Moldova 14 octombrie

|

Evenimentul Iasi - Ciuhodaru vrea vot uninominal majoritar pentru parlamentari

Evenimentul Iasi - „Preşedintele din umbră” al PD-L Iaşi

Evenimentul Iasi - Mihaela Popa acuză absenteismul Opoziţiei: „Nu avem aeroport modern din cauza deputaţilor PNL şi PSD”

Evenimentul Iasi - Stoica cere PNL să aleagă între PD-L şi... marxism

News Iasi - Deputatul Movila isi pregateste candidatura la sefia PDL Iasi. Ce sanse are?

Ziarul Ceahlaul Neamt - Ursărescu nu vrea alianţă pe termen lung cu PSD

Ziarul de Bacau - Primaria da cite 25 de milioane pentru centrale termice: Cum se dau ajutoarele de caldura in Bacau



Evenimentul Iasi - Ciuhodaru vrea vot uninominal majoritar pentru parlamentari


Deputatul Tudor Ciuhodaru propune modificarea legislaţiei electorale, astfel încât parlamentarii să fie aleşi în urma unui scrutin uninominal majoritar.


Concret, propunerea deputatului prevede că va fi desemnat câştigător cadidatul care obţine cel mai mare număr de voturi într-o singură etapă, în colegiu. Tudor Ciuhodaru (independent, fost PSD) va depune la Camera Deputaţilor şi un proiect în acest sens. Potrivit acestuia, introducerea votului uninominal majoritarva conduce la creşterea responsabilităţii clasei politice faţă de electorat, dar şi a interesului alegătorilor pentru procesul electoral.„Votul uninominal într-o singură etapă dă posibilitatea opţiunii directe pentru o anume persoană şi tot ceea ce reprezintă ea - personalitate, capacităţi, doctrina politică aleasă, programul propus. Totodată, va creşte transparenţa sistemului, precum şi reprezentativitatea celor aleşi. Legitimitatea duce la creşterea rolului parlamentarului în stabilirea deciziilor ce privesc comunitatea care l-a ales”,aratăCiuhodaru, în motivarea proiectului. Acesta afirmă că sistemul de redistribuire aplicat la alegerile parlamentare din 2008 nu mai poate reprezenta interesele electoratului, prin faptul că s-au obţinut mandate de parlamentar cu un număr mic de voturi, de către candidaţi situaţi pe locuri necâştigătoare.


„Votul uninominal într-un singur tur va duce la progresul democraţiei”- Tudor Ciuhodaru, deputat independent


Evenimentul Iasi - „Preşedintele din umbră” al PD-L Iaşi


După aproape un an şi jumătate de provizorate, monitorizări de la nivel central şi interimat la conducerea Organizaţiei Judeţene, democrat-liberalii ieşeni par să-şi fi pierdut răbdarea.


Tensiunile acumulate în ultima perioadă încep să răbufnească prin conferinţele de presă, iar purtătorii de mesaj ai partidului, în ton cu liderii lor naţionali, vin în faţa opiniei publice cu mesaje contradictorii. Ultimele mostre de acest gen au fost oferite recent de doi deputaţi ai formaţiunii, Nicuşor Păduraru şi Daniel Oajdea, care nu au ezitat să-ţi arunce reciproc săgeţi prin presa locală, în condiţiile în care ultimul e tolerat de câteva luni bune în propriul partid, după două propuneri de excludere venite din partea Biroului Permanent Naţional şi al grupului parlamentar PD-L de la Camera Deputaţilor.


Bătaie pe locul lui Cârlan


Motivul real al tuturor acestor dispute, deşi nerecunoscut, are însă la bază un singur lucru: lupta pentru putere în interiorul PD-L Iaşi, pentru adjudecarea locului vacantat de Dan Cârlan şi ocupat cu titlu interimar de Mihaela Popa la şefia Organizaţiei Judeţene. Iar gurile rele spun că, dacă aripi în tânărul PD-L au existat dintotdeauna, la acest moment, filiala democrat-liberală ieşeană e mai divizată ca oricând. Fără a mai face istoricul conflictelor din sânul filialei PD-L, iscate odată cu asimilarea „aripii Oprea” şi a fostului PLD, scenariile pentru conducerea la vârf a democrat-liberalilor ieşeni arată o luptă acerbă pentru supremaţie, care i-ar avea în prim-plan pe deputaţii Marius Spînu, Nicuşor Păduraru şi actualul preşedinte al Comitetului pentru Organizarea şi Desfăşurarea Alegerilor (CODA), senatorul Mihaela Popa. Din cărţi lipseşte chiar Dumitru Oprea, care încă îşi mai linge rănile după eşecul suferit în bătălia pentru câştigarea Primăriei Iaşi, în 2008.


„Ştiu cum se conduce o organizaţie judeţeană spre performanţă” - Petru Movilă, deputat PD-L de Iaşi


Movilă „tace şi face”


Singurul care nu s-a afişat până acum în disputa pentru putere din PD-L Iaşi rămâne deputatul Petru Movilă. Perceput multă vreme un adversar al lui Dan Cârlan, pe vremea când acesta intra în fostul PD direct în postura de candidat al formaţiunii la Primărie şi, ulterior, lider al filialei, fostul şef al Organizaţiei Municipale Iaşi a PD-L este văzut acum, paradoxal, drept „omul lui Cârlan” în cursa pentru ocuparea funcţiei de preşedinte. Surse din cadrul partidului spun că Movilă ar avea „şanse reale” într-o confruntare „unu la unu”, cu oricare dintre numele menţionate anterior. Argumentele aduse de susţinători şi chiar de reprezentanţi ai altor tabere din PD-L Iaşi sunt activitatea şi experienţa dobândite în plan legislativ, faptul că e singurul dintre parlamentarii formaţiunii care a reuşit să se impună în mediul rural (Colegiul 3 Ţibana) şi, poate cel mai important, provenienţa din „vechiul PD”, cu o activitate de 20 de ani în acelaşi partid, de la desprinderea acestuia din FSN.


„La Iaşi, avem nevoie de un lider care să cunoască şi administraţie, şi economie şi politică”- Petru Movilă


Recunoaşte „aripile” din PD-L


Pus în faţa acestor scenarii, Petru Movilă nu a negat existenţa „aripilor” din filiala ieşeană a PD-L. „Eu, unul, nu prea am cunoştinţă de păsări sau de avioane care să zboare cu o singură aripă. În toate partidele moderne există o gamă întreagă de curente ideologice, anumite interese de grup, însă important este ca toate aceste interese să fie armonizate în interiorul partidului şi valorificarea lor fă fie în interesul electoratului”, ne-a declarat Movilă. Fără a-şi anunţa explicit intenţiile, acesta nu exclude însă intrarea într-o competiţie electorală internă. „La experienţa acumulată în cei 20 de ani de activitate politică desfăşurată în cadrul unui singur partid, în care am deţinut multe funcţii de conducere, luând în considerare activitatea de consilier judeţean, dar şi cea de aproape două mandate de parlamentar, pot spune că ştiu, realmente, cum se conduce o organizaţie judeţeană spre performanţă”, a completat deputatul PD-L, care mizează pe „lucrul în echipă, decizii transparente şi parteneriat corect cu posibilii parteneri de pe eşichierul politic”. Acesta îşi lasă însă o rezervă în atitudinea faţă de posibilii contracandidaţi, considerând că fiecare are şansa lui în această competiţie. „Cred că fiecare dintre parlamentarii PD-L şi-au pus problema de a candida la funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene. Decizia de a candida sau nu o voi anunţa atunci când voi considera că se impune acest lucru”, a completat Movilă. Cât priveşte data alegerilor, deputatul s-a pronunţat pentru urgentarea acestora, mai ales că Elena Udrea a anunţat deja startul campaniei electorale interne, odată cu reînscăunarea lui Gheorghe Flutur la şefia PD-L Suceava. „În principiu, pe mine nu mă afectează data la care vor avea loc alegerile. Din punctul de vedere al Organizaţiei Judeţene însă, e foarte important să fie aleasă o structură de conducere care să impună o direcţie clară. Mai important decât să candidezi pentru o funcţie politică este să confirmi aşteptările colegilor de partid”, a concluzionat deputatul PD-L.


Evenimentul Iasi - Mihaela Popa acuză absenteismul Opoziţiei: „Nu avem aeroport modern din cauza deputaţilor PNL şi PSD”


Senatorul democrat-liberal Mihaela Popa susţine că proiectul de lege privind modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi este blocat de două săptămâni pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.


Potrivit acesteia, blocajul este cauzat de absenteismul deputaţilor PSD şi PNL, care au refuzat să participe la lucrări, câtă vreme şedinţele sunt conduse de Roberta Anastase. „La Senat, am propus dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Ar fi fost normal ca acest proiect să fie dezbătut tot în procedură de urgenţă şi la Camera Deputaţilor, însă este blocat de mai bine de două săptămâni din cauza refuzului deputaţilor PSD şi PNL de a se prezenta la lucrările Biroului Permanent. De aceea, fac un apel către liderii PNL şi PSD Iaşi, domnii Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita, să îşi îndemne colegii de partid parlamentari să deblocheze activitatea din Camera Deputaţilor”, a declarat liderul PD-L Iaşi, Mihaela Popa.


Reamintim că la începutul lunii, Senatul a aprobatproiectul de lege ce prevede transmiterea unui teren de peste 25 de hectare din domeniul public al statului în administrarea CJ Iaşi, pentru extinderea şi modernizarea aeroportului.


Evenimentul Iasi - Stoica cere PNL să aleagă între PD-L şi... marxism


Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica susţine că liberalii trebuie să-şi răspundă dacă vor fi dispuşi să coopereze în continuare cu PSD şi „să accepte ideile marxismului”, în contextul în care fostul lider social-democrat Ion Iliescu i-a calificat drept „duşmani ideologici”. „Acceptă ei, deşi sunt declaraţi ca duşmani ideologici, să coopereze în continuare cu PSD? Acceptă ei ideea că trebuie să se pună în slujba muncitorilor cu sloganul din secolul al XIX-lea? Se raliază ideilor marxismului? Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă liderii PNL”, afirmă Stoica.


News Iasi - Deputatul Movila isi pregateste candidatura la sefia PDL Iasi. Ce sanse are?


Petru Movila, deputat PDL in colegiul 3 Tibanesti, se pregateste sa candideze la conducerea filialei. "Stiu cum se conduce o organizatie judeteana spre performanta", a declarat Movila pentru Evenimentul. In prezent, filiala PDL Iasi are o conducere interimara, in frunte cu senatorul Mihaela Popa.


"La experienta acumulata in cei 20 de ani de activitate politica desfasurata in cadrul unui singur partid, in care am detinut multe functii de conducere, luind in considerare activitatea de consilier judetean, dar si cea de aproape doua mandate de parlamentar, pot spune ca stiu, realmente, cum se conduce o organizatie judeteana spre performanta.


Cred ca fiecare dintre parlamentarii PD-L si-au pus problema de a candida la functia de presedinte al Organizatiei Judetene. Decizia de a candida sau nu o voi anunta atunci cind voi considera ca se impune acest lucru"a declarat deputatul Petru Movila pentru Evenimentul.


Framintari interne in PDL Iasi


La fel ca intreg partidul, democrat-liberalii se agita inaintea alegerilor interne, care vor avea loc cel mai probabil in primavara lui 2011.

La jumatatea lunii mai 2010, Biroul Permanent National al PDL a decis infiintarea Comisiei pentru Organizarea si Desfasurarea Alegerilor (CODA) in filiala din Iasi, condusa de senatorul Mihaela Popa. Decizia a fost sprijinita, la acea vreme, si de presedintele organizatiei Dan Carlan, care a si propus dizolvarea Biroului Permanent Judetean, pentru a evita o conducere bicefala a filialei.


Ulterior, frictiunile interne din filiala au luat amploare intre cele doua tabere: parlamentarii vs Carlan & Movila. Razboiul s-a dus cu toate armele (ne)conventionale: Iasul a pierdut functia de secretar de stat la Mediu, Carlan aratind cu degetul catre "cei 4 parlamentari de Iasi", apoi a fost exclus si din CODA, dupa ce a anuntat ca va supraveghea "corectitudinea alegerilor interne".


In prezent, cele mai mari sanse la alegerile interne le are actualul sef interimar al partidului, senatorul Mihaela Popa, care insa a anuntat ca, in proportie de 99%, se gindeste sa nu candideze. La rindul sau, deputatul Movila mizeaza pe sprijinul organizatiilor locale din judet si pe vechimea sa in partid, fiind singurul lider actual al filialei care activeaza in partid de 20 de ani.


Ziarul Ceahlaul Neamt - Ursărescu nu vrea alianţă pe termen lung cu PSD


Preşedintele PNL Neamţ, Dorinel Ursărescu, a declarat că nu se pune problema unei alianţe cu PSD, pe termen lung, nici pe plan judeţean, nici pe plan naţional.


Ursărescu a precizat că PNL va face cu PSD "înţelegeri conjuncturale, dar nici într-un caz nu vom face vreo alianţă". Precizarea a fost făcută pe fondul unor declaraţii pe care liderul PSD Neamţ, Alin Antohi, le-a făcut într-un interviu televizat, declaraţii potrivit cărora PSD ar perfecta cu PNL o alianţă care să fie înregistrată la tribunal.


Dorinel Ursărescu spune că între cele două partide este o diferenţă structurală de ideologie şi orientare, deşi recunoaşte că, în ultimii ani, PSD s-a mai mo­dernizat.


Înţelegerea conjuncturală pe care PNL o va face cu PSD ţine, a precizat Ursărescu, "de ţelul comun de a înlătura PDL de la guvernare".


Ziarul de Bacau - Primaria da cite 25 de milioane pentru centrale termice: Cum se dau ajutoarele de caldura in Bacau


Municipalitatea bacauana ii va sprijini financiar pe bacauanii racordati la sistemul centralizat, cu venituri mici, pentru a-si putea plati agentul termic consumat in aceasta iarna – alesii locali au aprobat si conditiile in care se poate acorda acest ajutor pentru incalzirea locuintei – consilierii locali bacauani au aprobat acordarea unui ajutor de urgenta, de 2.500 de lei, pentru montarea de centrale de apartamenta, acolo unde exista consumatori izolati in condominiu, intr-un procent de pina la 15% din numarul total de apartamente, dar nu mai mult de doi consumatori pe o scara de bloc


Consilierii locali bacauani s-au reunit ieri in sedinta extraordinara pentru a aproba doua proiecte initiate de Romeo Stavarache, primarul Bacaului. Cele doua proiecte sint strins legate de agentul termic furnizat populatiei, iar initiativa municipalitatii bacauane vine sa ii ajute pe cetateni in pragul unei ierni care se anunta foarte dificile, atit cu temperaturi foarte scazute, cit si cu cresteri ale preturilor. Ambele proiecte au fost aprobate in unanimitate de consilierii locali bacauani. Primul proiect a vizat acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei familiilor si persoanelor singure domiciliate in municipiul Bacau, beneficiare al serviciului de de furnizare a energiei termice produse in sistem centraliat. Masura este valabila in aceasta iarna, in perioada 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011. Societatea CET SA care asigura agentul termic in sistem centralizat a prezentat o analiza a situatiei energiei termice facturate si incasate in perioata 2007 – 2010. Aceasta indica gradul de suportabilitate al populatiei, principalul consumator, care, cu ficare an, este tot mai scazut. Analiza arata ca puterea de cumparare a populatiei municipiului Bacau a scazut in ritm dramatic, pe de o parte din cauza cresterii ratei somajului (care a inregistrat un ritm anual de crestere de la 4,3% in anul 2007 la 7,9% in anul 2010), si pe de alta parte saderii salariului nominal care avea un ritm anual de crestere de 22,6% in anul 2007, fata de doar 4,4% in acest an. Conform legii, consiliile locale pot aproba prin hotariri acordarea acestui tip de ajutor din bugetul local, pentru persoanele singure sau familiile cu venituri care depasesc transele de venituri prevazute in ordonata de urgenta.


Conditii de primire a ajutorului de incalzire


Alesii locali bacauani au aprobat si conditiile in care se pot acorda ajutoarele de incalzire. Astfel, solicitantul trebuie sa aiba domiciliul in municipiul Bacau, sa fie beneficiar al serviciului de furnizare a energiei termice produse in sistem centralizat de catre CET SA sau sa solicite bransarea la acest sistem, veniturile medii lunare pe membru de familie, respectiv al persoanei singure sa fie mai mici sau egale cu valoarea salariului mediu net pe anul 2010, respectiv 1.318 lei. Ajutorul se acorda in baza unei solicitari aprobate de primar si a unei conventii individuale de plata incheiate cu CET SA. Cei care nu sint racordati la CET si indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului il pot solicita odata cu cererea de rebransare la societatea care asigura energia termica in sistem centralizat. Nu se percep taxe de rebransare. Cuantumul ajutorului de incalzire va fi egal cu valoarea facturii reprezentind energia termica consumata, conform facturii individuale emise de CET. Ajutorul de incalzire va fi folosit exclusiv pentru plata facturilor, in baza unui card de solidaritate distribuit de Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Bacau, cel care va face si anchetele sociale pentru cererile depuse.


Se anuleaza penalitatile asociatiilor


Municipalitatea bacauana mai propune ca din data de 1 noiembrie 2010 sa fie anulate, toate penalitatile de intirziere calculate de furnizor asociatiilor de proprietari, cu respectarea prevederilor legale. Anularea penalitatilor se va face cu conditia ca in termen de trei luni, asociatiile sa procedeze la defalcarea individuala a datoriilor inregistrate pina la data de 31.10.2010 catre CET SA, pe fiecare beneficiar in parte, recunoscute de catre acesta.


Ajutor de urgenta de 2.500 de lei


Al doilea proiect de hotarire vine in sprijinul celor care au ramas singuri sau aproape singuri, racordati la CET, pe intreaga scara de bloc. Alesii locali bacauani au aprobat proiectul de acordare a unui ajutor de urgenta, de 2.500 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de schimbare a sursei de caldura, acolo unde exista consumatori izolati in condominiu, intr-un procent de pina la 15% din numarul total de apartamente, dar nu mai mult de doi consumatori de scara de bloc. In municipiul Bacau sint 542 de apartamente situate in 361 de scari (unu – doua apartamente pe scara) alimentate cu agent termic in sistem cetralizat. Pierderile tehnologice inregistrate in reteaua de distributie arata sint de 225,89Gcal/an pentru un consum anual de doar 147,04Gcal/an. Pierderile totale intr-un an se ridica astfel de 526.000 de lei, adica 970 de lei, anual, de apartament. Marea majoritatea a acestor cazuri sint persoane cu venituri reduse, iar facturile depasesc cu mult posibilitatile lor financiare. De aceea primarul Bacaului a propos sa se acorde un ajutor de urgenta de 2.500 de lei pentru fiecare persoana singura sau familie domiciliata in municipiul Bacau, in vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de de trecerea de la CET la centrala de apartament (centrala termica, manopera si piese conexe), dar numai in conditiile in care pe scara sint una sau maxim doua familii ce au ramas racordate la CET. Trecerea de la CET la centrala se va face cu acordul celorlalti proprietari, iar debransarea se va face cu acordul tuturor proprietarilor si in baza unui aviz tehnic emis de CET SA.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB