Oltenia 25 septembrie

|

Vocea Valcii - Primăriile din Vâlcea riscă să devină insolvabile

Lupa mea Dolj - PNL a pus cărțile pe masă

Lupa mea Dolj - M. Voicu: Legea pensiilor discriminează femeile

Scandal de Gorj - De dragul imaginii nealterate de către deontologii parteneri de afaceri ai pesedistului penal Procurorul Berta a clasificat „situaţia” dosarului puşcăriabilului Surupăceanu


Vocea Valcii - Primăriile din Vâlcea riscă să devină insolvabile


Situaţia provocată de Ordonanţa de Guvern nr. 18/2010, în urma căreia judeţului nostru i-au fost tăiate peste 277 de miliarde lei vechi, a creat un dezastru fără precedent în primăriile din Vâlcea. La sfârşitul celui de-al doilea trimestru, Ministerul Finanţelor Publice a hotărât să modifice din mers repartizarea fondurilor pe trimestre, diminuând sumele defalcate din TVA, sume ce erau destinate, aşa cum spuneam, drumurilor judeţene şi comunale, precum şi echilibrării bugetelor locale. Astfel că, dintr-o ultimă analiză a conducerii Consiliului Judeţean reiese că unităţile administrativ – teritoriale riscă să devină insolvabile. „Primăriile riscă să rămână fără fondurile strict necesare pentru plata drepturilor salariale către angajaţii acestora după punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 18/2010 privind rectificarea bugetului pe acest an. Efectele, de o gravitate fără precedent, ale Ordonanţei de Guvern nr.18 sunt deja puternic simţite în toate consiliile locale care, ajunse cu cuţitul la os, bombardează zilnic cu adrese ultimative Consiliul Judeţean, cerând cu disperare să le fie asigurate fonduri pentru acordarea drepturilor de personal şi plata restanţelor de multe luni de zile la bunuri şi servicii” – se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Vâlcea. Şeful judeţului este siderat de această situaţie, el transmiţându-le un memoriu primului – ministru Emil Boc, ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi noului ministru al Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. El le-a solicitat ca în cel mai scurt timp să facă o rectificare de buget pozitivă pentru a le asigura primăriilor fondurile necesare asigurării drepturilor salariale şi a restanţelor înregistrate la data de 16 septembrie 2010 în valoare totală de peste 10 milioane lei. „Demersul preşedintelui Consiliului Judeţean este pe deplin justificat, având în vedere că repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale nu aparţine administraţiei judeţene atâta vreme cât Guvernul în întregul său, dar în mod special Ministerul Finanţelor Publice au retras sursele de echilibrare din taxa pe valoarea adăugată. Veniturile proprii şi sumele defalcate din cota de impozitul pe venit sunt infime în raport cu nevoile reale şi stringente pentru acoperirea drepturilor salariale, ca să nu mai vorbim de achitarea drepturilor cuvenite asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, a ajutoarelor sociale, a bunurilor şi serviciilor comunitare” – se mai arată în comunicatul de presă al CJ Vâlcea.


Lupa mea Dolj - PNL a pus cărțile pe masă


Liberalii doljeni susțin că pentru prima dată o formațiune politică arată alegătorilor programul de guvernare dar și persoanele desemnate să facă parte dintr-un Executiv, în eventualitatea în care liberalii vor ajunge la guvernare. Mihai Voicu, președintele PNL Dolj, dar și purtătorul de cuvânt al PNL, susține că scena politică trebuie să fie liberă ca si piața economică. „În acest moment, toate cărţile PNL-ului sunt pe masă, atât programul de guvernare cât şi echipa guvernamentală cu care ne propunem să aplicăm acest program, în ipoteza, sperăm noi, cât mai rapidă în care vom ajunge la guvernare. Eu, ca liberal, consider că piaţa liberă trebuie să funcţioneze nu numai în economie ci şi în politică şi admit că pot exista dezbateri inclusiv pe program, pe persoanele din echipa guvernamentală. Oferta este clară şi cei care o apreciază o pot şi vota în deplină cunoştiinţă de cauză. Nu ne propunem în nici un fel să mergem astfel doar cu promisiuni şi cu un fel de ceaţă, atunci când este vorba de viitorii demnitari ai statului român. Ne asumăm inclusiv riscul ca cei care nu îşi regăsesc dorinţele în programul nostru să nu ne voteze. Este o opţiune evidentă de dreapta, este o opţiune economică care se bazează pe necesitatea de a înlătura deficienţele statului asistenţia construit în ’90 de către reprezentanţii FSN şi de a pune toate persoanele creatoare de muncă, de venit, de idei, de intreprindere la locul cuvenit”, a precizat Mihai Voicu.


Lupa mea Dolj - M. Voicu: Legea pensiilor discriminează femeile


Președintele PNL Dolj, Mihai Voicu, a prezentat motivele pentru care Partidul Național Liberal a contestat legea pensiilor la Curtea Constituțională. El a precizat că unul dintre motive îl reprezintă discriminarea.


Partidul Național Liberal a depus, joi, la prânz, la Curtea Constituțională o contestație față de legea sistemului unitar de pensii. Motivul îl reprezintă atât modul în care acest act normativ a fost votat dar și din alte considerente. “Ieri, PNL a depus la Curtea Constituţională contestaţia faţă de legea sistemului unitar de pensii, contestaţia se bazează pe obiecţiuni de procedură şi obiecţiuni de fond. Obiecţiunile de procedură ţin nu doar de masiva fraudă pe care am constatat-o cu toţii, nu doar cei prezenţi în parlament ci şi presa şi toţi cetăţenii. Au mai fost şi alte chestiuni de procedură, viciate – încălcarea regulamentului care prevede ca raportul unei legi să fie transmis parlamentarilor cu trei zile înainte de dezbateri, iar raportul a fost trimis cu trei minute înainte de dezbateri. De asemenea, sunt chestiuni legate de competenţă, au fost modificate în camera deputaţilor articole care ţin fie de competenţa senatului, fie de competenţa camerelor reunite. Există, pe acest subiect, şi jurisprudenţa Curţii Constituţional, care a admis contestaţia lui Traian Băsescu, cu privire la legea ANI, în care se întâmplase acelaşi lucru - Camera modificase nişte articole care ţineau de competenţa senatului”, a precizat Mihai Voicu.


Femeile sunt discriminate


Liderul liberalilor doljeni a mai menționat faptul că printre motivele care au stat la baza contestației depusă la Curtea Constituțională se numără și acela al discriminării. “Există consistente obiecţiuni de fond, fie că ţin de pierderea unor drepturi câştigate şi aici jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului este consistentă şi foarte clară în acest sens, aceste lucruri nu pot fi încălcate. Există chestiuni care ţin de discriminare pentru că, dacă s-a pus problema creşterii vârstei de pensionare, femeile au fost discriminate prin creşterea vârstei de pensionare cu mai mulţi ani decât s-a aplicat în cazul bărbaţiilor şi aceasta este o discriminare extrem de evidentă pedepsită de Constituţie. Noi sperăm că demersul nostru, chiar dacă admitem că există dovezi şi discuţii despre componenţa Curţii Constituţionale şi modalitatea în care au fost numiţi unii judecători, există şi semne de întrebare cu privire la incompatibilitatea unora dintre membrii curţii constituţionale – e vorba de doamna Motoc, care este reprezentat şi membru al Curţii Constituţionale şi reprezentant al Parlamentului României pe lângă Parlamentul European. Sper că s-au făcut suspendări din cele două funcţii între timp. Cu toate acestea, avem credinţa că această contestaţie a noastră va fi admisă şi legea va fi retrimisă în parlament”, a mai spus Voicu


Scandal de Gorj - De dragul imaginii nealterate de către deontologii parteneri de afaceri ai pesedistului penal Procurorul Berta a clasificat „situaţia” dosarului puşcăriabilului Surupăceanu


Procurorul (anti)corupţie Cristian Berta pare a fi apărătorul deputatului penal Mugurel Surupăceanu atâta timp cât „omul legii”, prin inacţiunea exercitată în dosarul acestuia, timp de mai bine de un an şi patru luni, îi dă posibilitatea viitorului puşcăriaş să-şi ascundă liniştit urmele infracţiunilor de care este acuzat. Grav este că în toată morişca infracţională a lui Surupăceanu, cu ştiinţa DNA, apar doi jurnalişti din media locală, parteneri de afaceri, prin interpuşi, cu deputatul infractor. Incompetenţa Biroului Teritorial Tg-Jiu al DNA, în speţă a procurorului de caz, Cristian Berta, reiese chiar din ultimul comunicat oficial al structurii centrale a DNA care a secretizat „situaţia” dosarului penal al lui Surupăceanu în cazul şmenurilor firmelor Tutto Mobili şi Uniflex. Surupăceanu îşi sterge urmele De mai bine de un an şi patru luni de când Biroul Teritorial Tg-Jiu al DNA se screme să dea o soluţie în dosarul disjuns din cel al „tunului” de 8 miliarde de lei vechi, tras de fostul director Dumitru Cristea şi Mugurel Surupăceanu, Complexului Energetic Turceni, deputatul penal a făcut mai multe mişcări în firmele pe care le controlează astfel încât să nu se mai poată face legături între el şi asociaţii societăţilor respective.


Dacă ar fi vrut să-şi facă treaba, procurorul Berta ar fi putut afla toate mişcările lui Surupăceanu şi ale interpuşilor săi, însă cum DNA Tg-Jiu produce cel mult două rechizitorii pe an, nu se cădea să spargă planul cu încă unul, mai ales că la mijloc sunt şi oarece interese despre care vom mai scrie. Astfel, Tutto Mobili SRL, firma care a păpat 4,6 miliarde de lei vechi, din doar trei contracte, de la CE Turceni, avea în 2008, unic asociat pe Cambrea Delia Georgiana, sora lui Surupăceanu.


La câteva luni după ce dosarul şmenului de 8 miliarde a ajuns pe rolul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie, sora lui Surupăceanu dispare din societatea ale căror afaceri fac şi acum obiectul cercetărilor (!) DNA şi apar nume noi: Constantina Iordache şi Maria Bordeianu, ambele din Bucureşti. În septembrie 2009, Constantina Iordache a cedat părţile sale sociale firmei Tutto Per Casa SRL din Bacău, care devine asociat, cu 50%, al Tutto Mobili Tg-Jiu. La jumătatea lunii februarie a acestui an, Tutto Per Casa i-a cesionat partea sa de părţi sociale unui anume Renaldo Şmalberger, din judeţul Ilfov, s-a diminuat capitalul social al firmei Tutto Mobili cu 13.000 de lei prin retragerea unui autoturism Matiz, s-a închis un punct de lucru al acesteia din Bucureşti, iar administratorul Dănuţ Filipescu a fost revocat din funcţie.


Penala Giurcău prestează pentru puşcăriabilul Surupăceanu La Uniflex SRL, firma care a luat, prin încredinţare directă de la CE Turceni, 12,5 miliarde de lei vechi, situaţia e evidentă, ca de altfel şi la Tutto Mobili: apropiaţii lui Surupăceanu nu se mai regăsesc între asociaţii acesteia. Dacă în 2008 Uniflex avea ca asociaţi pe Viorel Ilea, ruda de la Novaci a lui Surupăceanu şi pe Ionela Stan, în prezent, firma aparţine unui anume Costin Marin şi Marilenei Giurcău, fosta contabilă şefă a BCR Novaci, condamnată, alături de directorul băncii, la 5 ani de închisoare cu suspendare. Atunci când au fost cooptaţi cei doi ca şi asociaţi ai Uniflex, în august 2009, firma şi-a schimbat şi denumirea în Euromaster Invest SRL, iar sediul, cu toate că figurează pe strada Unirii, nr. 96 bis, în realitate e la vechea locaţie din strada Islaz, nr.11, cuibul afacerilor penale marca Surupăceanu. Societatea se ocupă acum cu vânzarea de tractoare, iar Dănuţ Filipescu, administratorul revocat de la Tutto Mobili e director de vânzări.


Jurnaliştii Mladin şi Cioată, adânc implicaţi în afacerile deputatului penal Atunci când afacerile penale ale lui Surupăceanu au fost făcute publice mulţi s-au întrebat cine sunt „interpuşii” acestuia. Dacă în cazul Tutto Mobili situaţia era clară, sora acestuia Delia Georgiana figura oficial ca şi asociat unic al societăţii, în cazul Uniflex apăreau două nume noi: Ilea şi Stan. Viorel Ilea e un funcţionăraş la Primăria Novaci, văr cu Surupăceanu şi „săgeata” acestuia. Ionela Stan însă, este sora fostului lucrător în presa locală, Alin Cioată şi, implicit, cumnata jurnalistei Gabriela Mladin.


Aşadar, pe lângă faptul că Surupăceanu şi fostul director Cristea au fost în trecut parteneri de afaceri în Uniflex, şi era „normal” ca firma să primească contracte prin încredinţare directă de la CE Turceni, e vident cum şi alte instituţii au pus umărul la umflarea contului societăţii, recte Consiliul Judeţean Gorj, cu aproape 7 miliarde de lei vechi, dacă în spatele acesteia se află şi cuplul Cioată-Mladin. Secretul lui Berta La fel de evident este şi faptul că atunci când deontoloaga Mladin citează surse juridice, într-un material de presă, cu referire la un dosar instrumentat de către DNA, acestea sunt, de fapt, una singură: procurorul Cristian Berta. Numai aşa se explică răspunsurile total diferite ale DNA Tg-Jiu, prin intermediul biroului de presă, la interval de câteva luni, în legătură cu SITUAŢIA dosarului Surupăceanu. În noiembrie, anul trecut, conform DNA, dosarul „Tutto Mobili - Uniflex” se afla în faza de urmărire penală, iar în septembrie a.c., SITUAŢIA aceluiaşi dosar nu e publică (!).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB