Moldova 9 august 2010

|

Ziarul de Bacau (Bacau) - Primaria Bacau a recistigat 10 milioane de euro de la Dumitru Sechelariu

Anuntul a fost facut de primarul Romeo Stavarache, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Bacau, de vineri – in plenul ei, primarul a dat citire sentintei Tribunalului Bacau prin care se constata nelegalitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului fostei baze de transport a societatii ce asigura transportul public in oras, patronata de familia fostului primar, emis de Consiliul Judetean Bacau – primarul Stavarache mai spune ca odata cu anularea acestui certificat se va anula si incheierea de la Registrul Comertului, prin care CL Bacau devenea actionar la Transport Public, decizie facuta fara un proiect care sa treaca de votul consilierilor locali bacauani – terenul de la Transport Public a fost vindut unui hypermarket de fostul edil, dar revendicat de Primaria Bacau, caz ajuns pe rolul instantelor – problemele vin din mandatul lui Sechelariu, cind s-a privatizat firma de transport bacauana, iar in obtinerea certificatului de atestare a proprietatii, si nu numai, Sechelariu a beneficiat de sprijinul politic al PSD si PDL

Primaria Bacau a obtinut in instata anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate, emis in 2009, de catre Consiliul Judetean, fostului primar Dumitru Sechelariu. Este vorba de terenul fostei baze a societatii de transport publice bacauane, teren care in ultimii doi ani a ajuns tinta mai multor scandaluri, cu implicatii politice, scandaluri in Consiliul Local, procese in instanta si pina la descinderi ale procurorilor DNA. In sedinta extraordinara a Consiliului Local (CL) Bacau de vineri, Romeo Stavarache, primarul Bacaului, a dat citire sentintei Tribunalului Bacau, prin care se constata nelegalitatea actului emis de Consiliul Judetean Bacau si semnat de presedintele acestei institutii, Dragos Benea, fost viceprimar in vremea administratiei Sechelariu. “Prin sentinta pronuntata in dosarul 3.505 /110/2010 instanta de judecata a admis exceptia de nelegalitate a certificatului de atestare a dreptului de proprietate avind ca obiect terenul de la SC Transport Public SA si a consemnat nelegalitatea acestuia. Motivele pentru care am solicitat instantei, singura institutie competenta in verificarea legalitatii, sa se pronunte asupra respectarii conditiilor de legalitate a unui act administrativ, au fost patru: daca actul administrativ a fost adoptat de organul emitent in limitele competentei, actul administrativ a fost emis in baza legii, actul administrativ a fost emis in conformitate cu prevederile legale in vigoare si actul administrativ a fost emis in forma si procedura prevazuta de lege. Instanta a verificat aceste aspecte esentiale pentru valabilitatea si legalitatea unui act administrativ si a constatat nelegalitatea acestui certificat de atestare a dreptului de proprietate”, a declarat primarul Bacaului. In sentinta se spune ca “se constata nelegalitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, seria BC Nr. 0067, emis de Consiliul Judetean la data de 15.05.2009″.

“Primaria Bacau a recistigat 10 milioane de euro pentru Bacau”

In urma deciziei Tribunalului Bacau, primarul Stavarache a anuntat ca “dupa sase ani de lupte, in care Transport Public a vindut acest teren, luind in avans doua milioane de euro, acum acest teren intra in proprietatea municipiului Bacau. Certificatul emis de Consiliul Judetean a fost dat pe o lege abrogata si de aici rezulta nelegalitatea lui. Aceasta lege nu mai exista si, ca urmare, dreptul de proprietate apartine Primariei Bacau. Primaria Bacau a recistigat 10 milioane de euro pentru Bacau, pe care ii are in proprietate”, a mai declarat primarul Romeo Stavarache. Aceasta decizie are ca efect si anularea incheierii de la Registrul Comertului, prin care consiliul Local Bacau era cooptat ca actionar la SC Trasport Public, cu 18 la suta din actiuni. “Nelegalitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis de CJ Bacau atrage dupa sine desfiintarea acestei incheieri facute la Oficiul Registrului Comertului, inchiere care nu a avut votul consilierilor locali bacauani si nu a avut la baza o hotarire a consilierilor”, a precizat edilul Bacaului.

La Consiliul Judetean tragi cu tunu’ dupa sefi

Am incercat sa contactam pe cineva din conducerea Consiliului Judetean Bacau, semnatara certificatului de atestare a dreptului de proprietate pentru societatea patronata de fmailia lui Dumitru Sechelariu, dar nimeni nu a fost de gasit. Dragos Benea, presedintele institutiei, este plecat din tara, in strainatate, pe casuta lui vocala putindu-se auzi voci suave de diferite domnisoare in diferite limbi, iar vicepresedintele Silviu Bondor a fost vineri numai in sedinte, iar apoi nu a mai raspuns la telefon, nici macar la cel mobil. Anul trecut, chiar in plenul sedintei CL Bacau la care lua parte, Sechelariu spunea: “emiterea certificatului de proprietate este un act de indreptare morala a fostului viceprimar Dragos Benea, pentru neglijenta de a nu ma atentiona cind a aparut acea ordonata de guvern (ordonata de privatizare, n.r.)”. Dragos Benea a pus pe ordinea de zi proiectul cu certificatul pentru Sechelariu, votat de toti consilierii judeteni bacauani, PSD, PDL, PC, sau chiar PNL. Imediat, juristii Primariei Bacau au reactionat si s-au adresat instantei, cerind constatarea nelegalitatii lui.

Sentinta nu a ajuns si la Sechelariu

Sentinta Tribunalului Bacau nu a ajuns inca la societatea de transport public bacauana si nici la Dumitru Sechelariu. Cel putin, asa sustin avocatii acestuia. “La noi nu a ajuns inca actul. Este obligatoriu sa ni se aduca la cunostinta solutia, care la aceasta ora nu este redactata. Transport Public este proprietara terenului din 2002 si exista o hotarire irevocabila data de judecatorul de carte funciara, care atesta acest lucru. Din aceste considerente ne-a fost eliberat certificatul de urbanism, si autorizatii. Autorizatiile de demolare nu se elibereaza decit proprietarilor. Pe toate certificatele eliberate sub semnatura primar apare la sectiunea regim juridic Transport Public proprietar. In 2009 s-a eliberat un certificat care atesta dreptul de proprietate care avea un caracter formal, iar efectul lui l-a constituit, conform Legii 137, majorarea de capital al societatii Transport Public cu valoarea terenului, stabilita de un evaluator independent, numit de Oficiul Registrului Comertului si Consiliul Local Bacau a devenit actionar cu 18,2% actiuni. Efectul anularii certificatului este excluderea din rindul actionarilor a CL Bacau, care a pierdut astfel actiuni in valoare de 40 miliarde de lei vechi”, a declarat Nicuta Manea Catu, avocata societatii de Transport Public.

Mostenirea pesedista

Situatia incilcita vizavi de acest teren vine din vremea guvernarii PSD, cind Sechelariu era primar si era bine vazut de Viorel Hrebenciuc si ceilalti lideri pesedisti. Atunci s-a privatizat societatea de transport public bacauana, pe care Sechelariu a luat-o, recunoscind public ca a facau acest pas pentru ca a vrut sa ii faca un cadou mamei sale, cea care a muncit o viata in acest sistem, ca taxatoare. Secretarul municipiului Bacau, Ovidiu Popovici, arata insa ca are serioase dubii asupra privatizarii societatii Transport Public din 2001, si mai ales asupra legalitatii emiterii certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis de catre CJ Bacau in mai 2009. Secretarul Popovici explica intr-o sedinta a CL Bacau, anul trecut, ca la privatizarea societatii, in calculul activelor nu s-a luat terenul, dar ca acesta a fost introdus ulterior (acesta fiind marea omisiune a lui Benea, n.r.) si ca Primaria nu a renuntat la acest teren ce se afla in domeniul public al orasului, desi el a fost trecut in mandatul lui Sechelariu in domeniul privat, pentru a se pregati privatizarea. Dupa anii cu privatizari tip marca PSD (privatizarea societatii de transport public bacauane nu a fost considerata ilegala, ci imorala, n.r), au urmat recentele scandalui din Consiliul Local. Tot consilieri locali PSD, dar de data aceasta si cu cei de la PDL, l-au sustinut pe fata pe fostul primar, chiar promovind proiecte de hotarire in favoarea lui, in decembrie 2009. Primul proiect propus viza cooptarea Consiliului Local Bacau ca actionar la SC Transport Public SA Bacau, prin majorarea capitalului social al societatii cu aportul in natura al municipiului Bacau, mai exact, terenul societatii aflat in litigiu intre municipalitate si fostul edil, in suprafata de 33.375 metri patrati, iar al doilea proiect viza eliberarea planului urbanistic de detaliu pentru terenul societatii. Nici unul nu a fost aprobat, sedinta neputind avea loc din lipsa de cvorum. Dupa incheierea la Registrul Comertului, cu cooptarea CL Bacau ca actionat la TP Bacau, primarul Stavarache sustinea ca prin cooptarea tocmai cu valoarea terenului nu se face altceva decit sa se recunoasca dreptul de proprietar al municipiului Bacau.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB