Muntenia - 19 mai 2010

|

Ziarul Prahova - 1.500 de bugetari prahoveni au participat la mitingul de la Bucuresti

Peste 1.500 de bugetari prahoveni au participat astazi la mitingul care a avut loc la Bucuresti. Ei au plecat inca de dimineata spre capitala pentru a protesta impotriva masurii Guvernului de a le scadea salariile cu 25%, de la 1 iunie.

Cei mai multi sindicalisti din Prahova care au protestat in piata Victoriei au fost cei din randul profesorilor. Acestia spun ca vor intra in greva generala din 31 mai daca in urma protestului de astazi nu se va rezolva nimic. In aceste conditii este foarte posibila inghetarea anului scolar.

Reprezentantii sindicalistilor spun ca la mitingul din Bucuresti au participat doar bugetarii care aveau astazi liber astfel incat activitatea din institutile in care profeseaza sa nu fie afectata.

Informatia Prahovei - În doar o singură lună, numărul total al salariaţilor din Prahova s-a micşorat cu 1.000

De la Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova am fost informaţi că efectivul salariaţilor din judeţul nostru, la sfârşitul lunii martie 2010, a fost de 171.707 de persoane, cu 1.037 de persoane mai puţin decât în luna februarie 2010. Câştigul salarial mediu brut în luna martie a.c. a fost de 1.887 de lei/salariat. Câştigul salarial mediu net a fost de 1.385 lei/salariat, mai mare cu 7,1% faţă de luna februarie a.c. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a înregistrat o creştere de 3,7%. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2010 era de 29.938 de persoane. Comparativ cu februarie 2010, numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost mai mare cu 328 persoane. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, femeile reprezintă 40,9%. Rata şomajului înregistrată în martie 2010 a fost de 9,5% (5,3% în martie 2009). Rata şomajului pentru femei a fost de 9,% (5,8% în martie 2009), iar pentru bărbaţi a fost de 9,9% (5,% în martie 2009).

Adevarul (Dambovita)- Căşuneanu a blocat asfaltările în Târgovişte

Primăria a reluat procedura de licitaţie pentru Strada Constantin Brâncoveanu şi Calea Bucureşti. Tâgoviştenii merg cu maşinile din groapă în groapă fiindcă „regele asfaltului” a contestat documentaţia de atribuire a lucrărilor de asfaltare.

Lucrările de asfaltare a străzilor Constantin Brâncoveanu şi Calea Bucureşti ar fi trebuit să fie gata în şase săptămâni, însă sunt blocate de Costel Căşuneanu, unul dintre „regii asfaltului” din România, reprezentanţii firmei PA&CO Internaţional SRL Bacău contestând succesiv procedura de achiziţie încă de la prima publicare, din 14 septembrie 2009. „Contestaţiile au avut ca obiect cerinţele pe care Primăria Târgovişte le-a considerat potrivite pentru încheierea unui contract de lucrări, astfel: dovada îndeplinirii formelor legale privind personalul specializat angajat în derularea contractului şi utilizarea unui factor de evaluare care să aibe o legătură concretă şi directă cu specificul contractului, respectiv prezentarea planului calitativ al lucrărilor. Fac precizarea că procedura de achiziţie a fost publicată de două ori. De fiecare dată obiectul contestaţiei a fost diferit, deşi cerinţele contestate a doua oară au figurat în prima variantă a procedurii”, a declarat Bertha Colea, purtător de cuvânt la Primăria Târgovişte.

Sansa Buzoiana (Buzau)- Cezar Preda, indignat că persoanele cu handicap nu-şi iau indemnizaţiile

Situaţia tensionată din punct de vedere social, generată de intenţiile guvernanţilor de a aplica măsuri de diminuare a cheltuielilor bugetare, îi face pe politicienii din formaţiuni diferite să arunce responsabilitatea unii pe alţii. Dacă primarul social-democrat, Constantin Boşcodeală, anunţa, cu ceva timp în urmă, că unele plăţi, făcute de Primărie, ar putea avea de suferit din cauza crizei, recent, deputatul Cezar Preda a încercat să demonstreze contrariul. Cel puţin în ceea ce-i priveşte pe buzoienii cu handicap grav.

353 de buzoieni cu handicap grav

Deputatul Cezar Preda, preşedintele democrat-liberalilor judeţului, după ce a constatat victoria în înfruntarea cu senatorul Ion Vasile a primarului municipiului, Constantin Boşcodeală, îl pîrăşte pe cel din urmă la organismele statului. Nemulţumirile sale au fost generate de situaţia celor 353 de buzoieni care suferă de diverse forme de handicap grav, care au fost anunţaţi, printr-o adresă oficială a Primăriei Buzău, în luna martie, că, ţinînd cont de "situaţia economico-financiară cu care se confruntă municipiul Buzău, este posibil ca pentru perioada următoare să se procedeze la amînarea plăţii acestora".

"Indemnizaţiile nu au mai fost plătite din 10 martie 2010"

Fruntaşul democrat-liberal, Cezar Preda susţine, printr-o declaraţie politică, făcută în plenul Camerei Deputaţilor, că Primăria Buzău a furnizat, autorităţilor Centrale, alte informaţii decît cele transmise persoanelor cu handicap grav. "Nu acelaşi răspuns însă a fost formulat de Primăria Buzău şi către instituţiile centrale. Astfel, la Parlament s-a comunicat, printr-o adresă oficială, în luna aprilie 2010, că <>, deşi indemnizaţiile nu au mai fost plătite din 10 martie 2010", a afirmat deputatul Cezar Preda.

Informări false de la autorităţile locale?

Preşedintele democrat-liberalilor judeţului susţine că a fost sesizat de diverse persoane referitor la neplata sumelor în cauză şi a solicitat Primăriei Buzău să clarifice situaţia, dar, mai ales, să plătească indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap grav. "Este inadmisibil şi de neconceput ca, în 2010, Parlamentul României şi instituţiile Centrale să primească, în mod oficial, informări false de la autorităţile locale. Persoanele cu handicap trebuie să ştie că indemnizaţiile lor nu vor fi afectate de măsurile de austeritate anunţate de Guvern şi că, problema neplăţii trebuie rezolvată în plan local", a afirmat deputatul pedelist. Rămîne de văzut ce va spune primarul Constantin Boşcodeală, care n-a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Independent (Ialomita) - Ştefan Muşoiu sporeşte profitul firmei de familie pe spatele primăriilor PSD

Nici nu s-a uscat bine asfaltul marca SAM GPL de la piciorul podului de la Albeşti, căci o nouă licitaţie, cîştigată de aceeaşi firmă de partid, îşi face şturlubatic loc spre cunoaşterea publicul larg. Este vorba despre proiectarea unui nou sediu pentru Primăria comunei Ograda, localitate păstorită de un primar-coleg de partid al asociatului unic şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Muşoiu.

Licitaţie pe cît de legală, pe atît de imorală

În vremuri de criză, cînd bugetele locale abia dacă îşi pot acoperi cheltuielile curente, Primăria Ograda făureşte un vis administrativ: constucţia unui nou sediu. Asta în condiţiile în care, actual, Primăria Ograda funcţionează într-o locaţie deloc improprie. Valoarea totală a investiţiei a fost stabilită de autorităţile locale la aproximativ 10 miliarde de lei. Adică puţin peste 4 miliarde de lei vechi deja existente în bugetul localităţii şi alte 5,5 miliarde pentru care se întreprind demersurile pentru a fi obţinuţi de la Guvern. Suma a constituit motivul unei note de fundamentare transmisă autorităţilor judeţene responsabile în înlesnirea relaţiei cu Guvernul. Nimic nou în descrierea stadiului incipient al lucrării sau «lucrăturii» dacă vreţi...

Atît de convinse sînt autorităţile locale că vor obţine finanţarea guvernamentală încît s-au decis, recent, să demareze licitaţiile pentru lucrările premergătoare construcţiei în sine. Mai exact, studiile de fezabilitate, proiectele, avizele şi alte «hîrtii» mai mult decît costisitoare. În acest sens, unitatea administrativă de la Ograda a organizat, la finele anului precedent, respectiv în noiembrie 2009, o sesiune de cerere de oferte avînd ca obiect «Achiziţia contractului de servicii proiectare sediu administrativ Consiliul Local Ograda». Deşi valoarea, aproximativ 30 mii de lei noi, permitea autorităţilor locale atribuirea directă, fără publicarea prealabilă în SEAP, reprezentanţii Primăriei au decis, pentru încredere am adăuga noi, realizarea unei proceduri de achiziţie publică, inclusiv cu publicarea pe SEAP. Prezentă la licitaţie, mai ceva ca o muscă-n lapte, a fost şi firma de familie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ştefan Muşoiu. Care, deloc surprinzător, a şi cîştigat. Aţi zis ceva de partid? Nu are legătură, căci la cinstea şi compentenţa domniei sale, vicele pesedist şi-a permis adjudecarea la un preţ destul de redus. Adică 23 mii de lei noi.

Aşadar, procedura de achiziţie publică organizată de Primăria Ograda a fost cîştigată cu aplauze de SAM GPL, la preţul de 23 mii de lei. O nimica toată dacă facem trimitere către alte pretenţii «afacereşti» ale vicelui Muşoiu. Potrivit documentelor, SAM GPL urmează să realizeze serviciile de proiectare arhitecturală, studiile de fezabilitate, serviciile de consultanţă, precum şi serviciile de proiectare tehnică a instalaţiilor mecanice şi electrice pentru construcţii...

Şi mai interesant decît tot şirul de servicii prestate de firma SAM GPL este modul în care societatea înţelege să se prezinte la procedurile de achiziţii publice. Exemplificînd, la licitaţia organizată de unitatea administrativă din Ograda s-au prezentat două societăţi. Una dintre acestea, SC Deticon Solution SRL a depus la sediul instituţiei un întreg dosar cu documentele solicitate de comisia ce aviza legalitatea procedurii de achiziţie. Cea de-a doua, SAM GPL, firmă cu pretenţii, căci nu orice societate are drept asociat un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, pe lîngă oferta de preţ, a depus şi o declaraţie pe propria răspundere semnată de reprezentantul legal care confirmă că firma ar îndepli cerinţele de calificare, aşa cum au fost menţionate în documentaţia de atribuire. Diferenţa între cele două societăţi a fost dictată de preţul ofertei, prima dintre societăţi evaluînd serviciile la puţin peste 29 mii de lei în timp ce SAM GPL a coborît pînă la 23 mii de lei. Cît de verificate au fost documentele de participare la licitaţie nu vă mai putem preciza. Cert este că societatea vicelui Muşoiu şi-a adjudecat dreptul la a mai executa o lucrare pe bani publici. Aşa cum ne-a obişnuit.

Observator de Calarasi - Doar o singură comună din judeţul Călăraşi a obţinut finanţare pe Măsura 322

La începutul acestei săptămâni, pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au fost postate rapoartele de selecţie pentru proiectele depuse în sesiunea de cereri de proiecte derulată în perioada 15 iunie - 31 iulie 2009 pentru Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). Aceste rezultate au fost aşteptate de aproximativ 2.000 de primari din toată ţara, din care 33 din judeţul Călăraşi care şi-au încercat norocul anul trecut, depunând proiecte integrate, a căror valoare nu a depăşit 2,5 milioane de euro. Luni, 17 mai, însă, veşti proaste au sosit de la APDRP pentru majoritatea primarilor din ţară. Doar 295 de proiecte depuse au prins finanţare, dintre acestea doar unul singur fiind din judeţul Călăraşi.

Primarul Olteanu, un primar fericit

Astfel, se poate spune că cel mai fericit primar călărăşean este în acest moment Anghel Olteanu, edilul comunei Unirea, care a reuşit să obţină 10.777.000 de lei pentru proiectul integrat „Modernizare drumuri de interes local în satele Unirea şi Oltina, înfiinţarea reţea canalizare menajeră cu staţie de epurare, renovare, modernizare, dotare cămin cultural şi înfiinţare centru de zi pentru copii”. Proiectul a obţinut 66 de puncte, numărul maxim obţinut de vreun proiect în ţară. Contactat, primarul Anghel Olteanu ne-a mărturisit că este extrem de bucuros. „Suntem cu toţii foarte bucuroşi. Acest proiect este de o importanţă majoră pentru dezvoltarea comunei noastre”, ne-a declarat Olteanu. Proiectul presupune asfaltarea a cinci kilometri de drum comunal, opt kilometri de canalizare menajeră, amenajarea unei staţii de epurarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural, dar şi înfiinţarea unui centru de zi pentru copii. Edilul a mai adăugat faptul că speră ca anul acesta anumite lucrări să demareze.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB