Transilvania - 23 iunie 2010

|

Ziua de Cluj - Cu cine atacă PSD Primăria Cluj-Napoca

Mircea Jorj şi Ion Bolovan se vor duela vineri, asistaţi de Victor Ponta, pentru fotoliul de preşedinte al PSD Cluj-Napoca. Jorj se visează şi primar.

Fostul subprefect Mircea Jorj, revenit în partid de o săptămână, şi-a anunţat public candidatura la preşedinţia organizaţiei municipale a PSD. El nu-şi ascunde aspiraţiile pentru o candidatură la funcţia de primar al Clujului în 2012. Contracandidatul său, Ion Bolovan, vrea trei variante de candidaţi la primărie, pentru siguranţă.

Cu exact doi ani înaintea alegerilor locale, clujenii îşi cunosc deja doi dintre posibilii candidaţi pentru funcţia de primar. Primul este liberalul Marius Nicoară, care şi-a anunţat candidatura cu o probabilitate de 99%. Un al doilea pretendent ar putea fi omul de afaceri Eugen Vereş, propus de Partida Romilor. Acesta a recunoscut că îl tentează o asemenea candidatură, dar a spus că stindardul politic sub care şi-o va depune îl va alege ceva mai încolo. Primarul în funcţie, Sorin Apostu, nu a putut fi contactat ieri.

Mircea Jorj şi-a alcătuit un veritabil decalog al motivelor pentru care a decis să intre în cursa pentru şefia organizaţiei municipale a PSD Cluj-Napoca, iar în fruntea sa a pus dorinţa ca PSD să câştige alegerile locale din 2012, să conducă atât Primăria Cluj-Napoca, precum şi Consiliul Judeţean Cluj. “PSD n-a condus niciodată administraţia locală, iar aşteptările oamenilor sunt foarte mari de la noi. Foarte mulţi oameni de pe stradă îşi pun speranţa în noi”, a explicat Jorj.

în rest, el vorbeşte despre “abordarea profesionistă şi tehnocrată a felului în care eu doresc să arate acest municipiu”, despre “manelizarea urbanistică” şi despre experienţa sa în administraţie, ca secretar al primăriei şi subprefect. Cum majoritatea argumentelor sale par a alcătui, mai degrabă, o platformă pentru o candidatură la primărie decât pentru conducerea unei organizaţii de partid, Jorj a recunoscut că aspiră la conducerea instituţiei de pe Calea Moţilor. “Sigur, viitorul candidat va fi stabilit împreună cu colegii, dar candidatura mea este o variantă la care mă gândesc”, a spus Jorj.

Singurul său adversar, anunţat până în acest moment, este istoricul Ion Bolovan. El îşi acordă 50% şanse de izbândă şi nu crede că votul participanţilor la Conferinţa Municipală a PSD va fi influenţat în vreun fel de prezenţa preşedintelui PSD Victor Ponta.

“în cazul în care Remus (Lăpuşan, actualul preşedinte al PSD Cluj-Napoca – n. red.) îşi va exprima preferinţa pentru vreunul dintre candidaţi, nu cred că majoritatea colegilor vor fi influenţaţi de prietenia lui Remus cu Ponta. Mă bucur că va participa domnul preşedinte, dar sunt convins că va fi o prezenţă discretă”, a spus Bolovan. Spre deosebire de Jorj, el nu pare a-şi dori să candideze la primărie.

“S-a indus în 2008 ideea că preşedintele organizaţiei municipale trebuie să candideze la primărie, cum a făcut-o Remus şi, probabil, intenţia lui Jorj de a candida este o încercare de cutumizare a acestui lucru. Eu n-aş vrea să mă angajez la aşa ceva, e foarte posibil să apară cineva mai prizabil la electorat”, a declarat Bolovan. El crede că PSD ar trebui să pregătească mai mulţi candidaţi. “Eu am propus colegilor să alegem trei candidaţi pentru primărie, pentru a nu rămâne descoperiţi în cazul unui accident ca în Polonia, să nu pregătim trei ani un candidat, să se întâmple un accident şi să rămânem fără alternative”, a explicat Bolovan.

Având aspiraţii mai înalte, actualul şef al organizaţiei municipale, Remus Lăpuşan, nu va mai candida pentru un nou mandat. El evită, deocamdată, să-şi manifeste preferinţa pentru vreunul dintre candidaţi. “Votul meu va fi unul dintre cele 237 ale delegaţilor la conferinţă, aşa că e mai puţin important cu cine voi vota eu. Sunt prieten cu amândoi, cu Mircea mă ştiu de la organizaţia de tineret, cu Ionică am lucrat la multe proiecte împreună. Oricum, e posibil să mai apară şi alţi candidaţi, pentru că înscrierile se pot face până în momentul începerii conferinţei”, a declarat Lăpuşan. Potrivit şefului PSD Cluj, Valentin Cuibus, social-democraţii clujeni îşi vor desemna candidaţii la primăriile din mediul urban cel târziu până la sfârşitul anului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB