Moldova - 31 mai 2010

|

Rompres - Galaţi: Bugetarii au intrat în grevă generală

Majoritatea cadrelor didactice, personalului sanitar, angajaţilor din fiscalitate, primărie şi penitenciar au intrat, luni, la Galaţi, în grevă generală.

Potrivit liderului Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, Valeriu Diculescu, la greva generală se mizează pe participarea a 90% din profesori.

Acest lucru a condus la găsirea de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a mai multor înlocuitori pentru profesorii din două centre de examinare din judeţ pentru examenul de bacalaureat. Este vorba despre înlocuitori pentru două comisii de franceză şi una de engleză la Liceul Economic şi Liceul Cu Program Sportiv, ambele din municipiul Galaţi.

În total, la nivelul judeţului Galaţi sunt organizate 33 de centre de examinare, unde, luni, se va da proba de competenţe lingvistice în limba străină (engleză, franceză şi rusă - pentru această limbă prezentându-se un singur candidat în tot judeţul, provenit dintr-o serie anterioară de învăţământ), a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Nicoleta Crânganu.

Alături de profesori şi lucrătorii din domeniul sanitar intră de luni în grevă, asigurându-se, însă, 30% din activitate, dar şi urgenţele medicale, potrivit liderului Sindicatului 'Sanitas', Paraschiv Sălăvăstru.

Echipajele SMURD vor da curs solicitărilor, la fel şi lucrătorii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ). Totuşi, angajaţii SAJ care nu vor fi de tură vor participa, luni, la un miting la sediul Serviciului.

Şi 83 % din angajaţii de la Direcţia de Finanţe Publice din Galaţi vor intra luni în grevă. La fel, 270 din cei 450 de angajaţi ai Primăriei Galaţi vor intra în grevă, asigurând la nivel minim doar o parte dintre servicii. Este vorba despre Oficiul de Stare Civilă, un birou de casierie şi două ghişee ale Direcţiei de Fiscalitate din cadrul Primăriei. Şi angajaţii Penitenciarului Galaţi vor fi în grevă, lucrând, conform legii, doar o treime din personal.

În schimb, angajaţii de la Direcţia de Protecţie a Copilului, cei de la Direcţia de Îmbunătăţiri Funciare din Agricultură şi membri ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară se vor afla în grevă japoneză, potrivit liderului Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.

Luni vor lucra însă angajaţii de la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, cei ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, jandarmii, poliţiştii şi angajaţii Serviciului de Paşapoarte.

Cum, potrivit legii, nu pot face grevă, lucrătorii Direcţiei Regionale Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi spun că vor susţine greva, dând dovadă de exces de zel, ceea ce înseamnă că procedurile vamale vor dura mai mult timp, a anunţat Sorin Niţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Rompres - Neamţ: Bacalaureatul nu este afectat de grevă

Examenul de bacalaureat se desfăşoară fără probleme în toate cele 32 de centre de examinare din judeţul Neamţ, iar profesorii supraveghetori care participă la grevă au fost înlocuiţi cu alte cadre didactice.

Inspectorul şcolar general Luminiţa Vârlan a declarat, pentru AGERPRES, că există situaţii în care profesorii au aderat la grevă, dar mişcarea sindicală se desfăşoară în afara examenului de bacalaureat.

'Circa 62% dintre membrii de sindicat au aderat la grevă însă examenul de bacalaureat decurge normal. Am găsit soluţia pentru profesorii supraveghetori care participă la grevă să fie înlocuiţi cu profesori care nu participă la grevă. Avem însă şi situaţii, cum este la Liceul Bicaz, unde toţi profesorii au semnat pentru grevă dar participă la examenul de bacalaureat', a declarat Luminiţa Vârlan, inspectorul şcolar general al judeţului Neamţ.

Numărul sindicaliştilor din judeţ este de circa 7.000 de persoane, dintre care circa 5.000 au semnat pentru grevă.

În judeţul Neamţ sunt înscrişi la examenul de bacalaureat circa 6.000 de absolvenţi de liceu.

Botosaninews.ro - Vasile Adascalitei- PDL, cistigatorul alegerilor pentru functia de primar Rachiti

Candidatul PDL la alegerile locale partiale din comuna Rachiti, care s-au desfasurat duminica, este cistigator din primul tur, potrivit rezultatelor paralele centralizate de partid. Potrivit acestora, Adascalitei, care este in prezent viceprimar, a acumulat 1.104 voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Teodora Buliga (PSD) a strins doar 657 voturi. Pe locul al treilea s-a situat candidatul PNL, Paulica Alupoaie, cu 280 de voturi. Se pare ca Adascalitei a luat peste 50% din voturi si ar putea fi desemnat cistigator din primul tur.

www.24-ore.ro (Iasi), Deputatul PDL Petru Movilă salută redeschiderea punctului de operare aeromedicală de la Iaşi

Deputatul PDL Petru Movilă, membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, salută redeschiderea punctului de operare aeromedicală din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie (USA) de la Iaşi, conderând că acest lucru reprezintă „un moment deosebit de important pentru SMURD Iaşi”. „Ştiu că la acest proiect au muncit foarte mulţi oameni care au dorit ca şi Iaşul să fie inclus pe lista oraşelor din România cu un Serviciul Mobil de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare modern şi implicat în ajutorarea comunităţii. Redeschiderea punctului de operare aeromedicală ne reaminteşte, însă, că şi nouă, autorităţilor locale, ne revine sarcina de a susţine şi redeschiderea punctelor SMURD terestru din judeţ, acolo unde au fost desfiinţate. Acest lucru este impetuos necesar pentru buna funcţionare a întregului SMURD Iaşi, dar mai ales este important pentru acei ieşeni care locuiesc departe de o unitate spitalicească. Sper din tot sufletul să se găsească soluţii viabile pentru această problemă astfel încât ieşenii din localităţile îndepărtate să beneficieze, aşa cum este normal, de un ajutor medical de urgenţă eficient şi primit la timp”, a declarat deputatul democrat liberal.

www.agerpressnet.ro (Suceava), Bugetul sucevean, suferind pe urma nestingerii datoriilor către Termica. La mai multe capitole bugetare încasările din 2009 au fost sub 50%, veniturile fiind fundamentate la nivelul creanţele de la sfârşitul anului anterior

Execuţia veniturilor proprii ale bugetului local sucevean pe anul 2009 se remarcă şi prin există procente de realizare a veniturilor de sub 50% din estimări. Un capitol aflat în această situaţie este cel referitor la încasările din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat al statului. La fundamentarea acestei categorii de venituri s-au avut în vedere transferarea terenurilor primăriei către Termica; vânzarea apartamentelor din tronsonul de blocuri 20, 21, 22, recent finalizate; înstrăinarea spaţiilor cu destinaţie medicală şi vânzarea pentru construcţii a terenurilor aferente curţilor.

Potrivit directorului economic al primăriei, Elisabeta Văideanu, în toate situaţiile intrările la puşculiţa comună sunt sub aşteptări, însă cea mai mare nerealizare este la tranzacţia încă neperfectată către Termica. „La finalul lui 2009, s-a decis diminuarea capitalului socialului la Termica cu acea sumă de 70 de milioane de lei, care a permis reglementarea situaţiei patrimoniale şi financiare cu primăria. Întrucât această vânzare nu a mai avut loc, realizarea la această categorie de venituri este foarte mică”, a declarat dna Văideanu. Pentru ca bugetul local să scape de datoria istorică, prin HCL nr. 340 din 22 decembrie 2009 s-a aprobat reducerea capitalului social al Termica cu 700.000 de acţiuni, în valoare de 100 de lei fiecare, în speţă cu 70 de milioane de lei, şi compensarea acestei sume care se cuvine acţionarului unic(administraţia locală) cu datoria reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de facturare la populaţiei şi cel real a energiei termice. Modificarea actului constitutiv al Termica a fost operată la Oficiul Registrului Comerţului pe 16 martie, reducerea capitalului social trebuind să devină efectivă la două luni după publicarea în Monitorul Oficial. Nerealizări sub 50% sunt consemnate la taxele pentru autorizarea mijloacelor de transport de peste 3,5 tone care tranzitează municipiul; taxa pentru folosirea terenului proprietate publică; impozitul pe spectacole şi penalităţi pentru depunerea cu întârziere a declaraţiilor. Sumele în cauză au fost fundamentate la nivelul creanţele de la sfârşitul anului 2008, atunci când criza încă nu muşcase aşa adânc din economia naţională şi, implicit, cea locală. În 2009, gradul de execuţie al bugetului local sucevean a fost de doar 53,80%.

Obiectiv de Vaslui - Dumitru Buzatu, reales preşedintele pesediştilor vasluieni: Ponta şi balaurul PSD

Venit la Vaslui pentru a superviza alegerea preşedintelui Organizaţiei Judeţene a PSD, Victor Ponta - şeful cel mare al partidului, crede că i-a intimidat pe pesediştii locali. Din cauza emoţiilor nejustificate, Dumitru Buzatu, candidat unic pentru şefia pe judeţ, a uitat să-l prezinte celor din sală pe Ponta. A făcut-o abia după ce a fost întrebat din sală cine este “domnul din mijloc”.

Sâmbătă, Casa de Cultură a Sindicatelor “Constantin Tănase” Vaslui a găzduit Congresul de dare de seamă şi alegeri al Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui. La acest eveniment a participat şi preşedintele Organizaţiei Naţionale a PSD, Victor Ponta. Oficial, el a venit pentru a superviza procesul alegerilor. Neoficial, se află într-un turneu prin ţară pentru a întări imaginea partidului, profitând de revolta populaţiei iscată de măsurile anti criză gândite de democrat-liberali.

“Emoţionat” peste măsură, Dumitru Buzatu, candidat unic la şefia pe judeţ a PSD, din postura de moderator al evenimentului, a uitat să-l prezinte şi pe Ponta, aşezat la loc de cinste, în mijlocul membrilor marcanţi ai partidului. Unul dintre pesediştii prezenţi în sală i-a atras atenţia lui Buzatu, întrebând cine este “domu’ din mijloc”. Abia atunci s-a anunţat şi prezenţa lui Ponta.

“În 2004, când am fost la Vaslui, am văzut peste tot afişe cu balaurul PSD. Am intimidat, astăzi, acest balaur. L-am speriat. Mă bucur că am reuşit să intimidez balaurul PSD Vaslui”, a glumit Victor Ponta, încercând să-l scuze pe Buzatu.

Înainte de a vorbi despre importanţa PSD şi grandioasele realizări ale acestui partid, Ponta i-a făcut reclamă lui Buzatu, care oricum a alergat singur pentru locul întâi.

“Aveţi aici, la Vaslui, un om care trebuie luat în seamă. În 2009, Mitică Buzatu a spus să nu intrăm la guvernare cu PD-L. Dar nu l-am ascultat. Eu, unul, sunt decis să ţin cont de părerile lui şi cred că este cel mai potrivit om pentru

conducerea Organizaţiei Judeţene Vaslui”, a spus Ponta.

Şi vorbele sale au avut efect. Din cei 812 delegaţi cu drept de vot, 797 au optat pentru Buzatu, restul de 15 buletine fiind anulate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

©2009 Știri locale | Template Blue by TNB