Muntenia 17 august

|

Opinia (Buzau) - Patru primarii din judet au nesocotit amenintarile sefului Guvernului

Bitpress (Arges) - Prefectul se plange ca primarii ii dau afara oamenii plantati politic

Independent (Ialomita) - Politichia locală se pregăteşte de alegeri

Giugiuveanul (Giurgiu) - Primarul comunei Băneasa, Gheorghe Dorobanţu, a aflat de pe internet că a fost “transferat” la PDL

Jurnalul Giugiuvean (Giurgiu) - Un deputat giurgiuvean – cercetat de procurorii anticorupţie



Opinia (Buzau) - Patru primarii din judet au nesocotit amenintarile sefului Guvernului



Ieri a expirat termenul limita pana la care institutiile administrativ-teritoriale ar fi trebuit sa adopte noile organigrame. In ceea ce priveste judetul Buzau, din 87 de unitati administrativ locale, 83 au adoptat in consiliile locale noua organigrama. Exceptie fac Pardosi, Posta Calnau, Sageata si Unguriu, la ultima comuna mentionata primarul invocand ca se afla in concediu de odihna. Subprefectul Ovidiu Anghel ne-a declarat ca „la Pardosi, Posta Calnau si Sageata sedintele de consiliu local pentru adoptarea organigramei au loc abia astazi. Noi am transmis primariilor cifra de angajati in care trebuie sa se incadreze, dar nu au obligatia de a ne transmite cifra disponibilizarilor, ci de a se incadra in numarul de posturi. Adoptarea noilor organigrame este un prim pas, iar bugetul il vor primi pentru noile organigrame adoptate. De acum incolo urmeaza perioada de preavize si in care se vor incadra in numarul de personal impus. Deocamdata, din punct de vedere legal, si-au insusit Ordonanta 63 si au procedat la modificarea organigramei in sedinta de consiliu local“. In ceea ce priveste Consiliul Judetean, aici ca si la Primaria Municipiului Buzau, niciun angajat nu-si va pierde locul de munca.


Bitpress (Arges) - Prefectul se plange ca primarii ii dau afara oamenii plantati politic


Prefectul Gogu Davidescu ii acuza pe primarii argeseni ca nu stiu sa disponibilizeze cu... talent. Adica, in loc sa dea afara oameni angajati de ei (inclusiv rubedeniile), ii lasa fara loc de munca pe cei plantati politic din partea prefecturii. O prefectura din ce in ce mai politizata, de cand in fruntea ei a venit distinsul reprezentant al PDL, Davidescu fiind cel care suplineste intreaga relatie cu presa a filialei argesene a portocaliilor.


,,Unii primari, din ratiuni personale sau de alt gen, au desfiintat anumite functii absolut necesare in exercitarea activitatii si anume reprezentantul pentru Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Acesta era prins in schema primariilor, numai ca postul a fost desfiintat de catre multi dintre primari. Nu stiu cine, la o viitoare nenorocire, va raporta situatia catre ISU. Desfiintarea acestor posturi s-a facut pe criterii politice, intrucat reprezentantii erau desemnati de catre Prefectura, nu de catre primari” a declarat prefectul Davidescu.


Daca primarii nu vor reintroduce in schema postul cu pricina, Davidescu recomanda ca atributiile sa fie date viceprimarilor, pentru ca... ,,oricum nu prea au ce face. Daca primarul le da de lucru, bine, daca nu, viceprimarii aduna hartii, matura santul...”


Tot legat de disponibilizarile din sistemul bugetar, Davidescu a constatat si alte aberatii ale Ordonantei date de guvernul pe care il reprezinta: Serviciile de Evidenta a Populatiei au ramas cu o mana de functionari, care nu pot face fata volumului de munca. Probleme speciale sunt la Mioveni, Curtea de Arges si Costesti, care deservesc nu doar cetatenii localitatii, ci si pe cei ai localitatilor arondate. Prefectul spera la o corectare a Ordonantei in perioada urmatoare, dat fiind faptul ca problema este una la nivel national.


Independent (Ialomita) - Politichia locală se pregăteşte de alegeri


20000 de activişti de partid pentru electoralele din 2012


Cu sau fără criză, partidele politice locale au intrat în febra pregătirilor pentru alegerile locale din 2012. Deşi nu par să fi înţeles mare lucru din cei 20 de ani de pluripartitism trecuţi pînă acum, politicienii locali au învăţat că alegerile nu se cîştigă în lunile de campanie electorală dinaintea votului, ci în anii care le preced. Pentru că vrînd-nevrînd, alegerile locale din 2012 ne privesc direct, Independent a decis să monitorizeze pentru dumneavoastră prestaţia celor trei partide politice de pe eşicherul politic local. Ne propunem deci, în cei doi ani şi jumătate care ne mai rămîn pînă la alegeri, să-i aducem în faţa dumneavoastră pe reprezentanţii partidelor din toate cele 66 de unităţi administrative ale judeţului. Concluziile şi deciziile finale vă aparţin!


Organizaţii albe pentru alegeri negre


Startul reconstrucţiei organizaţiilor locale ale partidelor politice a fost dat încă din primăvară. Astfel că, la acest moment, fiecare dintre filialele judeţene se poate mîndri cu un număr impresionant de organizaţii, dar mai ales cu mii şi mii de membri cotizanţi, gata oricînd să-şi asume responsabilitatea susţinerii partidului pe care îl reprezintă la viitoarele alegeri electorale. Astfel, PNL, partidul care a reuşit în mod spectaculos la alegerile din 2008 să bată-n pragul a 20 de procente, are potrivit declaraţiilor oficiale fix 4898 de membri. PD-L se laudă cu 5500 de membri cotizanţi! Iar PSD, mai reţinut în declaraţii, ne aminteşte că la ultima numărătoare judeţul număra 10000 de membri şi 70 de mii de simpatizanţi.


Ce nu spun reprezentanţii filialelor locale? Încercăm să vă explicăm noi! În cazul PNL popularitatea filialei se concentrează, în ciuda aparentei distribuiri uniforme, doar în cîteva enclave şi se bazează exclusiv pe notorietatea primarilor (vezi cazul Feteşti, Urziceni sau Mihail Kogălniceanu). La un braţ distanţă, PD-L tocmai a finalizat, la ordinul expres al lui Blaga, cea mai mare operaţiune de cosmetizare a filialelor locale. Aşa se face că mai multe organizaţii din judeţ, fie că acestea există, fie că nu, au primit săptămînile trecute preşedinţi impuşi de la judeţ, dar plăsmuiţi după chipul şi asemănarea preşedintelui Cazacu. Mai lentă, social-democraţia locală a preşedintelui Ciupercă se mulţumeşte cu continuarea politicii de fidelizare a primarilor din portofoliu. Cele mai uzitate metode de fidelizare sînt, evident, şantajul politic şi alocările de fonduri publice.


Pulsul declaraţiilor politice


Evident, niciunul dintre liderii vizaţi de aprecierile noastre nu recunoaşte nimic din realităţile din teren. Ioan Martin, proaspătul preşedinte al PNL Ialomiţa, susţine că partidul pe care îl reprezintă nu este doar o forţă, ci şi o inteligenţă gata să preia conducerea judeţului şi să ofere soluţii: «Avem ce oferi şi avem şi soluţii. În patru-şase luni, cu un premier al PNL, România ar putea ieşi din criză. Iar soluţia este să se fure mai puţin sau deloc. Eu optez pentru deloc. Dacă nu va mai fura nimeni în România, vă garantez că ieşim din criză».


Mai precaut şi mai realist, liderul PD-L, Cazacu Marinică susţine că scopul democrat-liberalilor este să conserve cele 30 de procente obţinute la ultimele alegeri: «Sîntem conştienţi că actuala criză erodează Guvernul şi popularitatea partidelor. Nu putem decît să fim optimişti. Cred că la nivelul Ialomiţei nu se poate vorbi despre dominaţia zonală a unui partid sau a altuia. Sînt localităţi unde unul dintre primarii noştri este mai puternic şi localităţi unde ceilalţi au un reprezentat mai bun. Noi facem tot ce putem ca să ajungem pe prima poziţie».


Fript de propriile-i declaraţii publice, Silvian Ciupercă refuză să ofere amănunte privind organizaţia pe care o conduce şi viitorul politic al acesteia. O face pentru el unul dintre vicepreşedinţi, Ştefan Muşoiu: «Este prea devreme să vorbim despre candidaţii PSD. Probabil că vom prezenta echipa noastră la începutul anului viitor. Acum e prematur!».


Teoria chibritului


Dincolo de aparenţe, declaraţiile oficiale mai ascund un fapt... În ultima jumătate de an, fiecare dintre şefii locali ai partidelor politice a reuşit performanţa de a-şi cumpăra liniştea necesară pentru a conduce timp de doi ani şi jumătate. Ciupercă a făcut-o scandalos, falsificîndu-şi propriile alegeri, Martin a făcut-o prin compromis politic, aliindu-se cu Cristina Pocora, deputatul PNL de Ialomiţa, iar Cazacu raportînd la Centru reorganizarea tuturor filialelor locale din judeţ, fapt perfect adevărat pe hîrtie, dar fără consistenţă în teritoriu. Cu acest trecut, cei trei lideri politici locali se aşează la startul viitoarelor alegeri egali. Dincolo de criza economică şi de evoluţia politică a societăţii, performanţele lor depind exclusiv de modul în care vor reuşi să-şi construiască echipe de campanie puternice, capabile să facă orice pentru a cîştiga alegerile locale.


Paradoxal, în ciuda dezamăgirilor şi a nemulţumirii generale, aceşti oameni există. Şi chiar dacă nu sînt 20000, sînt suficent de mulţi şi de determinaţi pentru a nu precupeţi niciun efort pentru reuşita partidului. Există oameni care au făcut credite la bancă pentru a finanţa campaniile politice ale filialelor judeţene, războaie fratricide între familii înregimentate în partide politice diferite şi sute de fanatici politici manipulaţi seară de seară de sticla televizoarelor, gata oricînd să fure, să mintă sau să şantajeze pentru a cîştiga un vot. Un spectacol uman pe care promitem să-l urmărim în amănunt în anii următori, ca una dintre posibilele garanţii că la alegerile din 2012 vom vota în cunoştinţă de cauză.


Giugiuveanul (Giurgiu) - Primarul comunei Băneasa, Gheorghe Dorobanţu, a aflat de pe internet că a fost “transferat” la PDL


Primarul comunei Băneasa, Gheorghe Dorobanţu, a declarat pentru GIURGIUVEANUL, că a aflat şi el, astăzi, de pe internet, de “transferul” său de la PSD la PDL, care este şi gata parafat.


"Nu ştiu cum poate fi posibil un astfel de lucru, a precizat Gheorghe Dorobanţu, atâta vreme cât nu am avut nicio discuţie cu cineva de la PDL. Nu am vorbit cu Bogdan Cantaragiu, nu am vorbit nimic nici cu presa şi totuşi apar astfel de aberaţii. Nu am de gând să plec de la PSD şi nici nu mi s-a propus să trec la PDL, pentru că nu am discutat cu nimeni de la PDL pe această temă!”, a conchis edilul şef al localităţii Băneasa.


Jurnalul Giugiuvean (Giurgiu) - Un deputat giurgiuvean – cercetat de procurorii anticorupţie


Judeţul Giurgiu reapare în paginile ziarelor naţionale şi, ca de fiecare dată, nu este vorba despre relatări ale unor evenimente ce ne-ar face cinste, ci, dimpotrivă, despre „pete negre”; de această dată, „în vizorul” colegilor din presa naţională a intrat deputatul PDL Dan Pasat, despre care „Jurnalul naţional” de marţi, 10 august, a publicat un articol amplu, sub semnătura lui Alexandru Boariu. Potrivit jurnalistului citat, deputatul giurgiuvean este cercetat de procurorii DNA pentru şantaj. Iată integral textul articolului:


Deputatul PDL Dan Pasat, cercetat de procurorii DNA pentru şantaj


Dan Pasat, deputat PDL de Giurgiu şi membru marcant al organizaţiei PDL din acest judeţ, este cercetat penal de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru mai multe fapte penale comise în perioada 2007-2010.


Ales în 2009 deputat de Giurgiu din partea PNL, în februarie 2010 Dan Pasat a sărit în barca PDL. Gurile rele spun că Pasat a făcut acest “salt” tocmai pentru a se pune la adăpost, el fiind reclamat de mai mulţi cetăţeni din judeţ, inclusiv de unii dintre partenerii săi de afaceri, care-l acuzau de fapte penale grave. Însă, potrivit documentelor intrate în posesia Jurnalului Naţional, procurorul Paul Silviu Dumitriu, de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, de la DNA, nu s-a lăsat impresionat de intrarea lui Dan Pasat în partidul aflat la putere şi i-a întocmit acestuia un dosar penal beton. Printre faptele de care este acuzat Dan Pasat figurează şantajul, faptă penală prevăzută de art. 13 indice 1 din Legea nr. 78/ 2000. Pasat este acuzat, printre altele, că împreună cu unul dintre oamenii lui de casă, Marin Constantin, zis “Marian Boxerul”, a recurs la presiuni şi ameninţări pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri să-i cedeze unele contracte, precum şi sume importante de bani.


Licitaţile pentru aducţiunea de apă – principala acuzaţie a procurorilor


Potrivit Ordonanţei întocmite la data de 26 iunie 2010 de procurorul Paul Silviu Dumitriu în dosarul nr. 283/P/2009, “începând cu anul 2007, între firma SC Agro Clas SRL Teleorman, reprezentată de părţile vătămate Ionel Adrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ, şi firma SC Prod Invest SRL, reprezentată de numitul Dan Pasat, au avut loc diverse relaţii comerciale vizând lucrări de interes public, mai precis, lucrări de aducţiune a apei potabile în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu, la iniţiativa şi ca urmare a demersurilor persuasive ale lui Pasat Dan, acesta invocând sistemul relaţional pe care îl poate accesa, în vederea facilitării desfăşurării activităţilor comerciale vizate. Trebuie precizat că firma pe care o reprezenta numitul Pasat Dan, SC Prod Invest SRL, nu îndeplinea condiţiile legale de eligibilitate necesare câştigării licitaţiilor publice pentru respectivele lucrări de aducţiune a apei potabile.


În schimb, firma SC Agro Clas SRL avea atât experienţa necesară, cât şi logistica specifică derulării unor astfel de lucrări. Ca urmare, SC Agro Clas a câştigat licitaţiile organizate de autorităţile publice pentru executarea lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu. Însă, ulterior, în urma insistenţelor numitului Păsat Dan, firma Agro Clas a subcontractat părţi din contract firmei acestuia, Prod Invest SRL. Dar, deşi încasase, în trei tranşe, 2.100.000 RON, firma reprezentată de Dan Păsat nu executase toate lucrările prevăzute în contract”.


De aici a început un lung şir de intervenţii ale deputatului PDL Dan Pasat, multe în afara limitelor legale, atât pe lângă autorităţile locale, cât şi asupra “partenerilor” de afaceri, pentru a primi diverse contracte, precum şi mari sume de bani.


“Filmul” evenimentelor


Părăsind limbajul juridic al procurorului, redăm povestea pe scurt. Pe fondul presiunilor exercitate de Dan Pasat asupra celor doi “parteneri”, la sfârşitul lunii octombrie 2009, la sediul firmei fraţilor Ionuţ şi Marian Ionel s-a prezentat Dan Pasat, însoţit de “gorilla” sa, Marin Constantin, zis “Marian Boxerul”, plus un grup de presiune format din opt persoane. Folosind forţa şi ameninţând cu cuţitul, grupul l-a obligat pe Ionel Adrian Marian să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti şi a obţinut promisiunea că a doua zi Ionel Marian se va duce la Primăria Vărăşti, va încasa banii care i se cuvin la acel moment de pe urma executării lucrărilor şi îi va da lui Dan Pasat.


Din constatările procurorului reiese că deputatul Dan Pasat se purta cu primarii de comună şi cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale ca un veritabil vătaf, obligându-i să atribuie firmei la care era asociat diverse lucrări din bani publici şi fonduri europene. Iată ce mai consemnează procurorul în actele de cercetare penală: “Cercetările au stabilit cu certitudine implicarea învinuitului Pasat Dan în următoarele acţiuni infracţionale în perioada noiembrie 2009-martie 2010: i-a solicitat primarului comunei Toporu, numitul Barbu Teodor, să facă plăţi direct către firma sa, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr. 3839/14.11.2007, având ca obiect alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu.

Respectivul contract, în valoare totală de 3.848.719 RON, a fost câştigat iniţial de firma SC Agro Clas SRL. Însă, ulterior, părţile vătămate Ionel Adrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ au cedat către firma lui Pasat Dan (am văzut în ce condiţii - n.r.) efectuarea unei părţi din lucrările asumate prin contract; i-a solicitat primarului comunei Bulbucata, numitul Liţă Nicolae, din acelaşi partid cu învinuitul (PDL - n.r.), să facă demersurile necesare pentru a fi făcute plăţi cu prioritate către firma în care învinuitul Pasat Dan figura ca asociat, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr. 3252/22.12.2008, în valoare de 1.517.705 RON, având ca obiect extindere sediul Primăriei comunei Bulbucata; i-a solicitat primarului comunei Bucşani, numitul Pătrăşescu Radu, să efectueze demersurile necesare pentru a fi făcute plăţi către firma în care învinuitul Pasat Dan era asociat, SC Prod Invest SRL, pe parcursul derulării contractului cu nr.1161/21.04.2009, având ca obiect construirea bazei sportive în comuna Bucşani; i-a solicitat primarului comunei Vărăşti, numitul Preda Vasile, membru al PDL Giurgiu, să efectueze demersuri în sensul favorizării firmei SC Prod Invest SRL, la care învinuitul Pasat Dan este asociat, pentru ca această firmă să obţină contractul având ca obiect construire bază sportivă Vărăşti.


Contractul în valoare de 1.517.705 RON a fost încheiat de Primăria Vărăşti cu firma Prod Invest SRL la data de 21.12.2009, firma învinuitului Păsat Dan fiind singura firmă care a participat la licitaţia publică organizată de Primăria comunei Vărăşti”.


Şi asupra primarului din comuna Letca Nouă, Maria Gheorghe, Pasat a exercitat presiuni pentru a i se atribui contractul având ca obiect construirea bazei sportive multifuncţionale. De asemenea, Pasat l-a determinat pe primarul din comuna Valea Dragului, Dragne Chiriţă, să-i atribuie contractul de construire a bazei sportive din comună. În valoare de 1.142.143 RON, contractul a fost semnat la data de 02.12.2009 între Primăria Valea Dragului şi SC Prod Invest SRL, firma deputatului Dan Păsat.


Pedelistul riscă pedeapsă cu închisoarea


Spaţiul nu ne permite să prezentăm toate faptele lui Dan Pasat consemnate de procuror. Potrivit încadrărilor la diferite articole din Codul penal, Pasat este pasibil inclusiv de pedeapsa cu închisoarea. Pe de altă parte, deputatul PDL i-a atras în acest dosar penal şi pe primarii Liţă Nicolae, comuna Bulbucata, Maria Gheorghe - Letca Nouă, Pătrăşescu Radu - Bucşani, Preda Vasile - Vărăşti, Dragne Chiriţă - Valea Dragului, Drăgan Virginia - Mârşa, pentru care procurorul a decis extinderea cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 260 Cod penal.


În timpul cercetărilor, aceşti primari au făcut afirmaţii mincinoase sau nu au spus tot ce ştiu cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. De asemenea, au fost extinse cercetările pentru complicitate sau mărturie mincinoasă şi asupra numiţilor Radu Anca, administratorul SC Prod Invest SRL, Radu Mihail şi Pandele Costel, specialişti- consultanţi în achiziţii publice, Ghergheleci Ionel, director coordonator al Gărzii Financiare - Giurgiu, Cantaragiu Bogdan, liderul PDL Giurgiu şi deputat, coleg cu Dan Păsat

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB