Dobrogea 31 august

|

Ghimpele de Constanta - S-a reitrodus sclavia in Portul Constanta

Ziua de Constanta - „Relaţia cu Gheorghe Dragomir s-a răcit“

Observator de Constanta - PDL Constanta vrea “sange proaspat” in Guvern



Ghimpele de Constanta - S-a reitrodus sclavia in Portul Constanta


Este evident ca munca la negru este o solutie pentru reducerea costurilor pentru operatorii din portul Constanta, atat pe timp de criza, cat si atunci cand economia duduia. Un exemplu sunt doua mari companii din care opereaza in Portul Constanta, MIM Metal si Chimpex SA.


Despre situatia de la Chimpex am mai publicat un material si saptamana trecuta, dar intre timp situatia a evoluat. Situatia la Chimpex este clara. In 2004, inainte ca actualii patroni turci sa preia compania, Chimpex avea 660 de angajati, iar in prezent mai are doar 220 din care doar 10 docheri. Forta de munca disponibilizata a fost inlocuita de patronatul turc cu muncitori necalificati care sunt adusi de doua cirme cu acelasi patronat. Este vorba despre Agigea Express si Lucas Agigea Expres, societati care au doar o licenta pentru curatat hambare si magaziile navelor. Aceasta societate lucreaza de fapt in Chimpex la descarcarea navelor cu muncitori necalificati. Treaba merge in felul urmator. Pe fiecare tura, un docher de la Chimpex are in grija mai multi necalificati de la Agigea Expres. Acestia sunt adunati de patronii firmei din localitatile judetului si adusi la munca in port. Muncitorii sunt platiti cu ziua.


Ei locuiesc claie peste gramada intr-un apartament din localitatea Agigea. Sunt dusi si adusi la fiecare schimb de tura de un microbuz angajat de patroni. Acum la Chimpex se afla noua nave la descarcare si Agigea Expres lucreaza din greu cu „maturatori“. Se lucreaza in trei ture. Zilnic sunt adusi la descarcat aproximativ 40 de oameni care muncesc la negru. si treaba merge. In felul acesta Chimpex face importante economii. Angajatii pe care trebuia sa-i plateasca cu sporuri, dupa o grila de salarizare stabilita la nivelul ministerului Transporturilor, stau acasa in somaj platiti de stat, iar treaba lor este facuta cu necalificati adusi de Agigea Expres. Probabil ca exista un contract intre Chimpex si Agigea Expres care are ca obiect curatenia in magaziile navelor aduse la descarcat, insa in loc de curatat muncitorii lucreaza la descarcatul navelor.


Situtia nu este una inventata pentru a atenua efectele crizei. La Chimpex asa se lucreaza de mai bine de un an.


Cu piciorul in ghips

Bineinteles ca in astfel de situatii nu poate fi vorba de niciun fel de protectie sociala. In noaptea de trei spre patru martie, unul dintre muncitorii de la Agigea Expres a avut un accident de munca. In timp ce muncea la descarcarea unui vapor cu laminate si-a rupt piciorul. A fost dus la urgenta unde i s-a pus piciorul in ghips. Ulterior el a fost dus in apartamentul de la Agigea. In scurt timp a fost dus in satul unde locuieste. Accidentatul se numeste Marian Punga si are 19 ani. La Inspectoratul Teritorial de Munca nu a fost inregistrat niciun accident de munca. Este evident faptul ca la spital muncitorul a declarat altceva pentru ca patronii sai nu puteau inregistra acest accident de munca din motivul ca, probabil, Marian Punga nu era angajat cu Contract de Munca.


Metoda „Popa“

Toata aceasta modalitate de a ocoli legea a fost implementata la Chimpex de Adrian Popa. El s-a autointitulat un mercenar. Treaba lui este urmatoarea: vine, disponibilizeaza si pleaca. Asa a facut si la Chimpex. Nu stim daca el a inventat sistemul, dar este clar ca el l-a implementat la Chimpex si acum se vad efectele. Tot Popa a adus si Agigea Expres in aceasta ecuatie. Acum Adrian Popa s-a mutat la MIM Metal, un alt operator de anvergura din portul Constanta. Aici a procedat la fel. A venit a si a pornit disponibilizarile. Pasul doi a adus Agigea Expres SRL. In prezent Agigea Expres lucreaza atat la Chimpex cat si la MIM Metal. si treaba merge sub privirea ingaduitoare a slujbasilor de la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta si a celor de la Autoritatea Navala Romana. Se stie clar ca acesti muncitori nu pot desfasura activitatile pe care le fac, totusi nu se face nimic chiar daca ordinul 1.303 spune clar ca daca o societate nu este autorizata nu are cum sa efectueze activitati de exploatare portuara.


Observator de Constanta - PDL Constanta vrea “sange proaspat” in Guvern


Pedelistii constanteni ii trimit acasa pe ministrii care nu si-au facut datoria, dar se feresc sa dea si nume Zanfir Iorgus, un… Boc de Constanta: vrea analizele pe masa pentru a putea avea o opinie


Opozitia numeste remanierile drept “teatru ieftin”

Ultima saptamana a stat sub semnul remanierilor din Cabinetul condus de Emil Boc. Nu doar ca s-au facut calcule si multi si-au oferit propria parere despre cine ar trebui sa plece acasa si din ce motiv, dar, s-a pus problema ca remanierea ar adanci Romania si mai mult in groapa crizei economice.

La nivel national, multi lideri importanti ai partidului de guvernamant si-au exprimat opinia in cazul remanierilor, iar termenul de 60 de zile dat de presedintele Traian Basescu privind evaluarea Executivului expira maine. Interesant este ca, exact in ziua scadenta, grupurile parlamentare ale PDL se intalnesc cu primul ministru Emil Boc, tocmai pentru o analiza a ministrilor pe obiectivele asumate. Este asteptat si Traian Basescu, in conformitate cu declaratiile presedintei femeilor democrat liberale, deputatul Sulfina Barbu.

Voce importanta a PDL, dar si a presedintelui, Sever Voinescu a explicat, in mai multe randuri, ca „remanierea e necesara, iar guvernul are un deficit de incredere major”.

Pana la ora intalnirii si in asteptarea concluziilor discutiilor purtate intre parlamentarii puterii, primul ministru si, posibil, Traian Basescu, este, la fel de importanta pentru cetateni, si opinia parlamentarilor de Constanta, care au aratat ca pot trece de partea dizidentilor din PDL, cerand remanierea celor care au „lucrat prost”.


Constantin Chirila: „Premierul isi cunoaste echipa, cat de prost a lucrat”

Contactat telefonic, deputatul PDL de Constanta, Constantin Chirila recunoaste incompetenta Executivului, dar cosmetizeaza starea in fraze bine alese pentru a nu-si pune colegii in situatii delicate. O analiza printre randuri arata „cat de prost a lucrat echipa” lui Boc, trimisa la Palatul Victoria, chiar de presedintele Traian Basescu. „Este anormal sa fac eu o analiza, dar pot spune ca noi, politicienii, uneori facem spectacol. Este clar ca primul ministru isi cunoaste echipa, cat de prost a lucrat. Datele le au acolo, ce vedem noi nu reflecta intotdeauna realitatea; intotdeauna e nevoie de sange proaspat”, a declarat deputatul Chirila pentru „Observator”.

Cand vine vorba de nume, parlamentarul constantean ocoleste elegant raspunsul, dar, totusi, afirma: „Nu e vorba despre persoane, ci de institutia ministeriala. Aici trebuie lucrat si vazut ce e de facut, iar primul ministru este cel care are aceste parghii de analiza”.


Idei si oameni noi pentru Romania

Un alt parlamentar de Constanta, o alta palma grea data Executivului Boc. Deputatul PDL, Maria Stavrositu trimite si ea acasa oameni din Guvern, pe toti aceia care nu si-au facut temele de criza. Fara nume! „E nevoie de un suflu nou. E nevoie si de idei noi, dar si de oameni noi. Nu sunt in masura sa dau eu nume, pe cine si din ce motiv, insa din discutiile de la 1 septembrie trebuie sa reiasa o formula cu proiecte noi, proiecte realizabile in termenul cel mai scurt. Nu cred ca mai e vreme pentru cine stie ce viziuni, atata vreme cat de la o zi la alta situatia e tot mai grava in tara”, spune Maria Stavrositu despre Guvernul care nu a reusit sa-si duca la indeplinire planurile privind iesirea din criza.


Emil Boc de Constanta

Nici n-ar fi crezut cineva ca ne putem mandri – ironic vorbind, desigur! – ca avem un premier printre parlamentarii PDL de Constanta. El este Zanfir Iorgus, care la un dezastru cat casa… Poporului, mai asteapta analize privind activitatea Executivului.


Asemenea primului ministru care vazand cozile pentru depunerea declaratiilor pentru drepturi de autor a spus ca nu sunt cozi, deputatul Iorgus a declarat pentru „Observator”, ca… asteapta analize de activitate a guvernului! „Deocamdata, miercuri (n.r. – maine, 1 septembrie) se face o analiza a activitatii Guvernului si abia dupa aceea voi putea avea un punct de vedere. Voi participa la intalnirea grupurilor parlamentare ale PDL si voi putea da aceste detalii la final”, a declarat deputatul si a tinut sa precizeze ca „decizia va fi cea mai buna pentru tara”. Cine mai crede aceste declaratii ar trebui sa tina seama si de urmatoarea, care ar putea fi decisiva in cazul fostului primar al municipiului Mangalia. „Indiferent de parerea unui sau altuia, opinia va fi una colectiva. Este adevarat ca au existat unele disfunctionalitati de comunicare intre ministri si parlamentari, dar pozitia mea va fi aceea ca voi fi solidar partidului, asta pentru ca sunt membru al PDL”.


Concluziile le trage fiecare, insa in mai putin de doi ani – daca intre timp nu vor fi organizate alegeri anticipate – acelasi deputat va veni in fata cetatenilor sa le ceara un nou vot, cu aceleasi promisiuni ca doar ei sunt cei care conteaza!

In tot acest timp, social democratii considera ca toate discutiile despre remaniere nu sunt decat „un teatru ieftin”. Ramane de vazut daca data scadenta a evaluarilor va aduce ceva nou pentru Romania sau opozitia detine si de aceasta data raspunsul corect.

Senatorul Mircea Banias nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la activitatea Executivului.


Ziua de Constanta - „Relaţia cu Gheorghe Dragomir s-a răcit“


Relaţiile primarului oraşului Techirghiol, Adrian Stan, cu reprezentanţii conducerii organizaţiei judeţene PNL Constanţa sunt tot mai distante.


Este cunoscut faptul că, în ultima perioadă, primarul liberal nu a prea avut opinii comune cu cei din conducerea partidului, a căror schimbare a şi clamat-o de altfel, motivând că ar aduce un suflu nou partidului. Edilul din Techirghiol recunoaşte că în prezent relaţiile cu preşedintele filialei judeţene PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, s-au răcit.Punctul de pornire al neînţelegerilor a fost, potrivit lui Adrian Stan, momentul în care Gheorghe Dragomir l-a susţinut pe Gheorghe Albu în funcţia de secretar de stat. „Dragomir l-a pus pe Albu secretar de stat în detrimentul meu, care întruneam criteriile de vechime, implicare în partid cât şi de experienţă. Eram pe atunci vicepreşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului", a afirmat primarul liberal. Întrebat dacă se gândeşte ca pe viitor să părăsească PNL şi să se îndrepte spre un alt partid, Adrian Stan a precizat că deocamdată are de dus la final un mandat de primar, al cărui bilanţ intenţionează să fie pozitiv.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB