Bucovina 29 septembrie

|

Monitorul de Suceava - Flutur lămureşte poziţia PD-L faţă de retrocedarea pădurilor Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina

Monitorul de Suceava - UNPR Suceava vrea să înfiinţeze filiale în toate localităţile judeţului

Monitorul Sucevean - Onofrei propune revenirea la votul proporţional



Monitorul de Suceava - Flutur lămureşte poziţia PD-L faţă de retrocedarea pădurilor Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina


„Noi nu ne putem erija în judecători în ceea ce priveşte problema retrocedării a peste 160.000 de hectare de pădure ale Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina”. Declaraţia îi aparţine vicepreşedintelui PD-L Gheorghe Flutur şi vine după o serie de afirmaţii ale colegului său de partid, senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, care a lăsat să se înţeleagă faptul că s-ar face o mare greşeală dacă pădurile vor fi retrocedate Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina în forma actuală de fundaţie de drept privat. Onofrei a spus că dacă pădurile s-ar retroceda în forma cerută, acestea nu ar ajunge la Biserică, ci la persoane fizice, şi crede că o asemenea revendicare este suspectă a fi cel mai mare act de corupţie de după 1990. Flutur a ţinut să sublinieze că poziţia exprimată de Onofrei este una personală şi că PD-L a susţinut, susţine şi va susţine proprietatea privată în România. În opinia lui, nu PD-L este cel care trebuie să dea verdicte, ci justiţia, în care are deplină încredere.


„Nu noi trebuie să dăm verdicte, ci trebuie să susţinem ca acest proces de retrocedare să se termine odată în România”


„E o poziţie personală pe care domnia sa o are. PD-L a susţinut, susţine şi va susţine proprietatea privată în România. Am luptat pentru retrocedarea proprietăţii private şi pentru ca aceasta să intre cât mai repede în posesia adevăraţilor proprietari. Eu cred că nu trebuie să comentăm mai mult, ci să discutăm un principiu, acela dacă noi susţinem proprietatea privată. O susţinem şi asta am făcut-o dintotdeauna şi o vom face ca partid de dreapta şi în continuare. PD-L nu poate fi un judecător care să spună cine are şi cine nu are dreptate. Lăsăm justiţia să decidă şi avem încredere în justiţie că îşi va face treaba. Am susţinut ca orice om care are o palmă de pământ să-şi primească proprietatea în termenul legal pe bază de documente legale. Mai mult de atât, cred că nu noi trebuie să ne pronunţăm. Sunt instituţii ale statului care trebuie să-şi facă datoria, de la cei care astăzi sunt administratori până la justiţie, care eu sunt convins că va face lumină. Nu noi trebuie să dăm verdicte, ci trebuie să susţinem ca acest proces de retrocedare să se termine odată în România”, a declarat Flutur.


El a spus că are încredere că lucrurile se vor clarifica în justiţie şi nu prin declaraţii de presă.


Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut, prin executor judecătoresc, punerea în proprietate a suprafeţei dobândite prin decizia Curţii de Apel Timişoara, acţiunea fiind însă stopată printr-o hotărâre judecătorească până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce decizia Curţii de Apel Timişoara a fost atacată de Regia Naţională a Pădurilor. Procesul se judecă astăzi la Bucureşti.


Monitorul de Suceava - UNPR Suceava vrea să înfiinţeze filiale în toate localităţile judeţului


Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Cătălina Vartic, a declarat că până la sfârşitul anului această formaţiune politică va avea filiale în toate localităţile judeţului. Vartic a spus că în prezent UNPR Suceava are 64 de filiale locale, în care activează peste 1.100 de membri. Cătălina Vartic a precizat că majoritatea membrilor de partid sunt persoane tinere, care nu au mai făcut politică.


„Vrem să atragem în partid în special oameni care sunt buni profesionişti, cunoscuţi în comunităţile din care fac parte. Vrem să avem membri de partid care să vină cu proiecte şi cu soluţii viabile pentru localităţile din care fac parte. Iar cei care vor demonstra că au proiecte viabile pentru comunităţile din care fac parte vor fi viitorii noştri candidaţi pentru primăriile din localităţile respective”, a spus preşedintele UNPR Suceava.


De precizat că la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc alegeri la nivelul Organizaţiei Judeţene Suceava a UNPR, în cadrul căreia Cătălina Vartic a fost confirmată în funcţia de preşedinte de către cei 158 de delegaţi care au participat la conferinţa de alegeri.


În posturile de vicepreşedinţi ai UNPR Suceava au fost aleşi Gabriel Drăgan, Liana Ghenghea, Larisa Gheorţu, Iliuţă Iliuţ, Adrian Macovei, Aurel Steiciuc (fost preşedinte al Organizaţiei Municipale Suceava a PNL), Ovidiu Tudorici (fost viceprimar al municipiului Câmpulung Moldovenesc), Răzvan Ursu şi Adrian Vieriu. În funcţia de secretar al organizaţiei judeţene a fost ales Florin Marciuc.


La conferinţa de alegeri au participat lideri naţionali ai partidului, printre care preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, şi coordonatorul pe Moldova al filialelor UNPR, senatorul Liviu Câmpanu.


Monitorul Sucevean - Onofrei propune revenirea la votul proporţional


Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, senatorul Orest Onofrei, propune renunţarea la votul uninominal şi revenirea la votul proporţional. Onofrei a declarat că va iniţia un proiect de lege în acest sens, arătând că votul uninominal, aşa cum a fost introdus în anul 2008, a fost un eşec. Senatorul PD-L de Suceava a explicat că votul uninominal nu a dus la un Parlament de o calitate mai bună, a scăzut foarte mult răspunderea partidelor politice şi a produs grave distorsiuni ale voinţei electoratului, întrucât au ajuns în Parlament oameni fără legitimitate electorală şi a privat accesul unor persoane cărora electoratul le-a dat girul.


„Actualul context arată că nu există voinţă politică pentru un vot uninominal pur. Soluţia este revenirea la votul proporţional, la care partidele sunt responsabile de selecţia candidaţilor şi va duce la întărirea rolului partidelor politice care este important în Parlament”, a declarat Onofrei. El a spus că în Parlament trebuie să ajungă persoane care se pricep să facă legi, şi nu oameni ce promit că fac drumuri, şcoli, biserici sau podeţe în diverse comune din colegiu, creând şi o confuzie între parlamentar şi primar.


Orest Onofrei a menţionat că este surprins că părerea majoritară a mediului politic este pentru revenirea la votul proporţional, dar că majoritatea parlamentarilor evită să discute această problemă de frică să nu piardă capital politic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB