosarele, dar soarta le-a fost potrivnică. Senatorul are dreptate, sau a uitat să specifice la ce dosare se referă. Din câte ştim noi, primarii PDL stau foarte bine la capitolul dosare, dar la cele de la DNA. Câţiva au ajuns deja după gratii, pentru deturnări de fonduri, luare de mită sau cheltuirea nejustificată a banului public.


Senatorul Jurcan, incapabil să facă diferenţa dintre măsurile PDNR şi OG


Dorel Jurcan, liderul PDL Vâlcea, a declarat, săptămâna trecută, că primarii PDL nu au reuşit să facă niciun proiect cu finanţare europeană de anvergură şi că celula de specialişti înfiinţată pentru consilierea lor a cam tăiat frunze la cîini. Totuşi, senatorul a încercat să dea o notă pozitivă eşecului înregistrat de primarii partidului, neperformanţa lor reprezentând, vezi Doamne!, dovada vie că actualul guvern nu a politizat repartizarea fondurilor.


„Pe fonduri europene, toţi primarii noştri au avut dosare… Dacă vorbim strict de ordonanţa 322, pe 3.22 niciun primar de-al nostru nu a are niciun proiect. Sigur că nu e nota care să ne mulţumească, sau să ne aducă o notă bună, să primim felicitări la acest capitol, dar lucrul ăsta demonstrează faptul că intervenţia politică, atunci când este vorba de fonduri şi finanţări nu-şi are locul. Mulţi lideri naţionali ne critică că actualul Guvern este preocupat în a-şi rezolva proprii primari… uite un exemplu destul de elocvent, sigur în defavoarea noastră, că lucrurile nu stau chiar aşa. În Vâlcea, cei care au obţinut finanţări europene sunt primari ai PSD şi PNL”, a declarat Jurcan, folosind limbajul de lemn care la „consacrat” şi dându-se de gol că nici el nu are habar pe ce lume trăieşte. După cum aţi putut observa, el a încurcat măsurile din cadrul PNDR cu ordonanţele de guvern, neştiind probabil care e diferenţa dintre acestea. Indirect, el l-a atacat dur şi pe colegul său, prim-vicepreşedintele Romulus Bulacu, pentru că acesta avea sarcina de a coordona celebra „celulă de specialişti a PD-L”. Nici nu e de mirare că Bulacu i-a lăsat de izbelişte pe primarii pedelişti. El a fost acuzat de nenumărate ori că îl preocupă doar afacerile personale.


Liderul PD-L Vâlcea, rupt total de realitate


Realizând ce gafă face, Jurcan a încercat să o dreagă spunând că primarii PDL sunt extraordinari de performanţi, dar extrem de ghinionişti, ghinionişti că fac parte dintr-un partid aflat la putere. „Nu-i chiar aşa, nu sunt slabi, e o chestiune de… eligibilitate. Chiar aseară am avut o discuţie cu primarii noştri, după şedinţa BPJ, sigur că o parte dintre ei sunt nemulţumiţi, din punctul meu de vedere o nemulţumire înscrisă pe o linie generală prin care trece România în momentul de faţă. Ei, cu atât mai mult cu cât partidul nostru este la guvernare, şi-ar dori ca cei care guvernează România să se aplece un pic mai mult spre primăriile lor. Eu le-am explicat că lucrul ăsta nu se poate face, pentru că o dată ajuns la guvernare, când ai decizia, trebuie să te comporţi, vorbind de premier, ca un prim- ministru al tuturor românilor, nu un prim- ministru al celor care l-au votat”, a mai spus, foarte comic, senatorul Dorel Jurcan.


Câteva secunde mai târziu, el s-a contrazis singur, adăugând că, pentru rezolvarea acestei probleme, primarii au fost invitaţi de conducerea partidului la o şedinţă de lucru la Braşov, sub cetini de brad, în speranţa că ozonarea neuronilor îi va ajuta în realizarea proiectelor europene. „Primarii noştri, de fapt toţi primarii din România, nu numai cei din Vâlcea, vor participa la o întâlnire de lucru cu conducerea PDL, cu miniştrii actualului Guvern, la Braşov, din dorinţa de a accelera procesul de absoarbere a fondurilor europene, din dorinţa de a implementa şi de a le face cunoscut primarilor punctul de vedere al Guvernului vizavi de descentralizare. Bineînţeles însă că are şi scopul de a afla direct de la primari care sunt realităţile din mediul rural şi care sunt problemele cu care se confruntă în această perioadă”, a afirmat Jurcan.


Arena Valceana - Udubae a fost ales preşedinte al UNPR Râmnicu Vâlcea


Vinerea trecută, membrii UNPR Râmnicu Vâlcea şi-au ales conducerea. În competiţia pentru preşedinţia filialei, se înscriseseră trei candidaţi, Gheorghe Udubae, Ion Preduţ şi Ion Nicolae, însă cel din urmă a dezertat din partid cu câteva ore înainte de alegeri.


Potrivit unor surse din interiorul organizaţiei, Ion Nicolae s-ar fi supărat pe progresişti pentru că nu l-au convins pe Udubae să se retragă în favoarea sa. Însă, chiar şi în condiţiile în care această dorinţă a sa era satisfăcută, el ar fi pierdut în faţa celuilalt candidat. În urma numărătorii voturilor, fiind susţinut de 80 dintre cei 90 de delegaţi prezenţi, Gheorghe Udubae a câştigat preşedinţia UNPR Râmnicu Vâlcea. Cele mai puţine voturi, adică zero, au fost „obţinute” în lipsă de Ion Nicolae. Prezent la eveniment, deputatul Dan Mazilu, liderul UNPR Vâlcea, a explicat că plecarea lui Nicolae nu reprezintă nicio tragedie. Drept dovadă, după terminarea competiţiei interne, parlamentarul i-a invitat pe delegaţi la un grătar, în curtea CARP, unde aceştia au sărbătorit victoria lui Gheorghe Udubae până târziu.


Arena Valceana - Frâncu, convins că Băsescu a intrat în panică


Senatorul Emilian Frâncu, liderul PNL Râmnicu Vâlcea, consideră că, în continuare, pe şeful statului nu-l preocupă problemele ţării, ci doar imaginea personală.


Parlamentarul liberal a precizat că decizia preşedintelui Traian Băsescu privind retrimiterea legii pensiilor în Parlament este un gest de imagine, făcut „sub spectrul fricii de suspendare”. Acesta a adăugat că preşedintele este apărătorul fraudei din Parlament şi că trebuie înteţite demersurile pentru moţiunea de cenzură. „Noi, liberalii, considerăm că această decizie este un joc de imagine, preşedintele încercând să pozeze astfel în apărătorul pensionarilor. Remarcăm totuşi că modul în care preşedintele a considerat legea, ca fiind una adoptată în mod legal, îl face pe Traian Băsescu apărătorul fraudei din Parlament”, a acuzat Emilian Frâncu. „Prevederile pe care noi am fi dorit să le corectăm sunt mai ales cele care intră în vigoare imediat, în special modul de calcul al punctului de pensie şi modul în care sunt afectate, spre exemplu, pensiile militarilor”, a mai spus liderul PNL.


Arena Valceana - Cristian Buican: Romulus Bulacu este slugă la doi stăpâni, Persu şi Cîlea


Liderul PNL a primit informaţii potrivit cărora, dacă, presupunând prin absurd, ar câştiga alegerile interne, „vicepreşedintele compromis” al Consiliului Judeţean ar intenţiona să treacă la PSD cu toată organizaţia PD-L


Deputatul Cristian Buican crede că aşa zisa împăcare dintre Dorel Jurcan şi Romulus Bulacu este doar de faţadă, niciunul dintre cei doi democrat-liberali neavând o părere deloc bună despre celălalt. Totodată, parlamentarul apreciază că, momentan, liderii judeţeni ai PD-L nu se mai lovesc pe la spate pentru că, în interiorul organizaţiei, şi-a făcut apariţia „un pericol” foarte mare pentru amândoi: Valentin Iliescu, un om care le-a declarat război corupţilor din PD-L Vâlcea, celor care fac afaceri cu statul, un om care vorbeşte despre relansarea partidului în judeţul nostru şi smulgerea puterii de decizie din mâinile „găştii conduse de Bulacu şi Ungureanu”.


PD-L Vâlcea, pe cale să devină un satelit al PSD


Cristian Buican continuă să critice actuala conducere a PD-L Vâlcea, afirmând că, după arestarea primarului Mircia Gutău, pusă în scenă – după cum susţine inclusiv ministrul Valentin Iliescu – cu ajutorul unor capi pedelişti din judeţ, aflaţi în slujba răului, organizaţia portocalie nu a mai avut lider. Parlamentarul a sugerat că, după ce democrat-liberalii care îi purtau sâmbetele lui Mircia Gutău şi-au văzut planul realizat, aceştia şi-au intensificat afacerile cu statul, devenind mai nepăsători şi vulnerabili ca niciodată. În acest sens, liberalul a dat încă o dată ca exemplu relaţiile comerciale dintre firma Minet, în care acţionar semnificativ este vicepreşedintele CJ Vâlcea, Romulus Bulacu, şi câteva dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean. După părerea deputatului Cristian Buican, Romulus Bulacu este „un om compromis” şi care „e la mâna PSD-ului”. „În ceea ce priveşte activitatea Consiliului Judeţean, vreau să vă spun că sunt profund dezamăgit de cârdăşia Bulacu – Persu. Le-am atras atenţia colegilor de la PD-L că, atâta timp cât numesc în funcţii slugi, niciodată nu vor avea rezultate în judeţul Vâlcea. Dacă vor continua această politică, eu cred că PD-L va dispărea în judeţul Vâlcea. Aici, vor rămâne doar PSD şi PNL. Astfel, vom intra şi noi în rândul ţărilor civilizate, unde există dreapta-dreaptă şi stânga-stângă, iar partide clientelare sunt scoase definitiv pe tuşă. Nu e pentru prima oară când le recomand celor de la PD-L să fie mai atenţi când promovează oameni, să nu mai comită greşeli care să dăuneze partidului lor, aşa cum au comis atunci când i-au pus prefect pe Ungureanu şi vicepreşedinte al CJ Vâlcea pe Romulus Bulacu”, a acuzat deputatul Cristian Buican. Parlamentarul a menţionat că „cel care a pus bazele cârdăşiei PSD-PDL la CJ a fost Dumitru Persu, eminenţa cenuşie a Partidului Social Democrat”.


Bulacu este „un om politic terminat”


„Eu cred că domnul Ion Cîlea nu a avut niciun cuvânt de spus în această privinţă”, a mai spus liderul PNL, convins, totuşi, că „Romulus Bulacu e slugă la doi stăpâni: Persu şi Cîlea”. În opinia sa, „vicepreşedintele compromis” emite inutil pretenţii la şefia PD-L Vâlcea sau se preface că ar fi, vezi Doamne, în cărţi pentru preşedinţia organizaţiei „din dorinţa de a transmite mesajul că nu se simte dalmaţian”, cum de fapt este în realitate. „Ştiţi că, la un moment dat, PD-L le cerea liderilor săi să aleagă între politică şi afaceri? I-aţi mai auzit mârâind ceva pe tema asta? Nu! Romulus Bulacu nu numai că are afaceri, dar i s-a înţepenit mâna în sacul cu banii statului, cu banii vâlcenilor. N-are nici cea mai mică şansă să fie ales preşedinte al PD-L Vâlcea. Cred că nici nu va avea curajul să candideze. Şi nu va fi lăsat, zic eu, pentru că oamenii inteligenţi din PD-L Vâlcea nu doresc să rişte să-şi desfiinţeze organizaţia. Nici lor nu le e străină informaţia că PSD îl are la mână zdravăn de tot pe Romulus Bulacu. Eu cred că Bulacu se dă cocoş, să laudă că ar putea candida, doar pentru a lăsa impresia că mai are încă un cuvânt de spus în PD-L, în politică. Eu sunt convins, însă, că nu va candida şi va susţine pe altcineva, tot din postura de slugă”, a anticipat reprezentantul comunităţilor din nordul judeţului Vâlcea în Camera Deputaţilor. Luând în calcul şi varianta că s-ar putea înşela, Cristian Buican a venit cu o completare şi mai interesantă: „Eu cred că, dacă Romulus Bulacu ar ajunge preşedinte al PD-L Vâlcea, această organizaţie ar trece la PSD, în preajma alegerilor locale din 2012. Bine, o parte din ea, pentru că sunt foarte mulţi democrat-liberali care ar dori să vină la noi, simţindu-se apropiaţi de PNL, ca ideologie. Gândiţi-vă un pic: dacă ar ajunge preşedinte, Bulacu ar obţine cele mai ruşinoase rezultate din istoria PD-L. În plus, în campanie, fiind total la mâna PSD, ar fi ciuca bătăii. De aceea, eu cred că n-ar risca să aibă parte de o astfel de experienţă şi ar trece la PSD cu tot ceea ce ar putea de la PD-L. Iar în acest sens, ar putea miza cu succes chiar pe cârdăşia cu Persu, la care m-am mai referit. Nu vă mai miraţi; este logic! Deja PD-L a devenit un fel de satelit al PSD, la Vâlcea…”.


Nici Jurcan nu este soluţia. Cu el preşedinte, PD-L se poate scinda în orice moment


Revenind la subiectul „Mircia Gutău”, Cristian Buican şi-a manifestat dezamăgirea că PD-L nu mai este condus de un om cu personalitate. „Pentru PD-L Vâlcea, ideal era să intre în alegerile din 2012 cu Mircia Gutău preşedinte. El era un lider cam autoritar, dar bun organizator, apreciat chiar şi de adversarii PD-L. În interiorul organizaţiei, la vârf, nu prea mai era agreat, pentru că le stătea în coaste unora. Nu-i lăsa să facă anumite afaceri, să bage mâna până la cot în banii publici. De aceea, i-au şi săpat groapa foarte rapid şi i-au făcut vânt în ea. Pe parcurs, cei care i-au pus gând rău lui Mircia Gutău nu s-au înţeles, iar acum în organizaţia PD-L sunt 3-4 tabere, care-şi dispută supremaţia. Neexistând un lider necontestat, cum era Mircia Gutău, organizaţia se poate scinda în orice moment. Jurcan n-are nicio treabă cu preşedinţia, cu organizarea, cu partidul. El e cu cumpărăturile. Dacă el va fi preşedinte, iarăşi e grav pentru PD-L. În alegerile locale din 2012, cu el preşedinte, PD-L va lua la Vâlcea un scor de toată jena”, a mai prezis Buican. Referindu-se la viitorul alianţei PSD-PDL din Consiliul Judeţean, parlamentarul a explicat că liberalii nu sunt nici masochişti, din punct de vedere politic, iar PNL a dovedit că nu-şi doreşte să ajungă la Putere sacrificându-i pe români. „M-ar bucura dacă PD-L n-ar fi la Putere şi dacă n-ar fi în această cârdăşie cu PSD, în defavoarea vâlcenilor. PD-L are o treime din Consiliul Judeţean, este la guvernare şi a pus directori şi inspectori şefi în aproape toate instituţiile publice. Cum să mă bucur? Ăştia fac rău în fiecare zi, întregului judeţ, pe mână cu PSD. Nu pot să mă bucur că PD-L a ajuns la picioarele PSD-ului şi mai are foarte puţin şi moare? De bucurat, se bucură PSD-ul. De-aia şi susţine ideea rămânerii PD-L la guvernare. Pentru că, astfel, e limpede că Opoziţia câştigă puncte. Ori noi, liberalii, nu dorim să ajungem la Putere cu orice preţ, cu preţul falimentării definitive a ţării”, a afirmat Cristian Buican.


Jurcan, printre parlamentarii băgaţi până la gât în afaceri cu statul


Nu în ultimul rând, el a răspuns unor critici pe care Dorel Jurcan le-a adus liberalilor. „N-am nimic cu oamenii politici care bat câmpii, dar trebuie să clarific nişte lucruri, astfel încât vâlcenii să fie informaţi corect. Singura şedinţă la care noi, liberalii, nu am stat până la final, a fost cea în care s-a supus dezbaterii şi aprobării Legea pensiilor, prin care partidul domnului Jurcan le făcea foarte mult rău pensionarilor. Noi ne-am opus mizeriilor propuse de pedelişti, în ultimă instanţă fiind nevoiţi chiar să ieşim din sală. Am avut foarte multe amendamente pe care le-am susţinut în comisii, dar şi în plen. În plus, nu mai puteam accepta ca lucrările Camerei Deputaţilor să fie conduse de o persoană care fură pe faţă, în mod sistematic şi fără neruşinare. Noi am spus că participăm la toate şedinţele conduse de o altă persoană decât Roberta Anastase. Aşa că Dorel Jurcan ne critică degeaba. În ultimele două săptămâni, şedinţele Camerei Deputaţilor n-au mai fost conduse de Anastase, iar noi am participat la toate. Oricum, nu îmi dau seama de unde ştie domnul Jurcan ce se întâmplă la Camera Deputaţilor, de vreme ce el nu ştie cine participă la şedinţe nici la Senat”, a concluzionat deputatul Cristian Buican. El i-a recomandat actualului lider judeţean al PD-L să stea în banca sa, smerit, pentru că nici el nu e departe de Bulacu. Parlamentarul PNL s-a referit probabil la afacerile firmei Dolex Com cu statul. De altfel, Jurcan apare în topul parlamentarilor băgaţi până la gât în afaceri cu statul. Cele mai frumoase miliarde, el le-a făcut anul trecut, din combinaţii grele cu inspectorate şcolare din Ilfov, Buzău, Călăraşi, Prahova, Gorj, Argeş, Caraş Severin, Hunedoara, Dolj, şi Olt. După cum observaţi singurul inspectorat din sudul ţării, pe care Jurcan l-a ocolit este cel de la Vâlcea. Bine, „ocolit” e un fel de a spune, pentru că se aude că aici a avut un intermediar.


Impact Real Valcea - Cilea a cerut sprijin la Parlamentul European pentru Oltchim


Primarii PSD din judeţul Vâlcea, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şi deputatul Aurel Vlădoiu au efectuat o vizită oficială la Parlamentul European, săptămâna trecută, unde au putut prezenta cele mai importante probleme cu care se confruntă administraţia publică locală europarlamentarilor PSD.


Demers întârziat pentru Oltchim


Situaţia dificilă în care se află România, dar şi problemele financiare cu care se confruntă administraţiile publice locale din Vâlcea au fost principalele subiecte care au ajuns pe masa europarlamentarilor PSD, Adriana Ţicău - vicepreşedinte al Comisiei de Transport şi Turism a Parlamentului European, care face parte şi din Comisia de Industrie, Cercetare şi Energie a Parlamentului European, şi Victor Boştinaru, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională, în Comisia pentru petiţii şi în delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Europa de Sud-Est. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea Ion Cîlea a cerut sprijinul europarlamentarilor pentru societatea Oltchim, pentru dezvoltarea turismului din judeţ, dar şi pentru punerea în funcţiune a căii ferate Vâlcea-Vâlcele. Cîlea a explicat că cele trei probleme sunt esenţiale pentru judeţ şi că de la autorităţile din România nu mai primeşte suportul necesar. Demersul făcut de Cîlea pentru Oltchim a fost însă puţin întârziat, pentru că plângerea făcută de PCC SE a fost deja respinsă de Comisia Europeană. „Calea ferată Vâlcea -Vâlcele este construită şi ar mai fi nevoie de puţini bani pentru a fi introdusă în proiect. Ministerul Transporturilor nu are fonduri, iar nivelul de cofinanţare este destul de mare. Ar fi păcat să se piardă o asemenea investiţie. Domeniul turismului este foarte slab dezvoltat la Vâlcea faţă de condiţiile pe care le are.
V-aş ruga să ne ajutaţi să dezvoltăm turismul, care ar fi principala activitate economică din care s-ar obţine bani. Avem un proiect de reabilitare a infrastructurii turistice în staţiunea Voineasa, proiect care presupune construirea unor pârtii de schi şi infrastructura aferentă. Ne temem că cei din Guvern vor veni şi ne vor spune că nu mai au bani pentru finanţarea proiectului.”, spune Cîlea.


O altă problemă care a fost adusă în atenţia europarlamentarilor Adriana Ţicău şi Victor Boştinaru a fost cea legată de societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Şeful Consiliului Judeţean a subliniat încă o dată eforturile mari pe care directorul societăţii, Constantin Roibu, le-a făcut în ultima perioadă pentru ca Oltchimul să fie salvat. „De mult timp, Oltchim se zbate să demonstreze aici, în Comisia Europeană, că fondurile de care are nevoie pentru modernizare şi restructurare nu sunt ajutor de stat. S-au făcut multe eforturi, iar Constantin Roibu s-a bătut cu toată lumea pentru a salva societatea. Oltchim a preluat piroliza de la Piteşti, dar mai are nevoie de o sumă nu foarte mare, 50 de milioane de euro, pe care nici o bancă nu vrea să o ofere. Cred că este păcat să se piardă o asemenea societate.”, a menţionat şeful Consiliului Judeţean Vâlcea. În acelaşi timp, primarii PSD din judeţ s-au plâns la cei doi europarlamentari PSD că nu mai pot face faţă crizei fără precedent prin care România trece şi de faptul că nu pot absorbi fonduri europene. Multe dintre proiectele edililor au fost lăsate de izbelişte de Guvern, doar pentru că unii provin dintr-un alt partid decât cel aflat la putere.


România, la periferia economică a Uniunii Europene


Situaţia critică în care se află ţara noastră nu este văzută mai bine nici de la Bruxelles, din Parlamentul European. Potrivit declaraţiilor parlamentarului Victor Boştinaru, România a consumat foarte puţine fonduri europene în comparaţie cu cât a contribuit la bugetul Uniunii Europene. Capacitatea de absorbţie a României în vara acestui an nu depăşeşte 11 la sută. „România plăteşte între 1,2 miliarde şi 1,4 miliarde de euro, dar ea a absorbit până în vară doar 11 la sută dintre cele 18,5 miliarde de euro din fondurile pentru politica de coeziune. România plăteşte cu mult mai mult în fiecare an la bugetul european decât este în stare să absoarbă. România este, după analizele europene, un contribuabil net la bugetul Uniunii Europene, ceea ce este şocant pentru o ţară săracă în prăbuşire economică. România îşi consolidează rolul de periferie economică a Uniunii Europene.”, a declarat Victor Boştinaru. Dialogul cu reprezentanţii Guvernului din ţară este inexistent însă, astfel încât, de cele mai multe ori, problemele românilor nu pot fi susţinute cu tărie. Boştinaru spune că imposibilitatea de a ne apropia de beneficiile europene se datorează exclusiv României. Europarlamentarul Adriana Ţicău a subliniat şi ea importanţa creării de locuri de muncă şi de competitivitate pe piaţa europeană. Ţicău spune că este momentul ca România să se pregătească serios şi să îşi definească priorităţile, astfel încât să poată beneficia de fondurile europene. „Europa acum te întreabă, mai târziu poţi să ai bani, dar să nu mai fii pe lista de priorităţi. De aceea, cred că România trebuie să îşi facă lecţiile, să se înarmeze cu argumente pertinente pe care să le promovăm la nivel european. Trebuie să aducem subiectele europene în dezbatere naţională. Nu suntem mai sus, nici mai prejos decât alte ţări, dar trebuie să ne susţinem punctele de vedere.”, precizează Adriana Ţicău.


Implicaţi în lupta pentru libertatea presei


Europarlamentarul Victor Boştinaru a adus, de asemenea, în discuţie un subiect destul de controversat, atât pentru România, cât mai ales pentru Europa, şi anume includerea în strategia naţională de apărare a presei ca vulnerabilitate. „Eu sunt implicat în această bătălie şi o voi duce la sfârşit, chiar dacă am fost sfătuit să nu mă bag. Este o aberaţie, nici federaţia rusă nu are în strategie ca vulnerabilitate presa. Trebuie să apărăm libertatea care după 20 de ani este pusă sub semnul întrebării.”, a declarat Boştinaru.


Liderii a trei dintre cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European au adresat o scrisoare Parlamentului României, prin care solicită respingerea paragrafului nr. 10 al articolului 6, intitulat „Vulnerabilităţi” din Strategia Naţională de Apărare, care cataloghează presa ca o ameninţare la adresa statului român. Deputaţii europeni apreciază că includerea presei la capitolul vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare „reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din „Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”. Conform petiţionarilor, includerea în Strategia Naţională de Apărare a presei ca vulnerabilitate la adresa statului reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a României. „Am speranţa că Parlamentul României va lua în considerare poziţia Parlamentului European şi va respinge acel paragraf din Strategia Naţională de Apărare. Pentru oricare altă decizie există riscul ca România să primească sancţiuni din partea Uniunii Europene.”, a conchis eurodeputatul.


Impact Real Valcea - Ungureanu face presiuni asupra primarilor


Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, face presiuni asupra primarilor din judeţ. După ce chiar el a fost cel care opina, în urmă cu câteva luni, că vom asista la falimentul sau dispariţia unor administraţii locale, acum, ideea închiderii unor primării i se pare „aberantă”. Atitudinea prefectului, care nu se sfieşte să îi jignească pe primarii care nu îi sunt în „graţii”, ba chiar să îşi întoarcă declaraţiile la 180 de grade după ce unii dintre a aceştia binevoiesc să apeleze la serviciile oferite de cabinetul de avocatură al soţiei sale, dar şi ameninţările voalate sunt percepute de unii primari ca fiind presiuni venite din partea Prefecturii Vâlcea. Acuzat şi că trimite controale doar în localităţile unde primarii nu răspund comenzilor, Ungureanu a devenit unul dintre cele mai controversate personaje publice din Vâlcea.


Concurs pentru funcţia de secretar la Voiceşti


În privinţa proaspetelor declaraţii ale primarului de la Voiceşti, care rămăsese singur în instituţie şi dorea să închidă primăria, prefectul a făcut demersuri pentru a-l determina pe acesta să renunţe la idee.
„În conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.”. Prin această structură funcţională, primarul îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege în calitatea sa de autoritate executivă. Un număr însemnat din atribuţiile primarului sunt exercitate în calitate de reprezentant al statului: cele pe linie de stare civilă, autoritate tutelară, situaţii de urgenţă, de protecţie civilă, emiterea de autorizaţii, organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor, aplicarea legilor fondului funciar, asigurarea funcţionării serviciilor publice locale etc. Având în vedere şi alte atribuţii prevăzute de actele normative, respectiv eliberarea unor dovezi din registrul agricol şi alte documente aflate în arhiva primăriei, ideea închiderii unei astfel de instituţii apare ca fiind aberantă.”, afirmă prefectul. „În acest moment, toate primăriile din judeţ funcţionează, iar prefectul a analizat situaţia celor aflate în dificultate. În privinţa Primăriei Voiceşti se organizează concurs pentru ocuparea postului de secretar, rămas vacant în urma demisiei funcţionarei care-l ocupa. O altă primărie aflată în discuţie este cea din comuna Făureşti, care-şi continuă activitatea, deşi are restanţe financiare. Acestea sunt cauzate de o situaţie specială, creată în anul 2004 prin apariţia Primăriei Diculeşti, desprinsă din instituţia amintită.”, se mai menţionează în comunicatul Prefecturii Vâlcea. Până acum, primarii din Pesceana, Voiceşti, Vlădeşti, Roieşti sau Mitrofani au declarat, de mai multe ori, că îşi dau demisia şi pun lacăte la uşi. Cu salariile neluate de luni bune, fără fonduri şi înjuraţi acut de beneficiarii ajutoarelor sociale şi de handicap, primarii urlă zilnic către autorităţi că o duc foarte greu. Cu salariaţi neplătiţi de şase luni, cu impozite şi taxe colectate 85 la sută, primăria din comuna vâlceană Făureşti pare să fie sortită închiderii, mai ales după ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, când administraţiei locale i-au fost acordaţi foarte puţini bani. În aceste condiţii, primarul ameninţă cu punerea lacătului pe uşă pe 15 octombrie, dacă până atunci nu i se vor aloca alte fonduri. Primarul Ion Ţârvuică spune că banii care i-au fost alocaţi deja sunt insuficienţi pentru acoperirea salariilor sau pentru ajutoarele sociale, pentru care există 23 de dosare. În aceste condiţii, primarul ameninţă cu închiderea administraţiei locale, pe care o gospodăreşte, şi susţine că îşi va trimite oamenii în concediu de odihnă de la sfârşitul lunii octombrie. Problemele acestea nu îl impresionează însă pe prefect, care preferă mai mult varianta jignirilor decât pe cea a dialogului constructiv cu primarii.


A întors-o ca la Ploieşti cu primarul de la Laloşu


Cel mai bun exemplu care confirmă că prefectul Ungureanu poate schimba fără probleme macazul în funcţie de interesele personale este relaţia acestuia cu primarul comunei Laloşu, Ion Toma. În urmă cu câteva luni, primarul era pus la zid de Ungureanu, care îi trimisese pe cap Corpul de Control al Prefecturii, pentru a vedea ce contracte de achiziţii publice are în derulare. Prefectul spunea atunci că primarul este vinovat pentru încredinţarea unor lucrări în localitatea vâlceană fără licitaţie, cu toate că valoarea lor depăşeşte pragul prevăzut de lege. Mai mult, anumite licitaţii nu au nici măcar caiete de sarcini, iar în unele dosare nu se regăsesc formulare depuse de ofertanţi. În urma controlului efectuat de inspectorii Corpului de Control al Prefectului, s-au depistat opt contracte suspecte – construcţie primărie Laloşu, două contracte de reabilitare a şcolii cu clasele I-VIII, unul semnat în 2006, celălalt în 2008, un contract de reparaţii a aceleiaşi şcoli şi de împrejmuire, încheiat tot în urmă cu doi ani, pietruire drum DC 66, refacere zid sprijin drum Pîlşuleşti, contract semnat în 2009, suprastructură drum local DC 66, contract semnat în 2010 şi realizare statuie ,,Monumentul Eroilor” s-au făcut ilegal. La puţin timp după aceea, primarul Toma s-a trezit cu procurorii pe cap, după ce mai mulţi cetăţeni l-au reclamat pe edil că ar fi pretins diverse sume pentru distrugerea unor procese-verbale ale localnicilor care primeau diferite amenzi, majoritatea pentru abateri în trafic. Ion Toma este cercetat acum pentru distrugere de înscrisuri, luare de mită şi trafic de influenţă. Ceea ce nu ştie însă multă lume este că el a apelat la cabinetul de avocatură al nevestei lui Ungureanu pentru a-l reprezenta în instanţă. Din acel moment, Ion Toma a devenit cel mai bun prieten al prefectului, în compania căruia este văzut frecvent. Mai mult, neoficial, Anca Ungureanu a transmis că Toma este posibil să scape basma curată din acest proces. Schimbarea de macaz pare să se fi făcut pe nesimţite, prefectul uitând acum complet de “ilegalităţile” comise în trecut de primarul Toma şi luându-i în vizor pe alţi primari din judeţ.


Primarii, ameninţaţi de Ungureanu cu „starea de război”


Mai nou, prefectul a luat-o din nou pe arătură, la recenta întâlnire cu primarii, cu privire la felul cum sunt folosite microbuzele şcolare. Spre uimirea tuturor, prefectul s-a apucat să-i ameninţe pe primari nu doar că vor plăti amenzi grase în cazul în care vor îndrăzni să folosească microbuzele pentru altceva decât pentru transportul elevilor, ba chiar i-a ameninţat cu… declararea strării de război şi nici mai mult, nici mai puţin, cu rechiziţionarea microbuzelor. „Dacă trebuie, declarăm stare de război în comunele unde sunt prea multe microbuze şcolare şi tot le luăm. Adică, nimeni nu e mai presus de lege. Nici un primar să nu aibă impresia că va scăpa de redistribuirea microbuzelor. Vom analiza foarte bine situaţia şi, oricum, noi mai avem nevoie de multe maşini pentru transportul elevilor. Dacă unii au visat când au primit microbuzele că vor rămâne cu toate, se înşală amarnic. Ce dacă le-a făcut rost cu intervenţii deputatul X sau senatorul Z? Ele aparţin Inspectoratului Şcolar şi nu oricui.”, a spus Petre Ungureanu. Sătui de ameninţări, unii primari au vociferat destul de tare încât să fie auziţi: „Nu avem cinci ani ,să ne ameninţe sau să ne ţină atâtea predici. Cine se crede domn’ prefect, Dumnezeu?”, se întrebau aceştia nervoşi.
„Gestionarea microbuzelor este problema noastră, şi o vom face. Decretăm stare de război în comuna respectivă şi rechiziţionăm microbuzele. Este foarte simplu!”, a declarat triumfător Ungureanu.

Problemele grave din teritoriu, ignorate


Pe de altă parte, primarii se confruntă cu probleme normale în aceste condiţii, spunând că Guvernul Boc i-a adus în sapă de lemn şi în imposibilitatea de a-şi angaja şoferi pentru microbuzele şcolare. Unii dintre primari nu mai au bani pentru obţinerea licenţei de transport sau pentru plata rovinietei, iar benzina îi costă foarte mult. Pentru un singur microbuz, primarii sunt obligaţi să scoată, anual, din bugetul primăriei aproximativ 60 de milioane de lei: 12 milioane pentru rovinietă; aproximativ 7 milioane pentru obţinerea licenţei de transport, benzină, salariul şoferului şi alte avize tehnice. Primarii au cerut ca aceste cheltuieli să fie suportate de Ministerul Educaţiei şi nu din bugetele locale, dar au primit un refuz categoric, chiar dacă, în urmă cu doar o săptămână, şefa Inspectoratului Şcolar Vâlcea spunea că are nevoie urgentă de 25 de microbuze şcolare pentru transportul elevilor din teritoriu. În ceea ce priveşte imposibilitatea angajării unui şofer, inspectorul şef al ISJ Vâlcea a declarat, în cadrul şedinţei cu primarii, că aceştia pot angaja personalul necesar, dar pe durată determinată. La finalul şedinţei, primarii au plecat aşa cum au venit: fără soluţii la problemele prezentate, fără siguranţa obţinerii fondurilor necesare, dar încărcaţi cu un nou set de ameninţări lansate de Petre Ungureanu.


Unul dintre cei mai bogaţi prefecţi, şi pe declaraţie şi în afara ei


Declaraţia de avere a lui Petre Ungureanu, postată pe site-ul Prefecturii Vâlcea, arată că Ungureanu deţine şase terenuri (achiziţionate între 1996 şi 2008), o casă (cumpărată în 1996), un apartament (2003) şi o casă de vacanţă (2006). Nu este trecută însă casa aflată în construcţie în zona Bujoreni. Ungureanu mai deţine o şalupă şi o barcă cu care, evident, se delectează atunci când merge în locul preferat din România: Delta Dunării, acolo unde se află şi casa de vacanţă a familiei Anca şi Petre Ungureanu.


Viata Valcii - Deputatii PNL acuza: Hotie si coruptie politica in Parlamentul Romaniei


Saptamana trecuta, grupul parlamentar al deputatilor PNL a decis sa protesteze fata de fraudarea Legii Pensiilor printr-o metoda inedita. In cadrul sesiunii dedicate declaratiilor politice, toti deputatii PNL au sustinut o singura declaratie politica, in care au acuzat actuala putere de furt premeditat, subminarea imaginii Parlamentului si coruptie politica. Deputatul Cristian Buican, presedintele PNL Valcea, a fost unul dintre initiatorii acestui demers, considerand ca prin acest tip de comportament, actuala putere portocalie instaureaza frauda, minciuna si demagogia ca practici uzuale ale Parlamentului. Nedorind sa fie partas si nici macar complice cu Roberta Anastase si Sever Voinescu Cotoi in fraudarea unui vot in plenul Camerei Deputatilor, deputatul Cristian Buican si grupul deputatilor PNL au anuntat ca nu se vor prezenta la lucrarile Plenului Camerei Deputatilor atat timp cat cei doi infractori vazuti de o tara intreaga se vor afla la conducerea sedintelor acestui for. Tot in aceasta declaratie politica, deputatul Cristian Buican, impreuna cu colegii din Grupul Parlamentar al deputatilor PNL, a criticat si legitimarea coruptiei politice si a traseismului politic prin schimbarea regulamentului Camerei Deputatilor si oferirea de functii si avantaje tradatorilor din Camera Deputatilor, autointitulatii UNPR. Deputatul Cristian Buican doreste sa reaminteasca opiniei publice ca actuala configuratie politica din Camera Deputatilor nu mai respecta votul dat de romani in toamna anului 2008 si ca aceasta gasca a tradatorilor este singura formatiune politica ce se afla in Parlament fara a candida la vreun scrutin electoral si a obtine vreun vot. Deputatul Cristian Buican considera Parlamentul ca principala institutie democratica a tarii si crede ca actualii guvernanti se comporta in acest fel tocmai pentru a decredibiliza acest for in ochii opiniei publice. Presedintele PNL Valcea este de parere ca acest model de a face politica, prin furt, coruptie politica si minciuna, este specific PDL si ca prin comportamentul lor din Parlament, acestia ataca insasi democratia acestei tari. „Nu este posibil ca dupa ce te-a vazut o tara intreaga ca ai numarat 80 de deputati ca fiind 170 sa vii si sa mai ai pretentia sa conduci lucrarile Camerei Deputatilor. Le-am solicitat Robertei Anastase si lui Sever Voinescu Cotoi ca pana la pronuntarea unor instante abilitate sa nu mai conduca lucrarile Camerei Deputatilor. Negasind intelegere, noi, deputatii PNL, refuzam sa mai participam la vreo sedinta de plen prezidata de cei doi hoti, Roberta Anastase si Sever Voinescu Cotoi”, a concluzionat deputatul Cristian Buican.


Ziarul de Valcea - Liberalii vor formula o plângere oficială împotriva prefectului Ungureanu


Liberalii vâlceni sar la gâtul prefectului de Vâlcea, Petre Ungureanu pe care îl ameninţă cu o plângere la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI). Aceştia susţin că ar fi primit mai multe sesizări de la cetăţeni care spun că averea prefectului este mult prea mare în comparaţie cu câştigurile pe care le-a realizat din funcţiile pe care le-a deţinut de-a lungul timpului. Cristian Buican, şeful PNL Vâlcea susţine că liberalii nu mai pot tolera comportamentul prefectului de Vâlcea, care recurge la diverse metode de şantajare a primarilor opoziţiei, fie prin diverse ameninţări, fie prin amenzile aplicate fără motiv.


Mai mult, liberalii din Vâlcea vor să atace toate hotărârile emise de prefectul Ungureanu, fiind convinşi că toate sunt ilegale. „Am în ultima vreme foarte multe semnale că domnul prefect Petre Ungureanu a devenit un vătaf al judeţului, cu toate că dânsul este un prefect ilegal. După cum am mai semnalat acest lucru, dânsul nu a susţinut un examen, a fost numit interimar, dar termenul a expirat, iar el este încă în funcţie. Am recomandat reprezentanţilor PNL din administraţia publică locală să atace în justiţie toate actele administrative emise de Ungureanu, pentru că sunt acte ilegale”, a declarat săptămâna trecută preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.


Pandurul Gorj - Ruşeţ: Nu mă mai încadrez în doctrina PDL


Senatorul Ion Ruşeţ ar putea urma exemplul colegului său de la centru, Gabriel Mutu, care şi-a dat de curând demisia din partidul democrat-liberal. Ion Ruşeţ nu spune că va părăsi PDL, însă continuă să declare că nu i se potriveşte „culoarea portocalie”.

Senatorul Ion Ruşet nu-şi mai găseşte locul printre democrat-liberali. El a declarat de foarte multe ori că locul lui nu e în PDL, însă niciodată nu a precizat dacă va pleca din partid. În ciuda eschivărilor, tot mai des se discută despre plecarea lui Ruşeţ la PSD. „Eu nu mă mai încadrez în doctrina partidului. Spre exemplu oamenii au cerut vineri, când a avut loc pichetarea locuinţei mele şi a deputatului Severus Militaru să nu se modifice codul muncii. Această opţiune există pe masa guvernului şi dacă va fi pusă în aplicare eu ce să fac?”, a precizat Ion Ruşeţ.


Pandurul Gorj - Dian Popescu vrea ruperea protocolului care nu există cu PSD


Comitetul Naţional Executiv al liberalilor se întruneşte săptămâna aceasta la Bucureşti, ocazie cu care liderul filialei de la Gorj vrea să pună în discuţie relaţia pe care filiala o are cu PSD, partid care conduce Consiliul Judeţean şi Primăria Târgu Jiu. Dian Popescu spune că el nu poate cere o rupere a protocolului cu social-democraţii pentru că un asemenea protocol nu există şi, în consecinţă, pentru a clarifica lucrurile, mizează pe o „scoatere” a partidului său din coaliţia formată de PSD cu PRM la nivel de judeţ.

Şeful PNL Gorj spune că vrea să pună în discuţie situaţia respectivă în şedinţa de miercuri a Comitetului Naţional Executiv, când speră să lămurească lucrurile. „Vreau să pun în discuţie situaţia de la nivelul judeţului Gorj pentru că noi avem aici primărie de municipiu condusă de PSD, Consiliul Judeţean condus de PSD şi şeful pe ţară al PSD provine tot de la noi. Primarilor PNL li s-au tăiat însă bugetele, li s-au luat bani cu mult mai mulţi decât la primarii PSD. Cei de la PSD, mă refer la Berleşti, dacă vreţi ceva concret, au fost avertizaţi din timp să îşi folosească fondurile şi, când a venit rectificarea, nu au mai avut ce să le ia, au luat de la liberali. Sunt nemulţumit de cum merge relaţia cu PSD, mai ales că ei se ţin mari şi tari în faţa noastră. Pe ei îi interesează să meargă doar cu PRM în relaţia de la Consiliul Judeţean şi aşteaptă să ieşim noi singuri. Să ne scoată ei definitiv că noi oricum nu avem ce posturi să pierdem”, spune Dian Popescu.


Morega, convins că PSD îi lasă pe liberali de căruţă


Fostul preşedinte al PNL Gorj, Dan Morega, confirmă faptul că nu există un protocol cu social-democraţii. El spune că doar liberalul Radu Angheloiu şi-a văzut sacii în căruţă, în rest liberalii nu mai au motive să spere că vor face vreo guvernare vreodată cu PSD, mai ales după congresul de sâmbăta trecută. „Probabil că liberalii se aşteptau ca la Congresul PSD să fie luată vreo decizie despre o alianţă cu ei. S-a văzut clar că Ponta vrea premier şi guvernare monocoloră, deci fără liberali. Doar Radu Angheloiu mai spune şi acum că obiectivele protocolului au fost îndeplinite. Îi spun eu, la jumătate de mandat, să-i fie ruşine pentru că doar el s-a văzut cu sacii în căruţă, doar el şi familia lui, nu şi familia liberală din Gorj, iar lucrul acesta îl ştiu şi cei de la PSD“, a spus Morega. Acesta a adăugat că „soluţia este ceea ce am mai spus, o dreaptă puternică, formată din PDL şi PNL în cadrul unei structuri care să aparţină Partidului Popular European, forţa numărul unu de pe continent. Aşa că, Dian să nu mai caute nici un protocol cu PSD-ul că nu-l va găsi. Ei nu au dorit o asumare prin semnătură, iar colaborarea la nivel de judeţ s-a făcut la presiunea Bucureştiului. Eu le-am cerut atunci o serie de posturi, cu care Delegaţia Permanentă a PNL Gorj de atunci fusese de acord.”, afirmă Morega.


„Nu ştiu dacă ce are ce rupe. A fost făcută o majoritate şi le-am dat un post de vicepreşedinte, altceva nimic“

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB