Maramures 18 octombrie

|

Glasul Maramuresului - Radu Ştef, succesorul lui Anghel la Şefia PNL Maramureş

Graiul Maramures - Adrian Filip, Ion Blăjan şi Mircea Dolha nu mai fac parte din Consiliului Naţional

Necenzurat Baia Mare - Cu pilosii sai de la Electrica, deputatul PDL Doru Lese practica si munca la negru



Glasul Maramuresului - Radu Ştef, succesorul lui Anghel la Şefia PNL Maramureş


Sâmbătă, la Teatrul Municipal din Baia Mare, liberalii maramureşeni şi-au ales noua structură de conducere. Lipsa liderului Cristian Anghel, cel care i-a condus atâţia ani, cu o mână de fier, s-a simţit vizibil. Fiecare dintre vorbitori, indiferent că au fost membri centrali sau locali ai PNL, dar şi invitaţii de la celelalte partide, au amintit de ceea ce a fost Cristian Anghel pentru PNL Maramureş.


Conferinţa judeţeană de alegeri a liberalilor maramureşeni a fost lipsită de fastul de altădată. Dacă ar fi să parafrazăm un om politic care reprezintă Maramureşul la nivel central, am putea spune că alegerile PNL au semănat cu cele ale PIN. Fără discursuri memorabile şi fără tensiunea care s-a înregistrat în urmă cu cinci ani, când Anghel s-a întrecut cu Ioan Hoban, conferinţa PNL a trecut simplu, ca orice altă întâlnire politică. Cei peste 300 de delegaţi aflaţi în sală au votat, alegându-l pe Radu Ştef ca succesor al lui Cristian Anghel. El a obţinut 232 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Pavel Horj, a fost preferat de 109 delegaţi.


Bileţele edificatoare împărţite la intrarea în holul Teatrului Municipal


În linii mari, conferinţa judeţeană a PNL Maramureş a trecut fără tensiuni, fără discuţii aprinse în sală... şi fără a isca curiozitatea delegaţilor PNL. Din multitudinea de conferinţe judeţene desfăşurate până în prezent, aceasta a fost prima care nu a părut să-i intereseze nici măcar pe cei doi candidaţi care s-au întrecut pentru şefia PNL Maramureş, Radu Ştef şi Pavel Horj, cei doi părăsind sala înainte de a se anunţa votul final. La numărătoare nu a rămas decât comisia de validare, iar votul a fost anunţat telefonic. Cu toate acestea, miza politică a fost simţită în interiorul partidului. "Alegeri oneste, curate, democratice. Delegaţii vor alege un preşedinte care să îi reprezinte, un Birou Politic Teritorial care să cuprindă oamenii reprezentativi pentru PNL Maramureş" - acesta a fost sloganul firav, care a precedat conferinţa judeţeană a liberalilor.


Atunci cum se explică bileţelele care au fost înmânate personal, unei majorităţi a delegaţilor, chiar la intrarea în holul Teatrului Municipal Baia Mare? Bileţele pe care se aflau 48 de numere, echivalente celor 48 de membri înscrişi pentru 29 de funcţii în BPT PNL Maramureş. Pe bileţelele misterioase erau încercuite cele 29 de numere care trebuiau să fie câştigătoare. Pentru cei mai grei de cap, s-au înmânat bileţele pe care cei 48 de candidaţi erau trecuţi nominal, iar cei care nu aveau ce să caute în Biroul Politic au fost tăiaţi de pe listă. Concluzia: după numărătoarea voturilor s-a văzut că în PNL nu mai este disciplină. Nu toţi cei trecuţi ca validaţi pe listele misterioase au prins un loc în conducerea PNL Maramureş.


Comentariile sunt de prisos.


Prezenţa ţărăniştilor în sală, blocată de Radu Ştef


Evenimentul, atât de puţin mediatizat, s-a derulat în prezenţa unor membri ai Biroului Politic Central, respectiv Radu Stroe, secretarul general al partidului, Mircia Muntean, primar al municipiului Deva, şi Cornel Popa, senator de Bihor. Invitaţii de la centru au luat loc în prezidiu, aşa cum era de aşteptat, iar lucrările conferinţei au fost conduse de preşedintele interimar al PNL Maramureş până la acel moment, Radu Ştef. Intrarea în sala Teatrului Municipal a fost, însă, blocată de vajnicii apărători ai unei firme de ordine din Baia Mare, care au vrut să arate că au muşchi. Şi au arătat. Fiindcă au încercat să oprească şi accesul presei la lucrările conferinţei judeţene, solicitând legitimaţii pe care organizatorii au uitat să le pregătească pentru mass-media. Din fericire, situaţia a fost destul de repede clarificată, dar asemenea gafe sunt greu de trecut cu vederea.


Deşi din partea PNŢCD Maramureş au fost invitaţi trei membri: preşedintele partidului, Gheorghe Şiman, secretarul general al PNŢCD, Ioan Beuca, şi vicepreşedintele Valentin Păcurar, Radu Ştef nu le-a permis accesul în sală, considerând că trei membri PNŢCD reprezintă un număr prea mare între cei peste 300 de delegaţi şi aproximativ 50 de invitaţi. Felul în care au fost "ejectaţi" din sală Beuca şi Păcurar se regăseşte pe blogul ţărănistului Ioan Beuca. El susţine, în relatarea sa, faptul că Ştef a fost furios fiindcă autorul blogului şi-a exprimat susţinerea pentru Pavel Horj.


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu a reuşit să ajungă la alegerile judeţene ale filialei liberale, motivând o agendă extrem de încărcată. A delegat, însă, câţiva reprezentanţi ai Biroului Politic Central, printre care s-a regăsit şi secretarul general al partidului, Radu Stroe, căruia Radu Ştef i-a urat, într-un mod languros: "Bine aţi revenit acasă, domnule deputat".


PDL nu a fost invitat


Printre invitaţii celorlalte formaţiuni politice din Maramureş, excepţie făcând PDL, s-au numărat primarul interimar al municipiului Baia Mare şi preşedinte UDMR, Istvan Ludescher, precum şi vicepreşedintele PSD Maramureş, Călin Matei.


"Sper să treceţi cu multă înţelepciune peste toate momentele grele care au marcat filiala Maramureş. La nivelul administraţiei locale, la nivel de judeţ şi, cu mici sincope, la nivel de oraş, colaborăm cel mai bine cu PNL", a afirmat Călin Matei.


Călin Matei a precizat că îşi doreşte ca liberalii maramureşeni să depăşească momentul greu care a dus la căderea "erei Anghel".


Reprezentantul UDMR, Istvan Ludescher, şi-a manifestat solidaritatea cu Cristian Anghel, cel care a menţinut PNL Maramureş în preferinţele maramureşenilor, an după an.


"Cristian Anghel este victima unei erori judiciare grave, care probabil are în spatele ei şi o componenţă politică. Cred că Anghel îşi va relua locul meritat atât în fruntea Primăriei Baia Mare, cât şi în fruntea PNL Maramureş", a afirmat Istvan Ludescher.


El a dat asigurări că, în momentul în care alianţa va scârţâi prin deciziile luate împreună cu PDL, cei de la UDMR vor ieşi de la guvernare.

Raportul de activitate al filialei PNL Maramureş a fost prezentat şi votat de delegaţii prezenţi în sală. Înaintea votului propriu-zis, a dorit să ia cuvântul la microfon o parte dintre liderii PNL. Unii dintre ei, supăraţi că au fost tăiaţi de pe lista membrilor Biroului Politic Teritorial, şi-au exprimat frustrările la microfon.


Previziuni adeverite


Cristian Niculescu Ţâgârlaş, fost preşedinte al PNL Baia Mare până în martie 2008, şi fost consilier municipal până la sfârşitul lunii iulie, a afirmat, în ziua conferinţei judeţene de alegeri, că oricine va ieşi preşedinte al filialei PNL Maramureş va avea de pierdut. El a acuzat existenţa taberelor în PNL Maramureş şi a afirmat că trădarea a devenit o modă. Acuzele sale s-au adeverit în aceeaşi zi. Existenţa unui al doilea candidat, care a sfidat directivele conducerii judeţene, precum şi votul dat de delegaţi în momentul alegerii vicepreşedinţilor, a arătat sincopele din sânul PNL Maramureş. Ce nu s-a spus invitaţilor este faptul că jocurile au fost făcute cu două-trei săptămâni înaintea alegerilor, iar nume marcante din PNL, care au dorit să se înscrie în cursa pentru şefia partidului, au fost oprite înainte de a-şi depune candidatura. Singurul care nu a respectat cerinţele unor grupuri din PNL Maramureş, jucând împotriva regulilor, a fost deputatul liberal Pavel Horj. Candidatura sa a încurcat iţele şi a provocat iritare în rândul celor care, bucuroşi că au scăpat de Anghel, pot franjura ce a mai rămas din PNL Maramureş, după bunul lor plac. Dacă Radu Ştef a putut fi văzut de întreaga sală, fiind flancat de nume importante de la centru, Pavel Horj şi-a găsit un loc în sală, lângă colegii săi liberali. Singura prezenţă pe scenă a avut-o în cele câteva minute în care şi-a prezentat discursul la microfon, unde a explicat că PNL Maramureş are nevoie de o schimbare. Atât speech-ul său, cât şi cel al contracandidatului Radu Ştef au fost scurte, fără multă substanţă, iar din tonalitatea celor doi a răzbătut faptul că rezultatul se ştia cu mult înainte de momentul votului, care trebuia să fie doar unul formal. Jocurile au fost făcute de câteva săptămâni, după cum a afirmat chiar un membru influent în PNL, unde trebuia să existe un singur candidat, Radu Ştef şi un Birou Politic Teritorial, cu oamenii bine stabiliţi. Neaşteptata candidatură a lui Horj, precum şi numărul mare de voturi obţinut, contrar aşteptărilor, a provocat panică în PNL Maramureş.


Dezinteres cras la anunţarea rezultatelor


Cei peste 300 de delegaţi au avut de ales un preşedinte, 29 de membri ai BPT PNL Maramureş, trei membri în Comisia Teritorială de Arbitraj şi cinci membri în Comisia de Cenzori. La 15.15, în sală se mai afla doar comisia de numărare şi validare, delegaţii putând fi văzuţi la un restaurant din oraş, unde au fost invitaţi să ia masa.


Aşa cum a fost de aşteptat, Radu Ştef a câştigat şefia PNL Maramureş, cu 232 de voturi pentru, în timp ce Pavel Horj a primit 109 sufragii. Deşi diferenţa este mare, liderii PNL Maramureş şi-au prezentat îngrijorarea pentru dezbinarea care există în sânul partidului. Pe la colţuri se vorbea de faptul că procentul mare obţinut de Horj este anormal, dat fiind faptul că a intrat în cursă cu numai o săptămână înainte de alegeri, ignorând directivele conducerii.


Mai mult, cele peste 30 de procente pe care le-a primit din sală au dovedit că delegaţii care au promis că vor vota cu Ştef au trădat înţelegerea, iar PNL Maramureş se dezbină.


Numele grele nu au avut susţinere


În urma alegerilor au fost desemnaţi şi noii vicepreşedinti ai PNL Maramureş, în persoana lui Marinel Kovacs, Florin Luca, Emil Marinescu, Mircea Mecea, Oliver Barany, Vasile Berci, Titus Liviu Paşca, Ovidiu Nemeş şi Mihai Nemeş şi Nicolae Bindiu. Este de analizat faptul că oamenii grei din PNL, care au făcut jocurile pentru aceste alegeri, nu au fost votaţi de suficienţi delegaţi pentru a prinde unul dintre posturile de vicepreşedinte al partidului. Din structura de conducere a partidului mai fac parte Ioan Hoban, Gavril Ardusătan, Teodor Ardelean, Marinel Zoicaş, Pavel Ţudic, Zamfir Adoreanu, Vasile Ban, Petru Cudrici, Mircea Ciocan, Ioan Herbil, Victor Muntean, Ioan Corodan, Pavel Horj, Călin Bota, Ovidiu Pop, Vasile Mihalca şi Dorel Iacob.


Graiul Maramures - Adrian Filip, Ion Blăjan şi Mircea Dolha nu mai fac parte din Consiliului Naţional


Sîmbătă, PSD a mai organizat o sindrofie pentru a creşte graficul de imagine al partidului. Şi dacă laboratoarele roşii social-democrate au hotărît că un congres salvează România, congres a fost. Şi, tot la congres, mai mulţi lideri social-democraţi maramureşeni care sunt membri în Consiliul Naţional al PSD au fost înlocuiţi în cursul zilei de sîmbătă. În cadrul Congresului desfăşurat la Bucureşti, Ion Blăjan, Adrian Filip şi Mircea Dolha au fost schimbaţi cu Gabriel Zetea, Călin Matei şi Florica Roman. De asemenea, Sorin Bota este şi el membru în Consiliul Naţional, printr-o hotărîre care menţionează că toţi senatorii şi deputaţii social-democraţi devin membri de drept ai structurii respective. Unul dintre zvonurile care a circulat la întrunirea social-democraţilor (şi a circulat şi în Maramureş) este acela că în vinerea care urmează Mircea Dolha ar fi vizat şi de retragerea sprijinului politic al partidului, ceea ce ar echivala cu pierderea calităţii de ales local. Desigur, dacă va fi aşa sau nu, urmează să aflăm. Deocamdată, putem menţiona doar ceea ce circulă la bursa zvonurilor, nici unul dintre liderii PSD neasumîndu-şi să facă publice intenţiile partidului în ceea ce îl priveşte pe viceprimarul Mircea Dolha.


Necenzurat Baia Mare - Cu pilosii sai de la Electrica, deputatul PDL Doru Lese practica si munca la negru


Un grup de cetateni de buna credinta s-au adresat redactiei noastre – ca unde altundeva se mai spune lucrurilor pe nume in cel mai pur sens?! – si ne-a semnalat faptul ca in jurul Electrica SA Baia Mare roiesc intr-o veselie oameni ale caror interese depasesc si legalitatea, si bunul simt.


Interesant sau nu a fost pentru noi faptul sa regasim in „propozitia noastra” oameni care sunt imbuibati, care au masini de lux, care pozeaza in ingeri dar care, dupa cum rezulta si din sesizarile care ni s-au facut, sunt, de fapt, oameni urati la suflet.


Noi prezentam niste fapte, niste acuze care i se aduc direct lui Mihai Corui, patron al firmelor „Paralela 45” si „Corutzi”, ambele din Baia Mare.


Din spusele celor cinci cetateni acesta, prin intermediul lui Pop Vasile din Miresu Mare, zis Ingerul I-a racolat pentru a-I pune – fara forme legale! – sa vopseasca stalpi de inalta tensiuni, sa defriseze padurile de sub firele de inalta tensiuni.


Interesant sau nu, dar, dupa stiinta mea, pentru a fi executate astfel de operatiuni speciale, tot de autorizatii speciale cam este nevoie. Autorizatii emise de Electrica, dar numai in anumite conditii.


Se pare, insa, ca pentru omul nostru – posesor de Q7 – nu a avut nevoie de asa ceva.


Coincidenta sau nu, dar aceeasi oameni, printre altele, ne-au mai semnalat si faptul ca au fost pusi, de acelasi patron al lor si rauplatnic, sa mearga ACASA la parintii actualului deputat Doru Lese de la PDL si sa-I vopseasca acestuia gardurile.


Pana cand ITM maramures va verifica munca la negru din acest caz, noi nu ne putem retine o intrebare.


Oare este vreo legatura intre faptul ca Doru Lese, inainte de a fi deputatul portocaliu de azi a fost mare sef la Electrica si faptul ca omul nostru sfideaza legea si castiga extrem de usor anumite licitatii taman la aceasta institutie?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB