Maramures, Crisana 29 septembrie

|

Glasul Aradului - Parlamentarii arădeni doresc să modifice modul prin care vor putea fi aleşi

Glasul Aradului - Senatorul Constantin Traian Igaş este noul ministru de interne

Bihoreanul - Războiul plăcuţelor bilingve: Tokes, de gât cu Primăria orădeană

Realitatea Bihoreana - Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta



Glasul Aradului - Senatorul Constantin Traian Igaş este noul ministru de interne


Modificarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor şi a se­natorilor a revenit ca temă de discuţii în viaţa politică românescă.


Toţi parlamentarii arădeni spun că actuala lege ar trebui modificată, aceştia venind cu variante de lucru în funcţie de interesele partidului pe care-l reprezintă.


Astfel, democrat liberalii consideră actualul sistem ca fiind bun, dar spun că acesta ar putea fi îmbunătăţit. „Există, într-adevăr anumiote discuţii legate de sistemul electoral. E clar că acest sistem, cu colegii uninominale - este unul bun, nu avem de ce să renunţăm la el. Avem în vedere, însă îmbună­tă­ţi­rea lui şi mă refer aici la două variante de lucru. Una ar fi alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur, în funcţie de numătrul de voturi. Cel clasat pe primul loc să câştige mandatul chiar dacă nu are 50% plus unul dintre voturi, la fel cum se procedează cu alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene. O a doua variantă ar fi cu două tururi de scrutin dacă niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus unul dintre voturi, la fel ca la alegerea primarilor” – a spus Marius Gondor, deputat PD-L.


Social democraţii, prin vocea deputatului Ciprian Luca spun că sistemul ar trebui să fie unul mixt, adică o parte dintre candidaţi să fie aleşi pe colegii uninominale, iar o altă parte pe o listă naţională. „Au fost anumite discuţii şi în cadrul Partidului Social Democrat vizavi de sistemul electoral. Eu consider că sistemul ger­man, sau mixt - ar fi cel mai potri­vit. În acest fel ar fi un echilibru, dar în momentul de faţă nu mă pot pronunţa tranşant în aceas­tă chestiune. Aştept să văd variantele pe care partidele le vor face, dar şi normele tehnice de aplicare pentru a mă putea exprima mai corect” – spune deputatul social democrat, Ciprian Luca.


PNL şi UDMR vor revenirea la votul pe liste


În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia susţin revenirea la votul pe liste. Deputatul Mihăiţă Calimente spune că „cea mai bună şi corectă variantă ar fi cea de alegere a de­putaţilor şi senatorilor pe liste. Acum avem cel mai slab parlament din punct de vedere al calităţii componenţilor săi. În cazul votului pe liste, sigur că fiecare partid are interesul de a ieşi în faţă cu cei mai buni dintre candidaţi, iar acest mod de alegere ar fi cel mai potrivit”.


Acelaşi lucru îl susţin şi reprezentanţii UDMR, aceştia considerându-se oarecum dezavantajaţi de actualul sistem uninominal. „Noi am fost şi suntem pentru modificarea sistemului electoral. În condiţiile în care maghiarii sunt împărţiţi în 18 sau 20 de judeţe ale ţării, iar în alte judeţe avem o pondere mică, de 1% sau 2% - considerăm că revenirea la votul pe liste ne este cel mai favorabil. Actualul sistem a dat naş­tere la tot felul de ciudăţenii, iar ceea ce propunem noi ar asigura o reprezentare în cele două camere ale parlamentului - proporţională” - a afirmar Kiraly Andras, prşedintele UDMR Arad.


Indiferent de partidul din care provin, politicienii arădeni consideră că actualul sistem ar trebui schimbat sau măcar îmbunătăţit din anumite punc­te de vedere.


Glasul Aradului - Senatorul Constantin Traian Igaş este noul ministru de interne


Senatorul arădean Constantin Traian Igaş este noul ministru al Admi­nistraţiei şi Internelor.


Acesta a preluat frâiele ministerului după demisia lui Vasile Blaga şi a depus jurământul în cursul serii trecute.


În perioada 2000-2004, Igaş a fost consilier local în Pecica, iar în urma alegerilor locale din anul 2004 a devenit consilier judeţean, fiind preşedintele Comisiei de Cultură din ca­drul Consiliului Judeţean Arad. Câteva luni mai târziu, în urma alegerilor parlamentare, Igaş este ales deputat pe listele Alinţei DA, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic. Din 2008 este senator, lider al grupului PD-L din camera superioară a Parlamentului României şi preşedinte al Comisiei pentru Regulament. De asemenea, Constantin Traian Igaş este vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD-L Arad.


„Un câştig pentru Arad”


Parlamentarii arădeni ai Partidului Democrat Liberal se declară bucuroşi pentru reuşita colegului lor şi sunt convinşi că acesta va confirma aşteptările.


„În primul rând doresc să-l felicit pe domnul Igaş pentru această numire şi îi doresc succes în activitatea pe care o va avea. Mă bucur că un coleg din organizaţia arădeană a PD-L a reuşit să câştige încrederea pentru a ocupa acest post”, a declarat Marius Gondor, de­putat PD-L.


Unul dintre cei care îl cunoaşte foarte bine pe actualul ministru de Interne este deputatul Iustin Cionca, fostul primar al oraşului Pecica. „Îl cunosc pe Constantin Traian Igaş încă de când eram mici. Am lucrat împreună în organizaţia din Pecica şi mă consultam cu domnia sa în perioada în care am fost primar al acestui oraş. Această numire o văd ca pe o ascensiune normală, Igaş este singurul parlamentar arădean care are două mandate parlamen­tare – unul de deputat şi din 2008 pe cel de senator. Cred că experienţa pe care a acumulat-o ca şi consilier local în Pecica, ca şi consilier judeţean şi parlamentar îl va ajuta în noua postură. Consider că în această numire a contat foarte mult şi puterea organizaţiei judeţene a PD-L Arad”, a spus deputatul Iustin Cionca.


Colegul lui Igaş de Senat, Ovidiu Marian, crede că această numire re­prezintă un pas înainte şi totodată un câştig pentru Arad. „Această numire mi se pare un lucru firesc având în vederea activitatea domniei sale în cadrul grupului senatorial al partidului. Cred că este un câştig pentru Arad ca imagine, dar şi în per­- spectiva atragerii unor fonduri pen­tru infrastructură. Ţin să-l felicit pe această cale şi să îi urez mult succes”, a spus senatorul Ovidiu Ma­rian.


După anunţul oficial de numire în funcţia de ministru de Interne, Constantin Traian Igaş a ţinut să le mulţu­mească colegilor de partid pentru încrederea ce i-a fost acordată. „Sper să duc mai departe ceea ce a înce­put Vasile Blaga. Doresc să le mul­ţu­mesc tuturor pentru încrederea ce mi-au acordat-o. Nu mi-am propus niciodată să ajung până aici, dar în viaţă apar oportunităţi şi trebuie să iei ceea ce ţi se oferă” – a afirmat Constantin Traian Igaş.


Bihoreanul - Războiul plăcuţelor bilingve: Tokes, de gât cu Primăria orădeană


Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a participat la montarea unor plăcuţe în limba maghiară pe străzile Jean Calvin şi Primăriei, plăcuţe ce au mai fost montate în trecut, dar au fost date jos de Primărie. El a spus că demontarea plăcuţelor cu inscripţia maghiară a străzilor din Oradea, ordonată de municipalitate, este o provocare împotriva maghiarilor. "Când nici măcar în sfera simbolică a unei comunităţi naţionale nu se suportă prezenţa noastră este mare bai şi ne reaminteşte de vremurile cele mai întunecoase ale comunismului", a declarat Tokes într-o coferinţă de presă.

După conferinţă, vicepreşedintele PE a invitat jurnaliştii în faţa cabinetului său parlamentar, de pe strada Jean Calvin, unde tinerii din Asociaţia Tineretului Maghiar din Transilvania au montat noi plăcuţe în limba maghiară. Astfel, lângă inscripţia stradală "Jean Calvin" a apărut şi "Kalvin Janos", iar lângă cea cu strada "Primăriei" a apărut "Teleki".


Primăria susţine, însă, că montarea acestora nu este legală deoarece în Ordonanţa 63 din august 2002 se specifică faptul că doar Consiliile Locale stabilesc denumirile străzilor. În Oradea, există o astfel de hotărâre de Consiliu Local care prevede denumirile, a spus, potrivit siteului ebihoreanul.ro, Anca Sas, consilierul primarului Ilie Bolojan.


De altfel, la doar 30 de minute după reamplasarea indicatoarelor, un echipaj al Poliţiei Comunitare Oradea a făcut fotografii şi i-a atras doar atenţia lui Tokes Laszlo că sprijină un act ilegal, respectiv remontarea indicatoarelor cu denumirile istorice. "Eurodeputatul ardelean a răspuns că nici la Timişoara, ceea ce s-a întâmplat, nu s-a întâmplat în cadrul legal existent, motiv pentru care uneori e nevoie să ne folosim de instrumentele nesupunerii civile, subliniind că legile proaste şi antidemocratice se scriu în contradicţie cu practica europeană şi valorile comune", se menţionează într-un comunicat transmis ulterior, de biroul de presă al vicepreşedintelui PE.


Realitatea Bihoreana - Majoritatea consilierii personali ai alesilor din Bihor sunt selectati pe pile, nepotism si favoruri personale, nu pe calificare sau competenta


Moda consilierilor personali i-a prins pe mai toti alesii din Bihor. Cu toate ca veniturile institutiilor bugetare sunt mai mici decat cele din 2008, edilii nu renunta la consilieri. Acelasi lucru este valabil si la prefecturi si consilii judetene.


Un singur ordin, cel putin doua interpretari. In timp ce presedintele Consiliului Judetean, Radu Tirle, a dispus negru pe alb ca institutiile din subordine sa reduca personalul cu opt procente, vicepresedintele Dumitru Voloseniuc sustine ca, de fapt, s-a cerut reducerea cheltuielilor cu acelasi procent. In realitate insa s-a solicitat reducerea cheltuielilor de personal, indiferent daca asta inseamna oameni dati afara sau norme de lucru micsorate ori renuntarea la anumite sporuri si prime.
In timp ce directorii de institutii cauta solutii pentru a-si pastra oamenii, mai marilor judetului nici nu le trece prin cap sa dea un exemplu si sa mai reduca si ei din cheltuieli. Ba dimpotriva. Se tin de lege ca de scai, chiar daca nu intotdeauna ce e legal este si moral. Fie ca este vorba de prefect, presedinte si vicepresedinte de Consiliu Judetean sau primar, fiecare este inconjurat de consilieri, mai mult sau mai putin calificati in a-i consilia in vreun domeniu. Tinerei fara experienta, dar bine ancorati politic, sau activisti de partid ramasi pe dinafara la impartitul functiilor, ocupa acum posturi de consilier personal.


Prefectul, Gavrila Ghilea, are un consilier si un consultant. Este vorba de Florin Ardelean, fost redactor sef la TVS, si Carmen Mitricioiu. Florin Ardelean si-a castigat renumele de a fi un apropiat al presedintelui PDL Bihor, Petru Filip, iar dupa ce jurnalistul a ramas fara scaunul de sef la TVS, PDL l-a rasplatit cu un scaun caldut la Prefectura Bihor. In ceea ce o priveste pe Carmen Mitricioiu, aceasta i-a sfatuit si pe ultimii prefecti pe problema rromilor.


Cea mai interesanta lista de consilieri personali este de departe cea a presedintelui CJ Bihor, Radu Tirle. Sotia il consiliaza pe probleme sociale chiar daca aceasta nu are studiile necesare pentru a fi calificata sa dea vreun sfat in acest domeniu. Dar nici ca mai conteaza acest aspect. Cel putin atata timp cat doamna-i multumita ca ultimele locuri de munca le-a dobandit datorita pozitiilor ocupate de sotul sau. In total, Radu Tirle are cinci consilieri. Din randul privilegiatilor sefului CJ Bihor mai fac parte Luminita Rosu, Camelia Indrei, Marius Botin si controversatul Dumitru Tiplea. Acesta este omul care ani de zile l-a sfatuit si pe Ilie Bolojan, atat in perioada in care a fost prefect, cat si dupa ce a ajuns secretar general al Guvernului. Si vicepresedintele CJ Bihor Dumitru Voloseniuc are un consilier personal. Este vorba de tanarul Serban Morcan. Intrebat de ce conducerea Consiliului Judetean nu incepe reducerile de cheltuieli renuntand la acesti consilieri, explicatia lui Dumitru Voloseniuc a fost cat se poate de previzibila. "Pai daca legea spune ca presedintele are dreptul la cinci consilieri, atunci asta este. Doriti sa-l dau afara pe domnul Morcan?", a intrebat ironic Voloseniuc. Cert este ca politicienii nu se dau in laturi sa respecte legea atunci cand aceasta este interesul lor. In schimb, se asteapta ca subalternii lor - directorii de institutii - sa faca pe dracu-n patru si sa reduca cheltuielile de personal. "Noi nu vrem sa dam pe nimeni afara. Vom reduce cheltuielile", a declarat Voloseniuc.

Consilieri polivalenti la Primaria Oradea


Ilie Bolojan a simtit si el nevoia sa fie consiliat. Legea ii da si lui dreptul sa-si angajeze consilieri personali. Cel mai des adus in atentia opiniei publice este de departe consilierul Florin Birta. Acesta a dovedit ca este un tanar politician care se pricepe la absolut orice. Birta este consilier judetean, membru in consiliile de administratie al Distrigaz Vest SA si FC Bihor, iar mai nou si presedinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea. Un alt consilier apropiat primarului este fosta jurnalista Anca Sas. Domnisoara a renuntat la televiziune, prezentator si reporter al Antenei 1 Oradea, pentru a-l insoti pe Bolojan la Secretariatul General al Guvernului. Un alt consilier bun la toate a fost Orlando Balas, care a renuntat insa zilele trecute la acest post, preferand sa intre in concediu de paternitate. Un alt fost ziarist care-l consiliaza pe Bolojan este fostul redactor sef al unui cotidian local, Alexandru Seres.

Consiliati la tara

Si pentru ca legea le permite, si primarii de comune si-au tras consilieri personali. Asa, si apropiatii lor au un loc de munca sigur. Daca acesti asa-zisi consilieri au studiile necesare pentru a-i putea sfatui pe edili in vreun domeniu, nici ca mai conteaza. Un primar care a simtit nevoia sa fire consiliat este cel al comunei Cociuba Mare. "Da, am si eu un consilier. Legea imi da voie la unul", a declarat Ioan Irimie. Prefectura nu a centralizat inca datele din judet, insa se aproximeaza ca la nivelul tuturor primariilor s-au angajat consilieri pentru primari. Oricum, primarilor nici nu le trece prin cap sa renunte la acest drept dat prin lege. Iar unde-i lege, nu-i tocmeala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB