Moldova 9 august 2010

|

Ziaru de Iasi (Iasi) - Concluzie dupa vizita lui Boc: centura, cu 40% mai mica

Exista finantare doar pentru bucata de la Metro si pina la intilnirea cu drumul judetean spre Ciurea. De aici si pina la bariera Tomesti nu mai sint bani, dar sint promisiuni. Vestea buna adusa de vizita de simbata a premierului: lucrarea va fi gata in aprilie 2011. Emil Boc a mai semnat un proiect in domeniul apei prin care vor veni la Iasi 141 milioane de euro.

Primul ministru, Emil Boc, a avut o vizita plina la Iasi. Premierul a trecut simbata pe la santierul soselei de centura. Vestea buna pentru ieseni ar fi ca soseaua de centura ar urma sa fie gata in luna aprilie. Vestea proasta este insa ca in acesta etapa se vor face doar 14 kilometri, de la Metro la intilnirea cu soseaua spre Ciurea (undeva in afara orasului) din cei 24 kilometri cit era proiectul initial, care mergea apoi pe soseaua Nicolina, pe Poitiers si strada Trei Fintini, pina la bariera Tomesti.

Primul ministru a participat si la semnarea unui contract de finantare europeana. In urmatorii trei ani, la nivelul judetului urmeaza sa fie realizate investitii de aproximativ 142 milioane euro. Fondurile vor fi cheltuite pentru extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare.

Emil Boc a anuntat ca, pina la sfirsitul lunii, urmeaza sa fie semnate alte trei contracte de finantare pentru proiecte europene in valoare de 60 milioane euro. Aceste trei proiecte sint ale municipalitatii si vizeaza investitii in infrastructura.

Imens pasaj aerian la Metro

Soseaua de centura a municipiului a "intrat la apa" pentru ca banii alocati nu ajung decit pentru 14 km din cei 24 km ai Centurii Sud. Urmatorii 10 km urmeaza sa fie scosi la licitatie in aceasta iarna, iar lucrarile ar putea incepe din 2010, in functie de fondurile disponibile. Cert este ca va exista finantare pentru finalizarea primilor 14 kilometri. "Anul acesta, la strat de binder vor fi gata 8,5 din cei 14 kilometri. In aprilie 2011, toti cei 14 kilometri ai acestei centuri vor fi finalizati si atunci se va mai face un pas pentru scoaterea traficului greu din oras. Impreuna cu autoritatile locale lucram la partea a doua a ceea ce inseamna drumul judetean si bulevardul din municipiu care deserveste in continuare traficul greu. Centura Iasului este o prioritate pentru bugetul de stat, pentru Guvern, si va avea resursele financiare aferente", a declarat primul ministru, Emil Boc.

Astfel, cei 14 kilometri de artera ocolitoare vor incepe din drumul national 28, din zona Metro, si vor face legatura cu drumul judetean care merge spre Ciurea. Lucrarile sint realizate de firma Vega ‘93 din Galati, contractul initial fiind semnat pentru o suma de 136 milioane lei, fara TVA.

"Licitatia a fost pentru proiectarea si realizarea a 24 de kilometri. Avem facuta proiectarea pentru toata distanta, dar banii nu ajung decit pentru finalizarea primilor 14 kilometri. Solutiile date din proiectare au condus la majorarea cheltuielilor. Se analizeaza si majorarea contractului initial, pentru a finaliza aceasta prima etapa", a explicat Viorel Scutaru, seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri. El a mai spus ca urmeaza sa fie organizata o noua licitatie pentru lucrarile care sa asigure legatura dintre drumul spre Ciurea si DN 24, spre Albita. "Acum avem proiect, avem indicatori. Drumul judetean spre Ciurea va fi reabilitat cu fonduri europene. Prin proiectul nostru se va continua cu bulevardul Poitiers, Trei Fintini, pina la drumul spre Albita. Aceasta este Centura Sud a municipiului. Avem in proiect si o pasarela care sa porneasca de inainte de Metro si sa ajunga pina la drumul spre Uricani. Pasarela va fi utilizata de cei care vor sa mearga in Iasi. Apoi, sub pasarela vor fi trei sensuri giratorii, unul la Metro, altul la intrarea pe soseaua de centura si altul la Arabesque", a precizat Scutaru.

In 2011 ar urma sa inceapa lucrari si la arterele ocolitoare ale localitatilor Pascani si Tirgu Frumos. Emil Boc sustine ca aceste lucrari vor beneficia anul viitor de finantare europeana.

141 milioane euro

Vizita primului ministru a insemnat si demararea unui proiect cu o finantare europeana importanta. "Am venit pentru a semna acest contract european de 141 milioane euro, din care 103 milioane euro reprezinta fonduri de la Uniunea Europeana, restul fiind cofinantarea nationala si locala. Este un proiect important pentru ca deserveste 386.000 de locuitori. Fondurile europene reprezinta calea cea mai sigura si mai rapida pentru iesirea din criza", a spus Boc.

Banii ar urma sa fie utilizati pentru extinderea retelelor de alimentare cu apa, canalizare. "Lucram de doi ani si jumatate la acest proiect si mai avem trei ani pentru implementare. Se vor face investitii in patru aglomeratii din judet, Iasi si comunele din jur, Podu Iloaiei si comunele din jur, Tirgu Frumos si localitati din jur si Hirlau. Pe linga extinderea de retele se vor moderniza si patru statii de epurare din judet. Vom avea de facut in total 16 licitatii. Una este deja in desfasurare, iar altele trei le vom organiza in toamna", a afirmat Mihail Dorus, directorul tehnic al Apa Vital.

El a mai spus ca la nivelul Zonei Metropolitane Iasi urmeaza sa se faca investitii de aproximativ 74 milioane euro. Sc Apa Vital intentioneaza sa imprumute de la BERD in jur de 14 milioane euro, partea de cofinantare necesara in proiect. "Se va garanta doar cu veniturile societatii. Nu va mai fi nevoie de garantia Consiliului Judetean", a adaugat Dorus.

Bani si pentru alte proiecte

Un alt anunt important al primului ministru a fost legat de proiectele depuse spre finantare de municipalitate. Trei dintre acestea au ajuns in faza de semnare a contractelor de finantare. "Pina la sfirsitul lunii august pentru Iasi se vor semna contracte de finantare de 60 milioane euro", a completat Boc.

Astfel, municipalitatea va putea demara procedurile pentru lucrarile necesare pasajului Octav Bancila si a strazilor din jur.

Un alt proiect pentru care se va semna contractul de finantare este axa Est - Vest, care cuprinde modernizarea strazilor Pacurari, Independentei, Elena Doamna, dar si amenajarea unui pasaj subteran la Fundatie.

Al treilea proiect avansat al Primariei este cel prin care se doreste modernizarea a 16 strazi importante din municipiu, precum bulevardul Stefan cel Mare, Anastasie Panu, aleea Mihail Sadoveanu, Sfintul Lazar, Palat. "In aceasta luna urmeaza sa rezolvam si schimbul de terenuri intre Consiliul Judetean si Ministerul Apararii Nationale, pentru Aeroport", a precizat Boc.

Primul ministru a atras atentia autoritatilor locale cu privire la implementarea fondurilor europene. "Vom fi cu ochii pe dumneavoastra la implementare", a spus Boc. Premierul a fost insotit pe durata vizitei de parlamentari PDL, de conducerea Prefecturii si de cea a Consiliului Judetean.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB