Banat 18 octombrie

|

Renasterea Timisoara - Alianţa politică locală face legea în spitale

Ziua de Vest Timis - Nicolae Robu vrea să depună o moţiune de cenzură cu ocazia asumării răspunderii pe Legea educaţiei


Renasterea Timisoara - Alianţa politică locală face legea în spitale


Municipalitatea timişoreană va schimba o parte dintre directorii celor patru spitale (Municipal, "Louis Ţurcanu", "Dr. Dumitru Popescu" şi "Victor Babeş") preluate recent. Potrivit unor surse din lumea medicală, e posibil ca rezultatul concursului pentru funcţia de manager organizat de consiliul local să nu îi reconfirme în funcţii pe actualii directori, fiind un bun prilej pentru alianţa locală (PSD + PNŢCD + PNL) să-i înlocuiască pe reprezentanţii puterii de la nivel central cu cei din opoziţie, la fel cum s-a întâmplat cu unii dintre foştii manageri, după câştigarea alegerilor de către PD-L.


Astfel, în urma negocierilor, din cei patru directori democrat-liberali actuali se pare că va rămâne unul singur, câştigătorul "loteriei politice" fiind Dan Păscuţ, directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" (Maternitatea Odobescu), care, ar fi avut succes în tratativele pentru continuitatea în funcţie. De altfel, Dan Păscuţ este, în momentul de faţă, singurul decis să-şi încerce şansele la concursul din noiembrie, participarea celorlaţi trei directori fiind incertă.


Potrivit unor voci din partide, atât timp cât nu vor fi sprijiniţi politic, la nivel local, aceştia nu se vor înscrie la concurs. "Am timp de gândire până în 15 noiembrie", ne-a declarat Dorin Vancea, directorul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş".

Eugen Boia, managerul Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu", nu a putut fi contactat, însă purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Mihai Gafencu, ne-a declarat că, în prezent, nu se ştie cine îşi va depune candidatura. "Toţi directorii de spital am fost chemaţi, săptămâna trecută, la o şedinţă la primărie, fiind astfel înştiinţaţi de organizarea concursului. Poate participa la concurs orice medic specialist sau primar care are cursul de management sanitar, postură în care se află toţii şefii de secţii, majoritatea cadre universitare. Nu ştiu dacă voi candida", ne-a declarat Daniel Maliţa, directorul Spitalului Municipal Timişoara, fiul longevivului şef de la Drumuri şi Poduri, Ioan Maliţa.


Pe lângă criteriile profesionale, candidaţii trebuie să îndeplinească şi alte cerinţe, cum ar fi atestarea "apt pentru acte decizionale" conferită de medicul de familie şi declaraţia pe proprie răspundere că nu au desfăşurat activităţi de poliţie politică. Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager va avea loc în perioada 25 noiembrie - 3 decembrie şi constă şi într-un concurs de dosare, urmat de evaluarea proiectelor de management. Candidaţii admişi la selecţia de dosare şi notaţi cu minimum nota şapte la evaluarea proiectelor vor susţine un examen scris, prezentarea proiectului de management, iar la final, un interviu. Proiectele de management au ca temă eficientizarea activităţii la fiecare spital în parte.


Cum lupta pentru deţinerea de funcţii este mare, şi directorii medicali PD-L-işti ai unităţilor sanitare timişorene - numiţi pe criterii politice - urmează să predea scaunele, după numirea noilor manageri, evident, dacă nu şi-au negociat posturile cu reprezentanţii alianţei locale PSD + PNŢCD + PNL.


Ziua de Vest Timis - Nicolae Robu vrea să depună o moţiune de cenzură cu ocazia asumării răspunderii pe Legea educaţiei


“Cred că e cea mai mare sfidare care se aplică domeniului educaţiei”


Senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, s-a declarat deja împotriva hotărârii de promovare a Legii educaţiei prin asumarea răspunderii. După ce a lucrat atâta timp cu colegii parlamentari din comisia de învăţământ, senatorul Robu consideră această procedură de adoptare a legii drept o sfidare şi o lege cu multe lipsuri în forma în care se vrea a fi adoptată. “Cred că e cea mai mare sfidare care se aplică domeniului educaţiei această hotărâre de promovare a Legii educaţiei. Este cea mai mare sfidare la adresa ideii de stat de drept şi Constituţiei. Nu ne vom împăca cu ideea că cineva îşi bate joc de democraţie în Ţara Românească, de acest domeniu care este cel mai important în opinia mea”, declară Nicolae Robu.


“Dacă moţiunea nu va trece, atunci vom ataca la Curtea Constituţională maniera legii şi unele prevederi”


“Defineşte eronat educaţia însăşi, restrângând-o la dimensiunea conferitoare de competenţe, când, de fapt, ea ar trebui avută în vedere cel puţin tridimensional, cu dimensiunea principală de a cultiva valori, urmată de aceea de transmitere de cunoştinţe fundamentale, cu rol preponderent formativ şi de bază pentru abilităţi şi competenţe concrete şi, în fine, abia, cu dimensiunea pragmatică cultivatoare de cunoştinţe, competenţe şi abilităţi utile direct în viaţa cea de toate zilele şi în diversele domenii profesionale, structurează neraţional învăţământul preuniversitar, prevăzând 4 ani premergători şcolii propriu-zise (trei de grădiniţă şi unul de clasă pregătitoare) şi, la polul celălalt, doar 3 ani de liceu, iar pe de altă parte, neprevăzând, în învăţământul obligatoriu, alternativa formatoare de meseriaşi - şcoala profesională, atât de necesară societăţii româneşti, pretinde, în formulări generice, că promovează descentralizarea, dar, pe fond, instituie o centralizare mai pronunţată decât cea în vigoare, vulnerabilizează învăţământul superior la politizare - după ce învăţământul preuniverstar este de mult pradă -, prin modul în care statuează desemnarea rectorilor, exclude, practic, studenţii din procesul de desemnare a conducerilor facultăţilor şi universităţilor”, sunt numai câteva din deficienţele ce au fost semnalate de Nicolae Robu, de fapt, lista fiind mai mare. “Vom recurge la toate pârghiile pe care statul de drept ni le permite. Sunt convins că vom hotărî să depunem o moţiune de cenzură cu ocazia asumării răspunderii pe această lege iar dacă moţiunea nu va trece atunci vom ataca la Curtea Constituţională maniera legii şi unele prevederi”, a mai spus Robu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB