Transilvania 17 august

|

Ziua de Cluj - TNL îi cere lui Buda să deblocheze dosarul lui Ridzi; Daniel Buda: "va fi analizat în septembrie"

Express Sibian (Sibiu) - Primaria Sibiu, captiva in contractul cu Industrial Software


Ziua de Cluj - TNL îi cere lui Buda să deblocheze dosarul lui Ridzi; Daniel Buda: "va fi analizat în septembrie"


O campanie de protest, „Lupul paznic la oi”, va fi organizată de TNL Cluj împotriva situaţiei în care dosarul de corupţie în care este cercetat fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi ar fi „ţinut la sertar” de preşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, care este şi preşedinte al PDL Cluj.


TNL Cluj va împărţi în colegiul deputatului clujean hârtii în format A4 prin care liberalii spun că încearcă să-i încurajeze pe clujeni să-l contacteze direct pe Buda, prin telefon, e-mail sau scrisoare, şi să-i ceară explicaţii privind tergiversarea dosarului.



“Deputatul Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor şi preşedintele PDL Cluj, omul de încredere al lui Emil Boc, blochează în comisie, de mai bine de un an de zile, cercetările în dosarele de corupţie ale colegei sale de partid, Monica Iacob Ridzi, deputat PDL, acuzată de fapte grave: abuz în serviciu, fals intelectual, ştergerea urmelor ilegalităţilor”, arată preşedintele Organizaţiei Municipale de Tineret a PNL Cluj, Ioan Bîldea.


Bîrlea îi cere lui Buda “să renunţe la calitatea de apărător al corupţilor din Parlament şi să deblocheze ancheta penală în dosarele fostului Ministru al Tineretului, punând pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare ce începe astăzi, 16 august, rediscutarea cazului Ridzi”.



Buda spune în schimb că dosarul este programat pentru analiză "în prima jumătate a lunii septembrie". "Este vorba de al doilea dosar, pentru că primul a fost deja analizat, iar motivul pentru care nu a fost pus până acum pe ordinea de zi este că doamna Ridzi a fost însărcinată, a avut o sarcină cu risc. Dânsa a studiat dosarul şi va fi pus pe ordinea de zi în septembrie", a explicat Buda.


Express Sibian (Sibiu) - Primaria Sibiu, captiva in contractul cu Industrial Software


Milioane de lei se scurg în fiecare an spre firmele Industrial Software şi Indsoft din bugetul Sibiului pentru diverse lucrări sau achiziţii în sistemul informatic. Cu două luni în urmă firma a câştigat şi un mega–contract cu fonduri structurale de la Primăria Sibiu. Pe traseul firmei se intersectează la un moment dat chiar şi firma fostului viceprimar Eugen Mitea.


Din 1999 încoace, Primăria Sibiu este cumpărător de nădejde al produselor software, hardware şi alte componente de legătură de la firmele Industrial Software şi Indsoft SRL. Reprezentanţii municipalităţii au cumpărat mai bine de 11 ani materiale şi servicii de la această societate iar acum refuză să pună la dispoziţie sumele care s-au scurs de-a lungul anilor în contractele directe cu firmele deţinute de omul de afaceri Cristian Domşa. Mai mult, Primăria este captivă de mai mulţi ani în platforma de încasare a taxelor locale implementată de aceste societăţi, iar toate licitaţiile pentru upgrade-uri la sistemul informatic al Primăriei Sibiu pornesc de la detalii din caietul de sarcini cu caracteristicile pltaformei pusă la dispoziţie de Industrial Software.


Ultima realizare de aproape un milion de euro


La finele anului trecut, Primăria Sibiu a lansat o mega-licitaţie pentru sisteme de administraţie electronică, dar nu s-a prezentat decât un singur ofertant. Care este explicaţia? Specialiştii contactaţi de Express Sibian spun că „odată ce a început să lucreze pe o platformă nicio instituţie nu-şi mai permite să o conexeze la alt sistem, deci rămâne captivă la furnizorul primar”. Aşa a ajuns Primăria Sibiu să plătească aproape un milion de euro unei firme de apartament. Referitor la atribuirea contractelor „Implementarea conceptului de administraţie electronică la nivelul Municipiului Sibiu” în valoare de 1.674.757 lei fără TVA, respectiv „Extindere sistem informatic” în valoare de 2.099.594 lei fără TVA, reprezentanţii Primăriei ne comunică lucruri banale deja făcute publice pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice SEAP. „Proiectul este pe fonduri structurale. Există doi subcontractanţi Romtelecom şi Profesional Management Solutions. Contractul este însă semnat doar cu Industrial Software. Primăria nu are nici o relaţie directă cu subcontractanţii”, arată Primăria.


Fonduri europene la protejatul Primăriei


Istoricul relaţiilor contractuale dintre Primăria Sibiu şi această firmă este mai vechi chiar şi decât mandatul primarului Johannis, astfel că firma are contracte din 1999, când edil-şef era Dan Condurat. Ne-am adresat în acest sens cu o solicitare către Primărie pentru a ne lămuri câţi bani s-au dus către aceste firme şi care sunt contractele încheiate de Primăria Municipiului Sibiu sau instituţiile subordonate Consiliului Local al Municipiului Sibiu cu societăţile SC Industrial Software SRL sau cu firma Indsoft SRL începând din anul 1999? În mod surprinzător şi total în afara spiritului Legii 544 reprezentanţii primăriei ne comunică următoarele: „Conform artic. 12, alin 4, lit c din Legea 544 (cu modificările şi completările ulterioare) sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor informaţiile care privesc activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora poate aduce atingere principiului concurenţei loiale. Comunicarea contractelor încheiate şi a clauzelor acestor contracte poate aduce atingere principiului concurenţei loiale, motiv pentru care nu vă putem pune la dispoziţie informaţiile solicitate”, arată reprezentanţii Primăriei! Este lesne de înţeles că firma este protejată din moment ce municipalitatea motivează incapacitatea de a furniza informaţiilor cu principiile concurenţei pentru contracte din 1999.


Revenirea revenirii... fără Legea concurenţei, cu Legea Arhivelor


Cum a lovit brusc o simplă cerere în interesele municipalităţii astfel încât să nu primim un răspuns legal şi firesc la aceste întrebări nu ştim, dar la insistenţele noastre am reiterat solicitarea, la care municipalitatea invocă alte motive pentru care contractele şi sumele plătite către firma Industrial Software şi Indsoft nu pot fi divulgate din care rezultă actele adiţionale semnate fără nicio procedură concurenţială. „În baza Legii arhivelor, instituţiile publice au obligaţia elaborării unui nomenclator în care sunt specificate tipul de documente care trebuie păstrate şi perioada de păstrare. Astfel, Serviciul Informatică are obligaţia menţinerii contractelor timp de cinci ani. Din acest motiv vă comunicăm contractele închiate din anul 2005 până în prezent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB